onbir haftalık hamilelik / 11 Haftalık Gebelik - Hafta Hafta Gebelik

Onbir Haftalık Hamilelik

onbir haftalık hamilelik

hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. 🙂 Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Zaman son sürat ilerlerken siz hamileliğinizde haftaya geldiniz. Oldukça heyecanlı olduğunuz bu dönemde bebeğiniz hızla gelişmeye, vücudunuz da hızla değişmeye başladı. Hiçbir detayı atlamadan gebeliğin haftası itibariyle yaşanan değişimleri sizler için araştırdık.

11 Haftada Bebek

Bizim için bir hafta göz açıp kapatıncaya kadar geçerken bebeğiniz için oldukça önemlidir. 11 haftalık bebek ile ilgili bilmeniz gerekenleri birlikte inceleyelim.

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Her doktor randevusuna giderken aklınızda hep bu sorunun olduğunu biliyoruz: “Bebeğim ne kadar büyüdü?”. Gelişme son sürat ilerlerken 11 haftalık bebeğin kilosu ve boyu her geçen gün farklılaşmaya devam eder. Bu hafta içinde olması beklenen fetal uzunluk ve kütle şu şekildedir:

Gebelik Yaşı (Hafta)Kütle (g) Uzunluk (cm)
hafta

Bu bilgiler doğrultusunda bebeğiniz yaklaşık bir misket limonu büyüklüğüne ulaştı diyebiliriz. Ancak gebeliğin haftası bebeğiniz farklı bir kütle ve uzunlukta olabilir. Bunun sebebi döllenme zamanıdır. Tahmin edilen haftadan daha geç bir zamanda döllenme gerçekleştiyse bilgilerde farklılık olabilir. Bu sebeple endişelenmenize gerek yoktur. Doktorunuz size en doğru bilgiyi verecektir.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Fetüs haline geçmiş olan bebeğiniz artık her hafta daha çok büyüyecek ve gelişecektir. Hücre sayısı arttıkça dokular, dokular geliştikçe de organlar gelişmeye devam edecektir. Şimdi, 11 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, birlikte göz atalım.

Bebeğinizin ultrason görüntülerinde ilk kafatasının şekillendiğini görürsünüz. Bu beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesi için gerekli alanın oluşmasını sağlar. Gebeliğin haftası itibariyle bebeğinizin yüz kemiklerinin belirgin şekilde değişmeye başladığını görürsünüz. Artık çene göğüsten ayrılmış ve önceki hafta oluşmaya başlayan diş tomurcukları yavaş yavaş tüm çene kemiğine yayılmış durumdadır. Ayrıca, bebeğiniz içinde bulunduğu amniyon sıvıyı yutmaya başlamıştır. Bu da demek oluyor ki artık yutma refleksi çalışır hale geldi.

Bebeğin rahme düştüğü ilk anda onu sarıp sarmalayan yolk kesesi önceki haftalarda yavaş yavaş yok olmaya ve yerini plasentaya bırakmaya başlamıştı. Plasenta gelişimini son sürat sürdürürken ona bebeğinizin yaşam destek ünitesi diyebiliriz. Ayrıca göbek kordonu da görevini yerine getirmek için çalışmaya devam etmektedir. Anne ile bebek arasındaki kan akışını sağlayan göbek kordonu, etrafında sarılı 3 damar ile birlikte bebeğin amniyon sıvı içerisinde rahatça hareket etmesine de yardımcı olur.

Fetüsün küçük kalbi yetişkin bir insana göre çok hızlı atar. Kalbin gelişmesiyle birlikte kalbin atım hızı da düşmeye başlar. Bebeğinizin kalbi bu hafta itibariyle dakikada atış hızına bile ulaşabilir.

Gelişimini sürdüren bağırsaklar bu hafta itibariyle karın boşluğundaki yerine yerleşir. Amniyon sıvısını yutan bebeğinizin böbrekleri de geçen hafta itibariyle göreve ufak ufak başlamıştı. Hamileliğinizin haftasında da bu görevini yerine getirir ve yutulan sıvı şimdiden süzülüp idrar olarak dışarı atılabilir.

Bebeğinizin yaşam destek ünitesi olan plasenta bebeğin nefes alması, yemek yemesi ve atıkların atılması konusunda da büyük öneme sahiptir. Bu görevleri yerine getirmek için büyük enerji harcıyor.

Bebeğinizin diyafram gelişiyor. Diyafram kası ilerleyen haftalarda bebeğinizin soluk alıp verme mekanizmasını çalıştıracaktır.

  • Destek ve Hareket Sistemi

Destek ve hareket sistemi gelişmeye devam eden yavrunuz küçük küçük hareket etmeye başladı. Gebeliğin haftası itibariyle bebeğinizin parmakları iyice hareketlenir. Göbek kordonunu tutup kavrayabileceği kadar parmakları uzamıştır.

İskelet sistemi gelişirken kas ve eklemler de güçlenmeye devam eder.

Önceki hafta idrar üretmeye başlayan böbrekler çalışmaya devam ediyor. Bağırsakların da yerine yerleşmesiyle faaliyetlerine yakın zamanda hız verecekler.

Hamileliğinizde bebeğinizin cinsiyetini merakla beklediğinizi biliyoruz.  Her doktora gidişinizde acaba “11 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu? ” diye düşündüğünüzü biliyoruz. Evet, bu hafta bebeğinizin üreme organı kadın ve erkeğe özgü özellikler kazanmaya başlar. Ancak bunu henüz ultrasonda görebilmek mümkün değildir. Cinsiyeti öğrenebilmek için bir süre daha beklemeniz gerek.

Bebeğinizin yavaş yavaş hormon bezleri oluşmaya başlasa da henüz bağışıklık sistemini oluşturacak güçte değiller. Bebeğinizi bu dönemde amniyon sıvı korumaya devam eder.

11 Haftalık Bebek Hareketleri

Gebeliğinizin ilk anından beri bebeğinizin hareketlerini hissedeceğiniz günü iple çektiğinizi biliyoruz. Şu an fiziksel olarak henüz hamile olduğunuz anlaşılmasa bile ultrason görüntüleri size bunun aksini söylüyor. Bebeğiniz fetüs haline geldikten sonra insan formuna doğru evrildiğinde ufak ufak hareketlenmeye başlar. Ancak henüz misket limonu kadar küçük olduğu için 11 haftalık bebek hareketleri henüz sizin hissedebileceğiniz düzeye ulaşmamıştır.

Dilerseniz &#;Uzman Gözünden Hamilelik Takibi&#; Videolarımızda haftayı izleyebilirsiniz.

11 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Bebeğinizin beyin gelişimine bağlı olarak duyu organları da değişir ve gelişir. Beynin kontrolünde çalışan göz, burun, kulak, deri ve dil hamileliğin haftası içinde işlevine uygun şekilde gelişimini tamamlamaya devam ederken bazı duyu organları çalışmaya da başlar. Bakalım, bu hafta bebeğinizin duyu organlarında yaşanan gelişmeler nelerdir?

Göz kapakları kapalı olsa da gebeliğin haftası göz merceklerinin ve göz kapaklarının gelişiminin tamamlandığı haftadır diyebiliriz. Küçük değişimler elbette doğuma kadar devam edecek. Gözlerde başın iki yanından olması gereken yere doğru ilerleyişini sürdürür. haftada başlayan uyku ve uyanıklık hali gözleri kapalı olsa da devam eder.

Bebeğinizin küçük kulak memesi ve kulak kepçesi gelişimi devam ederken yavaş yavaş olması gerektiği yere doğru ilerleyişi de devam eder. Bu hafta itibariyle kulaklar olması gereken yere ve şekle neredeyse ulaşmak üzeredir. Gelişme devam ettiği için işitme duyusundan bahsetmek bu hafta için henüz mümkün değildir.

Şeffaf bir görünüme sahip olan fetüsün cildi olması gereken haline neredeyse kavuşmuştur. İlk gelişen duyulardan biri olan dokunma ve hissetme duygusu bu hafta bebeğinizde kendini göstermeye başlar. Eğer karnınıza bastırırsanız diğer tarafa kaçar ama siz bunu hissetmezsiniz. Avuç içlerinde de dokunma duyusu bu hafta gelişir. Bu sebeple uzayan parmakları ve gelişen dokunma duyusu sayesinde göbek kordonunu kavrayabilir. Ayrıca cilt üzerinde ufak tüylenmeler ve başında taç şeklinde saç tomurcukları da bu hafta oluşmaya başlar.

Kafatasının şekillenmesiyle ilk belirgin hale gelen organlardan biri burundur. Ultrason görüntüsüne baktığınızda yüz hatlarının burunla beraber geliştiğini görebilirsiniz. Hamileliğin haftası burundaki koku almaçlarının da geliştiği haftadır. Yani 11 haftalık bebek içinde bulunduğu amniyon sıvının kokusunu almaya başlar.

Bebeğinizin bu hafta değişime uğrayan organlarından biri de ağızdır. Koklama duyusuyla beraber tat alma duyusu da gelişir. İçinde bulunduğu amniyon sıvıyı yutmaya başlar ve kokuyla birlikte tadını da alır. Hatta diyaframın kasılma hareketi sebebiyle hıçkırıklar bile başlar. Ama siz bunu hissedemezsiniz.

11 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Hamilelik 40 haftaya denk gelen 9 ay 10 günlük bir dönemdir. Bizler bunu ay olarak telafuz etmeye alışık olsak ta doktorunuz gebeliğinizin kontrolünü aylarla yapacaktır. Peki, hamilelikte 11 hafta kaç aydır? Birlikte hesaplayalım:

1 hafta= 7 gün  1 ay=30 gün

11 hafta = 11&#;7 = 77

77/30 = 2 ay 17 gün

Bu hesaplamayı göz önüne alırsak bebeğiniz yaklaşık olarak 2 ay 17 günlüktür diyebiliriz. Yani siz 2,5 ayı geride bıraktınız bile.

haftalik-bebek-kac-aylik-olur

11 Haftalık Gebelikte Anne

Evet, 2,5 ayı geride bıraktınız, duygu değişimleri yaşarken vücudunuzda değişmeye başladı. Her geçen gün bebeğiniz gelişmeye devam ederken sizde bu değişimleri kendi bedeninizde yaşadınız. Peki, 11 haftalık gebe olarak anne adayında ne gibi değişimler yaşanır?

Kilo artışı:

11 haftalık hamilelikte anne adayında yaşanan en belirgin fiziksel değişimlerin başında kilo artışı gelir. Ancak anne adayının ilk aylık döneminde fazla kilo artışı önerilmez. Çünkü bebek yani fetüs henüz çok küçüktür ve ilerleyen aylarda kilo artışı daha fazla olacağı için ilk aylarda kontrollü gidilmesi oldukça önemlidir. Bu hafta itibariyle tavsiye edilen en fazla 2- 2,5 kilo artışıdır.

Rahmin büyümesi:

Hamilelikle birlikte rahminizde büyümeye başlar. haftada rahminizin büyüklüğü orta boy bir greyfurt kadardır. Önceki haftalardan rahminiz büyümeye başladığı için mesaneye baskısı fazla olduğu için sık sık idrara çıkma isteği duyarsınız. Ancak bu hafta itibariyle rahim karın boşluğuna doğru ilerlediği için yaptığı baskı da azalır. Rahminiz büyüdükçe yan bağlarınız gerilir ve kas ağrıları yaşayabilirsiniz.

Sabahları aç uyanma:

Hamilelikte hafta itibariyle sabah bulantıları azalmaya başlar. Bu sebeple sabahları aç uyanma hali yaşayabilirsiniz. Fakat iştahınızı artması iki kişilik beslenme ihtiyacınız olduğu anlamına gelmez. Bu ayrımı iyi yapmalısınız. Böylece kilonuzu da kontrol altında tutabilirsiniz.

Kabızlık:

Mide bulantılarınız hafiflese bile hormon değişimlerinin yaşanması sindirim sisteminizi etkileyebilir. Sindirim sistemi bu hormonlardan dolayı yavaşladığında kabızlık ya da mide ekşimesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumun oluşmasında progestin adı verilen gebelik hormonu etkildir. Çünkü progestin yumuşak kasları rahatlatır ve sindirimi yavaşlatarak besinlerin bebeğinize daha verimli aktarılmasını sağlar. Sonucunda da şişkinlik, gaz ve geğirme gibi sorunlar da olabilir.

Karın büyümesi:

Bu hafta yavaş yavaş alt karnınızda büyümenin yaşandığı dönemdir. Çok yemek yemiş gibi alt karnınızda küçük bir çıkıntı oluşur.

Ciltte kuruma ya da yağlanma:

Gebelik cilt bakım rutininizde de değişiklik yapmanız gereken bir dönemdir. Anne adaylarının hamilelikte en çok endişelendiren konulardan biri de çatlaklardır. Gebeliğin haftası cildinizde aşırı kuruma ya da yağlanmanın görülmeye başlandığı dönemdir. Bu tarz kuruma ya da çatlakları önlemek için cilt tipinize uygun bakım yağları kullanmanız tavsiye edilir. Böylece cildinizin nem miktarını ve esnekliğini arttırabilirsiniz. Eğer bakımlarınızı düzenli yaparsanız faydasını doğum sonrası gözle görülür şekilde hissedersiniz.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Hamileliğinizde 2,5 ayı geride bıraktınız. Özellikle ilk 2 ay hamilelik açısından riskli dönemlerdir ve siz bu dönemi sağlıkla atlattınız. Her anne adayında olduğu gibi bazı durumlar sizi rahatsız edebilir. Bizde size sıkıntı veren hamilelik semptomlarını en aza indirmek için kullanabileceğiniz bazı ipuçlarını bir araya getirdik.

  1. Artık sağlıklı bir anne adayı olduğunuza göre diğer annelerle tecrübeleri hakkında konuşmaya başlayabilirsiniz. Hatta bu dönemde en büyük destekçiniz anneniz olacaktır. Onunla sorunlarınızı paylaşmalı ve bu sürece yardımcı olması konusundaki isteğinizi ona göstermelisiniz.
  2. Bu dönemde yaşayacağınız kabızlık için lifli besinler tüketmenizde fayda var. Kuru baklagil ve kuru meyveler tercih edebilirsiniz. Lifli gıdalar gaz ve şişkinlik yağabileceği için bu tarz gıdaları farklı öğünlere dağıtarak kullanmanız sizin için daha iyi olacaktır.
  3. Kabızlık için bir diğer yöntem ise bol sıvı tüketimidir. Bol bol su içmeli ya da kuru meyvelerden yapacağınız kompostoları tüketmeniz kabızlığınıza iyi gelecektir.
  4. Demir takviyesi de kabızlığınızı arttırabilir. Bu sebeple lifli gıdalarla birlikte bol sebze ve salata tüketimi hem kabızlığınıza hem de fazla kilo almamanız için tercih etmeniz gereken gıdaların başında gelir. Demir ilacının emiliminin üst seviyede olması için kalsiyum içeren yiyeceklerle ya da ilaçlarla kullanmamanız gerekir. Bu sebeple arada birkaç saat bulunmasına dikkat etmelisiniz.
  5.  Önceki haftaya göre kendinizi daha enerjik hissediyor olabilirsiniz ama yine de fırsat buldukça dinlenmek size iyi gelecektir.

Kaç Kilo Almalısın?

İlk trimester döneminde bebek henüz çok küçük olduğu ve büyüdükçe kütlesi hızla artacağı için bu sizinde kilo artışınız belli limitler dahilinde olmalıdır. Sizinde vücudunuzda yaşanan değişimler bir miktar kilo artışını beraberinde getirecektir. Peki, 11 haftalık gebelikte kaç kilo alınır şeklinde kafanızda bir soru işaretiniz varsa bu haftaya kadar ,5 kilo almanız doğru olacaktır.

Beslenme Önerileri

Bebeğiniz artık büyümeye başladı. Plasenta da gelişimini tamamlamak üzereyken sizin tükettiğiniz besinler bu yolla bebeğinize ulaşır. Bu sebeple artık yediklerinize daha fazla özen göstermelisiniz. 11 haftalık gebelikte beslenme hakkındaki öneriler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Bu hafta itibariyle kabızlığınızda artış yaşanabilir. Bu sebeple lifli gıdalar tüketmelisiniz. Ayrıca daha fazla sıvı tüketimi de kabızlık, şişkinlik ve gaz sancılarına iyi gelecektir.
  2. Yediğiniz besinlerin sizin rahatlatmasının yanı sıra güvenli olduğundan da emin olmalısınız. Bu sebeple az pişmiş et ya da yumurta, soğuk salata, pastörize edilmemiş peynir gibi gıdalardan uzak durmalısınız.
  3. Bebeğinizin gelişimi için folat,lif ve demir bakımından zengin besinler tüketmelisiniz. Bu besinlerin başında kuru incir, taze soğan, enginar, tahin ve pekmez gelir. Ayrıca Omega-3 açısından zengin deniz mahsullerini taze olmak kaydıyla tüketebilirsiniz.
  4. Bebeğinizin gelişimi artık hızlandığı için uzayan ve gelişen kemikleri için kalsiyum zengini besinler oldukça faydalıdır. Kalsiyum bebeğinizin yanı sıra sizin içinde gereklidir. Süt ürünleri, badem ve susam gibi çerez ve tohumlar, bakliyat, ıspanak ve incir gibi besinler kalsiyum açısından oldukça zengindir.
  5. Kafein tüketiminde de dikkatli olmalısınız. Günlük mg’dan az tüketilmesi konusunda özen göstermeniz gerekir.

Egzersiz Önerileri

Hamile olmak egzersiz yapmanın ya da hareketli bir yaşam sürmenin önüne geçmemelidir. Bu sebeple günlük hayatınızdan sporu eksik etmemeniz hamilelikte de oldukça faydalıdır. 11 haftalık gebelik egzersizleri arasında pilates ya da yoga gibi grup aktiviteleri ya da kendinizi yormadan yapacağınız kısa hafif tempolu yürüyüşler en çok tercih edilenlerdir.

&#;Hamilelikte Egzersiz Hareketleri&#; Konulu yazımız size yardımcı olabilir:funduszeue.info

Bunların yanı sıra eğer gün boyu oturarak çalışıyorsanız belli aralıklarla yerinizden kalkıp hareket etmeniz kan dolaşımını hızlandıracağı için hem sizin hem de bebeğiniz için faydalı olacaktır.

11 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

  1. Gebeliğin haftası itibariyle haftaya kadar bebeğinize ense kalınlığı testi olarak da bilinen 2’li genetik tarama testini yaptırabilirsiniz. Bu test sık rastlanan bazı fetal anormalliklerin varsa tespiti için yapılır. Ancak kesin tanı koymaz.
  2. İkili testin yanı sıra ayrıntılı ultrason kontrolü de bu hafta itibariyle yapılabilir.
  3. Artık emzirme ya da yeni doğan bakımı gibi konularda bilgi edinmenin zamanı geldi. Bu konuda yazılmış kitapları okuyabilirsiniz. Bunun için anne olmuş arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz.

 

gebeliktehaftahafta-gebelik-hakkinda-hersey

11 Haftalık Gebelikte Neler Olur? Hamileliğin Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

11 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

Hamileliğin her dönemi apayrı bir öneme sahiptir. Özellikle de gebeliğin haftasında bebeklerin boyu neredeyse 2,54 ya da 3,81 cm arasında değişir. Bebeklerin uzunluğu da genellikle olgunlaşan bir ceviz büyüklüğünde olur. Bebeğin gelişmesi anne karnında sürekli olarak değişim gösterir. Bu dönemde ultrason görüntülerine de bakılır. Gebelik sürecinde hafta itibariyle anne karnında bulunan bebeğin ayakları görünmeye başlar. Bebeklerin diş etlerinin alt tarafında minik minik dişler de oluşmaya başlayacaktır. Gebeliğin haftasında bebeklerin kemiklerinin de büyük bir bölümü gelişmeye başlar. Kemiklerde ise hızlı bir sertleşme meydana gelecektir. 

Hamileliğin Haftası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamilelik sürecinde anne adayları pek çok detaya dikkat etmeliler. Özellikle de bebeğin gelişimi noktasında rutin doktor kontrollerine gidilmelidir. Mide bulantılarının önlenmesi için doktorun verdiği beslenme programı uygulanmalıdır. Gebeliğin haftasında en çok dikkat edilmesi gereken annenin sağlıdır. Bu dönemde annenin hasta olmaması gerekir.

Annenin hasta olması durumunda bebeğin gelişiminde de pürüzler meydana gelebilir. Çünkü gebeliğin haftasında bebeklerin de iç organları gelişmeye başlar. Bu nedenle annenin hasta olması bebeğin gelişimini etkiler. Anne adayları genellikle hasta kişilerden uzak durmalıdır. Hasta kişiler annenin bağışıklık sisteminin düşmesine de neden olabilir. Anne adayları bu dönemde kalabalık bazı ortamlardan uzak durmalılar. Düzenli beslenmeye çalışan anne adayları özellikle bu süreçte sigara ve alkolden de uzak durmalılar. 

Gebeliğin Haftasında Riskler Nelerdir?

Gebelik süresi boyunca bazı detaylara dikkat edilmelidir. Özellikle anne adayları hamileliğin haftasında düşük riski yaşayabilirler. Bebek anne karnında gelişmeye başlar. Bu nedenle sık cinsel ilişki, ağır kaldırmak ya da yüksek yerlere uzanmak tehlikeli olabilir. Gebeliğin haftasında anne adaylarının ağır sporlar yapması da önerilmez. 

Gebeliğin Haftasında Beslenme Nasıl Olmalı?

Anne adayları gebeliğin haftasında ara öğünler atlanmamalıdır. Bunun yanı sıra Omega 3 açısından zengin besinler tüketilmelidir. Haftanın belli günlerinde beyaz ve kırmızı et tüketilmesi önerilir. Beslenme düzenine süt, peynir ve yoğurt de eklenir. Anne adayları genellikle ceviz, fındık ve balık gibi besinleri tüketmeliler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası