kafadaki şişlik neden olur / Kafada Yağ Kisti Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır? | IDEA TIP

Kafadaki Şişlik Neden Olur

kafadaki şişlik neden olur

Beyin tümörünün en yaygın belirtisi baş ağrısı

Beyin kafatası içinde yer alan yumuşak kıvamda bir organdır. Birçok koordineli ve rastgele hareketin merkezidir. Bilinç ve duygusal yaşamın da merkezindedir. Hayati fonksiyonlarımızı kontrol eder. Bu nedenle, hayatımızın merkezindedir. Beyinle ilgili en ufak bir hastalık şüphesi, hastayı ciddi moral bozukluğuna ve depresyona itebilir. Ancak gerçek, öyle değildir. Beyinde yer alan her hastalık, kitle, kist her zaman ciddi sonuçlarla sonuçlanmaz.


EN YAYGIN BELİRTİ BAŞ AĞRISI!

Beyinde yer kaplayan hastalıklara baktığımızda bunların benign (iyi), malign (kötü) karakterlerde davranış gösterebildiğini söyleyebiliriz. Hastalar kitlenin bulunduğu yer ile ilgili fonksiyonel kayıplarla ve genel şikayetler ile doktora başvururlar. Hastalarda problemin başlamasının ana sebebi; kapalı bir alanda bulunan beyinde yani kafa içinde basıncın artmasıdır. En sık başvuru sebebi baş ağrısıdır. Sonrasında bulantı-kusma, şuur dalgalanmaları, uyku hali, baş dönmesi ve nöbet geçirme, vücudun farklı bölgelerinde kuvvetsizlikler, iştahsızlık, unutkanlık gelmektedir. Ancak şikayetler çok daha çeşitlilik gösterebilir. Hastalarda kitlenin bulunduğu yerin farklılığına göre dengesizlik, çift görme, görememe, yazılanı okuyamama, konuşamama, konuşulanı anlamama, yeni kelimeler ile konuşma, işitme bozuklukları, kulaklarda çınlama, kişilik değişiklikleri görülebilir. Bazılarında ise kafada şişlik, gözde dışarı doğru şişme, yüz felci gibi belirtiler olabilmektedir.

* Benign (İyi huylu) Tümörler

Aslında bu tabiri yavaş büyümelerinden, beyin dokusundan kolay ayrılabilmelerinden, tedavilerle sonuçlarının iyi olmalarından ve genellikle beyin dokusu dışından gelişmiş olmalarından almışlardır. Tabii ki en önemli tanıyı patoloji sonucu vermektedir. Ancak genellikle meningiomalar, hipofiz adenomları, kraniofaringiomalar, dermoid ve epidermoid tümörler, kolloid kist, nörinomlar bu gruba girmektedirler. Cerrahi olarak tedavi edilen ve tedavilerinde başarı şansı çok yüksek olan bu kitlelerde genellikle ameliyat sonrasında ek bir tedavi gereksinimi olmamaktadır. İyi huylu kistler genellikle içi sıvı dolu büyümeyen ya da çok yavaş büyüyen iyi huylu yer kaplayan lezyonlardır. Kistlerde eğer bulunduğu yerde beyindeki su dolanımını bozan bir yerleşim yoksa takip etmek ve büyüme durumunda müdahale etmek esastır. Kistin çıkarılması, kistin boşaltılıp takip edilmesi, kistin bir sistem takılarak sürekli boşaltılması tedavi seçenekleri arasındadır.

* Malign (Kötü huylu) Tümörler

Kabaca 2 başlık altında incelenirse;

Glial tümörler: Beyin dokusu içinden gelişen tümörlerdir. Ya beyindeki sinir hücrelerinden ya da beyindeki sinir hücreleri arasındaki destek hücrelerinden çıkmaktadırlar. Beynin en sık görülen, tümörleridir. Aynı zamanda beynin en sık görülen malign tümörleridir. Hızlı büyüme ve beyine yayılım özelliğine sahiptirler. Kontrolsüz çoğalabilmektedirler. Dereceleri vardır. Derecelerini radyolojik olarak tahmin etmek mümkün olsa da kesin tanıyı ve sonucu patoloji vermektedir.

VAKİT KAYBETMEMEK GEREKİYOR!

Genellikle şikayetler çok hızlı gelişmekte ve şikayetlerin bir çoğu beraber olmaktadır. Hastalara tanı konulduğu anda, fazla zaman kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. Bu tedavilerin başında da cerrahi tedavi gelmektedir. Çünkü buradaki asıl amaç; tümörün yarattığı yükü ortadan kaldırmak ve beyini rahatlatmaktır. Sadece cerrahi tedavi ile yetinilmemektedir. Hastada patoloji sonucuna göre genellikle ek tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar; streotaktik radyoterapi, konvansiyonel radyoterapi, kemoterapi olabilmektedir. Süreçte hastayı yakından takip etmek gerekmektedir. Hastaları çok disipliner şekilde (onkoloji uzmanı, radyoloji uzmanı ve beyin cerrahı beraber) takip etmek gerekir.

Metastazlar: Vücudun başka bir yerindeki tümörün beyine yayılması ile beyinde kötü huylu yayılım ve bası yaratan tümörlere, beyin metastazı denir. Genellikle bunlar; akciğer, meme ve bağırsak sisteminden olmaktadırlar. Böbrek, cilt ve prostat kaynaklı da olabilmektedirler. Hızlı yayılımlıdırlar. Hastalarda birden fazla yerde yayılım görülebilir. Tedaviyi belirleyen noktalardan bir tanesi budur. Eğer çok fazla ve beynin derin noktalarına yayılım varsa daha çok onkolojik (radyoterapi, kemoterapi)tedaviler uygulanır. Ancak; tek yayılım ya da çıkarılmasında hastada ek problem yaratmayacak kitleler görülürse, cerrahi olarak tedavi etmek gerekir. Bu sırada yayılımın geldiği organdaki kitlenin de tedavisini eş zamanlı programlamak gerekir. Diğer hekimlerle konsulte edilerek, aciliyet durumuna göre tedaviyi şekillendirmek gerekecektir. Operasyon sonrasında da hasta yakından takip edilmelidir.


Kafada Kist Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir?

Kist, içi hava, sıvı yahut yarı katı maddeyle dolu olan şişliklere denir. Kafada, saç derisinde kist oluşumu da sık karşılaşılan cilt problemlerdendir. İşte kafada kist oluşumu veya şişliğin nedenleri ve tedavi yöntemleri:

Lipom

Lipomalar, saç derisinde, başta en sık karşılaşılan kist türüdür ve kafada şişliklere neden olurlar. Lipoma yağ hücrelerinden oluşan tümörlerdir. Lipomaların sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik olduğu düşünülmektedir. 

Lipoma belirtileri şunlardır: Lipoma başta yumuşak ve yağ dolu şişliklere neden olur. Bu kistler genellikle küçüktür, ancak zamanla büyüyebilir. Lipom büyüdükçe acı hissi yaşanabilir.

Lipoma tedavisi: Lipomlar kişisel görünümü olumsuz etkilemedikçe hiçbir tedavi gerektirmezler.

Sebaseöz Kist

Sebaseöz Kist, başta yağ bezlerinin tıkanmasıyla meydana gelen şişliklerdir. Genellikle zararsızdırlar, endişeye mahal yoktur, ancak kist zamanla boyut, şekil veya görünüm bakımından değişirse mutlaka doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Sebaseöz Kist belirtileri: Sebaseöz Kist içinden sıvı sızdırabilir, kuruyup kabuklanma, saç derisinde pullanma yapabilir. Kistin ağız kısmı kapanarak sertleşebilir. Ayrca kızarıklık, ağrı ve şişme gibi iltihap belirtileri de verebilir.

Sebaseöz Kist tedavisi: Doktor lüzum görürse lokal anestezi uygular, bölgeyi uyuşturur ve kisti çıkarır, ardından kistteki bir parça biyopsi için gönderilir. Sebaseöz Kistin önlenmesinde hijyen önemlidir. Başı daima temiz ve kuru tutmalı, banyo yapmayı ihmal etmemelidir.

Kıl dönmesi

Kıl dönmesi, saç tıraşından sonra ortaya çıkabilir. Kıl dönmesinde saç, saç foliküllerinin yakınındaki cilde doğru uzamaya devam eder. Kıl dönmesi de başta şişlik, beze veya kistik görüntüye yol açabilir. Cildiye doktoru kıl dönmesinin durumuna göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Pilar Kist

Bu kistler saç köklerinin etrafında oluşur. Genelikle kafa derisinde meydana gelirler ancak nadiren vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Doktorlar genellikle tümör oluşumunu önlemek için bu kistleri çıkarmayı tercih eder. Pilar kisti az da olsa kanser riski taşır.

Pilar Kist belirtileri kafa derisinde ortaya çıkar, belirtileri ise sert yumru, şiş görüntü, iltihaplanma ve ağrıdır. Kafadaki yumru zamanla çok sertleşebilir.

Kistik Akne

Saç derisinde yahut vücudun her hehangi bir yerinde gelişebilen en şiddetli akne türüdür. Kistik akne oluşumunun nedeni yağ kanallarının tıkanması ve aynı kanalın enfeksiyonudur. Genetik olabilirler veya çeşitli bulaşıcı cilt hastalıklarından kaynaklanabilirler. İlaç kullanımı ile bu kistin tedavisi yapılabilir.

Kafada kist veya şişliğin diğer nedenleri

  1. Bazal hücre karsinomu
  2. Lyme hastalığı
  3. Gut hastalığı
  4. Dermoid Kist
  5. Epidermoid Kist
  6. Preauriküler Sinüs

Kafada şişlik veya kist nasıl geçer?

Saç derisinde, başınızda kist varsa ilk yapmanız gereken şey, bir cildiye doktoruna gitmek olmalıdır. Doktor durumun nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Baştaki kist enfeksiyon kaynaklıysa antibiyotik reçete edecektir. Gerekli görürse cerrahi operasyonla kist alınabilir, kanser şüphesi için biyopsi uygulanabilir.

Kafada Oluşan Yağ Kistinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücudun neredeyse tüm her yerinde ortaya çıkabilen yağ dokularına yağ bezesi yani tıptaki ismiyle lipom ismi verilmektedir. Lipomların ayak tabanı, avuç içi ve kafa derisinde (saçlı deride) ortaya çıkan tipine ise &#;yağ kisti&#; denilmektedir. Yağ kistleri tıpta sebase kist ve epidermoid gibi isimlerle de ifade edilmektedir.

Yağ Kisti Nedir

Yağ kistleri, en basit ve temel anlamıyla içleri sıvı dolu ve çevresi zarla çevrili keseciklerdir. Kisti oluşturan bu sıvının kıvamı yağlı ve oldukça koyu olduğu gibi ayrıca kötü bir kokuya sahiptir. Yağ kistleri iyi huylu tümörlerdir, nadiren kötü huylu olabilir. Kötü huylu kistlere dönüşme oranı %1&#;den daha azdır. Sağlık açısından herhangi bir ciddi risk oluşturmamaktadır. Ancak görünen yerlerde olduğunda kozmetik açıdan bireyleri rahatsız edebilir.

Yağ Kisti Neden Olur?

Kistlerin neden oluştuğu net bir şekilde bilinmemektedir. Uzmanlar saç diplerinde bulunan yağ bezlerinin tıkanması ile kafada yağ kistlerinin oluştuğu yönünde ortak görüş belirtmektedir.

Sağlıklı her insanın kafa derisinde saç köklerinin korunmasını sağlayan yağ ve ter bezleri yer almaktadır. Bu yağ bezleri saçların beslenmesini sağlamaktadır. Bu yağ bezlerinden birinin veya birkaç tanesinin tıkanması sonucunda salgı cilt altında birikir. Bu birikme sonucunda öncelikle boyutu küçük yağ kisti veya kistleri oluşur. İlerleyen süreçte ise kistin boyutu büyür ve rahatsızlık vermeye başlar.

Kafada Oluşan Yağ Kistinin Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Kistler dairesel yada küre benzeri bir yapıda görünürler. Boyutları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bir hastanın kafasında yer alan birden fazla kistinde boyutları değişik olabilir. Bazı hastalarda iltihaplanmaya bağlı kızarıklık, enfeksiyon ve ağrı gibi şikayetler söz konusu olabilir. Nadiren de olsa bazı hastalarda apseye bağlı ateşlenme ortaya çıkabilir.

Saçlı Deride Yağ Kisti Kimlerde Görülür?

Cinsiyet, yaş, ırk ayırt etmeksizin herkeste ortaya çıkabilen yağ kistleri çoğunlukla erkeklerde görülmektedir. Yaş aralığı olarak ise ortalama yaş arasındaki bireylerde görülmektedir. Yağ kistleri tek başına bir genetik problem olarak görülmez. Bilimsel araştırmalar kronikleşen güneş hasarlı cilt bölgesi bulunan yaşı ileri olan hastalarda yağ kistlerinin daha çok görüldüğünü göstermektedir. Bir diğer bilimsel araştırma ise yoğun akne vulgaris (sivilce) şikayeti bulunan kişilerin yağ kistleri ile daha fazla karşılaştığını göstermektedir.

Yağ Kisti Ağrır mı, Neden İltihaplanır?

Normal şartlarda baskıya maruz kalmadıkça kistlerde herhangi bir ağrı veya farklı bir şikayet görülmez. Ancak yağ kisti kapsülü mikrop kaptığı taktirde iltihap yani apse görülebilir. Apse söz konusu olan kistlerde ise ağrı şikayeti görülür.

Bu gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Doktorunuzun reçete edeceği antibiyotik ile iltihap tedavi edilmelidir. Yağ kisti tedavisi iltihap iyileştikten sonra yapılabilmektedir. Tıpkı apseleşen bir dişin apse tedavisi yapıldıktan sonra çekilmesi gibidir.

kafada yağ kisti tedavisi

Kafada Oluşan Yağ Kistinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tecrübeli hekim tarafından uygulandığı taktirde oldukça küçük ve pratik bir cerrahi işleme dayanır. Saçlı deride olduğu için estetik bir sorun meydana gelmemesi için dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kafadaki yağ kisti çok minik bir kesi ile kolayca çıkarılabilir. Saçların kesilmesine yada kısaltılmasına ihtiyaç duyulmaz. Bununla beraber kesi de minimal olursa rahatsız edici bir görünüm söz konusu olmamaktadır. Dışarıdan bakıldığında tedavi olunduğu fark edilmez.

Tedavi sırasında öncelikle kistin olduğu bölge lokal (bölgesel) şekilde uyuşturulur. Uyuşturma işlemi tamamlandıktan sonra en minimal şekilde bir kesi uygulanır. Kist bu kesiden kapsül ile beraber komple çıkarılır. Kist tamamen çıkarıldıktan sonra kesi duruma göre yapıştırma veya küçük bir dikiş ile kapatılır. Bir defada birden fazla yağ kisti alınabilir, herhangi bir problem teşkil etmez. Tedavi sonrasında günlük hayata ara verilmeye ihtiyaç duyulmayacağı gibi herhangi bir pansuman vs. gerekmez. Kişi 1 gün sonra duşunu dahi alabilir.

Kafada Kist Tedavisi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilmelidir?

Kafada meydana gelen kistlerin tedavisi evde uygulanacak bitkisel yada bitkisel olmayan yöntemlerle mümkün değildir. Cerrahi müdahale ile yapılabilir. Bu doğrultuda genel cerrahi uzmanlarına başvurulması gerekmektedir. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Bursa&#;da yer alan IDEA Kliniklerin tümünde dakika içerisinde yağ kisti tedavisi olmanız mümkündür. Bizlere iletişim numaralarımızdan ulaşarak detaylı bilgi ve muayene randevusu alabilirsiniz.

Yağ Kisti Saç Döker mi?

Yağ kistleri zamanla büyüme eğiliminde olabilmektedir. Buna istinaden boyutu çok artan kafada ki yağ kistleri saç köklerinin ölmesine ve kalıcı olarak saç dökülmesine sebebiyet verebilmektedir.

Kaynaklar:
1-) Op. Dr. Atilla KAYA &#; Kafada Yağ Kisti Tedavisi &#; IDEA TIP
2-) funduszeue.info#summary

Kafa tabanı tümörleri nasıl belirti veriyor?

Kafa tabanı cerrahisinde uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, bu alanın beyin cerrahisindeki en riskli bölge olduğunu söylüyor. Kafa tabanı cerrahisinin; tümörler, damar lezyonları, gelişim anomalileri, konjenital anomaliler gibi problemlerle ilgilendiğini belirten Bozbuğa, bu bölgede oluşan tümörlerin belirtileri hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Eser AKGÜL

Yayınlanma: - 04 Eylül Güncellenme:

Kafa tabanı tümörleri nasıl belirti veriyor?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, kafa tabanı cerrahisi hakkında bilgiler verdi ve beyin tümörlerinin belirtililerini anlattı:

Kafa tabanı cerrahisi, beynin oturduğu kısımdaki problemlerle ilgileniyor. Tümörler, damar lezyonları, gelişim anomalileri, konjenital anomaliler bu bölgede en çok görülen problemler arasında sayılıyor. Beynin bu kısmına cerrahi müdahalede bulunmak çok zordur yani beyin cerrahisinin en zor alanı diyebiliriz. Beyin o bölgeyi örtmüş olduğu için oraya ulaşmak çok zordur ve bütün hayati yapılar kafa tabanında birbirleriyle iç içe olduğu için müdahale edilmesi en riskli bölgedir.

Bu cerrahi alan bir yönüyle yeni, bir yönüyle değil. Kafa tabanına yüz yıl önce de müdahaleler yapılmış ama son 30 yıl içinde teknolojinin çok ilerlemesiyle yeniden gündeme gelen bir cerrahi alan. Bazen kafa tasını keserek, bazen de vücut boşluklarından yani burundan, ağızdan girip cerrahi müdahale yapabiliyoruz. Ama çoğunlukla kemik pencere açmak gerekiyor.

kafa-tabani-cerrahisi-shutter

Kafa tabanında her bir milimetre çok şey ifade ediyor. Beyin, cerrahi sırasında sürekli oyun kurduğunuz, strateji yaptığınız, duruma göre çok ince planlar yaptığınız bir alan. Bunu önceden tümüyle öngörüp planlamak mümkün değil.

EN SIK GÖRÜLEN TÜMÖR: MENİNGİOM

Beyinde tür civarında tümör çeşidi görülüyor. Bunlar arasında çok yaygın ve nadir görülenleri var. Kafa tabanı tümörleri diğer bölgelerdeki kadar çok görülmüyor. Ancak görüldüğünde de çok ağır tablolara sebep oluyor. O bölgede bulunan beyin zarı beyni ve tabanı tümüyle sarıyor. İşte o zardan çıkan meningiom dediğimiz tümörler var ki kafa tabanında en sık gördüğümüz tümörler bunlardır. Meningiyom beyin tümörlerinin de yüzde 15 ile 20’sini oluşturur. Kafa tabanında kemik ve kıkırdak dokudan çıkan tümörler de bu gruba girer. Ayrıca kafa tabanında kafa sinirleri var ki burada çıkan tümörler de kafa tabanı tümörü sayılıyor. Kafa tabanı cerrahisi sadece tümörlerle ilgilenmiyor; o bölgedeki anevrizmalar ve diğer damarsal problemler, doğuştan anomaliler, şekil bozuklukları gibi ya da travmalarda da yine kafa tabanı cerrahisini yapıyoruz.

KAFA TABANI TÜMÖRLERİ NASIL BELİRTİ VERİYOR?

Beyin çok fonksiyonel bir organ olduğu için tümörlerinin belirtileri çok çeşitli olabiliyor. Kafa tabanı tümörlerinin çoğunluğu iyi huylu olduğu yani yavaş büyüyen tümörler olduğu için geç anlaşılıyor. Çünkü vücudun ve daha fazlasıyla beynin bir adaptasyon mekanizması vardır ve yavaş gelişen bir sorun karşısında duruma dapte olma kapasitesini kullanıyor ve tümör büyük bir hacme ulaşana kadar bir belirti vermiyor. Yani sinsi bir hastalık diyebiliriz.

Kafa tabanı tümörleri bize geldiğinde genellikle büyük bir hacme ulaşmış oluyorlar. Beynin tabanında kafa sinirleri olduğu için görme bozuklukları, koku bozuklukları, yüz felçleri, yutma güçlükleri görülebiliyor.Beyin sapını etkilediklerinde kolda ya da bacakta kuvvet kayıpları, duyu bozuklukları, yürüme bozuklukları, çift görmeler gibi belirtiler verebiliyor. Tabi bu belirtiler başka hastalıkların da belirtisi olabiliyor. Ama bugün görüntüleme tekniklerinin gelişmesi tanı koymayı çok kolaylaştırdı. MR ve renkli MR ile tümörün varlığını anlayabiliyoruz ve teşhisten sonra pek çok inceleme ile küçük ayrıntıları yakalayabiliyoruz.

Kafa tabanı ameliyatları zor ve uzun süren ameliyatlardır. Bir hastamın ameliyatının tam 19 saat sürdüğünü hatırlıyorum. Sonrasında da bütün hayati parametrelerinin çok iyi takip edilmesi yani yoğun bakımda birkaç gün kalması gerekiyor.

GENETİK Mİ?

Genetik penetransın ne ölçüde olduğu önemli. Beyin tümörlerinin bazılarında genetik etkiler ortaya kondu ama birebir genetik etkinin neden olduğu bir tümör yok.

Bel fıtığı ameliyat edilmeli mi?İlginizi ÇekebilirBel fıtığı ameliyat edilmeli mi?Aşırı sıcaklar beyni nasıl etkiliyor?İlginizi ÇekebilirAşırı sıcaklar beyni nasıl etkiliyor?

ameliyatbaş ağrısıbel fıtığıbeyingenetiktümörÜsküdarÜsküdar Üniversitesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası