normal doğum sonrası dikiş temizliği / Epizyotomi Dikişi (Vajinal Dikiş) Nedir? - funduszeue.info

Normal Doğum Sonrası Dikiş Temizliği

normal doğum sonrası dikiş temizliği

Normal doğumdan sonra bakım

Gebe kaldığınızda hafta hafta neler olacağını, doğumun nasıl gerçekleşeceğini öğrendiniz.  Peki bebeğiniz doğduktan sonra neler olacak acaba bundan sonra sizi neler bekliyor,  bakalım. Normal doğum sırasında yırtılma oldu ve dikişler atıldıysa yaranız bir hafta civarında, özellikle otururken ve yürürken sizi rahatsız edecektir. Eğer yırtığınız derin olmuşsa hassasiyetiniz iki-üç haftaya kadar uzayabilecektir.

Yaranız iyileşirken yapabileceğiniz şeyler şunlardır;

Soğuk kompres ile ağrınızı azaltabilirsiniz. Basur hastalarının kullandığı simit şeklindeki oturaktan alarak, yaranızın yatağa temas etmesini engelleyebilirsiniz. Yaranızı temiz tutmaya dikkat edin. Özellikle tuvaletten sonra, antiseptikli sıvı ile temizleyin. Yaranızın üzerini temiz bir gazlı bezle kapatın. Otururken dikkatli olun. Kalçalarınızı birarada tutarsanız ağrınız daha az olacaktır. Ayrıca etrafınıza koyacağınız yastıklarla destek oluşturmaya çalışın. Kegel egzersizini yapmaya çalışın. Bu egzersizle kasların güçlenmesine yardımcı olacaksınız. Doğumdan bir gün sonra başlayabilirsiniz. İdrarınızı yaparken tutuyormuş gibi kaslarınızı sıkacaksınız ve bu şekilde beşe kadar sayıyorsunuz. Bunu arka arkaya dört beş kez tekrar edin ve gün içinde yapabildiğiniz kadar yapın. Enfeksiyon belirtilerine dikkat edin. Eğer ağrınız giderek artıyor ve yara yeriniz şiş, kızarık ve sıcak olmaya başlar ve içinden iltihap akarsa hemen doktorunuza haber verin.

Vajinal Akıntı Nasıl Olur

Doğumdan sonra sekiz haftaya kadar löşi dediğimiz vajinal akıntı olur. İlk birkaç gün yoğun, kırmızı bir akıntı şeklindedir. Oturur veya yatar pozisyondan ayağa kalkarsanız birden boşalır gibi akıntı olabilir. Günler ilerledikçe yavaş yavaş akıntınızın rengi kırmızıdan pembe veya kahverengine, daha sonra da sarı-beyaz renge dönecektir. Enfeksiyon gelişmesini önlemek için pedleri tercih edin, vajinal tampon kullanmayın. Akıntıda kan pıhtıları görürseniz telaşlanmayın, bu normal bir durumdur.

Doktorunuza haber vermenizi gerektirecek durumlar ise şunlardır;

Saat başı bir ped değiştirmeniz gerekiyorsa

Baş dönmeniz varsa

Kötü kokulu bir akıntı varsa

Karnınız çok hassas ise

Pinpon topundan daha büyük kan pıhtıları geliyorsa

Ateşiniz 37,5C dereceden yüksek çıkıyorsa

Rahimde Kasılmalar Devam Eder Mi

Doğumdan birkaç gün sonrasına kadar doğum sonu kasılmaları olur. Bunun nedeni rahimdeki kan damarlarına baskı yaparak aşırı kanamayı önlemektir. Özellikle bebeğinizi emzirirken daha belirgin hale gelir ve ikinci veya üçüncü bebeğinizde daha fazla hissedersiniz. Kanamayı azaltmak için kullanılan ilaçlar bu kasılmaları artırabilir. Bu kasılmalar tıpkı adet sancısında hissedilen kasılmalar gibidir. Eğer gerekirse doktorunuz ağrınızı azaltmak için ilaç verecektir. Emzirirken kullanabileceğiniz güvenli ilaçlar vardır. Eğer karnınız dokunmayla bile ağrıyor ve ateşiniz de yüksekse rahim enfeksiyonu açısından doktorunuza başvurmanız gerekecektir.

İdrar Yapmada Sıkıntı

İdrar kesesi ve idrar çıkış yerinin etrafındaki dokuların harabiyeti ve şişliği nedeniyle idrar yapmada sıkıntı yaşanır. Bu bölgeye konacak sıcak veya soğuk kompreslerle bir miktar rahatlama sağlanabilir. Yavaş yavaş bu sıkıntınız da geçecektir. Ancak acil idrara çıkma isteği, idrar yaparken acı olması veya sık idrara gitme durumu varsa idrar yolu enfeksiyonu açısından doktorunuza haber vermeniz gereklidir.

İdrar Tutamama

Gebelik ve doğum nedeniyle bağ dokuda gevşeme olur. Bu da öksürme ve gülme gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda idrarınızı tutamamanıza neden olur. Neyse ki bu durum genelde üç ay içinde düzelir. Bu arada Kegel egzersizini yapmayı ihmal etmeyin.

Basur

Dışkınızı yaparken ağrınız oluyor ve anüs çevresinde, elinize şişlik geliyorsa muhtemelen basurunuz vardır. Bunlar şiş ve gevşek toplardamarlardır. Doktorunuz bunların tedavisi ile ilgili ilaçları verecektir.

Ayrıca kabız kalmamanız için lifli gıdalardan tüketmeye çalışın. Sebze, meyve ve tahıllı gıdalardan tüketin. Bol su için. Aktif olmaya çalışın.

Memelerde Hassasiyet

Doğumdan birkaç gün sonra memeleriniz hassas, şiş ve ağrılı olacaklardır. Çünkü sütünüz dolmaya başlamıştır. Bu rahatsız edici durum, bebeğinizi emzirdikçe, üç gün içinde geçecektir. Emziremezseniz de boşaltmanız gerekecektir. Memenizi, meme başına doğru nazikçe sıvazlayın. Ilık veya soğuk uygulama ile ılık duş ve banyonun da faydasını  görürsünüz.

Memelerden Süt Akması

Yeni doğum yapan annelerin memelerinden kendiliğinden süt akar. Buna yapabileceğiniz bir şey yoktur. Sütyeninizin içine koyacağınız pedler üzerinizin ıslanmasını engeller. Bu pedleri, her emzirmeden sonra ya da ıslandıkları zaman değiştirmeniz gereklidir. Eğer geceleri daha fazla sorun oluyorsa, memelerinizin altına havlu koyun.

Saç Dökülmesi

Gebelik sırasında yükselen hormonlar nedeniyle saç dökülmesi olabilir. Bundan sonra artık dökülenler geri gelecek ve altı ay içinde saçlarınız eskisi gibi olacaktır. Ayrıca saçlarınızı yıpratacak boyama gibi kimyasal işlemlerden uzak durmaya çalışın.

Ciltteki Değişiklikler

Yüzünüzde küçük kırmızı noktalar oluşabilir. Bunlar doğum sırasında, küçük kan damarlarının zorlamaya bağlı olarak oluşturduğu kanamalardır. Yaklaşık bir hafta içinde kaybolması beklenir. Karındaki çatlaklar doğumdan sonra kaybolmazlar ancak kırmızı renkten beyaz renge dönüşürler. Gebelik sırasında rengi koyulaşan bölgeler de yavaş yavaş açılmaya başlayabilir.

Kilo Kaybı

Doğum yaptıktan sonra, vücudunuzun şekli bozulmuş gibi hissedersiniz. Hatta halen doğurmamış gibi bile durabilirsiniz. Hiç merak etmeyin. Bu çok sık rastlanan bir durumdur. Çoğu kadın doğumdan sonra tartıda beş kilo daha az çıkar. Bunlar da bebeğin, plazentanın ve sıvıların kaybından oluşan ağırlıklardır. Bir hafta sonra, ödeminizin çözülmesiyle, kilonuz biraz daha da düşer. Daha sonra ise iş size kalıyor. Dengeli beslenme ve egzersizle yavaş yavaş eski kilonuza dönebilirsiniz.

Ruhsal Durumunuzdaki Değişiklikler

Dünyaya bir bebek getirmek, vücudunuzda yaptığı değişiklikler kadar, ruhsal durumunuzda da değişiklikler yapacaktır. Daha hassas olma, çabuk üzülme, sıkıntılı olma, duygusal durumlarda dalgalanmalar gibi problemler yaygın olarak görülürler. Çoğu yeni annede lohusalık hüznü de denen hafif bir depresyon durumu gelişebilir. Genelde on gün içinde geçmesi gerekir. Eğer uzun sürer ve ağırlaşırsa doktorunuzla görüşmelisiniz, çünkü bunun tedavisi önemlidir.

Doğum Sonu Kontrol

Doğumdan yaklaşık altı hafta sonra, doktorunuz tarafından, rahim ve vajina kontrolu yapılacaktır. Meme muayenesi yanında kilonuz ve tansiyonunuza da bakılacaktır. Bu arada doğum kontrol yöntemi ve emzirmeyle ilgili sorularınızı da iletmeniz de fayda vardır. Fiziksel ve ruhsal sağlığınızla ilgili her türlü sıkıntınızı doktorunuzla konuşabileceğinizi unutmayın.

Doğum sonrası lohusalıkta g&#;nl&#;k bakım ve &#;neriler

Yaklaşık 40 hafta süren bir maratonu tamamlamış durumdasınız.

Çoğu yeni anne gibi önceleri bir şaşkınlık içinde, bebeğinize kavuşmuş olmanıza karşın ironik bir şekilde “bebeğinizden ayrılmış olma” duygusuna kapılmış olabilirsiniz, gerçekte bebeğiniz hemen yanıbaşınızda sizi bekliyor.

Doğum ile büyük bir işin üstesinden geldiniz.

Nitekim daha herşey yeni başlıyor.

Hamilelik döneminde olduğu gibi lohusalık döneminde de bazı konulara dikkat etmelisiniz.


Video: Artık doğurmak ve rahatlamak istiyorum! Uykusuzluk, ödem, ağrılar, kasılmalar çok rahatsız ediyor.

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Doğumdan hemen sonra

Doğumdan sonraki saatler sağlığınız için önemlidir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Hastanede bulunduğunuz dönemde yakın takip altında tutulacaksınız. Bu takipte tansiyon, nabız, kanama miktarınız kontrol edilecektir.

Özellikle normal vajinal doğum yapan anneler doğum sonrası ilk idrarlarını yapmakta zorlanabilirler. Mesanede biriken idrarın rahim toparlanmasını olumsuz yönde etkileyebilmesi ve enfeksiyona yol açabilmesi nedeniyle çoğu doktor saat sonunda hala idrar yapamamış annelere sonda takarak mesanenin boşaltılmasını önerir.

Çoğu anne doğum sonrasında karnında hemen göbek altında “taş gibi” bir kitle farkeder. Bu kitle bebek çıktıktan sonra kasılarak toparlanma sürecine giren rahimdir.



Eve dönüş

Tümüyle sorunsuz seyreden normal vajinal doğumda genellikle saatlik takip sonrasında, sezaryen ile doğumda ise genellikle saatlik takip sonrasında doktorunuz evinize dönmenize izin verir.


Video: SEZARYEN SONRASI YENİ ANNE NELER YAŞAR? (AĞRI KONTROLÜ, YEME-İÇME, SONDA, AYAKLANMA, TABURCU OLMA VS

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

İdrar yapma

Eve gidince kendinizi iyi hissetseniz de bol bol dinlenmelisiniz. İhtiyaç hissettiğinizde ertelemek yerine idrarınızı boşaltın. Bu, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada çok önemlidir.

Bağırsak hareketleri

Normal doğum sonrasında geçici olarak kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Lifli gıdalardan zengin beslenerek, bol sıvı alarak ve tuvalet ihtiyacınızı ertelemeden hemen karşılayarak bu şikayetten kurtulabilirsiniz. Bu önlemlere rağmen devam eden kabızlık, doktor önerisine göre kullanılan çeşitli ilaçlarla aşılabilir.

Banyo

Normal doğum yaptıysanız eve gittiğinizde duş şeklinde banyo yapabilirsiniz. Sezaryen ile doğum yaptıysanız doktorunuzun önerisine göre banyo yapmalısınız. Sezaryen sonrası dikiş yerlerinize uygulanan su geçirmez sprey veya bandaj sayesinde genellikle doğumdan sonraki ertesi gün, eğer bu uygulama yapılmadıysa 3. gün sonrasında duş alabilirsiniz.

Ev dışına çıkış

Normal doğum da sezaryen ile doğum da, kendinizi iyi hissetiğiniz sürece ve mevsime uygun kıyafetler giydiğiniz sürece ev dışına çıkmaya bir engel değildir.


Video: "Bebekler kırkı çıkmadan dışarı çıkarılmaz" ve "kırkı çıkmak" deyiminin tarihsel kökeni

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Beslenme ve ilaçlar

Doktorunuz aksini önermediği sürece dilediğiniz gıdayı alabilirsiniz. Sezaryen ile doğum yaptıysanız 1 hafta boyunca gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Doğum sonrası beslenmede de temel prensip, besleyiciliği olmayan  aşırı karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmaktır.

Hamilelik döneminde kullandığınız demir (ve vitamin) içerikli ilaçlara lohusalık döneminde de devam etmeniz önemlidir.

Ev işleri

Kendinizi iyi hissettiğinizde ev işlerinizi tekrar yapmaya başlayabilirsiniz. Özellikle sezaryen ile doğum yapmış annelerin ağır nesneler kaldırmaları ve yorucu işler yapmaları sakıncalı olabilir.



Dikiş yerlerinin bakımı

Normal doğum sonrası ülkemizde annelere genellikle tuvalet öncesinde ve sonrasında kullanmaları için dezenfektan madde içerikli sıvılar reçete edilir. Bu sıvıları dikiş bölgenize tarif edildiği şekilde uygulamayı ihmal etmeyin. Temizliği her zaman önden arkaya yapmalısınız.

Ülkemizde doğum kesisinin tamirinde kendiliğinden  eriyen iplikler kullanıldığından bu dikişlerin alınmasına gerek yoktur.


Video: Lazer dikiş nasıl yapılır ve sezaryende daha mı az iz bırakır?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Sezaryen ile doğum yapan annelerin dikiş yerlerindeki sargı çıkarıldıktan sonra bu bölgenin temiz ve kuru tutulma dışında bir bakıma ihtiyacı yoktur. Bazı doktorlar iyileştirmeyi teşvik edici pomadlar reçete ederler. Bunları tarif edilen bir şekilde uygulamayı ihmal etmeyin.

Ülkemizde sezaryen sonrasında cilt tamiri için çok farklı dikiş iplikleri kullanılabilmektedir.  Doktorunuz bu konuda size bilgi verecektir.

Cilt tamirinde kendiliğinden eriyen iplikler kullanılmışsa bunların alınmasına gerek yoktur.

Cilt tamirinde kendiliğinden erimeyen iplikler kullanılmışsa belli bir süre sonunda (genellikle 4. veya 5. gün) bu ipliklerin alınması gerekir. Eğer dikişler tek tek uygulanmışsa bunlar teker teker çıkarılacak, devamlı tek bir dikiş konmuşsa bu dikiş de cilt kesisinin bir kenarından çekilerek çıkarılacaktır. Dikişlerin çıkarılması işlemi genellikle ağrı vermez.

Adet kanamalarının Yeniden Başlaması

Adetlerinizin yeniden başlaması ve düzenli hale gelmesi emzirme süresi ve sıklığına bağlıdır. Ilk adet kanaması hiç emzirmemiş olan annelerde haftada ortaya çıkarken, emziren annelerde sıklıkla 4. aydan sonraki bir zamanda olur.

Adetlerin başlaması tekrar hamile kalabileceğinizin en önemli belirtilerinden biri olmakla beraber doğum sonrasında hiç adet görmeden de hamile kalınması mümkündür.


Video: Doğum sonrası cinsel yaşam ve gebelikten korunma nasıl olmalıdır?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Doğum sonrası egzersizler

Doğum sonrasında özellikle karın kaslarında ve karın cildinde “gevşeme” olur. Bu gevşemeyi geri döndürmek için en kısa zamanda egzersizlere başlamalısınız.

Cinselliğe dönüş

Doğum sonrası cinsel istekte bir süre azalma olur ve  cinsel isteğin geri dönmesi 3. ayın sonuna kadar gecikebilir.

Doktorunuzun da onayını alarak doğumdan sonraki 5. haftadan itibaren cinsel yaşamınıza geri dönebilirsiniz.

Doğum sonrası doktor kontrolü

Normal vajinal doğum sonrasında genellikle bir hafta sonunda doğum kesisi iyileşmesinin kontrolü için, sezaryen ile doğumda ise genellikle gün dikişlerin kontrol edilmesi ve gerekirse alınması için doktorunuz sizi kontrole çağırır (bu süreler doktordan doktora değişebilir).

İkinci bir doktor kontrolü de lohusalık bitiminde özellikle doğum kontrol seçenekleriniz konusunda bilgi verilmesi ve yöntem belirlenmesi için gerekli olacaktır.

Bu iki kontrol dışında, aşağıda “lohusalıkta tehlike belirtileri” başlığı altında toplanan belirtilerden birini veya birkaçını farkettiğinizde doktorunuza başvurmalısınız.

Doğum sonrası ve lohusalık döneminde ağrı kesici ilaç ve yöntemler >>



İLGİLİ KONULAR:

Doğum Çantası (Valizi)

Normal Doğum

Sezaryen ile Doğum

Doğumda Anestezi

Lohusalık Dönemi

Emzirme Dönemi

Normal doğuma hazırlık egzersizleri

Normal doğumda nefes alma verme teknikleri

Yenidoğan, Bebek ve Çocuk Bakımı

Doğum ve Sonrası İle İlgili En Sık Sorulanlar

Normal Doğum Sonrası Bilmeniz Gereken 10 Madde

Yeni doğan bebeğiniz önceliğiniz olabilir fakat hamilelik sonrası bakım da önemlidir. Vajinal ağrıdan idrar problemlerine kadar, normal doğum sonrası sizi nelerin beklediğini öğrenin.Hamilelik, vücudunuzda beklediğinizden çok daha fazla değişikliğe sebep olur ve bu bebek doğduktan sonra da devam eder. Normal doğum (vajinal doğum) sonrasında, kendinize iyi bakmak, hamilelik sonrası bakımın en önemli parçasıdır. İşte neler bekleyebileceğiniz.

Normal doğum sonrası vajinal ağrı

Eğer epizyotomi yapıldıysa veya normal doğum sırasında yırtıklar oluşursa, yaraların iyileşmesi birkaç haftayı alabilir. Derin yırtıkların daha uzun sürede iyileşmesi normaldir. Aynı zamanda, daha hızlı iyileşmek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz :
  • Yarayı yumuşatın. Etkilenen bölgeye buz uygulayın.
  • İdrar yaparken acıyı azaltın. İdrarınızı yaparken, vulvanızı içi sıcak su dolu bir plastik bardak ile destekleyin. Bağırsaklarınızın zorlanması durumunda, temiz bir pedi bağırsaklarınıza bastırın.
  • Yarayı temiz tutun. Anüs ve vajinanız arasındaki dokuyu (perineum) temizlemek için, tuvaletten sonra bir şişe ile su dökün.
  • Dikkatli oturun. Eğer oturmak rahatsızlık yaratıyorsa, bir destek minderi veya yastık üzerine oturun.
İyileşme sürecindeyken, artan rahatsızlığı hissetmeniz normaldir. Eğer ağrı sürekli artarsa, yara sıcak, şişkin ve acı dolu bir hal alırsa veya kist oluşursa, doktorunuza başvurun.

Normal doğum sonrası vajinal akıntı

Doğumdan sonraki haftalarda vajinal akıntı (lokhia) yaşamanız muhtemeldir. Parlak kırmızı, yoğun kıvamda kan akışı, birkaç gün için normaldir. Otururken veya uzanırken, ayağa kalktığınızda bir akıntı hissetmeniz normaldir. Bu akıntı pembe veya kahverengiden sarı veya beyaza dönecek ve azalarak kaybolacaktır. Tampon yerine hijyenik ped kullanarak enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz. Kan pıhtıları görmeniz durumunda paniğe kapılmayın. Eğer aşağıdakiler yaşanırsa doktorunuza başvurun:
  • Pediniz, uzanırken, bir saat içinde ıslanıyorsa
  • Kötü kokulu bir akıntı yaşanıyorsa
  • Kan pıhtıları büyükse
  • 38 C&#;den fazla ateşiniz varsa

Normal doğum sonrası kasılmalar

Doğum sonrası ağrı adı verilen kasılmaları, doğumdan birkaç gün sonraya kadar yaşamanız mümkün. Adet sancılarına benzeyen bu kramplar, rahim içerisindeki kan damarlarını sıkıştırarak, büyük kanamaların önüne geçmekte yardımcı olmaktadırlar. Henüz anlaşılamayan bir sebepten dolayı, bu kasılmalar her başarılı doğumdan sonra şiddetlenmektedir. Eğer ihtiyacınız olursa, doktorunuz ağrı kesici önerecektir. Ateşiniz varsa veya karnınız dokunmaya karşı hassas ise doktorunuza danışın. Bu durum, rahim enfeksiyonunun bir işareti olabilir.

Normal doğum sonrası boşaltım problemleri

Üretra ve mesane çevresindeki dokuların şişmesi ve morarması boşaltım problemlerine sebep olabilir. Hassas perinal bölgede idrarın batma hissi yaratmasının sebebi de budur. Bu süre içerisinde tuvalette otururken vulvanıza (kadın dış genital organı) su uygulamanız yardımcı olabilir. Eğer aşağıdakileri içeren, herhangi bir idrar yolu enfeksiyonu belirtisi gösterirseniz, doktorunuza başvurun :
  • Boşaltımda acı
  • Mesanenizi tam olarak boşattığınıza emin olamama
  • Alışılmadık sıklıkta boşaltım yapma ihtiyacı
Hamilelik ve doğum, mesanenizde bulunan bağ dokularını gerginleştirir ve üretra ile mesanede kas hasarlarına sebep olabilir. Otururken, gülerken, öksürürken veya esnerken idrar kaçırmanız normaldir. Neyse ki, bu problem üç ay içerisinde ortadan kalkmaktadır. Bu süre içerisinde bez kullanabilir veya pelvik kaslarınızı kasmak için Kegel egzersizi yapabilirsiniz. Kegel egzersizi yapmak için, idrar akışınızı durduruyor gibi pelvik kaslarınızı sıkın. Bunu beş saniyelik periyodlar ile artarda dört – beş defa tekrar edin. Kaslarınızı bir seferde 10 saniye boyunca kasılı tutun, kasmalarınız arasında 10 saniye dinlenme zamanı bırakın. Günlük olarak 3 set 10 tekrarı hedefleyin.

Normal doğum sonrası hemoroid ve bağırsak hareketleri

Eğer bağırsak hareketleriniz sırasında ağrı ve anüsünüz yakınlarında şişlik fark ederseniz, hemoroid olabilirsiniz (anüs veya alt rektum bölgesinde gergin ve şişmiş damar problemi). Hemoroid iyileşirken rahatsızlıkları hafifletmek için, ılık bir banyo yapın. Doktorunuz, hemoroid için ilaç önerisinde de bulunabilir. Eğer kendinizi hemoroid kaynaklı acıları veya epizyotomi yaralarınızı incitmemek için bağırsak hareketlerinden kaçınıyor olarak bulursanız, bağırsaklarınızı yumuşak ve düzenli tutun. Lif açısından zengin meyve, sebze ve tam tahıllar tüketin ve bolca su için. Mümkün olduğunca fiziksel aktiviteye devam etmek de yardımcı olacaktır. Eğer ihtiyaç duyarsanız, doktorunuzdan bir dışkı yumuşatıcı veya fiber müshil isteyebilirsiniz. Yeni annelerin sıklıkla yaşadığı bir problem de, bağırsak hareketlerini kontrol edememeleridir, özellikle uzun bir doğum geçirilmişse, bu ihtimal artmaktadır. Sıklıkla kegel egzersizi yapmak yardımcı olabilir. Eğer bağırsak hareketlerinizi kontrol etmekte güçlük yaşıyorsanız, doktorunuza başvurun.

Normal doğum sonrası göğüslerde ağrı ve süt sızıntısı

Doğumdan sonraki günlerde göğüsleriniz daha ağır, şişkin ve hassas olacaktır. Rahatsızlığı azaltmak için, bebeğinizi emzirebilir veya sütü çıkarmak için pompa kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra, göğüslerinize ıslak havlu veya buz uygulayabilirsiniz. Ağrı kesiciler de yardımcı olabilir. Göğüs ucu ağrısını engellemek için bebeğinizin göğüs ucunuzu tam olarak kavradığına emin olun. Eğer emin değilseniz veya her emzirmeniz acı veriyorsa, doktorunuza yardım için başvurun. Eğer göğüsleriniz emzirmelerinizden sonra süt akıtıyorsa, emzirme pedlerini sütyeninize yerleştirerek giysinizin ıslanmasını engelleyebilirsiniz. Islandıklarında ve her emzirmeden sonra pedleri değiştirin. Eğer bebeğinizi emzirmiyorsanız, sıkı, destekli sütyen kullanın. Göğüslerinizi sıkıştırmak süt üretimini durdurmaya yardımcı olacaktır. Bu dönemde göğüslerinizi sıkıştırmayın veya süt sağmayın. Bu durum yalnızca göğüslerinize daha fazla süt üretmesini söyleyecektir.

Saç kaybı ve deri değişimleri

Hamilelik sırasında artan hormon seviyeleri, doğal saç kaybının olmamasına sebep olur. Bu durum genellikle kafanın üst kısmında çok fazla saç gürleşmesi ile sonuçlanır fakat doğumdan sonra dökme vakti gelir. Doğumdan sonra, vücut fazladan saçı dökmeye başlar. Altı ay içerisinde saç dökülmeniz normale dönecektir. Bu zaman içinde, eğer gerekirse, yalnızca şampuan ile şekillendirilebilen, kolay idare edilebilen bir saç tarzı yardımcı olabilir. Saç maşalarından ve kimyasalları kullanmaktan kaçının. Kırışıklıklar, vajinal doğum sonrası genellikle kaybolmaz fakat rengi kızılımsı pembeden gümüş veya beyaza dönecektir. Hamilelik sırasında derinizde yaşanan kararmalar yavaşça eski haline gelecektir.

Duygusal değişimler

Çocuk doğurmak, çok sayıda güçlü duygu karmaşalarına sebep olabilir. Duygu değişimleri içerisinde, dengesizlik, üzüntü ve endişe yaygındır. Pek çok yeni anne, doğum sonrası depresyona girmektedir. Bu süre içerisinde kişinin kendine iyi bakması gereklidir. Destek için eşinizden, sevdiklerinizden veya arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz. Eğer depresyon artarsa veya kendinizi sürekli mutsuz hissederseniz, doktorunuza başvurun. Tedavinin yapılması önemlidir.

Kilo kaybı

Doğumdan sonra muhtemelen fit olmayacak ve kendinizi güçsüz hissedeceksiniz. Hatta hala hamile gibi görünebilirsiniz. Endişe etmeyin. Bu kesinlikle normaldir. Çoğu kadın, doğum sırasında amniotik sıvı, plasenta ve bebeğin ağırlığı ile birlikte 4,5 kilograma yakın kilo vermektedir. Doğumdan sonraki günlerde, kalan sıvıların da atılması ile birlikte daha fazla kilo vermeniz mümkündür. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz, hamilelikten önceki kilonuza dönmenizde yardımcı olacaktır.

Normal doğum sonrası kontroller

Hamilelikten yaklaşık 6 hafta sonra, düzgün biçimde iyileştiğinizi görebilmek için, doktorunuz vajinanızı, karnınızı, serviksinizi ve rahminizi kontrol edecektir. Doktorunuz göğsünüzü inceleyecek, kilonuzu ve tansiyonunuzu da kontrol edecektir. Bu muayene sırasında, doğum kontrolü, emzirme ve bebekle birlikte hayatınıza nasıl alışacağınıza dair bilgiler de edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra, pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için Kegel egzersizleri hakkında sorular da sorabilirsiniz. Bunlardan öte, fiziksel ve duygusal sağlığınız ile ilgili her türlü endişenizi paylaşın. Hissettiğiniz değişimlerin tamamen normal olduğuna emin olun. Hayatınızın bu yeni aşamasına girerken, sağlık kuruluşunuzun tavsiyelerine güvenin.

Normal Doğum Dikişleri Kaç Günde Düşer?

Normal doğum dikişlerinin ne kadar sürede iyileşeceği, bebeğini vajinal yolla dünyaya getiren pek çok annenin merak ettiği bir konudur. Epizyotomi dikişi olarak da bilinen normal doğum dikişleri genellikle 7 - 10 gün içinde iyileşir. Ancak annenin cilt yapısı, enfeksiyon ve daha birçok faktör, normal doğum dikişlerinin iyileşme süresini uzatabilir. Bununla birlikte, bu süreçte bölgenin temiz ve kuru tutulması normal doğum dikişlerinin daha çabuk iyileşmesine yardımcı olabilir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, normal doğum dikişleri ne zaman iyileşir, normal doğum dikişleri kaç günde düşer gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.

Normal Doğum Dikişi Nedir?

Doğum dikişlerinin iyileşme sürecine geçmeden önce, dikişlerin neden ve nereye yapıldığına değinmek faydalı olacaktır. Normal doğum sırasında bebeğin başı doğum kanalından geçerken, annenin perine bölgesi aşırı gerilmeye bağlı olarak yırtılabilmektedir. Bu bölgedeki kontrolsüz yırtıkları önlemek amacıyla bazı anne adaylarının vajinasından rektumuna doğru epizyotomi adı verilen bir kesi yapılabilir. Bebeğin doğumundan sonra ise genellikle kendiliğinden eriyen dikişler kullanılarak açılan doku yeniden kapatılır. Peki, normal doğum dikişleri kaç günde iyileşir?

Perine Yırtığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Normal Doğum Dikişleri Kaç Günde Düşer?

Normal doğum dikişleri genellikle 1 hafta içinde iyileşir. Anne adayının cilt yapısına bağlı olarak normal doğum dikişlerinin düşmesi 10 güne kadar uzayabilir. Epizyotomi dikişinde genellikle kendiliğinden eriyen materyaller kullanıldığından, doktor aksini belirtmediği sürece dikişleri aldırmak için hastaneye gidilmesine gerek yoktur. Bölgedeki dokuların tam olarak iyileşmesi ise ortalama 6 hafta sürmektedir.

Normal Doğum Dikişi Kimlere Yapılır?

Epizyotomi genellikle ilk doğumunu yapan annelere uygulanır. Çünkü daha önce doğum yapmamış kadınlarda vajina yeteri kadar esnek olmayabilir. Bu durumda doğum sırasında kontrolsüz yırtıkların gelişmesi daha olasıdır. Doğum sayısı arttıkça vajinanın elastikliği de artacağından epizyotomi ihtiyacı azalır. Ancak yine de ilk doğumunda epizyotomi yapılmayan ancak diğer doğumlarında gerekli görülen birçok annenin olduğunu da unutmamak gerekir. Ayrıca epizyotomi her normal doğum yapan kadınlara değil, yalnızca gerekli görülen anne adaylarına uygulanır. Peki, epizyotomi gerektiren durumlar nelerdir?

  • İri bebekdoğumlarında,
  • Vakum, forseps gerektiren müdahaleli doğumlarda,
  • Bebeğin sıkıntıya girdiği ve bir an önce doğurtulması gerektiği anlarda,
  • Makat gelişlerde,
  • Kalp yetmezliği veya bel fıtığı gibi annenin ıkınmasının istenmediği durumlarda,
  • Annenin deri yapısının kontrolsüz yırtıklara müsait olduğu düşünüldüğünde epizyotomi yapılabilir.

Normal Doğum Dikişleri Kaç Günde Düşer?

Normal Doğum Dikişlerinin Çabuk İyileşmesi İçin Ne Yapılabilir?

Normal doğum dikişlerinin çabuk iyileşmesi için aşağıdaki öneriler dikkate alınabilir:

  • Dikiş bölgesinin temiz kalmasına özen gösterin.
  • Dikiş atılan bölgenin olabildiğince kuru olmasına dikkat edin.
  • 1 – 2 hafta boyunca ani hareketlerden kaçının.
  • Uzun süre ne ayakta kalın ne de oturun.
  • Dikiş bölgesi iyileşene kadar cinsel ilişkiden uzan durun.
  • Tuvalet temizliği yaparken hassas davranın.
  • Doktorunuzun verdiği ilaçları zamanında ve doğru bir şekilde kullanmayı ihmâl etmeyin.

Normal doğum dikişlerinin çabuk iyileşmesi için bu öneriler dikkate alınabilir. Herhangi bir enfeksiyon gelişmemesi durumunda normal doğum dikişlerinin 7 – 10 gün içinde iyileşmesi beklenir.

Normal Doğum Dikişlerinde Enfeksiyon Belirtileri

Normal doğum dikişleri iyi bakılmadığı takdirde enfeksiyon kapabilir. Aşağıdaki belirtiler fark edildiğinde mutlaka muayene olmak gerekir.

  • Akıntı,
  • Kötü koku,
  • Kanama miktarında artış,
  • Kanama renginin açılması,
  • Karında ağrı,
  • Ateş,
  • Kesinin yapıldığı yerde rahatsız edici şişlik,
  • Şiddetli ağrı ve gerginlik.

Doğum Dikişlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası