hamile kadının öksürüğü nasıl geçer / Hamileyim, Eyvah Grip Oldum!

Hamile Kadının Öksürüğü Nasıl Geçer

hamile kadının öksürüğü nasıl geçer

Hamileyim, Eyvah Grip Oldum!

Hamileyim, Eyvah Grip Oldum!

Havaların soğumasıyla birlikte en yaygın görülen hastalıklardan biri olan grip gebeleri de tehdit ediyor. Oldukça kolay hastalanan gebeler ilaç kullanamasalar da çaresiz değiller. Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karadağ gebeleri gripten kurtaracak ipuçlarını anlatıyor.

Kış aylarının kaçınılmaz hastalığı grip… Bir anda insanın tüm enerjisini alan, günlerce süründüren gribe bir de hamileler yakalandığında atlatılması çok daha güç, anne adaylarının hayatı çok daha zor bir hale geliyor. Gebelikte bağışıklık sisteminin baskılanması gebeleri grip ve diğer enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakıyor. Grip olan anne adaylarının kendilerini gerçekten kötü hissettiklerine dikkat çeken, Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cihan Karadağ şöyle devam ediyor:

Ayrıca gebelerin gribin belirtilerini hafifletmek için öksürük şurubu, antihistaminik ve diğer semptomatik ilaçları kullanamadığını düşünürsek durumun gebeler için ne kadar zorlaştığını tahmin edebiliriz. Ama şunu da unutmamak lazım; grip tedavisinde kullanılan bu ilaçların çoğu semptomatiktir, yani gribi tedavi etmez, belirtilerini yok eder. Dolayısıyla, bize rahatsızlığı veren bu virüsü zaten yok etmedikleri için, bu ilaçları kullanmayarak çok da bir şey kaybetmediğimizi söyleyebiliriz. Unutmayınız ki; Grip viral (virüsler yoluyla bulaşabilen)  bir hastalıktır ve viral hastalıklarda antibiyotikler kullanılmaz. Gereksiz antibiyotik alımından da kaçınılmalıdır.

gebelere yardımcı olacak ipuçlarını sıralıyor:

*Bol sıvı tüketin: Su, limonlu çay, meyve suyu ve sıcak çorba ideal seçimlerdir. Bol sıvı tüketmek burun akıntısı, mukus salgılarını ve halsizliği azaltacak, iyileşme sürecini hızlandıracak ve öksürüğün azalmasını sağlayacaktır.

*Bol bol dinlenin: Hastalık bedeninizi zorlayacaktır. İdeal bir ortamda zaten yorgun olan bedeninizi dinlendirin ve efor gerektiren tüm işleri bir kenara bırakın.

*Oda sıcaklığını ve nem derecesini ayarlayın: Dinlendiğiniz oda normal sıcaklıkta olmalı ve havası çok kuru olmamalı. Hafif nemli bir oda havası öksürüğe, burun ve boğaz akıntılarına daha iyi gelecektir. Bunun için oda nemini ayarlayabilen ve buhar vererek nemi belli seviyede tutabilen cihazlar kullanılabilir.

*Boğazınızı rahatlatın: Ilık tuzlu suyla günde birkaç kez gargara yapmak ya da ballı ılık limon suyu içmek boğazınızı rahatlatacaktır. Öksürüğe de iyi gelecektir.

*Tuzlu burun damlası kullanın: Burun akıntısına çare olsun diye tuzlu su içeren burun damlalarını kullanın. Bu burun damlalarını reçetesiz satın alabilirsiniz. Etkili ve güvenlidir, tahriş etmez.

*Ateş ve yaygın vücut ağrıları için ağrı kesici ateş düşürücü: Parasetamol içeren ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçları hekiminize danışarak, gebelikte güvenle kullanabilirsiniz.

Gebelikte Grip Aşısı Mı Burun Spreyi Mi Güvenli Mi?

Gebelikte grip aşısı olmak da güvenli bir yöntemdir. Eğer yumurta alerjiniz yoksa daha önce bir grip aşısına şiddetli reaksiyon vermediyseniz ve gebeliğiniz grip sezonuna (kasım-nisan) denk geliyorsa grip aşısı olmanızı tavsiye ediyoruz” diyor. Gebelik, kalp ve akciğerlere fazladan yük getirdiği gibi bağışıklık sistemini de etkiliyor. Bu durum gebelerin gribe yakalanma riskini artırmakla kalmıyor aynı zamanda solunum yetmezliği ve zatürre gibi gribe bağlı komplikasyonlara da neden olabiliyor. Mevsimsel bir grip aşısının bu sorunların ortaya çıkmasını engelleyecektir. Grip aşısı olmaya karar veren gebelerin burun yoluyla alınan sprey aşı yerine iğne şeklindeki aşıyı talep etmelerini tavsiye ediyoruz. Grip aşısı etkisiz hale getirilmiş bir virüsten yapıldığı için gebeliğin hangi döneminde olursanız olun bebeğiniz ve sizin için bir risk teşkil etmez. Oysa burun spreyi canlı virüsten elde edildiği için gebelikte pek uygun değildir.

Hamilelikte &#;ks&#;r&#;ğe ne iyi gelir, nasıl ge&#;er? Gebelikte &#;ks&#;r&#;k tedavi y&#;ntemleri

Öksürük herhangi bir ciddi hastalık olmadığı sürece gebelik döneminde bebeğe zarar vermez. Çünkü rahim içerisinde yer alan sıvı bebeği önemli oranda korur. Fakat yine de sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilmek, şiddetli öksürükleri engellemek için belli başlı bazı yöntemleri uygulamak önemlidir.

Hamilelikte öksürüğe ne iyi gelir?

Hamilelikte öksürüğe iyi gelecek en önemli unsurlardan biri sabahları aç karnına ılık su içmektir. Özellikle içine katılacak olan limon ve bal ile beraber boğazı yumuşatmak mümkün. Ayrıca çok iyi geldiği için gün içerisinde ortalama 2 tane elma yemek de oldukça etkilidir. Tabii bol su içmek ve farklı biçimlerde sıvı tüketmek yine gebelik döneminde öksürük gidermek için önemli bir potansiyel teşkil eder.

Sabah ve akşam olmak üzere tuzlu su ile gargara yapmak boğazları yumuşatırken öksürüğü önemli oranda azaltır. Bütün bunları uygularken sorun hala devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Hamilelikte öksürük nasıl geçer?

Gebelik döneminde pek çok kadın hamilelikte öksürüğe ne iyi gelir ya da nasıl geçer sorusunun cevabını çok sık araştırmaktadır. Böyle durumlarda öksürüğü gidermek için özellikle kullanılabilecek birtakım bitkisel çözüm yöntemleri bulunmaktadır.

Hamilelikte öksürüğe ne iyi gelir, nasıl geçer Gebelikte öksürük tedavi yöntemleri



- Çubuk tarçın
- Zencefil kökü
- Elma
- Bal
- Limon
- Çiçekli ıhlamur çeşitleri

Özel olarak etkili bir karışım gerçekleştirmek suretiyle yukarıdaki kaynaklar farklı zamanlarda tüketilebilir. Aynı zamanda öksürük ile beraber gribal enfeksiyon ya da soğuk algınlığı gibi birçok hastalıktan da kurtulmak mümkün.

Gebelikte öksürük tedavi yöntemleri

Hem bitkisel olarak hem de gün içerisinde kullanılabilecek farklı unsurlar eşliğinde gebelikte öksürüğü tedavi edebilirsiniz. Ancak burada en önemli husus şüphesiz uzman bir doktor kontrolü altında tedavidir.

Burada özellikle gebelik döneminde ilaçlardan uzak durmaya özen göstermek de yine önemli hususlardan biridir. Bu sebepten dolayı uzman doktorlar da ilaç dışında farklı yöntemler üzerinden hamilelerin öksürüğünü gidermek için değişik yöntemleri tıbbi açıdan ele alır ve uygular.

Öksürük Nedir?

Öksürük vücudun doğal savunma mekanizmalarından biridir ve en önemli amacı akciğerleri enfeksiyondan ve yabancı maddelerden korumaktır. Soluk borusu ve buradan akciğerlere doğru uzanan bronş ve bronşioller, yabancı maddelere karşı son derece duyarlıdır. Herhangi bir yabancı maddenin solunum yoluna girmesi ile sinir sistemi uyarılır, beyne acil iletiler gönderilir ve beyinde ilgili alanın uyarılması sonucu öksürük mekanizması başlatılır. Öksürük sırasında saatte yaklaşık km hıza ulaşabilen bir hava akımı oluşur. Vücut bu şekilde solunum yoluna girmiş olan yabancı maddeyi vücuttan dışarı atmaya çalışır. Bu güçlü mekanizma sayesinde akciğerler boğulma ve yabancı cisim aspirasyonu gibi ölümcül olabilecek durumlara karşı korunmuş olur.

Bunun yanı sıra enfeksiyon durumunda artan sekresyon da akciğerlerin havalanmasını engeller ve akciğer hasarına yol açabilir. Bu nedenle vücut, solunum yolunda artan sekresyonu yabancı bir cisim gibi algılar ve onu akciğerlerden uzaklaştırabilmek için sürekli olarak öksürük mekanizmasını devreye sokar.

Hamilelikte Öksürük Nasıl Geçer?

Solunum yolunda meydana gelen değişiklikler ve özellikle mukozal ödem ve sekresyonun artması, hamilelikte burun tıkanıklığı, burun kanaması, öksürük nöbetleri ve ses tonunda değişikliklere yol açabilir. Üst solunum yolunda görülen mukozal değişikliklerden bizzat östrojen hormonu sorumludur. Dolayısıyla gebelik dönemi boyunca bu mukozal değişiklikleri önlemek mümkün olmayacaktır. Ancak doğru bakım ve uygulamalarla ortaya çıkan semptomları kontrol altına almak mümkündür.

Hamilelikte öksürüğü geçirmeye yönelik başlıca uygulamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Solunum yolunda görülen herhangi bir tıkanıklık durumu kişinin sağlıklı nefes alıp vermesini doğrudan engelleyen önemli bir sorundur. Normal durumda tolere edilebilen burun tıkanıklıkları, hamilelik döneminde solunum sıkıntısına yol açabilir. Dolayısıyla her şeyden önce nazal mukoza bakımının doğru şekilde yapılması ve burun tıkanıklıklarının önlenmesi gerekir. Ödem arttığı için mukozal doku çok daha hassas hale gelir ve burun kanaması gibi durumlara yol açabilir. Kanamalar burunda tıkanıklık gelişme riskini artırdığı için burun içi bakımı yaparken nazik olunmalı, nazal mukozaya uygun açıcı spreyler tercih edilmelidir.
  • Öksürük ile birlikte boğaz tahrişi gelişebilir ve bu durum hem öksürüğün daha da şiddetlenmesine yol açar hem de kişide yutma zorluğu meydana gelir. Gebelik dönemi beslenme açısından kritik dönemlerden biridir. Dolayısıyla bu dönemde öksürük problemi yaşayan anne adaylarının boğaz tahrişine karşı duyarlı olmaları gerekir. Boğaz tahrişi gelişmeden önce ılık içecekler tüketilerek boğaz dokusunun yumuşaması sağlanabilir. Ancak bu uygulamalar özellikle tekrarlayan öksürük atakları yaşanması durumunda yetersiz kalır. Sık ve şiddetli öksürük sırasında boğazda meydana gelen tahrişi önlemek için bu amaçla geliştirilmiş pastil ve sprey gibi ürünleri tercih etmek gerekir. Bu ürünlerin tercihi sırasında hamilelik dönemindeki kadınların kullanımı için uygun içeriğe sahip olmasına dikkat etmek ve mutlaka doktora danışarak kullanmak önemlidir.
  • Yeterli sıvı alımı gebelikte vücudun fizyolojik işleyişini eksiksiz şekilde sürdürebilmesi için kritik önem taşıyan noktalardan biridir. Vücut gebelikle birlikte oluşan yeni düzene uyum sağlarken metabolik faaliyetlerin aksamadan yerine getirilebilmesi için anne adaylarının gebeliğin başlangıcından itibaren hekimleri tarafından aksi belirtilmediği sürece günde en az 3 litre su tüketmesi gerekir. Yeterli sıvı alımı aynı zamanda vücutta ödemin gerilemesine ve akciğer dokusunun esnekliğinin korunmasına yardımcı olur. Özellikle kuru öksürük şikayeti yaşayan anne adaylarının gebelik boyunca yeterli sıvı alımına özen göstermesi son derece önemlidir.
Hamile kadın görseli

Hamilelikte Öksürük Neden Olur?

Hamilelik dönemi vücutta anatomik, fizyolojik ve psikolojik değişikliklere yol açan kompleks bir zaman dilimidir. Bebeğin uterus (rahim) duvarına tutunması ile birlikte vücutta hızlı hormonal değişiklikler meydana gelir ve çok sayıda organın işleyişi bu değişikliklerden etkilenir.

Gebeliğin ilk haftaları itibariyle solunum yolu mukozası normalden çok daha fazla kanlanmaya başlar. Akciğerlere gönderilen kan miktarı artar ve vücut hem bebek hem de anne için gerekli olan oksijeni temin etmeye çalışır. Solunum yolu mukozasının daha fazla kanlanmaya başlaması ile birlikte mukozada ödem gelişir, sekresyon salgısı artar ve mukozal doku hassasiyeti görülebilir. Bu gibi solunum yolu değişiklikleri gebeliğin başlangıcından itibaren ortaya çıkar ancak üçüncü trimester olarak adlandırılan aylık gebelik döneminde artış gösterir. Sekresyonların artışı, mukoza dokusunun ödemlenmesi ve doku hassasiyeti gelişmesi gibi durumlar hamilelikte öksürük şikayetine yol açabilir. Vücut, öksürük mekanizmasını devreye sokarak solunum yolunu sekresyonlardan arındırmayı ve akciğeleri korumayı hedefler.

Bu şikayetler özellikle altıncı gebelik ayından sonra belirgin hale gelir çünkü bu aylarda bebeğin büyümesi ve rahmin genişlemesi sonucunda akciğerlere yapılan basınç artar ve total akciğer kapasitesi azalır. Bu nedenle özellikle son üç aylık dönemde (üçüncü trimester) solunum ile ilgili değişiklikler daha şiddetli hissedilir.

Hamilelikte özellikle kuru öksürüğe yol açan bir diğer neden ise reflü şikayetidir. Gebelik ile birlikte sindirim sistemi fizyolojisi de büyük oranda değişim yaşar ve mide asidinin artması sonucu reflü ve mide yanması gibi istenmeyen durumlar gelişebilir. Artmış mide asidi yemek borusuna doğru ilerler ve boğazda acı bir his yaratır. Bu durumda öksürük mekanizması uyarılır ve reflüye bağlı öksürük atakları yaşanabilir.

Hamilelikte Gıcık Öksürük Nasıl Geçer?

Hamilelik döneminde mukozal sekresyonun artışı şiddetli öksürük ataklarının başlıca nedenidir. Çoğunlukla doğru girişim ve uygulamalar sonucunda sekresyonun gerilemesi ile birlikte ataklar hafifler ve öksürük kontrol altına alınır. Ancak bazı durumlarda solunum yolundaki sekresyon giderilse dahi öksürük problemi devam edebilir. Bu durumda gelişen kuru, sekresyonsuz ve sıklıkla boğazda kaşıntı hissine yol açan öksürüğe gıcık öksürük adı verilir.

Genellikle boğazda tahriş nedeni ile ortaya çıkan gıcık öksürük için uygulanabilecek en iyi tedavi, boğazdaki tahrişin kontrol altına alınması veya dindirilmesi olacaktır. Ancak boğazdaki tahriş durumu her öksürük atağında artış göstereceği için bu dokuyu iyileştirmek sanıldığı gibi kolay olmayabilir. Öncelikle bu dönemde yumuşak ve ılık besinler tüketmek gerekir. Sebze çorbaları, ılık ballı süt ve hamilelik döneminde tüketilebilecek bitki çayları tercih edilebilir. Sık aralıklarla su içilmesi ve boğaz mukozasının sürekli olarak nemli tutulması yeni bir öksürük atağı durumunda gelişecek olan tahrişi önlemek adına önemlidir. Tüm bunların yanı sıra doğal içeriklerle geliştirilmiş boğaz spreyleri ve pastiller ile gıcık öksürüğe yol açan boğaz kuruluğu ve tahrişin hafifletilmesine yardımcı olunabilir.

Hamilelik sırasında gıcık öksürük aynı zamanda reflüye bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Mide asidinin yemek borusuna kaçışı boğazda yanma ve kaşıntı hissine yol açar ve bu durum reflüye bağlı öksürük ataklarının gelişmesine neden olur. Öksürüğün reflüden kaynaklı olarak ortaya çıktığı tablolarda öncelikle artmış mide asidini kontrol altına alacak tedaviler uygulanmalı ve reflü şikayeti ortadan kaldırılmalıdır. Daha sonra boğazda gelişen tahrişe yönelik iyileştirici yöntemler uygulanır ve tahrişe bağlı öksürük ataklarının gelişmesi önlenebilir.

Hamilelikte Öksürük Hangi Komplikasyonlara Neden Olur?

Öksürük durumunda kişi genellikle birkaç saniye süren oksijen açlığı yaşar ve bu durum öksürüğün sonlanması ile birlikte ortadan kalkar. Ancak şiddetli ve uzun süren öksürük ataklarında bu durum normalden biraz daha yoğun hissedilebilir. Bunun dışında yaygın görülen öksürük komplikasyonları şu şekilde sıralanabilir:

  • Öksürük ile birlikte boğazda tahriş, ödem ve bazı durumlarda kanama gibi şikayetler görülür. Bu durum hem öksürüğe bağlı olarak gelişir hem de öksürük mekanizmasını tetikler. Dolayısıyla öksürüğün etkin şekilde tedavi edilebilmesi için bu komplikasyonun önlenmesi ve boğaz mukozasının korunması gerekir.
  • Öksürük atakları sırasında akciğer dokusunun sık aralıklarla ve şiddetli bir şekilde kasılıp gevşemesi göğüs duvarında ağrı şikayetine yol açabilir.
  • Özellikle gebelik döneminde sağlıklı uyku düzenini korumak son derece önemlidir. Ancak öksürük atakları genellikle gece saatlerinde şiddetlenir ve uzun dönemde uyku düzenini ciddi anlamda bozabilir. Bu nedenle özellikle gece yatmadan önce boğaz mukozasını yumuşatarak kuru öksürük belirtilerini kontrol altına almak ve öksürük dürtüsünü yatıştıracak tedavi yöntemleri uygulamak gerekir.

Hamilelikte Öksürük Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelik sırasında yaşanan öksürük atakları çoğunlukla herhangi bir akciğer hastalığından bağımsız, mukozal değişikliklerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu tabloda öksürük problemi genellikle semptomatik tedavi ile geriler ve bebeğe herhangi bir zarar vermez. Ancak astım tanısı almış hamile kadınlar için durum biraz daha farklı ilerleyebilir. Kronik bir akciğer rahatsızlığı olarak tanımlanan astım hastalığı durumunda öksürük yalnızca mukozal değişikliklerden kaynaklı olarak ortaya çıkmaz, akciğer dokusunda yaşanan daralma ve tıkanıklıklara bağlı olarak gelişir. Bu durum hem anne adayı hem de bebek için çeşitli risk unsurlarına yol açabilir. Dolayısıyla astım hastalığı bulunan kişilerin gebelik planlamasından doğuma kadar tüm süreçte uzman kontrolünde olması gerekir.

Bisolnatur ile Öksürüğünü Rahatlat

Bisolnatur doğal içerikli öksürük şurubu, kuru ve balgamlı öksürüğü rahatlatır. İçeriğinde bulunan bal sayesinde Mukusun nemlenmesini destekleyerek fizyolojik olarak atılmasını kolaylaştırıseafoodplus.info üzerinde bir “film” oluşturarak tahriş eden dış etkenler ile temasını engelle

Kuru öksürük ataklarının büyük bir kısmı boğazdaki kuruluk hissine bağlı olarak ortaya çıkar. Dolayısıyla kuruyan boğaz mukozasını yumuşatarak kuru öksürük ataklarını ortadan kaldırmak mümkündür. Bisolnatur öksürük şurubu rahatlatıcı etkisinin yanı sıra boğaz mukozasında bulunan duyu reseptörleri üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. İçeriğinde bulunan Poliflav M.A kompleksi sayesinde antioksidan etkiye sahiptir.

Bisolnatur® gluten, koruyucu, renklendirici ve başka yapay yardımcı maddeler içermez, doğal içeriklerle üretilmiştir. Doğal şeftali, limon ve portakal aromaları ile tadı hoştur, güvenle tüketilebilir. Siz de doktorunuza danışarak Bisolnatur öksürük şurubunu doktorunuzun onayı ile tercih edebilir, gebelik döneminde yaşanan öksürük ve boğaz ağrısı gibi problemleri kolayca kontrol altına alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Kaynakça

1- seafoodplus.info%20Sistemi%20Hastalıkları.pdf2- seafoodplus.info seafoodplus.info

Yayınlama Tarihi:

Son güncellenme Tarihi:

Respiratory tract infections are seen as a problem frequently encountered by expectant mothers who have a pregnancy period especially in winter. Consequently, the immune system is weakened as the causes of upper respiratory tract infection. This often causes more problems with circulation and respiratory problems.

 

 Sputum and nasal congestion problem affects pregnant women very negatively. For this reason, pregnant women should take versatile precautions during the winter months and pay attention to the health of the baby. In this case, the answers to the questions of what to do or why should be addressed. Being able to intervene and stop the progress of the infection in time is an important stage in pregnancy.

 

 What to Do When Sputum Occurs

 

 The immune system is very sensitive and important during pregnancy. Gargling with salty water as a herbal solution, eating a tablespoon of honey, using vegetables such as lemon juice, onion, carrot will relieve this situation. The things that are good with natural ways are a situation that should be given great importance especially during pregnancy. Drinking plenty of water and ventilating the area is also effective in overcoming this situation.

 

 The incidence of infection-related complications is increasing during pregnancy. When asked whether it is normal to experience nasal congestion, nasal congestion is usually encountered in the second month of the pregnancy process. Nasal congestion increases as a result of edema in the tissues and vessels in the nose due to hormonal changes during pregnancy.

 

 Foods That Are Good for Nasal Congestion

 

 It is recommended that expectant mothers ventilate the places where they spend time, especially their homes. A humid air should be spread to the environment by taking a warm shower, walking in the fresh air and by installing devices that give steam whenever possible. Tobacco smoke, dusty environment, air pollution and sudden temperature changes also increase congestion as they negatively affect nasal function.

 

 In the question of what is good for nasal congestion or what it causes, consuming plenty of fluids, adding a pillow while sleeping, warm bath, keeping the nose moist will relieve the expectant mother. In addition to the question of how this situation goes, foods containing vitamin C, herbal teas containing linden, ginger and cinnamon may be good. If you have a severe respiratory infection, you can consult your doctor and take medication.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir