şah hangi karede / Satranç Nasıl Dizilir? Satranç Tahtası Dizilişi Nasıl Yapılmalıdır? - En Son Haberler - Milliyet

Şah Hangi Karede

şah hangi karede

Satran&#; nasıl oynanır? Satran&#; taşları dizilimi, kuralları ve taktikleri

Haberin Devamı

Satranç iki kişi arasında oynanan bir strateji oyunudur.

Satranç Nasıl Oynanır?

8x8 karelerden oluşan kare bir tahta üzerinde oynanır. Kareler iki renkten oluşur. Sol köşenin daima siyah renk olmasına dikkat etmelisiniz. Sol köşeden yukarı doğru kareler ; yatay olarak a-b-c-d-e-f-g-h olarak sınıflandırılıyor. Böylece her karenin bir adı olmuş oluyor. Örneğin sol alt köşedeki karenin adı a1’dir.

Her oyuncunun 1 şahı, 1 veziri, iki kalesi, iki fili, iki atı, 8 adet de piyonu bulunur. Taşlar tahtaya belirli bir düzende dizilir. Taşlar beyaz ve siyah olmak üzere iki renktir. Açık veya koyu renkli taşlarla da satranç oynayabilirsiniz. Bu durumda açık renkli taşlar oyun açılışını yapıyor.

Oyunun amacı rakibin şahını ele geçirmektir. Bunun için de diğer taşlarınızı “savaş alan”ına sürerek, rakibinizin taşlarını almaya ve en sonunda da şahı devirmeye çalışıyorsunuz. Aynı işlemi rakibiniz de yaptığından hem açık vermeyeceksiniz hem de strateji geliştireceksiniz.

Haberin Devamı

Satranç Kuralları

1- Oyuna daima beyaz taşlar başlar.

2-Rakibin ilk sırasına kadar gelebilen piyon istediği taşın özelliğini alabilir. Piyonunuzu vezir, kale, at veya fil olarak kullanabilirsiniz. Buna “terfi ettirme” hamlesi deniyor.

3-Rok kuralları; Satrançta özel harekettir. Şah ile kalenin yer değiştirmesidir. Şah sol taraftaki kaleyle değiştirirse uzun rok, sağ taraftaki kaleyle değiştirirse küçük rok adını alır. Bu hareketin yapılabilmesi için şahın tehdit altında olmaması veya şah ile kalenin daha önce hareket etmemesi gerekiyor.

4-Şah tehdit altında olmasa bile hareket alanı bulunmadığı durumlarda “pat” olur ve oyun berabere biter.

5-Rakibinizin taşını almak istediğinizde hangi taşı oynayacaksanız hareket ettirip, rakip taşın bulunduğu kareye koyuyorsunuz. Rakip taşı oyun dışına çıkarmış oluyorsunuz.

Satranç Taşları

Şah; Herhangi bir yönde; aşağı, yukarı, yanlara ve çapraz olarak sadece bir kare ilerleyebilir. Rakip taş tarafından tehdit edilecek kareye şahınızı oynayamıyorsunuz.

Vezir; Yatay-dikey, çapraz şekilde istediği kare kadar ilerleyebilir.

Haberin Devamı

Kale; Yatay ve dikey şekilde istenilen kare kadar ilerleyebilirler.

Fil; siyah ve beyaz karelerde bulunuyorlar. Her taş bulunduğu renkteki karelerde çapraz olarak ilerler.

At;  Atlar sadece “L” şeklinde ilerlerler. Bu hareket sayesinde istedikleri taşın üzerinden atlayabiliyorlar. yatay veya dikey olmak şartıyla 3 ileri 2 yana ilerleyebilirsiniz.

Piyon; Piyonu ilk defa oynayacaksanız iki kare atlayabilirsiniz. Bunun haricinde tek kare ilerlerler. Yan tarafa veya geri hareket edemezler. Sadece çaprazında bulunan taşları yiyebilir.

Satranç Dizilimi

Kaleleri köşelerdeki karelere yerleştiriyorsunuz. Kalelerin yanındaki karelere de filleri yerleştiriyorsunuz. Fillerin yanındaki karelere de atları yerleştiriyorsunuz. Sağınızda kalan boştaki kareye şahınızı, soldaki kareye de veziri yerleştiriyorsunuz. Bu taşların önüne de yatay şekilde 8 adet piyonu yerleştiriyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken husus beyaz şah siyah kalede olmak zorundadır. Beyaz vezir de beyaz karede olmalıdır.

Haberin Devamı

Satranç Taktikleri

1-Şahınızı koruyun; kısa sürede mat olmak istemiyorsanız şahınızı güvenceye alın. Bunun için de en kısa sürede rok yaparak şahınızı kenara güvenli alana çekmektir.

2-Karşılıksız olarak taş vermeyin; Strateji geliştirmeden boş yere taş vermeyin. Taş verecekseniz mutlaka karşılığında taş yemeye çalışın.

3-Satranç tahtasının merkezini kontrol altına alın; Taşlarınızı merkez alana doğru konuşlandırın. Böylece rakibin hamle şansını azaltırsınız.

4-Tüm taşlarınızı oyuna sürün; Belirli taşlarla oyun kazanmaya çalışmayın. Özellikle kalelerinizi en kısa sürede oyun sahasına sürün. Birbirini desteklemeyen hamleler yapmaktan kaçının.

Satran&#; Kuralları Nelerdir? Satran&#; Oyunu Nasıl Oynanır, Hangi Taş Nasıl Gider?

Satranç Kuralları Nelerdir?

1- Oyuna her zaman beyaz taşlar başlar.
2- Her oyuncunun 16 taşı vardır. Bunlardan sekizi piyondur ve önde yer alır.
3- İki taş aynı karede yer alamaz.
4- Her oyuncu sıra ona geldiğinde hamle yapmak zorundadır.
5- Satranç oyununda süre sınırlaması yoktur. Ancak yılından itibaren uluslararası satranç turnuvalarında oyunculara süre sınırlaması getirilmiştir.
6- Oyundaki en değerli taş şahtır. Oyunda temel amaç rakip oyuncunun şahını ele geçirmektir. Şah, tehdit altındaysa rakip oyuncu ''Şah'' demek zorundadır. Şah hangi yöne giderse gitsin mat ediliyorsa oyuncu ''şah mat'' der ve oyun biter.

Satranç Oyunu Nasıl Oynanır?

Satranç oyununda her taşın kendine özgü hamleleri vardır. Vezir ve şah en güçlü taşlardır. Amaç şahı korumak ve rakip oyuncunun şahını mat etmektir. Bunun için oyuncular, rakibin bir sonraki hamlesini düşünerek hamle yapmak zorundadır.

15 asırlık bir geçmişe sahip olan satrançta beyaz ve siyah renkli taşlar bulunur. Günümüzde satranç kurallarında birtakım değişikliklere gidilmiştir. Önceleri rakip oyuncuyu ''Şah'' diyerek uyarmak zorunlu iken, bugün böyle bir zorunluluk yoktur. Oyuncu şahının tehlikede olduğunu kendisi fark etmeli ve yapacağı hamlelerle onu korumalıdır.

Satranç oyunu bir oyuncunun şahı alınana kadar devam eder. Satranca yeni getirilen kurallardan bir diğeri ise 50 hamle kuralıdır. Eğer 50 hamle boyunca şah alınmaz ise oyun berabere biter. Bu kuralın amacı satrancı kısır döngüden kurtarmaktır. Satrançta beraberliğe Pat adı verilir.

Hangi Taş Nasıl Gider?

1- Piyon:

Piyonlar sadece başlangıç konumundayken 2 kare gidebilir. Bunun dışında sadece 1 hamle ileri ya da yan gidebilen bu taşlar her oyuncuda 8 tane bulunur.

2- At:

L şeklinde gider.

3- Fil:

Çapraz gider.

4- Kale:

Kale, sağa sola, ileri ve geri gidebilir.

5- Vezir:

Vezir, at haricinde tüm taşlar gibi gidebilir. Kale gibi düz, fil gibi çapraz giden vezir, satrançtaki en güçlü taştır.

6- Şah

Şah sağa, sola, ileri, geri ve çapraz gidebilir. Ancak başka taşların üstünden atlayamaz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası