soğuk algınlığına adaçayı iyi gelirmi / Bitki çayı tüketirken bunlara dikkat - Sağlık Haberleri

Soğuk Algınlığına Adaçayı Iyi Gelirmi

soğuk algınlığına adaçayı iyi gelirmi

Kış Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Yazın bittiği ve kış soğuklarını giderek daha fazla hissettiğimiz bu günlerde, kış çayı gibisi yok. Faydaları, rahatlatıcı etkisi ve şifası ile kışa özel hazırlayacağınız bu çaylar hem dinlemenizi hem de rahatlamanızı sağlayacak. Ayrıca içerisinde bulunan birçok şifalı bitki sayesinde yaklaşan kış soğuklarına karşı da kendinizi koruyabilirsiniz.

Kış çayı nasıl yapılır? Faydaları nelerdir? İçerisine neler katılır? Tüm bu sorularınızın cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz. Sıcacık, lezzetli ve faydalı çaylarınızı keyifle içmeniz dileğiyle.

Kış Çayı İçindekiler

Kış Çayı İçindekilerKışın hazırladığımız çayların genel amacı bağışıklığı güçlendirmek ve sizi çetin geçecek kış mevsimine hazırlamaktır. Dolayısıyla daha ziyade bağışıklık sistemini destekleyen ve koruyucu etki sağlayan karışımları içerir. Esasında paket olarak aktar ya da benzeri yerlerden hazır olarak alabilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı kuru meyve ya da bitkileri alıp evinizde istediğiniz karışımları hazırlamanız da mümkün.

Kış çayının içerisinde neler var siz de merak ediyor musunuz? Bu keyifli çayların en güzel kısmı işte tam da burada gizli. Kışa özel hazırlayacağınız çayınızı istediğiniz formatta yapabilirsiniz. Esasında içerisine dahil edebileceğiniz pek çok farklı şifalı bitki ve kurutulmuş meyveler var. Bunlardan dilediğinizi ve damak zevkinize uygun olanları karıştırarak tam da hayal ettiğiniz rahatlatıcı ve lezzetli çayı elde edebilirsiniz. Gelin kışa özel hazırladığımız bu çayların içerisinde neler var biraz daha detaylı bakalım. Kış çayı içindekiler ve şifalarını aşağıda sizlerle paylaştık:

Zencefil

zencefilMide şişliğine ve hazımsızlığa iyi gelir. Bağırsak ve midede bulunan gazı söktürür. İshali önler. Bağırsak rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki sağlar. Soğuk algınlığına iyi gelir. Ayrıca öksürüğü iyileştirir. Bunlar dışında enfeksiyon giderici etkisi vardır.

Yeşil Çay

C vitamini bakımından zengin bir bitkidir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Ayrıca bağışıklığı güçlendirir. İçerisinde flor, magnezyum, potasyum ve folik asit vardır.

Nane

Mevsimsel alerji ve griplere karşı koruyucu etki sağlar. Hazımsızlığa iyi gelir. Böylece mide ve bağırsak ağrılarına iyi gelir. Soğuk algınlığına karşı birebirdir.

Kuşburnu

Kan şekerini düzenler. Mideyi yatıştırır. Ayrıca ağrı ve iltihap tedavilerinde kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Boşaltım sisteminin sorunsuz çalışmasını destekler. Ayrıca cildi güzelleştirici etkisi vardır.

Okaliptus

Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Balgam söktürücü etkisi vardır. Nefes açar, ferahlatıcı bir etkisi vardır. Boğaz ağrılarına iyi gelir.

Adaçayı

AdaçayıAntiseptik özelliği bulunmaktadır. Mide ve sindirim bozukluklarına iyi gelir. Gastrit ve ishal oluşumunu önler. Gaz söktürücü olarak özellikle kış mevsiminde sıklıkla tüketilmektedir.

Ekinezya

Bağışıklık sistemini güçlendiren ekinezya ayrıca üst solunum yolu rahatsızlıkları için de birebirdir. Ağız ve cilt sağlığını korur ve iyileştirir. Mide ve bağırsaklarda ortaya çıkan şişliğe iyi gelir.

Ginseng

Antioksidan özelliği vardır. Kişiye enerji ve zindelik verir. Ayrıca bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Beyin fonksiyonlarında artış sağlar.

Narçiçeği

Özellikle yüksek tansiyon hastaları için tavsiye edilmektedir. Tansiyonu önler ve dengede tutar. Metabolizmayı güçlendirici etkisi vardır. Bağırsak sisteminin düzgün çalışmasını destekler. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler.

Hibiskus

HibiskusKan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca nezle, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda bağışıklık sistemini güçlendirir. Karbonhidrat emilimini yavaşlatıcı etkisi vardır.

Tarçın

Enfeksiyonlara karşı koruma sağlamasının yanı sıra antioksidan bakımından zengindir. Bunun yanı sıra kilo vermede yardımcı olur. Anti-inflamatuar etkisi sayesinde doku hasarlarını iyileştirir. Ayrıca akciğer sağlığını destekler.

Karanfil

Güçlü bir antiseptik ve antibakteriyeldir. Zihinsel ve fiziksel yorgunluğa iyi gelir. Ağız kokusunu önler. Bunun yanı sıra mide bulantısı, hazımsızlık ve cilt sorunlarına karşı birebirdir.

Havlıcan

Sindirim sistemini düzenler, mideyi güçlendirir. Mide yanmasına karşı birebirdir. Vücuda güç ve kuvvet verir. Baş ağrısı ya da baş dönmesi yaşayanlar rahatlıkla kullanabilirler.

Portakal Kabuğu

Portakal KabuğuHücre yenileyici etkisi vardır. Bağırsakları çalıştırır. Ayrıca metabolizmayı hızlandırır. Bağırsakları çalıştırır. Vücuttaki mikrop ve bakterileri temizler. Kötü kolesterole karşı olumlu etki eder. Ayrıca cilt sağlığını korur.

Ayva Kurusu

Hararete ve ishale iyi gelir. Kalp sağlığı için birebirdir. Kalbe kuvvet verir, rahatlatır. Ayrıca çarpıntıya iyi gelir. Öksürüğü keser. Kış mevsiminde soğuktan ve grip gibi rahatsızlıklardan korunmak için etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

Elma Kurusu

Kabızlığı önleyici etkisi vardır. Mideyi rahatlatır, mide hastalıklarına iyi gelir. Kan temizleyici özelliktedir.

Limon Kurusu

C vitamini ve kalsiyum bakımından zengindir. Bu kapsamda özellikle grip, nezle ya da soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı koruyu ve iyileştirici özellikleri vardır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır. Kan damarını temizler.

Mandalina Kurusu

C vitamini bakımından zengin olan mandalina kurusu, bağışıklığı güçlendirir. Cilt sağlığını korur. Ayrıca kan basıncını dengeleme özelliği vardır.

Kışın soğuğundan ve olumsuz etkilerinden korunmak için siz de bu malzemelerle damak zevkinize uygun bir karışım elde edebilirsiniz. Ayrıca bütün malzemeleri aynı anda kullanmanıza gerek olmadığını da belirtmeliyiz.

Kış Çayı Nasıl Yapılır?

Kış Çayı Nasıl Yapılır?Kışa özel hazırlayacağımız çaylar çoğunlukla demleme usulüyle yapılmaktadır. Böylelikle çayın içerisine ilave ettiğiniz malzemeler içeriklerinde vitaminleri ve yararlı bileşenleri çaya aktarırlar. Öncellikle istediğiniz malzemeleri bir kapta karıştırabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi artık pek çok yerde karışım halinde kışa özel çaylar satılıyor. Ancak içeriklerini değiştirmek istiyorsanız yukarıda sıraladığımız malzemeleri yine tek tek aktarlardan dilediğiniz miktarda satın alabilirsiniz.

İstediğiniz bitkileri ve meyve kurularını karıştırdıktan sonra toplu olarak büyük bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Yahut sadece tek demlemelik bir karışım da hazırlayabilirsiniz. Kaç kişilik ya da kaç bardaklık yapacağınıza bağlı olarak miktarınızı kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Peki, kış çayı nasıl demlenir? Gelin birlikte nasıl demleyeceğinize bakalım.

Kış Çayı Nasıl Demlenir?

Kış Çayı Nasıl Demlenir?Bütün evinizi mis gibi ve ferahlatan bir kokunun saracağını şimdiden söylemeliyiz. Gelelim demlemeyi nasıl yapacağınıza. Bir su bardağı için bir tatlı kaşığı malzeme yeterli. Dilediğiniz miktarda suyu kaynattıktan sonra ister minik süzgeç aparatlarının içine isterseniz direkt kupanızın içine karışımınızı ilave edin. Demleme süresi dakika arasında değişmektedir. Eğer bardakta demleme yapacaksınız bir havlu ile üstünü kapatın. Yahut cam bir çaydanlıkta demleme yapabilirsiniz. Sonrasında malzemeleri sudan çıkartın. Elbette kaynatarak da demleme yapabilirsiniz. Ancak kaynatarak demleme yapacağınız zaman bu süreyi çok uzun tutmayın çünkü bu durumda çayınız beklediğinizden daha acı bir tat verebilir.

Çayınız demlendikten sonra isterseniz içine limon, karanfil, toz zencefil, toz karabiber ya da kabuk tarçın koyabilirsiniz. Bu çayınızın daha tatlı ve daha güçlü olmasını sağlar. Böylelikle hazırladığınız çay, bağışıklık sisteminizi en iyi şekilde korur.

Kolaylıkla bu çayı istediğiniz zaman yapabilir bir termos yardımıyla iş yerinize götürebilirsiniz. Bu sayede gün boyunca istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Özellikle kahvaltılarınızda siyah çay yerine kışçayı tüketmenizi tavsiye ederiz. Böylelikle kış ne kadar zor geçerse geçsin bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğiniz için kolay kolay hasta olmazsınız.

Kış Çayı Ne Kadar Tüketilmeli?

Kış Çayı Ne Kadar Tüketilmeli?Güne enerjik ve dinamik başlamak istiyorsanız bir bardak kış çayı ile güne başlayabilirsiniz. Bu sayede tüm gün boyunda fiziksel ve mental anlamda kendinizi güçlü tutabilirsiniz. Ama altını çizerek vurgulamalıyız ki fazla olan her şey size faydadan ziyade zarar getirebilir. Bu kapsamda kışa özel hazırladığınız çayların tüketimini abartmamakta fayda vardır.

Tok ya da aç karna tüketebilirsiniz. Eğer tansiyon hastasıysanız tok karna içmenizi tavsiye ederiz. Ancak kilo vermeyi planlıyorsanız aç karna tüketebilirsiniz. Bu durumda şeker ya da bal kullanmamalısınız.

Kış Çayı Kilo Verdirir Mi?

Kış Çayı Kilo Verdirir Mi?Kış çayında kullanılan malzemelerin genel özellikleri arasında metabolizmayı hızlandırıcı bir etki olduğu dikkatinizi çekmiştir. Dolayısıyla doğrudan zayıflatma ya da kilo verdirme etkisi olmasa da diyet programlarınızda yardımcınız olacağından bahsedebiliriz. Kilo vermenizde yardımcı olmasının ana sebepleri:

  • Düzenli olarak tükettiğinizde ödemelerinizden kurtulabilirsiniz.
  • Metabolizmanız normal zamankine oranla daha hızlı çalışır.
  • Toksin atımını kolaylaştırır.
  • Aç karna içtiğiniz zaman tok tutma etkisi vardır. Ancak kışa özel hazırladığınız çayları kesinlikle aç kalmak için tüketmeyin. Çünkü düzenli ve dengeli bir beslenme için bütün öğünlerinizi eksiksiz almalısınız. Bu çaylardan sadece porsiyonlarınızı küçültmek için destek alabilirsiniz.

Kış Çayı Faydaları

Kış Çayı FaydalarıMaddeler halinde size kışa özel hazırlayacağınız çayda hangi malzemeleri kullanabileceğinizi sıraladık. Burada da fark ettiğiniz üzere bu malzemeler pek çok açıdan insan sağlığı açısından faydalıdır. Sizi dış ve iç etkenlere karşı korur ve daha sağlıklı olmanız için iyileştirici etkiler sağlar. Kış çayı faydaları neler diye soruyorsanız size bunu maddeler halinde sıralayabiliriz:

  • Toksin maddelerin vücuttan atılmasını destekler.
  • Ödem oluşumunu engeller.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve iyileştirir.
  • Kan basıncını dengeler, tansiyona iyi gelir.
  • Gaz söktürücü özellikledir.
  • Antioksidan bakımından zengin olduğu için bağırsak ve mide sağlığınıza iyi gelir.
  • Doğal bir ağrı kesicidir. Mide, bağırsak ve baş ağrısı yaşıyorsanız tercih edebilirsiniz.
  • Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi kış mevsiminin yorucu hastalıklarına karşı bedeninizi dinç tutmanıza yardımcı olur.
  • Gün içerisinde daha zinde hissetmenizi sağlayabildiği gibi daha sağlıklı düşünmenize yardımcı olur.
  • Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi vardır.
  • Vücut direncinizi arttırır ve sizi hastalıklara karşı korur.
  • Balgam söktürücü özelliktedir. İltihap kurutucu etkisi vardır. Ayrıca öksürüğe iyi gelir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde hücrelerinize oksijen akışını arttırır.
  • Yorgunluğunuzu azaltır, zindelik ve canlılık kazanmanızı sağlar.
  • Göğüs ağrılarınızı azaltır. Özellikle astıma faydalıdır.
  • Ses tellerinizi güçlendirir.
  • Düzenli kullanımda cilt sağlığınızı korur. Daha canlı ve sağlıklı bir cilde sahip olmanızı destekler.
  • Stres azaltıcı etkisi vardır.

Tüm bu faydaları görebilmeniz için elbette düzenli olarak tüketmelisiniz. Ancak faydalarını bu sayede zamanla görebilirsiniz. Adı her ne kadar kış mevsimiyle özdeşleşse de bu çayları yılın istediğiniz zamanında farklı amaçlarla tüketebilirsiniz.

Kış Çayının Dezavantajları ya da Yan Etkisi Var Mıdır?

Kış Çayının Dezavantajları ya da Yan Etkisi Var Mıdır?Yukarıda sıraladığımız malzemelerin pek çok olumlu etkisi vardır. Ancak bu malzemeler arasından herhangi birisine karşı alerjiniz olmadığından emin olmalısınız. Kullandığınız malzemeye göre farklı yan etkilerden bahsedebiliriz.

Örneğin ıhlamurun hücre uyarıcı etkisi vardır. Dolayısıyla yatma saatinizi yakın içerseniz uykunuz kaçabilir. Bu yüzden daha ziyade sabah saatlerinde tüketmenizi tavsiye ederiz.

Adaçayı diğer malzemelerden farklı olarak tansiyonunuzu yükseltebilir. Bu yüzden kontrollü tüketmelisiniz.

Yine adaçayı ve hibiskus içerisinde bulunan flavonlar hamileler için uygun değildir. Hamilelerin ve hamile adaylarının bu yüzden kış çayı içerken doktor tavsiyesi ile hareket etmesini öneriyoruz.

Ciddi yan etkileri olmasa da yine da fazla ve kontrolsüz tüketim sağlığınız açısından çeşitli olumsuzlukların oluşmasına neden olur. Bu yüzden düzenli ve kontrollü bir şekilde dinç ve zinde kalmak için özellikle sabahları tüketebilirsiniz.

Adaçayının faydaları nelerdir? Adaçayı nasıl yapılır? Adaçayının zararları nelerdir?

Adaçayı, antioksidanlardan ve önemli besin öğelerinden özellikle K vitamininden zengindir. Adaçayının her derde deva olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, adaçayı hakkında şunları söyledi: "Kanın pıhtılaşması için gerekli elzem bir vitamindir. Adaçayı iltihap, ağız ve boğaz enfeksiyonları, aşırı terleme, menopozla ilişkili sıcak basmaları, hazımsızlık, ateş ve sinir yorgunluklarında tedavide iyi bir içecektir. Emzirmeyi azaltmak veya durdurmak içinde kullanılmaktadır. Adaçayını hazırlamak basittir. 1 bardak kaynayan suya 1 çay kaşığı adaçayı ekleyin. Kapalı bir kapta dk demleyin. Çayı kompres olarak kullanmayıp içecekseniz tadını artırmak için biraz bal ekleyebilirsiniz."

ADAÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Migren baş ağrıları için: Sıcak adaçayı içine bir bez batırın. Bunu alnınızın üzerine koyarak kompres yapın.

Mide krampları ve sindirim sistemi sorunları için: Sıcak adaçayı ile hazırlanmış kompresi karın bölgenize koyarak sindirim sorunlarından özellikle gaz oluşumundan kurtulabilirsiniz.

Soğuk algınlığı, grip, bronşit tedavisi için: Sıcak adaçayı tüketimi bronşit, soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletmeye yardımcıdır. Sadece balgam söktürücü olarak değil vücudu terlettiği için toksin atıcı faaliyet de gösterir. İstenirse bal ilavesi yapılabilir.

Sinüsleri ve akciğerleri temizlemek için: Adaçayının buharının solunması gerekir. Başınızla kase arasına havlu koyarak çıkan buharlardan maksimum düzeyde fayda sağlayabilirsiniz. Bir buharlaştırıcı içine filtre halinde adaçayı da konabilir veya sıcak bir banyo içine adaçayı serpiştirilebilir.

İshal tedavisinde: İshal tedavisinde soğuk adaçayı günde bardak arasında önerilir.

Kesikler ve yaralar için: Soğuk adaçayı ile kesik ve yaralar üzerine kompres yapılarak rahatlama ve daha hızlı iyileşme sağlanabilir.

Ağız sağlığı için: Günde 3 kez soğuk adaçayı ile gargara yapıldığında diş eti iltihapları ve ağız yaraları için tedavi sağlar. g kuru adaçayı ml suda k  ullanılabilir.

Sıcak basmalarına karşı: 1 bardak sıcak suya 4 yemek kaşığı adaçayı ekleyip en az 4 saat demlemeye bırakın. Bir elekten geçirdikten sonra içine bal ve limon katılabilir ve soğuk olarak bir sıcak basma anının başlangıcında tüketilmelidir. 1 bardak adaçayı sıcak basmalarını 2 güne kadar önleyebilmektedir.

Beyin fonksiyonlarının geliştirilmesi: Daha iyi bir beyin fonksiyonu ve mükemmel bir hafıza arttırıcıdır. Çalışırken adaçayı yudumlamak sadece sizi sağlıklı tutmakla kalmayıp öğrendiklerinizi de korumaya yardımcıdır. Asetilkolin Alzheimer hastalığını önlemede ve tedavide gerekli bir bileşiktir. Beyindeki kimyasal bir habercidir. Alzheimer hastalığı olanlarda asetilkolin seviyeleri düşüktür. Adaçayı asetilkolini parçalayan enzimi yok eder. Taze adaçayı kağıt havlu içine sarılıp, plastik torba içine yerleştirildikten sonra buzdolabında birkaç gün boyunca saklanabilir. Kuru adaçayı da rutubetten uzak, serin ve karanlık bir yerde hava geçirmez bir şişede muhafaza edilmelidir. Doğru saklandığında kuru hali yaklaşık 6 ay durur.

HAMİLELER ADAÇAYI İÇEBİLİR Mİ?

Adaçayının birçok faydası olsa da hamilelerin tüketmemesi gerekiyor. Uzman Diyetisyen Yıldırım, adaçayı kasılmalara neden olduğu için hamilelerin adaçayı tüketmemesi gerektiğini söylüyor. Uzman Diyetisyen Yıldırım, "Emziren kadınlarda sütün azalmasına neden olduğundan tercih etmemelidir. Çocuklar içinde tüketimi uygun değildir. Yüksek tansiyonu olanlarda kan basıncını arttırabilir. Diyabeti olan hastalarda kan şeker düşüklüklerine neden olabilir. Adaçayı uyku ve uyuşukluğa sebep olur. Sakinleştirici ilaç kullananlar beraberinde adaçayı da tüketirlerse çok fazla uyku hali oluşabilir" dedi.

ADAÇAYI NASIL KULLANILIR?

Adaçayının nasıl kullanılması gerektiğini ise Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik anlattı.

ANTİOKSİDAN ETKİ İÇİN

Porselen bir kupa içine bir poşet adaçayı konur, üzerine kaynar su ilâve edilir, 5 dakika kadar bekletilip, poşet çıkarılır ve içilir. Fazla tutulursa acı maddeler de suya geçeceği için, içilemeyecek bir lezzet meydana gelir. Günde 3 kupa adaçayı içilmesi yeterli antioksidan alımını sağlayacaktır. Şeker ilâvesi isteğinize bağlı.

SOĞUK ALGINLIĞI İÇİN

Çay olarak içilmesi ve gargara yapılmasını tavsiye ediyorum. Çayı, antioksidan etki için kullanılan hazırlama yöntemi ile hazırlanır. Hastalık sırasında ve iyileştikten sonra birkaç gün, günde kupa içilmesi yeterlidir. Sentetik maddelerden hazırlanan gargaralar yerine adaçayı ile gargara yapılması da boğaz ağrısı olanları rahatlatacaktır.

Gargara şu şekilde hazırlanır:

1 poşet adaçayı, porselen bir kupaya konur üzerine kaynar su ilâve edilir, 10 dakika kadar bekletilir. Poşet çıkarılır, ılık hale gelmesine kadar beklenir ve ılık çay ile gargara yapılır. Günde defa gargara yapılmasında yarar var. Her gargaradan sonra 1 saat kadar herhangi bir şey yiyip içilmemeli ki gargara etkili olsun. Sonuç olarak, antioksidan kaynağı olarak ve üst solunum yolu rahatsızlıklarında adaçayı içilmesi, gerektiğinde adaçayı ile gargara yapılmasında yarar var.

ALZHEIMER'A KARŞI OLUMLU ETKİLERİ VAR

Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olan adaçayı, mantar enfeksiyonlarında da oldukça etkilidir. Bademcik iltihaplanmalarında, boğaz ağrılarında, diş iltihaplanmalarında kullanıldığı takdirde olumlu etkileri oluyor. Beyin fonksiyonlarını geliştirirken, Alzheimer'a karşı da olumlu etkileri olabiliyor. Öksürüğe iyi gelen bitkiler arasında yer alan adaçayının içinde bulunan cineol isimli madde öksürüğü önlemeye yardımcı bir madde. Ayrıca vücut kramplarında, omurilik rahatsızlıklıklarında tüketildiğinde yarar sağlar.

ADAÇAYININ ZARARLARI NELERDİR?

Pek çok faydası olan adaçayı, uzun bir süre gereğinden fazla ya da önerilenden çok miktarda tüketilirse zararlı olabilir.

Adaçayı yüksek m  iktarlarda tüketildiğinde, içerisindeki thujone kimyasalı vücuda giriyor ve bu kimyasal, fazla miktarlarda tüketildiğinde vücutta zehirli etkiler gösterebiliyor. Karaciğerde ve sinir sisteminde nöbetlere ve hasarlara neden olabiliyor.

Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

T&#x;bbi nane (Mentha piperita)

Terletici (diyaforetik), ateş düşürücüdür, bazı bakterilerin gelişimini önler. Kaynatılıp buharı koklandığında ferahlatıcı ve rahatlatıcı özelliği ile burun tıkanıklıklarını açar, solunum yollarını temizler. Dispepsi ve safra kesesi hastalarında midede asit miktarı az olduğundan bal ilavesi ile tüketimi, asit salgısının uyarılması bakımından yararlı olabilir. Taze hazırlanması gerekir çünkü bekletildiğinde tanen gibi bileşenlerin suya geçmesi ile kabızlığa yol açabilmektedir. Nane, mide asidi ve safra salgılarını artıcı özelliğinden dolayı hazmı kolaylaştırabilir ve sindirim sistemine iyi gelir.


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

T&#x;bbi adaçay&#x; (Salvia officinalis)

Adaçayının içerdiği uçucu bileşenlerin ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyonlarda (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kaynamış ve dinlenmiş suya eklenip 10 dakika demlenmiş adaçayı ile hazırlanan gargaranın kullanılması önerilmektedir. Tıbbi adaçayı, keton bileşenleri (tuyon) içeriği nedeniyle çok miktarda ve uzun süre kullanıma bağlı olarak karaciğer hasarına neden olabilir. Yüksek miktarlarda kullanılması yine içeriğindeki tuyon nedeniyle epilepsi krizlerini tetikleyebilmektedir. Anadolu adaçayı (Salvia triloba) türünde ise tuyon bulunmadığından bu risk söz konusu değildir. Hamileler adaçayını dikkatli kullanmalıdır ve ayrıca bu bitkinin emziren annelerde sütü azaltıcı etkisi bulunmaktadır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

Zencefil (Zingiber officinale)

Hoş kokusu ve ferahlatıcı özelliğiyle mutfakların vazgeçilmezi olan zencefil, limon ile kullanıldığında soğuk algınlığından sindirim sorunlarına kadar birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Limon ve balla birlikte hazırlanan zencefil çayı soğuk algınlığında, boğaz ağrısında ve öksürüklerde etkilidir. Hamilelerde rahim hareketlerini uyardığı için günlük 1 gramdan fazla kullanılmamalıdır. Safra üretimini uyarır, safra taşı olanlarda taşın kanala düşüp tıkamasına neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır. Midede yanma hissi, şişkinlik, bulantı yapabilmesinin yanı sıra kalp ve damar rahatsızlığı olan bireylerde fazla kullanımı çarpıntı yapabilir.


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

Ihlamur (Tilia plathyphyllos, T. rubra)

İltihap ve ağrı giderici etkisi vardır. İçeriğindeki flavonoidler ile iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterirken, müsilaj içeriği ile de boğazı yumuşatır ve tahrişi önler. Ayrıca üzerine taze kaynatılmış ve dinlendirilmiş sıcak su ilave edilerek çay şeklinde demlendiğinde bazı uçucu bileşenlerinin (linalool) yatıştırıcı etkisi olduğu birçok çalışmada belirtilmiştir. Bu özelliği ile özellikle inatçı öksürüklerde kişilerin rahatlaması bakımından yararlıdır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

Mürver (Sambucus nigra)

İçeriğindeki flavonoidler ve antosiyaninler ile antioksidan etkisinin yanı sıra bağışıklık sistemini uyarıcı etki gösterir ve vücudun direncini artırır. Mürver bitkisinin yaprakları, halk arasında soğuk algınlığında terletici olarak kullanılmaktadır. Bazı çalışmalarda, mürverin siyah meyvelerinin, grip üzerinde etkili olduğu görülmüştür.


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

Ebegümeci (Malva sylvestris)

İçeriğindeki müsilaj sayesinde sindirim ile solunum sistemi yangı ve tahrişlerinde yumuşatıcı etkiye sahiptir. Ateş düşürücü ve ağrı kesici özellikleri vardır. Ses kısıklığı ve öksürüğe karşı etkilidir. Ağız gargarası şeklinde farenjit ve bademcik iltihaplarına karşı kullanılabilir.


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

Okaliptus (Eucalyptus globulus)

Okaliptus yaprağı solunum yolları hastalıkları tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Ateş düşürücü, ağrı kesici, balgam söktürücü ve antibakteriyel özellikleri bulunmaktadır. Sinir sistemini uyararak dikkati artırmaktadır. Yüksek tansiyon hastaları, hamileler ve emziren kadınların kullanması sakıncalıdır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

Kekik (Thymus vulgaris)

Zengin bir antioksidan, vitamin ve mineral kaynağıdır. Antibakteriyel ve iltihap giderici özelliği ile solunum yolu enfeksiyonları dahil birçok enfeksiyon hastalığına iyi gelmektedir. Doğal bir öksürük yatıştırıcı ve ağrı kesicidir. Hamile ve emziren kadınların tüketmeden önce doktorlarına danışmalarında fayda vardır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

Seylan tarç&#x;n&#x; (Cinnamomum zeylanicum)

Antioksidan içeriği yüksek bir bitkidir. Kekik, nane ve zencefil gibi baharat olarak da sık kullanılmaktadır. Enfeksiyona karşı koruma sağlar, antiseptik, antibakteriyel, antifungal özelliği bulunmaktadır. Bronşit, soğuk algınlığı şikayetleri ve öksürüğe iyi gelmektedir.

Tarçın içerdiği uçucu yağ nedeniyle tansiyonu yükseltebilir. Özellikle hipertansiyon hastaları kontrollü kullanmalıdır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

May&#x;s papatyas&#x; (Matricaria recutita)

İltihap giderici olduğu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için soğuk algınlığı şikayetlerinde kullanılabilir. İyi bir antioksidan kaynağıdır. Ağrı kesici, rahatlatıcı ve uyku verici özelliği bulunmaktadır.


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

Soğuk alg&#x;nl&#x;ğ&#x; ve boğaz ağr&#x;s&#x; için çay:

Malzemeler

1 tatlı kaşığı papatya

1 tatlı kaşığı adaçayı

1 çay kaşığı kekik

adet karanfil

Yapılışı: Bütün bitkiler 1 fincan ( ml) kaynamış dinlendirilmiş, 80 derece su içerisine konulur ve dakika demledikten sonra tüketilir.


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

Farenjit ve hafif öksürük için çay

Malzemeler

1 tatlı kaşığı ebegümeci

1 tatlı kaşığı papatya

1 tatlı kaşığı okaliptus yaprağı

2 gram taze zencefil


Yapılışı: Bütün bitkiler 1 fincan ( ml) kaynamış dinlendirilmiş, 80 derece su içerisine konulur ve dakika demledikten sonra tüketilir.

Mutlaka okuyun: Koronavirüs'e karşı 5 bitkisel önlem


Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar
Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#x;na iyi gelen bitkiler ve çaylar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası