tekirdağ mürefte arası kaç km / Tekirdağ - Şarköy, Mürefte arası kaç km? 54 Km

Tekirdağ Mürefte Arası Kaç Km

tekirdağ mürefte arası kaç km

Tekirdağ Mürefte-Şarköy Depremi

Sevim Avcı Yener - Jeofizik Mühendisi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesi, Ganos fay hattı üzerinde yer almaktadır. Tekirdağ’ın güneybatısında kalan Şarköy ilçesine bağlı ve ilçe merkezinin kuzeyinde yer alan 6 mahalle batıdan doğuya doğru sırası ile Gaziköy, Gölcük, Yörgüç, Yayaköy, Mursallı ve Güzelköy mahalleleridir. Ganos fay hattı civarında bulunan mahalleler, Marmara Denizinin kuzey batı sahile yaklaşık km mesafede, Saros Körfezinin ve Çanakkale Boğazının kuzey doğusunda yer almaktadır.

Sismolojik-sismotektonik özellikleri iyi bilinen Kuzey Anadolu Fayı (KAF) dünyanın en önemli doğrultu atımlı faylarından biridir. Türkiye’nin de en önemli tektonik unsurlarından birisini oluşturmaktadır. Geçtiğimiz yüzyılda bu fay üzerinde meydana gelen depremlerde 60 bine yakın insan hayatını kaybetmiştir ve bin yapı tamamen yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Fayın uzunluğu yaklaşık km’dir. Bingöl’ün Karlıova kasabasından başlayarak Ana kuzey kolu İzmit Körfezi’ne kadar uzanıp Marmara çukurlarından geçerek Ganos Fayı’na bağlanmakta ve Saroz Körfezi’ne kadar uzanarak, Ege Denizi’ne ulaşmaktadır. Tekirdağ segmenti çizgisel gidişli dar bir zonda izlenir. 10 km’lik batı ucunda fay Tekirdağ havzasını güneyden sınırlar. Mürefte-Şarköy Depremi olarak anılan Depremi perşembeyi cumaya bağlayan gece yarısının hemen arkasında olmuş, den fazla ölü, civarında yaralı bırakmış, Biga ve Trakya’da ’e yakın köyü etkilemiştir. Yüzey dalgası Avrupa istasyonlarındaki mekanik aletler tarafından Ms= olarak saptamıştır. saniye sürmüştür. Depremden sonra 13 Eylülde büyük bir artçı şok olmuştur. Yıkılan ev sayısı yaklaşık dür. En çok yıkım Şarköy ve Mürefte’de olduğundan Mürefte Depremi olarak anılmaktadır.

Tarihi fotoğraflar ve yapılan gözlemlere göre yüzey kırığının Gaziköy, Güzelköy, Mursallı, Yayaköy, Yörgüç ve Gölcük civarında olduğu belirlenmiştir. Kırığın Batıda ulaştığı en son nokta, Gölcük köyünün batısıdır. Bu kesimlerde K-G yönlü genç dere yataklarında belirgin bir ötelenme yoktur. Böyle bir ötelenme sadece Gölcük köyünün doğusunda yer alan bir derede, sağ yanal ± m’dir. Doğuya doğru, Yörgüç köyünün km batısında, yine fay tarafından biçilen bir derenin içine yığılmış genç çökeller, sağ yanal ± m. kadar ötelenmiştir. Yayaköy doğusunda yamaçtan akan bir genç derenin biçilmiş yatağında yine 10 m lik bir atım görülür. Daha doğuda Mursallı köyü yolu sağ yanal ± m ötelenmiş, bugün var olan asfalt yol da aynı güzergahı izlemiştir. Mursallı Güzelköy arasındaki eski bir yolda da benzer atım bulunmaktadır. Güzelköy batısında, tarihi fotoğraflardan yarık oluştuğu görülen bir sırtın batısındaki genç bir derede, atım sağ yanal m arasındadır. En batıda Gaziköy’de, kıyı çizgisi bugün bile görülecek şekilde fayın çıktığı noktada yaklaşık sağ yanal m bir atım yapmaktadır.

Tekirdağ Şarköy ilçe sınırları içerisinde Fay ve faya tampon bölgelerin belirlenmesi için paleosismolojik çalışmalar yapılmıştır.

Gölcük, Yörgüç, Mursallı ve Güzelköy mahallelerinde 3 er adet ve Yayaköy mahallesinde 3 lokasyonda 4 hendek açılarak paleosismolojik çalışmalar yapılmıştır.

Bazı fay hendek çalışmalarında fay, fay izleri, makaslama zonu gibi veriler elde edilmiştir. ‘Gölcük Hendeği‘ içinde 6 farklı seviye ayırt edilmiştir. Açılan hendekte m arasındaki bölgede GD’ya eğimli bir fay ve buna bağlı olarak gelişmiş kama şeklindeki çöküntü alanı ile bunun içini dolduran çakıllı kumdan oluşan bir dolgu gözlemlenmiştir. Faya ait iz elastik özellik gösteren siltli kil seviyesinde çok net gözlenmese de birim içindeki kum merceğinde de atıma sebep olmuştur.

Yörgüç hendek kazısında m arasındaki bölgede meydana gelmiş bir depremin izleri gözlemlenmiştir. Bu izler yaklaşık olarak K58oD/38oGD doğrultulu bir fay zonu içinde tespit edilmiştir.

Başka bir Yörgüç hendeği içinde 6 farklı seviye ayırt edilmiştir. Hendeğin KB kısmında, kazının m arasında marn ve kum litolojilerinden oluşan kısım bölgedeki fayın deprem sırasındaki aktivitesi sonucu oluşmuştur.

Yayaköy hendeği içindeki litolojilere baktığımızda cm’ye kadar ulaşan kalınlıkta temel birim, bunun üzerinde de siltli kil ve yamaç molozu bulunmaktadır. Hendekte m arasında sarı renkli iri bloklu bir birim ve onun iki yanında cm kalınlığında makaslanmaya uğrayarak ezilmiş temele ait birimler bulunmaktadır. Burada temele ait birimlerin ezilip yapraklanmaya uğraması bir fayın hareketi sonucu olmuştur. Hendek içerisindeki fayın doğrultusu da K40oD/70oGD olarak ölçülmüştür.

Yayaköy hendeği içinde 5 farklı litoloji ayırt edilmiştir. Açılan hendeğin KB kısmında 3 m’de temel birimleri ile diğer birimler arasında geçişi sağlayan bir makaslanma zonu tespit edilmiştir. Bu zon bölgede meydana gelmiş faylanma sonucu gelişmiştir.

Mursallı hendeği içinde 5 farklı seviye ayırt edilmiştir. Açılan hendekte 40 m’de filiş biriminde yaklaşık 90 cm’lik faylanmaya bağlı birim düşüm tespit edilmiştir.

Diğer Mursallı hendeğinin açıldığı hattın 20 m’sinde topoğrafyada görülen seki bir faylanmanın yüzeyde oluşturduğu iz olarak kabul edilmiştir. Aynı bölgede hendek içerisinde tespit edilen makaslanma zonu da bunu ispat etmiştir. Açılan hendeğin 4,5/ ve 24 m’lerinde tespit edilen çakıllı kum dolguları bölgede meydana gelen depremin yüzeyde oluşturduğu yırtılma sonrası açılan alanların dolması ile oluşmuştur.

Güzelköy hendeği içinde 5 farklı seviye ayırt edilmiştir. Hendeğin 6 m’sinde siltli kil seviyesinin bitkisel toprak seviyesinin altına kadar ulaşmış olması ve bu alanın GD ve KB’sındaki kumlu silt seviyesinin kalınlığındaki yaklaşık 40 cm’lik fark bu alanın bir faylanma sonucu oluştuğunu gösterir.

Şarköy ilçesindeki eski köy merkezleri içerisinden geçen fay tespitleri sonucu tampon bölgelerde yapılaşma yasakları getirildi. Şehrimizi güvenli hale getirmek amacıyla afet riski en yüksek alanları belirlenerek kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar başlatıldı. Ayrıca fay hattının geçtiği mahallelerde kentsel dönüşüm uygulamalarıyla eski köy yapılarının başka alana taşınması ile ilgili proje geliştirme çalışmaları yürütülmektedir. Afetleri önleyemeyiz ama onların vereceği kayıp ve hasarları minimuma düşürebiliriz.

KAYNAK:

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Şarköy İlçesi Jeolojik- Jeoteknik Etüd Çalışması. (). Tekirdağ

Tekirdağ Süleymanpaşa ile Mürefte Şarköy Tekirdağ Arası Kaç Km?

Tekirdağ Süleymanpaşa Mürefte Şarköy Tekirdağ Kaç Km

Tekirdağ Süleymanpaşa ile Mürefte Şarköy Tekirdağ arası kaç km? yaklaşık olarak toplam 56 Kilometre mesafededir. Tekirdağ Süleymanpaşa Mürefte Şarköy Tekirdağ arası kaç saat sürer sorusunun yanıtı ise; yolculuk süresi arabanız ile yaklaşık 1 saat 16 dakika sürecektir. Yani şimdi yola çıkarsanız saat varış saatiniz bugün olacaktır.

Tekirdağ Süleymanpaşa Mürefte Şarköy Tekirdağ Km Yakıt Hesaplama

Tekirdağ Süleymanpaşa ile Mürefte Şarköy Tekirdağ yol güzergahında benzinli bir araç kullanıyorsanız 56 Km mesafede 3,6 Litre yakıt tüketirsiniz. Size maliyeti de ₺87 olur. Dizel bir aracınız varsa 3,1 Litre yakıt tüketimi yaparsınız. Yakıt maliyetiniz ise ₺73 olur. Şayet LPG takılı bir araçla yol alıyorsanız ₺38 ortalama yakıt maliyetiniz oluşacaktır.

BenzinMotorinLPG
₺87₺73₺38

NOT: , tarihli illerin ortalama yakıt fiyatları baz alınarak yapılmıştır. Benzin: TL, Motorin: TL, LPG: TL'dir. Benzinli aracın Km'de 90 km/s hızında ortalama Litre, dizel aracın ise ortalama Litre yakıt tükettiği varsayılmıştır. Yakıt maliyetiniz aracınızın hızına, yol koşullarına veya bulunduğunuz ilin yakıt fiyatlarına göre değişiklik gösterebilir.

Tekirdağ Süleymanpaşa Mürefte Şarköy Tekirdağ Yol Tarifi

Tekirdağ Süleymanpaşa Mürefte Şarköy Tekirdağ Yol Tarifi almak için "Yol Tarifi" butonuna basabilirsiniz. Bu sayede yol haritasına ulaşabilir, yol tarifi ile trafik durumuna bakabilirsiniz. Ayrıca "Google Navigasyon" butonunu kullanabilirsiniz. Web yada uygulamayı açabilir, yol tarifi alabilirsiniz. Tekirdağ Süleymanpaşa hava durumu veya Mürefte Şarköy Tekirdağ hava durumu nasıl görmek için sayfayı aşağıya kaydırabilirsiniz.

Şark&#;y Nerede, Nasıl Gidilir? Şark&#;y Gezilecek Yerler Nelerdir?

Şarköy Nerede?

Trakya bölgesinde en önemli turizm merkezlerinden birisi de Şarköy olarak bilinir. Marmara Denizi'nde nadir mavi bayraklı plaja sahip olan Şarköy her yıl çok sayıda kişiyi ağırlamaktadır. Yazlıkçıların da uğrak yeri olan Şarköy çevresinde özellikle oteller ve pansiyonlar bulunur. Şarköy'de çeşitli konaklama ve pansiyon tesisleri bulunuyor. Özellikle yazlıkçılar da tatil için Şarköy'ü tercih edebiliyorlar. Şarköy, Marmara Bölgesi'ndeki Tekirdağ iline bağlı bir ilçedir. Şarköy, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesiyle de komşudur. Şarköy, Tekirdağ'ın en gözde ilçelerinden biridir.

 Şarköy Nasıl Gidilir?

 Marmara Bölgesi'nin Tekirdağ iline bağlı olan Şarköy'e ulaşım da oldukça kolaydır. Şarköy ilçesine özel araç, otobüs, havayolu ve denizyolu ile kolay bir şekilde ulaşım sağlanabiliyor. Ayrıca istenildiğinde taksiyle de Şarköy'e gidilebiliyor. Özel aracı ile Şarköy'e gidecek olan kişiler Tekirdağ üzerinden sahil yolu üstünden Şarköy'e varabilirler. Şarköy'e giderken Malkara Yolu takip edilmelidir. Şarköy ile Tekirdağ şehir merkezi arası da 86 kilometredir. Özel araç ile bu mesafe yaklaşık 1 saat 10 dakika sürer. Çanakkale'den Şarköy'e gidenler öncelikle Gelibolu'ya gitmeliler. İstanbul'dan Şarköy'e ulaşım ise 4 saat kadar sürer. Ankara'dan ve İzmir'den de rahat bir şekilde Şarköy'e ulaşım sağlanabilir. 

 Şarköy Gezilecek Yerler Nelerdir?

Şarköy, İstanbul'a yaklaşık saat mesafede bulunmaktadır. Tarihi ve turistik değerleri bulunan Şarköy'de gezilip görülecek pek çok yer bulunuyor. Hem tarihi geziler hem de doğa turu yapmak isteyen kişiler Şarköy'de tatil planı yapabilirler. Mavi bayraklı plajların da yer aldığı Şarköy her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Gece hayatının da olduğu Şarköy'de üzüm bağları ve şarapçılık da yapılıyor. Sporseverler için ise Şarköy'de yamaç paraşütü yapılacak alanlar bulunuyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği ilçede günü birlik motor gezileri de düzenlenmektedir. Şarköy'e giden kişiler mutlaka Uçmakdere, mürefte ve Eriklice'yi de görmeliler. 

Şarköy'de Günübirlik Gezilecek Yerler

Şarköy'e gelen kişiler günübirlik çeşitli aktivitelere katılım sağlayabilirler. Özellikle Tekirdağ'ın popüler bir ilçesi olan Şarköy yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ziyaretçiler Şarköy'de deniz, kum ve güneş ile buluşuyorlar. Çevre ilçelerden gelen kişiler de günübirlik gezilere katılarak keyifli bir tatil geçirebiliyorlar. Özellikle doğa ile baş başa kalmak isteyenler Şarköy'de denize girerek sportif faaliyetlerde de bulunabiliyorlar. Tarihin ve doğanın kalbinin attığı Şarköy'de birbirinden keyifli zamanlar geçiriliyor. 

 Şarköy'ün Tarihi ve Turistik Değerleri Nelerdir?

Şarköy'de gezilip görülmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. Mürefte, Şarköy ilçesine 13 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Marmara Denizi üzerindeki bakir koyda balık restoranları da bulunur. Şarap üretiminin yüzde 30'unun gerçekleştiği bölgeye ulaşım da oldukça kolaydır. Hoşköy de Şarköy'ün en bilinen yerlerin bir tanesidir.

Eşsiz bir manzaraya sahip olan Hoşköy'de gezilecek harika doğa alanları da bulunur. Şarköy'e gidildiğinde görülmesi gereken en önemli yerlerden bir tanesi de Eriklice'dir. Eriklice'nin balık, zeytin ve denizi çok ünlüdür. Köyün eşsiz lezzetlerinin yer aldığı restoranlarda yemek yemek de oldukça keyiflidir. Eriklice, Şarköy merkeze yaklaşık 7 kilometre mesafede yer almaktadır. 

Doğal güzelliği ile ön plana çıkan İğdebağlar tarihi dokusu ile adından bahsettiriyor. Yemyeşil doğasıyla ünlü İğdebağlar'da Rum ve Selanik göçmenlerinin evleri bulunuyor. Şarköy ilçe merkesinde bulunan Şarköy Çarşısı de yoğun olarak alışveriş yapılan sayılı alanlardan bir tanesidir. Çarşıda yöresel lezzetlerde üzüme, peynir helvasından laklör böreğine kadar pek çok gıda ürünü satılıyor. Gece geç saatlere kadar açık olan çarşıda Roma dondurmacıları da bulunuyor. Kafeler ve barlar da çarşıda en çok tercih edilen yerler olmuş durumdadır. Şarköy çarşısından çeşitli yöresel hediyelik eşyalar da alınabilir. 

Şarköy'de mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi de Kumbağ olarak bilinmektedir. Eski bir Rum yerleşimi olan Kumbağ tarihi atmosferini de hala korumaktadır. Deniz tatilleri için de oldukça elverişlidir.

Baharın kendini hissettirdiği şu günlerde, canınız şöyle enfes bir Tekirdağ köftesi çektiyse size önerim, haftasonunda günübirlik bir gezi ile Tekirdağ’a bağlı Şarköy ve sahildeki güzel köyleri ziyaret etmeniz olur. Lezzetin yanında, aynı zamanda bahar kokuları arasında tarihi köyleri içine alan ve keşfedilmek üzere bekleyen Miras Yolu, size hafta içinin yorgunluğunu ve stresini attıracak belki de en güzel rotalardan biri…

Nedir bu Miras Yolu?

Tekirdağ Belediyesi bundan bir kaç yıl önce, Şarköy ilçesine bağlı birbirinden güzel ve tarihi beş köyü içeren; Uçmakdere köyünden başlayıp Gaziköy, Güzelköy, Eriklice ve Tepeköy’ü de içine alan bir güzergah boyunca tarihi ve kültürel değeri olan yerleşimleri kapsayan Miras Yolu projesini hayata geçirmeye başladı.

Gaziköy (Ganos) ve Hoşköy (Hora) yerleşimlerinin eski isimlerinin birleşimiyle, Ganohora adı verilen bu bölgede yer alan beş köy, tarihte önemli roller oynamış, mübadele tarihine kadar da Rumların ve Türklerin birlikte yaşadığı yerlermiş. Geçmişi milattan önce ’lere kadar giden Helenistik ve Bizans döneminde en parlak yıllarını yaşayan köylerde, ağırlıklı olarak bağcılık, tütün ve ipekböceği yetiştiriciliği yapılıyormuş.

Gaziköy (Ganos) özellikle Bizans döneminde şarapları ile ün kazanırken, bu yörede yapılan anforalar da tüm Akdeniz yöresinde kullanılmış. Buradan denize açılan ticaret gemileri, bir yandan Karadeniz’e, diğer yandan Marsilya’ya kadar uzanan limanlara, bölgenin en önemli iki mahsulü olan şarap ve zeytini amforalar yoluyla götürüyorlarmış.

Yüzyıllardır belki de denizde olan amforalar, bugün evlerde testi olarak kullanılıyor. Mürefte, Hoşköy, Gaziköy&#;deki kazılarda çıkan amforalar da bu bölgenin Anadolu&#;daki ilk şarap üretim bölgesi olduğunun ve hatta milattan binlerce yıl önce bile bölgede şarap üretimi yapıldığının ip uçlarını veriyor.

Aynı zamanda Mürefte, Eriklice, Tepeköy ve Hoşköy, Lale Devrinin ‘Küçük İstanbul’u imiş. Büyük gül ve lale bahçelerinin bulunduğu köyler, o dönmlerde önemli ticaret ve eğlence merkeziymiş.

Bu verimli topraklarda yılındaki mübadeleye kadar, Rumlar ve Türkler bir arada yaşamışlar. Köy evlerinde bugün hala o yılların etkisi görülmekte. Yüze yakın altı taş, üstü ahşap olan evler ile kiliseler, camiler, hamamlar, manastırlar, çeşmeler ve taş köprü işte bu ‘Miras Yolu’ projesi ile koruma altına alınmış. Sadece koruma değil aynı zamanda köylerde kurulan restorasyon atölyelerinde, tüm bu tarihi eserlerin onarımları da yapılmakta.

Ne mutlu ki, sadece yapılar değil, aynı zamanda unutulmaya yüz tutan değerler de korumaya alınmış bu proje ile… İpekböcekciliği, bölgenin yeme-içki kültürü, bağ bozumu gibi kültürel miraslar da yaşatılarak, bundan sonraki nesillere çok değerli bir armağan bırakılacak.

Uçmakdere, Gaziköy, Güzelköy, Eriklice ve Tepeköy’ü içeren Miras Yolu üzerinde aynı zamanda, Uçmakdere Yamaç Paraşütü Pisti ile Ganos Dağı yürüyüş (trakking) parkuru oluşturulmuş. Ekoköy haline getirilmesi hedeflenen bölgede, mübadele yıllarının çok iyi anlatılabilmesi için bir de Mübadele Müzesi kurulacak.

Köylere Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan araba ile erken saatlerde yola çıkarsanız, yaklaşık üç buçuk saatte, Tekirdağ iline bağlı bu sevimli köylere varmanız mümkün. Uçmakdere ile başlayan yolun Şarköy’e kadar uzanan kısmı 30 kilometre civarında. Özellikle Uçmakdere yolları oldukça virajlı ve zigzaglar çizerek devam ediyor. Bu yüzden köylere varış hızını biraz daha azaltacağını söylemem gerek.

Otobüs ile gitmek isterseniz de, İstanbul’dan Şarköy ve Tekirdağ’a gün içerisinde neredeyse saat başı otobüsler kalkıyor. Buradan da Şarköy minibüsleri ile tüm bu köylere gitmek mümkün.

Şarköy, İğdebağları, Eriklice, Mürefte, Gaziköy, Güzelköy, Tepeköy ve Uçmakdere köylerini tamamını gezmek isterseniz belki bir gün yetmez, bu yüzden programı bir haftasonu olarak düşünmek daha uygun olur.

Şarköy ve Mürefte, diğer köylere göre elbette daha gelişmiş ve özellikle yaz aylarında, deniz turizmi de olduğundan oldukça kalabalıklaşıyor. Şarköy, Tekirdağ merkezine yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bir sahil kasabası ve sahilindeki denizkızı heykelini neredeyse simgesi olmuş. Kaymakam, Cennet yolu ve Kovalık gibi mavi bayraklı plajları ile günden güne büyüyen Şarköy, aynı zamanda ülkemizin en uzun sahillerinden birine de sahip.

Liman girişindeki harika Atatürk Parkı, değirmen ve Don kişot heykeli de Şarköy’de gezilecek yerlerden bazıları… Tabi sokak aralarındaki, hala eskiye sadık kalarak yaşayan halkın günlük yaşamını da atlamak olmaz.

Mürefte, Şarköy’e 13 kilometre uzaklıkta ve sahilindeki küçük bir meydan, balık restoranları ve Türkiye’nin şarap üretiminin yaklaşık %30’unu içeren bağcılığı ile dört mevsim de ziyaret edilebilecek bir belde. İsmini çiçek anlamına gelen Mirfeyton’dan aldığı söyleniyor. Aynı zamanda egeye inenlerin de mola yeri olan belde, neşeli ve güleryüzlü halkı ile de oldukça keyifli.

Ülkemizin ilk şarap müzesinin de bulunduğu beldenin haliyle üzümleri pek meşhur. Kutman Şarap Müzesi, yedi kuşaktır buralı olan Kutman ailesinin sahipliği ile şarap tarihini anlatıyor. Beyaz üzümlerde Semilyon, Yapıncak, kırmızı üzümlerde ise Gamay, Şensu, Papazkarası üzümleri en bilinen çeşitleri. Sadece üzüm değil, aynı zamanda zeytin ve kiraz da bölgenin değerli diğer ürünleri.

Uçmakdere Köyü, benim en sevdiğim köy diyebilirim. Rumlardan kalma tipik evlerde yaşayan ve her yere çiçekler eken yöre halkı, köyü adeta bir çiçek bahçesine dönüştürmüş. Köyün Rumca  adı “Avdimio”, anlamı ise “hoş yer”! Mübadele döneminde burada yaşayan Rumlar Yunanistan’a, Selanik’teki Türkler de Uçmakdere ‘ye göç etmişler.

Ganos Dağı eteklerinde yer alan köyde, on adet de anıt ağaç bulunmakta. Hem tepelerden yamaç paraşütü, hem de sahilinde piknik yapılan köy, yine bölgenin en kaliteli üzümlerini de yetiştiriyor. Hatta Rumların yaşadığı dönemlerde çavuş üzümünün Amerika’ya buradan gönderildiğine dair resmi kayıtların olduğu da söyleniyor.

Köy meydanında kurulan tezgahlarda, ev eriştesi, köy tarhanası, köy ekmeği, ıhlamur, adaçayı, sarı kantoron, üzüm pekmezi gibi organik köy ürünleri satılıyor. Uçmakdere balı ise son dönemde adını daha sık duyurmaya başlamış.

İğdebağlar köyü, Şarköy’e beş kilometre uzaklıkta. İğde ağaçları ve üzüm bağları ile dolu olmasından dolayı bu adı almış ama zamanında buralarda Araplar da yaşadığı için Araplı olarak da anılmakta. Her evin deniz manzaralı olduğu köyde, bugün maalesef pek genç nüfüs kalmamış.

Eriklice köyü, yine denizi, üzümü, balığı ve zeytini ile ünlenmiş. Cam gibi denizi, temiz havası ve Şarköy’e yakınlığı dolayısıyla diğer köylere göre daha bilinir olmuş.

Hoşköy ise, Şarköy’e 16 kilometre uzaklıkta ve hem tarihi, hem de doğal güzelliği ile yerli, yabancı pek çok ziyaretçi alıyor. Köy girişinde yer alan ve Osmanlı padişahı Abdülmecit tarafından Fransızlara yaptırılan, yirmibeş metre yüksekliğindeki Hora Feneri her geleni karşılayan tarihi bir yapı. Özellikle fotoğrafçıların Uçmakdere ve Hoşköy’ü pek seveceğine eminim.

Gaziköy, eski adı ile Ganos olan ve Miras Yolu projesi dahilindeki çok küçük bir köy. Hem güzel bir plaj, hem de dağ manzarası ile gelenleri kendine hayran bırakıyor.

Güzelköy ise, köyler arasında en iyi korunan Osmanlı Köyü denilebilir. Buradaki pek çok yapı da yine Miras Yolu kapsamında restore ediliyor.

Miras Yolu Neler Sunuyor?

Bir yandan berrak denizi, tarihi köyleri, yöresel lezzetleri, diğer yandan da son derece sıcakkanlı halkı ile bu rota en azından bir haftasonu ziyaretini fazlasıyla hak ediyor. Özellikle Ağustos- Ekim ayları arasında bağlarda yapılacak bir gezinti ile butik şarap üretimlerini görebilirsiniz.

Kasım ayları ise, artık zeytin toplama vakti demek. Oldukça zor olsa da, son derece keyifli bu etkinliklere katılmak mümkün. Yine sonbaharda yapılan salça, tarhana, erişte yapımı, sebze ve tütün kurutma işlemleri özellikle fotoğrafçıları köye çekiyor.

Köyler arasındaki yolda, yol boyunca karşınıza çıkacak olan ahşaptan yapılma balıkçı dalyanları özellikle yine fotoğraf sevenlerin tercihi. Fotoğrafçılar dahil pek çok kişinin başka bir tercihi ise ay ışığında yakamoz turu. Şarköy’den kalkan teknelerle bu doğa olayına şahitlik edebilirsiniz.

Sahilde sörf ya da Ganos dağı’ndan yamaç paraşütü ise biraz daha adrenalin severlerin alternatifi. Lezzetli balıkları ve deniz ürünleri ise herkesin burayı tercih etmesinin belki de ana sebebi…

Dönerken Yanımızda Ne Götürelim?

Doğanın cömert davrandığı bu topraklardan elbette üzüm, şarap ve zeytin ilk başta alınması gereken ürünler olabilir. Ama diğer yandan ev eriştesi, Kızılcık tarhanası, Kızılcık reçeli, peynir ve peynir helvası da almak isteyeceğiniz ürünler. Bağlardan toplayacağınız üzümleri de unutmamak gerek tabi&#;

Her mevsim ayrı bir güzelliği olsa da, ağaçların çiçek açtığı ve mis gibi kokularını etrafa saldığı bu bahar günlerinde, bozulmamış bir doğal güzellik içindeki tarihin köylerin havasını solumak isterseniz, miras yolu köyleri size bekliyor. Haftaya tazelenmiş başlamak için hemen yanıbaşınızdaki bu köyler, hoş sohbetli halkı, sahili ve unutulmaz lezzetleri ile en iyi alternatif olur.

 

 

 

 

 

 

Fatoş Pur

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası