hamile günlük yemek listesi / Hamilelikte beslenme listesi ve önerileri: Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? - Hamilelik Haberleri

Hamile Günlük Yemek Listesi

hamile günlük yemek listesi

İçinizdeki bebek her geçen gün biraz daha büyüyor ve büyüyebilmek için besine ihtiyacı var. Ve büyüme için gerekli besinin tek kaynağı sizsiniz. Sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek ve sağlıklı kalabilmek için gebelikte beslenme önemlidir. Gebelik süresince esas olan dengeli ve çeşitli besinlerle yeterli oranda doğru beslenmektir. Yeterli beslenmek diyoruz çünkü gebelikte fazla beslenmek de yetersiz beslenmek kadar anne ve bebek sağlığına zararlıdır.

Kadın doğum uzmanları annelerin gebelik süresince aylık 1 kg almalarının ideal olduğunu söylemekteler.

Hamilelikte Beslenme

Gebelikte Beslenme Önerilerimiz

Gebelikte; sebze ve meyveyi daha fazla yemeli, şekerli, tuzlu ve işlenmiş besinleri azaltmalısınız.

&#; Gebelik döneminde çay ve kahve yerine ayran ve taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. (Hazır meyve suları tercih edilmemelidir.)

&#; Sebze ve meyveler tüketilmeden önce bol suyla iyice ovularak yıkanmalıdır.

&#; Konserve, salamura ve bekletilmiş yiyecekler az tüketilmelidir.

&#; Yemeklerin yanında yenen turşu azaltılmalıdır.

&#; Salata hazırlarken doğal zeytinyağı tercih edilmelidir.

&#; Hazır, paketlenmiş ve katkı maddesi içeren gıdalar tüketilmemelidir.

&#; Haftanın 4 günü beyaz et tüketilmelidir. (Tavuklar ve balıklar mümkün olduğu kadar doğal yaşam alanlarından tercih edilmelidir.)

&#; Kırmızı eti haftada bir veya iki tercih edebilirsiniz. Kırmızı eti iyi pişirerek tüketmeniz önerilir.

&#; Tam tahıllı ekmek tercih edilmeli, saf beyaz undan yapılmış ekmekler fazla tüketilmemelidir.

&#; Hamileler beslenirken azar azar bol çeşit beslenme tarzını esas alarak beslenmelidir.

&#; Çok fazla rafine şeker tüketilmemelidir.

&#; Gazlı ve şekerli içecekler az tüketilmeli hatta mümkünse hiç tüketilmemelidir.

&#; Sanayi yapımı doğal olmayan reçel, ve marmelatlar yerine ev yapımı olanlar tercih edilmeli ve fazla tüketilmemelidir.

&#; Kızartma yerine daha çok haşlama tercih edilmelidir.

&#; Yemekleri pişirirken teflon veya alüminyum tencere ve tavalar yerine çelik veya seramik olanlar tercih edilmelidir

&#; Fabrikasyon yoğurt ve süt ürünleri yerine doğal olanlar tercih edilmelidir.

&#; Çiğ et içeren besinlerden uzak durulmalıdır! (Salam, sosis, çiğ köfte,…)

&#; Kuru yemişler her gün düzenli ve azar azar tüketilmelidir.

Gebelikte Kalsiyum

Kalsiyum içeren besinler.

Bebeğinizin gebeliğin 8. haftasında oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için gebelikte normalde gerek duyduğunuz kalsiyum miktarının iki katı kadar kalsiyum almanız gerekmektedir.

Kalsiyum açısından zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler sayılabilir.

 

Günlük fazla kalsiyum gereksinimini şunlarla giderebilirsiniz:

85 gr yağsız peynir

gr sardalye balığı

7 dilim beyaz ekmek

2 bardak süt.

Besinlerin Kalsiyum değerleri
Protein içeren besinler

Gebelikte Protein

Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren besinleri bol bol almalısınız. Balık, kırmızı et, kuru baklagiller ve sütten yapılan besinler protein açısından zengindir. Ayrıca protein içeren besinler şunlardır; tavuk eti, yağsız kırmızı et, mercimek, yumurta, kaşar peyniri, yoğurt, yer fıstığı, fıstık ezmesi, balık.

 

C vitamini içeren besinlerden bazıları.

Gebelikte C Vitamini

C vitamini plasenta için yararlıdır. Vücudumuzun hastalık etkenlerine karşı direncini arttırır ve demirin bağırsaklarda emilimini kolaylaştırır. Taze meyve ve sebzelerde bulunur. Vücutta depolanmadığı için her gün belli bir miktar alınmalıdır. Uzun süre saklanan ve pişirilen besinlerde C vitaminin çoğu kaybolur. Besinleri tazeyken tüketmeli, sebzeleri ya çiğ ya da az haşlayarak yemelisiniz. C vitamini içeren besinler şunlardır; lahana, brüksel lahanası, kırmızı ve yeşilbiber, greyfurt, portakal, çilek, patates, karnabahar, domates.

Lif İçeren Besinler

Lifli yiyecekler günlük yaşantımızda en çok tükettiğimiz yiyeceklerdir. Gebelikte sık sık görülen kabızlığın önlenmesinde çok yararlıdır. Özellikle sebze ve meyveler lif açısından oldukça zengindir. Bu sebeple her gün bol sebze ve meyve tüketilmesi faydalı olacaktır. Kepekli besinler de lif açısından zengindir. Ancak kepekli besinler diğer besinlerin emilimini güçleştirdiğinden aşırı tüketilmemelidir. Lif açısından zengin besinler arasında bezelye, kuru yemişler, ahududu, kuru üzüm, pırasa ve kepekli ekmek gelir.

 

Gebelikte folik asit

Gebelikte Folik Asit

Bebeklerin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarında folik asit alınmalıdır, vitaminler gibi folik asit de vücutta depolanamaz bu yüzden günlük düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Taze yeşil sebzeler folik asit kaynağıdır. Fakat yeşil sebzeler fazla pişirilmeden çiğ olarak veya haşlanarak tüketilmelidir. Folik asit kaynağı diğer besinler fındık, balık, yer fıstığı ıspanak ve brokolidir.

 

Gebelikte Demir

Gebelikte DemirGebelikte hem bebeğin doğumundan sonra hem de gebeliknedeniyle vücudunuzda kan artışı olur, artan kana oksijen taşınması için demir gereklidir. Hayvansal besinlerdeki demir bitkisel besinlerde olanlardan daha kolay emilir. Demir açısından zengin besinler;  kırmızı et, karaciğer, ton balığı, ıspanak ve kayısıdır.

 

 

Hamilelikte tuz kullanımı

Gebelikte Sodyum

Hamilelikte sodyum alımı konusu oldukça önemli bir konudur. Hamilelikboyunca sağlıklı ve düzenli beslenme sizin ve bebeğiniz için en çok dikkat edilmesi gereken faktördür. Hamilelik boyunca bebeğinizin ve sizin aldığınız kiloları sitemizdeki ilgili haftaya bakarak karşılaştırın arada belirgin bir fark varsa (1,5 kg ve üstü) doktorunuza danışın kilolarınız fazlaysa diyetinize lütfen dikkat ediniz.

Hamilelikte aşırı sodyum tüketimi zararlıdır. Sodyum bildiğiniz gibi en fazla tuzda bulunur, zaralı olmasının nedeni vücudunuzun su toplamasına(ödeme) sebep olmasıdır.

Aşırı tuzlu yiyeceklerden sakınmanız gerekir. Tuzlu kuruyemişler, turşu, cips, konserveler tuz açısından zengin olduğundan aşırı
Sodyum açısından en zengin besin tuzdur. Diğer hazır besinler için mutlaka etiketlerdeki tuz miktarlarını kontrol edin doktorunuza danışın ve genellikle bir günde 3 gramdan (bir çay kaşığı) fazla sodyum tüketmeyiniz.  tüketimi vücudunuzun su toplamasına ve bacak ve diğer bölgelerde şişliğe sebep olur.

 

Gebelikte Dondurulmuş ve İşlenmiş Besinler

Doğal olan her ürünün fayda sağladığını düşünmek veya her kimyasal ürünün zararlı olduğu fikri yanlış bir düşüncenin ürünüdür.

Koruyucu katkı maddeleri içeren, koku vermesi veya ürüne canlı renk katması için kullanılan kimyasalları içeren besinlerden gebelik dönemince uzak durmak yerinde bir karar olacaktır.

Günümüzde kullanılan dondurma teknolojileri sayesinde yaz kış besinler sağlıklı olarak tüketilebilirler. dondurulmuş besinlerde önemli olan doğru doındurma işleminin yapılıp yapılmadığıdır. Aksi halde içerisinde bakterilerin ürediği bir besin türü size faydadan daha çok zarar verecektir.

Konserve ürünlerden uzak durmanız önerilir.

gebelikte beslenmehamilelikte beslenmegebelikte tuz tüketimigebelikte folik asit

 

Hamilelikte beslenme listesi ve &#;nerileri: Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

Hamilelikte beslenme listesi ve önerileri

Bebekler anne karnında bulundukları doğumdan önceki süreçte çok iyi beslenmeliler. Bebek anne karnında sağlıklı ve yeterli beslenerek gelişimini tam anlamı ile tamamlamalıdır. Hamilelik döneminde gerekli vitamin, mineral ve protein de alınmalıdır. Hamilelik döneminde örnek liste şöyle olabilir;

Sabah: 1 su bardağı süt, 1 yumurta, 5 tane zeytin, 1 tatlı kaşığı bal ve 2 ekmek

Öğle: 1 porsiyon meyve ve yarım su bardağı süt

Akşam:1 Kase çorba, 1 kase yoğurt, 2 dilim ekmek, 45 gram köfte ya da et

Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

Hamilelik sürecinde beslenme düzenine çok dikkat edilmelidir. Bebeğin kemik ve dil gelişimi açısından kalsiyum alınmalıdır. Anne adayları yeterince kalsiyum almazlar ise kemikleri zayıflar. Bu da doğumu bile etkileyebilir. Kalsiyum aynı zamanda bağışıklık kazandırıp vücudu da korur. Bunun yanı sıra günde 85 mg da C vitamini alınmalıdır. Hamilelik boyunca yeterli miktarda potasyum da alınmalıdır. Günlük alınması gereken potasyum miktarı mg olmalıdır. Hamilelik döneminde anne adaylarının B12 vitamini alması da çok önemli. B12 Somon, orkinos ve sığır etinden alınabilir.

Hamilelikte beslenmeye dair detaylar

Hamilelik döneminde anne adaylarının beslenme düzenlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Bebeğin beyin ve sinir sistemi sağlığı için yeterli miktarda iyot alınmalıdır. Çünkü bu dönemde vücut en çok minerale ihtiyaç duyar. Bu nedenle de hamilelikte hormonların düzgün çalışması için yeterli miktarda iyot alınmalıdır. Günde mg kadar iyot tüketimi önemlidir. Günlük iyot ise yoğurt, süt, kaşar peyniri gibi besinlerden alınabilir. Genellikle gebeliğin 7. haftasında iyot tüketimine dikkat edilmelidir.

Hamile anne adayları nasıl beslenmeli?

Hamilelikte anne adayları B6 vitamini tüketimi özenli bir şekilde olmalıdır. Bebeğin beyin ve sinir gelişimi için B6 vitamini hayati bir öneme sahip olmasıyla bilinir. B6 vitamini hamileliğin ilk aylarında yaşanan mide bulantısını da önlemeye yardımcı olur. O nedenle günde en az 2 mg B6 vitamini alınmalıdır.

Antep fıstığı, orkinos ve kümes hayvanlarıB6 vitamini açısından oldukça zengindir. Anne adayları hamilelik döneminde kabızlık yaşamamak için bol bol lifli gıdalar tüketmeliler. Lifli gıdalar tüketmek gebelik şekerini önler. Bunun yanı sıra yüksek tansiyon riski de azalır. Bu nedenle mercimek, brokoli ve bezelye gibi besinler aracılığı ile yeterince lif alınabilir.

Hamilelik döneminde anne adayları alkol tüketiminden oldukça uzak durmalılar. Özellikle bebeğin gelişimi ve sağlığı için anne adaylarının işlem görmüş etler, sucuk, sosis ve salam gibi besinlerden uzak durması gerekir. Ayrıca hamilelik döneminde cıva oranı yüksek deniz ürünleri de yenilmemelidir. Ayrıca anne adayları çiğ ve ya az pişmiş yumurta yememeliler. Hamilelik döneminde asitli içecekler ve hazır meyve sularından da uzak durulmalıdır. Hamilelik döneminde anne adaylarının en çok dikkat etmesi gereken bir detay da doktor onayı olmayan bitki çayları tüketilmesidir. Hamilelik döneminde tüketilen her besin bebeğin gelişimi ile doğrudan ilgilidir. Bunun yanı sıra annenin günlük bir öğünde kırmızı et, balık ve ya baklagillerden en az bir proteini tüketmesi gerekir. Ayrıca günde en az 2 bardak süt içilmelidir. Bu sayede kalsiyum ihtiyacı da karşılanır. Aynı zamanda anne adaylarının 5 ya da 6 porsiyon meyve tüketmeleri gerekir. Hamilelik döneminde beyaz ekmek yerine çavdar ya da kepek ekmek tüketilmelidir. Bu çok daha sağlıklı olacaktır. Hamilelik döneminde bebeğin beyin gelişimi için besin tüketimi önemlidir. Bu nedenle tahıl, yoğurt, yeşil sebzeler ve balık anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için oldukça önem taşır. Bu şekilde bebeklerde zihin gelişimi için de doğru beslenme metotları olmalıdır. Özellikle de kalsiyum ve omega3 ağırlıklı bir şekilde beslenilmelidir. Aynı zamanda anne adayları hamilelik döneminde bol bol kırmızı et de tüketmeliler.

6. Ay Gebelikte Beslenme

Merhabalar! İkinci trimester döneminin son ayına girmiş bulunmaktasınız. Heyecan gitgide artıyor ve bir an önce bebeğinize kavuşmak istiyorsunuz değil mi? 🙂

Anne adayı hamilelik döneminde büyük bir değişim geçirir. Bir yandan bebeğine kavuşacağı için çok güzel duygular hissederken diğer yandan huzursuzluk hissedebilir. Tüm bunların suçlusu değişen hormonlar.

Tüm huzursuzlukları rafa kaldırın. Kendinizi rahat bırakın, her şeyin güzel ve iyi olacağına inanın çünkü iyi düşünürseniz iyi, kötü düşünürseniz kötü olur.

Hamilelik döneminde hızlı ve fazla kilo alıyor olabilirsiniz bu durumda da moralinizi bozmamanızı ve sonraki aylar için daha temkinli olmanızı öneriyorum.

gebelik - beslenme önerileri

Gebelik Döneminde Altın Beslenme Önerileri

  • İyot bebeğin beyin gelişimini destekler. Hamilelik döneminde yemeklerde az tuz kullanılmalı ve iyotlu tuz tercih edilmelidir. İyot minerali kaybı olmaması için tuzu yemek piştikten sonra ilave edin.
  • Beyaz un, beyaz ekmek, pirinç gibi karbonhidratların yerine tam tahıllı ekmekler, bulgur pilavı veya integrale makarna (tam buğday makarna) tercih edin. Daha uzun süre tok kalacaksınız ve böylece gebelikte kilo kontrolünü sağlamak daha kolay olacaktır. Kısıtlı veya şok diyetler yapmayın.

Gebelik döneminde eksik karbonhidrat alımı bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler.

  • Özellikle diyet başlığı altındaki paketli ürünlerde glikoz şurubu veya şeker ilavesi mevcut. Bu tür ürünler kan şekeri dengesini bozabilir ve daha çok acıkmanıza sebep olabilir. Bu sebeple gebelik döneminde paketli ürün tüketmenizi önermiyoruz.
  • Gebelik süresi ilerledikçe ara öğünler daha da büyük önem kazanıyor. Kan şekerini dengelemek ve açlık krizlerini önlemek adına mutlaka ara öğün yapmalısınız. Bu dönemde ikindi ara öğününüzü iki ayrı öğüne çıkartabilirsiniz. Böylece akşam yemeğine yüklenmemiş olursunuz. Örneğin, beyaz peynirli tost ve ayran iyi bir alternatif olabilir. Diğer ara öğününüzde ise meyve süt galeta tercih edebilirsiniz.
  • Sebze makarna gibi besinlerin haşlama suyu dökülürse vitamin mineral kayıpları görülür bu sebeple haşlama suları dökülmemelidir.
  • Bebeğin beyin gelişimi için günde 2 adet tam ceviz tüketmenizi öneriyorum.
  • Her gün en az bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Gebelik döneminde sıvı desteğini daha ayrıntılı incelemek isterseniz 5. ay gebelikte beslenme yazımıza tıklayabilirsiniz.

funduszeue.info

  • Hamilelik döneminde kilo kontrolü açısından yağda kızartılmış besinleri tercih etmeyin. Kızartmaya yerine ızgara veya fırın yöntemini kullanabilirsiniz. Ayrıca yağda kızartmalar kanserojen olduğu için özellikle gebelikte uzak durulmalıdır.

gebelik - şeker yükleme testi

Gebelikte Şeker Yüklemesi Yaptırılmalı mı?

Gebeliğin haftaları arasında anne adayına herhangi bir öğün sonrası kan şekerinin vücuda verdiği tepkinin görülmesi için şeker yüklemesi yapılıyor. Son dönemlerde şeker yüklemesinin zararlı olduğuna dair çoğu bilgi yer almakta ancak Türkiye Jinekoloji ve Obstetri Derneği yaptığı açıklamada, şeker yükleme testinin herhangi bir zararının olmadığını, aksine hamileliğin başında tespit edilen diyabete müdahale edebilmek açısından oldukça önem arz ettiğini belirtiyor. Bu yükleme testi büyütülecek bir sorun değilken son dönemlerde gebelikte şeker yükleme testi yaptırmama modası çıktı.

Gebelik şekeri hakkında merak ettiğiniz her şey! konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

funduszeue.info

Gebelik döneminde yapılan şeker yüklemesi korkulacak bir test değildir.

Gebelikte Şeker Yükleme Testi Ne İşe Yarar?

Gebelik döneminde yapılan bu test gebeliğe bağlı şeker hastalığının yani gestasyonel diyabetin olup olmadığını anlaşılmasını sağlayan bir testtir. Bu test yapılmadığında anne adayları şeker hastası olup olmadığını bilmediği için uygun beslenme planı oluşturulamaz.

Şeker yükleme testinde kullanılan şeker miktarı 50 gr, 75 gr, en fazla gramdır. Duruma göre değişebilir. Küçük bir örnek verirsek iki dilim baklava 50 gram şeker içerir. Bu testi yaptırmak istemeyen anne adayları şu şekilde düşünebilirler; paketli gıdalar, unlu mamuller, çikolatalar ve ev yapımı sütlü tatlılardan günlük olarak bu şeker miktarı alınmaktadır.

Şeker yükleme testi yaptırmayan anne adaylarının ise şeker hastalığı varmış gibi beslenme planlarını düzenlemeleri gerekmektedir. Bu kişilerde eğer bir sorun olursa nedeni bilinmediği için müdahale de etmesi zorlaşır ve tehlike gelişir. Bu durum ani bebek ölümlerine kadar gidebilir.

Şeker yükleme testi nasıl yapılır? Şeker yüklemesi kaçıncı haftada yapılır? konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Gestasyonel Diyabet Tanısı (Gebelik Şekeri)

Gebelik sırasında bazı hormonlar bebeğin gelişimi için normalden fazla salgılanır bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur. Gestasyonel diyabette gebelik öncesine kadar şeker hastalığı yoktur.

Şeker yükleme testini yaptırdınız ve sonucunda gestasyonel diyabetiniz olduğunuz söylendi. Panik yapmanıza hiç gerek yok çünkü size özel beslenme bir programı ile çözümü mümkün. Ayrıca kan şekerinizin düzenli bir biçimde izlenmesi gerekmektedir.

Genel olarak doğumdan sonra insülin direnci ortadan kalkar ama nadiren de olsa diyabet doğumdan sonra kalıcı olabilir bunun için şeker takibi yapılmalı ve sonuçlarına göre karar verilmelidir.

gebelik şekeri - beslenme önerileri

Gestasyonel Diyabet ve Beslenme

Gestasyonel diyabeti olan anne adaylarının beslenme düzeni çok önemlidir. Öncelikli olarak kişiye özel bir beslenme planı oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. Günlük alınması gereken enerjinin %&#;i proteinlerden, %&#;ı karbonhidratlardan ve %&#;u da yağlardan gelmelidir.

Günlük alınması gereken enerji kişinin yaşına, boyuna, kilosuna ve özel durumlarına göre değişir. Size en yakın beslenme uzmanına danışmanızı öneriyorum.

Gestasyonel Diyabet İçin Beslenme Önerileri

  • Gebelik döneminde oluşan gestasyonel diyabet için öncelikle öğünlerinizi bir düzene sokmalısınız ve her gün aynı saatte yemek yemeye özen göstermelisiniz.
  • Gün içerisinde 3 ana ara öğün yapmalısınız.
  • Meyve, kan şekerini çok hızlı düşürüp çok hızlı yükseltebilir; bu sebeple ara öğünlerinizde meyve tercih ettiğinizde mutlaka yanında protein grubundan bir besin tüketmeye çalışın.
  • Günlük beslenmenizde tam tahıl ürünleri tercih edin ve kompleks yani kaliteli karbonhidrat almaya özen gösterin.
  • Bol bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Bol posalı ve lifli besinleri tercih etmelisiniz.
  • Doktorunuza danışarak önerilen ölçüde fiziksel aktivite yapabilirsiniz.

6. Ay Gebelik Döneminde Neler Yenmeli?

  • Gebelik dönemi için sebzeler önemli lif, vitamin ve mineral depolarıdır. Günlük beslenmenizde 5 porsiyon sebzelere yer vermelisiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta mevsimine uygun sebzeler seçmek ve sebzelerde vitamin mineral kaybı olamaması.
  • Bulgur bebeğin beyin gelişimi için önemli bir yere sahiptir üstelik glisemik indeksi düşük olduğu için tok tutar. 1 dilim ekmek = 3 yemek kaşığı bulgur pilavına eşittir.
  • Gebelikte artan sıvı ihtiyacını karşılamak için asitli, kafeinli içecekler yerine süt, ayran, kefir gibi probiyotik kaynakları tercih edilmelidir.

Gestasyonel Diyabet İçin Örnek Menü Programı

Uyanınca:

Kahvaltı:

  • 2 dilim az yağlı beyaz peynir (haftada 1 gün 1 dilim peynir + 1 adet haşlanmış yumurta)
  • Domates, salatalık, bol yeşillik
  • 2 tam ceviz veya 6 adet zeytin
  • dilim tam tahıllı ekmek

Kuşluk:

  • 1 porsiyon meyve
  • 1 su bardağı süt

Öğle:

  • 1 kase çorba
  • köfte kadar tavuk eti/köfte veya balık (ızgara veya fırında pişirilmiş)
  • Bol yeşillikli salata
  • 1 kase yoğurt veya 1 kase cacık
  • 2 dilim tam tahıllı ekmek

İkindi 1:

  • Beyaz peynirli bol yeşillikli tost
  • 1 su bardağı ayran

İkindi 2:

  • 1 porsiyon meyve
  • fındık

Akşam:

  • 1 kase çorba
  • 8 yemek kaşığı sebze yemeği
  • 1 kase yoğurt / bardak ayran / 1 kase cacık
  • Bol yeşillikli salata
  • 2 ince dilim tam tahıllı ekmek veya yemek kaşığı bulgur pilavı

Gece:

  • 1 porsiyon meyve
  • 1 kase yoğurt

Not: Bu liste geneldir. Diyet kişiye özeldir, kişisel farklılıklara göre azaltılabilir ya da arttırılabilir. Siz de kendi planınızı oluşturmak için bir beslenme uzmanına danışmalısınız.

Sevgiler ?

Diyetisyen Beyza Uyan

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı? Listesi, Düzeni ve Öneriler

Hamilelik süreci kadının hayatındaki en önemli ve özel dönemlerden birisidir. Anne adayları fiziksel değişimin yanı sıra hormonlarda meydana gelen değişim nedeniyle psikolojik açıdan da oldukça hassas bir dönem içine girerler. Bu dönemde nasıl beslenmeliyim, hamilelikte beslenme ne zaman önemli ve nasıl olmalı gibi soruların sorulması oldukça normaldir. Bu içeriğimizde hamilelikte beslenme listesini ve önerilerini vererek tüm sorularınızın cevabını almanızı sağlayacağız.

İşte hamilelikte beslenme önerileri

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Beslenme

Hamilelik dönemindeki anne adayları için hayattaki en önemli şey şüphesiz ki bebekleridir. Bebeklerinin herhangi bir nedenden dolayı zarar görmesini istemez ve bebeğinin sağlığını tehlikeye atacak her türlü davranıştan kaçınırlar. Bebeklerinin sağlıklı gelişimlerinde rol oynayan en önemli etken ise sağlıklı beslenmektir. Bu nedenle anne adayının düzenli ve sağlıklı beslenmesi bebeğinin gelişimindeki en önemli faktördür.

Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi doğrudan annenin beslenmesiyle alakalıdır. Bu nedenle beslenmesine dikkat eden annelerin bebekleri daha sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmektedirler. Annenin sağlıklı beslenmesi bebeğin gelişimini etkilediği gibi annenin gebelik sürecindeki sağlık durumunu da yakından ilgilendirir.

Hamilelikte Beslenme

Hamilelik döneminde yetersiz ve sağlıksız beslenmenin zararları olduğu kadar aşırı beslenmenin de oldukça zararlı olduğunu söyleyebiliriz. Anne adayının gebelik sürecinde düzenli ve dengeli beslenmesi ile ayda 1 kg alması ideal oran olarak kabul edilmektedir. Annenin gebelik sürecinde sağlıklı beslenmesi hamilelik dönemini etkilediği gibi emzirme dönemi için de büyük önem taşımaktadır.

Hamilelik döneminde sağlıklı ve düzenli beslenen annenin doğum süreci de sağlıklı bir şekilde tamamlanmaktadır. Ayrıca hamilelik döneminde sağlıklı beslenen anne adaylarının sütü daha besleyici olduğu gibi bebeğe yeterli olmaktadır.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Beslenme

Hamilelikte Beslenme

İlk 3 ay boyunca annenin sık sık ancak az az yemesi önerilmektedir. Mide bulantıları ve kusmaların hakim olduğu bu dönem boyunca anne adayının yağlı, baharatlı ve ağır kokulu yemeklerden kaçınması önerilmektedir. İlk 3 ay boyunca öğün aralarında kraker veya beyaz leblebi gibi tuzlu ve baharatsız atıştırmalıklar tercih edilebilir.

Bulantı ve kusmaların yoğun olduğu bu dönemde anne adayı balık, tavuk yumurta, süt ve süt ürünlerini tüketmekte zorluk çekiyorsa kendini bunları yemek için zorlamamalıdır. Aksi halde bulantı ve kusmaların daha çok artmasına neden olabilir.

İlk 3 boyunca tüketilmesi önerilmeyen besinlerin başında şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk) gelmektedir. Birçoğunun içerisinde katkı maddesi bulunan bu besinler hamilelik boyunca oldukça az tüketilmelidir. Şarküteri ürünlerinin yanı sıra asitli ve içerisinde katkı maddesi bulunan içeceklerden de uzak durulmalıdır.

Hamilelikte Beslenme Önerileri

Hamilelikte Beslenme

Hamilelik döneminde beslenmeyle alakalı birçok dikkat edilmesi gereken nokta bulunuyor. Bu noktalardan ilki beslenme programı hazırlamaktır. Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra kadın doğum uzmanına veya bir diyetisyene başvurunuz. Ayda maksimum 1,5 kg alabileceğiniz bir beslenme programı sizin için ideal olacaktır.

Tükettiğiniz besinlerde mutlaka iyotlu tuz tercih edin. İyotu doğal besinlerden alamayacağınız gibi yetersiz kalması durumunda bebeğinizde zeka geriliğine varabilen ciddi gelişim sorunlarına neden olabilir.

Hamilelikte Beslenme

Hamilelik döneminde beslenme programına uygun beslenin ve aylık olarak ağırlık artışınızı kontrol edin. Kusma ve mide bulantıların hakim olduğu ilk 3 ayda sık sık ancak az az yemeğe özen gösteriniz.

Hamilelik döneminde günlük olarak bazı besinleri tüketmeye özen göstermeniz gerekiyor. Her gün düzenli olarak yemeklerle birlikte salata yemeğe dikkat ediniz. Haftada 1 gün balık, 2 gün ise kırmızı et yemenizi öneririz. Haftada 3 gün yumurta yemeyi ihmal etmeyiniz. Ayrıca gebelik dönemi boyunca her gün 3 litre su tüketmeye özen gösteriniz.

Hamilelik döneminde atıştırmalıklar da büyük öneme sahiptir. Atıştırmalık için alternatifler arıyorsanız cevizi, bademi ve kuru inciri kesinlikle listenin başına eklemelisiniz. Bu kuruyemişler vitamin ve mineral bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Hamilelikte Beslenme

Gebelik süresince bazı besinleri tüketmemeniz gerekiyor. Bu dönemde kahve ve çay tüketiminize sınırlama getirmelisiniz. Bunun yerine süt, ayran ve taze sıkılmış meyve suyu tercih edebilirsiniz. Ek olarak konserve ve turşu tüketimini de azaltmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Hamile olduğunuz zaman yediğiniz yemekler kadar bunların nasıl pişirileceği de önemlidir. Sebze ve kuru baklagilleri az suda pişirin ve suyunu atmayın. Böylece yemeklerinizin vitamin açısından değer kaybetmesini engelleyebilirsiniz.

Hamilelikte Beslenme

Kuru baklagillerden hazırladığınız yemeklerinizi domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan ve portakal gibi C vitamini açısından zengin besinlerle birlikte tüketiniz. Ayrıca mümkün olduğunca suyu kaynattıktan sonra tüketmeye özen göstermelisiniz

Son olarak alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan bu dönemde mutlaka kaçınmanız gerektiğinizi hatırlatalım. Bu alışkanlıklar bebeğiniz ve sizin sağlığınız açısından oldukça risklidir. Ciddi hastalıkların oluşmasına neden olabilir.

Hamilelikte İhtiyaç Duyulan Vitamin ve Mineraller

Hamilelikte Beslenme

Hamilelik döneminde almamız gereken bazı vitamin ve mineraller bulunuyor. Bebeğin gelişimi açısından büyük öneme sahip olan bu vitamin ve mineralleri doğal yollardan almak istiyorsak bazı besinleri düzenli olarak tüketmemiz gerekiyor.

Hamilelikte önemli olan birkaç vitamin ve mineral bulunuyor. Bunlar çinko, demir, kalsiyum, folik asit, kolin ve bol miktarda proteindir. Bu vitamin ve mineralleri doğal yollarla almak istiyorsanız öğünlerinizi iyi oluşturmalısınız. Yazımızın devamında bu bileşenleri ve içeren besinleri bulabilirsiniz.

Çinko

Hamilelikte Beslenme

Erken doğum riski olan anne adaylarının bol miktarda çinko içeren besinleri tüketmesi önerilmektedir. Erken doğum riskini azaltan çinko yeşil yapraklı sebzeler, et, balık, yumurta, fındık, fıstık, ceviz, badem, soğan ve buğday ununda bulunmaktadır.

Demir

Hamilelikte Beslenme

Beyin sağlığı ve sinir sistemi açısından önemli bir yere sahip olan demir, yeterli miktarda alınmadığında bebeğinizde zeka geriliğine neden olabilir. Demir yumurta sarısı, irmik, pekmez, kuru fasulye, kuru üzüm, kırmızı et, tere ve ay çekirdeğinde bulunmaktadır.

Kalsiyum

Hamilelikte Beslenme

Normale oranla hamilelikte iki kat daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyan anne adayı, bebeğinin kemik gelişimi için bol bol kalsiyum içeren besinleri tüketmesi gerekmektedir. Bebeğin kemik ve dişleri 8. hafta sonrasında oluşmaya başlar. Bu dönemlerde kalsiyum bakımından zengin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Kalsiyum açısından zengin besinleri süt, peynir, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler olarak sıralayabiliriz.

Folik Asit

Hamilelikte Beslenme

Hamilelik döneminde oldukça önemli bir yere sahip olan folik asite, hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren ihtiyaç duyulmaktadır. Bebeğin sinir sisteminin gelişmesi açısından önemli bir rol oynayan folik asit yeşil yapraklı sebzeler, yer fıstığı, fındık, karnabahar ve kepekli ekmekte bulunmaktadır. Ancak besinlerden alınan folik asit yetersiz kaldığından hamileliğin ilerleyen aylarında hap olarak da alınmalıdır.

Kolin

Hamilelikte Beslenme

Bebeğinizin beyin gelişimi açısından önemli olan kolinin en temel kaynağı anne sütüdür. Bebeğinizin beyin gelişiminin sağlıklı bir şekilde tamamlanması ve güçlü bir hafızaya sahip olması için anne sütü tüketmesini sağlamalısınız. Anne sütünün yanı sıra yumurta sarısında da bol miktarda kolin bulunmaktadır.

Protein

Hamilelikte Beslenme

Bebeğinizin zeka gelişiminde önemli bir rol oynayan proteini kırmızı et, beyaz et, süt, peynir, yoğurt, balık ve kuru baklagillerden karşılayabilirsiniz.

Hamileler İçin Beslenme Menüsü Önerisi

Gebe olan kişilerin beslenmesine dikkat etmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Alanında uzman kişiler tarafından hazırlanmış bu liste sayesinde gerekli vitamin ve mineralleri doğal yollardan alabilirsiniz.

Kahvaltı

Hamilelikte Beslenme

Uzmanlar anne adaylarının kahvaltıda 1 adet yumurta, 1 bardak süt, 2 dilim ekmek, 1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, 1 yemek kaşığı bal, pekmez veya reçel, domates, salatalık ve 5 adet zeytin tüketmenizi öneriyor. Ara öğünde ise 1 porsiyon meyveyi yiyebilirsiniz.

Öğle Yemeği

Hamilelikte Beslenme

Gebelik sürecinde öğlen yemeklerinde gram et yemeği (köfte olabilir) veya 1 tabak kuru baklagil yemeği, 4 yemek kaşığı pilav veya makarna, 1 dilim ekmek, 1 kase yoğurt ve 1 adet meyve tüketebilirsiniz. Ara öğünde ise 1 porsiyon meyve, 1 bardak süt ya da muhallebiden birisini tercih edebilirsiniz.

Akşam Yemeği

Hamilelikte Beslenme

Akşam yemeğinde çok fazla ağır yemek yemeniz tavsiye edilmemektedir. Uzman diyetisyenler hamilelerin akşam yemeklerinde 1 kase çorba, 60 gr. et veya etli sebze yemeği, 1 dilim ekmek, 1 adet meyve ve mevsim salatası tüketmelerini önermektedirler. Geceleri ise 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt yemenizde herhangi bir sorun yoktur.

Hamileyken en çok ne yenmeli?

Anne adaylarının bu dönemde protein ihtiyacı artmaktadır. Bu yüzden de bazı besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Bu besinler kırmızı ve beyaz et, yumurta, kuru baklagiller, balık, süt ve süt ürünleridir. Düzenli bir şekilde bu besinleri tüketmeniz önerilmektedir.

Hamile iken ne yenmez?

Hamilelik döneminde anne adayına yasaklanan birçok yiyecek ve içecek bulunuyor. Bu dönemde doktorlar gebelerin midye, alkol, asitli içecekler, çiğ ve az pişmiş yumurta, şerbetli tatlılar, paketli yiyecekler ve işlenmiş et ürünlerinin tüketilmesini yasaklamışlardır. Bu besinleri tüketmeniz sizin ve bebeğiniz için iyi değildir.

Hamilelikte ilk 3 ay neden tehlikeli?

Gebeliğin ilk 3 ayı düşük riskinin en çok bulunduğu dönemdir. Bu yüzden de oldukça tehlikelidir. İlk 3 ayda bebeğin organları gelişmekte olduğu için bazı ilaçlar, alkol ve diğer toksik ajanları kullanırken dikkatli olmalısınız. Mutlaka doktor kontrolünde bu süreci devam ettirmelisiniz.

Aşerme ne zaman başlar?

Aşerme gebeliğin 7. ve haftaları arasında kendini göstermektedir. Daha sonra da yavaş yavaş etkisini kaybetmektedir.

Hamilelikte en çok hangi meyve yenmeli?

Sağlıklı beslenme hamilelik döneminde büyük öneme sahiptir. Bu yüzden beslenme programınızı hem sağlıklı hem de bebeğe faydalı besinlerden oluşturmanız gerekiyor. Elma, muz, karpuz, nar, çilek, üzüm, avokado ve kivi hamilelikte mutlaka tüketilmesi gereken meyvelerdendir. Bu meyveleri beslenme öğünlerinize yerleştirebilirsiniz.

Hamilelikte yoğurt yemek zararlı mı?

Yoğurt zararlı olmasının aksine oldukça faydalıdır. Diğer süt ürünlerine göre daha fazla kalsiyum içeren yoğurt, bu sayede bebeğin kalsiyum ihtiyacının büyük bir kısmını karşılıyor. Ayrıca yoğurdun bazı çeşitlerinin sindirim sağlığını destekleyen probiyotik bakterileri de içerdiğini söyleyelim.

Hamilelikte tavuk neden yenmez?

Hamilelikte tavuk önerilmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Günde gram tavuk ya da hindi eti tüketilmesi önerilmektedir. Sadece tavuk bakteri üremesine çok müsait olduğu için pişirilirken ve hazırlanırken dikkatli olunması gerekmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası