yeni hukuk fakültesi açılacak mı / 'Yeni Hukuk Fakültelerinin Açılmaması Konusunda YÖK İle Mutabıkız' - Memurlar.Net

Yeni Hukuk Fakültesi Açılacak Mı

yeni hukuk fakültesi açılacak mı

Son dakika... YÖK'ten flaş hukuk fakültesi kararı! 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olacak

Güncelleme Tarihi:

AA

Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2021 10:13

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Son dakika haberine göre YÖK, 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması şartını 125 binden 100 bine yükseltti.

Haberin Devamı

YÖK'ten yapılan açıklamada, yükseköğretim çağındaki gençlerin hukuk eğitimine taleplerinin giderek arttığı, eğitim öğretimde nitelik ve kalitenin düşürülmemesinin, bilakis yükseltilmesinin temel hedef olduğu belirtildi. 

Türkiye'de bugün, bir kısmına öğrenci kontenjanı verilmemekle birlikte, 47'si devlet, 37'si vakıf olmak üzere 84 hukuk fakültesinin bulunduğu ifade edilen açıklamada, Yeni YÖK'ün hukuk fakültelerindeki eğitim ve öğretim programlarında aksaklığa yol açılmaması için asgari yeterlilikler konusunda son derece hassas davrandığına dikkat çekildi.

Bu kapsamda alınan tedbirlerden birinin "asgari öğretim üyesi sayısı" kararı olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Devlet veya vakıf üniversitelerindeki hukuk fakültelerinde eğitim öğretime başlayabilmek için kadrolu 6 anabilim dalında asgari 8 öğretim üyesi ve 3 araştırma görevlisi bulunması şart koşulmaktadır. Bir kısmı yeni kurulmuş bazı hukuk fakültelerine ise öğrenci kontenjanı tahsis edilmemiştir. Bu hukuk fakültelerimize öğretim elemanı yetiştirmek üzere anabilim dalları kurulmuş, bu anabilim dallarına atanan öğretim elemanları lisansüstü eğitimlerini tamamlamak üzere ülkemizin akademik kadro bakımından en zengin hukuk fakültelerine görevlendirilmişlerdir. Yeni kurulan fakültelerimiz için bu hukuk fakültelerinde yetiştirilmek üzere alınan 'öncelikli alan' araştırma görevlileri dahil olmak üzere 1013'ü kız, 888'i erkek olmak üzere toplam 1901 araştırma görevlimiz bulunmaktadır."

Haberin Devamı

"HUKUKÇU OLMAYAN DEKAN GÖREVLENDİRMESİ YAPILDIĞI BİLGİSİ BU FAKÜLTELERLE İLGİLİ UYGULAMAYA DAYANMAKTADIR"

Açıklamada, öğrenci kontenjanı tahsis edilmeyen fakat araştırma görevlisi yetiştirilen hukuk fakültelerine, "kamu zararına yol açmamak için" dekan ataması, idari kadro ve bina tahsisi yapılmadığı belirtildi.

Bu fakültelerde dekanlıkların, "başkaca üniversitelere doktora eğitimi için gönderilen araştırma görevlilerinin işlemlerinin takibini yapmak üzere Rektörler uhdesinde veya vekaleten görevlendirdikleri bir öğretim üyesi tarafından yürütüldüğü" aktarılan açıklamada, "Kamuoyundaki kimi hukuk fakültelerimizde 'hukukçu' olmayan dekan görevlendirmesi yapıldığı yolundaki bilgi, esasen bu fakültelerle ilgili uygulamaya dayanmaktadır." denildi. 

Haberin Devamı

"ALINAN İKİNCİ TEDBİR 'HUKUK MESLEKLERİ İCRA SINAVI"

YÖK açıklamasında, hukuk fakültelerindeki eğitim ve öğretim programlarında aksaklığa yol açılmaması için alınan ikinci tedbirin "Hukuk Meslekleri İcra Sınavı" olduğu hatırlatılarak, "Yükseköğretim Kurulu olarak meslek icra sınavlarının sadece 'hukuk' ile sınırlı kalmamasına ve genişletilmesinin doğru olacağına inandığımızı da burada ifade etmek isteriz." değerlendirmesi yapıldı.

"BAŞARI SIRALAMASI ŞARTI, KONTENJAN PLANLAMASINA DA KALİTE ODAKLI KATKI SAĞLIYOR"

Alınan tedbirlerden sonuncusunun ise adayların puan türündeki "başarı sıralaması şartı" olduğu bildirilen açıklamada, öğrencilerin devlet veya vakıf üniversitelerindeki hukuk fakültelerine yerleşebilmesi için YKS'deki başarı sıralamalarının belirleyici olduğu aktarıldı.

Haberin Devamı

Açıklamada, hukuk fakültelerine yerleşilmesi için bu şartın 2018-2019 eğitim öğretim yılında 190 bin, 2019-2020 eğitim öğretim yılında 125 bin olarak uygulandığı hatırlatılarak, şu bilgiler paylaşıldı:

"Yeni YÖK olarak, Adalet Bakanlığı ile iş birliği içerisinde hukuk fakültelerine yerleştirmedeki başarı sırası şartının yükseltilmesini önemsemekteyiz. Bu doğrultuda Adalet Bakanlığının 23 Eylül 2020 tarihli yazısında ilettiği talebi de dikkate alınarak hukuk fakültelerine yerleştirmedeki başarı sıralaması şartı, YÖK Genel Kurulu'nun 11 Şubat 2021 tarihli kararıyla 2021-2022 yılı öğrenci yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere 125 binden 100 bine yükseltilmiştir. Bu konuda birkaç hususu vurgulamak gerekir. 'Rasyonel ve bilimsel planlamalar' sonucunda tahsis edilen hukuk fakültesi kontenjanlarına, 190 bin başarı sıralamasının geçerli olduğu 2019'da 15 bin 721, başarı sıralaması şartının 125 bine yükseltildiği 2020'de ise 15 bin 70 öğrencimiz yerleşmiştir. Diğer bir ifade ile Yeni YÖK'ün Türk yükseköğretim sistemine kazandırdığı başarı sıralaması şartının kendi içinde kontenjan planlamasına da kalite odaklı katkı sağladığı görülmektedir."

Haberin Devamı

2020-YKS'de, devlet üniversitelerinin hukuk fakültelerine en düşük puanla yerleşen adayın başarı sıralamasının 33 bin 813, vakıf üniversitelerinin hukuk fakültelerine yerleşen en düşük puanlı adayın başarı sıralamasının ise 125 bin olduğu belirtilen açıklamada, bu rakamların, başarı sıralaması şartının yükseltilmesinin önemine de işaret ettiği kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yeni YÖK olarak karar süreçlerinde tedriciliğe özel önem vermekteyiz. Bu bağlamda hem üniversiteye hazırlanan adaylarımız ile ailelerinin beklentilerinin ve idareye olan güveninin korunması hem de vakıf üniversitelerinin gerekli tedbirleri almaları ve kontenjan planlamalarını gerçekçi, daha rasyonel ilkeler çerçevesinde yapmalarına fırsat tanınması elzemdir. Bu sebebe binaen hukuk fakültelerine girişte aranılan başarı sıralaması şartının 100 bine yükseltilmesine fakat bu değişikliğin 2022'de yapılacak YKS'de uygulamaya girmesine karar verilmiştir."

İki yeni hukuk fakültesi daha kuruldu

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, 10 yeni fakülte kuruldu. Bunlardan ikisi hukuk fakültesi oldu. Buna göre Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ne bağlı birer hukuk fakültesi açıldı.

Fakülte sayısı 86’ya yükseldi

Türkiye’deki 38’i devlet, 35’i vakıf, 11’i Kıbrıs’ta olmak üzere toplamda 84 hukuk fakültesi bulunuyordu. Yeni kurulanlarla birlikte sayı 86’ya yükseldi.

Avukatlar iş bulamıyor

Türkiye’de hukuk fakültelerinin çokluğu her yıl binlerce mezun vermesine neden olurken, işsiz avukat sayısının ise artmasına neden oluyor. Bu durum özellikle baroların tepkisini çekiyor. Talepler üzerine İnsan Hakları Eylem Planı’na iki yıl içinde hukuk fakültelerinin öğrenim süresini 5 yıla çıkarma faaliyeti de eklenmişti. Ayrıca hukuk mezunları, artık avukatlık için sınava girmek zorunda olacak.

YÖK Genel Kurulu, 11 Şubat 2021 tarihli kararıyla hukuk fakültelerini giriş başarısını 125 binden 100 bine yükseltmişti.

Ancak Erdoğan’ın yeni karar, eylem planıyla çelişki yarattı.

‘Diplomalarımız işportaya düşecek’

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, yeni fakülte kurulması kararına “İki yeni hukuk fakültesi daha açılmış. Hayatımızı adadığımız diplomalarımız işportaya düşecek!” diye tepki gösterdi.

8 fakülte daha kuruldu

Ayrıca Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Galata Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi, Muş Alparslan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tıp Fakültesi de kuruldu.

Binali Yıldırım Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ne bağlı olan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun ise kapatılmasına karar verdi.

Yeni hukuk fakülteleri ‘ihtiyaç mı, politik mi? Baro Başkanları değerlendirdi: “Nitelik sorununu konuşmaya başladık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla açılan 5 yeni hukuk fakültesiyle birlikte Türkiye'deki toplam fakülte sayısı 89'a yükseldi.  Her yıl 17 bine yakın mezun veren hukuk fakültelerine yenilerinin eklenmesi, 'Yeni hukuk fakültelerine neden ihtiyaç duyuluyor?' sorularını da gündeme taşıdı.  İstanbul Barosu'nun yeni ve eski başkanları yeni kararnameyle açılan yeni hukuk fakültelerini SÖZCÜ'ye değerlendirdi.

Fahrettin ÖZTÜRK

Yayınlanma: 11:04 - 03 Haziran 2021 Güncellenme:

Yeni hukuk fakülteleri ‘ihtiyaç mı, politik mi? Baro Başkanları değerlendirdi: “Nitelik sorununu konuşmaya başladık”

Türkiye’de 47’si devlet, 37’si vakıf olmak üzere toplam 84 hukuk fakültesi bulunuyordu. Sene başından beri Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla 5 yeni hukuk fakültesiyle birlikte bu sayı 89’a yükseldi. Bunlar sırasıyla; Boğaziçi Üniversitesi, Ankara Bilim Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve son olarak Ege Üniversitesi oldu.

Her yıl 17 bine yakın mezun veren hukuk fakültelerine yenilerinin eklenmesi, ‘Yeni hukuk fakültelerine neden ihtiyaç duyuluyor?’ sorularını da gündeme taşıdı. Kayıtlı 40 bin avukatla Türkiye’nin en büyük barosu olan İstanbul Barosu’nun yeni ve eski başkanları yeni kararnameyle açılan yeni hukuk fakültelerini SÖZCÜ’ye değerlendirdi.

Türkiye’de takip edilemeyecek kadar Hukuk Fakültesi açıldığını belirten İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Ama bunun, özellikle yaşama yansıyan sonuçları değerlendirilmiyor diye düşünüyoruz. Bunun sonucu olarak Türkiye’de ihtiyacı çok aşan sayıda avukat ortaya çıkmaya başladı. Bugün var olan avukat sayısı ihtiyacını aşan bir sayı. Daha önemlisi ise şimdiye kadar hiç olmadığı için de, avukatlıkta, hakimlikte ve savcılıkta nitelik sorununu konuşmaya başladık” dedi.

“HUKUKÇU OLMAYAN DEKANLAR VAR”

Fakültelerin yeterli ağırlığa sahip olarak açılmadığını ve yeterli öğretim üyelerinin de olmadığını söyleyen Durakoğlu, “Bazılarının başında hukukçu olmayan dekanlar var. Dolayısıyla tamamen popülist nedenlerle, açmış olmak için açılan fakülteler bunlar. Verilen mezunlar açısından da çok ciddi sonuçlar yaşıyoruz. Çünkü yeterli eğitim noktasından geçilmiyor. Yetersiz eğitimden geçmiş öğrencilerle karşılaşıyoruz. Temel sıkıntımız burada. Bunların mümkün olduğu ölçüde batı standartlarına uygun olarak geliştirilmesi gerekiyor. Biz bu konuda YÖK nezdinde çok önemli çalışmalar yaptık. Akreditasyon teklifinde bulunduk. Mesela New York Barosu, ancak belirgin bazı fakültelerden mezun olanları avukat olarak kabul ediyor” ifadelerini kullandı.

“POLİTİK NEDENLERLE YAPILAN İŞLEMLER”

Yeni hukuk fakültesi açılması kararının meslekte ciddi itibarsızlık, niteliksizlik gibi çok önemli sonuçlar doğurduğunu belirten Durakoğlu, “Şimdi 2024’te avukatlık için sınav gelecek. Avukatlık sınavı geldikten sonra bu sınavda başarılı olamayanların fakülteleri netleşebilirse, Hukuk Fakülteleri arasında bir rekabet ortamı yaratılabilirse belki ondan sonra bu kadar çok hukuk fakültesinin açılması yerine açılan fakültelerin kapanması söz konusu olabilecektir. Ama bunlar şu anda tamamen politik, popülist nedenlerle yapılan işlemledir diye bakıyorum. Ne eğitim açısından ne de pedagojik açıdan herhangi bir planlama içerisinde değiller” şeklinde konuştu.

“90'LI YILLARDA 7 TANE HUKUK FAKÜLTESİNE ŞİDDETLE KARŞI ÇIKTIM”

Cumhurbaşkanı kararıyla sık sık yenisi açılan ve sayıları gittikçe artan hukuk fakültelerini, Baro Başkanlığı yaptığı dönemden bir örnekle değerlendiren İstanbul Barosu Eski Başkanı Avukat Turgut Kazan geçmiş döneme ilişkin şunları söyledi;

* Bu günü doğru değerlendirmemiz için 1990’lı yıllardan bir örnekle başlayayım. Ben o dönem İstanbul Barosu Başkanıydım. 7 tane Hukuk Fakültesi olmuştu. Buna şiddetle karşı çıktım ve bunun hukuk devleti için bir felaket olacağını anlattım.

* Bunlardan 3'ünün derhal kapatılmasını istedim. Çünkü bu sayının artması, kalite düşüşüne yol açacak ve bu kadar düşük kalite ile birlikte aslında avukat sayısının artacağını ama insanların avukatsız kalacağını vurguladım.

* Hukuk devletinde hukuksuzluk kaynaklı sorunlar yaşanacağını anlattım. Sayın Cumhurbaşkanı oturduğu yerde bir gün ‘falanca üniversiteye hukuk fakültesi kuruyorum’ diyemez. Bu şekilde Hukuk Fakültesi kurulamayacağının altını çizdim” dedi.

“AKP'NİN HUKUK DEVLETİNİ ÇÖKERTMEK İÇİN YAPTIĞINA İNANIYORUM”

“Bunu, AKP'nin aslında hukuk devletini çökertmek için yaptığına inanıyorum” diyen Kazan, nedenini de şöyle açıkladı;

* Çünkü, ‘Barolar ne yaparsak karşı çıkıyorlar’ diyor. Diyorlar ki, ‘o hale getirelim ki hukuk ayaklar altında kasın. Kimse itiraz edemesin’. Hukuk Fakültelerinin düzeyleri çok düştü. Yani o nedenle hem hakim ve savcılar açısında hem avukatlar açısından bu ciddi bir sorun yarattı.

* O zaman olduğu gibi Türkiye aslında kaliteli hakimlerden kaliteli savcılardan avukatlardan da bir çeşit yoksun bırakılmış oldu. Fakülte sayısı kadar hukuk profesörü yok. Profesörlerin bir kısmı da AKP profesörü.

* Bu durumda düşündüler, Sayın Erdoğan Başbakanken, sınavsız avukatlık yolunu ısrarla savundu. O sırada AKP’den biraz hukukçu sayılabilecek kim varsa onlarla konuşmama rağmen Erdoğan’ı ikna edemeyecekleri anlaşıldı.

* Avrupa konseyi ülkelerinde hiç örneği bulunmayan bir dönemi başlattılar. İstiyorlar ki hepten kalite düşsün herkes sessizliğe bürünsün. Ama iyi kötü hukuk okuyanlar, bunlar ne yaptıysa karşı çıkmaya başladı.

“İLAHİYAT FAKÜLTELERİNE DÖNÜŞTÜRÜYORLAR”

Avukat Kazan, hukuk fakültelerinin, birer İlahiyat Fakültesine dönüştürülmeye çalışıldığını savunarak şöyle devam etti;

* Hukuk Fakültelerinin kalitelerini düşürmenin ötesinde bir adım daha attılar. Hukuk Fakültelerini, İlahiyat Fakültelerine dönüştürüyorlar. Bunun en çarpıcı denemesini Eskişehir Orhangazi Üniversitesi’nde yaptılar.

İlahiyat Fakültesinden birini dekan yaptılar. Bir cuma namazında tartışma yaratan vaazı verenlerin ders vereceği hukuk fakülteleri yaratmaya çalışıyorlar.

“ÇOK UTANIYORLAR AMA ERDOĞAN’A İLETEMİYORLAR”

Kazan, “Sınav tartışmalarında AKP’nin en önde gelen hukukçularıyla konuştum. Görüyorum çok utanıyorlar ama Sayın Erdoğan'a, o zaman Başbakandı, iletemeyeceklerini anlıyorum. Bu konuyu konuşamayacaklarını dahi anlıyorum” şeklinde değerlendirmede bulundu.

AKPAnkaraAvrupaAvukatBilimCumhurbaşkanıEskişehiristanbulizmirNew YorkRecep Tayyip ErdoğansınavsözSözcüTürkiyeYÖK

Yeni Açılacak Üniversiteler 2023 Dönemi

Yeni açılacak üniversiteler 2023 eğitim yılında lisans/ön lisans fakültelerinde ve bölümlerinde; diş hekimliğinden spor bilimlerine, iletişim ve hukuk fakültelerinden bölge çalışma enstitüsüne, lisansüstü eğitim enstitüsünden sağlık bilimleri fakültesine, yabancı diller yüksekokulundan tıp fakültesine, psikolojiden hemşireliğe kadar pek çok alanda eğitim vermeye başlamıştır. Resmi Gazete’de yeni açılan üniversiteler ve bölümler hakkında yapılan açıklamada 2023 yeni açılan bölümlerin yanında kapatılan fakültelerine ve bölümlerin de bilgisi verilmiştir. Peki yeni açılan bölümler neye göre öğrenci alıyor? Üniversiteleri araştıranlar adaylar için, 2 ve 4 yıllık yeni açılan üniversite ve bölümleri hakkındaki tüm detaylar içeriğimizde yer almaktadır. İnceleyebilirsiniz.

2023 Yeni Açılacak Üniversiteler

2023 eğitim öğretim yılında yeni açılacak üniversitelere kayıtlar tamamlandı. Geçtiğimiz yıl mevcut olmayan okulların taban ve tavan puanları bu yıl en yüksek puanlı öğrenci tercihlerine ve bölümlere ayrılan kontenjan sayılarına göre belirlenmiş oldu. Yeni açılacak üniversiteleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Listelediğimiz yeni açılacak üniversiteler arasında bazı yükseköğrenim kurumları geçtiğimiz yıllarda açılmış olup birkaç yıldır eğitim vermektedir. Kuruluş tarihi yakın geçmiş olanlar dahil yeni açılacak olan üniversitelerde eğitim verilecek bölümleri inceleyelim.

2023 Yeni Açılacak Bölümler

Her sene üniversitelerde yeni açılacak bölümler ilan edilerek, tercih yapacak olan adaylara sunulur. 2023 eğitim öğretim yılında üniversitelerde yeni açılan bölümler şu şekildedir:

Üniversitelerde yeni açılacak bölümler ve fakülteler eğitime ne zaman başlayacak, hangi üniversite ne zaman açılacak? öğrenerek, kaydınızın olduğu fakültenin eğitime başlama tarihini öğrenebilirsiniz.

YÖK Yeni Açıklan Bölümler

Resmi Gazete Yeni Açılan Bölümler ve Fakülteler 2023

Resmi Gazete’de yeni açılan bölümler ve kapatılacak olan üniversite programları Cumhurbaşkanı kararına göre belirlenmiştir.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla bazı yüksek öğretim kurumları bünyesinde yeni fakülte, enstitü ve yüksekokullar kuruldu. Bazı yüksek öğretim kurumlarındaki fakülte, enstitü ve yüksekokullar ise kapatıldı.

Resmi Gazete yeni açılan fakülteler ve bölümler şu şekildedir:

Alınan kararda üniversitelerde kapatılacak olan bölümler ise: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’dur.

Yeni Açılan Üniversite Bölümleri 2023

Üniversitelerde 4 yıllık yeni açılacak bölümler ise:

LİSANS BÖLÜMLERİ ÜNİVERSİTE ADI
Bilgisayar MühendisliğiÜsküdar Üniversitesi
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Düzce Üniversitesi
Arap Dili ve Edebiyatı  Selçuk Üniversitesi
Arapça ÖğretmenliğiSüleyman Demirel Üniversitesi
Bahçe BitkileriIsparta Uygulamalı Bilimler, Kilis 7 Aralık Üniversitesi
Bankacılık ve Finans Bilecik Şeyh Edebali, Tarsus Üniversitesi
Beslenme ve Diyetetik Çankırı Karatekin, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
Bilgisayar MühendisliğiKonya Teknik, Bingöl, Iğdır, Şırnak, Bandırma Onyedi Eylül, Çankırı Karatekin Üniversitesi
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim SistemleriBurdur Mehmet Akif Ersoy, Bartın Üniversitesi
Çevre MühendisliğiAtatürk Üniversitesi
Diş Hekimliği Fakültesi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Eczacılık Fakültesi Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Endüstri MühendisliğiHitit, Bursa Teknik, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
FizikAydın Adnan Menderes Üniversitesi
Fransızca ÖğretmenliğiAtatürk Üniversitesi
Gazetecilik Niğde Ömer Halisdemir, Yozgat Bozok, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Harita MühendisliğiMersin Üniversitesi
İlahiyatArdahan, Düzce, Dicle Üniversitesi
İlköğretim Matematik ÖğretmenliğiHatay Mustafa Kemal, Selçuk, Süleyman Demirel Üniversitesi
Spor Yöneticiliği Burdur Mehmet Akif Ersoy, Eskişehir Teknik Üniversitesi
Tıp FakültesiKırklareli, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

Psikoloji Yeni Açılan Üniversiteler 2023

Psikoloji bölümü yeni açılan devlet ve vakıf/özel üniversiteleri kendi aralarında gruplandırdık. Devlet kurumlarında yer alan psikoloji bölümü tamamen ücretsiz iken vakıf üniversitelerinde %25, %50, %75 indirimli ve burslu olacak şekilde psikoloji eğitimi verilmektedir.

VAKIF/ÖZEL ÜNİVERSİTELER

  • İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  • Beykent Üniversitesi
  • İstinye Üniversitesi
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi
  • Nişantaşı Üniversitesi
  • Doğuş Üniversitesi
  • Girne Üniversitesi
  • Uluslararası Balkan Üniversitesi
  • İstanbul Kent Üniversitesi
  • İstanbul Ayvansaray Üniversitesi
  • Antalya Bilim Üniversitesi
  • Ankara Medipol

DEVLET ÜNİVERSİTELERİ

  • Konya Selçuk
  • Balıkesir Üniversitesi
  • Süleyman Demirel
  • Afyon Kocatepe
  • Gümüşhane Üniversitesi
  • Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  • Çankırı Karatekin

Yeni Açılacak Tıp Fakülteleri 2023

2023 eğitim öğretim yılında yeni açılan Tıp Fakülteleri aşağıdaki gibidir:

Yeni Açılan Önlisans Bölümleri 2023

Yeni açılan ön lisans bölümleri 2023 eğitim öğretim yılında devlet ve özel üniversiteler eğitim vermek üzere açılmıştır. Tablo üzerinden yeni açılacak bölümler ve üniversite bilgilerini inceleyebilirsiniz.

ÖN LİSANS BÖLÜMLERİ ÜNİVERSİTE ADI
Biyomedikal Cihaz TeknolojisiÜsküdar Üniversitesi
Çevre Sağlığı Üsküdar Üniversitesi
Gıda Teknolojisi Üsküdar Üniversitesi
Acil Durum ve Afet YönetimiDüzce, Muş Alparslan, Pamukkale, Avrasya, Ankara Üniversitesi
AdaletMuğla Sıtkı Koçman, Atılım, Çanakkale Onsekiz Mart, Bartın, Ardahan, Bitlis Eren, İstanbul Şehir, İstanbul Kent Üniversitesi
Ağız ve Diş SağlığıBurdur Mehmet Akif Ersoy ve Bingöl Üniversitesi
Alternatif Enerji Kaynakları TeknolojisiKonya Selçuk, Burdur Mehmet Akif Ersoy, Kocaeli, Çanakkale Onsekiz Mart, Bingöl, Düzce Üniversitesi
AnesteziGümüşhane Üniversitesi
AşçılıkAfyon Kocatepe, Niğde Ömer Halisdemir, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
Bankacılık ve SigortacılıkBilecik Şeyh Edebali, Çanakkale Onsekiz Mart, Bandırma Onyedi Eylül
Çocuk GelişimiKastamonu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Eczane HizmetleriPamukkale, Atatürk, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
Evde Hasta BakımıIsparta Uygulamalı Bilimler, Sinop Üniversitesi
İlk ve Acil YardımKayseri, Gümüşhane, Yozgat Bozok Üniversitesi
İş Sağlığı ve GüvenliğiBolu Abant İzzet Baysal, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Bandırma Onyedi Eylül, İstanbul, Ardahan Üniversitesi
Laborant ve Veteriner SağlıkBolu Abant İzzet Baysal, Fırat, Kahramanmaraş İstiklal, Afyon Kocatepe, Düzce, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
 OptisyenlikÇankırı Karatekin, Sakarya, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
Sosyal HizmetlerAlanya Alaaddin Keykubat, Hitit, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
Tıbbi Dokümantasyon ve SekreterlikBilecik Şeyh Edebali, Yozgat Bozok, Şırnak, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Tabloda yer alan yeni açılan ön lisans bölümlerine ek olarak üniversitelerde; Ameliyathane Hizmetleri, Atçılık ve Antrenörlüğü, Atık Yönetimi, Avcılık ve Yaban Hayatı, Ayakkabı Tasarım ve Üretimi, Bahçe Tarımı, Basın ve Yayıncılık, Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon, Bilgisayar Programcılığı, Bitki Koruma, Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Boya Teknolojisi, Çevre Koruma ve Kontrol, Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Denizci Sağlığı, Diş Protez Teknolojisi, Dış Ticaret, Diyaliz, Elektronörofizyoloji, Endüstriyel Kalıpçılık, Gaz ve Tesisatı Teknolojisi, Yaşlı Bakımı, Tohumculuk Teknolojisi, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Üç Boyutlu Modelleme ve Animasyon gibi daha pek çok ön lisans bölümleri de açılmıştır.

Yeni Açılan Hemşirelik Fakülteleri Hangileridir?

Yeni açılacak olan hemşirelik fakültelerinin hangi üniversitelerde olduğunu öğrenmek için tabloyu inceleyebilirsiniz.

İNDİRİM/BURS ÜNİVERSİTE ADI
Burslu-%50 İndirimli Lokman Hekim Üniversitesi
%75 İndirimliİstanbul Kent Üniversitesi
Bursluİstanbul Gedik Üniversitesi
Ücretsiz Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
%75 İndirimliAtılım Üniversitesi (İngilizce)
Bursluİstanbul Medipol Üniversitesi (İngilizce)
Burslu-%25 ve %50 İndirimli Fenerbahçe Üniversitesi
Ücretsiz Atatürk Üniversitesi (İngilizce)
%75 İndirimliİstanbul Bilgi Üniversitesi
Bursluİstanbul Kültür Üniversitesi
%75 İndirimliİstanbul Gelişim (İngilizce)
%75 İndirimliBeykent Üniversitesi
%75 İndirimliDoğu Akdeniz Üniversitesi
BursluAnkara Medipol Universitesi
Ücretsiz Bartın Üniversitesi
%25-%50 İndirimliSanko Üniversitesi
%75 İndirimliBezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi

Yeni Açılan Ebelik Bölümleri 2023

Yeni açılan ebelik bölümleri ise; Lokman Hekim, Haliç, Çankırı Karatekin, Mersin ve İstanbul Kent Üniversitesi‘nde açılmıştır. Bu yılki puan türlerini, sıralamasını, taban ve tavan puanlarını incelemek için YÖK atlas sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yeni Açılan Bölümler Neye Göre Öğrenci Alıyor?

Yeni açılan bölümlere daha öncesinde öğrenci alımı yapılmadığı için sıralamaları, taban ve tavan puanları belirsizdir. Yeni açılacak ve ilk defa tercih edilecek bölümlerin taban ve tavan puanlar sistem üzerinde çizgi (—) şeklinde görünmektedir. Bu da tercih yapacak öğrencileri tereddüt etse de bölümün puan alanında çizgi şeklinin olması bölümün yeni açıldığının bir göstergesidir. Yeni açılan bölümlerin neye göre öğrenci aldığına değinecek olursak:

Örneğin: X bölümü yeni açılmış ve bu bölüme ayrılan kontenjan sayısı da 50 olsun. X bölümünü tercih eden en yüksek puanlı öğrenci bu bölüme birincilik ile yerleşir. Tercih eden öğrenci puanları ve sıralamaları yüksekten düşüğe göre sıralanarak ilk 50 kontenjan içerisinde yerleştirilir. X bölümün tavan puanını birincilik ile yerleşen öğrenci belirlerken, taban puanını ise kontenjana 50. sırada yerleşen öğrenci belirlemiş olur.

Özetle tavan puanı bölüme yerleşen öğrencilerden en yüksek puan ile, taban puanı ise bölüme yerleşen en düşük puan ile belirlenir. Sonraki senelerde yeni adaylar bu taban ve tavan puanlarını baz alarak tercih yaparlar.

Üniversitelerde Kapatılan Bölümler

Üniversitelerde kapatılan bölümler Resmi Gazate’de yayımlanmıştır. Alınan kararlar doğrultusunda bazı üniversitelerin bölümleri kapatılarak eğitim vermesi durdurulmuştur.

5 ÜNİVERSİTEDE FAKÜLTE KAPATILDI

Bilecik Şeyh Edebali, Çanakkale Onsekiz Mart, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar, İzmir Bakırçay, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kastamonu, Eskişehir Osmangazi, Marmara, Mersin, Ondokuz Mayıs, Pamukkale, Sakarya, Zonguldak Bülent Ecevit ve Aydın Adnan Menderes üniversitelerindeki fen-edebiyat fakülteleri ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesindeki Edebiyat Fakültesi kapatıldı.

Ayrıca Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Mühendislik Fakültesi’nin adı “Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi” olarak değiştirildi.

Tercih Yaparken Hangi Puana Bakılır?

Tercih yaparken sistem ilk olarak yerleştirme puanına bakmaktadır.

Türkiye’de Kaç Tane Üniversite var?

Türkiye’de toplamda 209 üniversite var.

Üniversitede Yeni Açılan Bölümler Neye Göre Öğrenci Alır?

Tavan puanı bölüme yerleşen öğrencilerden en yüksek puan ile ,taban puanı ise bölüme yerleşen en düşük puan ile belirlenir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası