tahakkuk tutarı nedir / Tahakkuk Fişi Nedir? Nasıl Ödenir? - DİA Yazılım

Tahakkuk Tutarı Nedir

tahakkuk tutarı nedir

Tahakkuk Nedir? Verginin Tahakkuku Ne Anlama Gelir?

Tahakkuk kelimesi barındırdığı anlam itibariyle, gerçekleşme, yerine gelme anlamlarında kullanılmaktadır.

Tahakkuk Nedir?

Tahakkuk dilimizdeki anlamıyla, gerçekleşme, yerine gelme olarak ifade edilmektedir. Fakat bu kelime, vergi terimi olarak düşünüldüğü taktirde bununla alakalı olarak bilinmesi gereken başka konularda bulunmaktadır.

Burada merak edilen konu vergi anlamında kullanılan tahakkuk kelimesidir. Bu anlamda tahakkuk kelimesi; ortaya çıkmış olan fakat kayıtlara geçmemiş durumdaki bir gelir yahut giderin tanınmasıdır.

Tahakkuk nedir sorusuna verilebilecek bir başka cevap ise şu şekildedir “Resmi anlamda tahakkuk edilmemiş ise de firma yetkililerinin aynı fikirde olduklarını belirten bir terimdir.”

Başka bir ifade ile tahakkuk; ticari bakımdan verginin tarh edilmesinin ardından tahsil edilebilir hale gelmesi durumudur. Tahakkuk kelimesi hak, hukuk kelimeleri ile kökteş olup, kimi kaynaklarda verginin kesinleşmesi olarak tanımlanıyor olsa da bu şekilde açıklama doğru olmamaktadır.

Verginin Tahakkuku Ne Anlama Gelir?

Verginin Tahakkuku, verginin kesinleşmiş olması durumu, tarh ve tebliğ edilen verginin ödenecek hale gelmesi olarak ifade edilir. Tarh işlemi ile birlikte hesaplaması yapılmış durumdaki vergi oranı tebliğ ile mükellef olan kişiye duyurulduktan sonra herhangi bir itiraz durumunun söz konusu olmaması halinde artık kesinleşmiş bir şekilde belirlenen vadeye göre ödenebilecek duruma gelir.

Verginin Tahakkuku ayrıca; Tarh ve tebliği söz konusu olan bir verginin ödenmesi gereken safhaya gelmesi şeklinde de ifade edilebilir. Kısaca Verginin Tahakkuku ifadesi, vergi borcunun kesinleşmesi durumudur. Tahakkuk, tahsil yapılmasından önce gelen ve vergi alacaklısı konumunda bulunan kamu kurumlarının söz konusu alacağını hak edişe bağlayan bir işlem yahut aşama olarak da nitelendirilir.

Fakat tahakkuk, verginin tahsile hazır duruma gelmesi, bir başka deyişle kesinleşmesi demek değildir. Söz konusu verginin kesinleşmiş olması için, tahakkuk aşamasında iken mükelleflerin mevcut durumdaki bu vergi borcuna itiraz etmemeleri ve vergiyi kabul etmelerinin gerekliliği söz konusudur.

Tahakkuk Etmek Ne Demektir ve Neden Tahakkuk Etmek Gerekir?

Tahakkuk etmek, gerçekleşmek anlamına gelmektedir. Tahakkuk etmiş durumda olan bir vergi ya da borç geçerli niteliğe sahip durumda olan belgelere dayalı bir biçimde ve ayrıntılı bir şekilde hesaplanmış durumda olan ve ödenebilir bir hale gelmiş olan vergi yahut borç tutarı anlamına gelmektedir.

Her türden alacağın tahsil edilebilir hale gelmesi yahut bir borcun ödenme süreci içinde girmesi için öncelikli olarak kesinleşmiş olması yani tahakkuk etmiş olması ve kayıtlara geçirilmiş olmasının gerekliliği söz konusudur. Bir örnek verilmesi gerekirse; vergi borcunun bir mükelleften tahsil edilebilmesinin mümkün olması için mükellefin vergi dairesine vermiş olduğu beyannameye uygun olarak ve mevzuat kapsamında tahakkuk işleminin gerçekleştirilmesi ve tahakkuk eden vergi tutarının, verginin mükellefi olan kişiye tahakkuk fişi ile bildirilmesinin gerekliliği söz konusudur.

Tahakkuk ne demek? Tahakkuk fişi ne işe yarıyor?

Tahakkuk, Arapça kökenli bir kelime olup gerçekleşme, meydana gelme anlamlarına gelir. Özellikle sözleşme ve resmi belgelerde sıklıkla kullanılan tahakkuk teriminin etraflıca bilinmesi sizlere vergi ödemeleri dahil pek çok alanda kolaylık sağlar. Tahakkuk fişi ise oluşan vergi tahakkuku sonrası borçluların ödeyeceği vergilerin vergi mükelleflerine iletildiği yazılı beyandır. Sizler de tahakkukla ilgili bilmeniz gereken tüm detayları bu kapsamlı yazıda bulabilirsiniz. 

Tahakkuk nedir?

Tahakkuk daha çok vergilerin ödenme sürecindeki son aşamasını yani verginin oluştuğu süreci anlatmak için kullanılır. Türkçe anlamı gerçekleşme olan tahakkuk, bir borcun ödenebilir ya da tahsil edilebilir olduğu anlamına gelir. Vergi mükelleflerinin beyanı ve sunduğu belgelere göre kapsamlı bir şekilde değerlendirilip tahakkuk ettirilen vergilerin belirlenen tarihlerde ödenmesi gerekir. Tahakkuk kelimesi daha çok vergi borcu ödemeleri ve SGK prim borcu ödemelerinde kullanılır. 

İTO tahakkuk sorgulama nasıl yapılır?

İstanbul Ticaret Odası üzerinden yapılan tahakkuk başvurularınızı elektronik ortamda sorgulayabilirsiniz. Tüm tüzel  kişiliklerin tüm mali gelişmelerini sicile kaydetmesi zorunludur. Böylelikle İTO online işlemlerinden tüm mali işlem ve başvurular yapılabilir. İTO üzerinden tahakkuk sorgulama iki şekilde yapılabilir:

1.  İTO web sitesi üzerinden firma bilgileri sorgulama kısmında başvuru işlemlerinizde size verilen kayıt numarası ve işlem numarasını girerek sorgulama yapabilirsiniz.

2. İTO e-portal üzerinden tescil başvuru sorgulama adresi üzerinden ödeme makbuzu üzerinde yer alan tahakkuk numarası girilerek başvurunuzu kontrol edebilirsiniz.

Tahakkuk fişi nedir, ne işe yarar?

Kendisine tebliğ edilen vergilere itiraz etmeyen mükelleflere ödemesi gereken vergiyi gösteren çeşitli belgeler iletilir. Mükellefin ödemesi gereken vergi tutarını gösteren yazılı belgeye tahakkuk fişi denir. Tahakkuk fişi iki nüsha halinde düzenlenmekte olup bir kopyası vergi mükellefinde diğer kopyası ise vergi mükellefinin bağlı olduğu vergi dairesinde olur. Vergi mükellefleri kendilerine iletilen tahakkuk fişi ile vergi dairesine gidip tahakkuk fişini beyanname makbuzu olarak sunup vergi ödemesini gerçekleştirebilir. Vergi mükellefi kendisine belirtilen süre içerisinde tahakkuk fişinde yazan borçlarını ödemezse hakkında haciz işlemleri de başlatılabilir. Tahakkuk fişi vergi mükellefine ulaşıp ulaşmamasına göre bir süreç işletilmez. Vergi tahakkuku ortaya çıkıp belgelendiği andan itibaren vergi ödeme süreci başlar. Tahakkuk fişi herhangi bir sebepten ötürü kendisine ulaşmayan kişiler vergi daresine başvurarak tahakkuk fişini talep edebilir. Tahakkuk fişi kendisine ulaşan kişiler fişte şu bilgilerin yer aldığına emin olmalıdır:

1. Mükellefin adı ve soyadı

2. Verginin ait olduğu dönem

3. Vergi beyannamesinin tarihi

4. Vergi türü

5. Vergi iade tarihi

6. Vergi matrahı, vergi oranı ve tutarı

7. Beyanname ücreti

8. Tahakkuk fişi numarası

9. Tahakkuk fişini gönderen vergi dairesinin numarası

Verginin son ödeme tarihi

Gerekirse vergi mahkemesinde dava açılması ve düzeltilmesi hakkında kısa bilgiler

Vergi tahakkuk fişi sayesinde mükellefler gerekirse vergi borcuna itiraz edebilir veya düzeltilmesini talep edebilir. Tahakkuk fişinin bir nüshası mükellefte olduğu için resmi başvuru ve kontrollerde büyük kolaylıklar sağlar. Ayrıca vergi borçlarının düzenli takibinin yapılmasına da olanak sağlar. Olası bir yanlışlık durumunda vergi dairesine giderek itiraz edebilir ve düzeltmeleri yaptırablirsiniz.

Gelir vergisi kanunu tahakkuk esası

Gelir vergisinde elde edilen gelire göre tahakkuk oranı ve miktarları değişkenlik gösterir. Vergi Usulü Kanunu'nun maddesine göre vergi borcunun ortaya çıktığı yılı takip eden 5 yıl içerisinde mükellefe tebliği edilmeyen vergiler zaman aşımına uğrar. Dolayısıyla vergilerin size tahakkuk edilip edilmediği büyük önem arz eder. Gelir vergisine göre tahakkukun oluşması için gelir ve giderlerin kesinleşmiş olması gerekir. Gelir vergisi kanununa göre 7 çeşit gelir kaleminde tahakkuk esas alınır. Bu gelir kalemleri şöyle sıralanabilir;

1. Ticari kazançlarda

2. Zirai kazançlarda

3. İşçilere yapılan maaş ödemelerinde

4. Serbest meslek kazançlarında

5. Ticari işletmeye dahil olan gayrimenkul sermaye iratlarında

6. Menkul sermaye iratlarında

7. Sair kazanç ve iratlarında

 KDV Tahakkuk kaydı

Alıcılar tarafından mal satana ödenen vergiye KDV. denir. Tıpkı alıcılar gibi işletmeler de KDV öderler. Müşteriden tahsil ettikleri KDV'nin geriye kalan kısmını vergi dairelerine ödemeleri zorunludur. İşte buna KDV tahakkuk kaydı denir. Mahsup kayıtlara göre işletmelerin bunu her ay sonunda ödemesi gerekir. İşletmeler bir ay içerisinde aldıkları ve ödedikleri KDV'yi  muhasebe kayıtlarına geçirerek gerekli hesaplamaları yaparlar. 

Tahakkuk nedir?

Tahakkuk gerçekleşme demektir. Tahakkuk kelimesi daha çok bir muhasebe terimi olarak kullanılmaktadır, Bir borcun veya bir ödemenin veya bir alacağın belgelere dayalı olarak kesinleşmesi yani tahsil edilebilir veya ödenebilir hale gelmesine tahakkuk adı verilir. Örneğin; vergi tahakkuku, SGK primi tahakkuku gibi. Mükellefin beyanlarına ve ibraz ettiği belgelere dayanılarak ayrıntılı bir şekilde hesaplanan ve belgelendirilen vergi tutarı tahakkuk etmiş yani belirtilen tarihte ödenmesi zorunlu hale gelmiş bir vergidir. 

Tahakkuk kelimesi günlük hayatta çoğunlukla vergi borcu veya SGK prim borçları ile ilgili olarak karşımıza çıkar. Vergi açısından tahakkuk tanımına bakarsak, Vergi Usul Kanunu’da verginin tahakkuku “tarh ve tebliğ edilen bir verginin ödenmesi gereken bir safhaya gelmesi”, olarak açıklanmaktadır.

Tahakkuk Etmek Ne Demek?

Tahakkuk etmek gerçekleşmek demektir. Tahakkuk etmiş bir vergi veya borç geçerli belgelere dayalı bir şekilde ve ayrıntılı olarak hesaplanmış ve ödenebilir hale gelmiş vergi veya borç tutarı demektir. 

Neden Tahakkuk Etmek Gerekiyor?

Herhangi bir alacağın tahsil edilebilir duruma gelmesi veya bir borcun ödenme aşamasına gelmesi için öncelikle kesinleşmesi yani tahhakkuk etmesi ve kayıtlara geçirilmesi gereklidir. Örneğin bir vergi borcunun mükelleften tahsil edilebilmesi için mükellefin vergi dairesine verdiği beyannameye dayanarak ve mevzuata uygun şeklide tahakkuk işleminin yapılması ve tahakkuk eden vergi tutarının, verginin mükellefine tahakkuk fişi ile bildirilmesi gerekir. 

Tarh Nedir?

Tarh’ın kelime anlamı çıkartma olmakla birlikte genellikle vergi terminolojisinde kullanılan bir terimdir. Vergi tarhı, kanunlarla belirlenen matrahlar ve oranlar üzerinden vergi alacağının vergi dairelerince hesaplanması demektir. Vergi Usul Kanunu’na göre vergi tarhı dört şekilde yapılır:

  • Beyannameyle ile Tarh: Mükelleflerin ödemekle yükümlü oldukları vergileri kendilerinin hesaplayarak vergi dairelerine beyanname ile bildirmeleri esasına dayanır. 
  • İkmalen Tarh: Tarh edilmiş olan bir verginin kayıtlar incelendiğinde eksik hesaplandığının tespit edilmesi ve ilave vergi borcu çıkması durumunda başvurulur.
  • Resen Tarh: Mükellefin elinde belge olmaması durumunda ödenmesi gereken verginin yetkili makamların takdirine göre belirlenmesidir. 
  • İdarece Tarh: Vergi mükellefinin, kanunda belirtilen tarihlerde vergi beyannamesini vergi dairesine iletmemesi halinde vergi dairesinin mükellefin ödemesi gereken vergiyi kendi esaslarına göre hesaplamasıdır. Bu durumda vergi borcuna ek olarak vergi ziyaı cezası, gecikme cezası ve faizi gibi ilave yükümlülükler oluşur. 

Tebliğ Nedir?

Tebliğ, bildiri anlamına gelir. Tebligat, tebligat yapmak veya tebliğ etmek biçimlerinde de kullanılır. Tebligat bildirimler, tebliğ etmek ise haber vermek veya bildirmek anlamlarına gelir. Tebliğ kelimesi daha çok resmi makamlar tarafından yapılan bildirimler için kullanılır.

Örneğin; vergi daireleri mükelleflere vergi borçları ile ilgili yazılı bildirimde bulunur yani tebligat yaparlar veya bankalar temerrüde düşen alacaklarını tahsil etmek için noter aracılığıyla borçluya bildirimde bulunur yani tebligat gönderirler. 

Tahsil Nedir?

Bir alacağın borçlusundan nakden teslim alınması işlemidir. Tahakkuk eden vergi, mükellef tarafından usulune uygun olarak ödendiğinde tahsil edilmiş olur. 

Mahsup Ne Demek?

Mahsup hesaplanmış veya hesaba işlenmiş anlamlarına gelir. Ticari işlemlerde ve muhasebede bir geçek veya tüzel kişinin bir işlemden doğan borcunun bir başka işlemden doğan alacağından düşülmesi anlamında kullanılır. 

Tahsilat Nedir?

Tahsilat, tahsil kelimesinin çoğuludur. Borçların nakden alınması işlemini genel olarak ifade etmek için kullanılır.

Tahakkuk Fişi Nedir?

Vergi daireleri, SGK ve diğer devlet kurumları tarafından, bu kurumlara yapılacak tahakkuk eden ödemelerin tahsilatı için düzenlenen bir tür ödeme belgesidir. Mükellef veya borçlu, tahakkuk fişinde belirtilen vergi /ceza veya SGK primi tutarını yine tahakkuk fişinde belirtilen son ödeme tarihinde ödemekle yükümlüdür. Örneğin vergi tahakkuk fişi, vergi dairesi tarafından mükellefin vergi dairesine ilettiği vergi beyannamesine göre düzenlenen belgedir. Mükellefler, internet bankacılığı üzerinden tahakkuk fişi numarasını girerek ödeme yapabilirler. Tahakkuk fişi tahakkuk eden ödemenin türüne göre farklılık gösterebilir. Örneğin kurumlar vergisi tahakkuk fişi üzerinde aşağıdaki bilgiler bulunur: 

  • Düzenlenme Tarihi
  • Tahakkuk Fişi Numarası
  • Tahakkuk Eden Verginin veya Cezanın Türü veya SGK Prim Borcu 
  • İlgili Vergi Dairesi / Kurumun Numarası
  • Vergi Beyannamesinin Tarihi
  • Mükellefin Adı Soyadı ve Vergi Numarası
  • Vergi Matrahı
  • Vergi Oranı
  • Vergi Tutarı
  • Son Ödeme Tarihi
  • Verginin Ait Olduğu Dönem
  • Beyanname Ücreti

Tahakkuk Fişi Numarası Nasıl Öğrenilir?

Tahakkuk fişleri ilgili kurumun internet sitesinden görüntülenebilir. Örneğin SGK Primleri tahakkuk fişleri seafoodplus.info sitesinden, vergi dairelerine ödenecek her türlü vergi ve cezalar seafoodplus.info adreslerinden mükellef numarası, TC kimlik nosu, şifre girilerek görüntülenebilmektedir. 

Tahakkuk Fişi Ödeme

Tahakkuk fişleri, tahakkuk fişini düzenleyen kurumların, varsa, veznelerinden ödenebileceği gibi banka şubelerinden, ATM’lerden, internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları üzerinden de ödenebilmektedir. Tahakkuk fişinde belirtilen tutarı ödemek için tahakkuk fişini ilgili kurumun veznesine veya bankaya ibraz etmek veya ATM’ler, internet bankacılığı veya mobil bankaclılık uygulamaları üzerinden ilgili kurum ödemesi seçeneği tıklandıktan sonra tahakuk fişi numarasını girmek gereklidir.

SGK Tahakkuk Ödeme

Şirketler çalıştırdıkları elemanların SGK bildirimlerini izleyen ayın 23’üne kadar SGK’ya elektronik ortamda iletmek zorundadırlar. Bildirimleri SGK’ya ilettikten sonra işverenler yine SGK’nin internet sitesi üzerinden üretilen tahakkuk fişlerini alarak tahakkuk eden prim ödemelerini ay sonuna kadar yapmakla yükümlüdürler. SGK tahakkuk ödemelerinin yapılabildiği kanallar:

  • Banka vezneleri 
  • İnternet Bankacılığı 
  • E-devlet web sitesi

Mahsup Fişi Nedir?

Mahsup fişi kurumların muhasebe birimleri tarafından hesaplar arasında yapılan giriş ve çıkışlar için düzenlenen bir belgedir. Mahsup fişinde, açıklama, borç ve alacak sütunları bulunur. Açıklama sütununa yapılan işlemle ilgili olarak borçlandırılan ve alakalandırılan hesapların kodu ve adı yazılır. İşlem tutarı, ilgili işlem sonucunda borçlandırılan hesabın karşısına borç sütununa ve alacaklandırılan hesabın karşısına alacak sütununa yazılır. 

Ücret Tahakkuk Kaydı Nasıl Yapılır?

Kurumlar, tahakkuk eden brüt personel ücretlerinden yasal kesintileri düştükten sonra kalan net ücreti çalışanlarının hesaplarına yatırmakla yükümlüdürler. Brüt Ücretlerden, SGK İşçi payı, işsizlik sigortası işçi payı, AGİ (asgari geçim indirimi), gelir vergisi damga vergisi kesintileri yasal oranlara göre hesaplanır ve toplam tutar çalışanın brüt ücretinden kesilir. Brüt çalışan ücreti, kesintiler ve net ücretin muhasebe kayıtlarının nasıl yapıldığını aşağıdaki örnekte görebilirsiniz.

Örnek: 5, TL brüt ücret alan bekâr ve çocuksuz bir personele yasal kesintilerden sonra 3,,12 TL net ücret ödendiğini varsayalım. Söz konusu ücretliye ödenen brüt ücret tahakkukunun muhasebe kaydı şu şekilde yapılır: 

Aralık Brüt Ücret Tahakkuku Muhasebe Kaydı

BORÇALACAK
Genel Yönetim Gideri,43
Brüt Ücret
SGK İşveren Payı (%20,5)
İşsizlik Sig. İşveren Payı (%0,02
Diğer Çeşitli Alacaklar,57
 Asgari Geçim İndirimi (%15) ,57
Ödenecek Vergi ve Fonlar,88
Çalışan Gelir Vergisi ,93
Damga Vergisi ( %0,)37,95
Ödenecek SGK Kesint.   1,
 SGK İşçi Payı ( %14),00
İşsizlik Sigorta İşçi Payı (%1)50,00
 SGK İşveren Payı (%20,5),00
 İşsizlik Sigorta İşveren Payı (%2),0
  Personele Borçlar,12

Makalede Geçen Terimler ve Anlamları

Mükellef Ne Demek?

Bir şeyi yapmak veya yerine getirmekle yükümlü anlamına gelen mükellef aynı zamanda eksiksiz ve özenle hazırlamış demektir. 

Vergi Mükellefi Ne Demek?

Vergi Usul Kanununa göre kendisine vergi borcu yüklenen ve vergi ödemekle yükümlü gerçek ve tüzel kişilere vergi mükellefi adı verilir. 

Beyan Etmek Ne Demek?

Beyan etmek, bildirmek, açıklamak, söylemek, bildirimde bulunmak anlamlarına gelir. Örneğin Mal beyanı, bir kişinin mal varlığını yazılı olarak açıklamasıdır. Hukuk terminolojisinde, yazılı beyan ve sözlü beyan olarak iki şekilde beyan yapılabilir. Yazılı olarak veya hazır bir form doldurularak yetkili birimlere veya resmi makamlara yapılan bidirimlere beyanname adı verilir, örneğin gümrük beyannamesi, geçici vergi beyannamesi gibi.

Tahakkuk fişi, vergi mükelleflerine bilgilendirme amaçlı verilen bir resmi belgedir. Tahakkuk kelimesi, “yerine getirme, gerçekleştirme” anlamına gelir. Bu yazımızda tahakkuk fişi nedir ve tahakkuk fişi nasıl ödenir sorularının yanıtlarını verdik.

İçindekiler

Tahakkuk Fişi Nedir?

Vergi tahakkuku terimi, tebliğ ve tarh edilen bir verginin, ödenmesi gerektiğini ifade eder. Vergi tahakkuku söz konusu olduğunda, tebliğ edilen vergi miktarı, mükelleflere tahakkuk fişi ile gönderilmektedir. Bir başka deyişle mükellefin ödeyeceği vergi, tahakkuk fişi aracılığıyla tahakkuk edilir.

Tahakkuk fişi, borçluya vergisini ödemesi gerektiğini belirtir. Bir diğer bilgilendirmesi ise, ödenmesi gereken verginin son tarihine geldiğidir. Tebliğ edilmiş olan vergi borcu, bütün bilgileriyle tahakkuk fişine yazılır ve borçluya beyan edilir.

Vergi mükellefine tahakkuk fişi gönderildikten sonra ödeme süreci başlar. Eğer borçlunun bir itirazı yoksa ve vergisini ödemezse, haciz süreci başlatılır.

Tahakkuk fişi tebliği, kimi zaman beyan üzerinden yapıldığı gibi, kimi zaman da ihbarname ile de yapılabilmektedir. Kanunlarda yer alan özel durumlar söz konusu olduğunda, vergi çizelgesinin ya da bir başka deyişle tekalif cetveli ilanı ile de yapılabilmektedir.

Vergi Tarhı Nedir?

Vergi tarhı, mükellefin ödemesi gereken vergi borcunun hesaplanması ve ortaya net bir sonuç çıkarılmasıdır. Vergi sistemi içerisinde aşağıda yer alan 5 adet tarh usulü bulunmaktadır:

  • Beyanname usulü
  • Kesim usulü
  • Takdir usulü
  • Karine / dış belirtiler usulü
  • Kaynakta vergileme usulü

En sık kullanılan tarh usulü ise beyanname usulüdür. 

Tahakkuk Fişinde Yer Alan Bilgiler

Bir tahakkuk fişinde mutlaka bulunması gereken bilgiler şu şekildedir:

  • Vergi matrahı
  • Vergi hesabı
  • Vergi miktarı
  • Tahakkuk fişi tanzim tarihi
  • Mükellefin gerçek kişi olması halinde isim soy isim bilgileri
  • Mükellefin tüzel kişi olması halinde unvanı
  • Vergi mahkemesi davası ve düzeltmeye dair hüküm bilgileri
  • Tahakkuk fişi sıra numarası
  • Vergi beyannamesi tarihi
  • Vergi dönemi
  • Mükellefin adres bilgileri

Tahakkuk Fişi Neye Yarar?

Tahakkuk fişi, vergilerle ilgili kanunlar dahilinde beyana bağlı alınan vergilerin tarh ile tahakkuk edilmesidir. Vergi dairelerinde beyanname alınırken tahakkuk fişi de tanzim edilmektedir. Tanzim edilen tahakkuk fişinin bir aslı mükellefte, diğer aslı da mükellef adına beyanname hazırlayan vergi dairesine verilir. Böylece vergi tahakkuk edilmiş olur. Vergi tahakkuk fişinin vergi mükellefine verilmiş olan nüshası, aynı zamanda makbuz görevi de görür.

Tahakkuk Fişi Nasıl Alınır?

Zaman zaman mükelleflere gönderilen tahakkuk fişleri, mükelleflerin eline geçmeyebilir. Böyle durumlarda tahakkuk işlemi durmaz ya da durdurulmaz. Tahakkuk fişi mükellefin eline geçmemişse, mükellefin kayıtlı adresine posta yoluyla gönderilir.

Tahakkuk Fişi Nasıl Ödenir?

Vergi beyannameleri tahakkuk fişleri ile gönderilmektedir. Tahakkuk fişi ile vergi ödemek için 3 farklı yol izlenebilir:

  • Vergi dairesine gidip ödeme: Beyanname ile beraber gönderilen tahakkuk fişiyle vergi dairesine gidip, vezneden vergi ödemesini yapmak mümkündür.
  • Bankaya gidip ödeme: Yine tahakkuk fişiyle bankaya gidip, vezneden tahakkuk fişi aracılığıyla vergi ödemesi yapılabilir. Ancak burada gidilen bankanın kamu bankası olması gerekir.
  • İnternet üzerinden ödeme: Online vergi dairesinden veya kamu bankalarının mobil uygulamalarından vergi ödemek mümkündür. Oldukça basit bir şekilde bankaya gitmeden veya sıra beklemeden vergi ödenebilir.

Gelir ve gider takibini bulut teknolojisi farkıyla kolayca yapmak ve DİA ile işinize özgürlük katmak için formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir