evde diş taşı temizlenir mi / Evde Diş Taşı Temizliği: 5 Doğal Çözüm - Nefis Yemek Tarifleri

Evde Diş Taşı Temizlenir Mi

evde diş taşı temizlenir mi

Diş Taşı (Tartar) Temizliği

Yazı İçeriği

diş taşı oluşumu

Diş Taşı Nasıl Oluşur ?

Diş taşları toplum içinde daha çok tartar ismiyle bilinir. Daha doğrusu eskiden reklamlarda tartar diye bahsedilirdi, son yıllarda bu tabir yerini diş taşı söylemine bıraktı. Arada fark var mı ? Yok elbette.
Diş taşları eksik ağız hijyeni yüzünden ağızda biriken besin artıkları ve mikroorganizmaların tükürük yapısındaki minerallerle birleşmesi sonucu oluşur. Diş yüzeyine tutunan bakteri plağına, tükürük içerisindeki mineral ve tuzların çökelmesiyle diş taşı ortaya çıkmış olur. Yani bakteri plağı olmazsa diş taşı oluşumu gözlenmez. Bakteri plağının oluşma sebebi ise eksik ağız hijyenidir.

Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir ?

Yukarıda behsettiğim gibi diş taşı esasen tükürükteki maddelerin çökelmesi ile oluşur. Bu durumun önüne geçmek için dişleri düzenli ve etkili bir şekilde fırçalamak ve düzenli olarak diş ipi kullanmak gerekir.
Bazı insanlarda tükürük yapısı yüzünden normalden daha fazla diş taşı birikimi olur. Bu kişilerin yapması gereken tek şey diş fırçalamaya ve ara yüz temizliğine daha fazla özen göstermektir.

Sigara, alkol, aşırı çay kahve tüketimi gibi alışkanlıklar ağız florası üzerinde etkili olduğundan diş taşı oluşumunu artırırlar.

Bazı ilaç ve hastalıklar tükürük mineral yapısını etkileyerek diş taşı oluşumuna zemin hazırlayabilirler.

Her ne olursa olsun, etkili bir şekilde diş fırçalamak diş taşı oluşumunun ve dolayısıyla diş eti rahatsızlığının önüne geçmek için yapılması gereken tek şeydir denilebilir.

#Göz Atabilirsiniz

> En Etkili Diş Fırçalama Tekniği

> Diş Fırçası Seçimi

Diş Taşlarının Zararları

diş taşının zararları
Diş taşının en temel ve nihai zararı, dişleri saran çene kemiğinin erimesine sebep olup dişlerin sallanması ve kaybedilmesidir.
Bu mekanizma şöyle gerçekleşir; diş taşları diş yüzeyine yapışınca ileriki dönemlerde, diş eti hastalığı ilerledikçe, vücut diş taşlarının yabancı ve zararlı bir madde olduğunu anlayıp onu dışarı atmaya uğraşır. Diş taşları bir mikrop gibi vücut tarafından parçalanıp yok edilemeyeceği için, vücut diş  taşının olduğu bölgeyi kendinden uzaklaştırır ki bu da diştir. Dişi vücuttan dışarı atarak diş taşından kurtulmuş olur.
Diş taşlarının zararları şunlardır; 
Diş Eti Hastalığı; Diş taşları, dişlerin diş eti ile birleştiği bölgelerde oluşurlar. Diş taşı yapısı bakterilerin yaşaması için ideal bir ortam olduğundan üzeri diş taşlarıyla kaplı diş eti bu bakterilerden etkilenir ve enflamasyon başlar.
Diş eti rahatsızlığının ilk aşaması kanama olarak gözlenir ve sonu dişin sallanıp düşmesi ile biten bir sürecin başlangıcı olarak kabul edilir.
Diş taşlarını diş eti rahatsızlığı ileri dereceye varmadan hemen temizletmek gerekir.
Kanama; yukarıda belirttiğim gibi, kanama diş eti rahatsızlığının ilk aşaması olup, bazı hastalarda durum o kadar ilerler ki sabahları yastıklarını kan içinde bulabilirler.
Diş Eti Çekilmesi; diş taşlarının sebep olduğu enflamasyona karşı vücudun verdiği tepki o bölgeden uzaklaşmak şeklinde ortaya çıkan diş eti çekilmesi tablosudur. Malesef diş eti çekilmesinin tedavisi çok zordur hatta bazen mümkün değildir.
Dişlerde Sallanma ve Yer Değiştirme; diş eti hastalığına bağlı olarak dişlere destek olan kemik dokusu da yıkılır ve desteksiz kalan dişler sallanmaya, yer değiştirmeye başlar. Bu tablonun da tedavisi çoğu zaman mümkün değildir.
Ağız Kokusu; diş taşları çoğunlukla ağız hijyeni iyi olmayan kişilerde fazlaca oluşur. Zaten var olan ağız kokusunun üzerine enflamasyonlu diş eti de eklenince kişinin kendisini bile rahatsız edecek kadar ağız kokusu olabilir.
Aşağıdaki animasyonda diş taşlarının ne tür zararlara sebep olduğunu izleyebilirsiniz.

Diş Taşları Nasıl Temizlenir ?

Diş taşı ve diş eti hastalığının varlığının boyutuna göre, diş taşının nasıl temizleneceği, tedavi şekli ve süresi değişkenlik gösterir.
Diş taşları kavitron denilen ultrasonik cihazlar ve periodontal küretlerle temizlenir.
Aşırı bir dişeti rahatsızlığı ve diş taşı tutulumu yoksa anesteziye gerek kalmadan yani iğnesiz bir şekilde temizlik yapılabilir. Böylesi bir diş taşı temizliği yaklaşık yarım saat sürer. Bu işlemedetertraj denir.
Bazen o kadar diş taşı olur ki diş taşının nasıl temizleneceği iyi bir planlama ve çalışma gerektirir. Anestezi altında her dişi ve diş eti altındaki bölgeleri tek tek temizlemek gerekir. Bazı dişler için cerrahi olarak diş eti açılıp altındaki kökler temizlenir. Bu durumda haliyle işlem süresi ve seans sayısı artar. Bu işleme de küretaj denilir.
Detertraj ve küretaj arasındaki fark şudur; küretaj daha derinlemesine, dişlerin kök ve çevre dokularını ilgilendiren bir işlemdir ve bazen cerrahi de olabilir. Detertraj ise daha yüzeyseldir, cerrahi işlere gerek kalmadan yüzeysel olarak diş taşlarının temizliğidir.
* Aşağıdaki videoda diş taşlarının kavitron ile nasıl temizlendiğini izleyebilirsiniz.

Diş Temizletmek Acıtır mı ?

Hayır.
Diş taşlarını temizletmek acıtan bir işlem değildir. Anestezi olmadan yapılan basit işlemlerde çok hafif bir sızlama olabilir ki bu dayanılacak kadar azdır.
Hastanın acı çekeceği bir işlem yapılacaksa zaten anestezi altında yapılır, yine ağrı ve acı hissedilmez.
Diş taşı temizliğinin acıtıp acıtmayacağı biraz hekim becerisi, biraz da hastanın ağrı eşiği ve dişlerinin durumu ile ilgilidir. Hekim işlemi yaparken nazik hareketlerle çalışıyorsa acıma ihtimali az olur. Bazı hasların acı eşiği çok yüksektir hiç acı ve ağrı duymazlar; bazıları da çok hassas olur. Bu durumda hekim gerekirse küçük anesteziler uygulayabilir.
Diş taşları temizliği sonrasındaağrı genellikle çok hafif olur yada hiç olmaz. Diş etleri hassas ve yaralı olduğu zaman hafif bir sızlama hissedilebilir. Bu sızlama ağrı kesiciye gerek duymayacak kadar az ve bir iki güne geçecek kadar kısa sürelidir.
diş taşı temizliği

Diş Temizletmek Zararlı mı ? Dişlere Zarar Verir mi ?

Hayır, diş  taşı temizliği dişlere zarar veren bir işlem değildir.
Tüm tıbbi uygulamaların ilk amacı hastaya zarar vermemektir. Ayrıca diş taşlarının zararlarından o kadar bahsetmişken, temizletmenin zararlı olduğunu düşünmek çok yanlıştır.
Diş taşı temizliği yapılırken kullanılan aletler diş minesine zarar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır. Diş taşları dişe göre daha gevşek ve yumuşak yapıda oldukları için dişelere zarar gelmeden basitçe temizlenebilirler.
Bazı hastalar diş taşı temizliği yaptırdıktan sonra daha çok diş taşı oluşmaya başladı diye şikayet ederler ancak bu tutarlı bir yaklaşım değildir. Diş taşı temizliği sonrası ağız hijyeninin maksimum olması gerekir. Eğer hasta dişlerini fırçalamazsa elbette yine diş taşı oluşacaktır.
Yanlış kullanımlarda, ultrasonik aletler diş minesinde çatlamalara sebep olabilir bu bir diş hekiminin yapacağı türden bir hata değildir.

Beyazlatma ile Temizlik Farkı

Diş taşı temizliği, diş yüzeyine tutunmuş diş taşları ve lekeleri temizlemek amaçlı fiziksel bir işlemdir.
Diş beyazlatma ise, dişin rengini değiştirmeye yönelikkimyasal bir işlemdir.
Bunu bir örnekle şöyle açıklayabiliriz;
Dişinizi içi hafif sarı renkte alçıla dolu bir cam şişe olarak düşünün. Diş temizliği, camın dışındaki leke ve kirleri temizler. Cam temiz görünür ancak rengi aynıdır. Diş beyazlatma ise camın arkasındaki alçının rengin beyazlatmaya yönelik bir işlemdir.
Beyazlatma hakkında daha detaylı bilgileri &#;Tüm Yönleriyle Diş Beyazlatma&#; adlı yazımızda bulabilirsiniz.

Evde Diş Taşı Temizliği & Bitkisel Diş Taşı Temizliği

Çok sorulan iki soru, &#;evde dişlerimi nasıl temizleyebilirim?&#; ve &#;Bitkisel bir çözüm var mı?&#; şeklinde. Ben de bunları da bu yazıya katmak istedim.
Evde yada bitkisel yollarla diş taşlarını temizlemek mümkün değildir. 
Diş taşı temizliğinin profesyonel bir şekilde, özellikle dışarıdan bakınca görülmeyen diş eti altını kontrol ederek temizlemek gerekir. Bu işlemleri evde yada bitkisel bir şeyle yapmak mümkün değildir.
Dişleri limonlu karbonat ile fırçalamak suretiyle temizlemek de bazen soruluyor ancak bu çok yanlış bir davranıştır. Dişlere geri dönüşü mümkün olmayan zararlar veren bir uygulamadır.

 

***

Bize Ulaşın

Yorum, düşünce ve merak ettiklerinizi aşağıdaki yorumlardan bana iletebilirsiniz.
Hakkımda, iletişim, kampanyalar, tedavi fiyatları gibi sayfalara erişmek için ana sayfaya dönebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.

Osmaniye Diş Kliniği, Bakırköy

Yorumlar 

blank

Diş Hekimi Serdar Ekici

funduszeue.info

Merhaba, Yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 'nden mezun oldum. 5 yıl farklı kliniklerde çalıştıktan sonra yazında Osmaniye Diş Kliniği 'ni açtım. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili farklı konularda yazıları, sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Siz de merak ettiklerinizi bana sorabilir, bilgi alabilirsiniz. Bana ulaşmak için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır? Evde Diş Taşı Nasıl Temizlenir, Kaç Seans Sürer, Acıtır mı?

Diş taşı temizliği nasıl yapılır sorusuna en iyi yanıt alanında uzman hekimler tarafından verilebilir. Çünkü her ağız yapısı farklı özelliktedir ve seçilecek işlem kişyie göre değişir. Özellikle evde diş taşı temizliği nasıl yapılır sorusuna dikkatli yanıt vermek önemlidir. Bu bakımdan hastalar doktorlara diş taşı temizliği acıtır mı sorusuyla önyargılı yaklaşabilir. Evde diş taşı nasıl temizlenir, kaç seans sürer, acıtır mı sorularının tüm yanıtları yazımızın devamında.

Diş Taşı Temizleme Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizleme işlemi yaptırmak dişlerin tartar gibi kötü oluşumlardan kısa süre içerisinde kurtulmasına yardımcı olur. Dişlerin daha bakımlı bir hale gelmesinde diş taşı temizliğine gereken önemin verilmesi gerekir. Diş taşı temizliğinde genel olarak lazer cihazlar kullanılır. Bu işlemler de uzman hekimler tarafından yapılması gereken uygulamalardır. Evde lazerle diş taşı temizleme imkanı bulunmaz.

Lazer cihazlar ile diş taşı temizlenirken özel cila malzemeleri de kullanılır. Tamamen medikal ürünler olması önem taşır. Uygulama sırasında da dişlerin yapısının zarar görmesine izin verilmez. Çok ince bir temizleme gerçekleştirilir. Diş taşındaki tartarın durumuna göre bu uygulama birkaç seans devam edebilir.

Diş taşı temizleme işlemlerini evde yapmak isteyen kişiler için de birtakım uygulamalar bulunur. Ancak bu uygulamaları yaparken tarifleri tam olarak uygulamaya dikkat etmeniz gerekir. Aynı zamanda dişlerde bir yan etki görülürse doktora başvurmanız da büyük bir önem taşır. Çünkü bazı kişilerde diş etleri son derece hassas bir yapıdadır.

Evde Diş Taşı Temizleme Nasıl Yapılır?

Evde diş taşı temizlemek için ceviz kabukları çok fazla kullanılır. Cevizin kabuğunun diş tartarları üzerinde oldukça önemli etkileri bulunur. Ceviz kabuğu ile diş tartarından kurtulmak istiyorsanız bir kase ceviz kabuğunu bir bardak su ile kaynatmanız gerekiyor. 15 dakika boyunca kaynayan ceviz kabuklu suyu ılımaya bırakın. Daha sonra 20 gün boyunca her gün diş fırçalamadığınız bir fırça ile suyu kullanarak dişlerinizi fırçalayın. Günde bir defa uygulamak yeterli olur.

Evde Diş Taşı Nasıl Temizlenir, Kaç Seans Sürer, Acıtır mı?

Evde diş taşlarını temizlemek doktor seanslarından daha uzun sürebilir. Kısa süre içerisinde diş taşı temizleme için mutlaka uzman bir diş kliniğine gitmeniz gerekir. Bazen tek seansta bazen birkaç seansta rahatlıkla temizleme sona erer. Diş taşı lazerle temizlendiğinden kolay kolay acıtmayan bir işlemdir.

Sarı ve koyu renkli bu birikintiler; kötü görüntüsünün yanında zamanla diş ve diş etlerinde ciddi hasarlara neden olabilir. Diş taşlarını önlemenin en güvenli yolu rutin diş hekimi ziyaretleri ile birlikte günlük diş bakım uygulamalarıdır. Ancak diş taşı temizliği ve tartarları yok etmek için doktora gitmeden evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz tamamen doğal ve bitkisel çözüm önerileri araştırıyorsanız, bu makalede en güvenli şekilde nasıl yapılacağını açıklıyoruz.

Evde diş taşları temizlenebilir mi?

Diş taşı olarakta bilinen tartar; dişler üzerindeki bakteri plağına tükürükteki minerallerin birikerek zamanla sertleşmesi ile oluşur. Bu birikintiler bazen diş etinin üzerinde, bazende diş eti ile diş arasındaki periodontal cepte meydana gelir.

Dişler üzerinde biriken tartar henüz tam olarak sertleşmeden müdahale edilebilirse, çeşitli doğal ve bitkisel ürünlerle dişlerin fırçalanarak temizlenmesi mümkündür. Ancak diş eti cebinde oluşan tartarın, fırça yada çeşitli karışımlarla temizlenmesi mümkün değildir. Bu birikintiler ancak klinikte diş hekimi tarafından çok ince uçlu ultrasonik veya manuel aletlerle çıkartılmaları gerekir.

Eğer uzun süredir tartar temizliği yaptırmadıysanız, mutlaka diş hekiminizi ziyaret ederek diş taşı temizliği yaptırmanızı ve sonrasında önereceğimiz bitkisel yöntemlerle evde plakların tekrar oluşumunu önlemeniz mümkündür.

Evde diş tartarı temizleme yöntemleri

Şüphesiz plak ve tartar oluşumunu önlemenin en basit ve en kesin yolu dişlerinizi günde iki defa olmak üzere iki dakika boyunca doğru teknik ve ürünle fırçalamaktır. 40 saniyelik bir diş fırçalama rutini ile plak birikimi ve tartarı önlemek mümkün değildir. Standart diş fırçalarının yeterli olamadığından elektrikli bir diş fırçası ve diş ipi kullanmayı da düşünmelisiniz.

Diş plaklarını oluşmadan önce önlemek için deneyebileceğiniz ve diş tartarı bitkisel çözüm yöntemi olarak da düşünebileceğiniz bazı öneriler:

  1. Elektrikli diş fırçası ile dişlerinizi iyice temizleyin: Küçük ve yuvarlak başlı bir elektrikli diş fırçası seçin. Bu sayede dişlerin tüm yüzeylerine ve dişler arasındaki boşluklara ulaşabilirsiniz. Hem manuel hem de elektrikli diş fırçaları; tartara neden olan bakteri plağını temizleyebilir. Ancak yılında yapılan bir çalışmaya göre elektrikli diş fırçası ulaşılması zor bölgelerdeki plakları temizlemede önemli ölçüde daha etkili bulunmuştur.
  2. Florürlü anti tartar diş macunu kullanın: Florür dişler üzerindeki plak birikimini azaltır ve dişleri çürük, diş eti hastalığı gibi sorunlara karşı korumaya yardımcı olur.
  3. Karbonatla dişlerinizi fırçalayın: Dilerseniz karbonatlı diş macunlarını tercih edebilir, dilerseniz günlük diş macununuza karbonat ekleyerek dişlerinizi 24 saate bir fırçalayabilirsiniz. Her evde bulunan karbonat, bakteri oluşumunu önlediği için dişler üzerinde taş ve tartar birikimini azaltır. Ayrıca karbonatın tanecikli yapısı plak katmanının kazınmasını destekler.
  4. Susam tohumu ve susam yağı kullanın: Susam tohumları, diş minesini güçlendiren bir mineral olan kalsiyum içerir. Susam tohumlarını çiğnemek dişler üzerinde biriken plakların çıkarılmasında etkin bir yöntemdir. Ağzınıza bir tutam susam alın ve çiğnedikten sonra oluşan lapayı parmaklarınızla dişleriniz üzerinde gezdirin. Ayrıca susam yağını dişleriniz üzerinde bekletmek bakteri sayısını azaltır.
  5. Baharatlı yiyecekleri tercih edin: Acı biber içeren baharatlı yiyecekleri ağızdaki tükrük salgısını artırır. Tükrük miktarı arttıkça dişler üzerinde bakterilerin birikme şansı azalır ve yutma refleksi arttıkça mideye doğru itilir. Dişler üzerindeki herhangi bir plağın mineralleşme ve sertleşme ihtimali zayıflar.
  6. Taze ceviz kabuğu ile dişlerinizi ovalayın: Ceviz kabuğu yapısal olarak dokulu bir yüzeye sahiptir ve oldukça güçlü bir antimikrobiyal etkisi vardır. Dalından yeni koparılmış cevizler tercih edilmelidir.
  7. Düzenli olarak diş ipi kullanın: Diş fırçaları ne yazıkki dişlerin tüm yüzeylerine ulaşamaz. Bu nedenle dişler arası boşluklar ve diş eti cebi gibi girintili yüzeylerde tartar birikimine neden olan bakteri plağını azaltmak için diş ipi kullanmak önemlidir.
  8. Aloe veralı bir çlakalama suyu kullanın: Tartar birikimine neden olan bakterileri öldürmek için; günlük kullanıma uygun, antiseptik etkili bir ağız çalkalama suyu kullanın. Yapılan bir bilimsel araştırmada aloe veranın plak birikimi ve dolayısı ile diş taşı oluşumunu önlemede klorheksidinli gargaralar kadar etkili olduğu bulunmuştur.
  9. Diyetinize dikkat edin: Dişler üzerinde biriken bakteriler, şekerli ve nişastalı yiyeceklerden beslenir. İster atıştırmalık ister yemek olarak ağzınıza aldığınız her yiyecek bakterileride besler. Sağlıklı beslenmek için yediğiniz şeker miktarını sınırlayın.

Ek önlem: Hindistan cevizi yağı: Yağların diş yüzeyindeki bakterilerin tutunmasını engellediği ve dişleri güçlendirdiği düşünülüyor. Bu nedenle diş ve diş etlerinde tartar oluşumunu önlemek için Hindistan cevizi yağıyla dişleri ovabilir, artığı yutmadan çöpe tükürebilirsiniz. Mümkünse yağın 20 ila 30 dakika dişlerinize beklemesini sağlayın.

Bilimsel olarak önerilmeyen yöntemler

Pek çok online mecrada evde diş taşı temizliği için limon, sirke, çilek gibi dişler için zararlı olabilen asidik gıdalar önerilmektedir. Bu tür asidik malzemeler diş minesini aşındırarak zayıflamasına neden olur. Zayıflayan diş minesi sonucu dişler çürüklere karşı daha savunmasız hale gelir.

Hem plaklar hem tartar, dişler arası boşluklara ve diş yüzeyindeki pürüzlere tutunan bakterilerin çoğalmasına neden olan ve pek çok periodontal hastalığın önünü açan sorunlardır.

Tekrar altını çizelim; plaklardan farklı olarak diş tartarı bitkisel çözüm önerileri, diş ipi kullanımı veya diş fırçalamakla ortadan kaldırılamaz. Kesin çözüm için diş hekiminizin ziyaret edilmesi ve özel aletler kullanılarak tartarın dişlerden çıkarılması gerekmektedir.

Plak ve tartar oluşumunu önlemek için günde iki kere diş fırçalamayı ve bir kere diş ipiyle dişleri temizlemeyi, var olan sorunlar için mutlaka diş hekiminizden randevu almayı ihmal etmeyiniz.

Evde diş taşı nasıl temizlenir?

Ağız ve diş temizliği için gerekli önemi göstermiyor ve yeterli temizlenmediğinde diş taşı oluşumuna davetiye çıkarıyoruz. Bu nedenle diş eti çekilmesi gibi bir çok problem yaşıyoruz. Bu problemlerin önüne geçmek veya en aza indirebilmek için bir kaç yöntemle evde diş taşlarınızı temizleyebilirsiniz.

1. yöntem
gram ceviz kabuğu
-1 su bardağı su
Hazırlanışı:
- Ceviz kabuklarını suyun içine atın ve 20 dakika boyunca kaynatın, suyunuz kaynamaya başladıktan sonra altını kapatın ve 10 dakika bu şekilde soğumaya bırakın. Daha sonra diş fırçamızı bu suya batırıp dişlerinizi iyice fırçalayın.
Kanayan diş etleri için de oldukça faydalı olan bu karışım, diş eti iltahapları içinde oldukça yararlıdır.
-Günde 3 kere tekrar edebilirsiniz.

2. yöntem
-Karbonat
Uygulanışı:
Evde diş taşı temizliği için uygulanacak diğer yöntemlerden biri de diş fırçasına karbonat eklemek ve bir dakika boyunca fırçayı dile ve damağa değdirmeden dişleri fırçalamaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası