nitrojenli lastiğe hava basmak / Nitrojen Hava Nedir? - Nitrojen Gazı Fiyatı - Mecidiyeköy

Nitrojenli Lastiğe Hava Basmak

nitrojenli lastiğe hava basmak

Lastiklerde Normal Hava Yerine Nitrojen Koymanın Etkileri

Şişirilebilen lastikleri olan taşıtlarda, lastikleri şişirmek için genellikle normal hava kullanılmaktadır, anca

Şişirilebilen lastikleri olan taşıtlarda, lastikleri şişirmek için genellikle normal hava kullanılmaktadır, ancak son zamanlarda lastiklere nitrojen gazı basmak moda haline gelmeye başladı. Burada merak edilen nokta şu ki, nitrojen gazı ile lastik doldurmanın faydaları var mıdır? Çünkü nitrojen gazını bastırmak belirli bir para karşılığında olmaktadır.

 

Normal zamanlarda herhangi bir benzin istasyonunda bulabileceğimiz ve ücretsiz olarak lastiklerimize basabildiğimiz havanın birleşenleri;

%78 oranında Nitrojen, %21 oranında Oksijen ve %1 oranında diğer gazlardan oluşmaktadır.

Nitrojen ve Oksijen Gazı Temel Özellikleri;

Nitrojen gazının en önemli niteliği diğer maddelerle reaksiyona kolay girmemesidir. Bünyesinde nem barındırmamakta, bu bağlamda kuru bir yapısı vardır. Oksijen ise, oldukça aktiftir ve birçok madde ve materyal ile çok kolay bir şekilde reaksiyona girebilmektedir. Bu durumlarda küf de dediğimi oksitlenme ortaya çıkmaktadır.

 

Oksijenin Lastik İçinde Oluşabilecek Etkileri ;

  • Araç lastiklerinde sünger benzeri bir yapı vardır. Yüzeylerinde mikroskobik delikler mevcuttur. Normal hava basıncı sırasında basılan oksijen, bu deliklerden kaçabilir. Bu da lastik havasının azalmasına sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda 1 yıllık bir süre içerisinde %%15’lik bir basınç kaybı yaşanabilmektedir.
  • Normal havanın uhdesinde su buharlar da vardır. Su buharı, oksitlenme yani küflenmeye neden olabilmektedir. Her ne kadar lastik iskeletinin içinde kalsa da, lastikte yer alan çelik kuşaklar su buharından etkilenebilmektedir. Araç lastiğinin kauçuğu da bu durumdan zarar görebilmektedir.
  • Normal hava içerisinde yer alan su buharı, lastik iç basıncının değişmesine neden olabilmektedir. Sürücünün sürüşü sırasında artan sıcaklıklar lastik içinde yer alan suyun buharlaşmasına, bu buharlaşma da lastik içinde genleşme ile birlikte araç lastiğine bu derece zarar verebilecektir.
  • Düşük iç basınçlı araç lastikleri her zaman daha fazla yakıt tüketimine neden olmaktadır. Bunlardan anlaşılacağı üzerine araç lastiklerine normal hava yerine “Nitrojen” gazı basmak araç için faydalı bir durum. Ancak bu durumun ne derece avantaj ya da dezavantaj olduğunu anlamak gerekmektedir.

 

Yapılmış bazı araştırmalar ;               

  1. Amerika Birleşik Devletlerinde bir deney yapılmış, bir takım lastiğe hava, diğer takım lastiğe nitrojen gazı basılmış ve deneyin, yani 1 yıllık sürenin sonucunda hava dolu olan lastikte %10’luk bir basınç kaybı yaşanırken nitrojen doldurulan lastikte ise bu oran %6,3 seviyesindedir. Deneyin 1 yıllık bir süreyi kapsadığı, ayrıca bu 1 yıllık süre içerisinde normal şartlar altında bir sürücünün en az 1 kez yazlık-kışlık lastik değişimi yaptırdığını düşündüğümüzde bu oranlar çok önemsiz kalmaktadır.
  2. Su ve su buharı lastiklere zarar vermektedir. Bu genel kabul gören bir kanıdır. Bir lastik ömrü üzerinde hesap yapılacak olursa, bir lastiğin ömrünün ortalama km olduğunu, 5 yıl kullanılabileceğini farz edersek, uzun vadede normal havanın tekerlek içine sunacağı havada bulunan hava partiküllerinin lastiklere çok büyük bir olumsuz olmayacaktır.
  3. Bir başka deneyde, lastik ısınmaları nedeniyle lastik içindeki gazların genleşmeleri takip edilmek istenmiş. Normal hava ile şişirilen lastiklere göre, nitrojen gazı ile şişirilen lastikler çok az bir miktar baskı yapmaktadır. Ancak bu durum da, bir sürücünün sürüş konforu, yol tutuşu gibi etmenleri etkilemeyecek kadar küçük bir baskıdır.
  4. Nitrojen gazı ile doldurulan bir lastik, 2/3 oranında bir basınç kaybı yaşamaktadır. Her ne kadar nitrojen, sıradan havaya göre daha avantajlı görünse de, nitrojen basılan lastiklerin basınçları düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Ayrıca nitrojen basılan bir lastiğe, başka bir zamanda oksijen basılması istenmesi durumunda ilk basılan nitrojen vasfını kaybedecek ve normal hava basmaktan öteye gidemeyecektir.

 

Sonuç Olarak;

                  ***Nitrojen gazı ile lastikleri doldurmanın bir takım avantajları bulunmakta, ancak zararı bulunmamaktadır. Bununla beraber ise her ne kadar yararlı olarak nitelendirilmiş olsa da, bu konuda uzman olmayan ve yeterli bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olmayan kişiler için de net anlaşılamayabileceği ortadadır.

***Normal şartlar altında nefes aldığımız havada %78 oranında nitrojen bulunmaktadır. Özellikle nitrojen gazı basan yerlerde ise bu oran %%99 civarında olduğunu, bilerek veya bilmeyerek bir miktar dahi oksijenin lastiğin içine girdiğini düşündüğümüzde de, nitrojen ile lastiklerimizi şişirmenin hiçbir anlamı olmayacaktır.

 

Otomobillerin yerle bağlantı kurduğu noktalar olan lastiklerin basıncı sürüş güvenliği ve performansı açısından büyük önem taşır. Şişirilebilir lastik kullanan araçların lastiklerinin şişirilmesinde genellikle hava kullanılır. Hava dışında kullanılabilen diğer bir gaz ise Nitrojen gazıdır. Son yıllarda sıkça tercih edilen lastiklere nitrojen gazı basma hakkında merak edilen her şeyi bu yazıda anlatacağız.

Nitrojen ve havanın farkı ne?

Bu soruya doğru ve anlaşılır cevap vermek adına ilk önce lastiklerimizi şişirdiğimiz, nefes alırken soluduğumuz havanın içinde ne var bunu inceleyelim. Havanın içindeki bileşenleri kabaca 3&#;e ayırabiliriz.

  • Nitrojen (Azot) : %78
  • Oksijen : %21
  • Diğer gazlar : %1

Oranlara baktığımız zaman zaten havanın içinde de çok yüksek oranda nitrojen olduğunu görmekteyiz. Ancak lastiklere hava yerine nitrojen basıldığı zaman gazın konsantrasyonu %93 ila %99 arasında değişir. Nitrojen&#;in en büyük özelliği diğer moleküllerle reaksiyona girme konusundaki isteksizliğidir, hatta bu yüzden &#;tembel&#; sıfatıyla nitelendirilir. Bunu sağlayan ise gazın nemsiz, kuru molekül yapısında olmasıdır.

Öte yandan havanın içinde bulunan %21 oranındaki oksijen gazının aktifliği ise çok yüksektir, diğer maddeler ile tepkimeye girme isteği yüksektir. Lastiğe basılan havanın içindeki oksijenin tepkimeye girmesi ise oksitlenmeye sebep olur.

Lastiği Nitrojenle Şişirmenin Avantajları

  • Havanın içinde yüksek oranda bulunan oksijen gazı tepkimeye açık bir gaz olduğundan zamanla lastiğin içindeki mikroskobik deliklerden lastik dışına çıkabilir. 1 yıllık bir dönemde %%15 basınç kaybı ortaya çıkabilir. Nitrojen ise oksijenin tam tersi özellik gösterdiğinden şişirdiğiniz lastiğin içindeki nitrojen dışarı çıkamaz ve basınç kaybı yaşanmaz.
  • Havanın içinde bulunan su buharı oksitlenmeye sebep olabilir. Lastiğin iç yapısındaki çelik kuşaklar bu su buharından etkilenebileceği gibi lastiğin kauçuk materyali de zarar görebilir.
  • Düşük lastik basıncı ile kullanılan araçlar, yere temas eden yüzey alanı arttığı için daha fazla yakıt tüketilmesine sebep olur. Nitrojenin, çeşitli özellikleri sayesinde lastik basıncını daha iyi koruması ise yakıt tüketimine fayda sağlar.

Nitrojen

funduszeue.info Otomobil İlanları

Lastiklere Nitrojen Basmak akıllıca mı?

lastik-nitrojen

Bu konuda bir kaç tartışma gördüğümüz için araştırdık ve aşağıdaki sonuçlara ulaştık.

Uçak teknisyeni bir arkadaş bu konularda yeterli blgiyi vermiş. Ama yinede tartışmaya açık.

Uçak lastikleri herzaman nitrojen ile şişirilir. sebebine gelince sıcak hava ve soguk hava değişimlerinde sıcaklık farkından dolayı lastiğin basıncının düşmemesi veya artmamasıdır.

Örnek: Kış mevsiminde istanbulda hava sıcaklığı -2 derece olsun. bu uçak kalktıktan 5 dakika sonra yukarıdaki havanın sıcaklığı ile arasında olacak. bu sıcaklıkta 9 saat uçup Singapur&#;a indiğini düşünün. oradaki sıcaklık ise +30 derece veya üstünde olacaktır.

Bu gibi ani sıcaklık değişimleri lastik ömrünü azaltacağından dolayı içleri daima nitrojen ile doldurulur.
Normal hava olsaydı lastik kendi kendine inip şişecekti. ve deforme olacaktı.

Lastiklere nitrojen koymanın avantajı da buna benzer. Siz yazın lastiğinizi nitrojenle 32 birim hava bastınız diyelim. Bu hava kışın da ölçerseniz yine 32 birim cıkar. Ama normal hava olsaydı arada 4 birimlik bir fark meydana gelirdi.

Normal havada sıcaklık arttıkca basınç artar sıcaklık düştükce basınç da düşer.

ikinci sebep: nitrojen ile şişen lastik görsel olarak farkedilmese de daha hafif olur.

not: nitrojen yol tutuşunu kesinlikle değiştirmez.

İkinci bir tez ise şöyle

1. si Nitrojen (bu arada türkçesi azot) havadan çok küçük bir oranda hafiftir. zaten atmosferin %79 unu azot oluşturur o yüzden lastiklere azot basmanın ağırlıkla ilgili bir yanı yoktur.

2. si azot çok kararlı bir maddedir ve tepkimeye girmeye meğilli değildir. oysa oksijen bildiğiniz gibi bulunduğu her ortamda soruna yol açar. bu lastikler içinde geçerlidir lastiğe hava bastığınız zaman hem havadaki nem hemde oksijen lastiği içten çürÜtür, bu da lastik ömrünü azaltır. ayrıca şuda varki lastiğe hava bastığınızda lastikten sızma olur ancak azot lastiklerden sızmaz.

Üçüncü bir tez

Oksijenin olduğu yerde pas olur .Nedeni de havayı basınç altında tuttuğunuzda birde hava sıcaklığını düşürdüğünüzde içinde havada bulunan su buharı sıvılaşır ve bu da pas yapar.
Ancak saf nitrojeni ne kadar sıkıştırırsanız sıkıştırın içinde su olmadığı için pas olmayacaktır. Asıl nitrojen basılmasının nedeni budur.(uçaklarda başka şartlar önemli olduğu için açıklamalarınıza bu açıdan katılıyorum )

Nitrojenin esprisi nedir peki?

Şudur: oksitlenme, yani bozulma için O2 lazımdır. Canlı cansız herşey oksitlenmeye, paslanmaya, bozulmaya mahkumdur. Bunun tek çaresi oksijensiz ortamdır. Bununda çaresi tehlikesiz, ucuz, kolay elde edilebilir bir gaz olan nitrojeni saf olarak kullanmaktır.

Böylece lastikler, elastik yapılarını yıllar boyu bozulmadan korur.

Ve sonuç;

Lastiklere nitrojen basılmalı mı basılmamalı mı?

Öncelikle şunun ifade edilmesi lazım. Hangi lastiklere nitrojen basılır hangilerine basılmaz.

Binek araç ve kısmen hafif ticari araçlara nitrojen basılması lastiğin çalışma prensibine aykırı olduğundan doğru değildir.

Lastik tutunmasını belli bir ısıya ulaştığında sağlar. Nitrojen lastiği hep soğuk tutacağından özellikle binek grubda tutunma sıkıntıları yaşanmaktadır. Hele hele ıslak zeminde.

Havanın içeriğindeki nem havanın doğasında vardır. Ama nemsiz hava basma imkanı da vardır. Tek yapılması gereken hava hattının başlangıç kısmına bir regülatör konarak havanın içindeki nemin ayrışımının yapıldığı yerlerden hava basmak.

Özellikle ağır vasıtalarda NITROJEN kullanmak daha akılcı ve mantıklıdır. Ağır vasıtaların lastik ısınma oranları bineklere göre daha fazladır ve ticari amaç güttüklerinden lastiklerin km. ömürlerinin fazla olması beklenir. Nitrogen dolu bir ağır vasıta lastiği soğuk olacağından aşınma süreci normal sürece göre daha uzun olacaktır.

O zaman binek araçların ömürde uzayabilir demek ki diyebilirsiniz, tabi can derdiniz yok ise.

Etiketler: lastiklere nitrojen basmak • uçak lastikleri

Lastik Nitrojen Dolumu ve Fiyatları

Oto lastiklere nitrojen basma i&#;lemi için mutlaka oto servise gitmek gerekir. &#;&#;lem, çok zor olmasa da hassasiyet gerektirir. Size en yak&#;n Otopratik ma&#;azas&#;na u&#;rayarak nitrojen dolumunu yapt&#;rabilirsiniz. En yak&#;n Otopratik hizmet noktas&#;n&#; bulmak üzere funduszeue.info üzerinden arama yapabilirsiniz. Ayr&#;ca sistem üzerinden randevu al butonuna t&#;klayarak online randevu alabilirsiniz. Nitrojen doldurma i&#;lemi hassasiyet gerektiren bir i&#;tir. Lastiklerin oksijeni tamamen bo&#;alt&#;ld&#;ktan sonra nitrojen bas&#;l&#;r. Ard&#;ndan tekrar doldur bo&#;alt yap&#;l&#;r ve böylece yüzde yüz nitrojen dolumu sa&#;lan&#;r.

Lastiklere Neden Nitrojen Bas&#;l&#;yor?

D&#;&#;ar&#;dan delme, kesme gibi i&#;lemler d&#;&#;&#;nda oto lastiklerin ömrünü k&#;saltan en önemli etken nemdir. Bu nedenle lastik otellerinde de nemsiz bir ortam olmas&#; gerekir. Nitorjen gaz&#;, nem olu&#;umuna izin vermez. Bu yönüyle oksijen gaz&#;na göre avantajl&#;d&#;r. Zira nem, lastiklerin korozyonuna neden olur. Nitrojen gaz&#;, lastiklerin ömrü uzat&#;r. Çünkü, lastik içinde çember telleri, subaplar hatta jantlar nemden zarar görürken nitrojen nem olu&#;umunu engelleyerek söz konusu parçalar&#; korur.

Lastiklere Nitrojen Doldurman&#;n Avantajlar&#;

En önemli avantaj&#; oto lastik içinde nem olu&#;umunu engelleyerek korozyon olu&#;umuna engel olmas&#;d&#;r. Bu da lastiklerin ömrünü uzat&#;r. Ayr&#;ca nitrojen, oksijen gibi &#;s&#;nmad&#;&#;&#; için frenlemede daha iyi performans sunar. Lastiklere nitrojen basmak yak&#;t tasarrufu sa&#;lar m&#; sorusunun yan&#;t&#; ise &#;öyle verilebilir: Yap&#;lan testler, nitrojen gaz&#;n&#;n yak&#;t tüketimi konusunda %2 gibi bir oranda tasarruf sa&#;lad&#;&#;&#;n&#; göstermi&#;tir. Ayr&#;ca nitrojen molekülleri oksijen moleküllerinden daha büyük oldu&#;u için lastik içinden difüzyonla hava kaça&#;&#; daha az olacakt&#;r ve lastiklerin havas&#; daha geç sönecektir. Lastik tamiri gibi nitrojen dolumu i&#;lemi için de Otopratik uzmanl&#;&#;&#;na güvenebilirsiniz. Arac&#;n&#;z&#;n tüm bak&#;m, parça de&#;i&#;imi, onar&#;m ihtiyaçlar&#; için destek alabilirsiniz. Bu amaçla funduszeue.info üzerinden online randevu alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası