safra kesesinde ekojenite nedir / Ekojenite Nedir? Tıp Dilinde Ekojenite Ne Anlama Gelir? - En Son Haberler - Milliyet

Safra Kesesinde Ekojenite Nedir

safra kesesinde ekojenite nedir

Safra nedir?

Safra Kesesi Hastalıkları 1 - Op. Dr. Selçuk KihtirSafra, karaciğer tarafından üretilen, yağlı gıdaların sindirimi için gerekli enzim adı verilen maddeleri içeren sarı renkte bir sıvıdır. Safra yolları ile mide çıkışındaki onikiparmak bağırsağına salgılanıfunduszeue.info kısmı da safra kesesinde depolanır.

Safra kesesi taşları neden oluşur?

Bazı bireylerde safra kesesi içindeki yoğunlaştırma işlemi sırasında hatalı gelişen bir dizi kimyasal reaksiyon sonucunda safranın kristalleşmesi yani çamur (sludge) ve taş oluşumu gelişir. Oluşan taşlar birkaç milimetre ile santimetre arasında değişik boyutlarda olabilir.

Kadınlarda, kilo fazlası olanlarda, doğum kontrol hapı kullananlarda,hızlı kilo alıp verme durumlarında, safra kesesinde taş oluşumu ihtimali daha da yükselir. Ayrıca yaş ilerledikçe de safra kesesinde taşa rastlanma ihtimali artar. 30 yaş altında çok ender iken 60 yaş üstü insanların yaklaşık %20’sinde safra kesesi taşı görülür.

Safra Kesesi Taşlarının Önemi

Safra kesesinde taş olan her üç bireyden birinde taşların sebep olduğu şikayetler vardır.
Büyük taşlar safra kesesinin çıkışını geçici olarak tıkayabilir. Bu durumda özellikle yemek yemeyi takiben karnın üst ve sağ tarafında sırta veya omuza vuran ağrı hissedilir. Bulantı, kusma ve terleme ağrıya eşlik edebilir. Taşların hareket etmesi veya tıkanmanın tam olmaması nedeniyle safra kesesi bir süre sonra boşalınca ağrı hafifler ve kaybolur.

Safra kesesi çıkışının taş nedeni ile kalıcı olarak tıkanması durumunda akut kolesistit adı verilen tablo ortaya çıkar. Boşalması engellenmiş olan safra kesesi içinde genellikle bağırsaktan gelen bakterilerin de katıldığı iltihabi bir reaksiyon başlar. Karnın sağ ve üst tarafında şiddetli ağrı oluşur buna bulantı kusma ve ateş eşlik eder. Acil tedavi gereksinimi olan bu durumda müdahale gecikir ise safra kesesi delinebilir ve içeriği karın boşluğuna dökülüp karın zarı iltihabına (peritonit) yol açabilir.

Safra kesesi taşlarının küçük olanları safra hareketi ile beraber ana safra kanalına sürüklenerek karaciğerden safra ve pankreastan enzimlerinin çıkışını engelleyebilir. Bunun sonucunda sarılık, kaşıntı ve ateş yükselmesi ile kendini gösteren tıkanma sarılığı adı verilen karaciğeri de etkileyen iltihabi bir reaksiyon başlar. Safra yolu komşuluğunda sindirim için gerekli diğer enzimleri üreten ve vücudun şeker metabolizmasını düzenleyen insülin hormonunu salgılayan pankreas bezi vardır. Ana safra kanalındaki bu taşa bağlı tıkanma durumu ,pankreas bezi kanalının da tıkanması ile hayati risk yaratabilen cerrahi enfeksiyonlardan biri olan pankreatite (pankreas iltihaplanması) neden olabilir.

Yukarı da saydığımız bu komplikasyon olasılıklarından dolayı semptomatik hastalara cerrahi önerilir.

Safra Kesesi Hastalıklarında Tanı

Ultrasonografi safra yolu hastalıklarında en kolay, en doğru sonucu veren yöntemdir. Bu yöntemle safra kesesinin yapısı,içinde barındırdığı muhtemel taşlar, tüm safra yolları ve pankreas hakkında detaylı bilgi edinilir. Ultrason tetkiki ideal olarak 8 saatlik açlık dönemi sonrası yapılır. Ancak acil müdahale gerektiren durumlarda bu süre beklenmeksizin inceleme hemen yapılmalıdır.

Manyetik Rezonans (MRI), Bilgisayarlı Tomografi ve Sintigrafi yöntemleri ,ultrasonografi sonucunun net olmaması ve ana safra kanalını tıkayan durumlarda detaylı bilgi için gereklidir.

Safra Kesesi Taşlarında Tedavi

Safra Kesesi Hastalıkları 2 - Op. Dr. Selçuk KihtirTaş oluşumundan safra kesesi sorumludur. Diğer yandan safranın karaciğer tarafından üretilmesi nedeni ile safra kesesi vazgeçilmez bir organ değfunduszeue.info nedenle semptomatik safra kesesi şikayeti olan hastalarda safra kesesi taşlar ile birlikte çıkartılıfunduszeue.infoa ameliyat sonrası safra kesesi alınmasına bağlı bir fonksiyonel eksiklik oluşmaz.

Laparoskopik Kolesistektomi (Safra Kesesinin Çıkarılması)

Safra kesesi çıkartıldıktan sonra kişinin özel bir diyet yapmasına gerek yoktur. Karaciğerde safra üretimi devam etmektedir. Vücut safra kesesinin yokluğuna kısa bir süre sonra uyum sağlar.

Safra Kesesi çıkartıldıktan sonra ne olur?

Taş oluşumundan safra kesesi sorumludur. Diğer yandan safranın karaciğer tarafından üretilmesi nedeni ile safra kesesi vazgeçilmez bir organ değfunduszeue.info nedenle semptomatik safra kesesi şikayeti olan hastalarda safra kesesi taşlar ile birlikte çıkartılıfunduszeue.infoa ameliyat sonrası safra kesesi alınmasına bağlı bir fonksiyonel eksiklik oluşmaz.

Tesadüfen bulunan (sessiz) safra kesesi taşları

Safra kesesi taşları zannedildiği gibi aniden akut kolesistit, tıkanma sarılığı veya pankreatit gibi şikayetlere yol açmamaktadır. Bu nedenle sessiz safra kesesi taşları olduğu tesbit edilen bireylerin her ihtimale karşı ameliyat edilmelerinin önerilmesinin tıbbi gerekliliği hastanın yaşı,sağlık durumu göz önüne alınarak değerlendirilir.

Safra yollarına düşen taşlarda tanı ve tedavi

Safra Kesesi Hastalıkları 3 - Op. Dr. Selçuk KihtirSafra kesesinde taş olan bireylerin kabaca onda birinde taşlar ana safra yoluna düşer. Ana safra yoluna geçen taşların bir bölümü herhangi bir şikayete yol açmadan bağırsağa düşmekle beraber önemli bir bölümü tıkanma sarılığı ve/veya pankreatit (pankreas bezi iltihaplanması) gibi sorunlara yol açar.

Ana safra yolunda taş olduğu genellikle safra kesesi ameliyatı öncesi yapılan testlerle anlaşılır. Ultrasonografide safra yollarının çapının geniş bulunması, kan tetkiklerinde karaciğer ve safra yollarını ilgilendiren bazı test (SGOT/AST, SGPT/ALT, Alkalen Fosfataz, Billurubinler vb.) değerlerinin yüksek olması ile tanı genellikle konur.

Hastaların çoğunda safra birikimine bağlı sarılık,idrar renginde koyulaşma görülür. Tam tanı ve tedavi için ERCP ismi verilen yöntem kullanılır. Burada özel bir endoskop ile ağızdan girilip mide geçilir ve onikiparmak barsağına (duodenum) gelinir ve ana safra kanalının barsağa açıldığı kapak (Oddi sfinkteri) bulunur. Endoskopun uzantısı ile safra yolu içine girilip ilaçlı röntgen çekilir ve taşlar görülür. Bulunan taşlar basket adı verilen minik bir tel sepet ile tutulup safra yolundan dışarı çekilir. Ana safra yolu taşlardan temizlendikten bir veya birkaç gün sonra laparoskopi yöntemi ile safra kesesi çıkartılır.

Safra Kesesi Polipleri

Safra kesesinde poliplerii genel olarak şikayet yaratmadıkları için rutin kontrollerde yapılan batın ultrasonu ile saptanıfunduszeue.infoim sisteminin iç yüzünü döşeyen mukoza isimli tabakadaki hücrelerin bulunduğu yerde büyüyüp kitle oluşturmasına polip adı verilir. Safra kesesi içinde gerçek polipler (adenomatöz polip) çok nadiren oluşabilir. Oluşan poliplerin zaman içinde çapı büyüdükçe kansere dönüşme ihtimali ortaya çıkar. Genellikle çapları 10 milimetre üstünde olan ve ya adet olarak dört-beşin üstünde olan ve kontrollerde belirgin büyüme gösteren poliplerin kanser riski taşıdığı kabul edilir.

Safra Kesesi Polipleri ne tür şikayetlere yol açar?

Safra kesesinde poliplerii genel olarak şikayet yaratmadıkları için rutin kontrollerde yapılan batın ultrasonu ile saptanıfunduszeue.infoim sisteminin iç yüzünü döşeyen mukoza isimli tabakadaki hücrelerin bulunduğu yerde büyüyüp kitle oluşturmasına polip adı verilir. Safra kesesi içinde gerçek polipler (adenomatöz polip) çok nadiren oluşabilir. Oluşan poliplerin zaman içinde çapı büyüdükçe kansere dönüşme ihtimali ortaya çıkar. Genellikle çapları 10 milimetre üstünde olan ve ya adet olarak dört-beşin üstünde olan ve kontrollerde belirgin büyüme gösteren poliplerin kanser riski taşıdığı kabul edilir.

SAFRA KESESİ POLİPLERİ NE TÜR ŞİKAYETLERE YOL AÇAR?

Genel olarak polipler hastada şikayete neden funduszeue.info olarak polip lokasyon olarak safra kesesinin çıkışında kanala yakın bölümde oluşur ise safra akışını önleyerek, safra kesesi taşında olduğu gibi karın ağrısı ve bulantıya neden olabilir.

Safra Kesesi Polibi tespit edildiğinde ne yapmalı?

İlk teşhis edildiğinde polip boyutu 10 mm altında ve polip adedi 4’ün altında ise altı aylıkperiyodlarla USG ile takip funduszeue.infoer sırasında belirgin boyut ve sayı artışı gözlendiği durumlarda kansere dönüşme riski nedeni ile laparoskopik kolesitektomi ameliyatı önerilir.

Safra Kesesi Polibi Nedir?

Safra kesesi polibi safra kesesi içinde, safra kesesi duvarına yapışık olan çıkıntılardır. Çoğu safra kesesi polipleri, başka nedenlerle yapılan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans (MR) gibi tetkiklerle tesadüfen saptanır. Bu polipler gerçek polip olabileceği gibi kolesterol birikintilerinin oluşturduğu yalancı polip görüntüsü de olabilirler. 

Safra Kesesi Polipleri Neden Olur?

Gerçek  safra kesesi polibi oluşumu ile ilgili birkaç risk faktörü olabileceği bilimsel çalışmalarda belirtilmektedir. Ailesel polipozis, Gardner Sendromu, Hepatit B, Peutz-Jeghers gibi bazı hastalıkların polip oluşumu ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Safra sıvısındaki kolesterol ya da safra tuzları yoğun olduğunda da kolesterol topları oluşarak, safra kesesi duvarına yapışabilir ve yalancı poliplere neden olabilir.

Bu durum ayrıca safra kesesi taşı oluşumuna da neden olabilir. Safra kesesi taşı oluşumuyla ilişkili olduğu bilinen; obezite, kadın cinsiyet, kilo kaybı ve diyabet gibi durumların safra kesesi polibi oluşum riskini arttırdığı gösterilmemiştir.

Safra Kesesi Polipleri Tehlikeli midir?

Safra kesesi poliplerinin büyük çoğunluğu kolesterol polipleridir ve kanserleşme potansiyelleri yoktur. Nadir olan kısmı ise kanserleşme potansiyeline sahip olan poliplerdir. Birlikte var olan safra kesesi taşları varsa pankreatit, safra kesesi iltihabı, safra yolları iltihabı, tıkanma sarılığı gibi hastalıkların oluşması söz konusu olabilir. Bu durumlar hayatı tehdit edebilir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi planlaması önemlidir.

Safra Kesesi Polipleri Ne Kadar Zamanda Büyür?

Safra kesesi poliplerinin büyüme süresi tahmin edilemez. Kolesterol poliplerinin kendileri büyümezler, nadiren biriken kolesterol miktarına bağlı olarak büyüyormuş gibi görünebilirler. Gerçek safra kesesi polipleri ise mutlaka boyut açısından takip edilmelidir. Gerçek safra kesesi polipleri özellikle 10 mm’ yi geçtiklerinde kanserleşme potansiyelleri fazladır. Bu nedenle 10 mm’yi geçen safra kesesi polipleri ameliyat ile tedavi edilmelidir. Ultrason ile safra kesesi poliplerinin boyut takibi kolaylıkla yapılabilir. Seri takiplerde büyüdüğü izlenen polipler için de ameliyat düşünülmelidir. 

Safra Kesesi Poliplerinin Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

Gerçek safra kesesi poliplerinin cerrahi dışında bilinen bir tedavisi yoktur.

Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen yok olabilirler. 

Safra Kesesi Polipleri Tedavileri

Safra Kesesi Polipleri Nasıl Tedavi Edilir?

Safra kesesi poliplerinin çoğunda takip yeterlidir. Büyük çoğunluğu sessiz şekilde kalır ve herhangi bir problem oluşturmazlar. Fakat 1 cm üzerinde olan poliplerin kanserleşme potansiyeli artmaktadır. Kanserleşme potansiyeli olduğu düşünülen safra kesesi polipleri büyük çoğunlukla  laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı ile tedavi edilirler. Ameliyatın kapalı yapılmasına engel olan nadir durumlarda ameliyat açık cerrahi ile yapılabilir.

Safra Kesesi Polipleri Nasıl Yok Edilir?

Gerçek safra kesesi poliplerinin cerrahi dışında bilinen bir tedavisi yoktur. Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen yok olabilirler. 

Safra Kesesi Polipleri Kendiliğinden Geçer mi?

Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen kendiliğinden yok olabilirler. Gerçek safra kesesi polipleri ise kendiliğinden yok olmaz.

Safra Kesesi Polipleri Belirtileri?

Safra kesesi poliplerinin çoğu herhangi bir belirti oluşturmazlar ve tesadüfen saptanırlar. Bazı durumlarda şişkinlik, karın ağrısı, bulantı, hazımsızlık, sırt ağrısı, safra kesesi iltihabı gibi şikayetlere neden olabilirler.

Safra Kesesi Polipleri Mide Bulantısı Yapar mı?

Safra kesesi polipleri özellikle safranın akışına engeol olabilecek yerleşimdeyseler bulantı yapabilirler.

Safra Kesesi Polipleri Sırt Ağrısı Yapar mı?

Safra kesesi polipleri oldukça nadir olarak bir şikayete neden olurlar. Bu belirti sırt ağrısı olabilir.

Safra Kesesi Polipleri Şişkinlik Yapar mı?

Safra kesesi polipleri genellikle bir şikayete neden olmazlar. Nadiren şişkinlik şikayetinin nedeni olabilirler.

Safra Kesesi Polipleri Ağrı Yapar mı?

Safra kesesi polipleri genellikle bir şikayete neden olmazlar. Bazen safra kesesi iltihabı ile ilişkilidirler, özellikle böyle durumlarda ağrının nedeni olabilirler.

PaylaşTweetPinReddit

Safra Taşları ve Safra Çamuru

Yenilen her yağlı besinin safra kesesine gittiğini biliyor musunuz?

Sadece yemeklerde değil ağzımıza attığımız küçük bir kraker veya bisküvide bile yağ bulunduğu aşikardır. Mide bu besini karıştırırken hormonlar yolu ile safra kesesine haber gönderir. Safra kesesi de kolesistokinin isimli bir hormon vasıtası ile karıştırmakta olduğu bu sıvıyı kuvvetli kasılmalar yoluyla yine aşağı on iki parmak bağırsağınızın içerisinde papilla adını verdiğimiz bir delikten akıtır.
Karaciğerdan başlayarak on iki parmak bağırsağınızda biten bu otobana pankreas bezinizden de bir ara yol bağlanır. Pankreas, besinlerin emilebilmesi için gerekli eritici enzim salgılarını bu ara yol ile ana safra kanalına eklemiş olur. On iki parmak bağırsağına ulaşmış haldeki yağlı besin yığını burada safra sıvısı ile sarılır. Safra bu karışımdaki yağları eriterek emilebilir hale getirir. Sonrasında barsaklarımız tarafından emilerek işlenmek üzere karaciğere gönderir.

Safrada oluşan çamur oldukça tehlikeli!

Vücudumuzun normal işleyişi sırasında safra kesesi içerisinde bulunan taş veya çamurun sorun yaratma potansiyeli aşikardır. Safra kesesi içerisindeki safrayı kanallara akıtırken kasılmaların da etkisi ile taş veya çamur yerinden ayrılıp bu kanallara akabilir. Yine sanılanın aksine küçük taşlar veya çamur büyük taşlardan daha fazla tehlikelidir. Zira safra kanallarınızı tıkayarak sarılık ve iltihaba neden olabilir. Daha da kötüsü eğer ana yola bağlanan pankreas kanalına girmeyi başarabilirler ise çok daha tehlikeli bir durum olan pankreatit yani pankreas bezi iltihabına neden olabilir.
Büyük taşlar ise örneğin safra kesesi iltihabı, safra kesesi gangreni, safra kesesi delinmesi risklerini oluşturabilir.

Her ağrınız olduğunda “yemeği fazla kaçırdım” düşüncesine kapılmayın!

Toplumda yapılan bazı çalışmalara göre % 10&#;ları bulan safra taş ve çamur olma sıklığı göz önüne alındığında yukarıda bahsedilen pek çok hasta hekimlere veya acillere başvurmaktadır.
Bazı safra taşları sessizdir. Yani hiçbir şikayete neden olmadan yıllarca sessiz kalabilir. Sadece yağlı yemekler, yumurta veya zeytin gibi besinler tükettiğinizde hafif mide ağrısı, şişkinlik, karın ve sırt ağrısına neden olacaktır. Kısa ve gelip geçici olduğunda çoğu kez yemeği fazla kaçırdığınızı düşüneceksiniz. Ancak unutmayınız ki siz yağlı besinler tükettikçe safra keseniz kasılacak ve her kasılma ile bu taşlar kanala girmeye çalışacaklardır. Kese içerisinde potansiyel risk şeklinde bekleyeceklerdir.

Eğer ki safra ve taşlardan şikayetçiyseniz…

Şikayetlere neden olan safra taş-çamurlarınız var ise mutlaka ameliyatla safra keseniz tamamen alınmalıdır. Sadece taş ve çamurun alınıp kesenin bırakıldığı bir ameliyat yöntemi yoktur. Olsa dahi kese içerisinde yeniden taş ve çamur oluşacaktır. Yukarıda bahsedilen riskler hareketli safra taşları ve çamurunda gerçekleşebilir. Günümüzde hem açık hem de laparoskopik dediğimiz kapalı yöntemler kullanılmaktadır. Safra kesesi iltihaplı durumlarda her ne kadar kapalı yöntemle karın içerisine girilse de anatomi yapışıklıklar ve iltihap nedeni ile oldukça karışık olabilir. Bu nedenle açık ameliyata geçme kararı verilebilir. Laparoskopik ameliyat 1 günlük yatış gerektiren oldukça çabuk normal hayata dönebildiğiniz bir yöntemdir. Açık ameliyatlarda ise kesinin iyileşmesi uzun sürmekte; kimi zaman dren konması gerekmekte; kapalıya göre daha fazla enfeksiyon ve fıtık gelişme riskleri bulunmaktadır.

Ameliyat için mutlaka ilaç tedavisiyle birlikte hafta beklenmeli

Acile başvurduğunuz zaman ameliyat tipi seçiminde çok önemlidir. Ağrı ve diğer şikayetlerin başladığı ilk 24 saatte henüz karın içi yapışıklıklar olgunlaşmadığı için kapalı ameliyat olma ihtimaliniz yüksektir. Ancak zaman geçtikçe içeride yapışıklık ve anatomik karmaşa olgunlaşacak kapalı şansınız düşecektir. Kapalı girilse dahi açığa dönme ihtimaliniz ortaya çıkacaktır. Bu gibi durumlarda en doğru tercih hafta ilaç tedavileri ve takip ile içerideki enfeksiyon ve yapışıklıkların düzelmesini bekledikten sonra planlanan laparoskopik cerrahi ile risksiz olarak kesenizi aldırmak olmalıdır.

Ameliyat öncesi endoskopi ile safradaki taş ve çamurlar temizlenebilir

Safra kesesi ağrı ve şikayetlerinizde kandan AST,ALT,ALP,GGT,Total Bilirubin,Direkt Bilirubin ve Amilaz gibi pek çok test bakılır. Bu kan testlerinin her biri karaciğer içi-dışı safra yollarında veya pankreas kanalında ayrı bir noktadaki sorunu gösterir. Bu test sonuçlarına göre tıkanma bölgesi ve derecesi tespit edilerek tedavileriniz uygulanır. Kimi zaman safra kanalınıza düştüğü ve tıkadığı tespit edilen taş ve çamur durumlarında hemen ameliyat uygulanamaz. Öncelikle ERCP denilen, uyutularak yapılan bir çeşit endoskopi işlemi ile kanallardaki taş ve çamurlar temizlenir. Ardından ameliyatla safra keseniz alınabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası