regl geciktirmek için ne yapılmalı / Adet kanamasını geciktirmek - Dr. Alper Mumcu

Regl Geciktirmek Için Ne Yapılmalı

regl geciktirmek için ne yapılmalı

Kadınlar tatillerde, düğün planlarken ve seyahat ederken olduğu gibi zorunlu durumlarda adetlerini geciktirme isteği duyabiliyorlar. Peki, adet geciktirmek için ne yapmalı? Adet geciktirici ilaçlar zararlı mı? Nasıl kullanılmalı? Medical Park Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Uzm. Dr. Turkana Gurbanova, konuyla ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu.

ADET GECİKTİRMEK İÇİN NE YAPMALI?

Adet geciktirme isteği ile sık karşılaştıklarını ifade eden Medical Park Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Turkana Gurbanova, zorunlu durumlarda âdetin geciktirilmesi için daha çok progesteron içeren ilaç önerdiklerini ifade etti.

ADET GECİKTİRİCİ NE ZAMAN KULLANILIR?

Adet geciktirilmesi için progesteron kullanımına adetten gün önce başlanması gerekir. Progesteron içeren ilaçlar en fazla 20 güne kadar kullanılabilir. Her gün 2 ya da 3 tablet alınır. Adet geciktirici ilaçlar bırakıldıktan birkaç gün sonra kadınlarda adet kanaması başlar. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda adet geciktirme isteği varsa, 21 gün ilaç kullanımını takiben 7 gün ara vermeden kontinü OKS kullanımı adet gecikmesini sağlar.

adet geciktirici

Uzm. Dr. Gurbanova, şu bilgileri paylaştı:

“Normal adet döngüsünün foliküler fazında olgunlaşan yumurtalardan östrojen sentezi olurken, yumurtalama döneminden sonra luteal fazda yumurtalıkta progesteron hormonu üretiliyor. Östrojen ve progesteron hormonları rahmin iç tabakasını kalınlaştırır, kanlanmasını artırır. Luteal fazı takiben gebelik oluşumu yoksa kanda progesteron azalır ve adet kanaması başlar. Progesteron seviyesini kanda sabit tutarak rahim üzerine olan etkisinin devamı sağlandıkça adet geciktirilir.

ADET GECİKTİRİCİ İLAÇLAR ZARARLI MI?

Adet geciktirici ilaçların kalıcı ve uzun etkili olarak hormonal düzensizlik oluşturmadığını ifade eden Medical Park Gebze Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Turkana Gurbanova, halk arasında yanlış bilindiği üzere bu ilaçların kısırlığa sebep olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Progesteron içeren adet geciktirici ilaç kullanımı gebelikten korumaz. Doğum kontrol ilacı değildir. Adet geciktirici ilaç kullanımı döneminde gebelik isteği yoksa ek doğum kontrol yöntemi kullanılmalıdır. Bu ilaçların kullanıldığı dönemde kabızlık, baş ağrısı, göğüste şişkinlik, gerginlik hissi ve sivilce artışı gibi yan etkileri olabilir. Yan etkiler ilaç kullanan her kadında görülmez, kalıcı değildir ve ilacın bırakılması ile geriler. Mevcut yan etkiler ilacın 10 günden fazla kullanımı sırasında daha sık görülür. Adet geciktirici ilaç kullanımı zamanı yeni adet düzeni kanama gününe göre değişir.”

PROGESTERON İÇEREN ADET GECİKTİRİCİ İLAÇLARIN KULLANILMAMASI GEREKEN DURUMLAR

  • Gebelik şüphesi varsa
  • Mevcut ve geçirilmiş meme kanseri
  • Nedeni bilinmeyen vajinal kanamanın olması
  • Karaciğer hastalıkları, hepatoselüler adenom, tromboflebit ve tromboembolik hastalıklar

SIK KULLANIMI ADET DÜZENSİZLİĞİNE SEBEP OLABİLİR

Adet geciktirici ilaçların doktora danışılarak kullanılması gerektiğini öneren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Turkana Gurbanova, sık aralıklarla adet geciktirici ilaç kullanımının adet düzensizliğine neden olabileceğine de değinerek “Gerekli durumlarda yılda 1 ve 2 defa progestan içeren adet geciktirici ilaç kullanılabilir. Daha sık aralıklarla adet geciktirme isteği bulunan kadınlarda kontrollü aralıksız doğum kontrol hapı kullanımı ve rahim içi hormonlu araç (Mirena) takılması seçenekleri vardır. Sağlıklı genç kadınlarda doktor kontrolünde adet geciktirici ilaç kullanımı güvenlidir” diye konuştu.

İLGİLİ İÇERİKLER

Formsanté

Adet geciktirici hapın yan etkileri var mı? Adet nasıl geciktirilir? İşte adet geciktirici evde doğal ve bitkisel çözüm önerileri

Adet geciktirici ilaç adetten gün önce kullanılmaktadır. İlaçların değişik modellerde olmasından dolayı bazıları günde 2 kere alınırken bazıları 3 kere alınabiliyor. 10 günden fazla alımlar için muhakkak doktor kontrolünde yapılmalıdır. Unutmayın ki adet geciktirmek adet düzensizliği gibi probleme yol açabilmektedir. Bu nedende zorunlu olmadıkça kullanılması tavsiye edilmiyor. Ayrıca adet geciktirici ilaçlar yerine doğal bitkiler, yiyecekler önerimize göz atabilirsiniz. Bu öneriler sayesinde regl dönemini erteleyerek planlarınızda değişiklik yapmak zorunda kalmazsınız.

ADET GECİKTİRİCİ YAN ETKİLERİ

Adet geciktirici kullananlar adet gününü 10 günden fazla geçirirse yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler kişiye göre farklılık göstereceği için bazılarında daha erken sürede yan etki görülmeye başlar. Adet geciktirici şu gibi yan etkilerle yol açabilir:

  • Göğüslerde şişme
  • Vücutta ödem toplamış hissi
  • Adet gününde uzama
  • Kanama artışı

ADET GECİKTİRİCİ BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Adet geciktirici yiyecekler adetinizin gecikmesi için kesin çözüm değildir. Sadece âdetinizin gecikmesinde rol oynayan etkenlerdir. Adet gününüzün gecikmesini istiyorsanız bunları deneyebilirsiniz. Ya da âdetinizin gecikmesinden şikâyetçi iseniz bu adet geciktirici bitkiler türlerinden uzak durun.

  • Civanperçemi
  • Böğürtlen Yaprağı
  • Elma Sirkesi
  • Tarçın
  • Zencefil
  • Maydanoz Çayı
  • Salatalık
  • Karpuz
  • Biberiye
  • Dülger otu
  • Şeker

ADET GECİKTİRİCİ KULLANDIKTAN SONRAKİ AY NE ZAMAN ADET OLUNUR?

Adet geciktirici ilaç kullandıktan sonra vücutta çok fazla değişim olmaz. Göğüslerde hafif dolgunluk, vücutta gerginlik hissi bu ilaçlar ile beraber bir miktar artabilmektedir. İlacı kullandıktan sonra belirli bir ay ya da gün içerisinde adet olma süresi yoktur. Kanamaya bağlı olarak ilaç etkisinde olduğunuzu anlayabilirsiniz. Kanama varsa ilaç etkisi bitmiştir, kanama yoksa ilaç etkisini göstermeye devam ediyor anlamına gelir.

ADET GECİKTİRİCİ HAP ADETİN İLK GÜNÜ KULLANILIR MI?

Adet geciktirici haplar adetten gün önce kullanılması gerekir. Adet başlamadan önce kullanılırsa etkisini daha iyi görebilirsiniz. Eğer adetiniz başladıysa adetin ilk günü de ilacı kullanabilirsiniz. Adet geciktiriciler 1 sene içerisinde 2 kere ya da en fazla 3 kere kullanılması tavsiye edilir (ay olarak). Daha fazla kullanımda adet döngüsü düzeni bozulacağı için daha çok sancı ve ağrı çekmeniz anlamına gelir.

Nasıl adet geciktirilir? Adet geciktirici ilaçlar nelerdir?

Özellikle yaz aylarında kadınların en büyük sorunu haline gelen adet nasıl geciktirilir? Adet geciktime ilaçları nelerdir? Adet geciktirmek için neler yapmalı? Adet geciktirmek zararlı mı?

Yayınlanma: - 27 Haziran Güncellenme:

Nasıl adet geciktirilir? Adet geciktirici ilaçlar nelerdir?

Deniz sezonu açıldıktan sonra kadınların regl problemi büyük bir sorun haline geliyor. Bu yüzden regl geciktirmek birçok kadının tercihi haline geliyor. Peki regl nasıl geciktirilir? Adet geciktirici ilaçlar nelerdir? Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılır?

Adet nasıl geciktirilir?

Kadınlarda menstruasyon (adet) dönemi kadın üreme döngüsünün bir parçasıdır. Yaklaşık 28 günlük period içerisinde yumurtalar vücuttan atılır. Bu belli dönemlerde sorunlara neden olmaktadır ve bu süre bazen uzatılmak istenir. Bu sürenin uzatılması için kullanılabilecek ilaçlar mevcut. Ancak doktor kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.

hap

Adet geciktirici ilaçlar nelerdir?

Adet dönemlerini belirli nedenlerden ötürü ertelemek için geciktirici ilaçlar kullanılır. Adet geciktirme amacı ile en fazla kullanılan ilaçlar, progesteron olarak ifade edilen rahim iç tabakasını etkileyen ilaçlardır.

Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılır?

Adet zamanından gün önce almak gerekir. Eğer daha geç alınırsa adeti geciktirme ihtimali düşebilir.

Adet geciktirici hapların yan etkileri nelerdir?

Adet geciktirici haplar, adet günü düzenini bozduğu için daha sonraları yeni kanama düzenine göre gidecektir. Yine birkaç gün gecikmeden dolayı daha sancılı bir adet dönemi geçirmenize neden olabilir. Ayrıca ne kadar varsayılan adet döneminizde kanama olmasa da sinirlilik durumu, psikolojik sorunlar, gerginlik ve baş ağrısı problemleri yaşayabilirsiniz.

hap2

Doğum kontrol hapları adet geciktirici olarak kullanılır mı?

Doğum kontrol haplarının adet düzenini ayarlama gibi bir özelliği vardır. Hapa başladığınız andan itibaren içmeyi bıraktığınız günde kadar regl olmazszınız. Bu yüzden bu hapları kullananlar 28 günde bir bırakıp regl dönemlerinden sonra devam eder. Bu durumda hapı kullanmanın gününü uzatarak reglinizi geciktirebilirsiniz.

Adet geciktirmek zararlı mı?

Progesteron grubu olarak adlandırılan rahim iç tabakasında değişikliklere yol açan ilaçlardır. Kalıcı hormonal problemlere veya doğurganlık problemlerine yol açmazlar. Karaciğer hastalarının  ya da pıhtılaşma bozukluğu olanların bu ilaçları kullanmaları tavsiye edilmez. Sürekli kullanılması da tavsiye edilmez.

baş ağrısıdoktorKadınregl

Adet Geciktirici İlaçların Asıl Kullanımı

Adet geciktirici ilaçların asıl kullanım amacı nedir ve nasıl kullanılmalıdır?

Asıl kullanım amacı, beklenilen adetin ötelenmesidir. Kadınlarda salgılanan, östrojen ve progesteron olmak üzere iki tane hormon türü vardır. Her ay yumurta olgunlaşırken östrojen üretilir; olgunlaştıktan sonra da progesteron üretilir. Kadın vücudunun gebeliğe hazırlık safhasındaki bu hormonlar sayesinde oluşan yumurtalar çatlar. Eğer döllenme olmazsa iki hormon birden azalmaya başladığı için buna bağlı bir adet süreci oluşur. Her kadının her ay yaşadığı adet döngüsünün sistemi bu şekilde işlemektedir.

Dışarıdan müdahale ederek, östrojen ve progesteronun azalmasını engellenirse, adet döngüsünü sonraya ötelenebilir. Bu öteleme işlemi çok uzun süreli değil, en fazla 10 güne kadar uygulanmalıdır. Daha fazla yapılırsa bazı yan etkiler görülebilir.

Adet döngüsü 10 günden fazlaya ötelenir ise ne gibi bir yan etkisi oluşur?

Göğüslerde şişmeyle birlikte, vücutta ödem toplamış hissi oluşur. Adet gününde uzama veya kanama artışı olabilir. Bunlar dışında çok belirgin yan etkileri görülmemektedir.

Peki, bu tür ilaçların nasıl kullanılması gerekiyor?

Beklenen adet döneminden 2 gün önce kullanılmaya başlanabilir. Bu ilaçların değişik formları bulunmakla birlikte, bazısı günde 2 tane, bazısı günde 3 tane alınmaktadır.

Kullanım süresini de en fazla 10 güne kadar veriyoruz. Eğer daha uzun süre verilmesi gerekirse doktor kontrolü altında alınmalıdır.

İlacı aldıktan sonra vücutta nasıl bir değişim olur?

Çok fazla bir değişim olmaz. Göğüslerde hafif dolgunluk (adet dönemi öncesinde hissedilen dolgunluk gibi), vücutta bir gerginlik hissi, bu ilaçların etkisiyle biraz daha fazla olabilir. Ama herkeste olacak diye de bir kural yoktur. Bu ilaçları çok rahat, vücutlarında hiçbir değişim hissetmeden kullanan hastalarımız da var.

İlacın etkisini gösterdiğini nasıl anlayabiliriz?

Kanama olmaması, ilacın etkisini gösterdiği anlamına gelir. Kanama oluyor ise ilaç etkisini göstermedi demektir.

İlacı kullandıktan sonra cinsel ilişkiye girilirse hamile kalınır mı?

İlaç sadece adet geciktirici bir içeriğe sahiptir, tek başına hamileliği engelleme özelliği yoktur. Eğer adet geciktirici ilaçla birlikte doğum kontrol hapı kullanılıyorsa koruma sağlanabilir.

Adet dönemini ötelemenin vücuda bir zararı oluyor mu?

Çok sık yapılmadıkça bir zararı olmaz. Ancak ne de olsa vücudun doğal döngüsünü engellediği için sık kullanılmamasını öneriyoruz.

1 sene içinde kaç defa kullanılabilir?

Süre anlamında literatürde bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak çok sık kullanılmasını önermiyoruz. Örneğin senede 2 defa, çok mecbur kalınırsa belki 3 defa kullanılabilir. Doğal döngüyü bozmamak adına mümkün olduğu kadar az kullanmalıdır.

İlacın etkisi ile adet zamanı geciktikten sonraki yeni döngü oluşumu nasıl oluyor?

İlaç kullanımı sonrasında ilk kanamanın gerçekleşmesiyle birlikte vücudunuz yeni bir döngü belirliyor ve o şekilde devam ediyor.

Bu ilacı kullanırken özellikle dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

Bazı hastalarımızda ilaç kullanımından önce ultrasonla rahim içini ölçmemiz gerekebilir. Rahim içi yapısına göre bir değerlendirme yapar ona göre östrojen veya progestoron içeriğini değerlendiririz. Genellikle bu tür adet geciktirici ilaçlar yalnızca progestin içerirler ama her progestinin hafif östrojenik aktivitesi de vardır. Daha çok östrojenik aktivitesi fazla olanları tercih ediyoruz. Ancak kişinin rahim içi, yani endometrium dediğimiz dokunun kalınlığı ve yapısı kullanacağımız ilaç için yol gösterici olmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası