gebelikte ikili test nasıl yapılır / İkili test (ense kalınlığı testi) nedir? Ne zaman yapılır?

Gebelikte Ikili Test Nasıl Yapılır

gebelikte ikili test nasıl yapılır

İkili Test Nedir? Hamilelikte İkili Tarama Testi Nasıl, Ne Zaman Ve Ne İçin Yapılır, Normal Değeri Kaç Olmalı?

Gebelik döneminde uygulanan testler, bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından önemli görülüyor. Testlerin sonucuna göre bebeğin ve annenin sağlığı korunabiliyor. Olası problemlerin önlenebilmesi için her hamile kadının rutin kontrollerine gitmesi gerekiyor. Gebelikte ikili test nedir konusu sizler için ele aldık. Bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

İkili Test Nedir?

İkili tarama testi nedir sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz: anne karnındaki bebekte, herhangi bir kromozomal anormallik olup olmadığını tespit edebilmek amacıyla yapılan bir kan testi ve ultrason görüntülemesinin birleşimi olarak biliniyor.

İkili test, bir tarama testi olduğu için bu testin sonuçları tam olarak bir hastalık açısından kesinlik sunmuyor. Aynı zamanda, klinikte kesin tanı konması için yapılması gereken farklı tetkiklere ihtiyaç duyulup duyulmayacağını belirliyor. İkili testin sonuçları, bazı hastalıklar açısından yüksek risk kategorisinde yer alan bebeklere kesin tanı uygulanmasına yardımcı oluyor.

İkili Test Ne Zaman Yapılır?

İkili test, hamileliğin ilk trimesterinde, yani ilk 3 aylık döneminde, genellikle ya da haftalarda uygulanıyor. Bebeğin Down sendromu ya da farklı kromozomal genetik hastalıklar açısından risk durumunu analiz ediyor. İkili test, anneden alınan kan örneği üzerinde çeşitli parametrelere bakılarak ve ultrason görüntüleri incelenerek değerlendiriliyor.

İkili Tarama Testi Nasıl Yapılır?

İkili tarama testi, ultrason yardımı ile bebeğin NT denilen, ense kalınlık ölçümü ile yapılıyor. Bu sırada aynı gün içerisinde, annenin kanı alınıyor. Alınan kanda, B-HCG ve PAPP-A denilen iki hormonun değeri ölçülüyor. Bu sonuçlarla birlikte hastanın; yaş, son adet tarihi, kilo, sigara kullanımı gibi diğer bilgileri de orantılanıyor. Bu aşamada olası risk tayini yapılıyor.

Ense kalınlığı ölçümü ise fetüsün, ultrasonografi ile bebeğin boynunun arka kısmında yer alan ödem bölgesinin ölçülmesine deniliyor. Ense kalınlığının 3 minimetreden daha fazla olması, riskli olarak kabul ediliyor.

İkili test, sadece kromozomal bozukluk bulunana hastalarda risk tayini yapabiliyor. Spina bifida gibi nöral tüp defektlerinde yer alan risklerini belirleyemiyor. Bu nedenle 16 ila 20 hafta arasında mutlaka üçlü test yapılması gerekiyor ya da AFP değerinin ölçülmesi gerekiyor. İkili tarama testi yaptırmanın herhangi bir zararı ya da riski bulunmuyor.

İkili Tarama Testi Kimlere Yapılır?

İlk üç aylık gebelik döneminde, hamile kadınların hepsine ikili tarama testi tavsiye ediliyor. Yine de bazı etkenler, bu tarama testinin önemini daha da artırıyor. İkili testin önemini artıran etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Annenin 35 yaş ve üzerinde olması
  • Spontan düşükler
  • Ailede daha önce olmuş doğum kusurları öyküsü
  • Önceki gebeliklerde genetik kusurların tespit edilmesi
  • İnsüline bağımlı diyabet

İkili Tarama Testi Sonuçları Ne Zaman Çıkar?

İkili tarama testinin sonuçları 1 ila 2 gün içerisinde alınıyor. Yine de bu durum, testin uygulandığı sağlık merkezi ve kan numunesinin incelendiği laboratuvarın yoğunluk durumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Sonucun oranlarla belirlenebilmesi, komplike değerler içermesi nedeniyle en doğru şekilde yorumlanması gerekiyor. Bu sebepten sonuçları ilgili uzman bir doktor ile kontrol etmeniz önem taşıyor.

Gebelikte İkili Test Nedir?

Hamileliğin ilk üç aylık döneminde çoğunlukla ve haftalar arasında yapılan bebeğin Down sendromu ya da farklı kromozomal genetik hastalıklar bakımından risk durumunu ikili test belirlemektedir. Test için anneden kan örneği alınır ve çeşitli parametrelere bakılır. Aynı zamanda ultasonografiyle bebeğin büyüme ve gelişmesine bakılır.

Tarama testidir. Herhangi bir hastalığın kesin tanısı için gerekli nitelikte değildir. Kesin tanı için ek tetkikler istenebilir. İkili tarama testinde kandaki Serbest Beta HCG, PAPP-A semptomları kontrol edilmektedir. Kromozomal anormalliklerin kontrolünü de gerçekleştiren bir kan testidir. Bu kontrol ultrason ense taramasını da kapsamaktadır.

Kan testi ve ultrason gibi kolay uygulanabilen tetkiklerle gerçekleştirildiğinden dolayı her anne adayının yapması önerilmektedir. İkili testin tüm anne adaylarında rutin olarak uygulanan genel tarama testleri arasında yer alır. Tarama testi sonucunda incelenen hastalıklar açısından düşük riskli kabul edilen sonuçlarda ek tetkiklere gereksinim kalmaz.

Hamilelikte Neden Yapılır?

Bazı hastalıklar hamilelikte tespit edilebilmektedir. Bu hastalıklar arasında down sendromu gibi yaşam boyu devam edecek, kişinin sosyal gelişiminde problem oluşturabilecek rahatsızlıkların tespit edilir. Ebeveynlerin erken bilgilendirilmesi doğacak bebeğin hayat kalitesini açısından önemlidir.

İkili test sayesinde erken tanı almış hastalıklar hakkında aile önceden bilgilenmiş olur. Hamileliğin devam eden aşamalarında aile bilgilendirilir ve bebek için planlanması gereken ek tetkikler ve taramaların yapılıp yaptırılmayacağına kararlaştırılır.

İkili Test Ne Zaman Yapılır?

Hamileliğin haftalarında yapılmaktadır. Bu haftalar içerisinde yapılabilecek detaylı ultrason muayenesinde bebekte oluşabilecek majör anormalliklerin büyük kısmını tespit etmeye yardımcı olmaktadır.

İkili Test Nasıl Yapılır?

İki farklı test uygulanarak çeşitli parametrelerin incelenmesidir. Kan örneği alınır ve ultrasonografi uygulanır. Anneden alınan kan örneğinde hamilelikle ilişkili protein-A ve beta-HCG düzeylerine bakılır ve ultrasonografide bebeğin ense kalınlığı ölçülür. Test sırasında anne karnındaki bebek herhangi bir zarar görmez.

İkili Test Papp-A Normal Değerleri

Kan testi yapılırken beta HCG ve PAPP-A değerleri incelenmektedir. Beta HCG yüksek, PAPP-A değerinin düşük olması ikili tarama test sonucunun pozitif olarak değerlendirildiği anlamına gelmektedir. Pozitif çıkan sonuç sonrasında farklı değerlendirme testleri yapılması gerekmektedir.

Kan testi sonuçları değerlendirilirken annenin yaşı önemli bir faktördür. Ultrason incelemesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Test sonuçları ile arasındaysa hem yüksek riskli hem de pozitif değerlendirme yapılır. veya daha fazla oranlar mevcutsa düşük risk ve negatif sonuç olarak değerlendirme gerçekleştirilir. Testin doğruluk oranı % seviyelerine kadar yükselebilmektedir.

İkili tarama testi sonucu oranından daha yüksek olursa down sendromu yüksek risk olarak değerlendirilmektedir. Test sonucu negatif olasına karşı da çocuk down sendromlu veya farklı bir genetik hastalığa sahip olabilir. Kesin tanı için kromozomal tanı amacıyla CVS, amniyosente testleri yapılabilmektedir.

Sonuç Değerlendirme

Test sonuçlarına bağlı olarak kromozomal hastalıklar açısından risk hesaplanmaktadır. Bu konuda aileye gerekli bilgi verilmektedir. İkili test yaptırmak veya sonuçları değerlendirmek için Bulut Klinik üzerinden online ya da yüz yüze “Kadın Hastalıkları ve Doğum” bölümüne randevu alabilirsiniz.

İkili tarama testi nasıl yapılır? Hamilelikte ikili test

Gebelikte anne ve bebeğin sağlığı için bazı testler yapılıyor. İkili tarama testi yapılması zorunlu olmamakla birlikte oldukça önemli bir test. Peki ikili test nedir, ne zaman yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar

ikili test NEDİR?

İkili tarama testi, anne karnındaki bebekte herhangi bir kromozomal anormallik olup olmadığını öğrenmek amacıyla yapılan bir test.

İKİLİ TARAMA TESTİ NASIL YAPILIR?

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"İkili tarama testi gebeliğin haftası arasında yapılır. Bu test bize Trizomi 21 (Down Sendromu), Trizomi 13 ve Tirozomi 18 ile ilgili bilgi verir. İkili tarama testlerinin değerlendirilmesinde anne yaşı, annenin kanından bakılan BHCG ve PAPP-A değerleri, ultrasonografi ile bakılan ense kalınlığı ölçümünü (NT) değerleri kullanılır.

Sınır değeri 1/'dir. Bu değer şunu demek ister kadında 1 risk var demektir. İkili testi sonucu 1/ gelen bir hasta için kadında 1 risk vardır ve bu durumda oran arttığı için yüksek riskli hasta grubunda anlamına gelir."

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası