sukulent toprağı içeriği / Premium Sukulent/Kaktüs Toprağı - Gurme Bitki Mix | Gurme Bitki

Sukulent Toprağı Içeriği

sukulent toprağı içeriği

MF Botanik Kaktüs Sukulent Toprağı 5 lt - Teraryum Için Uygun Toprak MFP

MF Botanik Kaktüs Sukulent Toprağı 5 lt - Teraryum Için Uygun Toprak

Kurumsal Fatura

Satıcı : MF Botanik

Koleksiyona Ekle

Tahmini Kargoya Teslim: 8 gün içinde

favori

  • 15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Bu ürün MF Botanik tarafından gönderilecektir.
  • Kaktüs ve Sukulentleriniz için mükemmel karışımdır.
  • İçeriğinde oranlanmış şekilde Cocopeat, Sphagnum Torf, Pomza Taşı, Pomza Kumu, Mil Dere Kumu, Perlit, Vermikülit bulunmaktadır.
  • Bu üründen en fazla 50 adet sipariş verilebilir. 50 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere adetten fazla stok sunulmuştur.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

ÜRÜNÜN TÜM ÖZELLİKLERİ

Ürün Değerlendirmeleri

Henüz Yorum Yazılmamış.

Ürün Bilgileri

MF Botanik Kaktüs Sukulent Toprağı 5 lt - Teraryum Için Uygun Toprak

  • Kaktüs ve Sukulentleriniz için mükemmel karışımdır.
  • İçeriğinde oranlanmış şekilde Cocopeat, Sphagnum Torf, Pomza Taşı, Pomza Kumu, Mil Dere Kumu, Perlit, Vermikülit bulunmaktadır.
  • Bu üründen en fazla 50 adet sipariş verilebilir. 50 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere adetten fazla stok sunulmuştur.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

Ürün Özellikleri

Kendi Sukulent ( Succulent ) Toprağınızı Yapın - DIY 

Hepimizin Dikensiz Kaktüsolarak bildiği ve yıllarca kaktüs olarak isimlendirdiği bitkiler aslında sukulentlerdir. Aloe vera'lar aslında en çok bilinen türüdür. Sukulentlerin en güzel özellikleri arasında sulama zamanının uzun olması, bakımının kolay olması gösterilebilir. Gövdelerinde, sap ve yapraklarında su tutmaları sonucu etli bir yapıya sahip bu bitkilere etli bitki ismi de verilmektedir.



Sukulentler çeşitli renlerde, büyüklüklerde ve biçimlerde olabilirler. Su kaybını azaltmak için ise üzerleri mumumsu bir tabaka ve tüylerle kaplıdır. Bu sebeple çok fazla sulamadan da hoşlanmazlar ve aşırı sulama sukulentlerin çürümesine sebep olmaktadır. Sulama işleminde toprak yapısı çok önemlidir. Bu sebeple sizlerle sukulent topraklarının nasıl olması gerektiği konusunda ve evde kendinizinde yapabileceğiniz sukulent toprağından bahsetme istedik. 



Sukulent İçin En İyi Toprak Nasıl Olmalı 

Saksılarda sukulent (succulent)  yetiştirmek için doğru saksı toprağı seçimi çok önemlidir! Sukulent yetiştiriciliği ile ilgili karşılaşılan sorunların başında fazla sulama ve toprak seçiminin yanlışlığı ilk sırada gelmektedir. 

Su, etli bitkiler için bir numaralı ölüm sebebidir ve bu yüzden sukulent bitkileri için doğru toprak türünü kullandığınızdan emin olmanız çok önemlidir. 

Sukulentler için en iyi saksı toprağı, iyi drenaja sahip bir karışımıdır. İyi drenajlı ve sus tutma kapasitesi yüksek bir toprak, fazla verilen suyun bitkiye zarar vermesini önleyecektir.


Sukulentler (succulent) için hazır toprak karışımları alabileceğiniz gibi kendiniz de bu toprakları daha ucuza ve daha işlevsel bir şekilde evinizde yapabilirsiniz. 

Kendi Sukulent Toprak Karışımınızı Yapmanın Faydaları Nelerdir 

Kendi sukulent toprak karışımınızı yapmanın başlıca faydaları, daha ucuz olması ve kullandığınız malzemeleri bilerek emin olmanızdır. 

Kendi dökme saksı toprak karışımınızı yapmak, önceden hazırlanmış ticari sukulent toprağı satın almaktan daha ucuzdur. Ayrıca, malzemeleri kontrol ettiğiniz için, etli bitkilerinizin sevdiği mükemmel toprak karışımını elde etmek daha yararlı olacaktır. 

Sukulent Toprağı Nasıl Yapılır 

Sukulent Toprak Karışımı Malzemeleri :

Kendi sukulent toprağını yapmanız için, sadece üç malzemeye ihtiyacınız var. Bunları, toprak satışı yapan herhangi bir bahçe merkezinde veya ev geliştirme mağazasında bulabilirsiniz: 

  • Saksı toprağı 
  • Kaba kum
  • Perlit veya Pomza 

Genel Amaçlı Saksı Toprakları

Sukulentler (succulent) için toprak karışımı yaparken, üst kısımda hafif, gözenekli bir toprak kullanmak en iyisidir. Ağır bahçe toprakları kullanmayın ve vermikülit içeren karışımları veya diğer karışımlardan daha uzun süre su tutan herhangi bir karışımı kullanmayın. Etli bitkiler, nemi tutan değil, iyi tahliye eden bir toprağa ihtiyaç duyar.


Etli bitkiler için üst kısımda genel amaçlı torfları temel madde olarak kullanmalısınız.

Kaba Kum

Sukulentler kumlu saksı topraklarında en iyi şekilde yetişir, bu yüzden saksı toprağınızın karışımı içerisinde muhakkak kum olmalıdır. 

Herhangi bir kum türünü kullanabilirsiniz, ancak sukulentler, hızlı drenaj sağlamak için kaba bir kum almanızı öneririm .


Perlit veya Pomza

Perlit çok hafif bir yapıya sahip bir malzemedir. Birçok ticari saksı toprağı karışımında gördüğünüz strafor gibi görünen beyaz parçalar perlittir.

Perlit toprağın sıkışmasını önler ve sukulentler için daha iyi drenaj sağlar. Başka bir deyişle, toprağın daha hızlı süzülmesine yardımcı olur, bu da saksı toprağı için istediğimiz şeydir.





Gereken Malzemeler:

Sukulent toprak karışımı bileşenlerinizle birlikte, malzemelerinizi ölçmenize ve karıştırmanıza yardımcı olacak birkaç malzemeye ihtiyacınız olacaktır. Başlamadan önce bu öğeleri alın&#;


  • Ölçüm kabı 
  • Mala 
  • Karıştırma kabı

Sukulent Toprağı Karışım Tarifi

  • 3 parça saksı toprağı 
  • 2 parça kaba kum
  • 1 birim perlit (veya ponza ) 

Bu karışım kaktüs toprağı karımına oldukça benzer. Kaktüs toprağı ile sukulent (succulent) toprağı arasında sadece yarım ölçek kum ve perlit daha fazlalığı var.. 

Burda dikkat etmeniz gereken husus her malzemede aynı ölçü kabını kullanmak. Böylece karışım oranlarını tutturabilir ve ihtiyacınız kadar toprak hazırlayabilirsiniz. tarifteki her parça sizin ölçü kabınızın hacmi kadar olacak şekilde ayarlamalısınız. 1 parça için ölçü kabınızı bir kere 3 parça için ise üç kere kullanmanız yeterli olacaktır.

Sukulent Toprağını Karıştırma

Hazırladığınız toprağı karıştırmak çok kolay. Tek yapmanız gereken bütün malzemeleri bir kaba koyup hepsini birbirine karıştırmak. Karıştırmak için mala veya ellerinizi kullanın. Bitirdikten sonra malzemelerin eşit şekilde karıştırıldığından emin olun.



Bu kadar. Sukulentler için kendi saksı toprağınızı yapmanın kolay olduğunu söyledim.

Kalan Sukulent Toprak Karışımını Saklamak

Bazen ihtiyacınızdan daha fazla toprak hazırlayabilirsiniz. Böyle bir durumda fazla toprağınızı serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta toprak karışımınızın hava almayan bir kapta saklanması.




Sukulent Saksı Toprak Kullanıma Hazır
Bu karışımı sukulentlerinizin çoğaltılması işlemlerinde de kullanabilirsiniz.


Sizde kendi sukulent toprağınızı yapıyorsanız lütfen uyguladığınızı reçeteleri bizimle aşağıdaki yorum bölümünde paylaşın.


resimkaynak:getbusygardeningcom



Sukulent türler, toprak formülleri

Sukulent bitki türleri hakkında kısa tanım.. Hepsine ortak bakım doğru mudur meselesi.. Ayrıca burada sukulent ve kaktüs türlerinin özelliklerine göre birkaç toprak karışımı tarifi verdim.

Sukulent bitkiler

Sukulent bitkiler, fotoğraf: pixabay

Sukulent bitki(ler) nedir ne değildir?

Her tip sukulent bitkilere yanlış olarak kaktüs denmesi hatası bütün dünyada yaygındır. Sukulent bitkiler pekçok bitki familyalarına mensuptur. Kaktüs ise sadece Cactaceae (Kaktüsgiller) familyasındaki türlere denir. Dolayısıyla her sukulent kaktüs değildir. Ama her kaktüs sukulenttir. Bu sebeple bu sayfanın başlığında kaktüs değil sukulent kelimesi geçiyor.

Ortak özellikleri

Sukulent bitkilerin başlıca özellikleri suyu ve besinleri bünyelerinde değişik tarzlarda depolayıp aylar süren kurak zamanlarda kullanmalarıdır. Kimi gövdesinde, kimi yapraklarında, kimi dallarında, kimileri de köklerinde depolama yapar. Hatta bazıları tüm uzuvlarında su ve besin depolar. Diğer genel özellikleri ise fotosentez tarzlarının farklı olmasıdır (sukulent bitkilerin çoğu ⇒ Krasula asit metabolizmasına sahiptir).

Yukarıda ortak özelliklerine kısaca değindiğim bitkilere sukulent denir. Mini mini bitkilere sukulent demek adet olmuş ama gerçekte cüsse, yapı ve yaşam tarzları açısından çok zengin çeşitler vardır. Mesela çok bilinen Phalaenopsis orkideleri ve Bromeliad türleri hep sukulent bitkilerdendir. Yucca türleri de öyle.

Bu terim apayrı bitki familyalarından bazı türleri kapsar. Papatyagiller (Asteracea) familyasında bile sukulent özellikli bitki türleri var. Bir familyanın tüm türlerinin sukulent özellikli olması sadece Kaktüsgiller familyasına mahsustur. Gerçi Bromelyadları da sayabiliriz (tüm familya olarak).

Sukulent bitkilerin bakımı

İşte bu konuda yanılgıya düşenler çok. Yukarıda da dediğim gibi sadece belli başlı bazı türler sukulent sanılıyor ve onların tümüne aynı toprak, aynı sulama vb bakım şartları gerektiğine inanılıyor. Oysa sadece o klasikleşmiş türlerin bile toprak vesaire ihtiyaçları farklı farklı olabiliyor.

Dolayısıyla sukulent bitkilerinizin ne tür olduklarını bilimsel adlarıyla tek tek öğrenmeli ve onlar hakkında tek tek bakım bilgileri edinmeniz şarttır.

Mesela güneş şiddeti ve süresi hangi türde nasıl olacak? Hangi tür hangi mevsimde dinlenme uyku dönemine girer? Birçok sukulent sıcak yaz aylarında uyku dönemine girer. Bunu bilen çok az kişi var. Bütün bunları doğru bilgi kaynaklarından öğrenmeniz gerekiyor.

Toprak ihtiyaçları da hepsinde ortak özellikte olmaz. Piyasada kaktüs-sukulent toprağı diye satılan ürün sadece ticari hile mantığı ürünüdür. Tavsiye etmiyorum. Aşağıdaki bilgiler ışığında kendiniz en iyisini yapmalısınız.

Farklı türlere göre farklı toprak hazırlama reçeteleri

Çöl sukulentleri, orman altı sukulentleri, ormanlarda ağaçlar üzerinde yaşayan epifitik sukulentler, kupkuru elektrik telleri sukulentleri (bak) kayalık sukulentleri, toprak zemin sukulentleri.. coğrafya ve iklim özelliklerine göre toprak istekleri değişir. Yani anlayacağınız, kaktüs-sukulent toprağı diye satılan mamül her sukulente uymaz. İşte bütün bu sebeplerden dolayı aşağıdaki bilgiler size en iyi rehber olacaktır. Mavi renkli kelimelere tıklarsanız o kelimelerle ilgili bilgi sayfalarına gidersiniz.

Gereken malzemeler

İhtiyacınız olan başlıca temel malzemeler organik ve inorganik olmak üzere ikiye ayrılır. Hepsi gerekmiyor. Yani mesela organik veya inorganik adı geçen çeşitli maddelerden hangisini bulabilirseniz ondan kullanırsınız. Organik + İnorganik maddeleri sukulent bitki türüne göre farklı oranlarda birbirleriyle harmanlayarak türlere özel sukulent toprak karışımları yapabilirsiniz.

İnorganik:Ponza taşı, pişmiş kil, dere kumu, kuvars (silis) kumu, volkanik taş kırpıntıları. Bunların dışında perlit ve vermikülit inorganik maddelerini tavsiye etmiyorum.

Organik:Maki alanı süprüntü toprağı, orman kenar çalılıkları dibi yoğun humuslu-çürüntü toprak, palmiye ağaçlarının gövdelerindeki kıl benzeri lifler, kestane toprağı ve gübresi, çay posası ve kullanılmamış kuru çay, leonardit, mangal kömürü parçaları..

Hangi sukulent bitkiye nasıl toprak hazırlamalı?

Sukulentlerin minisi var, devleşeni var, çöl sukulentleri ayrı, orman sukulentleri ayrı.. Tabii ki toprak ihtiyaçları da az çok farklı olabilir. Aşağıda temel gruplamalarla örnekler var. Siz bu örneklerden yola çıkarak daha iyisini yapmaya çalışın.

Orman kaktüslerine

Örneğin yılbaşı ve paskalya kaktüsleri, Atlas kaktüsleri ve Disocactus türleri. Bunlar iyi humusu değil kaba humusu sever ama karışımda iyi humus diğer maddeler arasında yoğunluğu azalmış olarak bulunursa çok iyi olur. Ayrıca kestane toprağı (veya onun yerine kullanılmamış kuru çay) bu türlerin kök sağlığı için önemlidir. Orman kaktüslerinin toprak karışımında inorganik maddeler hiç olmasa da olur. En azından mini saksılarda hiç gerekmez. Büyük saksılara gelince ponza taşı filan bulunmazsanız mangal kömürü parçaları veya iri taneli leonardit aynı işi görür.

Toprak karışım oranları genel anlamda şöyle olabilir: Üç ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü humuslu çürüntü + 1 ölçü iri taneli dere kumu.

Daha iyisi, özellikle de sık sık sulanması gerekenlere ve kışın yağmur altında kalanlar için en uygun karışım: 2 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü humuslu çürüntü + 1 ölçü kestane toprağı (veya kullanılmamış kuru çay) + 2ölçü iri taneli dere kumu.

Büyüyüp ağırlaşan (atlas kaktüsü ve ejder meyve kaktüsü benzeri gelişim gösteren türlere) dere kumu yerine ponza taşı kullanın.

Çöl sukulentleri için toprak karışımı

Bunların küçük yapılıları küçük saksılarda olacağından sadece maki süprüntüsü yeterli. Lithops türlerine dış mekanda 2 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü dere kumu, iç mekanda yetiştirilen lithopslara ise 1 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü dere kumu.

Büyükler için (keriz kaktüsleri, yuvarlak yumruk ya da baş şeklinde kaktüsler ve Euphorbia ingens ve benzerleri, ayrıca çöl gülü Adenium) kendi ağırlıklarından dolayı toprağın sıkışık olması kaçınılmazdır. Bu durumda dere kumu ile ponza taşı olmazsa olmaz bir gerekliliktir:
3 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü humuslu çürüntü + 1 ölçü iri taneli dere kumu + 1 ölçü ponza taşı.

Aloe vera, Aloe x delaetii, Gasteria, Haworthia ve Agave türlerine

Bu ve benzeri türlerin kökleri doğal ortamlarında en çok kayalıklar arasındaki, taşlar arasındaki taş/kaya kırpıntıları ile karışık hafif humuslu çürüntülerle beslenirler. Gerçi aynı şeyi yapmak hiç gerekmiyor. Zaten devleşen Agave türleri her türlü toprağa uyumludur. Saksılarda sağlıklı bir karışım şu şekilde oluşturulabilir:

2 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü humuslu çürüntü + 1 ölçü ponza taşı. Hem iç mekanda hem sürekli dışarıda tutulan bitkilere hepsine aynı derecede uygunlanmalıdır.

Krasulalar (Sedum, Kalanchoe, Echeveria vb) ve leş kaktüslerine

Bunların birbirleriyle zıt denebilecek iklim-coğrafya bölgelerine ait binlerce türleri var. Sıcakta gelişenler ayrı, serinde gelişenler ayrı.. Sempervivum cinsinden türler bile ayrı ayrı şartları isteyebilir. Onun için Krasula türlerinizin bilimsel adlarını öğrenmeli ve ona göre en uygun şartlarda yetiştirmelisiniz. Leş kaktüsleri ise genelde yaz boyunca az direkt güneş, hatta güneşin filtrelenmesini sever. Bununla beraber hepsine uyabilecek bir toprak karışımı yapmak mümkündür.

Kısaca maki süprüntüleri küçük saksıda olanlara tek başına uygundur. Çapı 12cm’den büyük saksılarda ise 3 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü dere kumu yapılabilir. Kalanchoe ve Aloe türlerinin toprak karışımında humuslu çürüntü de olursa gelişimleri çok dolgun ve dirençli olur. 2 ölçü maki süprüntüsü + 1 ölçü humuslu çürüntü + 1 ölçü iri taneli dere kumu.

Doğal gübre mi bitki besini mi?

Hangi sukulent türünüz varsa o türün bakım bilgilerine ulaşın ve ne tavsiye edilmişse öğrenin. Genel bir şey istiyorsanız sukulentlere özel bitki besinleri var. Yine de gerekmedikçe ya da daha doğrusu türünüzün ihtiyaçlarını bilmiyorsanız kullanmayın. Sukulent bitkilerinizin bakımlarının şartlarını öncelikle öğrenmeniz lazım.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası