bebeğin anne karnındaki pozisyonu / Normal doğum - Op. Dr. Derya Uyan Düz

Bebeğin Anne Karnındaki Pozisyonu

bebeğin anne karnındaki pozisyonu

Bebek Doğum Kanalına Ne Zaman Girer?

Hamile olduğunuzu öğrendiniz ve iniş çıkışlarla dolu, heyecan ve endişe içerisindeki hayatınızın mucizevi 9 aylık süreci başladı. 

Vücudunuzun gebeliğe alışma çabaları, bebek odası hazırlıkları, anne-bebek hakkında bilgiler derken gözünüze uzun bir süre gibi görünen hamilelik döneminizin sonuna geldiniz ve doğum zamanı geldi çattı. Gebeliğin son ayı içerisine girdiğiniz zaman, her an doğumun gerçekleşebileceği ihtimali ile tetikte olursunuz.

Son aya gelindiğinde, doktorunuz sizi daha sık muayeneye çağırmaya başlar ve günlük aralıklarla bebeğinizin durumunu ve pozisyonunu inceler.

Bebeğinizin anne karnında hafta hafta hangi durumda olduğu görmek istiyorsanız: funduszeue.info

Kadından kadına farklılık göstermekle birlikte, doğumun başladığına yönelik bazı belirtiler vardır ve bebeğin doğum kanalına girmesi, bu belirtilerden biridir. Bebeğinizin doğum kanalına inmesi ile birlikte doğum başlar ve ilerler.

Peki bu durum ne zaman oluşur ve nasıl anlaşılır? Bebeğin doğum kanalına indiğini kendiniz fark edebilir misiniz?

Anne Karnında Bebek Pozisyonları ve Tanımları

Anne adaylarının en çok merak ettikleri ve endişelendikleri konuların başında, doğum anı gelir. Bebeğinizin doğumunun ne zaman başlayacağı ve başlarken neler yaşanacağı, nasıl olacağı hakkında aklınızda çeşitli senaryolar döner durur.

Doğum tarihi yaklaştıkça doktorunuz, bebeğinizin karnınızdaki pozisyonu ve alabileceği olası duruşlar ile ilgili size bilgi verecektir. Doğumun başlayabilmesi için bazı durumların gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Bebeğinizin dönmesi ve doğum için uygun pozisyona geçmesi, doğumun normal koşullarda gerçekleşebilmesi için gereklidir.

Bebeğin rahimdeki duruş şekilleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Anterior Pozisyon:Bu pozisyonda bebeğiniz baş aşağı konumdadır ve bebeğin başı sizin sırtınıza dönük şekildedir. Yani bebeğinizin yüzü sırtınıza bakarken, başının arkası karnınıza bakmaktadır. Bu pozisyon doğumun normal şekilde yapılabilmesi için en ideal pozisyondur.

Daha hızlı ve kolay bir doğum yaşanma olasılığının en yüksek olduğu bebek duruş şeklidir.

  • Oksiput Posterior Pozisyon: Bu pozisyonda bebeğiniz, baş aşağı konumdadır; ancak bebeğin yüzü karnınıza doğru bakarken sırtı omurganıza dayanmış durumda olur. Bu nedenle, bu pozisyona ‘sırt sırta duruş’ da denilmektedir. Bu pozisyonlarda doğum daha yavaş ve zorlu meydana gelmektedir. Fakat doğum esnasında bebeğinizin anterior pozisyona geçme ihtimâli de vardır.
  • Makat Pozisyon: Bu pozisyonda bebeğiniz makat aşağıda olacak şekilde durmaktadıfunduszeue.info ters gelmektedir, baş yukarıda ayaklar aşağıdadır. Bu durumda genellikle sezaryen doğum tercih edilmektedir. Aksi halde bebeğinizde yaralanma veya sakatlanma durumları oluşabilmektedir.

Doğum yaklaştığında bebeğinizin bulunabileceği pozisyonlar bu şekildedir. Doğum tarihi yaklaşırken yapılan muayenelerinizde doktorunuz, bebeğinizin hangi pozisyonda bulunduğu bilgisini size verecektir.

Bu bilgiyi edinen anne adaylarının aklına “doğuma kaç gün kala bebek döner?” sorusu gelmektedir.

Bebeğiniz, hangi şekilde duruyor olursa olsun, doğum kanalına inene kadar her an bir diğer pozisyona geçiş yapabilir.

Örneğin, posterior duruştaki bir bebek doğum başlamadan önce anterior duruşa dönebilir. Yavrunuzun, son ana kadar pozisyonunu değiştirme ihtimali olacaktır.

Bebek Ne Zaman Doğum Kanalına Girer?

Büyük gün yaklaştıkça şu 2 önemli sorunun cevabı merakınızı uyandırmaya başlayacaktır; “Bebeğim ne zaman doğum kanalına girecek?” ve “doğum kanalına giren bebek ne zaman doğar?”. Bu soruların anne adayları tarafından sıkça sorulmasının nedeni, doğumun başladığının ilk belirtisinin, bebeğin doğum kanalına girişi olmasıdır.

Genellikle gebeliğin haftasından itibaren doğum kanalına iniş başlamaktadır.

Ancak bazı gebeliklerde bu durum, haftaya kadar uzayabilmektedir. Özellikle ilk hamileliği olan kadınlarda bebeğin doğum kanalına inmesi daha erken görülürken, ilk gebeliği olmayan kadınlarda doğum zamanı gelene kadar bebeğin kanala girmediği görülür.

Bunun sebebi ise, ilk gebelikte kasların gevşemesi ve doğuma hazır hale gelip doğumun kolay ilerlemesi için vücudun kendini hazırlamasıdır. Fakat ilk gebelik dışındaki diğer gebeliklerde, kaslar önceki gebelikte gevşemiş olduğu için bebek kanala hemen girmez.

Bebeğinizin doğum kanalına ne zaman ineceği sorusunun beraberinde kanala girdikten ne kadar süre sonra dünyaya geleceği sorusu geliyor.

Doğumun yaklaştığının 8 belirtisi: funduszeue.info

Uzmanlar, kesin bir süre belirtmenin uygun olmamasıyla beraber, kanala girdikten 2 ila 4 hafta sonrasında doğumun başlama olasılığının yüksek olduğunu belirtmektedir. Çünkü doğum süreci anneden anneye değişkenlik gösterecektir ve ilk gebelik dışındaki gebeliklerin, kanala giriş ile doğumun gerçekleşmesi arasındaki geçen süresi daha kısa olacaktır.

Haftada bebeğin aşağıya inmesi normal mi? konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Bebeğin Doğum Kanalına Girmesi Nasıl Olur?

Doğumun başlayabilmesi için öncelikle bebeğin rahimden çıkarak doğum kanalına doğru inmesi gerekmektedir. Bebek doğum kanalına girmeden doğum başlamaz.

Bebeğin başının doğum kanalına girmesine ‘angajman’ adı verilmektedir. ‘Bağlanma’ da denilen bu durum, doğumun başlangıç işareti olarak kabul edilmektedir. Angajmanda bebeğin baş kemikleri tam ortada birleşmiş durumdadır. Bu aşamadan sonra bebeğin doğum kanalında aşama aşama ilerlemesi, ‘-3, -2, -1, 0, +1, +2, +3’ şeklinde tanımlanır ve vajinal bölgeye yaklaştıkça değerler artar.

Dikkat! +2 durumuna ulaşmış bir bebeğin doğumuna çok az bir zaman kalmış demektir.

Bebeğin Doğum Kanalına Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Gebeliğinizin yaklaşık haftasında bebeğiniz doğum kanalına inmeye başlayacaktır. Bazı anne adayları bu durumu fark edemeyebilir; ancak bazı adaylar ise belirtileri gözlemleyerek bebeğin aşağıya doğru indiğini anlayabilmektedir. Peki, bebeğin doğum kanalına girdiğini nasıl anlarız?’

  • Bebek kanala doğru indiğinde karnınızın üst kısmında bir boşluk hissi meydana gelmektedir.
  • Aşağıya doğru inişin gerçekleşmesiyle, akciğerlerinizdeki basınç azalacak ve daha kolay nefes alıp vermeye başlanacaktır.
  • Vajinal akıntı miktarında artış gözlemlenebilmektedir.
  • Mide yanması şikayetinde azalma görülmektedir.

Annenin göbek deliği ile rahim arasındaki ölçü kısalır, yani göbek deliği aşağıya doğru iner.

  • Mesane üzerindeki baskıda artış görülmektedir.
  • Sık idrara çıkma isteği meydana gelebilir.
  • Yalancı doğum kasılmaları artış gösterebilir.
  • Bebeğinizin karnınızdaki hareketleri yavaşlayarak azalma gösterebilir.

Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi için Neler Yapılabilir?

Bazı gebeliklerde bebeğin doğum kanalına inmesinin gecikebildiği durumlar oluşmaktadır. Bu gibi durumlarda anne adayları, bebeğin doğum kanalına girmesi için ne yapmalıyım?” sorusuna cevap arayışına girebilmektedir.

  • Hamileliğin son aylarına gelindiğinde vücudu rahatlatacak ve kaslarınızı gevşetecek bazı hareketler yapmak, bebeğinizin aşağıya inişini de kolaylaştıracaktır. Özellikle dizleri iki tarafa geniş şekilde açarak oturmak veya karnınızın aşağıya doğru sarkmasını sağlayarak durmak, rahim ağzına baskıyı arttıracaktır. Bu konuyla ilgili doktorunuza, sizin için uygun olabilecek başka hareketleri de sorabilirsiniz.
  • Günlük birkaç saatlik sizi yormayan yürüyüşler, bebeğin inişini daha kolay hale getirecektir. Her gün saat yürüyüş yapmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Hamilelik döneminizde cinsel hayatınıza devam etmeye çalışarak doğum sürecini kolaylaştırabilmeniz mümkündür. Cinsel ilişki ile rahim ağzı genişlemeye uğrayarak bebeğin doğum kanalına girmesi daha rahat bir hâl almaktadır.

Normal doğum hakkında bilmek istedikleriniz: funduszeue.info

Bebeğiniz doğuma hazır mı?

Haberin Devamı

BEBEĞİN DÖNMESİNE YARDIMCI OLABİLECEK DOĞAL YÖNTEMLER NELERDİR?

Doğumlarını evde ebe yardımı ile yapmış ve son iki doğumunu tek başına gerçekleştirmiş, doğum bilgeliği ve doğumlara desteği tam kayınvalideme o dönemde dönmeyen bebekler olduğunda ne yapıyordunuz diye sorduğumda aldığım cevabı sizlerle paylaşmak isterim asıl açıklamalara geçmeden;

“Köyün güçlü – iri yapılı dört erkeğini çağırırdık, onlar bir sedirin üzerine çıkar, bebeği ters duran gebeyi baş aşağıya silkelerlerdi” dedi.

Şimdi ben sizin “yok artık” yorumlarınızın devamında daha yumuşak doğal yöntemleri yazıyorum.

Hipnoz- telkin- imajinasyon:Derin bir gevşeme hali diyebiliriz hipnoz için. Hipnozu uygulayan kişilerin telkinleriyle meditasyon benzeri bir hal gibi de düşünebilirsiniz. Korkulardan arınıp, gevşemeye yardımcı olup, bebeğinizin hareketlenmesine sebep olur. Rahatlatıcı bir müzik eşliğinde İmajinasyon, düzenli olarak gevşeme halinde bebeğin kolayca döndüğün hayal edilmesi de doğal bir yöntemdir. HypnoBirthing bu konuda iyi bir kaynaktır.

Rebozo tekniği: İspanyol ve Meksikalı ebelerin çoğunlukla başlarına ya da sırtlarına sardığı bir şaldır aslında. Hızlı bir gevşeme, rahatlama sağlayan bir metottur. Bedene direkt dokunulmadan şallar ile kıyafetiniz üzerinden rahatça yapılabilir. Bedeni gevşetir. Nefes alışverişini düzenlenir. Oksijen rahim kaslarına ve bebeğe daha rahat gider, bebeğin normal pozisyonuna gelmesine yardımcı olur.

Moxxa terapi: Asıl işleyişi akuprasör noktaları uyarmaktır. Üç bin yıldır da Çin tıbbında uygulanmaktadır. Puro gibi kalınlığı olan bir çubuktur ve yakılır. Ayak küçük parmak tırnağının yanında ki akuprasör noktaya sıcaklığını hissedecek derecede beş dakika süreyle tutulur. Diğer ayakta da aynı işlem yapılır. Bir hafta boyunca her gün iki tur- toplam yirmi dakika olarak uygulanır. Sonra doktor ya da ebe muayenesi olur, eğer dönmemiş ise dört beş gün ara verip tekrar yapılır. Burada amaç, akuprasör noktaya yapılan uygulama leğen kemiğinde ısınma sağlıyor, bu da bebeği harekete geçiriyor bebeğin dönmesini sağlıyor.

Karyopraktik uygulamaları: Karyopraktik Derneği “Kayropraktik nöromuskuler-iskelet sisteminin rahatsızlıklarının tanı, tedavi ve önlenmesinde ve bu rahatsızlıkların genel sağlık üstündeki olumsuz etkisi ile ilgilenen bir sağlık mesleğidir. Çıkık olmadan normal mekanik hareketliliğini yitirmiş eklemleri manipüle etmek, düzeltmek ve elle uygulanan teknikler üzerine yoğunlaşır” tanımlıyor. Burada önemli olan bir nokta uygulayıcının hamilelikte pelvik denge çalışabilen webster sertifikasına sahip olmasıdır. Bebek döndürmede, sırt ve bel ağrılarında da etkili bir yöntemdir.

Ters durmak: Kalça kemiklerinin yukarıda durmasını sağlamaktır. Ütü masasını koltuğa yaslayıp ters uzanmak, yoga pozları, su içinde ters durmak günlük yapılacak şekilde planlandığında bebeği harekete geçirmeye yardımcı olabilir.

Bebeğiniz doğuma hazır mı

DOKTORLARIN BEBEĞİN DÖNDÜRMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİ YÖNTEMLER VAR MIDIR?

Tüm doğal yöntemler denendi ancak bebek hala ters pozisyonda ise o zaman bizim ülkemizde doktorların- hepsinin olmasa da- uyguladığı bebeği anne karnında döndürülmesini sağlayan bir yöntem olan external cephalic version uygulabilir.

Eller anne karnında koyulur, bebeğin sabitlenemsi sağlanır. Ultrason klavuzluğunda bebeğin başını döndürmeye çalışır. Bebek kordonun baskı altında kalmaması ve bebeğin eşinin zarar görmemesi için bebeğin sağlığı sürekli monitöreden izlenir. Bu işlem için en iyi zaman, doğumdan hemen önce ya da henüz başladığı dönemdir.

yılında Hollanda’da yapılmış olan araştırmada; haftadan sonra makat prezentasyondaki fetusların eksternal sefalik versiyon ile baş gelişe çevrilmesinin sezaryen oranlarını azaltabilecek güvenli bir prosedür olduğunu gösteren bulgular mevcuttur. Ancak ülkemizde sıklıkla uygulanan bir yöntem değildir. Doktorunuzun bu konuda ki tecrübesi çok önemlidir.

Gebeliğin son zamanlarına kadar bebekler yan ya da makat pozisyonda olabilir. Yüz gebeden dört gebe oranında doğum anına kadar dönemeyen makat geliş dediğimiz bebekler vardır.
Bebeğiniz ters de olsa normal doğum yapabilirsiniz ya da ters duruşu etkileyen birçok sebeple sezaryen de olmanız gerekebilir. Bu dünyanın sonu değil, anneliğin başlangıcıdır.

Kaynaklar: 

Vlemmix F. ve Ark., İmplementation of the external cephalic version in breech delivery. Dutch national implementation study of external cephalic version, BMC Pregnancy Childbirth. ; 20
funduszeue.info
Mollahaliloğlu S. ve Ark., Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarında Yeni Dönem, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarında Yeni Dönem
funduszeue.info:/funduszeue.info:/funduszeue.info:/funduszeue.info%funduszeue.info

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

#Bebek Doğum Kanalına Ne Zaman Girer#Bebek Ne Zaman D&#;ner#Hamilelikdogum

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Bebeğin Anne Karnındaki Pozisyonları

Hamilelik sırasında, gelişen bebek birkaç farklı pozisyona geçmektedir ve doğum yaklaşırken, bazı pozisyonlar diğerlerinden daha güvenlidir. Doğum olmadan hemen önce bebek için ideal pozisyon türü ön pozisyondur. Bu konum da, fetüsün başı yere doğru ve kadının arkasına bakar. Birçok fetüs hamileliğin son aylarında bu pozisyona geçmektedir. Anterior pozisyon aynı zamanda tepe, oksiput anterior veya sefalik pozisyon olarak da bilinmektedir. Anterior pozisyon hamilelikte komplikasyon olasılığını azaltmaktadır. Bu makale de bu ve rahimdeki diğer cenin pozisyonları hakkında bilgiler yer almaktadır. Gelişmekte olan bebeğin anne karnında dört olası pozisyonları vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

Ön Pozisyon

Fetüsün doğumdan önce olması gereken en iyi pozisyon ön pozisyondur. Fetüslerin çoğunluğu doğum başlamadan önce bu duruma düşmektedirler. Bu pozisyon, fetüsün başının pelvisin içinde, kadının arkasına dönük olduğu anlamına gelir. Fetusun sırtı kadının karnına doğru dönük olur. Bu pozisyon, fetüsün başının içeri girebileceği ve üst kısmının serviks üzerine bastırabilmesi anlamına gelmektedir. Bu, doğum sırasında açılmasını teşvik etmektedir. Doktor veya ebe, sol oksiput anterior veya LOA olarak hafifçe sola ve sağ oksiput anterior veya ROA olarak hafifçe sağa doğru olan bir fetusu tanımlayabilmektedir.

Arka Pozisyon

Bebeğin Anne Karnındaki PozisyonlarıArka pozisyon da arka arkaya pozisyon olarak bilinmektedir. Burası fetüsün başının aşağıya dönük olduğu ve sırtlarının kadının sırtına dayandığı yerdir. Bu pozisyonda, fetusun başını sokması zor olabilir, bu da pelvisin en küçük bölümünden geçmeyi zorlaştırmaktadır. Bu, ön konumdan daha yavaş ve daha uzun bir doğuma yol açabilmektedir ve ayrıca bir sırt ağrısına da neden olabilmektedir. Anne, yatak istirahatinde olduğu gibi oturmak veya uzanmak için uzun
zaman harcıyorsa, fetüsün bu pozisyonda olması daha muhtemel bir durumdur. Fetüsün vücudunun arkası önden daha ağırdır, bu nedenle hamile kadın, hareket etmelerini istedikleri yöne eğilerek fetusu ideal pozisyona getirmeye teşvik edilmektedir.

Enine PozisyonBebeğin Anne Karnındaki Pozisyonları

Enine pozisyonu, fetusun uterusta yatay olarak uzanmasıdır. Çoğu fetüs, doğum sürecine giren
hafta ve günlerde bu konumda kalmamaktadır. Eğer fetüs doğumdan hemen önce enine yatarpozisyonda ise sezaryen doğum gerekli olmaktadır. Sezaryen doğum olmadan, göbek kordonu prolapsusu olarak bilinen acil tıbbi risk vardır. Göbek kordonu prolapsusu meydana geldiğinde, kadın göbek kordonunu doğum kanalında bebeğin önüne iletir.

Makat Pozisyon

Makat pozisyonu, kadının pelvisinde fetüs aşağı inmek yerine baş yukarı kaldığı zamandır. Farklı tür makat pozisyonları vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Frank makat: Bu pozisyonda, fetüsün bacakları, bedenlerinin önünde dik olarak uzanır, böylece ayaklar yüze yakın olur.
Komple makat: Bu pozisyonda, fetüsün bacakları vücudunun önüne geçtiğinden dolayı ayaklar kalçalarına yakındır.
Ayak makası: Bu pozisyonda, fetüsün altından bir veya iki ayağına asılı durur. Kadın vajinal doğum yaptıysa, önce bir ya da her iki ayak çıkar.
Fetüsün makat pozisyonunda kalmasının nedenleri vardır. Bu nedenler aşağıdaki gibidir:
• Fetusu çevreleyen çok fazla veya çok az amniyotik sıvı
• Rahim fibroidleri
• Düzensiz şekilli bir uterus
• Rahimdeki çoklu fetüsler
Hamile biri ikiz taşıyorsa, fetüsün biri ön veya arka pozisyonda olabilirken, diğer fetüs makat pozisyonunda olabilmektedir. Fetüsün rahim içindeyken yukarıdaki makat pozisyonlarından Bebeğin Anne Karnındaki Pozisyonlarıherhangi birinde olması güvenlidir. Bununla birlikte, doğum başladığında cenin hala makat pozisyonda ise bazı riskler vardır.

Bebeğin Hangi Pozisyonda Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Fetüsün hangi pozisyonda olduğunu bulmanın en iyi yolu doktor veya ebe ile konuşmaktır. Hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerindeki her randevuda doktor veya ebe, fetusun pozisyonunu kontrol etmek için kadının karnını hissetmelidir. haftalık randevuda, fetüsün anterior veya posterior pozisyona geçtiğini kontrol ederler. Doktor, muayeneden sonra fetüsün doğru konumda olup olmadığından emin değilse, ultrason taraması yapmaktadır. Kadının fetusun evde hangi pozisyonda olduğunu da söylemesi mümkündür. Fetus sırt sırta veya arka pozisyondayken hamilelik yumruları ezik olabilmektedir. Ayrıca kadın göbeğin ortasındaki tekmelerin farkına varabilir ve bazı kişiler de göbeklerinin çevresinde girinti görülmektedir. Fetus ön pozisyondayken, kadın kaburgaların altında daha fazla tekme hisseder. Göbek düğmeleri de patlayabilir.

Pozisyonlar Nasıl Değiştirilir?

Çoğu fetüs 36 haftaya kadar baş aşağı pozisyona döner. Eğer fetüs haftada makat pozisyonunda ise, doktor veya ebe bir dış sefalik versiyon (ECV) önermektedir. ECV, doktor veya ebe fetusun elle çevirmeye çalışacağı bir prosedürdür. Bu prosedür için, uterusu gevşetmek için ilk önce kadının eline küçük bir iğne sokarlar. Ellerini hamile kadının karnının dış kısmında kullanarak doktor veya ebe, fetusu nazik bir pozisyondan enine bir pozisyona, sonra baş aşağı bir pozisyona yavaşça hareket ettirirler. Bazı fetüsler 36 hafta sonra kendi başlarına, bazıları da doğum sırasında kendiliğinden dönmektedirler. Bazı kişiler belli pozisyonlara geçmeyi, bitkisel ilaçları almayı ve makattaki bebeklerin daha uygun doğum pozisyonuna dönmelerine yardımcı olmak için özel egzersizler yapmayı önermektedirler. Ancak, bu yöntemlerden herhangi birinin işe yaradığını ispatlayacak güvenilir bir kanıt bulunmamaktadır. Kişi bu ilaçları veya teknikleri denemek isterse, önce bir doktora danışmak hayati önem taşımaktadır.
Bebek hamilelik boyunca farklı pozisyonlarda yer almaktadır. Hamileliğin son birkaç haftasında bebeklerin çoğu, vajinal doğum için en iyi pozisyon olan anterior pozisyonda olurlar. Bebek doğumdan hemen önce enine ya da makat pozisyonundaysa, doktor ya da ebe doğum sırasında kadının ve bebeğin güvenliğini sağlamak için tıbbi müdahalelerde bulunurlar.

Kaynakça:
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info
funduszeue.info

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Normal doğum

Normal doğum (vajinal doğum), çoğu anne adayının normal seyreden hamilelik sürecinde daha az riskli olduğunu düşündüğü ve tercih ettiği bir yöntemdir. Normal doğumun en büyük avantajı doğal ve fizyolojik olmasıdır aslında. Normal doğum sonrası anne kısa sürede bebeğini emzirebilmektedir. Hastanede kalış süresi de oldukça kısadır.

Normal doğum nedir?

Normal doğum (vajinal doğum) cerrahi bir müdahale olmadan gerçekleşen bir evredir. haftalardan itibaren annede oluşan ağrılar ile rahim ağzında açılma meydana gelerek bebeğin doğum kanalından geçmesi ile gerçekleşir.

Normal doğumun belirtileri nelerdir?

Normal doğumun zamanını genellikle tahmin etmek mümkün değildir ancak doğum yaklaştığında muayene ile bebeğin baş pozisyonu, rahim ağzı (serviks) açıklığı ve yumuşaklığı ve beraberinde NST ile sancıların sıklığına bakılarak öngürülebilir. Normal doğumda öncelikle rahimde kasılmalar görülür. dakikada bir gelen bu kasılmalar yaklaşık saat sürebilir. Zamanla kasılma aralığı dakikaya kadar düşebilir.

Kasılmalarla birlikte veya kasılma olmadan su gelmesi ile de doğum süreci başlayabilir. Eğer su geldiyse saat içinde doğum sancılarının başlaması beklenir. Ancak su gelişi bebeğin kesesinin açılması anlamına geldiği için bebeğin enfeksiyon kapma riskide artabilir. Bu nedenle uzun süren su gelişi olan gebelerde antibiyotik gereklidir. Ayrıca haftası ileri olan ve su gelişi olan bebeklerde doğum sancılarını başlatmak için damardan serum (halk arasında suni sancı) ya da vajinal ilaçlar uygulanabilir. Doğum indüksiyonu denilen bu sürece hastayla birlikte tartışılarak hastaya özel karar verilmelidir.

Yalancı sancı (Braxton Hicks) nedir?

haftadan itibaren yalancı sancı diğer adıyla (Braxton Hicks) denilen kasılmalar anneyi ve bebeği doğuma hazırlar. Yalancı sancıların en önemli özelliği düzensiz olmaları ve doğum sancısından daha zayıf ve kısa süreli olmalarıdır. Daha önce doğum yapmamış gebeler sancıların doğum sancısı olup olmadığını sancılar arasındaki süreye, sancıların sıklaşıp sıklaşmadığına bakarak anlayabilirler.

Normal doğum çok mu ağrılı bir süreçtir?

Daha önce doğum yapmamış anne adayı için bebeğin durumuna göre kısa veya uzun sürebildiği için anne yorgun düşebilmektedir. Anne adayının bu süreci kolay atlatabilmesi için ağrısız doğum dediğimiz yöntem ile (epidural anestezi) daha kolay hale getirilebilmektedir.

Normal doğumun anneye faydaları nelerdir?

Normal doğum sezaryen doğuma göre daha kısa sürede gerçekleştiği için annenin toparlanma ve hastanede kalma süreci oldukça azdır. Normal doğum yapan annelerin oksitosin hormonu (süt hormonu) daha hızlı salındığı için emzirme süreci daha kısadır.

normal doğum

Normal doğumun bebeğe faydaları nelerdir?

Normal doğum ile doğan bebeklerin doğum kanalından geçerken aldığı faydalı bakteriler sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir.

Bebek doğum kanalına ne zaman girer?

Anne karnında bebeğin doğum kanalına ne zaman gireceği tam olarak bilinemez ancak haftalarda vajinal muayene yapılarak bebeğin eyleme yakın olup olmadığı ve kemik çatının doğuma uygunluğu kontrol edilir. Bebek doğum kanalına indikten sonra hafta içinde doğum başlar. Sonraki doğumlarda bu süreç daha da kısalabilir.

Normal doğumda dikiş neden atılır?

İlk kez doğum yapan annelerde doğumun kolay gerçekleşmesi için vajinal açıklığa epizyotomi kesisi yapılır. Bu ufak kesi doğumdan sonra dikilir ve hafta içerisinde iyileşir.

Bebek doğum pozisyonunu ne zaman alır?

Bebeğin normal yolla doğabilmesi anne ve bebekteki birçok faktöre bağlıdır. Öncelikle ilk gebeliklerde bebeğin pozisyonu doğum yöntemine karar vermekte son derece önem taşır. Genelde haftadan itibaren ideal pozisyondaki bebek baş aşağı ve yana dönük olarak durur. Sonrasında bebeğin pozisyonunu değiştirme ihtimali düşüktür. Bu değerlendirmeyi bebeğin doğumuna yakın tekrar yapmak gerekmektedir.

Normal doğum yapan kaç gün hastanede kalır?

Normal doğum yapan annelerimiz genellikle 24 saat sonra bebeğiyle birlikte taburcu edilir.

Etiketler:braxton hicksdoğumnstserviksvajinal doğum

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası