dr öğretim üyesi maaşı 2022 / Öğretim Üyesi Maaşları | Kariyer.net

Dr Öğretim Üyesi Maaşı 2022

dr öğretim üyesi maaşı 2022

Akademisyen maaşları verilen son toplu sözleşme zammı ve enflasyon zammı ile birlikte netleşti. Akademisyen maaşı zammı da diğer devlet memurlarında olduğu gibi toplu sözleşme ve enflasyon esas alınarak verilmektedir. Tabi özel üniversitede çalışanlar için zamlar üniversite politikası gereği belirlenmekte ve farklılık göstermektedir.

Bu yazımızda Kamuda çalışan araştırma görevlisi maaşı, öğretim görevlisi maaşı, profesör maaşları ile doktor öğretim üyesi maaşı gibi akademik personelin güncel maaşları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Akademisyen nedir, ne iş yapar?

Akademisyen, üniversite ve buna benzer yükseköğrenim kurumlarında öğretim veren, araştırma gerçekleştiren ve özgün araştırmalarıyla alanında katkı sağlayan kişilere verilen genel mesleki unvan ya da isimdir. Akademik çalışmalar her alanda olabilmektedir. Örneğin sosyal bilimler, doğa bilimleri gibi.

Öğretim görevlisi nedir?

Öğretim görevlisi, doktora seviyesinde olma zorunluluğu bulunmayan ve özel uzmanlık gereği duyulan alanlarda eğitim vermek üzere geçici süreliğine ya da sürekli olarak yükseköğretim kurumlarında görev verilen kişilerdir. Doktorasını başarı ile bitirenler ilgili uzmanlık bölümünde doçentlik sınavına başvuru yapma hakkı elde edebilmektedirler.

Okutman maaşları 2023

Üniversitedeki  ortak zorunlu dersleri uzaktan eğitim sistemi ile ya da  örgün olarak, üniversitelerin öğretim görevlisi ya da akademisyen kadrolarından farklı olarak görevlendirilen kişilerdir. 2023 yılı itibariyle güncel okutman maaşı ortalama 12.000-14.000 TL civarındadır. Üniversite okutman maaşı kişinin medeni durumu ve çocuk sayısına göre farklılık gösterebilmektedir.

Araştırma görevlisi maaşları 2023

Araştırma görevlilerinin alacakları maaşlar medeni durum, çocuk sayısı ve eşin çalışıp çalışmadığına göre farklılık gösterebilmektedir.

  • Güncel zam oranları ile birlikte bekar ve çocuksuz bir araştırma görevlisine ödenecek net üniversitede araştırma görevlisi maaşı tutarı 2023 yılı için 17.300 TL olacaktır.
  • Dediğimiz gibi eğer kişi evli ise eş çalışmıyorsa ve de çocuk varsa bunlarla birlikte net maaş tutarı 18.000-19.000 TL’yi geçebilmektedir.
  • Tabi belirtilen bu maaş net ve çıplak maaştır.
  • Ek dersler, hafta sonu kursları ve diğer ilave ödemelerle 20-25 bin liraya kadar maaş alınabilmektedir.

Öğretim görevlisi maaşları 2023

5 Kademe 1 derecede olan ve toplam çalışma süresi 10 yıl olan öğretim üyesi maaşları 17.300,00 TL olacaktır. Eğer kişi evli ise eş çalışmıyorsa ve de çocuk varsa ortalama net üniversite öğretim görevlisi maaşı 19.000-20.000 TL olacaktır. Ayrıca ilave dersler, kurslar ve diğer ödemeler ile birlikte aylık maaş 25 bin liraya ulaşabilmektedir.

Doçent maaşı 2023

Kademesi 5 ve derecesi 1 olan doçentlere ödenecek net maaş 20.000 TL civarındadır. Bu bekar ve çocuksuz doçentler için hesaplanan ve ödenmesi gereken net maaştır. Eğer kişi evli ise eş çalışmıyorsa ve çocuk da varsa net maaş 22.000 TL civarında olacaktır. Tabi net maaş bu ancak ilave ödemelerle ortalama aylık gelir 25 bin lira civarında değişebilmektedir.

Profesör maaşı 2023

Profesör maaşları çalışılan yıla göre farklılık göstermektedir. Üniversite profesör maaşı ortalama olarak 25.000-30.000 TL arasında değişebilmektedir. 3 yıldan az çalışması olanlara tabandan maaş ödenirken çalışması 3 yıldan fazla olan proflara daha yüksek maaş ödenmektedir.

Rektör maaşı 2023

Akademik kadrolarda doğal olarak en yüksek maaşlar rektörlere ödenmektedir. Rektör maaşları kadro unvanı, kademe ve dereceye göre 30.000-35.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Hukuk akademisyen maaşları

Hukuk eğitimi veren üniversite öğretim görevlisi maaşlarının diğerlerinden farkı yoktur. Hukuk Fakültelerinde eğitim veren üniversite araştırma görevlisi maaşları 2023 yılı için net 18.000-20.000 TL civarındadır. 

Kısaca yukarıdaki maaşları tablo halinde paylaşmak gerekirse veriler şu şekilde olacaktır;

KadroOrtalama maaş
Devlet üniversitelerinde
akademisyen maaşları
20.000-22.000 TL
Okutman18.000-20.000 TL
Araştırma görevlisi18.000-20.000 TL
Yeni başlayan akademisyen maaşları17.000-19.000 TL
Prof akademisyen maaşları25.000-30.000 TL
Psikoloji akademisyen maaşları20.000-22.000 TL

Almanya akademisyen maaşları

Almanya akademisyen maaşları özel ve devlete bağlı üniversiteler arasında farklılık gösterebilmektedir. Almanya’da ortalama akademisyen maaşları aylık 4000-5000 eurodan başlamaktadır.

Akademisyenlerin emeklilik şartları

Kamuda ya da özelde ilk olarak 01 Mayıs 2008 tarihi ve ya sonrasında göreve başlayan akademisyenlerden bayanların emekli olabilmeleri için tamamlamaları gereken yaş 58, erkekler için ise 60 ‘tır. Eğer sigorta primleri emekli sandığı kapsamında yatıyorsa tamamlanması gereken prim gün sayısı 9000 gün, ssk kapsamında yatıyorsa 7200 gün olacaktır. Ayrıca bu tarihten sonra başlayanlar için emeklilikte kademeli geçiş hükümleri uygulanacaktır. Emekli olacağınız tarihi öğrenmek ve kademeli emeklilik tablosuna göz atmak için hemen emeklilik tablosu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir;

Öğretim görevlisi ne kadar maaş alır?

Üniversitede öğretim görevlisi maaşı kişinin evli ya da bekar olmasına, kademe ve derecesine göre farklılık göstermektedir. 2023 yılı için en düşük üniversite öğretmeni maaşı ortalama 18.000-20.000 TL civarındadır.

Üniversite hocaları ne kadar maaş alıyor?

Üniversite eğitim görevlisi maaşı 2023 yılı için ortalama olarak 18-20 bin lira civarındadır.

Akademisyen olmak kaç yıl sürer?

Akademisyen olabilmek için öncelikle lisans bitirmeniz gerekmektedir. Araştırma görevlisi gibi kadrolar için yüksek lisans şartı aranmazken diğer kadrolar için yüksek lisans ve gerekirse doktora yapmanız gerekmektedir. Öğretim görevlisi olabilmek için 4 yıl lisans, en az 2 yıl yüksek lisans olmak üzere 6 yılı gözden çıkarmanız gerekmektedir.

2 yıllık mezunlar akademisyen olabilir mi?

2 yıllık yani önlisans mezunlarının akademik kadrolarda çalışması mümkün değildir. Akademisyen kadrosunda çalışabilmek için en az lisans mezunu olma şartı aranmaktadır.

Akademisyenler kaç saat çalışıyor?

Günlük çalışma süreleri ortalama olarak 8-10 saat arasında sürmektedir.

Öğretim Görevlisi Maaşları 2023: En Düşük ve En Yüksek Öğretim Görevlisi Ne Kadar Oldu?

Haberin Devamı

Öğretim Görevlisi Maaşları 2023

Aralık ayında enflasyon yıllık yüzde 64,27 aylık olarak da yüzde 1,18 gerçekleşti. Buna göre emekliye zam oranı yüzde 15,39 olurken memura zam oranı ise yüzde 16,47 olarak hesaplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı son dakika açıklaması ile emekli ve memur zammının yüzde 30 oranında uygulanacağını bildirdi. Buna göre öğretim görevlisi maaşları da belli oldu.

2023 yılında öğretim görevlisi maaşı 18.750 TL bandındandır. Ancak bu oran kişinin meslekte geçirdiği süre kıdem ve dereceye göre değişmektedir. 

Öğretim Görevlisi Nedir?

Öğretim görevlisi, yükseköğretim kurumlarında kendi alanında lisans düzeyinde ders vermekle sorumlu olan kişilerdir. Burada uzmanlık alanında öğretim ve araştırma görevlileri olabiliyor. Özellikle de lisans eğitiminin tamamlanmasının ardından ALES sınavına girilir. Sınavda başarı sağlayan kişiler üniversitelerin sözlü mülakatlarına girerler. Belli adımların ardından öğretim görevlisi de olunabilir.

Öğretim Görevlisi Kime Denir?

Yükseköğretim kurumlarında alanında uzman olarak ders veren profesör, doktor ve doçent gibi kişilere öğretim üyesi denilmektedir. Alınan tüm bu unvanlar yüksek düzeye doğru da çıkmaktadır. Üniversitelerin ilgili bölümlerinde ders veren bu öğretim görevlileri Öğr. Gör. olarak kısaltma ile yazılır.

Öğretim Görevlisi Ne İş Yapar?

Öğretim görevlileri sorumluluğunu üstlendikleri dersleri hazırlayarak öğretim materyallerinin etkili kullanılmasını sağlarlar. Mesleki gelişimi sürdürmenin yanı sıra makale ve bilimsel yayınları da hazırlarlar. Öğretim görevlileri bulundukları fakültelerde öğrenci ödevleri, denemeleri ve sınavları da hazırlarlar. Öğrenci ilerlemesini yakından takip eden öğretim görevlileri bu kapsamda öğrencilerin performansları ile ilgili geri bildirimleri de hazırlarlar.

6033

 

                   YÜKSEKÖĞRETİM PERSONEL KANUNU

 

          Kanun Numarası          : 2914

          Kabul Tarihi                 : 11/10/1983

          Yayımlandığı R. Gazete          : Tarih : 13/10/1983    Sayı : 18190

          Yayımlandığı Düstur    : Tertip : 5   Cilt : 22   Sayfa : 673

                                                                                              * *

                Bu Kanunun yürürlükte olmayan hükümleri için bakınız

             "Yürürlükteki Bazı Kanunların Mülga Hükümleri Külliyatı"

                                       Cilt: 2            Sayfa: 1243

                                                                              

             Amaç :

             Madde 1  – Bu Kanunun amacı, 4/11/1981 tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yer alan öğretim elemanlari tanımına giren personeli sınıflandırmak, aylıklarını ve ek göstergelerini düzenlemek, derece yükseltilmesi ve kademe ilerlemesinin şekil ve şartları ile, sosyal haklardan yararlanma, ek ders ücreti, üniversite, idari görev ve geliştirme ödeneklerinin miktarını tespit etmek, emekli ve yabancı öğretim elemanlarının sözleşmeli olarak çalıştırılma usul ve esaslarını belirlemektir.

             Kapsam :

             Madde 2 – Bu Kanun 4/11/1981 tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa tabi üniversite öğretim elamanlarının aylık, ödenek ve sair özlük haklarını kapsar.

             Ögretim elemanlarının sınıflandırılması :

             Madde 3 – (Değişik: 22/2/2018-7100/13 md.)

Bu Kanuna tabi öğretim elemanlarının sınıfları ile başlangıç dereceleri aşağıda gösterilmiştir.

A) Öğretim üyeleri sınıfı:

Bu sınıf; profesörler, doçentler ve doktor öğretim üyelerinden oluşur.

a) Profesörler, profesör kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren birinci derecenin,

b) Doçentler, doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren üçüncü derecenin,

c) Doktor öğretim üyeleri, doktor öğretim üyesi kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci derecenin,

ilk kademe aylığını alırlar.

Yukarıdaki (a), (b) ve (c) bentlerine göre üst dereceye atananlar, bu dereceleri kazanılmış hak olarak aldıktan sonra geçirecekleri her yıl için bir kademe ilerlemesinden yararlanırlar.

B) Öğretim görevlileri sınıfı:

Bu sınıf, öğretim görevlilerinden oluşur.


6034

 

C) Araştırma görevlileri sınıfı:

Bu sınıf, araştırma görevlilerinden oluşur.

Öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinin giriş dereceleri (657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin “Ortak Hükümler”i ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleri hariç) Devlet Memurları Kanunu hükümleri uyarınca öğrenim niteliğine ve süresine göre tespit edilecek kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine iki derece eklenmek suretiyle belirlenir.

             Öğretim elemanlarının görev aylıkları :

             Madde 4 – Öğretim elemanlarının bu Kanunun 3 üncü maddesine göre tespit edilen görev aylıkları kazanılmış hak teşkil etmeyip, aylık ödemelerine esas tutulur ve bu Kanun kapsamından çıkmaları halinde dikkate alınmaz.

             Öğretim üyelerinden 3 üncü maddenin (A) bendinde gösterilen kadrolara atandıkları tarihte kazanılmış hak aylık dereceleri; unvanları için öngörülen giriş derecelerinin üzerinde olanlar ile, bu kadrolara derece yükselmesi suretiyle ulaşanlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 161 inci maddesi uygulanır ve kazanılmış hak aylıkları başlangıç derecelerinin ileri kademelerine gelenlerin aylıkları, bu kademeler üzerinden ödenir. Bunların başarılı geçen hizmet süreleri, kazanılmış hak derecelerinde kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.

             Gösterge tablosu ve ek göstergeler :

             Madde 5 – Üniversite öğretim elamanlarının aylıklarının hesaplanmasında, Devlet memurlarının aylıklarına esas olan gösterge tablosu ve katsayı dikkate alınır.

             (Değişik: 9/4/1990- KHK -418/28 md.; İptal: Ana.Mah.'nin 5/2/1992 tarih ve E.1990/22, K.1992/6 Sayılı Kararı ile; yeniden düzenleme: 18/5/1994-KHK/527/20 md.) Aylıkların hesabında ayrıca, bu Kanuna ekli ek gösterge cetvelinde unvan ve derecelere göre belirlenen ek gösterge rakamları dikkate alınır.

             (Üçüncü fıkra mülga : 9/4/1990 - KHK - 418/28 md.)

             Doktora veya tıpta uzmanlık öğrenimi, doçent kadrosuna atanma :

             Madde 6 – Yükseköğrenimi tamamladıktan sonra, hizmete girmeden önce veya hizmet sırasında yüksek lisans veya yükseköğrenim üstü uzmanlık öğrenimi görenlere, bir kademe ilerlemesi; tıpta uzmanlık belgesi alanlara veya doktora yapanlara ve doçentlik unvanını alarak doçent kadrosuna atananlara bir derece yükselmesi uygulanır.

             Derece yükseltilmesi :

             Madde 7 – Öğretim elemanları;

             a) Yükselebilecekleri derecede aynı unvanla boş bir kadronun bulunması,

             b) Derecesi içinde en az üç yıl bulunmuş ve bu derecenin üçüncü kademe aylığını bir yıl fiilen almış olmaları,

             c) Bu süre içinde olumlu sicil almış bulunmaları,

             Şartıyla bir üst dereceye yükseltilebilirler.


6035

 

             Kademe ilerlemesi:

             Madde 8 – Öğretim elemanlarının kademe ilerlemesi, bulundukları kademede en az bir yıl çalışmış ve olumlu sicil almış olmalarına ve aynı derecede ilerlenebilecek bir kademenin bulunmasına bağlıdır.

             Kademe ilerlemesi, ilgililerin hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere yapılır.

             Derece yükseltilmesi ve kademe ilerlemesinde onay makamı :

             Madde 9 – Derece yükseltilmesi ve kademe ilerlemesi, üniversite rektörünün onayı ile yapılır.

             Haklardan yararlanma :

             Madde 10 – Öğretim elamanları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 187- 213 üncü maddeleri ile düzenlenen sosyal hak ve yardımlardan faydalanırlar.

             Ek ders ücreti :

             Madde 11 – (Değişik : 27/6/1989 - KHK - 375/17 md.) (1)

             (Değişik birinci fıkra : 26/6/2001 - 4689/4 md.) 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesine göre haftalık okutulması mecburi ders yükü saati dışında, kısmi statüde bulunanlar dahil öğretim elamanlarına görev unvanlarına göre Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler  için bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla en çok yirmi saate kadar, ikinci öğretimde ise en çok on saate kadar ek ders  ücreti ödenir. Ders yüklerinin tamamlanmasında öncelikle normal örgün öğretimde verilen ders ve faaliyetler dikkate alınır.(2)

             (Değişik : 26/6/2001 - 4689/4 md.) Öğretim elemanlarının teorik derslerle yaptırdıkları uygulama, yönettikleri tez, seminer ve doktora çalışmalarının ve ara sınavların ne ölçüde ders yükünden sayılacağı Yükseköğretim Kurulunca belirlenir. Ara sınavlar için Yükseköğretim Kurulunca öğrenci sayısı gözönünde bulundurulmak suretiyle tespit edilecek ders yükü beş saati, diğer faaliyetler için belirlenecek ders yükü ise bir saati geçemez. Teorik dersler dışındaki faaliyetlerin ders yükünün tamamlanmasından sonraki kısmı ek ders ücretinin hesabında dikkate alınır. Ancak mecburi ders yükünün tamamlanmasında ve ek ders ücretinin hesabında, teorik dersler dışındaki faaliyetlerin haftalık en fazla on saatlik kısmı dikkate alınır, kalan kısmı ise maaş karşılığı sayılır.

             (Değişik: 9/4/1990 - KHK - 418/29 md.; İptal: Ana.Mah.nin 5/2/1992 tarih ve E.1990/22, K.1992/6 Sayılı Kararı ile; Yeniden düzenleme: 18/5/1994-KHK/527/21 md.) Dersi veren öğretim elemanına her ders için ayrı ayrı olmak üzere yarı yıl ve yıl sonu dönemlerinde her 50 öğrenci için 300 gösterge rakamının Devlet Memurları Kanununa göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda sınav ücreti ödenir. Öğrenci sayısının hesabında küsurlar tama iblağ edilir ve 500 öğrenciden fazlası dikkate alınmaz. Ara sınavlar ve bütünleme sınavları için sınav ücreti ödenmez.

——————————

(1)    26/6/2001 tarih ve 4689 sayılı Kanunla, bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarına getirilen değişiklikler 1/9/2001 tarihinde yürürlüğe girmektedir.

(2) 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan "aşağıda belirlenen" ibaresi, "Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen" olarak değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.


6036

 

             Ek ders ücreti, aşağıdaki göstergelerin Devlet Memurları Kanununa göre aylıklar için belirlenen katsayı ile çarpımından oluşur. (1)(2)

                                                                                                Ek Ders Ücreti

                                             Unvanı                                           Göstergesi

             ———————————————————  ————————

             Profesör                                                                               300

             Doçent                                                                                 250

             Doktor Öğretim Üyesi (2)                                                    200

             Öğretim Görevlisi (…) (2)                                                    160

                (Beşinci fıkra mülga : 9/4/1990 - KHK - 418/29 md.)

             Yükseköğretim Kurumlarının kadrolarında olmayıp bu unvanları taşıyanlardan ders saati başına görevlendirilenlerin sosyal güvenlik kuruluşlarından almakta oldukları aylıklar bu şekilde görevlendirilmeleri nedeniyle kesilmez.

Müfredat programları uyarınca normal çalışma günlerinde çalışma saatinin bitiminden ve saat 17.00'den sonra başlayan gece öğretimi ile hafta tatili, yarı yıl veya yaz tatillerinde yapılan öğretimde yukarıdaki şekilde hesaplanan ek ders ücretleri % 60 zamlı ödenir. Yaz ve yarı yıl tatillerinde yapılan öğretim için verilecek ek ders ücretinin hesabında ders yükü dikkate alınmaz. (3)

             Üniversite Ödeneği

             Madde 12 – (Değişik : 20/3/1997 - KHK - 570/4 md.)

             657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuru bürüt aylık (ek gösterge dahil) tutarının;

             1)Profesörlerden Rektör, Rektör Yardımcısı, Dekan,

                 Dekan Yardımcısı, Yüksekokul Müdürü olanlar ile

                 Profesör kadrosunda üç yılını tamamlamış bulunanlara                             % 245'i,

             2) Diğer Profesör kadrosunda bulunanlara                                                    % 215'i,

             3) Doçent kadrosunda bulunanlara                                                                 % 175'i,

             4) (Değişik: 22/2/2018-7100/14 md.) Doktor öğretim üyesi kadrosunda bulunanlara           % 175

             5) Diğer Öğretim elemanlarından;

                 a) Birinci dereceden aylık alanlara                                                              % 130'u,

                 b) İkinci dereceden aylık alanlara                                                               % 117'si,

                 c) Üçüncü dereceden aylık alanlara                                                            % 110'u,

                 d) Dördüncü ve beşinci dereceden aylık alanlara                                       % 104'ü,

                 e) Diğer derecelerden aylık alanlara                                                           % 98'i,

             Her ay üniversite ödeneği olarak ödenir.

Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve kısmi statüde görev yapanlara ödenmez.

——————————

(1) Bu maddede yeralan ek ders ücreti göstergeleri 3/4/1998 tarih ve 4359 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi ile değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

(2) 22/2/2018 tarihli ve 7100 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “Yardımcı Doçent” ibaresi “Doktor Öğretim Üyesi” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkrada yer alan “ve Okutman” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

(3) Bu maddedeki ek ders ücreti göstergeleri uygulaması ile ilgili olarak getirilen,27/6/1989 tarih ve 375 sayılı KHK'nin Geçici 2 nci maddesi hükmü için, bu Kanunun işlenemeyen hükümlerine bakınız.


6036-1

 

                İdari görev ödeneği:

             Madde 13 – (Değişik birinci fıkra: 20/3/1997 - KHK - 570/5 md.) Almakta oldukları aylık gösterge ve ek gösterge brüt tutarının; Rektörlere %70'i, Rektör Yardımcıları ve Dekanlara %30'u, Dekan Yardımcıları, Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri, Konservatuar Müdürleri ile Bölüm Başkanlarına %20'si, Enstitü, Yüksekokul ve Konservatuar Müdür Yardımcılarına %15 'i idari görev ödeneği olarak ayrıca ödenir. Birden fazla idari görevi bulunanlara İdari Görev Ödeneğinden en yüksek olanı verilir.

             Bu Kanuna tabi olmayan kişiler arasından tayin olunan rektörlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre birinci derece memur son kademe aylığı (en yüksek ek gösterge dahil) ile bunun bir katı tutarında ek ödemede bulunulur. Bu Kanunun 10 uncu maddesi hükümleri, bunlar hakkında da uygulanır. Bunlardan emekli iken atananların emekli aylıklarının ödenmesine devam olunur, diğerleri genel hükümlere göre T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilir.

             Geliştirme ödeneği:

             Madde 14 – (Değişik: 3/4/1998 - 4359/15 md.)(1)

             Diğer yükseköğretim kurumlarına göre sosyo-ekonomik açıdan daha az gelişmiş yerlerde öğretim yapan ve/veya yeterli sayıda öğretim elemanı sağlanamayan yükseköğretim kurumları ile bunların bölümlerinde görevli öğretim elemanlarına; almakta oldukları aylık gösterge ve ek gösterge toplamının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın beş katına kadar geliştirme ödeneği ödenebilir.

             Geliştirme ödeneği verilecek yükseköğretim kurumları, ödeneğin verilmesine ilişkin usul ve esaslar ile oran veya miktarları, bu ödenekten yararlanma süresi ile yararlanamayacak olanlar ve diğer hususlar Cumhurbaşkanı Kararı ile tespit edilir.

             Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. (2)

             Devlet konservatuvarlarının öğretim elemanları:

             Madde 15 – (Değişik: 22/8/1989 - KHK - 378/8 md.)(1)

             Yükseköğretim kurumlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik ek geçici 16  ncı  maddesinde  unvanları  belirtilen  personeli,  Yükseköğretim  Kurulunun onayı ile sözleşmeli olarak istihdam edilebilir. Bu elemanların sözleşme esasları, bunlara ödenebilecek ücretin üst sınırları ve sağlanacak sosyal yardımlar ile diğer mali haklar; Cumhurbaşkanınca kararlaştırılır.

             Yabancı öğretim elemanlarına ödenecek ücretler:(1)

             Madde 16 – 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 34 üncü maddesine göre sözleşmeli olarak çalıştırılacak yabancı uyruklu öğretim elemanlarına ödenecek ücret, Cumhurbaşkanınca belirlenecek esaslar dahilinde Yükseköğretim Kurulunca tespit edilir.

             Emekli öğretim elemanlarının sözleşmeli istihdamı:(1)

             Madde 17 – Üniversiteler, ihtiyaç duydukları dallarda 5434 sayılı T. C. Emekli Sandığı veya 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa göre 65 yaşını doldurmak suretiyle emekli olmuş öğretim elemanlarını emekli aylıkları kesilmeksizin ve yaş kaydı aranmaksızın sözleşme ile çalıştırabilirler. Bu gibilere ödenecek ücret Cumhurbaşkanınca belirlenecek esaslar dahilinde Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilir.

——————————

(1) 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı KHK’nin 137 nci maddesiyle, 14 üncü maddenin ikinci fıkrasında yer alan “Yükseköğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde,15 inci maddenin birinci fıkrasında yer alan “; Yükseköğretim Kurulunun önerisi, Maliye ve Gümrük Bakanlığının görüşü üzerine Bakanlar Kurulunca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde, 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulunca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde ve  17 nci maddenin birinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulunca” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde değiştirilmiştir.

 (2) Bu maddenin uygulanması ile ilgili olarak, 3/4/1998 tarih ve 4359 sayılı Kanunun Geçici 9 uncu maddesine bakınız.


6036-2

 

             Geçici görev:

             Madde 18 – Öğretim elemanları ile tabi oldukları özel kanunlarda mani hüküm bulunmayan diğer kamu görevlileri, rektörün görüşü veya ilgili kuruluşun muvafakatı ile yükseköğretim üst kuruluşlarında her seferinde altı ayı geçmemek üzere geçici olarak görevlendirilebilirler.

             Diğer kurum mensuplarını ilgilendiren hükümler:

             Madde 19 – Bu Kanun hükümleri, 7163 sayılı Kanunla kurulan Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü kadrosunda çalışan profesörler, öğretim ve araştırma mütehassısları (doçentler gibi), öğretim görevlileri (…) (1) ve asistanlar hakkında da uygulanır. (1)

             Bu Enstitüde görevli asistanlar hakkında araştırma görevlisi gibi işlem yapılır.

             Bu Kanun hükümleri gereğince Yükseköğretim Kurulu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince de Üniversitelararası Kurul tarafından alınan kararlar bu Enstitü mensuplarına da aynen uygulanır.

             Uygulanacak diğer kanun hükümleri:

             Madde 20 – Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.

             Kaldırılan hükümler:

             Madde 21 – 25/6/1973 tarih ve 1765 sayılı Üniversite Personel Kanunu ile bu Kanunda değişiklik yapan diğer kanun hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır.

             Eğitim Öğretim Ödeneği

             Ek Madde 1 – (Ek: 24/11/1994 - 4048/4 md.; Değişik: 20/3/1997 - KHK-570/6 md.)

             4.11.1981 tarih ve 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi ve 39 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca yurtdışına gönderilenler ile anılan Kanunun 38 inci maddesine göre diğer kurum ve kuruluşlarda görevlendirilenlerden yüksek öğretim kurumlarındaki kadro görevini yapmayanlar hariç olmak üzere Yükseköğretim Kurumlarında görevli öğretim elemanlarına en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) brüt tutarının on ikide biri, her ay aylıklarla birlikte Eğitim Öğretim Ödeneği olarak ödenir. Bu ödenek damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

             Makam Tazminatı

             Ek Madde 2 – (Ek: 20/3/1997 - KHK - 570/7 md.)

             Bu Kanuna ekli Makam Tazminatı Cetvelinde yazılı kadro ve görev ünvanlarına atananlara hizalarında belirtilen gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda Makam Tazminatı ödenir. Makam Tazminatı damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. Makam tazminatının hakedilmesinde ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Bu tazminattan yararlananlara ayrıca diğer kanunlarda belirtilen Yüksek Hakimlik Tazminatı ve Makam Tazminatı ödenmez.

——————————

(1) 22/2/2018 tarihli ve 7100 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “, okutmanlar” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.


6036-3

 

Yükseköğretim tazminatı (1)(2)

Ek Madde 3 – (Ek: 5/11/2014-6564/1 md.)

Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuru brüt aylık (ek gösterge dâhil) tutarının;

a) Profesör kadrosunda bulunanlara %100’ü,

b) Doçent kadrosunda bulunanlara %100’ü,

c) Doktor Öğretim Üyesi kadrosunda bulunanlara %100’ü, (2)

d) Araştırma Görevlisi kadrosunda bulunanlara %115’i,

e) Öğretim Görevlisi (…) (2) kadrosunda bulunanlara %115’i, (2)

f) (Mülga: 22/2/2018-7100/15 md.)

oranında her ay yükseköğretim tazminatı ödenir.

Bu tazminata hak kazanılmasında ve ödenmesinde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Bu maddeye göre ödenecek tazminat, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ek ödemesi, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.

Akademik teşvik ödeneği (3)

Ek Madde 4 – (Ek: 5/11/2014-6564/2 md.)

Her bir takvim yılı için, bir önceki yıl, bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte yurt içinde veya yurt dışında sonuçlandırılan proje, araştırma, yayın, tasarım, sergi, patent ile çalışmalarına yapılan atıflar, bilim kurulu bulunan uluslararası düzeydeki toplantılarda tebliğ sunma ve almış olduğu akademik ödüller esas alınarak öğretim elemanları için yüz puan üzerinden yıllık akademik teşvik puanı hesaplanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

–––––––––––––

(1) 5/11/2014 tarihli  ve 6564 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle, bu maddenin 14/11/2014 tarihini izleyen ayın on beşinde yürürlüğe girmesi hüküm altına alınmıştır.

(2) 22/2/2018 tarihli ve 7100 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle, bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Yardımcı Doçent” ibaresi “Doktor Öğretim Üyesi” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (e) bendinde yer alan “ve Okutman” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

(3) 5/11/2014 tarihli  ve 6564 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle, bu maddenin 1/1/2015 tarihinde yürürlüğe girmesi hüküm altına alınmıştır.


6037

 

Akademik teşvik puanı otuz ve üzerinde olanlara, Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuru brüt aylık (ek gösterge dâhil) tutarının; (1)

a) Profesör kadrosunda bulunanlar için %100’üne,

b) Doçent kadrosunda bulunanlar için %90’ına,

c) Doktor Öğretim Üyesi kadrosunda bulunanlar için %80’ine, (1)

d) Araştırma Görevlisi kadrosunda bulunanlar için %70’ine,

e) Öğretim Görevlisi (…) (1) kadrosunda bulunanlar için %70’ine, (1)

f) (Mülga: 22/2/2018-7100/15 md.)

aldıklarıakademik teşvik puanının yüze bölünmesi suretiyle bulunacak oranın uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda akademik teşvik ödeneği verilir.

Bu madde uyarınca yapılacak ödeme; bu Kanun uyarınca aylık ödendiği sürece ve kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumları tarafından şubat ayının on beşinden itibaren on iki ay süreyle her ayın on beşinde yapılır, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz. İlgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ek ödemesi, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz.

Bilim alanlarının özellikleri ve öğretim elemanlarının unvanlarına göre akademik teşvik puanlarının hesaplanmasında esas alınacak faaliyetlerin ayrıntılı özellikleri ve bu faaliyetlerin puan karşılıkları, akademik teşvik toplam puanının %30’unu geçmemek üzere her bir akademik faaliyet türünün toplam puanın hesaplanmasındaki ağırlıkları, akademik teşvik puanının hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar ile bu hesaplamaları yapacak komisyonun oluşumu ile diğer hususlar Cumhurbaşkanı tarafından yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir. (2)

Bu madde hükümleri, Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan öğretim elemanları hakkında da uygulanır.

             Geçici Madde 1 – 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi öğretmenlerden 28/3/1993 tarih ve 2809 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi ile aynı Kanun kapsamına alınanlardan yükseköğrenim kurumlarında istihdamına ihtiyaç duyulanların bu Kanun hükümlerine göre intibakları, 30/6/1984 tarihi itibariyle yapılır.

 

 

 

 

 

 

–––––––––––––

(1) 22/2/2018 tarihli ve 7100 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle, bufıkranın (c) bendinde yer alan “Yardımcı Doçent” ibaresi “Doktor Öğretim Üyesi” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (e) bendinde yer alan “ve Okutman” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

(2) 2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı KHK’nin 137 nci maddesiyle, bu fıkrada yer alan “; Yükseköğretim Kurulunun önerisi, Maliye Bakanlığının görüşü ve Millî Eğitim Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.

 


6038

 

             Geçici Madde 2 – Öğretim elemanlarına ve geçici 1 inci madde kapsamına girenler bu Kanunun 12 inci maddesi uyarınca ödenecek Üniversite Ödeneğinin, 1765 sayılı Üniversite Personel Kanununun değişik 16 ncı maddesi uyarınca halen ödenmekte olan iş güçlÜğü, iş riski, temininde güçlük zammı ile tamgün ödeneği tutarından az olması halinde aradaki net fark, üniversite ödeneği bu miktara ulaşıncaya kadar, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir.

             Geçici Madde 3 – Öğretim elemanlarına bu Kanunun 5 inci maddesine göre verilecek ek göstergeleri, 31/12/1983 tarihinde yararlanmakta oldukları ek göstergelerden düşük olamaz.

             Geçici Madde 4 – 1/1/1984 tarihinde yükseköğretim kurumlarında görev yapmakta olanlar ile bu kurumların kadroları ile ilişkileri devam eden, askerlik görevlerini yapmakta olan ve bu Kanun kapsamına giren öğretim elemanlarının intibakları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uyarınca öğrenim niteliğine ve süresine göre (657 sayılı Kanunun değişik 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümleri" ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi hariç) başlayabilecekleri derece ve kademe esas alınmak suretiyle bu Kanun ve Devlet Memurları Kanununa göre rektörlüklerce (Geçici 1 inci madde kapsamına girenler hariç) üç ay içinde yapılır.

             İntibak sonucunda kazanılmış hak aylık dereceleri kadro derecelerinin üzerinde olanlara, kazanılmış hak aylıkları esas alınarak ödemede bulunulur.

             Geçici Madde 5 – Geçici 4 üncü madde hükmü saklı kalmak üzere bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce doçent kadrosuna atanmış bulunanların görev aylıkları, bir üst derecenin aynı kademesine yükseltilir.

             Geçici Madde 6 – 6/11/1981 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olmadan çalışan öğretim elemanları dışında kalan personelden 657 sayılı Kanuna göre intibaklarının yapılmasını istemeyerek, 1/1/1984 tarihinden itibaren 30 gün içinde müracaat edenlere, kıdem tazminatları ödenir ve kurumları ile ilişkileri kesilir.

             Bunlara ödenecek kıdem tazminatı, görevden ayrıldıkları tarihteki kazanılmış hakları dikkate alınarak hesaplanır. Ancak, bu şekilde hesaplanacak kıdem tazminatının miktarı 30/9/1982 tarihinde hak kazanabilecekleri kıdem tazminatından fazla olamaz.

             2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun yürürlüğe girdiği 6/11/1981 tarihi ile bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih arasında görevden ayrılanlar hakkında da, görevden ayrıldıkları tarih dikkate alınarak yukarıdaki hükümler uygulanır.

             30/9/1982 tarihinden sonra görevden ayrılanların bu tarih ile görevden ayrıldıkları tarih arasında geçen hizmetleri, primlerinin ödenmesi kaydıyla 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi olarak geçmiş sayılır.

             Geçici Madde 7 – 4/11/1981 tarih ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 24/9/1982 tarih ve 2708 sayılı Kanun ile değişik geçici 23 üncü maddesinde belirtilen ve sözleşmeli olarak çalıştırılan öğretim elemanları ile idari personel 30/9/1984 tarihine kadar sahip oldukları statü içinde çalıştırılırlar. Bu tarihten sonra genel hükümlere tabi olurlar.

             Geçici Madde 8 – İlgili kanunda gerekli değişiklik yapılıncaya kadar, Yükseköğretim Kurulu üyeleri ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyeleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 187 - 213 üncü maddeleri ile düzenlenen sosyal haklardan yararlanırlar.


6038-1

 

             Ancak, bu üyelerden T. C. Emekli Sandığı ile Sosyal Sigortalar Kurumundan emekli olanlar bu kuruluşlarca aynı sosyal haklardan ayrıca yararlandırılmazlar.

             (Ek: 26/6/1984 - KHK - 241/32 md.; Değişik: 24/11/1994 - 4048/5 md.)

             T. C. Emekli Sandığı iştirakçisi olan Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyelerinin emekli keseneklerinin hesabında aşağıdaki ek göstergeler esas alınır. Emekli İken Yükseköğretim Yürütme Kurulu veya Yükseköğretim Denetleme Kurulu Üyeliklerine geçirilenlerin emekli aylıklarının ödenmesinde de aynı göstergeler esas alınır.

(DeÄŸiÅŸik:1/7/2022-7417/10 md.)

                         Unvanı

Derece

Ek Göstergeler

Yükseköğretim Kurulu Başkanı

1

8000

Yükseköğretim Kurulu Üyeleri

1

7800

Yükseköğretim Denetim Kurulu Üyeleri

1

7800

 

             Geçici Madde 9 – (Ek: 14/1/1988 - KHK - 311/8 md.)

             2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Profesörlük unvanını almış olup da 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ihdas edilen profesörlük kadrolarına atanamamış olanlar, bu Kanunun 5 inci maddesinde profesör kadrosunda bulunanlar için öngörülen ek göstergeler ile 241 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin değişik 39 uncu maddesine göre profesör kadrosunda üç yılı tamamlamış olanlar için öngörülen makam tazminatından profesör kadrosuna atanma şartı aranmaksızın yararlandırılırlar.

Geçici Madde 10 – (Ek: 5/11/2014-6564/3 md.)

Ek 4 üncü maddede belirtilen yönetmelik dört ay içinde yürürlüğe konur. Ek 4 üncü maddenin birinci fıkrasına göre ilk defa akademik teşvik puanı hesaplanması, 2015 yılında yapılan faaliyetler esas alınmak suretiyle 2016 yılı için yapılır.

             Yürürlük:

             Madde 22 – Bu Kanunun;

             a) Geçici 7 nci maddesi hükümleri; 30/9/1983 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

             b) Geçici 8 inci maddesi ile atıfta bulunulan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 208- 210 uncu maddelerine ilişkin hükümleri yayımı tarihinde,

             c) Diğer hükümleri 1/1/1984 tarihinde,

             Yürürlüğe girer.

             Yürütme:

             Madde 23 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 


6038-2

 

EK GÖSTERGE CETVELİ: (1)(2)

 

(Ek:18/5/1994-KHK-527/19 md.)  (DeÄŸiÅŸik:1/7/2022-7417/10 md.)  

 

Kadro Unvanı

Derece

Ek Göstergeler

a) Profesörlerden Rektör, Rektör Yardımcısı, Dekan, Dekan Yardımcısı, Yüksekokul Müdürü olanlar ile Profesörlük kadrosunda dört yılını tamamlamış bulunanlar

1

7000

b) Profesörler

1

5900

c) Doçentler

1-3

5400

d) Doktor Öğretim Üyeleri

1-5

4200

e) Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlileri

1

2

3-7

4200

3300

2900

 

 

 

 

MAKAM TAZMÄ°NATI CETVELÄ° (Ek: 20/3/1997-KHK-570/7 md.)

                                                                                                                                        Tazminat

           Sıra No    Kadro ve Görev Unvanı                                                                 Göstergeleri

        ———— —————————————————————————— ——————

                1         Rektörler                                                                                                 7.000

                2         Profesörler (Bu kadroda üç yılını tamamlamış olmak şartıyla)                6.000

                3         Profesörler                                                                                              4.500

                4         Doçentler (Kazanılmış hak aylıkları birinci derece olmak şartıyla)          2.000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

–––––––––––––

(1) 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle,bu cetvelin “d) Yardımcı Doçentler” sırasında yer alan “3-5” ibaresi “1-5” olarak değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.                     

(2) 22/2/2018 tarihli ve 7100 sayılı Kanunun 15 inci maddesiyle, bucetvelin (d) sırasında yer alan “Yardımcı Doçentler” ibaresi “Doktor Öğretim Üyeleri” şeklinde değiştirilmiş, (e) sırasında yer alan “Öğretim Görevlisi, Okutmanlar, Diğer Öğretim Yardımcıları” ibaresi “Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlileri” şeklinde değiştirilmiştir.

 

 


6039

 

11/10/1983 TARİHLİ VE 2914 SAYILI ANA KANUNA İŞLENEMEYEN HÜKÜMLER

             1 – 24/11/1994 tarih ve 4048 sayılı Kanunun Geçici Maddesi :

             Geçici Madde 2 – Beş yıl süreyle 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 14 üncü maddesi uyarınca ödenecek geliştirme ödeneği tavan oranlarından % 100 oranı % 75, % 60 oranı % 45 olarak uygulanır.

             Öğretim elemanlarına bu Kanunun yürürlük tarihinden geçerli olmak üzere ödenecek geliştirme ödeneği oranları Bakanlar Kurulunca yeniden tespit edilir. Bu tespit yapılıncaya kadar, öğretim elemanlarına geliştirme ödeneği ödenmez.

             2 – 27/1/2000 tarih ve 4505 sayılı Kanunun 5 inci maddesi :

             Madde 5 – a) Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununa göre makam veya yüksek hakimlik tazminatı öngörülen kadrolarda bulunanlardan Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenecek olanlara 30 000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere temsil tazminatı ödenir. Temsil tazminatı göstergelerini kadro ve görev unvanı itibariyle farklı olarak belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

             b) Temsil tazminatı, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve bu tazminata hak kazanma ve ödemelerde makam tazminatı ile yüksek hakimlik tazminatına ilişkin hükümler uygulanır.

             c) Teşkilat veya özel kanunlarında yer alan hükümlere göre kadro karşılığı sözleşmeli, sözleşmeli veya kapsam dışı statüde çalışanlara temsil tazminatı ödenmez. Bu tazminata hak kazananlara personel veya teşkilat kanunları veya diğer kanuni düzenlemeler ile kaynağı ne olursa olsun ödenmekte olan döner sermaye katkı payları, fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücreti ödemeleri, fon, ek ödeme, teşvik ödemesi ve benzeri ödemelerin aylık net tutarları, temsil tazminatının net tutarından mahsup edilir. Benzeri ödemelerin kapsamı ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenir. Bu tazminat her ne şekilde olursa olsun ikramiyelerin veya başka bir ödemenin hesaplanmasında dikkate alınmaz.

             d) Makam tazminatı ile yüksek hakimlik tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde toplam iki yıl bulunduktan sonra emekliye ayrılanlara temsil tazminatları bulundukları en üst görev esas alınarak ödenir.


6040

 

2914 SAYILI KANUNA EK VE DEĞİŞİKLİK GETİREN

MEVZUATIN VEYA ANAYASA MAHKEMESÄ° TARAFINDAN Ä°PTAL

 EDİLEN HÜKÜMLERİN YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHİNİ

GÖSTERİR LİSTE

 

 

Değiştiren Kanunun/KHK’nin/ İptal Eden Anayasa Mahkemesi Kararının  Numarası

 

2914 sayılı Kanunun değişen veya iptal edilen maddeleri

 

Yürürlüğe Giriş  Tarihi

KHK/ 241

—

1/7/1984 tarihinden geçerli olmak üzere 29/6/1984

KHK/244

—

28/12/1984

KHK/306

—

1/1/1988

KHK/311

—

29/2/1988

KHK/375

2, 3, 5, 6, 10, 11, 12, 13,14, 15, 18, 19, 21, 23, 25, 26, 29, 30 ve 31, 28

 

DiÄŸer maddeleri

15/7/1989

Tazminat nisbetlerinin tespit edildiği tarihi izleyen aybaşında

1/7/1989

KHK/378

—

8/11/1989

KHK/418

a)  2, 3, 6, 8, 9, 10, 13, 14, 16, 17, 20, 21, 22, 27, 28, 31, 32, 33, 35, 36, 37 ve 45 inci maddeleri

b) 30 ve 38 inci maddeleri

c) 34 üncü maddesi

d) 4, 5, 11, 23, 24, 25, 26, 29 ve 40 ıncı maddeleri

e) 39 uncu maddesi 1990 - 1991 öğrenim döneminde uygulanmaya başlanmak üzere, bu konuda Bakanlar Kurulunca esas ve usullerin tesbitini izleyen aybaşında

f) DiÄŸer maddeleri

1/7/1990

1/1/1991

15/1/1991

Yayımını izleyen aybaşında

 

 

11/4/1990

 

KHK/450

—

15/9/1991 tarihinden geçerli olmak üzere 13/9/1991

 


6041-6045

 

 

Değiştiren Kanunun/KHK’nin/ İptal Eden Anayasa Mahkemesi Kararının  Numarası

 

2914 sayılı Kanunun değişen veya iptal edilen maddeleri

 

Yürürlüğe Giriş  Tarihi

KHK/486

—

15/7/1993

KHK/527

—

Geçici 1 inci maddesi

20/5/1994

2/12/1994

4048

3 üncü maddesi

DiÄŸer maddeleri

1/1/1995

15/1/1995

KHK/547

—

15/4/1995

KHK/570

—

15/4/1997 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı olan 3/4/1997 tarihinde

4359

14 üncü maddesi

15 inci maddesi

1/1/1998

4/4/1998

4689

4 üncü maddesi

1/9/2001

 5335

11 inci maddesi

1/9/2005

6114

Ek Gösterge Cetveli

3/3/2011

6564

Ek Madde 3

 

Ek Madde 4

Geçici Madde 10

14/11/2014 tarihini izleyen ayın on beşinde

1/1/2015

14/11/2014

7100

3, 11, 12, 19, Ek Madde 3, Ek Madde 4, Ek Gösterge Cetveli

6/3/2018

KHK/703

14,15,16,17,Ek Madde 4

24/6/2018 tarihinde birlikte yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının andiçerek göreve başladığı tarihte (9/7/2018)

7417

Geçici Madde 8, Ek Gösterge Cetveli

15/1/2023

 

          

                                                                                                                                                          

                                                                                                                                                          

                                                                                                                                                          

                                                                                                                             

                                                                                                             

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası