karanfil çiçeğine nasıl bakılır / Karanfil Çiçeği Anlamı, Bakımı ve Faydaları | Kalite Çiçek

Karanfil Çiçeğine Nasıl Bakılır

karanfil çiçeğine nasıl bakılır

Karanfil bakımı nasıl olmalı? Karanfil nedir?

Son güncelleme:

Karanfil bakımı nasıl olmalı? ya da Karanfil nedir? gibi sorulara yanıt arıyorsanız, sizler için detayları bir araya getirdik. İşte Karanfil bakımı hakkında merak edilen soruların yanıtları&#;

KARANFİL BAKIMININ PÜF NOKTALARI

Karanfil (Dianthus sp.) kesme çiçeklerin en popüler olanları arasındadır.

Çiçeklenme: Mayıs &#; Ekim

Dallarının ucunda tek ya da toplu olarak çiçekleri bulunur. Farklı tonlardaki çiçekleri, oldukça dekoratif bir görüntüye sahiptir. Aynı zamanda kesme çiçek olarak da sıkça kullanılır.

Seralarda yetiştirilen türleri her mevsim çiçek açar. Bahçede yer örtücü, her dem yeşil bitkilerin arasında sınır bitkisi olarak ya da kaya bahçelerinde görmek mümkündür.

Sadece bahçelerinizde değil, saksılar içinde balkonlarınızda da yetiştirebilirsiniz. Güzel kokulu karanfil çiçekleri, parfüm sektöründe de sıkça kullanılır. Karanfilden, öğütülerek baharat olarak da yararlanılır.

Humusça zengin, kumlu ve geçirgen topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapılmalıdır.

Çok yıllık, otsu bir bitkidir. Dalların ucunda tek tek ya da topluca, pembe, kırmızı ve beyaz tonlarında çiçekleri bulunur.

Kanaatkar bir bitkidir. Boyu genel olarak santimetre arasında değişir. Işık isteği fazladır. Güneşli alanlarda mutlu olur.

Tohumdan üretildiği gibi, daldırma ya da çelik alma yöntemiyle de üretilir. Ekim ayı içinde bitkiden alınan sürgünleri köklendirebilirsiniz. Alınan kökler, kumlu ve geçirgen toprağa dikilmelidir. Kısa zamanda köklenir.

Bir kökten yıllarca çiçek alınmaz. Her mevsim bu işlemin tekrarlanması gerekir. Zahmetsiz bir yöntem olan fide dikimini de tercih edebilirsiniz.

KARANFİL YAPRAKLARI NEDEN SARARIR?

Soru: Karanfilimin tomurcuklarının bir kısmı açmış olmasına rağmen alt yapraklarından sararmaya başladı. Suyunu az mı ya da çok mu vermeliyim?

Cevap: Suyun sararma üzerinde etkisi olabildiği gibi besin eksiklikleri de bu tür sorunlara neden olabilir. Saksınızın su geçirgenliğini kontrol edin ve toprağınızı aşırı ıslak bırakmamaya özen gösterin.

KARANFİL NEDİR?

Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasına ait bir çiçektir. Karanfil Akdeniz bölgesinde yaşayan ılıman ve sıcak iklim seven bir bitkidir.

Genellikle Akdeniz havzasında olmak üzere Avrupa, Asya bozkırları ve Güney Afrika’da doğal olarak yetişen kadar çeşit tek yıllık, çok yıllık, minik çiçekli Alpin (yüksek yayla ve dağlarda) olmak üzere karanfil vardır. Bunların 70 kadarı ise ülkemizde doğal olarak yetişir. Ancak bu sayı, hemen her yıl eklenen onlarca melez karanfil sebebiyle bugün 30 bini buluyor.

Bodur olanlar 5 santimetreyi geçmezken diğerleri santimetreye ulaşırlar. Bodur olan çok yıllık türler kaya bahçelerine çok yakışırlar. Ülkemizde hüsnüyusuf diye adlandırdığımız Dianthus barbatus ise, kesme çiçek olarak yaygın kullanılan bir türdür ve türün boyu ise yaklaşık 35 cm’yi bulur.

Karanfilin ayrıca seralarda yetişen ve bahçecilik dışı amaçlar için yetiştirilen türleri de bulunur.

KARANFİL ANLAMI NEDİR?

Fransızca’da karanfil, ‘gözcük’ olarak adlandırılır. Belki de bize bakıyor gibi durduğundan, kim bilir? Koyu renkteki yapraklarına karşın tam ortasının açık tonlarda olması mı yoksa ona bu ismi verdiren? Yorumlar çeşitli olsa da sorunun somut bir yanıtı yok.

Ne var ki, tek ortak kanı şimdiki karanfil çiçeklerinin yalın kat olan eskileriyle benzeşmemesinin, değişime uğrayan kromozomlarına bağlanıyor olması. Ama öyle ki, son zamanlarda eskisi kadar revaçta olmayıp, unutulmaya yüz tutmuş olsa da bu güzel bitki aynı krizantem (kasımpatı) gibi mutlu ve hüzünlü anlarda yanı başımızdadır. Biz, en iyisi güzel kokulu olanların peşine düşelim ve bize göz kırpan iyi huylu bir tanrıçanın bakışlarını yakalayalım.

Karanfile atfedilen anlamlar:

Beyaz karanfil: Aşk coşkusu… Ayrıca bir rivayete göre 20 yy. başlarında çapkın erkekler kostümlerinin yakasına beyaz karanfil iliştirirlermiş!

Kırmızı karanfil: Fransız devriminin sembolü, ayrıca cenazelerde de sıkça görülür.

KARANFİL TOHUMU NE ZAMAN DİKİLİR?

Karanfil tohumunu nisan ayında cm aralıklarla dikilir. Filizlenme başladıktan sonra başka saksıya aktarılır. Kısa sürede gelişim gösterdiği için çiçekçiler tarafından en çok tercih edilen bitkilerden biridir.

KARANFİL NASIL TOPRAKTA YETİŞTİRİLMELİ?

Karanfil, kireçli ve ph’ı ’ten yüksek toprakları çok sever. Toprağın humus miktarı arttırılırsa daha sağlıklı gelişir. Toprağının nemli olmasını sever. Gölge yerleri sever. Gün içinde yarı güneş alabileceği yerlerde de yaşamaya devam eder. Dış mekan bakımı için daha uygundur. Hava delikli ve drenajı iyi bir saksıda ya da ortamda bakılması bitki kök sağlığı için önemlidir.

Karanfil için yine ortamın sıcaklığı çok önemlidir. Bitkinin gelişiminde önemli rol oynamaktadır.

Karanfil bakımı püf noktaları

KARANFİL ÇİÇEKLERİ SOLUYORSA DİKKAT!

Karanfilin çiçekleri solmaya başladığında mutlaka bir makas yardımıyla kuruyan çiçekler temizlenmeldir.

KARANFİL NASIL ÇOĞALTILIR?

Karanfil çoğaltmak için bilinen iki yöntem vardır. Çelikle ve daldırma yöntemiyle çoğaltılır. Çelik için en az 10 cm uzuluğunda bir dal tercih edilir. Steril edilmiş düz uçlu bıçak yardımıyla verev şeklinde dal kesilir. Hava delikli saksıya ve uygun toprağa dikilir.

Daldırma yönteminde ise çiçekleri solan karanfilleri kesin. Çiçeksiz kalan dalı toprağa daldırma yöntemi ile ekin. Bu yöntemde dal kesilmeden ve kırılmadan toprağa doğru eğilir.

Ucundan toprağa ekilir ve filizlenmeye bırakılır. Yaz bitene kadar aynı metodu uygulayabilirsiniz.

Karanfil

KOKULU ESKİ KARANFİLLER

Yabancı kaynaklarda da eski olarak geçen Dianthus caryophyllus cinsi çiçek tarhlarında, saksılarda, köylerde teneke kutularda yetiştirilen karanfillerdir ve en makbul türlerdendir. Melez türlerin çok çeşitli renkleri olup tek sezon çiçek verirler. Dianthus erinacceus ise, sadece ülkemizin kuzey doğusunda yetişen dünya bitki klasmanında yeri olan endemik bir türdür.

ÜRETİM VE ÇOĞALTMA

Dianthus türündeki çok yıllık bitkiler, ilk yıl boyunca kaliteli çiçek verirler. İlk yıl açan çiçekleri cılızdır. En güzel çiçeklerini ikinci yılda açarlar. Şubat-mart tohumdan ya da gelişme dönemlerinde dayanıklı türlerden çelik alma ve daldırma yöntemleriyle karanfil üretebilirsiniz. Çeliği çiçek vermeyen bir daldan kum ve torf karışımına dikin. Üzerini kestiğiniz bir plastik şişeyle kapatın. Güneş ışığının doğrudan gelmediği aydınlık bir alanda toprak kurudukça azar azar su verin. Suya daldırarak da sonuç alabilirsiniz, deneyin.

TOPRAK

Geçirgen, zengin ve iyi cins bahçe toprağı ve kum gereklidir. Tam güneş alan yerlere dikilmeleri ve saksıların her sezon toprağının yenilenmesi gerekir.

BAKIM

Solan çiçeklerin kesilmesi, çiçeklenme sırasında her 15 günde çiçek açtıran gübre verilmesi ve yarı gölge alanda tutulması gerekir.

Dünyadaki en nadir 15 çiçek

Dünyadaki en nadir 15 çiçek

&#;illi Begonya Bakımı ve Yetiştiriciliği

Angel Wing Begonia Snow CappedÇilli begonya hemen hemen her evde bulunan, dekoratif yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Adını görünümünden alan bu güzel bitki iç mekan süs bitkisidir. Geniş kalp şeklinde olan yapraklarının üzerinde minik çiller bulunmaktadır. Bu çiller bitkinin çok daha güzel görünmesini sağlamakta. Yaprak rengi genelde yeşil olan bu bitkinin açık sarımsı çilleri bitkinin çok güzel görünmesini sağlıyor.

Bakımı oldukça kolay. Evinizin salonlarında, iş yerlerinizde, ofisinizde hatta balkon ve teraslarınızda rahatlıkla yetiştirebileceğiniz çok güzel bir bitki. Bakımı sizi hiç yormayacak.

Çilli begonya nem seven bir bitki. Bu nem ihtiyacını toprağını nemli tutarak sağlayabilirsiniz. Ancak kesinlikle bitkinin yapraklarına nem ihtiyacını gidermesi için su püskürtmeyin. Bu yöntem çoğu bitki için geçerli olabilir ancak çilli begonya için tam tersi bir etki yapmaktadır.

Aydınlık ve yarı gölge yerleri seven bir bitkidir. Ancak direk gelen güneş ışığından korunması gerekir. Aksi halde dekoratif yaprakları zarar görecektir. Güneş ışığını dolaylı alan yerleri tercih etmelisiniz. Yarı gölge yerlerde de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Bitkinin sulamasını ilkbahar aylarından itibaren kademeli artırın. Özellikle yazın çok sıcak günlerde bitkinin su ihtiyacı daha da artacağından sulamasına dikkat etmelisiniz. Toprak yüzeyine bakarak su gereksinimini seafoodplus.info yüzeyinin nemli olması gerekir. Kış aylarında ise bitkinin su gereksinimi az olacağından çok az sulama yapmalısınız. Kışın aşırı sulamamaya çok dikkat etmelisiniz.

Bitkinin yılda bir kez toprağını  değiştirmeniz çok yerinde olacaktır. Bitkiniz böylece kendini yenileyebilecek, daha sağlıklı büyüyecektir.

Üretimi ise çok basit. Bitkinin kırılan küçük dallarını direk olarak toprağa ekerseniz hemen tutacaktır. Tohumla üretimi de mevcut ancak hiç kullanılmayan bir yöntem. Hem zaman alıcı hem de diğer yöntem çok basit ve kesin sonuç veren bir yöntem.

 

Özel günlerin yıldızı karanfil, evlerde yetiştirmek için de en pratik ve renkli seçeneklerden. Siz de bu anlamlı çiçeğin neşesini evinize taşımak için tüm ipuçlarını karanfil bakımı yazımızda keşfedebilir, zahmetsizce karanfil yetiştirebilirsiniz! 

top view of purple and white color sweet william or turkish carnation flowers isolated on pink background with copy space

Karanfil Nedir?

Aramızda kimlere karanfil buketi, yaka çiçeği ya da saksıda karanfil hediye edilmedi? Çok fazla hayır cevabı duymuyor gibiyiz! Dianthus (Dianthus caryophyllus) olarak bilinen karanfiller, kesme çiçek olarak kullanılmak üzere yaygın olarak yetiştirilen çok yıllık bir bitkidir. Karanfiller, pembeler olarak da bilinen çeşitli karanfillerdir, çünkü doğal renk aralıkları pembe, beyaz, mercan ve kırmızının birçok tonunu içerir. Beyaz karanfiller genellikle tatiller ve özel günler için çeşitli renklere boyanır. Gerçek karanfiller, çiçek aranjmanlarında kendine has olan kabarık bir görünüme sahiptir ve birçok kişi tarafından sevilen belirgin, baharatlı, hafif karanfil benzeri bir kokuya sahiptir.

Karanfil Anlamı Nedir?

 

Antik Yunan metinlerinde sözü edilen dianthus, iki bin yıldan fazla bir süredir yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yerli yerini saptamak zordur, ancak bazı botanikçiler, Akdeniz&#;de bir yerde ortaya çıktığını teorileştirir. Dianthus, Yunancadan &#;ilahi çiçek&#; anlamına gelirken, &#;karanfil&#;, &#;taç&#; veya &#;çelenk&#; anlamına gelen Latince bir kelimedir.

Renklerine Göre Karanfil Çiçeği Anlamı Nelerdir?

Genel olarak karanfiller sevgi, büyülenme, ayrım, koruma, şifa ve güç anlamına gelir. Bununla birlikte, farklı renkli karanfiller de farklı sembolizmlere sahiptir. 

  • Beyaz karanfiller masumiyet, iyi şans ve saflık anlamına gelir.
  • Pembe karanfiller, bir annenin saf ve bitmeyen sevgisini temsil eder. Bazı kültürlerde ayrıca minnettarlığı da sembolize ederler. Hal böyle olunca da Anneler Günü&#;nde annelerine teşekkürlerini ve minnettarlıklarını ifade etmek için kullanılan çok yaygın bir çiçek olduğunu göreceksiniz.
  • Pembe karanfiller gibi kırmızı karanfiller de içten sevgiyi, sevgiyi ve hayranlığı ifade etmek için sıklıkla kullanılır. 
  • Turuncu karanfiller genellikle neşe, sıcaklık, başarı ve sağlık anlamına gelir.
  • Mor karanfil ise asalet ve derin sevgi anlamını ifade eder. Nadir bulunan bir renktir. Buket ve aranjmanlarda kullanıldığında güzel bir hava katar.

Karanfil Tohumu Nasıl Ekilir?

Tohumdan karanfil dikmek istiyorsanız, bölgenizdeki son don tarihinden altı ila sekiz hafta önce, güneşli bir pencerede iç mekanlarda ekerek işe başlayabilirsiniz. Tohumları saksı toprağına ekin, yüzeye tohum serpin ve çok hafif toprakla kaplayın. Özellikle başlangıç aşamalarında tohumları fazla sulamamaya dikkat edin. Haftada iki ila üç kez hafif bir sulama yapılmalıdır. Toprağı yalnızca nemli tutun ve bir sera etkisi yaratmak için ekim kabını gevşek bir şekilde plastikle sarın. Tohumlar çok geçmeden filizlenecektir. Don tehlikesi geçtiğinde fidelerinizi bahçeye ekebilirsiniz. 

Karanfil Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Karanfiller, mükemmel drenaj ve &#;tatlı&#; toprak olarak da adlandırılan alkali bir toprak gerektirir. Alkali toprak, biraz daha yüksek kalsiyum, magnezyum ve sodyum konsantrasyonlarına sahip olma eğilimindedir. Toprağınız asidik olma eğilimindeyse, karanfil ekerken biraz kireç eklemek onları iyi bir başlangıç ​​yapacaktır.

Karanfil Dalından Nasıl Ekilir?

Profesyonel karanfil çiftçilerinin çoğu, kesimlerden karanfil yetiştiriyor. Bunu yapmak için, uç çiçeklerden kesimler kullanırlar. Yani gövde ve dalın buluştuğu yerden ziyade filizin sonunda oluşanlardan kesim yapmak en sağlıklısıdır. Bu kesimler en az cm olmalıdır. 5 ila 30 gün içinde köklenme tamamlanır ve başka bir saksıya nakil için hazır olurlar. Daha fazla öneri için karanfil nasıl çoğaltılır ve karanfil saksı değişimi nasıl yapılır yazılarımıza göz atarak en pratik yöntemleri keşfedebilirsiniz.

Karanfil Çiçeği Nasıl Bakılır?

Tam güneşte en iyi sonucu vermelerine rağmen, karanfiller kısmi gölgede iyidir. Çok fazla parlak öğleden sonra güneşi, parlak renkli karanfillerin yapraklarının solmasına neden olabilir. Çiçeklerin taze ve renklerin parlak kalması için mümkünse karanfillerinizi öğleden sonra güneşi yerine sabah güneşi alacakları yerlere dikin. Düşük nem ve suyu sever fakat toprağın nemlendirilmesi önemlidir. İlkbaharda çiçek tomurcukları oluştuğunda düzenli suya ihtiyaç duyarlar. Yaz aylarında kuraklık dönemlerinde fazladan sulamaya ihtiyaçları olabilir. Ancak çiçeklerin zarar görmemesi için sulamayı tabandan yapmaya özen göstermelisiniz.

Karanfil Çiçeği Bakımı: Püf Noktalar

Karanfil bakımı kolay çiçek çeşitlerinden biridir. Bakımları basittir ve kesilmiş gövdeler vazoda birkaç haftaya kadar yaşayabilir. Saksı ve bahçe karanfilleri için birazdan sıralayacağımız püf noktalarını not etmek iseyebilirsiniz:

  • Karanfiller günde dört ila altı saat güneş ışığına sahip olmalıdır.
  • Bitkileri haftada iki ila üç kez sulayın. Yapraklar veya yapraklar sararmaya başlarsa, bu aşırı sulanma belirtisidir.
  • Yeniden çiçeklenmeyi teşvik etmek için, ölmekte olan çiçek veya yaprakları çıkarın.
  • Yeterli hava sirkülasyonunu engellediği için malçlama tavsiye edilmez.
  • Karanfiller genellikle zararlılar tarafından rahatsız edilmez, bu nedenle böcek ilacı uygulamasına gerek yoktur.
  • Küf, mantar ve küf oluşumunu önlemek için bitkiler arasında yeterli sirkülasyona izin verin.
  • Uzun boylu karanfil çeşitleri, bitki büyüdükçe sapı tutan bir desteğe ihtiyaç duyabilir.
  • Toprağın daha fazla besine ihtiyacı varsa, turba kullanabilirsiniz. Bu karanfil yetiştirmek için kullanılan yaygın bir gübredir.

Karanfil, aynı krizantem (kasımpatı) gibi mutlu ve hüzünlü anlarda yanı başımızdadır. Karanfil çiçeği bakımı ipuçlarımızı inceledikten sonra karanfil ustalığınızı bir sonraki adıma taşımak isterseniz karanfil ne zaman açar yazımızda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca evinizi bir çiçek bahçesine çevirecek öneriler, çiçek ve bitki bakımına dair püf noktaları için sitemizdeki diğer makaleleri ziyaret etmeniz yeterli!

Vazo çiçeklerinin bakımı nasıl yapılır?

Masamızdaki bir demet çiçek hangimizi mutlu etmez ki? Bir de hemen solup gitmeseler Bunun için her yolu denedik: Vazodaki suya bozuk para mı atmadık? Üzerlerine saç spreyi mi sıkmadık? Ya da suyuna sirke, aspirin mi atmadık? Sahiden vazo çiçeklerine nasıl bakılmalı?


“Bir çiçeğin insan duygularına yaptığı olumlu yöndeki ani ve belirgin değişiklikleri yapan başka bir şey yok!” Bunu söyleyen ABD’nin New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesi’nden Dr. Haviland- Jones Jones ve ekibi, 1 yıla yakın süre çiçeklerin duygularımıza olan etkileri üzerine geniş çaplı bir araştırma yaptı. Ve sonuç: Çiçekler ruh halimizi zannettiğimizden çok daha fazla etkiliyor!


Araştırmaya göre çiçekli ortamda bulunduğumuz ilk saniyeden itibaren hayattan aldığımız zevk artmaya başlıyor. Çünkü çiçekler ani mutluluklar yaratıyor ki bu mutluluk evrensel, tüm yaş grupları için de geçerli Ve bu etki uzun süre geçerliliğini koruyor. Öte yandan samimi ve içten ilişkilere zemin hazırlıyor. Bitmedi! Çiçekler paylaşmanın da sembolü. Çünkü çoğumuz çiçeğini salon gibi ortak alanlara koymayı seviyor ki bu ortamın atmosferini paylaşma duygusuyla dolduruyor.


1- Çiçeğinizi vazoya koymadan saplarının su altında kalacak bölümündeki yaprakları temizleyin. Sapıların boyu mutlaka vazodan uzun olsun.

2- Çiçeğinizin ihtiyaç duyduğu suyu alabilmesi için vazonun en az dörtte üçünü suyla doldurun. Ama bu su ne çok sıcak ne de çok soğuk olsun ve bu suyu her gün değiştirin. Aksi halde çiçeğiniz gereksinim duyduğu besin maddelerini beklemiş suda bulamaz.

3- Çiçek saplarını 2 günde bir kesin ve uçlarda oluşan küf ve yosunları bitki fırçasıyla temizleyin. Suyla temas eden yüzey alanını artırmak için çiçeklerin saplarının uçlarını eğik kesmekte fayda var.

4- Çiçeğinizi ne direkt güneş ışığında ne de esintili yerlerde tutmayın.

5- Solan çiçekleri vazodan çıkarın. Çünkü diğer canlı çiçeklerin de solmasına yol açar.

6- Çiçek besinleri kullanın. Ancak vazodaki suya bir çay kaşığı şeker ekleyerek de çiçeklerin daha uzun süre dayanabilmelerine yardımcı olabilirsiniz.

7- Sudaki mikroorganizma faaliyetini azaltmak için suya ezilmiş aspirin atabilirsiniz, bu vazonuzdaki bakterileri azaltır. Suya demir para atarak metal iyonları sayesinde bakteri faaliyetini azaltabilirsiniz. Ya da 1 yemek kaşığı elma sirkesi de ekleyebilirsiniz. Çünkü sirke bakterilerin gelişimini engeller.

8- Vazodaki 1 litre suya ¼ çay kaşığı karbonat eklerseniz dalından koparılan çiçekleriniz daha uzun süre tazeliğini koruyabilir.

9- Çiçeklerin solmaması için az miktarda saç spreyi sıkabilirsiniz. Ama sprey sadece yaprakların ve taç yaprakların alt tarafından sıkılmalı.





nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir