küresel ısınma nedir zararları nelerdir / Bilgi Küresel Isınma Sera Etkisi | Hava Kalitesi İzleme Projesi - İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Küresel Isınma Nedir Zararları Nelerdir

küresel ısınma nedir zararları nelerdir

Küresel Isınma: Neden Oluyor? Etkileri Nelerdir?

Küresel Isınma Nedir?

Küresel ısınma doğal ve çevresel etkileri doğrudan hissedilen önemli bir sorundur. Tanım olarak küresel ısınma nedir sorusunun yanıtı çok basittir: “Dünyanın iklim sisteminin ısınması.” Bu kadar basit tanımlama başka bir soruyu getirir: İklim sistemi nasıl ısınır? Asıl mesele burada başlamaktadır. 

Sanayi devrimi öncesinde başlayıp süregelen, başta fosil yakıt kullanımı olmak üzere bir dizi insan faaliyeti bu ısınmaya neden olmuştur. Bu faaliyetler, atmosferde bulunan ısı tutucu sera gazı seviyesini ve Dünya’nın küresel yüzey sıcaklığı ortalamasını artırmıştır. Araştırmalara göre sanayi öncesi dönemden bu yana yapılan faaliyetler, Dünya’nın küresel ortalama sıcaklığında yaklaşık 1℃, son on yılda ise ortalama 0,2 ℃ yükselmeye neden olmuştur. İnsan etkisi okyanusu, atmosferi ve toprağı ısıtmaya devam etmektedir.

Küresel Isınmanın Nedenleri Nelerdir?

Fosil yakıtlar ve diğer faaliyetlerde karbondioksit ve diğer hava kirleticiler açığa çıkar. Bu gazlar atmosferde toplanır ve Dünya yüzeyinden yansıyan güneş ışığını ve radyasyonu absorbe eder. Normalde bu radyasyonun uzaya kaçması gerekir. Ancak atmosferde yıllarca ve hatta yüzyıllarca kalan bu kirletici gazlar blokaj oluştururarak gezegenin ısınmasına neden olur. Bu yürden karbondioksit, metan, nitröz oksit, su buharı ve sentetik florlu gazlara ise “sera gazı” denir.   

Son bin yılda dünyanın iklimi birkaç kez değişmiştir. Ancak bu değişiklik tamamen doğal döngü ve dalgalanmaların etkisiyle olmuştur. Mevcut küresel ısınma ise doğrudan insan faaliyetinin olumsuz sonuçlarıdır. Özellikle kömür, petrol, benzin ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar sera etkisine neden olan gazların açığa çıkmasının en önemli sebeplerindendir. Küresel olarak en büyük sera kaynağı ulaşımdır. Elektrik üretimi ve endüstriyel faaliyetler küresel ısınmanın nedenleri arasındaki önemli kaynaklardandır.

Küresel Isınmanın Etkileri Nelerdir

Küresel Isınmanın Etkileri Nelerdir?

Küresel ısınma ve iklim değişikliği birbiriyle ilintili terimlerdir. Ortalama sıcaklık artışı canlıları ve yaşam alanlarını yıkıcı şekilde etkiler. Isı dalgaları, kuraklık ve seller daha sık ve yoğun hâle geldikçe küresel ısınmanın etkileri özellikle iklim değişikliği üzerinde çok daha net görülmeye başlamıştır. Bilim insanları, bu nedenlerle yok olacak insan sayısının bin kişiden fazla olacağını söylemektedirler. 

Küresel ısınmanın kısa dönemdeki etkileri kendisini kaybolan buzullarla gösterir. Erken kar erimesi, kuraklığa neden olur. Bu kuraklık ise orman yangınları riskini artırır. Yükselen deniz seviyeleri, sahil canlıları için yok edici niteliktedir. Bu zamana dek karşılaşılmayan böcek ve haşere türleri, ormanlardaki yaşam alanları yok edildiği için insan yaşam alanlarına yönelmektedir. Ayrıca sivrisinek artışı nedeniyle alerji, astım ve bulaşıcı hastalık salgınları riski artar.

Küresel Isınmanın Olası Sonuçları Nelerdir?

Dünya, sanayi öncesi zamanlara göre 1°C dahasıcaktır. 1 derecelik artış, dünyanın sıcaklığını yükseltmek için gerekli olan ekstra enerjinin büyüklüğünü anlatır. İşin korkutucu yanı bu enerjinin şu anda da üretiliyor olmasıdır. Küresel ısınmanın sonuçları şöyle sıralanabilir: 

  • Daha sıcak günler: Her yıl bir önceki yılın sıcaklık rekorunu elinden almış durumdadır. Son yılın en sıcak günleri, Temmuz olarak kaydedilmiştir.
  • Deniz seviyesindeki artış: Okyanus sıcaklıkları arttıkça eriyen buzullar su hacmini artırır. Bu durum adaları ve kıyı şehirlerini tehdit eder.
  • Hava olayları: Orman yangınları, kasırgalar, kuraklıklar ve sel gibi aşırı hava olaylarının artışı sözkonusudur.
  • Okyanusların asit oranındaki artış: Havadaki karbondioksiti emen okyanuslardaki asit oranı ve sıcaklık artar. Deniz besin zinciri çöker, daha güçlü fırtınalar oluşur.

Küresel Isınmanın Olası Sonuçları Nelerdir

Neler Yapabiliriz?

Küresel ısınma önlemleri bireysel ve toplumsal olarak güçlü farkındalıklar yaratılmasıyla başlar. Emisyonlarda büyük kesintiler ve fosil yakıtlara alternatif oluşturulması küresel ısınma çözümleri için en gerekli önlemlerdendir. Dünyanın birçok ülkesi Paris İklim Anlaşması’nın bir parçası olarak yeni standartlar ve politikalar belirleyerek bu yeni kurallara uymayı taahhüt etmiştir. Ancak çalışmaların çok daha hızlı ilerlemesi gerekir. Bilim insanlarının önerisine göre yılına kadar karbon emisyonlarının %40 kadar azaltılması önem taşır. Küresel ısınma nasıl önlenir diye düşünen bireylerin de yapacakları önemli işler vardır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, benzinle çalışan araçların elektrikli olması için gerekli girişimler ve enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için alınan kişisel önlemler bunlardan bazılarıdır.

İklim krizi: Küresel ısınma ne demek, iklim değişikliğine dair göstergeler neler?

An iceberg near a village in Greenland

Kaynak, Getty Images

Her ne kadar son bir yıldır dünyanın gündemi Covid pandemisi olsa da, küresel ısınmanın yaşadığımız gezegen üzerinde yarattığı tehdit geçmiş değil.

İnsan faaliyetleri sonucunda karbondioksit emisyonları artıyor. Bu da sıcaklıkların yükselmesine neden oluyor.

Bunun en önemli sonuçlarının başında sıradışı hava olaylarının artması ve kutuplardaki buzulların erimeye başlaması geliyor.

İklim değişikliği nedir?

Dünyada ortalama sıcaklık yaklaşık 15 derece. Ancak geçmişte ortalama sıcaklığın bunun çok üzerine çıktığı ya da çok altında kaldığı dönemler de oldu.

İklimde bu tarz iniş çıkışların olması çok doğal olmasına karşın bilim insanları, sıcaklıkların artık önceki dönemlere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde arttığını söylüyor.

Bunun arkasında yatan etken, atmosferin güneşten gelen enerjinin bir bölümünü nasıl hapsettiğini tarif eden sera gazı etkisi.

Dünyanın yüzeyinden uzaya yansıyan güneş enerjisi, sera gazı nedeniyle uzaya ulaşamadan emiliyor ve buradan da tüm yönlere yayılıyor.

Bu da hem atmosferin alt katmanlarının hem de dünya yüzeyinin ısınmasına neden oluyor. Sera gazı etkisi olmasaydı, dünya da yaklaşık 30 derece daha soğuk bir yer olacak ve yaşam için elverişli bir ortam sunamayacaktı.

Bilim insanları, sanayi ve tarım faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan gazların daha fazla enerjiyi dünyada tutarak sıcaklıkların yükselmesine ve doğal sera gazı etkisinin daha fazla hissedilmesine neden olduğunu söylüyor.

Bu durum iklim değişikliği ya da küresel ısınma olarak tanımlanıyor.

Sera gazı nedir?

Isınmayı en fazla etkileyen sera gazı, su buharı. Ancak su buharının atmosferde kalma süresi yalnızca birkaç günle sınırlı.

Bununla birlikte karbondioksit (CO2) çok daha kalıcı niteliğe sahip. Mevcut miktarın okyanuslar gibi doğal rezervuarlar tarafından emilerek, sanayileşme öncesi düzeylere geri dönülmesi için birkaç yüz yıllık bir zaman geçmesi gerekiyor.

İnsan kaynaklı CO2 emisyonlarının büyük bir bölümü fosil yakıtların kullanımından geliyor. Karbon emen ormanların kesilmesi, çürümeye bırakılması ya da yanmasıyla birlikte tuttukları karbon da açığa çıkıyor ve bu da küresel ısınmanın artmasına yol açıyor.

Sanayi Devrimi'nin yaşandığı 'li yıllardan bu yana, CO2 düzeyleri de yüzde 30'dan fazla artış kaydetti. Atmosferdeki CO2 birikiminin en az bin yıldır ulaştığı en yüksek düzeyde olduğu hesaplanıyor.

Metan gazı ve nitröz oksit gibi başka sera gazları da insan faaliyetleri sonucunda ortaya çıkıyor ancak bunların miktarı karbondioksit kadar yüksek değil.

Dünyanın ısındığını gösteren kanıtlar neler?

Dünya Meteoroloji Örgütü, yılında ortalama sıcaklığına sanayi öncesi döneme göre 1,1 derece daha yüksek olduğunu açıkladı.

Kayıtlara geçen en sıcak 20 yılın tamamı son 22 yıl içerisinde yaşanırken, ile arasındaki yıllar ilk dört sırayı aldı.

Dünya genelinde, ortalama deniz suyu yüksekliği ile yılları arasında yılda 3,6 milimetre arttı.

Bu artışın arkasındaki ana etkeni ısınmayla birlikte su düzeyinin de yükselmesi oluşturuyor.

Ancak son dönemlerde kutuplardaki eriyen buzulların deniz suyu yüksekliğinin artmasının ana nedeni olduğu düşünülmeye başlandı. Havaların ılınmasıyla birlikte birçok buz kütlesinin de küçülmeye başladığı görülüyor.

Ayrıca uydudan elde edilen veriler, Kuzey Kutup bölgesindeki deniz buzunun yılından bu yana önemli ölçüde azaldığına işaret ediyor. Son yıllarda, Grönland Buz Tabakası'ndaki erime rekor düzeylere ulaştı.

Uydu verilerine göre, Batı Antarktika Buz Tabakası da küçülüyor. Kısa bir süre önce yapılan bir araştırma, Doğu Antarktika'da da küçülmenin başladığını tespit etti.

İklimdeki değişiklikler, bitki örtüsünü ve kara hayvanlarını da etkilemeye başladı. Bitkilerin olması gerekenden daha erken çiçek açtığı, bitkilerin meyve verme zamanlarının değiştiği ve hayvanların yaşadığı alanların da değişime uğradığı görülüyor.

Sıcaklıklar gelecekte daha ne kadar artacak?

Yapılan birçok hesaplama, ile 21'inci yüzyılın sonu arasındaki dönemde dünya yüzey sıcaklığındaki değişimin 1,5 dereceyi aşma olasılığının yüksek olduğuna işaret ediyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü, mevcut ısınma eğiliminin sürmesi halinde, bu yüzyılın sonunda sıcaklıkların 3 ile 5 derece artmış olacağını söylüyor.

Uzun bir süredir, sıcaklıkların 2 derece daha artmasının, ısınmanın tehlikeli boyutlara ulaştığının bir işareti olacağı uyarıları yapılıyor.

Bilim insanları ve politika yapıcılar, sıcaklıklardaki artışın 1,5 derece düzeyinde tutulmasının tehlikeyi azaltacağını savunuyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) yılında yayımladığı raporda, 1,5 derecelik ısınma hedefinin tutturulması için "toplumun her alanında hızlı, iddiaları ve daha önce görülmemiş değişiklikler yapılması gerektiği" belirtildi.

Üzgünüz tarayıcınız haritayla uyumlu değil

Sera gazı emisyonlarının belli bir düzeyde tutulmasına ilişkin siyasi çabaların liderliğini Birleşmiş Milletler yapıyor. Çin, dünyada en fazla CO2 salınımı yapan ülke.

Çin'in ardından ABD ve Avrupa Birliği (AB) üyeleri geliyor. Ancak AB'de kişi başı sera gazı salınımı diğer ülkeler kıyasla çok daha yüksek.

Bununla birlikte, bilim insanları, sera gazı emisyonlarında çok ciddi kesintiler yapılsa bile etkilerinin devam edeceğini söylüyor. Geniş su ve buz kütlelerinin, sıcaklıkta meydana gelecek değişikliklere tepki vermesi uzun yıllar alabilir. Dahası, atmosferden CO2'nin çıkartılması da 10 yıllar sürebilir.

Sera gazı emisyonları (%). tahminleri. .

İklim değişikliği bizi nasıl etkileyecek?

İklim değişikliğinin etkilerinin ne kadar büyük olacağı kestirilemiyor.

Tatlı su kaynaklarının azalmasına, yiyecek maddelerinin yetiştirilmesinde sıkıntılar yaşanmasına ve sel, fırtına ve sıcak hava dalgaları nedeniyle görülen can kayıplarının artmasına neden olabilir.

İklim değişikliğinin sıra dışı iklim olaylarının görülme sıklığını artırması bekleniyor. Ancak görülen sıradışı bir iklim olayını ise iklim değişikliğiyle bağdaştırmak biraz daha karmaşık bir konu.

Dünya ısındıkça daha fazla su buharlaşıyor ve bu da havadaki nem miktarının artmasına yol açıyor. Bu da bazı bölgelerin daha yoğun yağmur alacağı, bazı yerlerde ise daha fazla kar yağışının görüleceği anlamına geliyor.

Bununla birlikte, sıcak geçen yaz aylarında özellikle denizden uzak kesimlerde kuraklık riski de artabilir. Fırtına ve yükselen deniz seviyesi nedeniyle daha fazla sel ve su baskını vakalarında artış bekleniyor. Ancak tüm bu beklentilerin bölgelere göre farklılık göstereceği tahmin ediliyor.

Yaşanan hızlı değişimlerle mücadele etme konusunda kısıtlı kaynaklara sahip olan yoksul ülkelerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini daha fazla hissedeceği düşünülüyor.

Doğal yaşam alanlarının canlı türlerinin uyum sağlamasından daha hızlı bir şekilde değişmesiyle birlikte bazı bitki ve hayvan türlerinin yok olacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü, sıtma, suyun kirlenmesinden kaynaklı rahatsızlıklar ve yetersiz beslenme gibi etkenlerin milyonlarca kişinin sağlığını tehdit edebileceği uyarısını yapıyor.

Atmosfere salınan CO2 miktarı arttıkça okyanusların emdiği gaz miktarı da artıyor ve bu da suların daha asitli hale gelmesine neden oluyor. Bu da mercan kayalıkları çok ciddi olumsuz etkiler yaratabilecek bir durum.

Küresel ısınma sonucunda sıcaklığın daha artmasına yol açacak başka değişiklikler de görülecek. Bunlar arasında yüksek bölgelerde bulunan sürekli donmuş toprak tabakasının (permafrost) erimesiyle çok yüksek miktarlarda metan gazının açığa çıkması da yer alıyor.

İklim değişikliğiyle mücadele, bu yüzyılda insanlığın önündeki en büyük zorluklardan birisini oluşturuyor.

En sıcak 10 yıl

En soğuk 10 yıl

yüzyılda ortalama ısı

Daha sıcak

Daha soğuk

Aylar

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Kaynak: ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi

K&#;resel Isınmanın Nedenleri Ve Sonu&#;ları Nelerdir?

Haberin Devamı

● Ulaşım: Şehir içinde dolaşan araçların artması ve fosil yakıtların tüketimindeki artış küresel ısınmayı hızlandırıyor. Fosil yakıtlar, hava ve su kirliliğine neden olur. Bu gazların en önemli özelliği, küresel ölçekte ısının artmasına neden olması ve ısıyı atmosfer içinde tutmasıdır.
● Sanayileşme: Endüstrileşmenin hızlı bir şekilde artması sonucunda karbon emisyonu artıyor ve küresel ısınma hızlanıyor.
● Ağaç kesimi: Ülkemizde ve dünyadaki ağaçlar, sanayi alanları inşa etmek, çiftçiliğe uygun arazi alanları oluşturmak, konut ve otel yapmak için kesiliyor. Ağaçların ekolojiye çok büyük katkısı vardır. Yeşil alanların yok edilmesi, hava kirliliğine yol açıyor.
● Hayvancılık: Hayvanların tükettiği yeşillikler ve hayvanların tüketebileceği yeşilliklerin yok edilmesi küresel ısınmaya hız kazandırır. Aynı zamanda hayvanların doğaya bıraktığı atıklar da çevre kirliliğine neden olur. Endüstriyel hayvancılık için kullanılan ilaç ve kimyasallar küresel ısınmaya neden olur.
● Endüstriyel Çiftçilik: Organik tarım yerine endüstriyel tarımın tercih edilmesinin nedeni çok daha karlı ve kolay olduğundan dolayıdır. Tarımda kullanılan ilaçlar, tarım alanlarının tahrip olmasına ve gezegendeki sıcaklığın artmasına neden oluyor.
● Tüketim Çılgınlığı: Tüketimi karşılamak için her gün yüzbinlerce ürün üretiliyor. İnsanların beklentilerini karşılamak için üretilen bu ürünlerin üretim aşamasında harcanan kaynaklar, sera gazı emisyonunun %60’ını oluşturuyor.
Küresel Isınmanın Sonuçları

Küresel ısınma pek çok sorunu beraberinde getirir. Küresel ısınmanın yol açtığı sorunlar arasında, buzulların erimesi, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, fırtına, sel, yağmurlarda sağanak yağış miktarının artması, tunçların erimesi, kuraklık ve buharlaşmadır. Tüm bunlar, ilerleyen zamanlarda doğada dengesizlikler meydana gelmesine neden olur.

Küresel Isınma Nasıl Önlenir?

Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için içinde bulunduğumuz dünyayı daha doğru kullanmamız gerekiyor. Küresel ısınmayı önlemek için olabildiğince toplu taşıma araçlarını kullanmak gerekir. Aynı zamanda çevreyi temiz tutmak ve gerektiği kadar tüketim yapmak, tarım ve hayvancılık işlerinde ilaç kullanımını azaltmak gerekir. Parfüm ve deodorant kullanımı da küresel ısınmayı hızlandıran etkenler arasında yer alıyor.

Küresel ısınma sonucunda mevsimler değişiyor ve yapış düzensizlikleri ortaya çıkıyor. Mevsimlerin ve doğanın dengesinin bozulması küresel ısınmaya bağlı olarak gerçekleşiyor. Bu nedenle herkes kendi üzerine düşen görevi gerçekleştirerek doğaya katkıda bulunmaya çalışmalıdır. Tek bir araç içinde bir kişi seyahat ederek egzozdan çıkan duman miktarını arttırmaktansa toplu taşıma araçlarını ve elektrik ile çalışan araçları kullanmaya gayret göstererek küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası