okb baş ağrısı / Pierre Janet’ye göre obsesif kompulsif bozukluk

Okb Baş Ağrısı

okb baş ağrısı

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler

Obsesif kompulsif bozukluk nedir?

Obsesif kompulsif bozukluk, takıntılı düşüncelerle (obsesyonlar) ve bu düşüncelerin neden olduğu zorlantılı davranışlarla (kompulsiyonlar) tanımlanan ruhsal bir hastalıktır. Günlük yaşam işlevselliğini kısıtlayabilen obsesif kompulsif bozukluk, iş ve sosyal yaşamda önemli problemlere yol açabilir ve yaşam kalitesini düşürebilir.

Obsesyonlar, bireyin zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Kişinin isteği dışında gelişir, sıkıntıya, huzursuzluğa, kaygıya neden olur ve kişi tarafından mantık dışı olarak değerlendirilir.

Kompulsiyonlar, takıntılı düşüncelerin neden olduğu yoğun sıkıntıyı ve huzursuzluğu azaltmak ya da ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen yineleyici davranışsal ve zihinsel eylemlerdir. Bu şekilde gerçekleştirilen düşünce ve davranışların obsesif kompulsif bozukluk olarak tanılanması için günlük işlevleri etkileyecek ve kısıtlayacak kadar yoğun olması gerekmektedir.

Obsesif kompulsif bozukluğunun belirtileri nelerdir?

  • Sürekli elleri yıkamak,
  • Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek,
  • İşleri belirli sayıda yapmak,
  • Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak,
  • Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.

Obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluğun nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak çeşitli fizyolojik ve psikososyal faktörler, bu bozukluğa yatkınlığı artırabilmektedir.

Yapılan araştırmalar;

  • OKB’li hastaların anne-babalarında ve diğer birinci derece akrabalarında OKB’nin sık olarak görüldüğünü,
  • OKB’li hastalarda, beynin sinirsel iletiminde önemli rolü olan serotonin hormonun işlevlerinde bozukluk gözlemlendiğini,
  • Çeşitli travmatik deneyimlerin,
  • Erken çocukluk döneminde aile ilişkilerindeki problemlerin,
  • Mükemmeliyetçilik, kuralcılık ve titizlik gibi çeşitli kişilik özelliklerin obsesif kompulsif bozukluk gelişiminde önemli rol oynadığını göstermiştir.

Obsesif kompulsif bozukluk hangi yaşlarda başlar?

Yapılan araştırmalar, her kişiden 3’ünde obsesif kompulsif bozukluk saptandığını göstermektedir. Bu bozukluk sıklıkla ergenlik dönemi ve ’lu yaşlarda başlamakla birlikte, okul öncesi dönemdeki çocuklarda da görülebilmektedir.

OKB’nin kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazlayken, erkeklerde ise daha erken yaşlarda başlamaktadır.

En sık görülen obsesyonlar ve kompulsiyonlar nelerdir?

Obsesyonlar ve kompulsiyonlar kültürden kültüre değişmekle birlikte, tüm dünyada en çok görülen obsesyon ve kompulsiyonlar şu şekildedir:

  • Bulaşma obsesyonu ve temizlik kompulsiyonu
  • Kuşku obsesyonu ve kontrol kompulsiyonu
  • Cinsel içerikli obsesyonlar
  • Dini içerikli obsesyonlar
  • Simetri/düzen obsesyonları ve kompulsiyonları
  • Dokunma kompulsiyonları
  • Sayma kompulsiyonları
  • Biriktirme ve saklama kompulsiyonları
  • Batıl inançlar, uğurlu uğursuz sayılar ve renkler

Obsesif hastalar, kaygı verici düşüncelerinden kaçınarak başa çıkmaya çalışır. Fakat kaçmaya çalıştıkça bu düşünceler daha da artmakta ve böylelikle kaçınma davranışı pekişerek güçlenmektedir. Bu durum kısır bir döngü haline gelmektedir.

Obsesif kompulsif bozukluk nasıl tedavi edilir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk tedavi edilebilir bir hastalıktır. Obsesif kompulsif bozukluğun tedavisinde ilaç kullanımı ve bilişsel davranışçı psikoterapinin en etkili yöntemler olduğu kanıtlanmıştır. 

Davranış Terapisi

Bilişsel davranışçı terapiler, hastalığın tedavisinde ve nükslerin önlenmesinde çok önemli yer tutmaktadır. Bilişsel terapi bazen tek yöntem olarak kullanılırken bazı durumlarda süreç hem ilaç tedavileri hem de bilişsel terapilerle birlikte yönetilmektedir. Davranış tedavilerinde amaç, hastaya kaygı veren ve kaygı oluşturduğu için kaçma, kaçınma davranışlarına neden olan düşüncelerle, yani obsesyonlarla karşı karşıya getirmek ve bu karşılaştırmanın oluşturduğu kaygıyı azaltmak için ortaya çıkan tekrarlayıcı davranışları, yani kompulsiyonları engellemektir.

Bilişsel süreçte ise tehdit, tehlike ve aşırı sorumluluk algılarının ne oranda gerçekçi olduğu, hangi düşünce hataları sonucunda abartılı tehdit ve tehlike algılarının ortaya çıktığı saptanmaktadır. Düşüncelerin bir amaç değil, araç olduğu ve işlevsiz düşüncelerin yerini gerçekçi ve işlevsel düşüncelere bırakması sağlanmaktadır.

İlaç Tedavisi

İlaç tedavisi beyindeki serotonin seviyelerini artırmaya yöneliktir.

Obsesif kompulsif bozukluk başka rahatsızlıkların oluşmasına neden olur mu?

Obsesif kompulsif semptomlarıyla eş zamanlı olarak yeme bozukluğu ve depresyon gibi birçok psikiyatrik bozukluğu ortaya çıkabilmektedir.

Obsesif kompulsif bozukluğu olan bireylerin yakınlarına düşen görevler nelerdir?

Kişinin içinde bulunduğu bir kaygı durumu ya da duygu durum problemi, yakın ilişki içinde olduğu bireyleri de etkilemektedir. OKB’li hastalar, takıntılı düşünce ve davranışlarının çevreleri tarafından fark edilmesi durumunda nasıl karşılanacaklarıyla ilgili yoğun endişe yaşar ve hissettiklerini paylaşmaktan kaçınabilir. Aileleri ve arkadaşları, kişinin obsesif düşünce ve davranışlarını engelleyemediğini bilmeli, tedaviye uyum sağlamaları için onları desteklemelidir. Ayrıca davranışlarındaki nedeni sorgulamak yerine, onu anladıklarını ve yanında olduklarını hissettirmeleri önemlidir.

OKB’li bireyin de takıntılarından rahatsızlık duyduğu, zihnine takılan düşüncelerin sebep olduğu kaygı ve korkunun önüne geçebilmek için kendini, tekrarlayan zihinsel ve davranışsal kalıpların içinde bulduğu unutulmamalıdır.

Engel olunamayan takıntılı düşüncelere ve bu düşüncelerle ilişkili zorlantılı davranışlara sahip olan kişiler, bu düşünce ve davranış bozukluğunun gündelik hayatını ve insan ilişkilerini etkilemesi durumunda vakit kaybetmeden uzman desteğine başvurmalıdır.

Takıntı (obsesif-kompulsif bozukluk) nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Herkesin zaman zaman ortaya çıkan tuhaf, sıradışı ve hatta rahatsız edici düşünceleri vardır. Eğer obsesif-kompulsif bozukluğunuz (OKB) varsa, bu tür olaylar günlük yaşamı etkileyecek, günlük aktiviteleri kısıtlayacak düzeye gelebilir. Peki, takıntı (obsesif-kompulsif bozukluk) nedir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilenler haberimizde

funduszeue.info

Yayınlanma: - 29 Kasım Güncellenme:

Takıntı (obsesif-kompulsif bozukluk) nedir? Belirtileri ve tedavisi…

Her kişiden ’ünde görülen takıntı yani obsesif-kompulsif bozukluk; genellikle ergenlik döneminde ve 'lu yaşlarda başlamasına karşın, okul öncesi çağdaki çocuklar dahil herhangi bir yaşta görülebilir. Erkeklerde daha erken yaşlarda başlamasına karşın genel olarak kadınlarda daha sık görülmektedir. Peki, takıntı (obsesif-kompulsif bozukluk) nedir? Belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

TAKINTI (OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB)) NEDİR?

Aslında OKB kişinin takıntılı düşünceler tarafından kuşatılmasıdır. Takıntı kelimesi, kuşatmak anlamına gelen Latince “obsidere” den gelmektedir. Obsesyonlar, gitmeyen, istenmeyen ve aşırı sıkıntıya yol açan düşünceler, görüntüler veya fikirlerdir. Kompulsiyon ise obsesyonların neden olduğu yoğun sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak ya da ortadan kaldırmak üzere yapılan yineleyici davranış ve zihinsel eylemlerdir.

Takıntılı düşüncelerin günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük aktivitelerimizi kısıtlayacak düzeye gelmesi durumunda buna Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB) adı verilir. OKB hastaları kalıcı ve kontrol edilemez düşünceler biçiminde istenmeyen saplantılar yaşarlar; oysa saplantı bazen kalıcı görüntüler, dürtü, endişe, korku veya şüphe veya bunların bir kombinasyonu olabilir.

TAKINTI (OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK) BELİRTİLERİ

Obsesyon ve kompulsiyonlar toplumdan topluma, kültürden kültüre değişiklik gösterebilir.

Obsesyonlar için belirtiler şunlardır:

– Pislik veya mikrop bulaşmasından korkma
– Başkasına zarar vermekten korkma
– Hata yapmaktan korkma
– Rezil olmaktan veya sosyal açıdan kabul edilemez bir şekilde davranmaktan korkma
– Günahkar düşünmekten korkma
– Düzen, simetri, kusursuzluk ihtiyacı
– Aşırı kuşku ve sürekli güvence ihtiyacı

Kompulsiyonlar için belirtiler ise aşağıdaki gibidir:

– Tekrar tekrar yıkanma, duş alma veya ellerini yıkama
– El sıkışma veya kapı koluna dokunma gibi hareketleri reddetme
– Kilit, ocak gibi şeyleri sürekli kontrol etme
– Rutin işleri yaparken içinden veya yüksek sesle sürekli sayı sayma
– Sürekli bir şeyleri belli bir biçimde düzenleme
– Belirli bir sıraya göre yemek yeme
– Genellikle rahatsız edici olan, akıldan çıkmayan ve uykuyu bölen kelimelere, görüntülere veya düşüncelere takılıp kalma
– Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlama
– İşleri belirli bir sayıda yapma ihtiyacı
– Değersiz şeyleri toplama veya biriktirme

TAKINTI (OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK) TEDAVİSİ

OKB ile ilgili saplantılar günlük yaşamı zorlaştırıcı olsa bile, birçok insan için güvenli ve etkili olan çeşitli tedavi seçenekleri vardır. OKB için en etkili tedaviler Bilişsel Davranış Terapisi (CBT) ve / veya ilaç tedavisidir.

İlaç tedavisi

Özellikle serotonin sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar OKB tedavisinde oldukça yararlı olmaktadır. Serotonin Geri Alım Engelleyiciler adı verilen bu grup ilaçlar OKB tedavisinde yaygın ve başarılı şekilde kullanılmaktadır.

Tedavinin ilk günlerinde hafif bulantı, baş ağrısı, uyku bozukluğu, midede huzursuzluk gibi geçici yan etkiler ile hastaların çoğunun dile getirmeye çekindikleri cinsel yan etkiler görülebilir. Ancak bu grup ilaçlar genellikle hastalar tarafından kolaylıkla kullanılan ve kullanımları sırasında bir sorun yaşanmayan ilaçlardır.

Etkilerinin görülmesi için iki hafta kadar beklemek gerekir. İlacın etkili olup olmadığına karar vermek için en az 10 hafta süre geçmesi beklenmelidir. Etkili olduğuna karar verilirse tedavinin gerekirse günlük doz arttırılarak en az iki yıl sürdürülmesi gerekir.

Bilişsel-davranışçı tedavi

Obsesif hastalar kaygı verici düşünceler ile bu düşüncelerden kaçarak ve kaçınarak başa çıkmaya çalışırlar. Ne var ki düşüncelerden kaçmaya çalıştıkça bu düşünceler daha da artmakta ve böylelikle kısır bir döngü oluşmaktadır. Davranış tedavilerinde amaç hastayı kaygı veren ve kaygı oluşturduğu için kaçma ve kaçınma davranışlarına neden olan düşüncelerle (obsesyonlar) karşı karşıya getirmek ve bu karşılaştırmanın oluşturduğu kaygıyı azaltmak için devreye giren tekrarlayıcı davranışları (kompulsiyonlar) engellemektir. Bilişsel ve davranışçı terapiler hem hastalığın tedavisinde hem de özelikle tekrarlamaların önlenmesinde çok önemli bir yer tutmakta, tedavide bazen tek başlarına bazen de ilaç tedavileri ile birlikte kullanılabilmektedirler. Bilişsel davranışçı tedavi seçenekler içinde en etkili ve önemli olanıdır.

'YouTuber'ları taklit etmek takıntı haline geldi'İlginizi Çekebilir'YouTuber'ları taklit etmek takıntı haline geldi'

baş ağrısıÇocukLatinceokulTeknoloji

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir?

Birlikte yaşamaya alıştığınız, ilaçlarla rahatlıkla kontrol edebildiğimiz, çok da önemsemediğimiz hastalıklarımız vardır. Ancak öyle hastalıklar vardır ki günlük hayatımızı etkiler, yaşam kalitemizi düşürür ve hatta yaşama sevincimizi yok eder. Gerilim tipi baş ağrısı bu tür rahatsızlardan biridir. Gelin gerilim tipi baş ağrısı nedir?, nedenleri ve belirtileri nelerdir? Gibi sorularınızın cevaplarına ve daha fazlasına birlikte göz atalım.

gerilim tipi baş ağrısı nedir?

Doğaları gereği hassas yapıya sahip olduklarından en çok kadınlar bu tür rahatsızlıklardan şikayetçidir. İşte kadınların en çok çektiği hastalıklardan birisi gerilim tipi baş ağrısıdır. Erkeklerin %69’u ve bayanların %88’i hayatlarının herhangi bir döneminde bu ağrıyı yaşar. Migrenin ardından en fazla rastlanan baş ağrısı tipidir. Toplumda en çok rastlanan baş ağrısı türüdür. Erkeklere oranla kadınlarda iki kat daha fazla görülen gerilim tipi baş ağrısı hemen hemen her yaşta görülebilir. Öyle ki hayatı boyunca hiç başım ağrımadı diyebilecek insan bulabilmek çok zordur.

Eğer alanında uzman psikologlardan yardım almak istiyorsanız Erdem Psikiyatri'den hemen randevu alabilirsiniz.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedenleri

Gerilim tipi baş ağrısının nedeni genellikle stres olduğu düşünülür. Ancak stres bu ağrıyı tetikleyen etkenlerden sadece bir tanesidir. Psikolojik ve çevresel etkenler, beslenme, alkol kullanımı, kafein içecek içmek, yorgunluk, sigara kullanmak ve menstrüasyon gerilim tipi baş ağrısını tetikleyen faktörlerdendir. Migrende olduğu gibi uykusuzluk da ağrının ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak gerilim tipi baş ağrısına neyin ya ada nelerin sebep olduğu hala kesin olarak tespit edilememiştir. Başlıca depresif bozukluk, anksiyete, panik atak ve obsesif kompulsif bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıkların gerilim tipi baş ağrısı ile birlikte görüldüğü tespit edilmiştir.

gerilim tipi baş ağrısı nedenleri nelerdir?

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Belirtileri

Gerilim tipi baş ağrısı; epizodik ve kronik olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bu sıklık derecesi hastaya sorun teşkil etme boyutu ve tedaviyi yönlendirmek açısından önemlidir. Ağrılar başın her iki yanında da hissedilir. Hastalar başlarına sarılı bir bant tarafından sıkıştırıldıklarını hissederler. Işıktan rahatsızlık, bulantı, kusma gibi belirtiler görülmez. Başta daha çok ağırlık, basınç ve sıkışma hissedilir. Baş kısmında doluluk hissinin yanında baş ağrısı, alın kısmında veya şakaklarda hissedilen basınç hissi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet oluşması görülür.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Kaç Gün Sürer?

Neredeyse hastaların tamamı doktora gitmeden önce gerilim tipi baş ağrısı ne zaman geçer diye düşünür ve gerilim tipi baş ağrısı ilaç isimleri araştırmaya başlar. Birçok hastada ağrılar ataklar şeklinde görülür. Epizodik gerilim baş ağrısı, yarım saat ile 15 günden az olacak şekilde ortaya çıkar. Üç ay süreyle ayda 1 günden daha fazla, 15 günden az olarak 30 dakika sürebildiği gibi günlerce de sürebilir. Sık yaşanan epizodik gerilim baş ağrısının kronik hale gelme ihtimali vardır. Kronik gerilim baş ağrısında ağrı saatler boyunca sürebilir ya da sürekli olarak devam edebilir. Baş ağrısı üç ay süresince ayda 15 ya da daha fazla günde ortaya çıktığında kronik olduğu düşünülür. Yaşam kalitesini fazla derecede olumsuz etkileyen bir durumdur. Aşırı ilaç kullanımına neden olabilir. Bazı durumlarda kronik migrenden ayırmak zor hale gelebilir.

Çift görme, boyun tutulması, halsizlik, kafa karışıklığı, ani şiddetli bir baş ağrısı, ateş, uyuşma hissi ya da konuşma güçlüğü beraber ağrı kötüleşirse doktora gidiniz. Özellikle herhangi bir kafa travması sonrasında bir ağrı gelişir ise en kısa zamanda doktorunuzla irtibata geçiniz.

Migren Ve Gerilim Tipi Baş Ağrısı Farkı

MigrenGerilim Tipi Baş Ağrısı
Çoğu zaman ‘aura’ olarak adlandırılan belirtilerden sonra başladığı görülür.Aniden ortaya çıkar. Önceden belirti görülmez.
Işığa ve sese hassasiyet yüksektir.Işığa ve sese hassasiyet görülmez.
Kusma ve bulantı genellikle vardır.Kusma ve bulantı yoktur.
Genellikle ağrı başın tek tarafında görülür.Ağrı genellikle başın her iki tarafında (çift taraflı) görülür.
Ağrı zonklayıcı bir şekildedir.Ağrı zonklayıcı olmaz.
Ağrı uykuda başlayabilir.Uykuda başladığı durumlar çok seyrektir.
Görme bozukluğu görülür.Görme bozukluğu görülmez. Yani gerilim tipi baş ağrısı göze vurur mu? Sorusunun cevabı hayırdır.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nasıl Geçer? 

Gerilim tipi baş ağrısında iki yönlü tedavi yaklaşımı vardır. Birinci tedavi yaklaşımı akut ağrıya yönelik tedavi, ikinci tedavi yaklaşımı ise koruyucu yaklaşımdır. Epizodik gerilim tipi baş ağrısı görülmekte ise ve ağrılar hafif derecede ve seyrek ise yalnızca ağrıya yönelik tedavi süreci başlatılmalıdır. Eğer kronik gerilim tipi baş ağrısı söz konusu ise veya ağrılı gün sayısı sık gerçekleşiyor ise ağrıya yönelik tedaviye ek olarak koruyucu tedavi de uygulanması gerekir. Çoğu hasta hafif belirtiler görüldüğü dönemlerde doktora gitmeden kendi tedavilerini yapar. Ağrı atakları sıklaşır ya da şiddetlenmeye başlarsa profesyonel tıbbi yardıma başvurur. Gerilim tipi baş ağrısı tedavisinde ilaçlı ve psikofizyolojik tedavi seçenekleri vardır. Bu seçenekler gerilim ve kaygıyı azaltıcı ilaçlar, rahatlama egzersizleri ve psikoterapi gibi yöntemlerden oluşur.

Herhangi bir ağrı atağını durdurmaya veya şiddetini azaltmaya yönelik çok sayıda farmakolojik akut tedavi seçeneği vardır. Seçilecek akut tedavi yöntemi, baş ağrılarının sıklığına, şiddetine, ağrıyla ilişkili belirtilerin ve eşlik eden başka hastalıkların olup olmadığına bağlıdır.

Gerilim tipi baş ağrısı tedavisinde ilaçlı olmayan tedavi yöntemleri de kullanılır. Bu kapsamda öncelikle hastaların uyku düzeni kontrol edilir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmeleri için yeme programı hazırlanır. Ayrıca alkol ve sigara gibi ağrıyı tetikleyebilecek maddelerden uzak durulması gerektiği önerilir. Hastanın duygu durumu değerlendirilmeye alınmalıdır. Anksiyete, depresyon veya ikisi de beraber gerilim tipi baş ağrısını ortaya çıkarabilir ve baş ağrılarını arttırabilir. Tüm bu durumları tanımak ve tedavi etmek gerekir. Aksi takdirde hasta tedaviye olumlu cevap vermeyebilir.

gerilim tipi baş ağrısı belirtileri nelerdir?

Psikofizyolojik tedavi yöntemleri arasında sayılabilecek yöntemler ise hipnoz, gevşeme egzersizleri, akupunktur, biofeedback ve fizik tedavi yöntemleridir. En sık kullanılan gevşeme yöntemlerinden biri progresif gevşeme eğitimidir. Bu eğitimdeki amaç günlük hayattaki gerilimin etkisini ortadan kaldırır. Yapılan araştırmalarda kognitif davranışsal eğitim ve gevşeme eğitimi gibi yaklaşımların gerilim tipi baş ağrısı tedavisinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

Gerilim Tipi Baş Ağrısından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Gerilim tipi baş ağrısında stresi arttıran etkenler tespit edilerek onlardan durmanın yollarını aramak gerekir. Endişe, stres, kaygı gibi yoğun duyguların dengelenmesi fazlasıyla önem arz eder. Bu nedenle gerekli psikolojik destek alınmalıdır. Hasta, stres ile baş etme davranışını kendi hayatına bir strateji olarak yerleştirmelidir. Bu tip baş ağrısına sahip bireyler düzenli olarak egzersiz yapmalıdır. Yeterli ve düzenli uyumalı, şikâyetlerinin azalmasını sağlamalı ve yorgunluk nedeniyle güçsüz kalma ihtimalini ortadan kaldırmalıdır. Hastalar alınacak psikolojik danışmanlık seanslarında gevşeme tekniklerini öğrenmelidir. Gerilim tipi baş ağrısı şikâyeti olan bireyler yemeklerini öğün atlamadan tüketmeli ve her zaman düzenli olmalıdır. Kişiler bedensel ve ruhsal dengelerini korudukları zaman gerilim tipi baş ağrıları gibi birçok hastalığın da önüne geçmiş olacaklarını unutmamalıdır. Neşeli ve mutlu kişilerde baş ağrısının görülme oranının daha az olduğu tespit edilmiştir.

Baş ağrınızı rahatlatmak için bazen tüm ihtiyacınız dinlenmek olabilir. Buz torbası ile soğuk uygulama ya da uzun, sıcak bir duş da çok iyi gelebilir. Yoğun iş temposundan zaman zaman sıyrılıp kendinize mutlaka zaman ayırmalısınız. En azından bol bol yürüyüş yapmalısınız. Kısacası, hayat kalitenizi elinizden geldiği kadar yükseltmeye çalışmalısınız.

J Clin Psy. ; 3(4): 

Obsessive Compulsive Disorder Masked By a Headache: A Case Report

Şebnem Soysal1, Çağlar ÇITAK2, Dilşad Foto Özdemir3, Kıvılcım GÜCÜYENER4, Ayşe Serdaroğlu5
1Uz. Psk Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Nöroloji Bilim Dalı
2Dr., Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, ANKARA
3Dr., Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı, ANKARA
4prof. Dr., Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Nöroloji Bilim Dalı
5prof. Dr., Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Nöroloji Bilim Dalı,

Headache is a common disorder in childhood, which is a part of different disease as well as psychological problems. It misleads the clinicians because of duration so it causes a wrong diagnosis. While determining treatment strategy for headache comorbidity must be carefully evaluated. So that we want present a year- old girl who was admitted to the emergency room with the complaint of headache. Her physical examination, laboratory and radiologic evaluation were all normal. Her psychometric evaluation revealed that she has got obsessive compulsive disorder. In the light of this case; we discussed the effect an psychological disorder on the symptom of headache in childhood.

Keywords: Key Words: Headache, obsessive compulsive disorder, childhood.

Baş Ağrısı İle Maskelenmiş Obsesif Kompulsif Bozukluk: Bir Olgu Sunumu

Şebnem Soysal1, Çağlar ÇITAK2, Dilşad Foto Özdemir3, Kıvılcım GÜCÜYENER4, Ayşe Serdaroğlu5
1Uz. Psk Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Nöroloji Bilim Dalı
2Dr., Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, ANKARA
3Dr., Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı, ANKARA
4prof. Dr., Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Nöroloji Bilim Dalı
5prof. Dr., Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Nöroloji Bilim Dalı,

Baş ağrısı çocukluk döneminde yaygın bir semptom olarak görülmektedir. Birçok tıbbi nedenle ortaya çıkabileceği gibi psikolojik nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Dahası hastanın sürekli baş ağrısı yakınmasını getirmesi klinisyenin olası diğer belirti ve tanıları atlamasına neden olacaktır. Baş ağrısı ile ruhsal tanı birlikteliğinin değerlendirilmesi tedavinin yönünü belirlemek açısından önem kazanmaktadır. Biz bu yazı ile baş ağrısı ile maskelenmiş obsesif kompulsif bozukluk olgusunu tartıştık. 15 yaşındaki kız hasta baş ağrısı yakınması ile başvurdu. Fizik incelemesi, laboratuar ve radyolojik incelemeleri normal sınırlar içerisinde olması üzerine psikometrik değerlendirme yapıldı. Psikometrik değerlendirilmesi obsesif kompulsif bozukluk olarak değerlendirildi. Biz olgunun ışığı altında psikolojik bozuklukların çocukluk çağında baş ağrısına katkıda bulunabileceğini belirtmek istedik.

Anahtar Kelimeler: Anahtar Sözcükler: BaÅŸ aÄŸrısı, obsesif kompulsif bozukluk,çocukluk çağı.

Şebnem Soysal, ÇaÄŸlar ÇITAK, DilÅŸad Foto Özdemir, Kıvılcım GÃœCÃœYENER, AyÅŸe SerdaroÄŸlu. Obsessive Compulsive Disorder Masked By a Headache: A Case Report. J Clin Psy. ; 3(4): 
Manuscript Language: English

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası