genç yaşta sakal beyazlaması nedenleri / Sakallarım Beyazladı Sakal Beyazlaması Neden Olur? - Mavi Kadın

Genç Yaşta Sakal Beyazlaması Nedenleri

genç yaşta sakal beyazlaması nedenleri

Saçın erken yaşta beyazlaması neden olur?

Erken yaşta saç beyazlamasının nedenlerinden biri başarı baskısı olabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, öğrencilik hayatında başarılı olan ebeveynler, özellikle de okul hayatında derece almış olan anne veya babalar çocukları için de aynı başarıyı istiyor. Ebeveynleriyle aynı başarıya ulaşma baskısı öğrencilerin ruh halini olumsuz etkiliyor ve bu durum genç yaşta saçların beyazlamasına neden oluyor.


Üniversiteye başlamak herkes için heyecan verici. Bununla birlikte, akademik başarı geçmişi olan ailelerin çocukları için üniversite hayatı birçok beklentiyi karşılayacakları bir dönemin başlangıcı haline gelebiliyor. İsviçreli ve Alman araştırmacılar, üniversite öğrencilerinin üzerindeki başarı baskısının etkilerini analiz etmek için ilginç bir yöntem kullandı. Aile geçmişinde akademik başarı olan üniversitelilerin saçları analiz edildi. Sömestr boyunca yapılan araştırmada öğrencilerin saç telleri incelendi, ebeveynlerin eğitim geçmişleri incelendi, öğrencilerle anket çalışması yapıldı ve strese yönelik algıları ele alındı. Araştırma sonuçları bütüncül olarak değerlendirildi.


Frontiers of Physciatry Dergisi’nde yayınlanan makaleye göre, akademik yönden başarılı geçmişe sahip ailelerin çocukları, başarısız olmaları durumunda ailelerinin sosyal statüsünü tehlikeye atmaktan korkuyor. Endişe duygusu, öğrencilerde stres yaratıyor. Araştırmada, özellikle de kız öğrencilerin başarıya yönelik bir sorumluluğu daha fazla hissettiği tespit edildi.


İstanbul’da kuaförlük yapan Yusuf Yılmaz da saç beyazlamasının görülme yaşının ’lere kadar indiğini gözlemlediğini belirtti. Meslek yaşamının özellikle de son 10 yılında genç yaşta saç beyazlamasına daha fazla rastladığını söyleyen Yılmaz’ın gözlemleri, araştırma sonuçlarını doğrulayan nitelikte.


Saç beyazlaması neden olur?

Saçların rengini melanin adı verilen pigment belirler ve melanin, saç köklerindeki melanosit denilen hücrelerde üretilir. Bu hücrelerin ölmesi veya melanin üretememesi durumunda saçlar rengini kaybetmeye ve beyazlamaya başlar. Saçların erken yaşta beyazlamasının sebebi olarak bu hücrelerin görevlerini yapmasının önüne geçen birçok faktör gösterilir. Saçın beyazlamasının psikolojik olması tek başına yeterli olmazken demir, bakır ve iyot, ayrıca ferritin, A, B, C, E ve özellikle de B12 vitaminleri yönünden yetersiz beslenme, genetik faktörler, kimyasallara maruz kalma gibi sebepler bir araya geldiğinde saçlara rengini veren pigmentler azalır ve saçlar genç yaşta beklenmedik ölçüde beyazlayabilir. Saçta melanin kaybı, özellikle 30’lu yaşlardan sonra doğal olarak ortaya çıkar.


Tiroit bezlerinin fazla veya yetersiz çalışması gibi faktörler, bazı otoimmün hastalıklar, ayrıca halk arasında “kansızlık” olarak bilinen anemi gibi tıbbi sebepler de saçların hızla beyazlamasına sebep olabilir. Genç yaşta saçların ani şekilde beyazlamasının tıbbi açıdan değerlendirilmesinde fayda vardır. Eğer altta yatan bir sebep bulunamadıysa, özellikle 20’li yaşlarda gerçekleşen saç beyazlaması çoğunlukla stres, kalıtım, sigara ve yetersiz beslenme sebebiyle olur. Saç beyazlamasını önlemek için öncelikle stresten uzak durmak ve stres faktörlerini azaltmak önerilir. Saça rengini veren melanin maddesinin üretimini desteklemek için de çinko ve demir bakımından zengin gıdalarla beslenmek önerilir.


Beyaz saç tekrar eski haline döner mi?

Bir araştırmaya göre, saç beyazlamasının sebebi eğer bir tiroid problemi ise hormon tedavisinden sonra yeniden pigmentasyon meydana gelebilir. Saçların stres ve sigara gibi sebeplerle beyazlaması durumunda ise sigarayı ve stresi azalttıktan sonra pigmentasyonun geri döndüğünü destekleyen kanıtlar yoktur. Saçların grileşmesi veya beyazlaşması genetik sebeplere veya doğal yaşlanmaya bağlıysa, doğal saç rengini eski haline geri getirmek imkansızdır.

Derleyen ve çeviren: Senem Tahmaz



Referanslar: funduszeue.info


funduszeue.info

Beyaz saç hastalıkların habercisi

Saçların erken yaşta beyazlamasının, erken yaşta sigara içenlerde görülebildiği, bunun yanı sıra özellikle kalp damar hastalıklarına yatkınlığın ve kemiklerde zafiyetin göstergesi olabileceği de belirtildi.

Türk Dermatoloji Derneği üyesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hatice Erdi Şanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saç sağlığının bozulmasının ve erken aklaşmanın, vücuttaki farklı hastalıkların belirtisi olabileceğini söyledi.

Saç beyazlamasının, yaş ve genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan kıl folliküllerindeki melanosit kök hücre kaybıyla ilgili doğal bir süreç olarak tanımlandığını ifade eden Şanlı, bu durumun genelikle her geçen gün ilerleyerek arttığını ve kalıcı olduğunu vurguladı.

Şanlı, saçlarda beyazlama ile bazen çok erken yaşlarda, hatta çocukluk çağında bile karşılaşılabildiğine dikkati çekerek, bunun "erken beyazlanma" ve "prematür beyazlanma" diye isimlendirildiğini anlattı.

Ağarmanın kronolojik yaş, ırk ve cinsle yakından ilgili olduğuna işaret eden Şanlı, "Genellikle beyaz ırkta 30'lu yaşlarda, siyahi ırkta 40'lı yaşlarda başlar. Yapılan çalışmalarda, 50 yaş üzerindeki insanların yüzde 'ünde saçların yüzde 50'sinin beyazlaştığı görülmüştür. Saçlarda erken beyazlaşmaysa beyaz ırkta 20 yaş altı, Asyalılarda 25 yaş altı, Afrikalılarda ise 30 yaş altı olarak kabul edilmektedir" bilgisini verdi.

Saçların erken beyazlamasında genetik faktörlerin etkili olduğunun altını çizen Şanlı, şöyle konuştu:

"Ancak bazı sistemik hastalıklar veya deriyle ilgi hastalıklar da saçlarda erken beyazlanma yapabilir. Vücut derisinin rengini oluşturan maddenin (pigment) kaybı nedeniyle, cildin beyazlaşması şeklinde seyreden bir hastalık olan vitiligo, erken yaşlanma sendromları, tiroid bezinin yeterli çalışamamasıyla ortaya çıkan hipotiroidi gibi hastalıklarda görülebilir. Son yapılan çalışmalar, erken saç beyazlamasının genç yaştan itibaren sigara içenlerde görülebildiğini ortaya koydu. Bunun dışında kalp damar hastalıklarına yatkınlığın ve yine osteopeni denilen kemiklerde zafiyetin bir belirteci olabileceği de saptandı."

- "Topuz, at kuyruğu gibi modeller kalıcı saç dökülmelerine neden olabilir"

Şanlı, saçlarda kalıcı dökülme yapabilen bazı hastalıkların da bulgusu olabilecek kaşıntı ve kepeklenmeye dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Bazı sorunların doğrudan saç hastalıklarıyla ilgili olduğunu ifade eden Şanlı, saç yoğunluğunun yüzde 50'sinden fazlası kaybedildiğinde azalmanın belirginleştiğini anlattı. Prof. Dr. Şanlı, şöyle devam etti:

"Kıl döngüsünü etkileyen birçok hastalık, ilaçlar, zehirlenmeler, beslenme eksiklikleri, stres, saçı dökebilir. Psikolojik nedenlerle saçı koparma, yolma gibi travmalar saç dökülmelerine neden olabilir. Topuz, at kuyruğu gibi modeller sırasında saçın gergin olarak toplanması, saçlarda önce geçici ancak zamanla kalıcı olabilen saç dökülmelerine neden olabilir."

Mevsim değişikliklerinin, bazı şampuanların saçta dökülmeye neden olabildiğine ve doğumdan yaklaşık 3 ay sonra birçok annenin saçlarında saçlarının döküldüğüne dikkati çeken Şanlı, şunları kaydetti:

"Saçlarda kepeklenme, sedef, yüzeysel mantar hastalıkları, egzamalar gibi birçok deri hastalığının bulgusu olabilir. Bu hastalıklara sadece kepeklenme değil aynı zaman kızarıklık, sulanma, kabuklanma hatta saçlarda solukluk kırılma ve dökülmeler de eşlik edebilir. Bazen de sadece kuru kepek şeklinde kendini gösterebilir. Ancak kepeğin hangi nedenle ortaya çıktığını anlamak için mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Egzama, mantar hastalıkları, sedef hastalığı, liken hastalığı gibi saçlı deride yerleşen birçok deri hastalığı saçlı deride kaşıntı yapabilir. Sık duş ve saçların aşırı temizlenmesi, şampuanlama sıklığının artması gibi nedenler de saçlı deriyi kurutarak ve tahriş ederek kaşıntıya yol açabilir ve bunu artırabilir."

Hekim önerisi olmadan yapılan saç bakımı uygulamalarından kaçınılması gerektiğine işaret eden Şanlı, bu ürünlerin cildi tahriş edebileceğini ve alerjik reaksiyonlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Hatice Erdi Şanlı, gür ve parlak saç için uygun şampuan kullanılması, kimyasallardan uzak durulması ve kırıkların düzenli kestirilmesi gerektiğini bildirdi.

AA

Sa&#; neden beyazlar? Sa&#; beyazlaması nedenleri

Haberin Devamı

Sadece yaşlılarda değil, artık ergenlik çağındaki gençlerde bile görülen saç beyazlaması, günümüzde çok sayıda kişinin başına gelen bir durum. Stresten genetik faktörlere ve duygusal sorunlara kadar birçok neden saçların beyazlamasına yol açabiliyor. İşte, saçların beyazlama nedenleri

SAÇ NEDEN BEYAZLAR?

YAŞLANMA: Yaşlanma ile görülen doğal sürecin bir etkisi de saçlara olur. İnsan bedeni yaşlandıkça saçlarda ve sakallarda ağarma görülür. Bunun nedeni ise, saçların renginden sorumlu olan pigmentin zamanla melanin üretim kapasitesinin azalmasıdır. Melanin üretim kapasitesi ve melanin miktarındaki azalma da saçlarda beyazlamaya neden olur.

TRAVMA VE ANİ ŞOK: Kişinin hiç beklemediği bir anda aldığı üzüntülü haberler ve yaşayacağı ani duygusal çöküntü de saçta ani beyazlamalara neden olabilir. Hatta her ne kadar çok sık rastlanmasa da bir gece aniden saç beyazlamasına rastlamak mümkündür.

Haberin Devamı

GENETİK FAKTÖRLER: Genetik faktörler, saçların erken beyazlamasında büyük bir rol oynuyor. Özellikle aile büyüklerinde erken yaşlarda beyazlama başlamışsa sizin de saçlarınızın erken yaşlarda beyazlaşması kaçınılmaz olabilir.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER: Şampuan, klimalar veya çevresel nedenlerle kimyasala maruz kalmak gibi etkilerde saç beyazlamasına neden olabilir.

TİROİT RAHATSIZLIKLARI: Saç folikülünde önemli bir role sahip olan iki hormon olan T3 ve T4’ün, saçtaki melanin sentezini aşırı şekilde uyarması da saç beyazlamasına etki edebilir.

Sakallarım Beyazladı Sakal Beyazlaması Neden Olur?

Sakal Beyazlamasının Nedenleri ve Etkili Çözümleri

Sakal ağarması, beyazlaması erkeklerin bir kısmını üzen bir durumdur. Sakal beyazlaması Vitiligo hastalığından, strese, yaşlanma  gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir.

Erkeklerde Sakal Beyazlaması Neden Olur?

Ten rengimiz, saçlarımızın, gözlerimizin, kirpik ve kaşlarımızın rengi melanin pigmentine bağlıdır. İşte bu pigment, sakallara da renk vermekten sorumludur. Eğer bir erkeğin vücudunda melanin pigmenti azalırsa sakalları beyazlar. Yaşın ilerlemesiyle beraber melanin pigmentini üreten melanosit hücreleri artık işlevini eskisi gibi yerine getiremez olur ve zamanla tamamen aktifliğini kaybeder. Yani melanin pigmenti önce daha az üretilmeye başlar, bir süre sonra hiç üretilemez. İşte yaş ilerledikçe saçlara ve sakallara ak düşmesinin nedeni budur.

Sakal ve saç beyazlaması erken yaşlarda meydana geldiyse, sorunun genetik olduğu düşünülür. Anne veya baba erken yaşta böyle bir problemle karşılaştıysa, bireyin de bu durumu yaşaması muhtemeldir. Eğer kişide melanin pigmenti doğuştan yoksa, bu duruma vitiligo denir ve görülme sıklığı % arasındadır. Vitilogo durumunda vücut kılları ve derinin bazı bölgeleri doğuştan beyazdır. Öte yandan erken yaşta saç veya sakal beyazlaması, başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Onlardan bazıları aşağıda bildirilmiştir.

Sakal beyazlamasının en önemli sebeplerinden biri vitamin eksikliğidir. Özellikle B12 vitamininin yetersiz oluşu, sakalların ağarmasına yol açmaktadır.

"Üzüntüden saçlarına ak düştü." sözü doğru bir sözdür. Gerçekten de fazla sıkıntı ve üzüntü, saç ve sakalların erken beyazlamasına neden olur.

Sigara veya kahve tiryakileri erken saç ve sakal beyazlaması için risk grubundadır. Öte yandan alkol kullanmak da bu sorunun nedenleri arasındadır.

Kronik hastalıkların bir kısmı da sakallara ak düşürmektedir.

Anksiyete hastalarında erken sakal beyazlaması görülebilir.

Sürekli kızartılmış ve bol yağlı gıdalarla beslenmek sakalların beyazlamasına sebebiyet verebilir.

Asitli ve baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimi de erken yaşta sakal beyazlamasını tetikler.

Sakal Beyazlaması Nasıl Geçer?

Beyazlayan sakal rengi nasıl düzeltilir? sorusunun cevabı, buna neyin sebep olduğunu bulmakta gizlidir. Sakallarınız beyazladıysa ilk olarak bir dermatologa başvurmanız gerekir. Böylece problemin kaynağını öğrenebilir, sakal beyazlatmak için farklı farklı ürünler deneyerek zamanınızı ve paranızı heba etmemiş olursunuz.

Aslında beyazlamış saçların ve sakalların renklenmesini sağlayan bir ilaç veya bitkisel ürün yoktur. Ağaran saç ve sakalları tekrar eski haline getirmek mümkün değildir. Ancak renklendirmek için doğal boyalar ve saç/sakal boyaları kullanılabilir.

Saç ve sakallarınızın beyazlamasını engellemenin ya da yavaşlatmanın yolu, az evvel de belirttiğimiz gibi, bir dermatologdan yardım almaktır. Vitamin ve mineral eksikliklerinden,  tiroid bozukluklarından veya başka rahatsızlıklardan kaynaklanan saç ve sakal beyazlamasını, doktorunuzun tavsiyeleriyle azaltabilirsiniz.

Beyaz sakalları boyayarak rengini değiştirebilirsiniz.

Sakal boyasını internetten veya eczanelerden rahatlıkla temin edebilirsiniz. Kaliteli sakal boyaları genelde pahalı olsa da etkili sonuç alabilmek için paradan kısmamak lazımdır.

Sakal Beyazlamasının Bitkisel Tedavisi

Bıyık ve sakallarınız erken beyazlamaya başladıysa, çörek otu ile masaj yapmanız önerilir. Bu doğal yağ, bıyık ve sakallarınızın görünümünü iyileştirecektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası