otp cihazı nedir / Tek seferlik parola - Vikipedi

Otp Cihazı Nedir

otp cihazı nedir

İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) nedir?

İki adımlı kimlik doğrulama veya çift faktörlü kimlik doğrulama olarak da adlandırılan 2FA, kullanıcıların kendilerini doğrulamak için iki farklı kimlik doğrulama işlemlerine tabii tutan, bir güvenlik sistemidir. Bu sistem, hem kullanıcının kimlik bilgilerini hem de kullanıcının erişebileceği kaynakları daha iyi korumak için kullanılmaktadır. Sadece kullanıcının akıllı telefon, tablet ya da 2FA kimlik doğrulaması için özel olarak üretilmiş cihazlara gönderilen ve tamamen rastgele olarak belirlenen şifreler ile hesaplara giriş yapılmaktadır. Şifre bilgileriniz istenmeyen kişiler tarafından ele geçirilmesi durumunda, ikincil kimlik doğrulama işlemi güvenliği sağlayacaktır. Son yıllarda kimlik avı saldırılarını (phishing attacks) önlemek için giderek daha fazla 2FA kullanılmaktadır.

Kimlik doğrulama faktörleri nelerdir?

Kullanıcı kimliğinin doğrulanmasının birkaç farklı yolu mevcuttur. Şu anda, çoğu kimlik doğrulama yöntemi geleneksel parola gibi bilgi faktörlerine dayanmaktadır. İki faktörlü kimlik doğrulama yöntemleri sahip olma faktörü veya biyometrik faktör kontrollerini içermektedir.

  1. Bilgi faktörü, kullanıcının sahip olduğu bilgilerden oluşan kişisel kimlik numarası (PIN), kullanıcı adı, şifre veya gizli bir sorunun cevabı gibi bir kimlik doğrulama kategorisidir.
  2. Sahip olma faktörü , kimlik doğrulama isteklerini onaylamak için kullanıcının kimlik kartı, cep telefonu, mobil cihaz veya akıllı telefon uygulaması gibi sahip olduğu kişisel eşyalardır.
  3. Biyometrik faktör, DNA, parmak izi, göz retinası, ses tanıma, yüz tanıma ve el ölçümleri gibi kişisel özellikleri tanıyan ve analiz eden teknolojileri ifade eder.
  4. Konum faktörü IP adresi veya GPS verileri gibi kullanıcının cep telefonundan veya başka bir cihazdan türetilen diğer coğrafi konum bilgileri alınarak kimlik doğrulama girişiminin yapıldığı yere göre sınırlama yapılabilir.
  5. Zaman faktörü, kullanıcı kimlik doğrulamasını, izin verilen belirli bir zaman aralığı ile sınırlar ve o süre dışında sisteme erişimi kısıtlar.

Akıllı telefonlar, 2FA için çeşitli olanaklar sağlamaktadır. Bazı mobil cihazlar parmak izlerini tanıyabilir, yüz tanıma veya iris taraması için dahili bir kamera ve ses tanıma için mikrofon kullanılabilir. GPS destekli akıllı telefonlar, konum bilgisini güvenlik faktörü olarak doğrulayıp kullanabilmektedir. Örneğin; Google Authenticator'ı destekleyen bir web sitesine veya web uygulamasına erişmek için kullanıcılar, kullanıcı adını ve şifre(bilgi faktörü) bilgi girişlerini yapar. Daha sonra kullanıcıya altı haneli bir kimlik doğrulama kodu iletilir. Üretilen kimlik doğrulama kodları her 30 saniyede bir değişir ve her giriş için farklı kod üretilir. Doğru kodun girilmesi ile kullanıcının kimlik doğrulama işlemi tamamlanır. Ayrıca, 2FA unsurlarından olan sahiplik faktörü karşılanmış olur.



2FA, MFA’nın (Multi-Factor Authentication) bir alt kümesidir. Teknik olarak, bir sisteme veya hizmete erişmek için her zaman iki kimlik doğrulama faktörü gereklidir. Ancak, aynı kategoriden iki faktör kullanılması 2FA oluşturmaz; Örneğin, bir parola ve gizli soru, ikisi de aynı kimlik doğrulama faktörü kategorisine ait olduğu için hala SFA (Single-Factor Authentication) olarak kabul edilir. SFA kullanımı, kullanıcı kimliği ve şifre güvenliğini sağlamada yeterli değildir. Parola tabanlı kimlik doğrulamanın bir diğer sorunu ise, güçlü parolalar oluşturmak ve bu parolaları akılda tutmaktır. Yeterli zaman ve kaynaklar göz önüne alındığında, bir saldırgan parola tabanlı güvenlik sistemlerini çok kolay bir şekilde geçebilir ve kullanıcıların kişisel bilgileri de dahil olmak üzere kurumsal verilerini çalabilir. Birden fazla güvenlik katmanı, nasıl uygulandıklarına da bağlı olarak daha fazla güvenlik sağlayacaktır.

İki faktörlü kimlik doğrulama nasıl çalışır?

  1. Kullanıcının; uygulama veya web sitesi tarafından, oturum açması istenir.
  2. Kullanıcıya ait bilgi girişi yapılır (genellikle kullanıcı adı ve şifre). Ardından, sitenin sunucusu bir eşleşme bulur ve kullanıcıyı tanır.
  3. Site daha sonra kullanıcıdan ikinci oturum açma adımını başlatmasını ister. Bu adım da akıllı telefon, diğer mobil cihazlar gibi sahip oldukları bir cihaz tanımlanır. Bu sahip olma faktörüdür.
  4. Daha sonra, kullanıcıya gönderilmiş olan tek kullanımlık kod doğrulaması yapılır.
  5. Her iki faktörü sağladıktan sonra, kullanıcının kimliği doğrulanır ve uygulamaya veya web sitesine erişime izin verilir.

İki faktörlü kimlik doğrulama türleri

  1. OTP (Tek kullanımlık şifre) OTP olarak da bilinen bu kimlik doğrulama kodları, genellikle bir sunucu tarafından oluşturulur ve bir kimlik doğrulama aygıtı veya uygulaması tarafından bir kez kullanılabilir. Bir kerelik parola (OTP), kullanıcının tek bir işlem veya oturum açması için kimliğini doğrulayan, otomatik olarak oluşturulan sayısal veya alfanümerik bir karakter dizesidir.
  2. FIDO (Hızlı kimlik doğrulama), kimlik doğrulaması yapılırken parmak izi, göz retinası, ses ve yüz tanıma gibi biyometrik özellikler kullanılmaktadır. Biyometrik özelliklerin yanı sıra; USB veya NCF (temassız yakın alan iletişimi) üzerinden çalışan donanımlar da kullanılmaktadır.
  3. RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama teknolojisi) temel olarak bir barkod ve barkod okuyucudan meydana gelir. Kısa mesafelerde işleyen bu sistem barkod içerisinde tutulan Elektronik Ürün Kodu gibi tekil bilginin, okuyucu ile okunup işlenebilmesine olanak sağlar.


2FA donanımları (hardware tokens) nasıl çalışır?

Kimlik doğrulaması için kullanılan donanımlar genellikle USB ve U2F üzerinden çalışmaktadır. USB bilindik bir şey ama U2F?
U2F, kullanıcıların bir kaynağa sürücü veya istemci yazılımı gerekmeden güvenli bir şekilde erişmelerini sağlayan açık bir kimlik doğrulama standardıdır. FIDO2 ise U2F protokolünün en yeni neslidir.

Bu donanımlar tek seferlik şifreleri, açık anahtarlı şifreleme ve kimlik doğrulaması için kullanılmaktadır. Örneğin; YubiKey'i olan bir kullanıcı, OTP'leri destekleyen çevrimiçi bir hizmette oturum açtıklarında (Gmail, GitHub, WordPress gibi), YubiKey cihazını USB bağlantı portuna takar ve ardından şifrelerini girer. Daha sonra YubiKey bir OTP üretir ve devreye girer.
Üretilen OTP 44 karakterli ve tek kullanımlık bir şifredir. İlk 12 karakteri hesapta kayıtlı güvenlik anahtarını tanımlayan benzersiz bir kimliktir. Kalan 32 karakter, ilk hesap kaydı sırasında yalnızca cihaz ve Yubico'nun sunucuları tarafından bilinen bir anahtar kullanılarak şifrelenen bilgileri içermektedir.
OTP, kimlik doğrulama kontrolü için çevrimiçi hizmetten Yubico'ya gönderilir. OTP doğrulandıktan sonra, kimlik doğrulama sunucusu kullanıcının onaylandığına dair bir mesaj gönderir. Bu işlemler sonucunda iki faktörlü kimlik doğrulama işlemi tamamlanmış olur. Bu kullanım doğrultusunda; kullanıcının, birinci adımda parola girişi yaparak bilgi faktörünü kullanması ve ardından YubiKey ile sahip olma faktörünü gerçeleştirerek, iki faktörlü kimlik doğrulaması işlemini tamamlamıştır.

Bize ulaşın


Altosec ürün ve servisleri hakkında sorularınız için

()

Bilkent Cyberpark, A Blok No
Ankara TURKIYE

kaynağı değiştir]

OTP uygulamalarının karşılaştırılması[değiştir

Tek Kullanımlık OTP Şifre

1. OTP nedir?

OTP (One Time Password= Tek Kullanımlık Şifre), her kullanıldığında, müşteriye özel, yeni ve belirli bir süre için geçerli olan tek kullanımlık şifre üreten bir cihazdır.

2. OTP Cihazını nasıl teslim alacağım?

OTP Cihazınız MUFG Bank Turkey A.Ş. Internet Şubesi müşteri olduğunuz zaman şifre zarfınızla beraber size teslim edilecektir.

3. OTP Cihazından nasıl şifre üretebilirim?

Cihazın üzerinde bulunan "gri" butonu tıklayarak şifre üretebilirsiniz. Ekranda 6 haneli "Tek Kullanımlık Şifre" görünecektir. Şifre üretildikten sonra 60 saniye boyunca ekranda kalır, bu süre bitiminde otomatik olarak görüntüleme sonlandırılır. Şifreniz kullanıma hazırdır. ‘

4. OTP Cihazını ne zaman kullanmaya başlayabilirim?

Teslim edilen OTP Cihazını Internet Bankacılığına ilk giriş yaptığınızda Parola değişikliği sonrası ilk işleminizde kullanmaya başlayabilirsiniz.

5. Şifremi nasıl kullanacağım?

OTP cihazınız tarafından üretilen şifrenizi OTP ayarlarınızda yaptığınız tercihlerinize göre,İnternet Şubemize login olurken, veya parasal işlemlerinizde ekran yönlendirmeleri doğrultusunda ilgili sahalara girerek kullanabilirsiniz.

6. Şifremi ne zamana kadar kullanabilirim?

Şifrenizin Tek Kullanımlık Şifre Cihazı (OTP) ekranında görüntülenme süresi 60 sn’dir. Bu süre sonunda şifre ekrandan kaybolur. Bu Şifrenin İnternet şubenin içinde kullanım süresi ise 60 sn’dir. 60 sn. içinde işlem yapmadığınız takdirde yeni şifre üretmeniz gerekir.

7. Şifre üretip kullanmazsam ne olur?

Hiçbirşey olmaz. Yeni işlem yapmak istediğinizde yeni şifre üretmeniz gerekir.

8. OTP cihazım kaybolur veya çalınırsa ne yapmam gerekir?

OTP Cihazınız çalınır veya kaybolur ise 30 60 nolu MUFG Bank Turkey A.Ş. Müşteri Hizmetlerini arayarak durumu bildirmeniz halinde kullanıcı kodunuz güvenliğiniz açısından OTP niz, kullandığınız tüm kanallar için (İnternet Bankacılığı vb. ) kapatılacaktır.

Şubenizden yapacağınız yeni başvurunuz en kısa zamanda dikkate alınarak, yeni OTP’niz kullanımınıza sunulacaktır.

Yeni gelen OTP cıhazınızı aktifleştirmek için 30 60 nolu MUFG Bank Turkey A.Ş. Müşteri Hizmetlerini aramanız gerekmektedir. Bu işlemden sonra, girişlerinizde OTP’niz tarafından üreteceğiniz şifrenizi kullanabilirsiniz.

9. Artık OTP kullanmak istemiyorsam ne yapmalıyım?

Kurumsal internet kullanıcılarımız olarak OTPlerini kullanıma kapatmak için Bankamıza yazılı olarak iptal talebinizi iletmeniz yeterli olacaktır.

OTP mi benden habersiz başkası kullanabilir mi?

OTPnizi ele geçiren kişilerin bu cihazı kullanmak için kullanıcı kodunuzu ve parolanızı da bilmesi gerekir. Bu nedenle kullanıcı adınızı parolanızı kesinlikle üçüncü şahıslarla paylaşmayınız.

OTP cihazının pili biter veya bozulursa ne yapmalıyım?

MUFG Bank Turkey A.Ş. ‘ yi arayarak durumu bildirmeniz halinde Yeni OTP talebiniz dikkate alınarak yenisi en kısa sürede tarafınıza teslim edilecektir

OTP cihazının pili ne zaman biter?

Cihazın ömrü minimum 5 yıl olmak üzere kullanım sıklığına ve saklama koşullarına bağlı olmak üzere değişmektedir..

OTP Cihazı Kullanmanın Faydaları nelerdir?

Her defasında size özel, yeni ve "Tek Kullanımlık Şifre" üretir.

Üretilen her şifreyi kullandıktan sonra ne siz ne de bir başkası tekrar kullanamaz.

Üretilen şifre sadece 60 saniye boyunca ekranda gösterilir ve 3 dakika boyunca geçerlidir.

Her zaman yanınızda kolayca taşıyabilirsiniz.

Şifre unutma sorununu ortadan kaldırır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası