ortalama vade nasıl bulunur / Ortalama Vade Hesap - Çetsan İplik

Ortalama Vade Nasıl Bulunur

ortalama vade nasıl bulunur

Çek Vadesi Nasıl Hesaplanır?

Her ölçekten satış işleminde, satılan mal ya da hizmetin karşılığı olan miktarın ödemesi için farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerin her biri çeşitli avantajları ve dezavantajları ile birbirinden ayrılır. Çek belgeleri de günümüzde hala yaygın olarak kullanılan ödeme yöntemlerindendir. Çek belgelerinin yasal ağırlığı, ödemelerin garanti altına alınmasını, kesin ve eksiksiz bir şekilde yapılabilmesini sağlar. Günümüzde çok sayıda alternatifi olmasına rağmen çek belgelerinin hala kullanılması sağladığı bu teminatlardır.

Çek Nedir?

Çek, en basit anlatımıyla borçlu, alacaklı ve banka arasındaki bir anlaşmadır. Borçlu olan kişi, ödemeyi alacaklı tarafa yapabilmek için bir çek düzenler. Bu çekte borçluya dair bilgiler, alacaklıya ait bilgiler, ödemenin miktarı ve ödemenin yapılacağı banka yer alır. Bu bilgilerin eksiksiz ve doğru olması ödemenin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için büyük önem taşır.

Çeki düzenleyen, yani keşideci, çeki alacaklı tarafa verir. Alacaklı taraf çekin vade tarihi geldiğinde, ilgili bankaya giderek ödemesini alabilir. Fakat alacaklı taraf, keşideci tarafın çalıştığı banka ile çalışmıyorsa, bu şartlarda ödeme alması mümkün değildir. Bu gibi durumlarda alacaklı taraf çeki takas ettirebilir. Çeki takas ettirmek, ödemeyi keşidecinin çalıştığı bankadan farklı bir bankadan almaktır. Alacaklı taraf çeki takas ettirdikten sonra ödemesini alabilir.

Çek Vadesi Hesaplama

Satıcılar çek belgeleri ile ödeme yaparken, anında değil de ileri bir tarihte ödeme yapmak isteyebilir. Bu amaçla kullanılan çeke ‘ileri tarihli çek’ ya da ‘vadeli çek’ adı verilir. Bu çek, bir ödeme aracı olarak kullanılmasının yanı sıra, bir kredilendirme aracı olarak da kullanılır. Günümüzde vadeli çeklerin kullanımı ticari alanda oldukça yaygındır. Çek vadesi hesaplanırken belirli bir formül kullanılır. Bu formüldeki değişkenleri kendinize uyarlayarak, çekinizin vadesinin ne zaman olduğunu tespit edebilirsiniz.

Çek vadesi tarihi elle hesaplanabilir, fakat çek sayısının fazla olduğu durumlarda bu işlem vakit kaybına sebep olabilir. Bu noktada çek vade hesaplaması yapan yazılımlardan faydalanabilirsiniz. Vade hesaplama yazılımları çok sayıda çekin vadesini kısa süre içerisinde hesaplayabilir. Günümüzde bir çek belgesinin vadesini hesaplarken kullanılan formül şu şekildedir:

Çekin ortalama vade süresi = (1. vade günü x tutarı + 2. vade günü x tutarı + n.. vade günü x tutarı) / Çekin toplam tutarı

Çekin ortalama vade tarihi = Bordro tarihi + Çekin ortalama vade süresi

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Vadeli Çek Neden Kullanılır?

Çekler yaygın olarak kullanılan ödeme araçlarıdır. Teknik olarak çek belgelerinde vade uygulaması söz konusu değildir. Keşidecinin çalıştığ banka, çeki ibraz ettiği ve banka sistemine işlediği anda, anında peşin olarak ödeme yapmak zorundadır. Banka, ödeme  yapacağı bu parayı, çeki düzenleyen, keşideci, borçlu tarafın hesabından keser ve alacaklıya öder. Fakat keşideci müsaitlik durumuna bağlı olarak her zaman ödeme yapamayabilir. Bu durumda vadeli çek kullanılır.

Esasında ticaret dünyasında ‘vadeli çek’ olarak adlandırılan çek, ileri  tarihli çektir. Banka çeki ibraz ettiği tarihte, yani çekin düzenlendiği tarihte ödeme yapmak zorunda olduğundan, çekin düzenlendiği tarihte borçlunun ödeme yapması gerekir. Borçlu taraf, eğer ödemeyi anında değil de ileri bir tarihte yapmak istiyorsa, çekin üzerindeki çek düzenlenme tarihi bölümüne ileri bir tarih yazar. Böylece çek, ileri bir tarihte düzenlenmiş gibi görünür ve borçlu taraf da ödemesini çeke yazdığı ileri tarihte yapabilir.

Vadeli Çek Ne Zaman Kullanılır?

Vadeli çek, çekin üzerinde yer alan tarih geldiği zaman kullanılabilir. Çekin vade tarihi gelmeden ödeme almak istemek, ticari  alanda etik olarak doğru değildir. Elinizdeki çekin üzerinde yer alan vade tarihi geldiğinde, ilgili bankaya giderek ödemenizi alabilirsiniz. Genelde çekin düzenlendiği tarihte çekinizle bankaya gidip ödeme alırsınız. Fakat bazı durumlarda borçlu taraf müsaitlik durumuna göre çek düzenlenme tarihi bölümüne ileri bir tarih yazmak isteyebilir.

Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği muhasebe programı Logo İşbaşı ile çek takibi, gelir-gider takibi ve cari hesap takibinizi kolaylıkla yapabilir, tüm muhasebe işlemlerinizi internet erişiminizin olduğu her yerden, ister webden ister cepten kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Kullanan on kişiden dokuzunun memnun kaldığı Logo İşbaşı’nın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen ücretsiz deneyin!

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Mutabakat ve e-Mutabakat Nedir? Mutabakat Nasıl Yapılır?
e-İrsaliye Nedir? e-İrsaliyeyi Kimler Kullanmalıdır?
Borç-Alacak Takip Programları Nelerdir?

Excel de ortalama çek vadesi nasıl hesaplanır

Merhabalar, bu konumuzda excel formülü kullanarak iki tarih arasında ortalama vade hesaplama veya ortalama tarih hesaplama konusunda sizlere destek vermeye çalışacağız.

Genelde bu formülü ben ortalama çek vadesi hesaplamak için kullandığım için sık sık gerekmektedir. Sizde muhasebe departmanın da, banka, finans kuruluşunda çalışıyorsanız bu formül aslında sizin işinize yarayacaktır.

İki tarih arasında veya çek listesinde bulunan çek vadeleri, tarihlerin vadesinde vadeyi bulmak için kullanabilirsiniz. Aşağıda vereceğimiz örneklerle sizde kolaylıkla bu adımı gerçekleştirebilirsiniz. Hemen konumuza başlayarak devam edelim.

EXCEL ORTALAMA VADE HESAPLAMA

Tarihler arasında vadeyi hesaplamak için resimli anlatım üzerinden hemen yararlanabilirsiniz. Aşağıda çek ortalama vade hesaplama için bir tablomuz var ve bu tablo üzerinden anlatmaya devam ediyoruz.

Yukarıda ortalamasını hesaplayacağımız vadeli çeklerin listesini aynı şekilde sağlamalı olarak bilgisayardan da girdik ve ortalama vade olarak 03/06/ olarak aldık bu vade Excel de 1 gün aşağı 1 gün yukarı olarak çıkabilmektedir.

Yukarıda muhasebe programında ortalama vade hesaplama aldık şimdi ise bunu excelde resimli anlatım ile sizlere hemen anlatacağız.

EXCEL ORTALAMA VADE HESAPLAMA RESÄ°MLÄ° ANLATIM

Yukarıda F4 hücresi ( çek vadesi ) * G4 hücresi ( Tutar ) hücrelerini çarpıyoruz. Biz bunu I4 hücresine çarpıyoruz eğer çıkan sonuç ##### gibi görünürse bu hücreyi sayı olarak biçimlendirin

Yukarıda formülü çoğaltarak vade*tutar sonuçlarını aldık ve sonuçların toplamını da aldık. Şimdi bundan sonrası metot çarpım toplamını yani yukarıda resimde I13 hücresi / G13 bölmek olacaktır.

Yukarıda toplamları bölüyoruz =I13/G13 bölüyoruz ve sonucun çıkan kısmı hücre biçimlendir kısmından tarih olarak düzenliyoruz.

Bölüm rakamını tarih olarak biçimlendirdiğinizde excel vade hesaplama kısmının son adımını bize vermektedir.

Yukarıda çeklerin ortalama tarihi hesaplama excel de ve muhasebe programında aynı sonuçları vermektedir.

Yukarıda resimli anlatımı bir kez yaptığınızda eliniz alıştığında artık bu işlem size kolay gelecektir. Bu konuyu birde video anlatım ile sizlere bahsedeceğiz. Böylece daha anlaşılır şekilde olması kolay olacaktır.

ÇEK ORTALAMA VADE HESAPLAMA FORMÜLÜ

 

Çekleri vadesine göre sıralamayı excel de sıralama ve filtreleme kısmından özel sıralama kısmından vade tarihine göre A-Z veya Z-A olarak yakın tarihli çek, uzun tarihli çek olarak listeleyerek hesaplayabilirsiniz.

Bu konumuzda ortalama çek vadesi hesaplama excel de nasıl hesaplanır konusunda sizlere bilgi vermeye çalıştık. Bu konuyla alakalı sorularınız için sayfamızın hemen altında yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

çek yaşlandırma excelexcel de ortalama çek vadesi hesaplamaexcel ortalama çek vadesi hesaplamaortalama çek vadesi hesaplama excelortalama vade hesaplama excel

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası