atv ehliyet ister mi / ATV Motor Trafik ve Ehliyet

Atv Ehliyet Ister Mi

atv ehliyet ister mi

UTV mi, ATV mi, ehliyet mi?

Şile’de kullandığı UTV aracı ile kamyonla çarpışarak hayatını kaybeden Ali Şen’in torunu Alp Ali Şen’in ardından gözler herkesin rahatça sahip olup kullanabildiği bu araçlara çevrildi.

funduszeue.info / GÜNDEM
ATV’lere göre çok daha güçlü ve hızlı modelleri bulunan ve km hıza kadar çıkabilen UTV araçları genelde hobi amaçlı olarak kullanılıyor. Araçların fiyatları ise motor hacmi ve beygir gücü kombinasyonuna göre 7 bin liradan başlayıp bin liraya kadar çıkıyor. Öte yandan Alp Ali Şen’in vefat etmesine neden olan UTV’nin ise piyasada satılan araçlar arasından en güçlü araç olduğu belirtildi.

Henüz 17 yaşında iken hayatını kaybeden Alp Ali Şen’in ölümü ATV ve UTV tipi araçları Türkiye gündemine getirdi. Ancak bu iki tip araç arasında ciddi farklar var. ATV araçları zorlu arazi koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmış genellikle dört tekerlekli olarak kullanılıyor. Motosiklet direksiyonu ile kullanılan ATV’ler aslında zorlu arazilerde ilerleyebilmek ve iş yapabilmek için ideal araçlar. Ancak bu araçlar Türkiye’de arazilerde veya tatil bölgelerinde ağırlıklı olarak hobi için ve kiralama yöntemi ile kullanılıyor. Kimi yerlerde ATV kullanımına özel parkurlar oluşturulurken, yarışları da düzenleniyor. Fiyatları ise 2 bin liralardan başlayarak bin liraya kadar gidiyor.

UTV KEYİF ARACI

UTV araçlarının ise kullanım amacı benzer olmasına karşın ATV’lerden önemli farkları var. ATV’lerin daha gelişmişleri olarak ifade edilen UTV’lerin motor hacimleri ve beygir güçleri çok daha yüksek olabiliyor. Bu araçlar aynı zamanda direksiyonlu ve tenteli karoseri sayesinde motosikletten çok arabaya benziyor. Fiyatları motor hacimleri ve beygir güçlerine göre bin liraya kadar çıkabiliyor. Piyasadaki en kuvvetli araçlar saatte km hızın üzerine kadar çıkabiliyor. Ortalama bir UTV aracının ağırlığı ise kg arasında değişiyor.

Türkiye’de UTV kullanımı ATV’ler kadar yaygın değil. Hem daha büyük olması hem de fiyatlarının yüksek olması nedeniyle satışlar düşük.

KAPORTASIZ ÇÖL ARACI

Türkiye’de UTV satışı yapan işletmelerden biri olan Düzce Motor’dan bir yetkili, UTV’lerin ‘kaportasız çöl arabası’ olarak da adlandırıldığını ve genellikle keyif amaçlı kullanıldığını söyledi. Bu araçların bazılarının sadece arazi için üretilen off road tipi olduğunu ve trafiğe çıkamadıklarını söyleyen yetkili, şu bilgileri verdi:

“Bazı modelleri de on road, yani trafikte kullanılabiliyor. Off road olanların plakası ve ruhsatı yok. Diğerleri ise motosiklet ehliyeti ile kullanılabiliyor. ATV’den temel farkları motor performansları, direksiyonlu olması nedeniyle kullanım kolaylığı sağlaması, tasarımı ve süspansiyon sistemleri. Piyasada satılan UTV’lerin gücü 11 beygirden başlayıp 85 beygire kadar çıkıyor. Motor hacimleri de cc ile cc arasında. Buna paralel olarak fiyatlar 7 bin liradan başlayıp bin liraya kadar gidebiliyor.

Ancak bu araçların trafikte kullanımında ciddi riskler var. Araziye yönelik olarak tasarlandığı için asfaltta yol tutuşu zayıf kalıyor ve çok daha kolay savrulabiliyor. Ayrıca fren mesafesi de uzun. Tüm sistemleri araziye göre dizayn edildiği için normal yolda kullanılması ciddi risk yaratıyor.”

Uzmanların verdiği bilgiye göre UTV ve ATV’lerin en büyük risklerinden biri kolay devrilebilir olmaları. Özellikle motor gücü yüksek olan ve yüksek hızda kullanılan araçlar kullanıcı açısından ciddi güvenlik sıkıntısı yaratıyor. Bu nedenle araçların güvenlik talimatlarına uygun bir şekilde ve uygun parkurlarda kullanılmaları gerekiyor.

ALP ALİ ŞEN’İN ARACI HANGİSİYDİ?

Kar Desen Nano Yüzey Kaplama Teknolojileri firmasının yetkilisi ve bir ATV gönüllüsü olan Volkan Durdu’nun verdiği bilgiye Alp Ali Şen’in hayatını kaybetmesine olan UTv aracı piyasada satılan en güçlü araç. Aracın cc’lik bir motoru olduğunu ve km hıza çıkabildiğini kaydeden Durdu, motorun üzerinde bulunan hız sınırlayıcının çıkarılması durumunda ise aracın hızının km’yi aşabileceğini kaydetti. Durdu, aracın fiyatının da bin liranın üzerinde olduğunu ifade etti.

ATV ve UTV tipi araçların araziye uygun olduğunun ve asfalta göre tasarlanmadığının altını çizen Durdu, “Düz yolda yol tutamazlar, motosiklet gibi sekme yapar. 50 kilometre hızla giden bir ATV asfaltta ancak 25 metrede durabilir. Aslında ATV kötü bir şey değil, çok güvenlidir ama uygun şekilde kullanılması gerekir. Güvenlik ekipmanlarının mutlaka kullanılması lazım” dedi.

EHLİYET KARMAŞASI

Demir Bükey sürüş akademisinde eğitmen olarak çalışan Kerem Günsel de UTV tipi araçların lastik mesafeleri arasındaki iz mesafesinin düşük olmasından dolayı araçların manevra kabiliyetlerinin az olduğunu söyledi. Günsel bu araçların hangi sınıf ehliyet mensupları tarafından kullanılabileceğine ilişkin olarak da bazı sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Türkiye’ye UTV’ler çok değişik şekillerde sokuluyor. Otomobil gibi, traktör gibi motosiklet gibi sokulanlar var. Bu yüzden ehliyet konusunda da farklar ortaya çıkıyor” dedi.

Türkiye’de İstanbul Şile tarafında bazı piknik alanlarında son derece emniyetsiz bir şekilde ATV turları da yapıldığını ifade eden Günsel, “10 senedir bu ülkede UTV satışları var. Maalesef Ali Şen’in kaybından sonra biz bunu konuşur olduk. 3 gündür benim telefonum susmadı. Türkiye’de 5 dakikalık teorik eğitimlerde insanlara dakikalarca ATV kullandırıyorlar. Bu yanlış bir uygulama” diye konuştu. Günsel aynı zamanda ATV kullanımı konusunda gençlerde ciddi bir heves olduğunu son yıllarda motosiklet sayısında da artışlar yaşandığını belirtti. – Eren Güler-Can Mumay (DHA)

#ali şen, alp ali şen, ATV, demir bükey, düzce motor, haber, haberhurriyeti, hobi, kerem günsel, kiralama, motosiklet, Şile, UTV, volkan durdu

elektrikli atv de ehliyet ister mi ?

  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    arkadaşlar bir tane elektrikli atv buldum acaba ehliyet istiyoor mu onada ve trafikde kullanablrmym ?



  • Binbaşı
    Mesaj
    Elektrikli ara&#;larda watt &#;zeri A1 ehliyet gerektiriyor, yasal olarak ama belli başlı yerler (İzmir, Samsun, Akhisar benim duyduğum yerler) haricinde &#;lke geneline yayılan ve s&#;rekli bir uygulama yok. Pratikte kask kullanımına dikkat ediliyor. Bildiğim kadarıyla elektrikli ATV Yuki markasında var ve ak&#; g&#;c&#; watt, motor g&#;c&#; watt. Bu durumda yasal zorunluluk var, ancak elektrikli mopedler gibi g&#;z yumulur mu bilinmez. Ancak elektrikli ATV ler &#;ok yaygın olmadığından trafik polisleri tarafından benzinli olduğu halde off road sınıfı olduğundan plakasız gezenlerden zannedilip durdurulma ihtimali bence y&#;ksek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi medvet -- 26 Mayıs ; >
  • Yüzbaşı
    Mesaj
    Konu Sahibi
    tşk ederim medvet bende izmir de yaşıyorum watt elektrikli bisikletim vardı 2 kere polis &#;evirdi sadece kaskdan dolayı ikiainsde de yırtdm

    polis durdurdu diyelim elektrikli olduğunu s&#;lesem yırtma ihtimalim olur mu
  • Yarbay
    Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
    “ sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun Tanımlar başlıklı 3. maddesinde 12 Temmuz tarih ve sayılı Kanun’un maddesi ile yapılan değişiklikle;
    Motorlu bisiklet (MOPED): (Değişik: 12 Temmuz /13 md.) Azami hızı saatte 45 kilometreyi, elektrik motorlu ise azami s&#;rekli nominal g&#;&#; &#;ıkışı 4 kilovatı ge&#;meyen
    iki veya &#;&#; tekerlekli taşıtlar ile
    aynı &#;zelliklere sahip net ağırlığı kilogramı aşmayan d&#;rt tekerlekli motorlu taşıtlardır. (Elektrik ile &#;alışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz. ’ ) şeklinde tanımlanmıştır.
    Bu bağlamda, azami g&#;c&#; 0,25 KW ve &#;zerinde olan elektrikli bisikletler tescile tabi olup, s&#;r&#;c&#;lerinin (A) sınıfı s&#;r&#;c&#; belgesine sahip olmaları gerekmektedir” denildi.

    “Yapılan trafik denetimlerinde; 0,25 KW ve &#;zerindeki elektrikli bisikletlerin tescilsiz olanlarına Karayolları Trafik Kanunu'nun maddesi gereğince ‘ TL ceza tutanağı d&#;zenlenerek ve tescili yapılıncaya kadar trafikten men edilmesi, yine bu ara&#;ları A sınıfı s&#;r&#;c&#; belgesi olmadan kullananlara Karayolları Trafik Kanunu’nun maddesi gereğince TL, aynı zamanda bisiklet sahibine de aynı miktarda ceza tutanağı d&#;zenlenmesi’ gerekmektedir.
    Bisiklet ve motorlu bisiklet s&#;r&#;c&#;lerinin kask kullanmaması halinde aynı kanunun 78/1b maddesinden 80 TL, diğer trafik kurallarına uymadığının tespiti halinde ise kanunun maddesinden TL cezai işlem uygulanmaktadır. ”
    Yukarıda yazdığım y&#;r&#;rl&#;kte olan son yasal d&#;zenlemeye g&#;re ilk &#;ıkan watt'lık en basit modeller haricindeki t&#;m elektrikli ara&#;lar, aynı benzinli motorlar gibi; Ehliyet, ruhsat, sigorta ve plaka ile kullanılmak zorunda. Ancak şu an pratik uygulanması &#;ok yaygın değil. Durdurulduğunda ne yapılacağı tamamen trafik polisinin amirlerinden aldığı talimata ve/veya kişisel d&#;ş&#;ncesine bağlı. Belki ceza yazıp aracı da işlemleri tamamlanana kadar bağlar, belki elektrikli olduğunu anlayınca bırakır. Bu konuda ihtimalden bahsetmek zor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi medvet -- 30 Mayıs ; >




  • Er
    4 Mesaj
    B sınıfı ehliyete sahipseniz sıkıntısız kullanırsınız. Yeni yasa ile 4 tekerlekli motosiklet diye ge&#;iyo ve B1 ehliyet istiyor.B ehliyet sahipleri B1 ve f grubu ara&#;ları kullanabiliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüzbaşı
    Mesaj
  • Er
    10 Mesaj
  • Binbaşı
    Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: &#;zbakan

    Şimdi benim b sınıfı ehliyetim var elektrikli atv kullansam sıkıntı olurmu

    Ruhsat plaka da &#;ıkarırsanız sıkıntı olmaz. Bunun i&#;in de &#;ncelikle sigorta gerekiyor. İle ve yaşa g&#;re heralde bunların maliyeti de TL yi bulur gibime geliyor.
  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

ATV Ehliyeti Hangi Sınıf -

ATV, arazide kullanılan motorlu taşıtlar arasında yer aldığından dolayı ehliyetle kullanılması zorunlu tutulmuştur. yılında yapılan son düzenleme ile birlikte motor ehliyeti almış olmak ATV kullanabilmek için yeterli değildir. Bunun için aşağıda ATV ehliyeti hangi sınıf ve nasıl alınması gerekir? Yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

ATV Ehliyeti Hangi Sınıfa Aittir

ATV, gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan araçlar arasındaki yerini almıştır. Bu aracın güçlü bir yapıya sahip olması ise deneyimsiz bir kişi tarafından kullanılması halinde bazı kazalara neden olabilir. Doğal olarak bir sürücünün hem can hem de mal kaybını önlemek için ATV ehliyetine sahip olması gerekir.

ATV Ehliyeti

Eskiden ATV kullanmak isteyen bir sürücü için A2 sınıfı ehliyet yetiyordu, ancak günümüz de bu aracı kullanmak isteyen sürücünün B1 sınıfı ehliyet alması gerekiyor. Yani B1 sınıfı ehliyetiniz yoksa ATV kullanmanız ceza yemeniz anlamına gelecektir.

B1 sınıfı ehliyet alabilmek için ilk şart 16 yaşını doldurmuş olmaktır. 18 yaşını dolduran bir sürücü yalnızca direksiyon sınavına girerek ehliyetini B sınıfına dönüştürebilir.

Yetersiz Ehliyetle Araç Kullanma Cezası

Ehliyet sınıfları belirlenirken kullanılabilecek araç sınıfları da belirlenmiştir. Buna göre sürücü kendi ehliyet sınıfına ait olmayan bir aracı kullanamaz. Eğer kullanır ve polis tarafından yakalanırsa bu durumda kendisine 1, TL para cezası kesilir. Eğer kullanmış olduğu araç kendine ait değilse bu durumda aracın sahibine de aynı miktarda ceza kesilir.

Yetersiz Ehliyet Cezasına İtiraz Edilir mi?

Yetersiz ehliyet cezasında iki durum söz konusudur. İlk durumda sürücü zaten suçunun farkında olduğu için itiraz etmiş olsa da herhangi bir sonuç alamayacaktır. Bu nedenle itirazın geneli araç sahipleri tarafından yapılır. Sürücüye kesilen ceza miktarının aynısı aracın sahibine de kesildiğinden araç sahipleri bu durumda kendilerinin hiçbir suçu olmadığını savunabilirler. İtirazın gerekçesi ise anayasa da hiç kimsenin işlemediği bir suçtan dolayı cezalandırılmaması maddesidir. Eğer bu maddeye dayalı olarak itiraz etmek istiyorsanız o zaman Sulh Ceza Hakimliği’ne kanıtlarınız ve belgelerinizle başvurmanız gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere ulaşmak için funduszeue.info adresimizi ziyaret edebilirsiniz.


Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası