erkek kedilerin ilk ciftlesmesi / Kedi çiftleşmesi nasıl anlaşılır? » Petibom

Erkek Kedilerin Ilk Ciftlesmesi

erkek kedilerin ilk ciftlesmesi

Kedilerde Kur Yapma Ve Çiftleşme

Kediler kur yapma ve çiftleşme konusunda gürültücü ve heyecanlıdır, rastgele ilişki kurarlar. Dişi sadece duygusal ve biyolojik olarak hazır olduğunda erkeğe çiftleşme izni vererek çiftleşme eyleminin zamanlamasını belirler.

Gün boyunca çiftleşme devam eder, bu tekrar yumurtaların dişinin yumurtalıklarından inmesi için gereklidir. Sık çiftleşme olmaksızın yumurtalar inmez ama birkaç hafta içinde başka bir kızışma dönemi gelir.

►Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi

kedilerde kur yapma ve çiftleşme

Kedilerde Kur Yapma ve Çiftleşme

Dişinin kızışmaya yaklaştığının ilk işaretleri artan huzursuzluğu ve bedenini erotik bir şekilde nesnelere, hatta hayvanlara sürtme arzusunun artışıdır. Sık idrar yapmaya başlar ve idrarın, yaklaşan durumunu etraftaki erkek kedilere belli etmek için koku işaretleyicisi olarak kullanır.

Kısa süre sonra, hazır olduğunu belirtir şekilde erkek kedilere hazin ve içgüdüsel cinsel çağrılarına başlar. Deneyimsiz insanlar onun bu çağrısını ve kendisini acıyla sürümesini yanlış anlarlar. Bu sırada dişinin kuyruk dibine koku bırakmaya çalışırlar.

►Kedilerle Birlikte Yaşamak ve Faydaları Nelerdir?

kedilerde çiftleşme ve kur

Erkek kedi kulaklarının arkasını yaladığında dişi çoğunlukla kabul ettiğini gösterir. Uzanacak ve erkeğin kendisini koklamasına, vomeronazal organına koku salgılamasına izin verecektir.

Erkek üstüne çıktığında çenesiyle dişinin boyun derisini kavrayarak onun denetimi altında kalmasını sağlar.

Çiftleşme saniyeler içinde biter ama erkek dişi kedi kendisine doğru denemesin diye onu bırakmaz. Arka kısmını kaldırarak ve kuyruğunu yana çevirerek çiftleşmeye hazır çömelir. Sıklıkla mırlar, ön patileriyle yeri yoğurur ve vücudunu gerer.

kedilerde çiftleşme

Erkek kedi bir cinsel fırsatçıdır. Bir sürü hormonu uyaracak tekrarlanan çiftleşmeler olmaksızın dişi kedi yumurtaları bırakmaz. Hormonlar yumurtanın salınmasını sağlar ve döllenme 24 saat sonra gerçekleşir.

Kedilerin çiftleşme zamanı geldiğinde durduramazsınız. Kendini dışarı atar ve iç güdülerinin tetiklediği şeyleri yaparlar. Kediniz erkekse bu sorun değil. Kediniz dişiyse yakında bir çok yavru kedi sahibi olacağınız anlamına geliyor. Kedilerin çiftleşmesine şahit olmadıysanız bu konu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. 

Bu ya fiziksel olarak diğer erkeklerin üstesinden gelmiş erkeği, akıllıca kur yaparak dişinin dikkatini çeken hiyerarşide alt sıralarda olan bir erkeği veya baskın erkek yorulduktan sonra yerini alan sebatkâr bir erkeği ödüllendirir.

kedilerde çiftleşme dönemi

Bu durumlardan herhangi birinde, dişi yavruları için en iyi kaliteyi seçer. Diğer ve bir dişinin ona hazır olduğunu belirten kokularına ve çağrılarına karşılık verir.

Yalnız sıklıkla dişi kedinin eylemlerinden dolayı alarma geçen tek erkek kedi o değildir. Dominant erkek kediler çiftleşme hakkı için sindirme taktikleri ya da hayvani güçlerini kullanırlar. Kedilerde kur yapışı formalite gereğidir.

kedilerde kur yapma ve çiftleşme

Kedilerde çiftleşme nasıl olur ?

Kedi kendine uygun biri bulduğu zaman kedi dişinin arka tarafından üzerine çıkar ve boynunun arkasını dişleri ile tutar bu biraz ısırma gibi de dursa endişe edecek bir durum yoktur. 

Gebelik çiftleşmeden sonra ne zaman belli olur ?

Yumurtlama birleşmeden itibaren 20 ya da 50 saat içinde gerçekleşir.

kedilerfe çiftleşme

Kedi emzirme döneminde hamile kalabilir mi ?

Malesef ki kalabilir. O yüzden dişi kedileri çiftleşme döneminde  gözden uzak tutmak önemli. 

Kediler kaç yaşında hamile kalmaya başlar ?

Genelde kediler cinsel olgunluğa   ay arasında ulaşsa da 4 aya düşebiliyor. Eğer bu yaşta hamile kalınmasına izin verilirse bu anne içinde yavrusu içinde tehlikedir.  Çoğu veteriner bu tür şeyleri önlemek için erken yaşta kısırlaştırmadan yanadır.

►Kedilerde Doğum ve Belirtileri

kedilerde çiftleşme ve gebelik

Erkek Kedilerde Çiftleşme

Kedilerde çiftleşme de biraz daha detaya inmek gerekirse; erkek kediler, dişi kedilere göre çiftleşmeyi daha çok isteyen taraftır. Erkek kedilerde gözlemlenen kızgınlık dönemi, dişi kedilere göre daha hafif ve geç başlamaktadır.

Bir erkek kedi doğduktan 7 ay sonra tam anlamıyla kızgınlık dönemine girmektedir.

7 ayını doldurmuş ve hormonları gelişmiş her erkek kedi çiftleşmesi için hazırdır ve uygun durumda çiftleşebilir.

erkek kedilerde çiftleşme

Özellikle eylül aylarının sonlarında doğru erkek kedilerin çiftleşme hormonu olan &#; libidolar &#; azalmaya başlamaktadır. Libidoların azaldığı dönemlerde; erkek kedilerde kızgınlık ve kaba tavırlar boy göstermektedir.

Kediniz evde yaşıyorsa bu dönemlerde kum kaplarını kullanmamaktadır. Kum kabını kullanmamakla birlikte evin hemen hemen her noktasına çok ağır kokan cinsel kokular bırakmaktadır. Bu kokuların özelliğiyse dişi kedilerin çiftleşme hormonlarını uyarmaktır.

erkek kedilerde çiftleşme dönemi

Dişi Kedilerde Çiftleşme

Dişi kedilerde çiftleşme belirtileri; erkek kedilere göre daha erken gözlemlenmektedir. Erkek kedilerde 7. aydan sonra başlayan çiftleşme dönemi , dişi kedilerde 6. ayda başlamaktadır. Bu döneme dişi kedilerde kızgınlık dönemi denir. Bu dönemde dişi kedilerin hareketleri ve karakterleri eksi yönde değişmektedir.

Sahiplerine sürekli sürtünme , garip hareketler , sıkıntılı tavırlar ve miyavlamalarında değişiklik ve ağırlık gözlemlenmektedir. Dişi kediler bu dönemlerde sanki acı çekiyorlarmış gibi miyavlarlar ; bu durumlarda sakin olup süreci olması gerektiği gibi sürdürmelisiniz.

dişi kedilerde çiftleşme

Dişi kedinin çiftleşmeye hazır olduğunu nasıl anlarız ?

Dişi kedi çiftleşmeye hazır olduğunu hissettiği zaman farklı hareketlerle belli eder. Kafa aşağıda, kuyruk dikilmiş ve dizler bükülmüş şekli erkeklerin ilgisini çekmek için yaptığı hareketlerdir.

Sokak Kedilerinde Çiftleşme

Sokakta yaşayan kedilerin çiftleşme dönemleri; evden çok farklı vahşi doğanın kurallarının geçerli olduğu dönemlerdir. Kızgınlık dönemindeki dişi kedi , sokağın her köşesine salgı bırakarak bölgede yaşayan tüm kedilerin haberdar olmasını sağlamaktadır.

sokak kedilerinde çiftleşme

Kedilerde Cinsel Hayat

Diğer memelilerle karşılaştırıldığında, kediler çok daha yüksek oranda rastgele cinsel ilişki kurarlar, ama bu davranışlarında biyolojik bir mantık vardır. Dişi kedinin çiftleşmeden yumurtası düşmez.

Daha sosyal türlerin, -insanlar, köpekler ya da evcil çiftlik hayvanların yumurtalarını koruma gereksinimleri yoktur çünkü etrafta her zaman erkek vardır. Kediler ise yalnız avcılar olarak evrim geçirmişlerdir. Bir dişi, mevsimine girdiğinde etrafta erkek kedi olmama olasılığı vardır.

kedilerde-cinsellik

Yumurtaları çiftleşmeye kadar korumak kuşkusuz bağımsız bir davranıştır. Bu yüzden de dişi kedi kokudan daha uzaklara ulaşan ve çiftleşmeye hazır olduğunu belirten hüzün dolu bir sesle çağrıda bulunur.

Tek bir çiftleşmeden sonra yumurtaların salınması fırsatçı erkeği ödüllendirirse de bu en iyi baba olacak anlamına gelmez.

  • Çok özür diliyorum kedim ve dişi 2 gündür ciflesiyor erkek kizginliktan çıktı gibi ama dışı sürekli birliktelik istiyor hamile kalmış mıdır kizginligi daha sirermi defalarca ciflestiklerine sahit oldum

    0

    yorum beğen

    Cevapla

  • Kedim dişi ve 4 aylık ama normalde yapmadığı şeyleri yapıyo çok saldırganlaştı akşamları odanın kapısının önüne geçerek acı avı miyavlıyo ve garip sesler çıkarıyor ne yapmam lazım

    2

    yorum beğen

    Cevapla

  • Onun da canı var

    2 sene önce

    Yanlız kaldığı için olabilir ona bir erkek kedi bulun çiftleşme donemide gelmis olabilir

    0

    yorum beğen

    Cevapla

  • Kedim 4 aylik ve kızgınlık dönemine girdi ve evden kaçtı annem erkek kediyle ciftlestigini görmüş bikere çiftleşmeyle hamile kalmaz dedi veteriner bu konuda tecrübeli olanlar yazabilirmi

    0

    yorum beğen

    Cevapla

  • Merhaba dişi kedim ve erkek kedi kez çiftleştiler 24 saat oldu erkek kedinin geleli fakat dişi kedim çok tedirgin sürekli tıslıyor ve çiftleşme sonrası bir kaç kez balgam şeklinde kustu nu neden kaynaklanıyor olabilir ne yapmalıyım 🥺

    0

    yorum beğen

    Cevapla

Her ne kadar kızgınlık olarak tanımlanan dönemlerde çiftleşme istekleri en üst seviyeye çıksa da kedi çiftleştirirken dikkat edilmesi gerekenler bununla sınırlı değildir. Birçok açıdan kedilerin çiftleşme dönemlerine dair bilinmesi şart unsurlar vardır. Daha bilinçli bir şekilde kedilerinizi çiftleştirerek daha sağlıklı bir durum oluşmasını sağlayabilirsiniz. Kedilerinizi yormadan, sıkmadan onların yavru sahibi olmasını sağlamak için dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.

Dişi kediler ırk ve var olan bölgeye göre 6 ile 12 aylık dönemle cinsel anlamda olgun hale gelmektedirler. Beslenme tarzı, iklim özellikleri ve sağlık durumları da çiftleşmenin zamanında rol oynar. Serbest yaşayan kedilerin daha erken çiftleşme dönemine girdiği bilinir. Erkek kedi ise olgunluk sonrasında her daim çiftleşmeye uygun olmaktadır.

Kedi Çiftleştirme Öncesinde Yapılması Gerekenler

Her zaman için kedi sahiplerinin en büyük hayallerinden bir tanesi de şüphesiz ki yavrulara sahip olmaktır. Kendinden bir parça olarak gördüğü kedisinden alacağı bir yavrunun sevgisi çok daha farklı olacaktır. Kedilerin çiftleşmesi çok büyük bir sorumluluğu beraberinde getirirken öncesinde de yapılması gerekenler vardır. Bunlar sırasıyla şu şekildedir:

  • Yavruların bakılacağı ortamın hazırlanmanız ve planlamayı yapmanı gerekmektedir.
  • Kediniz veteriner hekim tarafından muayene edilmeli, çiftleşme ve gebelik durumlarına engelleyici unsurların olup olmadığı öğrenilmelidir.
  • Anne adayı kedinin tüm aşılarının yapılmış olması gerekir
  • Damat olacak kedinin de sağlık kontrollerinden geçirilmesi gerekli olup anne adayı kediden çok iri olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Cins kedi çiftleştirme süreçlerinde ırk özelliklerine bakarak partner seçilmelidir.

Kedi Çiftleştirme Süreci

Dişi kedi tarafından tüm süreç yönetilirken istediği zaman bu durum gerçekleşir. Hazır olmasıyla gönderdiği sinyal, erkek kedi tarafından algılanır. İstediği erkekle çiftleşme söz konusu olurken erkek kedilerin baskın olarak tercih edilme oranı çok daha yüksektir diyebiliriz.

Ev ortamında yapılacak kedi çiftleşmesi süreçlerinde zaman son derece önemlidir. İlk karşılaşılan anda böyle bir şeyin yaşanması çok düşük ihtimaldir. Bundan dolayı mutlaka kedilere zaman verilmeli, süreç geriden takip edilmelidir. Kedilerin birbirini beğenmesi ve hoşlanması da süreci etkilemektedir.

Kedilerin yanında uzun süre durmak ya da onlara baskı yapmak süreci tehlikeye atabilir. Stresli hale gelen kedi hiçbir şekilde çiftleşmeye yanaşmayacaktır. Ortamda kendisini yabancı hissetmemesi adına birkaç gün boyunca erkek kedi misafir edilir. Erkek kedilerin kendi evinde çiftleşme sağlaması daha kolaydır. Çünkü güçlü olduğu ortamda özgüvenli davranır. Sürecin sağlıklı işlemesi için dişi kedinin erkek kedi evine gitmesi önerilir. Bunu destekleyen bir başka unsur ise dişi kedilerin ev değişikliklerinden etkilenmemesidir. Alışma süreleriyle birlikte 7 ile 10 gün kediler birlikte tutulmalıdır. Gebelik durumları pet çiftleşmesi sonrasında kontrol edilirken bazen yanıltıcı olabilir. Gebelik durumunun ortaya çıkıp çıkmaması kediden kediye farklılık gösterir.

Bu yazımızda ailemizin biricik üyeleri olan kedilerimizin çifteşmesinden bahsettik. Dileriz size ve evcil dostunuza bir faydası olur. Evcil dostlarımız ile alakalı birçok yazımız daha var. Daha fazla bilgi almak ve onların mutlu hayatlarıyla daha keyifli günler geçirmek için bizi takipte kalın! Pet Mate uygulamasını indirerek biricik kedinize en uygun eşi bulabilir, sağlıklı yavrulara kavuşabilirsiniz.

App Store&#;dan İndirmek İçin: App Store İndirme Linki

Google Play Store&#;dan İndirmek İçin: Google Play Store İndirme Linki 

Kedilerde Çiftleşme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

"Kedi çiftleşmesi nasıl olur?" ve "kedi çiftleşmesi ne kadar sürer?" gibi sorulara genel geçer yanıtlar verilse ve bu fizyolojik olay birçok kişi için basit bir süreç gibi değerlendirilse de işin özü sanıldığından biraz daha farklıdır. Kedi çiftleşmesi hakkında bilinenler kedilerin belli dönemlerde çiftleştiği ve çiftleşmeye hazır olduklarında yüksek sesler çıkardıkları ile sınırlı olmamalıdır. Üstelik onların üreme için gerçekleştirdiği çiftleşme eylemi hakkında kesin yargılar da gerçeği yansıtmayabilir. Örneğin kediler çiftleşene kadar yumurtlamazlar, bir dişi her biri farklı erkek kediden olan beş yavru dünyaya getirebilir ve her kedinin kızgınlığa girdiğinin göstergeleri farklılaşabilir. Bu nedenle kedilerde çiftleşme konusu kendi dinamikleri olan komplike bir süreçtir. Bu yazımızda sevgili dostlarımızın soylarını nasıl devam ettirdikleri hakkında önemli bilgiler bulabilirsiniz. Kedilerde kızgınlık hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Kediler Çiftleşmeye Ne Zaman Hazır Olur?

Dişi kediler cinsel olgunluğa aylık süreçte ulaşırlar. Bu süreç ırklarına, yaşam koşullarına, genel sağlık durumlarına, yaşadıkları bölgenin iklim özelliklerine ve nasıl beslendiklerine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin serbest yaşayan kedilerin saf ırklara göre cinsel olgunluğa çok daha erken ulaştıkları bilinmektedir. Erkekler dişilere göre bir miktar geç olgunlaşsalar da hem dişilerin hem erkeklerin bir yaşına gelmeden üreyebilecek cinsel olgunluğa erişebilecekleri ifade edilebilir. Erkek kediler cinsel olgunluğa eriştikten sonra her zaman çiftleşmeye hazır olurlar, dişi kediler için aynı durum söz konusu değildir. Dişiler "östrus dönemi" olarak da adlandırılan kızgınlık sürecinin herhangi bir gününde çiftleşebilirler.

Dişi kedilerde kızgınlık döneminin ortalama olarak yedi gün sürdüğü söylenebilir. Bu zaman aralığı kediden kediye değişmekle birlikte 1 - 21 gün arasında sürebilir. Kızgınlığa giren dişinin davranışları değişir ve kendisine bir eş aramaya başlar. Dişi kediler oldukça seçici olabilirler ve erkek ile çiftleşmek istemedikleri takdirde kızgınlık döneminde olsalar dahi izin vermeyebilirler.

Kedilerde çiftleşme mevsimi yaşanan yerdeki iklimle yakından ilişkilidir. Kuzey yarımkürede yaşayan dostlarımız Ocak - Mart, Ağustos - Ekim aylarında üreme dönemine girerler. Havaların ısınması ve güneşin etkisini hissettirmesi gibi değişkenlerle güney yarımkürede tam tersi bir durum yaşanır.

Kediler Nasıl Çiftleşir?

Kedilerde çiftleşme tamamen dişi kedinin isteğine bağlı bir süreç olma özelliği taşır. Dişiler erkekle çiftleşmeyi istemezlerse ya da bu sürece hazır değillerse eylemin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çiftleşme döneminde olunsa dahi dişiler kendi eşlerini kendileri seçerler.

Birleşmeye hazır olan dişi farklı şekillerde sinyaller gönderir ve bu sinyaller çevredeki erkekler tarafından fark edilir. Dişi, erkeklerin kendisine doğru çekilmesini bekler ve çoğunlukla en baskın olanını kabul eder. Elbette bu durum sokakta yaşayan dostlarımız için geçerlidir. Erkek, dişinin kulağını ve başını yaladığında dişi ters bir reaksiyon göstermediği takdirde çiftleşme talebinin karşılık bulduğu düşünülebilir. Daha sonra dişi yere yatar ve erkeğin onu koklamasına izin verir. Aralarındaki kur bir iki saat kadar sürebilir. Erkek dişinin üzerine çıkar, ensesini ısırır ve kontrolü bir anlamda ele geçirmiş olur. Daha sonra penetrasyon gerçekleşir ve çok kısa bir zaman diliminde, saniyeler içerisinde eylem sona erer. Erkek kedinin cinsel organı dikenli olarak tabir edilen bir yapıya sahiptir, bu yapı dişinin vajina kanalının tahriş olmasına ve aynı zamanda vajina kanalının uyarılarak yumurtaların inmesine neden olur. Birleşme bitince erkek, dişi sakinleşene kadar pozisyonunu korur. Çiftleşme gün boyu devam edebilir, dişi birden çok kez birleşmeye izin verebilir, çünkü tek bir birleşme ile yumurtaları inmeyebilir ve gebelik oluşmayabilir. Döllenme çiftleşmenin ardından yaklaşık 24 saat sonra gerçekleşir.

yatakta yatan kediler

Kedi Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer?

Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir. Dişi, yaşam koşullarına bağlı olarak, birden fazla erkekle de çiftleşebilir. Özellikle sokakta yaşayan dostlarımızın yavrularını gördüğümüzde bu durumu net bir şekilde anlayabiliriz. Bir kedi ortalama olarak 4 yavru dünyaya getirebilir ve her yavrunun babası farklı bir kedi olabilir. Gebelik için yumurta salınımı gerçekleşirken her erkek farklı bir yumurtayı dölleyebilir.

Dişiler Çiftleştikten Sonra Neden Yuvarlanır?

Dişiler çiftleşme eyleminden sonra hızlı bir şekilde yerde yuvarlanmaya, pozisyon değiştirmeye, genital bölgelerini ve sırtlarını yalamaya başlarlar. Bu davranışın kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yumurtlamaya vücudun verdiği hormonal yanıt ve bir önceki çiftleşme sırasında erkeğin kokusunu atma çabası olarak değerlendirilmektedir. Dişi kediler birleşme tamamlandıktan yaklaşık 30 dakika sonra farklı bir partneri kabul edebilirler.

Erkek Kedi Çiftleştikten Sonra Ne Yapar?

Olay yerinden uzaklaşır. Çiftleşmenin ardından erkekler dişilerin yanından ayrılırlar. Bu içgüdüsel davranışın nedeni dünyaya gelecek yavruların bakımında yardımcı olmayacağını göstermektir. Dişi yeniden çiftleşmeye hazır olduğunda ise erkek yeniden kendisine yaklaşacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana seafoodplus.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir