kedi halsiz ve kusuyor / Hayvan Hastanesi

Kedi Halsiz Ve Kusuyor

kedi halsiz ve kusuyor

Kedilerde Kusma ve Nedenleri

Muhtemelen daha önce kedinizin kusmasına şahit oldunuz ve bu konuda pek endişelenmediniz. Kedilerde kusma bazen bir yiyeceği fazla hızlı yemek gibi basit bir sebepten ortaya çıkabilirken bazen de anında tıbbi müdahale gerektiren, ciddi bir nedenden kaynaklanabilir. Bir kedi genelde ya midesine iyi gelmeyen bir şeyi yediğinden ya da akşam yemeğinden hemen sonra oyun oynadığından dolayı kusar. Tabii ki kedilerde kusmayı gastronomik sorunlar ve bağırsak rahatsızlıkları ile de bağdaştırmak mümkün.

Kedilerde Kusmaya Neden Olan Sebepler Nelerdir?

  • Bakteri enfeksiyonları
  • Beslenme kaynaklı sebepler (Mama değişimi, gıda intoleransı)
  • Bağırsak veya midedeki yabancı maddeler (Oyuncak, tüy yumakları)
  • Bağırsak parazitleri
  • Akut böbrek yetmezliği
  • Akut karaciğer yetmezliği
  • Safra kesesi inflamasyonu
  • Pankreas rahatsızlıkları
  • Operasyon sonrası bulantı
  • Zehirli madde tüketimi
  • Viral enfeksiyon
  • İlaç yan etkisi

Kedim Sık Sık Kusmaya Başladıysa Ne Yapmalıyım?

Arada bir olan ve az miktarda çıkan kusma, bir kedi için oldukça olağandır. Öte yandan sık ve düzenli kusma, çok daha ciddi bir sorunun işareti olabilir. 24 saat gözlemledikten sonra kesilmeyen bir kusma ile karşı karşıya kaldığınız zaman kedinizi mutlaka bir veterinere götürmeniz gerekir. Kronik kusmanın sebepleri arasında aşağıdaki rahatsızlıkları göstermek mümkün:

  • Kolit
  • Gastrit
  • Pankreas rahatsızlığı
  • Gıda alerjisi
  • Yabancı madde
  • Ülser
  • Bağırsak kurdu enfeksiyonu
  • Kabızlık
  • Karaciğer yetmezliği
  • Böbrek yetmezliği
  • Nörolojik rahatsızlıklar
  • Parazit
  • Zehirlenme
  • Mide ya da bağırsak kanseri

Kedilerde Kusma

Diğer Hangi Yan Etkilere Dikkat Etmeliyim?

Kedilerde kusmanın sebepleri değişebileceği için net bir tanı koyabilmek için kusma ile birlikte gelen diğer yan etkilere de dikkat etmek gerekir.

  • Kusmanın sıklığı
  • İshal
  • Dehidrasyon
  • Uyuşukluk
  • Kusmukta kan
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık

Kedimin Kusmasını Nasıl Önleyebilirim?

Kedilerde kusmayı kesmenin en etkili yollarından bir tanesi, kusma 2 saat boyunca kesilene kadar mama ve su vermemektir. Ardından yavaş yavaş su vermeye ve yağsız, tuzsuz bir beslenme rejimi ile yeniden yemek vermeye devam edilebilir. Bu rejimin içerisinde haşlanmış patates, derisiz, haşlanmış tavuk ve sade pilav yer alabilir. Bazı durumlarda ise ekstradan veteriner kontrolünde serum takılması ya da antibiyotik kullanımına da gerek duyulabilmektedir.

Yavru ve Yetişkin Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık Nedenleri!

Kedilerdeki halsizlik ve iştahsızlık, birçok farklı problemin, hastalığın ve psikolojik sorunların habercisi olabilir. Bu gibi sorunlar ciddiye alınması gereken sorunlardır ve halsizlik ve iştahsızlık problemi ile karşılaşmak mümkündür. Bazen de hem yavru kedilerde hem de yetişkin kedilerde halsizlik ve iştahsızlık sorunu belirli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu durumda kedi sahipleri paniğe kapılabilir ve bu durumun neden ortaya çıktığını merak edebilir. Evinemama ailesi olarak sizler için hazırladığımız bu yazımızda “Kedilerde stres ve depresyon belirtileri nelerdir?”, “Kedilerdeki yorgunluk sorununun çözümü için tavsiyeler”, “Kedim sürekli uyuyor sebebi ne olabilir?” gibi merak ettiğiniz soruları cevaplandırdık. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Kedilerde neden halsizlik ve iştahsızlık olur? Ayrıca kedinize isim belirlemekte zorlanıyorsanız kedi isimleri makalemize göz atmayı unutmayın.

1) Psikolojik Problemler

Birçok psikolojik rahatsızlık kedilerde halsizlik ve iştahsızlığa sebep olabilir. Psikolojik bozukluklardan dolayı olan iştahsızlık ve halsizlik çok fazla belirti göstermez. İştahsızlık ve halsizliğin yanı sıra kedinizde birtakım davranış bozuklukları da varsa, psikolojik bir rahatsızlıkta olduğunu anlayabilirsiniz. Kedilerin psikolojik sorunları birçok farklı sebep sonucu ortaya çıkabilir. Bunların başında aile değişikliği, ani ortam değişikliği, aileye yeni bir bireyin dahil olması, yatak ve kedi tarafından kullanılan nesnelerin yerinin değişmesi, kediye olan ilginin azalması, ona karşı yapılan sert davranışlar ani bir travma ile psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bütün bunlar kedilerde halsizlik ve iştahsızlığa neden olabilir. Bu ruh hali uzun bir süreçte kendiliğinden, kısa bir süreçte problemin ortadan kalkması ile çözülebilir. Fakat bu durum uzun süre devam ederse kedilerin vücudu gerekli enerjiyi alamadığı için farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kedilerdeki Halsizlik Sebebleri Nelerdir?

2) Beslenme Değişikliği ve Beslenme Sorunları

Kediler çok fazla mama değiştirmekten hoşlanmaz ve beslenme konusunda hassastırlar. Bir mama değişikliğinde birkaç gün boyunca iştahsızlık ve buna bağlı olarak halsizlik görülebilir. Yeni mamaya geçerken en az 1 hafta süreye yayılmalı ve sabırlı olunmalıdır. Başka bir besin seçeneği sunulmazsa eninde sonunda yeni mamayı yemeyi kabul edecektir fakat bu durumun çok fazla tekrarlanması önerilmez. Ayrıca farklı besinler, bozuk gıdalar tüketilmesi gibi durumlar da kedilerin sindirim sistemini etkiler. Bu durumda ishal ve kusma da ek bir belirti olarak kendini gösterebilir.

Veteriner hekiminizin de desteğiyle kendinize en uygunkedi maması↵seçiminizi veya yavru kedileriniz için yavru kedi maması seçeneneklerine linke tıklayarak ulaşabilirsiniz  Ayrıca en çok tercih edilen kedi maması markalarımızın nd kedi maması ve proplan kedi maması olduğunu berlitmek isteriz.

Kediler Neden İştahtan Kesilir?

3) Parazitler

Özellikle düzenli olarak parazit iğnesi ve muayenesi yapılmayan kedilerde parazit çok fazla görülür. Yavru kediler bu konuda çok daha hassastır ve iştahsızlık durumlarının büyük bir kısmı parazitten kaynaklanabilir. Bu sorunun çözümü ise kedinize 1. aydan itibaren düzenli olarak parazit muayenesi ve aşısı vurdurmaktır.

Kedim Niçin Sürekli Yorgun?

4) Ağız ve Diş Problemleri

Ağız ve diş sağlığını etkileyen faktörler de kedilerde iştahsızlık ve halsizlik probleminin en önemli nedenlerinden biridir. Ağız içindeki yaralar, bakteri üremesi, yabancı ve sert cisimlerin ağız yapısına zarar vermesi gibi birçok sebepten dolayı kedinizi huzursuz edebilir. Diş eti hastalıkları, ağız içerisinde ve dilde meydana gelen yaralar kedilerde iştahsızlık ve halsizliğe neden olabilir. 

Kedilerdeki diş problemleri ve iştahsızlık

5) Sindirim Sistemi Hastalıkları

Kediler söz konusu olduğu zaman her dönemde sindirim sistemi ile ilgili farklı hastalıklar ve rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıklar ve hastalıklar mide, bağırsak, karaciğer gibi sindirim sistemlerinin birçok doku ve organına etki edebilir. Bunun gibi sindirim sistemi hastalıklarında çok daha farklı belirtiler de görülebilir fakat yine halsizlik ve iştahsızlık, bu hastalıkların belirtisi olabilir.

Kedilerdeki İştahsızlık Sebepleri ve Çözümü Nedir?

6) Tümörler ve Kanserler

Kedilerde iyi ve kötü huylu tümör ya da kanserler, özellikle orta yaştan sonra sık görülen hastalıklardır. Birçok kanser ve tümör ilk başta ciddi bir etki vermez fakat zaman geçtikçe şiddetini artıran halsizliğe ve iştahsızlığa sebep olur. Daha sonra başka belirtiler de ortaya çıkmaya başlar. Böyle bir durumda kedilerin mutlaka veteriner muayenesine götürülmeli ve tedavisine başlaması gerekir.

Kediler neden huzursuzdur?

7) Kızgınlık Dönemi

Kızgınlık dönemi, kedilerin çiftleşmeyi kabul ettiği ve çiftleşmek için hazır oldukları dönemlerdir. Dişi kediler bu dönemde bazı davranış değişiklikleri sergileyebilirler. Bu davranış değişikliklerinin başında huzursuzluk, iştahsızlık ve iştahsızlığa bağlı halsizlik görülmesi muhtemeldir. Kızgınlık dönemi geçtikten sonra bu olumsuz belirtiler genellikle gün içerisinde ortadan kalkar ve kediniz eski haline döner. Bu dönemde sevimli kedinizde meydana gelen ruhsal değişiklikleri normal olarak karşılamalı ve ona karşı sabırlı olmalıyız 

Kedilerdeki Stres ve İştahsızlık Sebepleri?

Kedilerdeki Yorgunluk Sorununun Çözümü İçin Tavsiyeler

Genellikle kedi sahiplerinin tümü bu iştahsızlık ve halsizlik durumunu çok önemsemez ve birkaç gün içerisinde herhangi bir müdahalede bulunmadan geçmesini bekler. Fakat ne yazık ki bu yüzden birçok kedinin tedavisi için müdahaleye geç kalınır ve tedavinin başarı oranı düşer. Sebebi her ne olursa olsun kedilerdeki halsizlik ve iştahsızlık, yorgunluk problemi küçümsenmemelidir. Derhal bir veteriner hekime danışılmalı ve bu problemin sebebi öğrenildikten sonra gerekli tedaviye başlanmalıdır. 

Ayrıca kedileriniz için henüz edinmediyseniz kaliteli kedi taşıma çantası modellerimize göz atmayı unutmayın.

Kedi Taşıma Çantaları

Evet sevgili hayvansever dostlar kedi / köpek anne/babaları toplanın önemli bir şey anlatacağım. Konumuz KUSMA!!!

Kedi / köpeklerde kusma her zaman bir hastalık belirtisi değilken, birçok hastalığın belirtisi de olabilir. En yaygın kusma sebeplerinden bahsedecek olursak

KIL TOPAĞINA BAĞLI KUSMA

Bu durumda kedilerde görülür. Kedi kendini yalayıp temizlerken tüylerini yutar ve midesinde kıl topakları oluşur. Kıl topağını kusmaya çalışırken kıl topağını çıkarmayı başaramazsa, onu kusmayı başarana kadar defalarca kusmaya devam eder yediği mamaları kusar, su kusar en son hasta sahibinin sarı su diye nitelendirdiği mide ve safra sekresyonlarını kusar. Kusarda kusar efendim. Kedi bu tutamazsınız. Halsizlik görülmez iştah azalabilir veya iştah etkilenmeyebilir ishal yoktur. Düzenli malt macun kullanarak önüne geçilebilir. Malt macuna rağmen ayda bir kez veya daha seyrek kıl topağı kusabilir. Klinik tedaviye ihtiyaç yoktur. Kusma engellenmemelidir. Hadi yine yırttınız klinikten..

HAZIMSIZLIĞA BAĞLI KUSMA

Kediniz/Köpeğiniz çok iştahlı bir çocuksa ve mamasını hızlıca çiğnemeden yiyorsa yediği mamaları hazmedemez ve kusar günde defalarca bile kusabilir. Benim kediciklerden biri de buna bir örnek. İçlerinden biri öyle hızlı yiyor ki, bir gün eve geldim kez kusmuş. Adeta evde kusma yarışı yapmışlar veya hangimiz daha çok kusarız diye iddiaya girmişler. Bu durumda halsizlik ve iştahsızlık görülmez. Yavaş yeme kaplarıyla çözüm sağlanabilir. Klinik tedaviye gerek yoktur. Eğitim şart…

SİNDİRİM SİSTEMİ ENFEKSİYONLARI, GIDA ZEHİRLENMESİ GİBİ DURUMLAR

Bu tip kusmada ishal ve kusma birlikte seyreder. Halsizlik, genel durumda bozulmalar görülür ateş yükselebilir iştah tamamen kesilebilir. Veteriner kliniğine vakit kaybetmeden götürüp hekiminizin uygun gördüğü tedaviye derhal başlamak gerekir. Serum, antibiyotik, vitamin ve destekleyiciler gibi hekiminizin uygun gördüğü bir tedavi protokolü izlenmelidir. 4 gündür kusuyor acaba neden iyileşmiyor demeyin 4 KOCA GÜN!!! Sakın beklemeyin derhal hekiminize danışınız efendim.

GIDANIN TOLERE EDİLEMEMESİ

Dayanamayıp veya kıyamayıp verdiğiniz kuru mama dışındaki herşey yani; ev yemekleri, masadan peynir, azıcık sosis, küçük parça salam, bir kıymık tavuk, yoğurt, süt vb. size çok az gözükse de petiniz için az değildir. Ve bu durum anlatıldığında bizimkisi hep yiyor hiçbir şey olmuyor diyen hasta sahiplerini duyar gibiyim. Şimdiye kadar bir şey olmaması bu durumun sonsuza kadar süreceği anlamına gelmiyor sevgili hayvandostu. Bu konuda çok doluyum hayvan dostları. Bugüne kadar ishal ya da kusma yapmaması yapmayacağı anlamına gelmediği gibi daha elzem olan şudur ki; karaciğer bu besinleri belli bir süre tolere ve metabolize edecektir. Ancak bir süre sonra yağlanacak böbrek, karaciğer ve pankreas sorunlarına yol açacaktır. Hatta öyle ki bazen bu durum geri dönüşümsüz olur. Hafife alınacak bir durum asla değildir. Bu konuda kuralcı olmalısınız. Asıl tüm o karmakarışık gıdaları vermek petinize kıymaktır. Sevgiler…

YABANCI CİSİM YUTMALARI

Kediniz/Köpeğiniz meraklı yaramaz ve poşet, ip gibi şeylerle oynamayı çok seviyorsa yandınız evde çok tedbirli olmalısınız, herşeyi ortada bırakmamalısınız. Yabancı cisim yutmalarında dışkı çıkışı olmazken kusma görülür. İleri dönemlerinde iştah kesilir. Sindirim sistemini röntgen filminde radyodens görmemizi sağlayan özel ilaçlı filmlerle veya ultrason desteğiyle tanı konulur. Dışkıyla yabancı maddenin çıkışı gerçekleşmediyse bu üzücü haberi bizden duyun istemezdik ama vakit kaybetmeden ameliyata alınmalıdır.

BÖBREK HASTALIKLARI

Bu durumda hastada üre ve creatinin değerleri yükselmiştir. Hasta çok su içerek üreyi düşürmeye çalışır. Biyokimyasal kan analiziyle tanı konulur. Serum ve diğer desteklerle tedavi izlenir. Halsizlik iştahsızlık genel durumda bozulmalar, ileri safhalarda kansızlık gibi semptomlar görülebilir

Karaciğer, pankreas hastalıları safra tıkanıkları

Biyokimyasal kan analiziyle tanıya gidilir. Klinik tedavi şarttır. Sabır gerektiren tedaviler arasındadır. İhmal edilirse sarılığa kadar gidebilir. Sarılık aşamasında da kusma görülür. Hastanızın idrarı çok sarıysa diş etleri göz mukozası sarıysa sarılıktan şüphelenebilirsiniz. Hekiminiz kesin tanıyı koyacaktır.

Kedim kustu kan gördüm, kan kusuyor yavrum. Hemen paniğe kapılmayın sevgili hastasahibi boğazını tahriş etti oradaki kılcallar basınçtan dolayı kanadılar ufak bir tahriş durumu yani. Ancak tabiki yabancı cisim yırtmaları da olabilir siz yine çokta hafife almayın derim ben…

Paraziter, çeşitli viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, evdeki fayansta yatma pencerede oturma gibi durumlardan dolayı üşüme, boş mideye çok su içme ve daha birçok sebepten kusma olabilir. Kusma birçok hastalığın ilk semptomları arasındadır. Kan veya çeşitli tahliller yaptırmanız ve röntgen çektirmeniz gerekebilir. Kediniz günde birkaç kez kusmaya başladıysa hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz. Kedinize sağlıklı mırlamalar dileriz.

Bunların dışında sokakta gezerken ağzına bir şeyler atma ve yeme, stres, düzensiz beslenme birçok viral ve bakteriyel hastalıklardan dolayı kusma olabilir. Günde bir kereden fazla ve ertesi günde devam eden kusmalar ihmal edilmemelidir. Sağlıkla kalın…

Kedim Yemek Yemiyor ve Halsiz Ne Yapmalıyım?

Kedilerle bir hayatı paylaşanlar ve özellikle bu deneyimi ilk kez yaşayanlar dönemsel olarak "kedim yemek yemiyor", "kedim mama yemiyor", "kedim yemek yemiyor nasıl yedirebilirim" gibi yakınmalar içerisinde olabilirler. Kedilerin yemek yememesinin ardında birçok farklı neden olabileceği için yemek yemeyen kedilerin yakından gözlemlenmesi gerekir. Kediler yemek yemiyor ve aynı zamanda halsizse, yemek yemiyor ama aynı zamanda kusuyorsa bu semptomların ciddiye alınması önemlidir. Kedilerde iştahsızlık sık görülebilen, kimi zaman önemli olmasa da zaman zaman ciddi sonuçları olabilen veya ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanabilen davranış değişiklikleri olarak sınıflandırılabilir. Bu nedenle "kedim yemek yemiyor" sorunu yaşayanların nedenler hakkında bilgi sahibi olması önemlidir.

Kediler Neden Yemek Yemez?

Kediler de dahil olmak üzere yemek yememe davranışı birçok hayvanda görülebilir; kediler söz konusu olduğunda ise daha ciddi bir problem olarak algılanır. Hayvanlar günlük olarak ihtiyaç duydukları oranda beslenemediklerinde enerji elde etmelerini sağlayan yağ rezervlerine başvururlar. Depolanan yağın yakıt olarak kullanılabilmesi için ise öncelikle karaciğerin devreye girmesi ve yağı işlemesi gerekir. Bunun için de proteine ihtiyaç duyulur. Bir kedi yemek yemeği bıraktığı takdirde hızla kilo verebilir, protein kaynaklarını hızla tüketebilir ve karaciğer vücut yağlarını metabolize edemediği için karaciğer yetmezliğine varan sonuçlarla karşılaşılabilir. Kedilerde iştahsızlık hastalık belirtisi olabileceği için zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılması önemlidir.

mamasını yemeyen uzun tüylü kedi

Kedim Yemek Yemiyor, Nasıl Yedirebilirim?

"Kedim yemek yemiyor, nasıl yedirebilirim?" sorusuna doğru yanıt verebilmek için öncelikle kedilerin neden yemek yemediğinin belirlenmesi önem taşır. Kedilerde iştahsızlık ve "kedim mama yemiyor" söyleminin birden çok nedeni bulunabilir ve nedenler doğrultusunda kedilere yemek yedirme yöntemleri farklılaşabilir.

Hastalık

Kedilerde iştahsızlık bazı şeylerin yolunda gitmediğinin en önemli göstergelerinden biri olarak değerlendirilir. Kediler yemek yemeyi aniden bırakıyorlarsa dikkatli olunması gerekir. Enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği, pankreatit, bağırsak sorunları ve kanser gibi bir dizi farklı sağlık sorunu kedilerde iştahsızlığa neden olabilir. Elbette bu denli kötümser olmamakta da fayda vardır, kedilerin yemek yememesinin ardında diş ağrısı gibi daha basit sağlık sorunları da olabilir. Yaşanan hastalık özelinde uygulanan tedavi yöntemleri sayesinde kediler yeniden iştahlarına kavuşabilir.

Yakın Zamanda Aşılanmak

Rutin aşıların ardından kedilerin yemek yememesi yaygın görülen bir sonuç olarak karşımıza çıkar. Aşılara verilen olumsuz tepkiler "kedim yemek yemiyor ve halsiz ne yapmalıyım?" sorusunu gündeme getirebilir. Aşılar her ne kadar hayat kurtarıcı özelliğe sahip olsa da iştahsızlık ve halsizlik gibi yan etkilere de neden olabilir. Bu durumda yapılması gereken bir süre beklemektir, aşı nedeniyle iştahsızlık görülüyorsa geçici bir nitelik taşıyacaktır.

Seyahat Etmek veya Yabancı Bir Çevreye Girmek

Kediler alışkanlıklarına çok bağlı canlılardır ve pek çoğumuz gibi hayatlarında radikal değişiklik olsun istemezler. Olduğu takdirde de iştahsızlık başta olmak üzere çeşitli reaksiyonlar gösterebilirler. "Nitekim yavru kedim yemek yemiyor" ve "kedim kuru mama yemiyor" gibi şikayetlerin ardında da rutin hayatlarındaki değişimler olabilir. Bazı kediler alışmadıkları araba ya da uçak yolculuklarından veya yeni bir çevreye girdikten sonra yemek yemeyi bırakabilirler ve mide bulantısıyla kusma gibi davranışlar sergileyebilirler. Zaman içerisinde bu sorunun geçmesi beklenir.

Psikolojik Sorunlar

Veteriner hekimler tarafından genel sağlık durumları kontrol edilen ve herhangi bir hastalık yaşamadığı tespit edilen kedilerin yemek yemeyi bırakmasının ardında psikolojik etkenler olabilir. Anksiyete veya depresyon gibi psikolojik bozukluklar kedilerde iştahsızlık yaşanmasına yol açabilir. Evde değişikliklerin olması, yabancı kişilerin eve gelmesi, beslenme ve hatta oyun rutinlerinde değişiklik meydana gelmesi kedilerin duygusal iyilik halini olumsuz etkileyerek iştahtan kesilmesine neden olabilir.

Mama ile İlgili Sorunlar

Bazı kediler seçicidir; her mamayı beğenmeyebilirler. Yeni mama geçişlerinde "kedim kuru mama yemiyor" şikayetine sıklıkla rastlanması da bu söylemi doğrular niteliktedir. Kediler her zaman tükettikleri mamalara karşı da ani bir tavır değişikliği sergileyebilirler. Ek olarak mamaların doğru koşullar altında saklanmaması, aromalarının uçması veya bayatlama gibi unsurlar da "kedim mama yemiyor" şikayetini gündeme getirebilir. Seçici damak zevkine sahip olan, iştahsız kediler için özel formüle edilen mamaları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedilerin yemek yememesinin ardındaki tüm bu değişken nedenlerden bağımsız olarak, yemek yememe halinin zararlı sonuçları olabileceğinin unutulmaması gerekir. Kediler yemek yemiyorlarsa ve durum karşısında halsizlik belirtileri gösteriyorlarsa her ihtimale karşılık veteriner hekimlerin desteğinin alınması önemlidir.

Kediler mama yemiyorsa ve bunun nedeni sahip oldukları fizyolojik hastalıklarsa veteriner hekimler genel sağlık durumlarına uygun niteliğine sahip yeni mamalar önerebilirler ve bu süreçte tedavi seçeneklerini değerlendirirler. Alternatif olarak bir süre yaş mama yemelerini de önerebilirler. İştahsızlık ciddi boyutlara ulaşırsa iştah açıcı ilaçların reçete edilmesi veya damardan sıvı beslenme söz konusu olabilir. İştah azalmasının nedeni fizyolojik hastalıklar değilse mama değişimleri önerilebilir, mamaların saklanma koşulları gözden geçirilebilir veya kedilerin psikolojilerinin düzeltilmesi adına veteriner hekimlerle iş birliği yoluna gidilerek davranış değişikliği yapılması gerekebilir.

mamasının yanında yatmış kedi

Kedim Kuru Mama Yemiyor

Bazı kedilerin iştahsızlıkları çok spesifik alışkanlıklardan kaynaklanabilir. Yavruluktan yetişkinliğe adım atan veya genel olarak yaş mama, ev yemekleri gibi seçenekler ile beslenmeye alışkın olan kediler kuru mamaları lezzetsiz bulabilirler. Bu durumda kuru mamayı reddetmeleri oldukça muhtemeldir. Benzer bir sorun yaşayanların kuru mamaya alışma sürecinde yaş mama ve kuru mamayı karıştırarak vermeleri kedilerin yeni besinlerine alışmasını kolaylaştırabilir.

Yavru Kedim Yemek Yemiyor

Yavruluk dönemi kedi beslenmesinin en önemli olduğu süreçlerden biridir. Bu dönemde kedilerin gelişimleri çok hızlı gerçekleşir. Daha çok kaloriye, daha çok vitamine ve daha çok minerale ihtiyaç duydukları bu dönemde yavru kedilerin mama yememesi gelişimsel sorunlara yol açabilir. Bu nedenle "yavru kedim yemek yemiyor" kaygısını yaşayan kişilerin veteriner hekimlere en kısa sürede danışmaları oldukça önemlidir. Böylece muhtemel gelişimsel sorunlar engellenebilir.

Kedim Yemek Yemiyor ve Halsiz

Kedilerin yemek yememesinin nedeni halsizlik olabilir ya da kedilerde halsizlik yemek yemedikleri için ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu iki ayrı sorunun nedenlerinin doğru ayırt edilmesi önemlidir. Halsizlik de iştahsızlık da başlı başına ve aynı zamanda birbirini tetikleyen problemler olabileceği için veteriner hekimlere danışılması en doğru seçenek olacaktır. "Kedim yemek yemiyor kusuyor" şikayeti için de zaman kaybetmeden veteriner hekim uzmanlığına başvurulması önemlidir. Yemek yemeyen ve kusan kedilerde tüy topaklarından zehirlenmelere kadar birçok farklı nedenin sorgulanması gerekebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana seafoodplus.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir