bylock nedir nasil kurulur / ByLock nedir? 'FETÖ' operasyonları nasıl yapılıyor?

Bylock Nedir Nasil Kurulur

bylock nedir nasil kurulur

kaynağı değiştir]

15 Temmuz darbesine katılanların en büyük suç delili kabul edilen ByLock telefonunuza siz istemeden kurulmuş olabilir mi? ByLock'u kim yazdı nasıl geliştirdi? FETÖ'cülerin kullandığı ByLock 15 Temmuz'da kullanıldı mı? ByLock'u sadece FETÖ'cüler mi kullandı? 10 Soruda ByLock gerçeğinin tüm detaylarını sizler için açıklıyoruz.

1- ByLock programı nedir? Ne zaman kullanıma açılmıştır. Halen kullanılmakta mıdır?

ByLock görünüşte şifreli bir yazılıma sahip olan, herkese açık bir mesajlaşma programı. Ancak programın kullanılabilmesi için bir referans gerekiyor. yılından önce de sınırlı bir şekilde kullanıldığı yolunda bilgiler var. Ancak Apple Store ve Google Play üzerinden yaygın bir şekilde herkesin erişimine açılması yılı Mart ayında gerçekleşmiş.

MİT’in ByLock sisteminin farkına varıp üstüne gitmesi yılında. Bu da cemaatin başlattığı Aralık soruşturmalarının ardından hükümetin cemaate karşı topyekün bir mücadeleye giriştiği döneme rastlıyor. Hürriyet’in David Keynes haberi de bu durumu teyit ediyor.

ByLock, Eylül ’e kadar App Store’da, Mart ’e kadar Google Play’de kullanımda kalmış. Ancak uygulama, bu tarihin ardından bu kez bazı internet sitelerinden indirilmeye devam etmiş. David Keynes, programın Ocak ’dan itibaren devre dışı kaldığını anlatıyor. Nitekim Murat Yetkin de, 13 Eylül’de Hürriyet’te yayımlanan haberinde, -MİT kaynaklarına dayanarak- MİT’in ByLock’un şifrelerini Ocak ’da kırdığı, FETÖ’cülerin de bu tarihten sonra ByLock’u kullanmayı bırakarak Eagle sistemine geçtiği bilgisini vermişti.

10 soruda ByLock gerçeği

2-Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın mülakat yaptığı ABD vatandaşı David Keynes’in ByLock yazılımı ile ilişkisi nedir?

David Keynes, Mart ’ten bu yana ByLock programının patentini elinde bulunduran kişi. İngiliz The Guardian gazetesi 3 Ağustos’ta yayımladığı bir haberinde, ByLock programının arkasında David Keynes isminin bulunduğunu ancak Keynes’in gerçek biri olup olmadığının anlaşılamadığını yazmıştı. Hürriyet’in mülakatı, hem Keynes diye bir şahsın var olduğunu hem de ByLock ile FETÖ arasındaki bağlantı olduğunu net bir şekilde ortaya koydu.

3- David Keynes’in Türkiye ile irtibatı nedir?

Hürriyet’te yayınlanan mülakat, David Keynes’in aslında Türk asıllı bir ABD vatandaşı olduğunu, ABD’ye gittikten sonra ABD vatandaşlığına geçerek ismini değiştirdiğini ortaya çıkardı. Gerçek adının Alparslan Demir olduğu ileri sürülüyor. Saymaz’ın bizzat incelediği pasaportundaki kayıtlara göre, Keynes, yılında ocak ayından itibaren üç kez Türkiye’ye giriş yapmış. En son 17 Haziran’daki girişinin ardından yaklaşık iki ay Türkiye’de kalmış ve darbe girişiminden sonra 7 Ağustos’ta (hakkında çıkan ‘ByLock’un patent sahibi olduğuna’ yönelik haberlerin de ardından) hiçbir zorlukla karşılaşmadan ülkeyi terk edebilmiş.

4- David Keynes ile Gülen cemaatinin ilişkisi nedir?

Kendi açıklamalarına göre, Keynes, çocukluğunun geçtiği Ankara’da lise yıllarında Gülen cemaatine bağlı FEM Dershanesi’ne gitmiş. Bu sırada cemaatin yetiştirdiği öğrenciler için kullandığı bir Işık Evi’nde kalmış. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okuduktan sonra ’de yüksek lisans eğitimi için ABD’ye gitmiş. Burada da cemaatçilerle aynı evde kalmış. Dolayısıyla ByLock’un patent sahibi olan kişi, Gülen Cemaati’nin içinden gelen bir isim. Buna karşılık David Keynes, bugün cemaat üyesi olmadığını, ancak müşterileri arasında cemaatin içinden insanların bulunduğunu söylüyor, cemaatçilerle yakın ilişkilerini saklamıyor. Buna ByLock yazılımını tasarladığını söylediği “Tilki” kod adlı cemaatçi kişi de dahil.

5- Bu yazılımın arkasında Gülen cemaati mi var? FETÖ üyeleri bu yazılımı hangi yaygınlıkta kullandılar?

Keynes’in açıklamaları ByLock’un hem tasarımının hem de kullanımının Gülen cemaatine mensup kişiler arasında olduğuna işaret ediyor. David Keynes, ayrıca programın “cemaatin haberleşme aracına dönüştüğünü” de belirtiyor. Ayrıca, bir insanın telefonunda ByLock uygulaması bulundurmasının ‘cemaat üyeliğine bir delil oluşturduğu’ savına katıldığını da söylüyor.

6- ByLock programı 15 Temmuz darbe girişiminde kullanıldı mı?


Son günlerde hükümete yakın bazı gazetelerde farklı iddialar bulunmakla birlikte ByLock’un 15 Temmuz günü darbeciler arasında kullanıldığına ilişkin henüz net bir bilgi ya da sanık ifadesine rastlanmadı. Kesinlik içinde bilinen, MİT’in Ocak ayında ByLock’un Litvanya’daki serverına nüfuz edip buradaki bilgileri ele geçirmesinden sonra cemaat organizasyonunun durumdan şüphelenerek bu programı kullanmayı bırakıp Eagle programına geçiş yapmış olmaları. Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi, 9 Ağustos tarihinde kaleme aldığı yazısında, MİT’in elde ettiği ByLock kayıtlarının şifrelerini çözdükten sonra Mayıs ayında yaklaşık 40 bin kamu görevlisinin kimliğini tespit ettiğini yazdı. Selvi’ye göre, MİT, bu çerçevede 11 Temmuz’da ByLock kullanan rütbeli subayın ismini Milli Savunma Bakanlığı’na iletti. Bu bildirimden 4 gün sonra da FETÖ tarafından darbe girişimi gerçekleştirildi.

7- Hürriyet’in mülakatı ByLock-FETÖ ilişkisi bakımından neyi ortaya çıkardı?

Mülakat, birinci ağızdan FETÖ-ByLock ilişkisini kanıtlamış oldu. Programın arkasında ismi bulunan David Keynes’in Gülen cemaatiyle ilişkisini ortaya çıkarmasının yanı sıra ByLock’un en azından Ocak ’ya kadar cemaatin kullandığı şifreli bir haberleşme aracı olduğu itiraf edildi. Böylece haber, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında FETÖ’nün bulunmasına yönelik en somut kanıtlarından birini oluşturdu.

8- FETÖ’cülerin bu habere tepkisi ne oldu? Gülencilerin bu haberin hükümetin ByLock hakkındaki tezlerini çürüttüğü yolunda başlattığı kampanya ne ölçüde inandırıcı?

ByLock’un darbeden aylarca önce kullanım dışı kaldığı bilgisinin hükümetin tezini çürüttüğü iddiası inandırıcı değil. Zaten söz konusu bilgi ilk kez İsmail Saymaz’ın mülakatıyla ortaya çıkmış değil. Murat Yetkin ve Abdulkadir Selvi gibi yazarlar, mülakattan bir ay önce ‘ByLock’un Ocak ’da devre dışı kaldığı’ bilgisini duyurmuşlardı.

Saymaz’ın mülakatı, bu bilgilerle çelişmekten öte bunları teyit eder nitelikte. Dolayısıyla Gülencilerin bu yöndeki iddiaları inandırıcılıktan uzak. Gülencilerin diğer bir iddiası, “Türk kullanıcıların yüzde 90’ı FETÖ’cü” diyen Keynes’in kalan yüzde 10’u akladığı, dolayısıyla her ByLock’çu'nun cemaatle ilişkilendirilemeyeceği yönündeki çıkarımı. Bu, Hürriyet’in ortaya attığı bir iddia değil, Keynes’in mülakatta sarf ettiği bir söz. Kaldı ki David Keynes bu mülakatta, “Kullanıcılarının yüzde 90’ı cemaatçi” dediği ByLock için ‘cemaatin haberleşme aracı’ itirafını da yapıyor.

10 soruda ByLock gerçeği

9- İktidara yakın bazı medya kuruluşları bu mülakat nedeniyle Hürriyet’e karşı kampanya başlattılar. Bu kanattan gelen suçlamalar ne ölçüde gerçeklere dayanıyor?

Bu kanattan gelen en önemli suçlama, haberin “ByLock kullanan herkesin FETÖ’cü olmadığına yönelik bir aklama yaptığı ” iddiası. Hâlbuki mülakatta İsmail Saymaz’ın “ByLock’un FETÖ üyeliğine kanıt sayılmasına” ilişkin sorusuna” David Keynes, “Katılıyorum” diyor. Dolayısıyla haber, 
ByLock’çuları aklamak bir yana ByLock kullanan kişilerin cemaat üyesi olacağına yönelik açık ve net iddiada bulunuyor. Üstelik hem Keynes’in hem de programın tasarımcı olduğunu iddia ettiği kişinin cemaatle ilişkisi, net olarak mülakatta itiraf ediliyor.

Hürriyet’i suçlayan bazı medya kuruluşlarının Gülenciler’le aynı argümanları kullanması da son derece ilginç. Söz konusu kuruluşlar, MİT’in şifresini kırdığı ByLock’un Ocak ’dan itibaren kullanım dışı kaldığına ilişkin bilginin ilk kez bu mülakatta yazıldığı havasını verdi. Oysa bu bilgi, farklı yazarlar ve gazeteler tarafından son bir aydır defalarca yazıldı.

Hürriyet, bu olayda sadece gazetecilik saikleriyle davrandı. İsmail Saymaz da dün ByLock soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda tanık sıfatıyla bilgi verdi. FETÖ ile ilgili soruşturmanın en kritik unsurlarından biri olan ByLock konusunda kilit bir ismin bulunup konuşulması önemli bir gazetecilik olayıdır.

‘Tilki’ kim, neden açığa çıkmadı?

David Keynes, ısrarlı sorulara rağmen programın tasarımcısı olduğunu iddia ettiği ‘Tilki’nin kimliğini açıklamadı. Kendisiyle temasa geçilmesi durumunda savcıya Tilki’nin kimliğini vereceğini söyledi.

Füsun Sarp Nebil

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası