toplam emir tutarı 10 seviyesinden yüksek olmalıdır / Alım Satım Kuralları | Binance TR

Toplam Emir Tutarı 10 Seviyesinden Yüksek Olmalıdır

toplam emir tutarı 10 seviyesinden yüksek olmalıdır

Emir Yöntemleri

İşlem sistemine girilecek emirlerde aşağıda belirtilen dört fiyat belirleme yönteminden birinin seçilmesi zorunludur.

Limit emir, belirlenen limit fiyat seviyesine kadar işlem gerçekleştirmek için kullanılan emir yöntemidir. Bu yöntem kullanıldığında fiyat ve miktar girilmesi zorunludur.

Emrin girildiği anda ilgili sözleşmede piyasada bulunan en iyi fiyatlı emirden başlayarak emrin karşılanması amacıyla kullanılan emir yöntemidir. 

Piyasa” emir türü “Gerçekleşmezse İptal Et” ya da “Kalanı İptal Et” emir geçerlilik süreleri seçilerek Sisteme iletilebilir.

* 1 Mart tarihi itibariyle “Piyasa” emir yönteminin kullanılmasına izin verilmemektedir.

Piyasa emirleri gibi fiyatsız olarak sadece miktar belirtilerek girilen emirlerdir. Karşı taraftaki sadece en iyi fiyat kademesinde bekleyen emirlerle eşleşerek işleme dönüşürler. Ancak işleme dönüşmeyen kısım, gerçekleşen son işlem fiyatını alarak limit fiyatlı emre dönüşür ve emir defterinde beklemeye geçer. Sürekli işlem seansında girilen bir piyasadan limite emir, karşı tarafta bekleyen bir emir olmaması durumunda hemen iptal edilir.

Bu emir türü, emri giren tarafından ilgili sözleşme için belirlenen fiyattan (aktivasyon fiyatı) ya da alış emirleri için daha yüksek ve satış emirleri için daha düşük fiyatlardan Piyasada işlem olması durumunda, emrin işlem sisteminde aktif hale gelmesi amacıyla kullanılır. Şarta bağlı emir türünün kullanılması durumunda, emir giriş yönteminin yanı sıra aktivasyon fiyatının da belirtilmesi zorunludur.

İşlem gören vadeli işlem sözleşmelerinin farklı vade aylarına (spread fiyatıyla girilecek tek bir emir üzerinden) aynı anda ters yönlü otomatik iki emir gönderilmesine imkan sağlayan emirlerdir. Stratejiyi oluşturan farklı vadeler stratejinin “bacağı” olarak adlandırılırken; yakın vade “M1”, bir sonraki (uzak) vade “M2” ile ifade edilir. Strateji emirlerinin işleyişine ilişkin kurallar aşağıda verilmektedir:

i. Strateji Alış Emri: Uzak vade (M2) alış yakın vade (M1) satış işlemini birleştiren spread fiyatı (uzak vade alış fiyatı – yakın vade satış fiyatı) dikkate alınarak Sisteme girilir.

ii. Strateji Satış Emri: Uzak vade (M2) satış yakın vade (M1) alış işlemini birleştiren spread fiyatı (uzak vade satış fiyatı – yakın vade alış fiyatı) dikkate alınarak Sisteme girilir.

iii. Emir girişi sözleşme koduna benzer nitelikteki strateji emri kodları üzerinden yapılır.

iv. Alış ya da satış yönlü strateji emri, fiyat limitleri içinde olması koşuluyla, negatif fiyat ile de girilebilir.

v. Strateji emirlerinde girilebilecek maksimum emir miktarı stratejiyi oluşturan sözleşmelerin maksimum emir miktarına eşit olur.

vi. Emir yöntemlerinden Limit ve Gün harici sürelerde strateji emir girişine izin verilmez. Strateji emirleri herhangi bir şart koşuluna bağlanamaz ve strateji emri kodları üzerinden özel işlem bildirimi yapılamaz.

vii. Eşleştirme: Sistem öncelikli olarak alış ya da satış yönlü vadeler arası strateji emrine ait fiyat ve miktarın uzak/yakın vadelerde bekleyen emirlerden karşılanıp karşılanmadığını kontrol eder ve koşulların sağlanması halinde strateji emrini bu emirlerle eş zamanlı eşleştirir. Girilen spread ve/veya miktar vadelerde bekleyen emirlerden karşılanamıyorsa bu kez koşulları sağlayacak (ters yönlü) bir strateji emrinin bulunup bulunmadığına bakılır. Eğer böyle bir emir sistemde mevcutsa işlemlere konu spread, ilgili vadelerdeki en iyi alış/en iyi satış ve baz fiyatlar referans alınarak uzak ve yakın vade için uygun fiyatlar belirlenir ve uzak/yakın vadelerdeki otomatik işlemler oluşturulur.

viii. Otomatik işlemler stratejiyi oluşturan uzak ve yakın vade sözleşmelerin uzlaşma fiyatı hesaplamalarına ve son, en düşük, en yüksek gibi işlem fiyatı istatistiklerine dahil edilmezler. Ayrıca Piyasada son işlem fiyatı koşuluyla girilmiş inaktif statüdeki şarta bağlı emirlerin aktivasyonunu sağlamazlar. İşlem tarafları Sistemin her iki vade için belirlediği otomatik fiyatları gün içerisinde işlem terminalleri veya FixAPI Dropcopy ile gün sonunda ise işlem defterlerini kullanarak sorgulayabilir.

ix. Fiyat Limitleri: Strateji emirleri için uygulanacak alt ve üst fiyat limitleri aşağıdaki formüllere göre hesaplanır.

Alt Limit = (Uzak Vade Baz Fiyat – Yakın Vade Baz Fiyat) – k

Üst Limit = (Uzak Vade Baz Fiyat – Yakın Vade Baz Fiyat) + k

x. Stratejiyi oluşturan uzak ve/veya yakın vadedeki sözleşmede işlemlerin herhangi bir nedenle durdurulması halinde strateji emri girişine de izin verilmez.

Sisteme gönderilecek emirlerde aşağıda belirtilen emir geçerlilik sürelerinden birinin seçilmesi zorunludur.

Emir, girildiği günde geçerlidir. Gün sonuna kadar eşleşmezse işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir.

Emir, girildiği seanstan itibaren iptal edilene kadar geçerlidir. Bu emir süresi seçildiğinde, emrin iptal edilmediği ve eşleşmediği durumda, emir sözleşmenin vade sonuna kadar geçerli olur ve vade sonunda işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir.

Emir, işlem sistemine girilirken belirtilen tarihe kadar geçerlidir. Belirtilen tarihe kadar eşleşmezse ya da iptal edilmezse, bu tarihte gün sonunda işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir. İşlem sisteminde, sözleşmenin vade sonundan daha ileri bir tarih girilmesine izin verilmez. 

Girildiği veya aktif olduğu anda, pasifte karşı tarafta bekleyen emirlerin durumuna göre emrin tamamının gerçekleşmesi, aksi takdirde tamamının iptal edilmesi için kullanılan emir türüdür.

Girildiği veya aktif olduğu anda, pasifte karşı tarafta bekleyen emirlerin durumuna göre emrin tamamının veya bir kısmının gerçekleşmesi, aksi takdirde gerçekleşmeyen kısmının iptal edilmesi için kullanılan emir türüdür.

Günlük fiyat limitleri dışında alt limit fiyatından daha düşük alış emirleri, üst limit fiyatından daha yüksek fiyatlı satış emirleri Sisteme gönderilebilir. Gerçekleşmezse İptal Et ve Kalanı İptal Et emir geçerlilik süresine sahip olanlar dahil söz konusu emirler “Durdurulmuş” statüyle Sistem tarafından kabul edilmekte olup, fiyat değişim limitleri içine girdiklerinde aktif hâle gelerek işleme konu olurlar ve geçerlilik süreleri/gerçekleşme koşulları emirler aktif olduğu anda kontrol edilir.

Emir YöntemleriEmir Süreleri/ Geçerliliği
Limit (LMT)Günlük (GUN)
Piyasa (PYS)*Gerçekleşmezse İptal Et (GIE)
Piyasadan LimiteKalanı İptal Et (KIE)
Şarta Bağlı (SAR)İptale Kadar Geçerli (IKG)
Strateji (STJ)Tarihli (TAR)

*1 Mart tarihi itibariyle “Piyasa” emir yönteminin kullanılmasına izin verilmemektedir.

Emir girişinde işlem sistemi tarafından fiyat ve miktar kontrolü yapılır. İlgili seans özelliklerine uygun olmayan emirler işlem sistemine girilemez. Piyasada uygulanacak minimum ve maksimum emir büyüklükleri aşağıdaki tablolardaki gibidir:

Dayanak Varlık Seans Kapanış FiyatıMinimum Emri MiktarıMaksimum Emir Miktarı

,49

1

2,,99

1

5,,99

1

10,,99

1

20,,99

1

40,,99

1

80,,99

1

,,99

1

,,99

1

,,99

1

,,99

1

75

>,00

1

50

Pazar

Endeks Sözleşmeleri

Döviz Sözleşmeleri

Dolar/Ons Altın  Sözleşmeleri

TL/Gram Altın Sözleşmeleri

Dolar/Ons Gümüş Sözleşmeleri

 Dolar/Ons Paladyum Sözleşmeleri

 Dolar/Ons Platin Sözleşmeleri

Baz Yük Elektrik Sözleşmeleri

TLREF

Sözleşmeleri

Diğer Sözleşmeler

Ana Pazar (Minimum Emir Miktarı)

1

1

1

1

1

 1

 1

1

1

1

Ana Pazar (Maksimum Emir Miktarı)

 

 

50

Dayanak Varlık Seans Kapanış FiyatıMinimum Emir MiktarıMaksimum Emir MiktarıÖzel İşlem Bildirimi Onay Kuralı

,49

Özel İşlem Bildiriminin gerçekleşeği fiyatın, ilgili sözleşmeye ait fiyat limitleri içerisinde olması gereklidir.

2,,99

5,,99

10,,99

20,,99

40,,99

80,,99

,,99

,,99

,,99

,,99

>,00

SözleşmeMinimum Emir MiktarıMaksimum Emir MiktarıÖzel İşlem Bildirimi Onay Kuralı

Endeks Sözleşmeleri

Özel İşlem Bildiriminin gerçekleşeği fiyatın, ilgili sözleşmeye ait fiyat limitleri içerisinde olması gereklidir.

Döviz Sözleşmeleri

Dolar/Ons Altın Sözleşmeleri

TL/Gram Altın Sözleşmeleri

Dolar/Ons Gümüş Sözleşmeleri

Dolar/Ons Paladyum Sözleşmeleri

 

 

Dolar/Ons Platin Sözleşmeleri

 

 

Baz Yük Elektrik Sözleşmeleri

50

TLREF Sözleşmeleri

Diğer Sözleşmeler

Toplam emir tutarı 10 seviyesinden yüksek olmalıdır çözümü hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Toplam sırada daha küçük olamaz Binance işte detaylar.

Toplam emir tutarı 10 seviyesinden yüksek olmalıdır çözümü nedir, Binance’de bu sorun nasıl çözülür gibi soruların yanıtları sıklıkla araştırılıyor. Binance farklı parite işlemleri için alım-satım kuralları sunuyor. Bu parite kuralarına minimum emir tutarları da dahildir. Paritelerin genelinde minimum emir işlem tutarı 10 olarak yansıyor.

Yani eğer paritelerde emir işlemi yapacaksanız tutarın 10’dan daha küçük olmaması gerekiyor. Eğer emir sayfasında 10’dan daha küçük bir rakam girerek emir vermeye çalışırsanız ‘’Toplam emir tutarı 10 seviyesinden yüksek olmalıdır’’ uyasını ekrana yansır. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey işlem tutarını kurallara göre düzenlemenizdir. Bu noktada atmanız gereken adımları;

  • Binance uygulaması içerisinden işlem yapmak istediğiniz pariteyi seçin.
  • Ardından o paritenin işlem sayfasında yer alan işlem alt ve üst limitlerini inceleyerek işlemlerinizi bu tutarlara göre yapın.
  • Eğer ekranda belirtilen tutarlardan daha az ya da daha çok rakamlar girerek işlem yapmaya çalışırsanız hata almaya devam edersiniz.

Binance Gate. io Transfer USDT

Toplam Sırada Daha Küçük Olamaz Binance

Toplam sırada daha küçük olamaz Binance uygulamasında karşılaşabileceğiniz hatalar arasında yer alıyor. Dünyanın en çok kullanılan kripto para borsası Binance’de alım-satım işlemleri için belirli kurallar bulunuyor. Bu kurallarım başında ise alım-satım alt ve üst limitleri yer alıyor. Borsada her alan her parite(eşler) için;

  • Minimum alım-satım miktarı
  • Minimum miktar artışı
  • Minimum fiyat hareketi
  • Minimum emir büyüklüğü
  • Maksimum piyasa emri miktarı değişkenlik gösterir.

Binance üzerinden herhangi bir parite için alım-satım işlemi yaparken yukarıda yer verdiğimiz kurallardan en az birini ihlal etmeniz halinde ekranda çeşitli hatalar alırsınız. Toplam sırada küçük olamaz hatası alamamak için herhangi bir parite için işlem yapmadan evvel funduszeue.info adresi üzerinden Binance Alım-Satım Kuralları detaylarına göz atabilirsiniz.

Binance Toplam Emir Tutarı Rakamından Büyük Olmalıdır

Binance toplam emir tutarı rakamından büyük olmalıdır uyarısı herhangi bir parite için alım-satım kurallarına uygun işlem yapmadığınızda karşınıza çıkar. Örneğin BTC/TRY için işlem yapacaksanız BTC/TRY paritesinin alım satım kurallarına uygun işlem yapmanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse BTC/TRY paritesi için minimum emir işlem tutarı 10 TRY’dir. Yani Virgülden sonra 5 haneli rakam üzerinden işlem görür. Bu durumda alım-satım değerlerinin altında ya da üzerinden işlem yapmaya çalışırsanız çeşitli limit hataları alırsınız.

Toplam Sırada Daha Küçük Olamaz Ne Demek

Toplam sırada daha küçük değer olamaz ne demek: Binance borsasında yer alan her parite-kripto para için çeşitli alım-satım alt ve üst limitleri kurallar dahilinde sunuluyor. Alım-satım işlemlerinde belirtilen kurallar dışına çıkarsanız, örneğin emir limitine uygun işlem yapmazsanız toplam sırada daha küçük değer olamaz uyarısı ekrana yansır. Bu uyarı karşınıza çıktığında limit kurallarına uymadığınızı anlayabilirsiniz. Bu tarz uyarılara takılı kalmak istemiyorsanız işlem yapmadan evvel Binance alım-satım kurallarını ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.

Binance Marjin İşlem Nasıl Yapılır

Binance Grafik Yüklenmiyor

Binance’den Binance TR’ye Transfer Kalktı Mı

Binance TR Telefon Numarası Değiştirme

Emir Tipleri Nelerdir?

Bu konuyu Midas+ YouTube kanalımızdan da öğrenebilirsin;

Kim borsadaki işlemlerine ve yatırımına söz geçirmek istemez ki! Peki, sana bunun yolunun ‘emir vermekten’ geçtiğini söylesek? Merak etme, fiil çekimlerini değil; borsanın en temel işlemlerinden biri olan emir tiplerini mercek altına alacağız. 

Borsada ilk yatırımını yapmış olan herkes, tabiri caizse yılanın deliğinden çıkması için tatlı dile değil bir ‘emre’ ihtiyacı olduğunu çoktan kavradı. Borsa emirlerinin ta kendisinden bahsediyoruz. Bir yatırımcının borsada herhangi bir alım-satım işlemi gerçekleştirmesi için öncelikle bir talimat, yani emir vermesi gerekiyor. 

Böylece aracı kuruma ya da dijital platforma “X hissesini sat, Y fonundan al” gibi direktifler vermiş oluyor. Emirlerin şu bilgileri kapsaması bekleniyor: İşlemin türü (alım-satım), büyüklüğü, fiyatı ve emrin geçerlilik süresi.  

İşte bu noktada nasıl emir vereceğin de önemli. Çünkü onlarca emir türü arasından amacına hizmet edecek, koşullarına uyan seçeneği bulman gerek. Yani hangi emir türünü kullanacağın tamamen risk hassasiyetine, emrinin ne kadar hızlı gerçekleşmesini istediğine ve fiyat konusunda ne kadar hassas olduğuna bağlı diyebiliriz. 

Haydi gel, şimdi sana doğru emir türünü seçmende yardımcı olalım!

Piyasa Emri (Market Order) Nedir?

“Fiyat önemli değil işlemim hızlı olsun”

Eğer hızlı işlem yapmayı daha iyi fiyat elde etmenin önünde tutuyorsan veya piyasada mevcut olan anlık fiyat üzerinden alım-satım yapmak istiyorsan, bu emir tipi tam sana göre!

  • Piyasa fiyatı ne demek? Bir hissenin o anda işlem gördüğü, yani sahip olduğu güncel fiyat, piyasa fiyatıdır. Hisselerin fiyatları her an, saniyeler içerisinde pozitif veya negatif yönde değişme ihtimaline sahip olduğundan dolayı piyasa fiyatı oldukça değişkendir.

Piyasa emri (market order), fiyat belirlemeksizin sadece miktar girilerek yapılır. Çünkü bu emir türünde fiyat, “anlık olarak” piyasada bulunan fiyattır. (Tabii eğer Midaslıysan sana özel bir seçenek olarak hem adet hem de tutar üzerinden işlem yapma şansın da olur.) Ardından bu emir, karşı tarafta senin verdiğin emir türünün (alım-satım) tam tersini veren bir kişinin emriyle “o anda mevcut olan fiyat” üzerinden eşleşerek işleme dönüşür. Yani almak veya satmak istediğin hisse, o an hangi fiyattan işlem görüyorsa, o fiyattan almış veya satmış olursun. 

  • Örnek olarak, XYZ hissesi için anlık fiyat 10 dolar ise piyasa emri ile verdiğin bir alım emri, piyasa emri üzerinden verilen bir satış emri ile 10 dolar üzerinden buluşarak gerçekleşir. Böylece senin alım emrin, karşı tarafın da satış emri gerçekleşmiş olur.

Piyasa emri, mümkün olan en iyi fiyattan hemen alım-satım yapma emirleridir. Yatırımcılar işlemlerinin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesini istiyorsa genel olarak piyasa emri vermeyi kullanırlar.

Peki, ne kötü gidebilir? Ani fiyat hareketlerinde piyasa fiyatı çok değişken olabileceği için emrin istemediğin bir fiyattan gerçekleşebilir. Daha yüksek fiyattan almak veya daha ucuz fiyattan satmak gibi risklerle karşılaşabilirsin.

  • Örnek olarak, piyasa fiyatı 10 dolar iken alım emri verdiğin sırada, anlık olarak fiyat 11 dolara yükselebilir ve hisse senedini daha pahalıya almış olabilirsin. 

Bu noktadan sonra sana bir koşula bağlı olan emirleri, piyasadaki adıyla şartlı emir tiplerini anlatacağız.

Bu emir tiplerinde, yatırımcıların koydukları şartlar gerçekleşirse eğer emirleri aktif hale gelir. 

📈 Limit Emir (Limit Order) Nedir?

“Daha iyi fiyatı önceleyenler”

“Hızlı olmasam da olur. Hedefim daha iyi fiyat elde etmek!” diyorsan, sadece belirlediğin fiyat üzerinden (ya da daha iyi bir fiyat da olabilir) yatırımını gerçekleştirmek istiyorsan, aradığını buldun!

Limit emir (limit order), borsada en çok tercih edilen emir tiplerinden biridir. Bir yatırım aracını almak veya satmak istediğin fiyat ve miktardan emir vermeni sağlar. 

Burada yatırımcıların koydukları şart, sadece kendilerinin belirlediği fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emirlerinin gerçekleşmesidir.

  • Yatırımcılar limit alış emri verirken, hisse senedininulaşmasını bekledikleri en düşük fiyattan bu emri verirler. Böylece yatırım yapmak istedikleri şirketin hisselerini en ucuz fiyattan almayı hedeflerler.
  • Yatırımcılar limit satış emri verirken, hisse senedinin ulaşmasını bekledikleri en yüksek fiyattan emri verirler. Bu seferde yatırım yapılan şirketin hisseleri en yüksek fiyattan satılarak, en yüksek kârı elde etmek hedeflenir.
Emir Tipleri Nelerdir?

Örneğin; XYZ hisse başına 20 dolardan işlem görüyor olsun. Ama sen bu hisse senedinin 17 dolara düşmesini bekliyorsun. Bu durumda limit fiyat olarak 17 dolar belirlemen gerek. Eğer XYZ hisselerinin piyasa fiyatı 17 dolara veya altına düşerse işlemin gerçekleştirilir. Diyelim düşmedi, limit emri belirlediğin zamana kadar açık kalır. Bu emirler gerçekleşene, süresi bitene veya iptal edilene kadar yürürlükte kalabilir. 

👉  Ancak bir emrin gerçekleşebilmesi için bir alıcı bir de satıcı olması gerekir. Eğer piyasada limit emrine uygun yeterli hisse (pay) senedi yoksa, emrin ya kısmi olarak gerçekleşebilir ya da hiç gerçekleşmeyebilir. 

Ek olarak ilgili hisse senedinin fiyatı hiçbir zaman belirlediğin limit fiyat seviyesine ulaşmayabilir.

  • ‼️ Kısacası limit emirlerin gerçekleşeceğinin bir garantisi yoktur. 

Hemen yukarıda limit emrinin daha iyi bir fiyattan da gerçekleşebileceğini söylemiştik. Peki nasıl? 

1) Diyelim ki piyasa kapalıyken bir alış ya da satış emri verdin. Bu arada emir verdiğin şirket hakkında hisse fiyatını etkileme potansiyeli bulunan pozitif veya negatif bir haber yayıldı. Bu haberle birlikte piyasalar açıldıktan sonra hisse senedinin fiyatı güne çok yüksek veya çok düşük bir seviyeden başlayabilir. Böylece, yeterli alıcı ya da satıcı da varsa, emrin daha iyi bir fiyattan gerçekleşebilir. Yani daha iyi bir fiyattan alım veya satım yapabilirsin.

2) İlgili hisse senedinin fiyatı, yani piyasa fiyatından daha düşük bir seviyeden satış emri verdiğinde veya piyasa fiyatından daha yüksek bir seviyeden alış emri verdiğinde; güncel piyasa fiyatı, verdiğin limit fiyat seviyesinden daha iyi bir seviye olacağı için, limit emrin o anki piyasa fiyatından gerçekleşir.

  • Eğer bir hisse senedinin fiyatının belirli bir fiyat seviyesine ulaştıktan sonra daha da yükseleceğini veya düşeceğini düşünüyorsan, burada kullanman gereken emir tipi limit emir değil, stop emirdir.
Emir Tipleri Nelerdir?

📉 Stop Emir (Stop Order) Nedir?

“Zararını durdurmak veya kârını korumak isteyenler”

Kaybını sınırlı tutmak veya kârını korumaya çalışırken “benim için öncelik hız, daha iyi bir fiyat ikinci planda” diyorsan, bu emir tipi tam senlik! 

Stop emirde yatırımcılar, piyasa fiyatından alım veya satım emirlerinin gerçekleşmesi için “stop fiyat” şartı koyarlar. Yani yatırımcıların bu emirlerinin gerçekleşmesi için, hisse senedinin fiyatının yatırımcı tarafından belirlenen “stop fiyat” seviyesine ulaşma veya bu seviyeyi geçme şartlarının gerçekleşmesi gerekir.

Hisse fiyatı stop fiyat seviyesine ulaştığında ise piyasa fiyatından alış veya satış emri aktif hâle gelir.

  • Örneğin; XYZ hissesini almak için 10 dolar seviyesine bir stop alış emri koydun. XYZ hissesinin fiyatı 10 dolara ulaştığında veya bu seviyeyi geçtiğinde piyasa fiyatından alım emrin aktif hale gelir.
Emir Tipleri Nelerdir?

Peki, bunun limit emirden farkı ne o zaman?

Limit emirde bir hisse senedinin ulaşmasını beklediğimiz fiyatı hedefleyerek daha ucuzdan alıp, daha pahalıdan satış yapmayı amaçlarız. Piyasa fiyatından daha pahalı alım emri veya daha ucuz satış emri veremeyiz.

‼️ Stop emirde ise daha yüksek fiyattan alış veya daha düşük fiyattan satış yapabiliriz. Çünkü bu emri kullanan yatırımcının beklentisi, hisse senedi fiyatının stop seviyesini geçtikten sonra da hareketine aynı yönde devam etmesidir.

Bu yüzden yatırımcı, hissesini emri verdiği andaki piyasa fiyatından daha ucuza satarak zarardaysa bunu durdurmayı, kârdaysa bunu korumayı veya daha pahalı bir fiyattan alarak yeni bir kâr ihtimalini yakalamayı hedefler.

  • Yani, eğer yatırımcı XYZ hissesinin 10 dolar seviyesine ulaştıktan sonra hız kazanıp 15 dolara kadar yükselmesini bekliyorsa, 10 dolardan stop alış emri kullanır. Tam tersi olarak satış emrinde de 10 dolara düştükten sonra hız kazanıp 5 dolara düşmesini bekliyorsa, 10 dolardan stop satış (stop loss) emri ile satarak zararını kısmayı hedefler.

Stop emri, piyasayı yakından takip edemediğin durumlarda riskini yönetmeni sağlar. Stop emrini verdikten sonra piyasayı takip etmene gerek kalmaz. İlgili hisse senedinin fiyatı belirlediğin stop fiyat seviyesine ulaştıktan sonra otomatik olarak gerçekleşir. 

  • Önemli! Piyasada sert fiyat hareketleri görülürse, nadiren de olsa alım-satım emrini aktif hale getirecek stop fiyat seviyesinin ötesinde boşluklar açılabilir (yani stop seviyesinde işlem gerçekleşmeden sonraki fiyat seviyesine atlayabilir) ve emir verilen düzeyde bir işlem gerçekleşmeyebilir. Böylece pozisyonun istenenden daha kötü bir seviyede kapanabilir.

🎯 Stop Limit Emir (Stop Limit Order) Nedir?

“İstedikleri fiyattan fırsatları yakalamak isteyenler”

Stop limit emri, sadece ufak bir farkla aynı stop emrine benzer. Stop limit emrinde, adından da anlaşılacağı üzere, stop fiyat şartı gerçekleştiğinde alış veya satış emrimiz “piyasa fiyatından” değil, bizim belirleyeceğimiz “limit fiyatından” aktif hâle gelir.

Bu emri kullanan yatırımcının beklentisi ise stop emrinden farklı olarak, hisse senedinin stop fiyat seviyesine ulaştığında hareketine kesintisiz devam etmesi değil, yön değişikliği yaptıktan sonra tekrar eski hareketine devam etmesidir.

👉 Örneğin;  XYZ hissesinin 15 dolar seviyesine yükseldikten sonra bir dirençle karşılacağını ve biraz düştükten sonra yükselişine devam edeceğini bekliyorsak, stop emri kullanarak alış emri yapmamalıyız. Çünkü stop emri ile 15 dolardan alırsak, hisse senedi yön değiştirip 13 dolara düştüğünde 2 dolar daha pahalıya hisse senedini almış oluruz.

Emir Tipleri Nelerdir?

Dolayısıyla burada kullanmamız gereken emir tipi stop limit emridir. 15 dolar seviyesine stop emir, 13 dolar seviyesine de limit emir koyarak daha ucuz bir fiyattan hisse senedini alabiliriz.

  • Öte yandan limit emirde yaptığımız uyarıyı burada da tekrar etmemiz gerek! Hisse senedinin fiyatı, belirlediğin limit fiyat seviyesine ulaşmaz ya da o seviyede yeterli alıcı veya satıcı bulamazsa, limit emrin gerçekleşmeyebilir.

👣 Takip Eden Emir (Trailing Order) Nedir? (İz Süren Emir)

“Fiyatları izleyip en iyisine ulaşmak isteyenlere”

Ulaşabilecek en iyi fiyata ulaşmak, yani düşüşün bittiği yerden alım ve yükselişin bittiği yerden satış yapmak gibi bir beklentin varsa, bu emir tipini seçmelisin.

‘Trailing order’ ya da ‘iz süren’ olarak da adlandırılan bu emir türü, stop emre benzer. Ancak stop seviyesi sabit değildir, hisse fiyatını belirlediğin bir takip mesafesinde (yüzdesel oran veya sabit dolar miktarı) izleyerek hareket eder.

  • Burada yatırımcı beklentisi, hisse senedinin ulaşacağı en yüksek fiyattan satmak veya düştüğü en düşük fiyattan almak üzeredir.
Emir Tipleri Nelerdir?

Fiyatlar beklediğin yönde hareket ederse alım-satımın açık kalmasını sağlar ve bir anlamda kârını kilitler. Yani satış emrin yükselen hisse senedini, alış emrin ise düşen hisse senedini takip eder. Böylece en yüksekten satmanı ve en düşükten almanı hedefler. 

Öte yandan hisse senedinin fiyatı kazanç yönünün tersine dönerse emrin yerinde sabit kalır. Yani yükselişi biten ve düşmeye başlayan bir hisse senedini takip mesafesini kapayarak satış emrini gerçekleştirir.

Bu emir tipinde yatırımcının hedefi, kazancını maksimuma çıkarmaktır. 

  • 📚 Bilmen gerekenler: Takip eden emirde stop noktasını manuel olarak hareket ettirmen gerekmez. Pozisyonun buna göre ayarlandığı için otomatik kendisi hareket eder. Önemli olan nokta, takip eden adımı piyasa fiyatından çok uzağa veya çok yakına ayarlamamalısın. Çünkü çok uzak olursa gereksiz kayıp riskiyle karşı karşıya kalabilirsin, çok yakın olursa işlemin kâra geçmeden kapatılabilir.

Emir tipleri arasından profiline uygun olanı seçtiysen, Midas’ta borsa kapalıyken bile 7/24 alım-satım emri verebileceğini unutma!

Emirlerin havada uçuştuğu bu yazımızın sonuna geldik! Peki neler öğrendik?

  • Borsada neden emir verilir?
  • Piyasa emri nedir?
  • Limit emir nedir?
  • Stop emir nedir?
  • Stop limit emir nedir?
  • Takip eden emir nedir?

Ayrıca “limit fiyatlı emir nedir” ve “özel emir nedir” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Emir Tipleri Nelerdir?

Bu içerik, içeriğin yayınlandığı günkü veriler baz alınarak hazırlanmıştır. İçerikte geçen hedef fiyat tahminleri, uzman ve analist yorumları bu içeriğin yayınlandığı tarihte geçerlidir. Bu tahmin ve yorumlar zaman içinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.

Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası