kedinin kızgınlığı ne zaman geçer / Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Onu Rahatlatma Yolları - kediannesi.com

Kedinin Kızgınlığı Ne Zaman Geçer

kedinin kızgınlığı ne zaman geçer

Kedilerde çiftleşme dönemindeki kızgınlık belirtileri ve saldırganlık hali

Kedi sahipleri kedilerinin kızgınlığa girdiğini anlamakta pekala biraz güçlük çekebilir. Sizlere bu yazımızda kedilerin çiftleşme dönemlerindeki kızgınlık belirtileri ve bu dönemi atlatmaları adına yapılması gerekenlerden detaylıca bahsedeceğiz.

Kedileriniz daha önce kızgınlık dönemi içine girdiyse, bir sonraki dönemde daha dikkatli olmasınız. Her kedi bu dönemde farklı belirtiler gösterir. Hepsi için geçerli tek bir belirti gerçekleşmez. Bu dönemde kedilerdeduygu değişimleri gözlemlersiniz yani yanınıza gelip sizi sevmek ister daha sonra ise saldırır. Bu ufak ısırıklar  “beni yalnız bırak” demektir. Kızgınlık döneminde bu davranışlar kedilerde oldukça normal karşılanmalıdır. Bu dönemi, kedinize zaman ayırarak birlikte geçirmelisiniz. Kedileriniz bu dönemde daha sevecen bir tavır sergiler. Sürekli bir yerlere sürtünerek çiftleşme isteği gösterirler. Bazen de fazla agresif olup evden kaçma eğiliminde olabilirler. Bu döneme girildiğini anladığınızda, evinizde güvenlik önlemlerini almanızın zamanı gelmiş demektir.

İçindekiler

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Belirtileri

Dişi kedileriniz, olgunlaşmalarının 6. ayında ergenliğe girerek ilk kızgınlık dönemine girmektedirler. Bu dönem onlar için çok çetin geçecektir. Ortalama 10 gün sürecek olan bu zor dönemde, dişi kedinize daha fazla zaman ayırmalı ve onunla empati kurmalısınız. Onunda kendi durumundan hoşnut olmadığını bilmeniz gerekiyor çünkü genel olarak kızgınlık dönemine giren kediler içgüdüsel olarak davranırlar. Bu hassas dönemde, her zamankinden daha özenli ve ona her zamankinden daha şefkatli davranmalısınız. Böyle davranmanız aranızdaki bağı güçlendirecektir. Bu dönemde dişi kendinizde bazı belirtiler gözlenir. Bu belirtiler;

  • Kendi etrafında dönerek, kendini yere atar ve yuvarlanmaya başlar.
  • Koridorlarda, boş odalarda yüksek sesle miyavlamaya başlar.
  • Bu dönemde hormon seviyesinden dolayı iştahsız olur ve az yediği için zayıflama görülür.
  • Sürtünme pozisyonuna geçerek kuyruğunu havaya kaldırıp çiftleşme pozisyonu alır.
  • Bu dönemde kucak delisi olabilmektedir. Sürekli kendini sevdirmek ister.

Kedilerde Kızgınlık Belirtileri

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

Kediler kızgınlığa girdiklerinde, sahipleri acı çektiklerini düşünerek yardımcı olma isteği gösterirler. Böyle bir durum kediler için söz konusu değildir. Acı çektiği için bağırmıyorlardır. Aksine seslerini karşı cinse duyurmak için yüksek sesler çıkarıyorlardır. Ama yine de bazı yöntemler deneyerek, evcil dostlarınızı rahatlatabilir ve bu dönemi atlatmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bu dönemde kedilerinize yardımcı olabilmek için yapacağınız yöntemler şunlardır;

  • Bu yöntem kulağa çılgınca gelebilir ama kedilerde yararlı olabilmektedir; kediler için rahatlatıcı müzik açmanız onların sakinleşmesini sağlayacaktır.
  • Onunla uzun süre oyun oynayarak bu dönemde enerjisini atmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Oyun oynadığı zaman yorulacak olan sevimli dostunuzu besleyerek daha rahat bir gün geçirmesine yardım edebilirsiniz.
  • Mama saatini uyumadan önceye ayarlarsanız, sizinle paralel olarak uyku saatini ayarlamış olursunuz. Bu sayede geceleri rahatsız olmak zorunda kalmazsınız.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Belirtileri

Erkek kedi kızgınlığa girdiğinde, belirgin bir şekilde değişiklik gösterir. Bu dönemde tavırlarında değişiklik ve baskın olma eğilimi gözlenir. Genellikle yaşamlarının 6 ile 12 ay arasında kızgınlık dönemi başlayabilir. İlk kızgınlık dönemine giren erkek kediler, bu duyguyu en yoğun şekilde yaşarlar ve atlatmaları çok zor olacaktır. Bu döneme girmiş bir erkek kedi, dişisini bulana kadar asla durmaz. Bu döneme giren kedinize daha fazla dikkat etmelisiniz yoksa evden kaçarak kendini yaralayabilir. Erkek kediler kızgınlık dönemine girdiklerinde çok net belirtiler gösterirler. Bu belirtiler;

  • Dişi kedilerde olduğu gibi, yüksek sesle miyavlayarak sesini dişi kediye duyurmaya çalışır.
  • Bu dönemde evden kaçma eğilimi göstererek, yaralanabilir.
  • Erkek kediniz bu dönemde daha saldırgan ve agresif olabilir.
  • Eğer erkek kediniz sokağa çıkıyorsa, diğer kedilerle kavga edip yaralanma ihtimali oldukça yüksektir.
  • Bu dönemde iştahı kesilen kediniz zayıflayabilir.

dişi kedilerde idrar püskürtme

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi İdrar Püskürtme

Erkek kedilerin idrar püskürtme olayını içgüdüsel olarak yapmalarına rağmen bazı kedi sahipleri bu durumdan rahatsızlık duymaktadırlar. Erkek kedilerin idrar püskürtme davranışı, yerlerini dişi kedilere göstermek içindir. Bu püskürtme davranışı, normal idrardan daha koyu ve çok keskin kokuludur. Bu koku sayesinde yerlerini işaretleyen erkek kediler, dişi kedileri beklemeye başlayacaklardır.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

  • Bu dönemde erkek kedileri rahatlatmanın en etkili yolu onunla oyunlar oynamaktır. Kedinizle bol bol oyun oynayarak, onu yormuş ve kafasını dağıtmış olursunuz.
  • Beslenme zamanını oyun oynadıktan sonra ayarlamanız onun için daha iyi olacaktır. Bu sayede rahat bir uyku süresi geçirecektir.
  • Bu dönemde erkek kedilerinize yaklaşmanız neredeyse imkânsızdır. Çok sinirli ve agresif tavırlar sergileyebilirler. Bu nedenle rahatlatıcı müzikler açarak sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

Kızgınlık Döneminde Kedilerde Oluşabilecek Ortak Özellikler

Kediler erkek ve dişi olarak ayrılsa da, ortak bazı belirtiler aynı şekilde gösterebilirler. Bu dönemde yaşayacakları zor durumlara karşı ortak belirtiler göstererek, sahiplerine kızgınlık dönemine girdiklerini anlatmaya çalışacaklardır. Bu belirtiler şunlardır;

  • Bu dönem, kedilerinizde aşırı heyecan ve korkuya neden olduğu için kedilerin göz bebeklerinde büyüme görülebilir.
  • Kedinizi kucağınıza aldığınızda hızlı çarpan kalbini hissedebilirsiniz.
  • Devamlı tetikte olma hali, kuyruk hareketleri bu dönemde dikkat edilmesi gereken durumlardır.
  • Kedinizin sırtında dalgalanmalar, kızgınlığın şiddetini gösterecektir.
  • Sürekli kaşınma ve yalama bu dönemde kedilerde sıkça görülür.
  • Sahibinin elini ısırma, onlar için bir işarettir.

Kedi Kısırlaştırma İşlemi

Kızgınlığa Karşı Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu

1 yaşına yaklaşan her kedi için kısırlaştırma işlemi düşünülmelidir. Kedi sahiplerinin bu olaya önemle dikkat etmeleri gerekir. Bu işlem onların üremelerinin önüne geçerek çoğalmalarını engelleyecektir. Kedilerde aile kavramının olmadığını düşünürsek, onların anne ve baba olmalarını beklemenize gerek yoktur. Dişi ve erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı farklı yollarla yapılmaktadır. Erkek kedilerin kısırlaştırma ameliyatı, dişilere göre daha kolay yapılmaktadır. Kısırlaştırma ameliyatı ile kedilerinizde oluşabilecek kanser, iltihaplanma gibi hastalıkların da önüne geçilecektir. Kısırlaştırma işlemi sonrasında, kedilerinizde oluşan kızgınlık belirtileri ortadan kalkacaktır. Erkek kedilerde görülen evden kaçma olayları da son bulacaktır. Kısırlaştırma ameliyatına karar verdiyseniz, kısırlaştırma için uygun bir veteriner hekimden randevu alabilirsiniz.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi

Erkek kedilerinizde cinsel istek yaşamlarının 6. ila 7. ayında başlamaktadır. Ama kısırlaştırma işlemi için kedinizin 1 yaşını doldurmasını beklemelisiniz. Cinsel olgunluğa ulaşmış olan kedinin çiftleşmesine izin verilmediğinde bu durum onda rahatsız bir hal alacaktır. Sürekli miyavlayarak, dişisini arayan erkek kediler bu dönemde çok zayıflayacak ve bağışıklığı düşecektir. Onu bu rahatsız davranışlardan kurtarmak istiyorsanız, kısırlaştırma işlemi gerçekleştirmelisiniz. Erkek kedilerin kısırlaştırma ameliyatı 1 saat sürer ve bu çok kolay bir ameliyattır. Açık olmayan bu ameliyatta kedinizin testisleri dışarıdan alınarak ufak bir dikiş atılır. Kedinizin kendine tam anlamıyla gelmesi 1-2 günü bulacaktır. Bu dönemde Elizabeth başlığı kullanmanız, yarasını yalamasının önüne geçecektir. Operasyon sonrasında kedinizin kaybettiği suyu geri alması için yaş mama ve su vermelisiniz.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi

Dişi kedi yaşamının 6. ayına geldiğinde kızgınlık belirtileri göstermeye başlayacaktır. Kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerde görülen aşırı miyavlama, evden kaçma girişimleri,  sinirli davranışlar gibi durumlar ortadan kalkacaktır. Dişi kedilerin kısırlaştırma ameliyatı kızgınlık dönemi sonrasında yapılmalıdır. Bu dönemde ameliyat yapılırsa aşırı kanama ortaya çıkabilir. Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatı açık olarak yapılmaktadır. Ortalama 3 saat süren ameliyat sonrasında kedinizin toparlanması bir haftayı bulacaktır. Ameliyat sonrasında kedi sakin bir ortama alınmalı ve güvenliği sağlanmalıdır. Elizabeth başlığı kullanarak kendine zarar vermesini önleyebilirsiniz. Kediniz uyandığında yaş mama ve su vererek kaybettiği suyu ona geri vermelisiniz. Dişi kedinin tuvalet ihtiyacını eskisi gibi karşılaması gerekmektedir. Eğer bu konuda bir sorun olduğunu fark ederseniz veteriner hekime başvurmayı unutmamalısınız.

kedilerde-kizginlik-donemi-kizginlik-donemi-nasil-atlatilir-kiginlik-donemi-nedir

Eğer kediniz kızgınlık dönemindeyse, yana yakıla google’da “ Kızgınlık dönemi nedir? Kedim kızıştı ne yapabilirim? Kızgınlık dönemi nasıl geçer? Kızgınlık dönemindeki kedimi nasıl rahatlatırım? Kedilerde kızgınlık dönemi nasıl atlatılır? Kedim kızgınlıkta ne yapmalıyım?“ gibi soruları mutlaka aratıyorsunuzdur. Korkmayın! Bu yazımızda tüm sorularınıza cevap bulacağız.

Kedilerde kızgınlık dönemi bir kedinin en çok bakıma ihtiyacı olan ve bir kedi annesinin en dikkatli olması gereken dönemlerden bir tanesidir. Özellikle çiftleştirilmeyen kedilerde; bu dönemin, kedi anneleri için çok zor ve rahatsız edici geçtiğini de mutlaka duymuşsunuzdur.

Kedilerin çiftleşme döneminde kızgınlığa girdiğini bilirsiniz. Ama bu minnoşları çiftleştirsen bir dert çiftleştirmesen ayrı bir dert 🙂 . Çiftleştirmezseniz kızgınlık dönemi çok zor geçiyor evet ama çiftleştirirseniz de torun sahibi olmaya, hatta birden fazla torun sahibi olmaya hazır olmanız gerekecektir. Üstelik bir kedinin yılda 2 kez doğum yapabildiğini düşünürseniz evdeki kedi sayısındaki artış sebebi ile bir anda kendi evinizde misafir statüsüne geçebilirsiniz 🙂 .

Dişi kedilerde kızgınlık dönemi, belirtileri ve kedinizi sakinleştirmenin yolları

Erkek kedilerde kızgınlık dönemi, belirtileri ve kedinizi sakinleştirmenin yolları

Kediler kızgınlık dönemine hangi yaşta girer?

Kediler ilk kızgınlık dönemine yaklaşık olarak 6 aylık olduğunda girerler. Tabi bazı kedilerin cinsel olgunluğa erken girme ihtimali mevcut. Böyle bir durumda 4 aylık minnoşunuz bilekızgınlık dönemine girebilmektedir.

Kedinizin tüm aşıları tamam mı? Bu yazıyı mutlaka inceleyin!

Kediniz ilk kez kızışma dönemine girdikten sonra kısırlaştırma operasyonu yapılmaz ise belirli aralıklarla hayatı boyunca bu döneme girmeye devam eder. Bu yüzden kısırlaştırma operasyonu her minnoş için kaçınılmaz ve en doğru sondur.

Kısırlaştırma operasyonu ile ilgili detaylara ulaşabilmek için bu yazıyı mutlaka inceleyin!

Kızgınlık dönemi kedinizin ırkına göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Kedilerde kızgınlık dönemi ne kadar sürer? Kedilerde kızgınlık dönemi ne zaman geçer?

Bu konuda en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de Kedilerde kızgınlık dönemi kaç gün sürer sorusudur. Kızgınlık süresibirkaç gün ile birkaç hafta arasında değişiklik gösterebilmektedir. Ancak standart kızgınlık dönemi süresinin 4 ila 7 gün arasında olduğunu belirtmek isteriz.

Ayrıca kızgınlık döneminin süresi kedinizin cinsine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin; American Bobtail Cinsi Kedilerde ortalama 5 gün sürerken Van Kedilerinde kızgınlık dönemi 4 gün sürmektedir. 

Kızgınlık dönemi davranışları nasıldır? Kedilerde kızgınlık belirtileri nelerdir?

Kızgınlık döneminde kediler tuhaf sesler çıkarmaya başlar ve sürekli dikkatinizi çekmeye çalışır. Her zamankinden daha cana yakın ve daha sevecen olurlar. “Benim kedim zaten çok sevecen. Daha ne kadar sevecen olabilir ki?” demeyin. O gün geldiğinde farkı anlayacaksınız 🙂 .

Kediler bu dönemde mobilyalara, duvarlara ve hatta size sürekli olarak sürtünme hareketi yaparlar. Bu hareketi özellikle arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak yaparlar ve hareket esnasında her zamankinden farklı sesler çıkartırlar. Sürekli miyavlar ve size bir türlü rahat vermezler.

Evde yaşayan kediler ısrarcı bir şekilde dışarı çıkmaya çalışırlar. Kapı ve pencerelere saldırırlar. Bu davranıştaki amacı, dışarı çıkıp kendine eş bulmaktır 🙂 . Bu yüzden kızgınlık döneminde evinizdeki kapı ve pencere kontrolünü arttırmanız önemlidir. Evden kaçıp kaybolmalar en çok bu dönemde yaşanmaktadır.

Tabiki kedinizin cinsiyetine göre kızgınlık belirtileri de farklılık göstermektedir.

Kedilerde kızgınlık dönemi nasıl atlatılır? Kızgınlık döneminde kedi nasıl rahatlatılır?

Kedim kızgınlık döneminde nasıl yardımcı olabilirim ? ” diyorsanız aşağıdaki maddeler sizin için faydalı olacaktır.

  • Onunla yeterince oyun oynayıp enerjisini atmasını sağlayın
  • Oyun oynadıktan sonra minnoşunuzu besleyin ve beslenmenin rahatlığı ile uyumasını sağlayın
  • Son mama öğününü siz gece yatağa gitmeden hemen önce verip uyku saatini sizinki ile paralel olacak şekilde ayarlayın

Tüm bunların yanı sıra kızgınlık dönemini atlatmanın en sağlıklı, en güvenli, en rahat ve en önemli çözümü kedinizi kısırlaştırmaktır.

Kedilerde kızgınlık dönemi ile ilgili merak edilenler

Kedim sürekli kızgınlığa giriyor, Kedimin kızgınlık dönemi geçmiyor.

Kediler bir yıl içinde birçok kez kızgınlık dönemine girerler. Bu çok normal. Eğer bu durum size rahatsızlık veriyor ise kedinizi kısırlaştırmanız gerekmektedir.

Eğer normal seviyeden daha fazla ” kedim sürekli kızgınlığa giriyor ” ve normal sürenin farkındayım ama ” kedimin kızgınlık dönemi geçmiyor ” diyorsanız sizin için en doğru adres veteriner hekim!

Kediler kızgınlık döneminde acı çeker mi?

Kediler insanlarla konuşup dertlerini anlatamadıkları için yaşadıkları şey acı çekmek midir bilmiyoruz ancak kızgınlık döneminde çok mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamadıklarından eminiz. Bunu eğer kediniz kızgınlık dönemine girdiyse siz de çok net gözlemleyebilirsiniz. Bu yüzden de kediler kızgınlıkta acı çeker mi sorusuna gerçek anlamda bir acı çekmese de mutsuz ve zor bir dönem yaşadıkları kesin diyebiliriz.

Kediler kızgınlık döneminde neden bağırır?

Kedilerin çiftleşme döneminde bağırmasının temel sebebi eş arayışıdır. Birbirlerinin dikkatini çekmek için sürekli olarak bağırırlar. Bu bir çeşit çiftleşme çağrısıdır.

Emziren kedi kızgınlığa girer mi?

Emzirme dönemindeki kediler de kızgınlığa girebilirler. Bu süreçte yavru kedilerinizi yavaş yavaş anneden ayırıp mamaya geçişini başlatmanız faydalı olacaktır. Anne kedinin kızışma döneminin sonlanması ile de kısırlaştırma operasyonu yaptırabilirsiniz. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda yavrularınızın sağlığı ve psikolojisi için mutlaka veterinerinize başvurmalısınız.

Eğer yeni doğmuş yavru kedileriniz var ise yavru kediler ne yer? başlıklı yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Kediler hamileyken kızgınlığa girer mi?

Hamile kedi kızgınlığa girer mi sorusunun cevabı hayır! Kediler hamileyken kızgınlığa girmezler. Eğer hamile kedinizin kızgınlıktaymış gibi hareketlerde bulunuyorsa mutlaka size başka bir şey anlatmaya çalışıyordur. Kedinizi mutlaka bir veteriner hekime göstermenizi tavsiye ederiz.

Bu arada kedinizin hamile olup olmadığını anlayabilmek için buraya tıklayarak ilgili yazıma ulaşabilirsiniz.

Kediniz hamile ve doğumu ile ilgili detayları öğrenmek istiyorsanız da buraya tıklayarak ilgili yazıma ulaşabilirsiniz.

Kulak çubuğu ile kızışan kediyi rahatlatmak – Kedilerde kızgınlık dönemi

Bazı insanlardan kızgın döneminde kedilerini rahatlatmak için kulak çöpü vb malzemeler ile kedilerine cinsel tatmin yaşatmaya çalışır. Kedinize zarar verebileceğiniz için kesinlikle böyle bir uygulamaya başvurmamanız gerekmektedir. Ayrıca bu tatmin yöntemi kedinizin sizinle olan duygusal bağını farklı bir boyuta taşıyacaktır ve bundan sonra hayat sizin için daha zor hale gelecektir.

Eğer kedinizi çiftleştirmeyecekseniz sabırlı olup kızgınlık döneminin geçmesini beklemeniz ve bu sürede ona ihtiyacı olan şefkati vermeniz gerekmektedir.

Ayrıca kedinizin tüylerini hafifçe ıslatarak kendini yalamaya zaman harcamasını sağlayabilir ve yaşadığı duyguları bir süre unutmasını sağlayabilirsiniz.

Kedim sürekli miyavlıyor dışarı çıkmak istiyor – Kedilerde kızgınlık dönemi

Kedim sürekli miyavlıyor ve dışarı çıkmak istiyor diyorsanız kediniz muhtemelen kızgınlık döneminde ve dışarı çıkıp kendine eş bulmak istiyor demektir. Bunun dışında kedinizi sokaktan sahiplendiyseniz evde sıkılmış ve gezmek istiyor da olabilir tabi 🙂

Kızgınlık döneminde hormon iğnesi kullanımı

Kızgınlık dönemi için kullanılan hormon iğnesini belki duymuşsunuzdur. Bu iğnelerin zararlarını düşündüğümüzde duymamış olmanızı tercih ederiz tabi. Ama önce gelin kedilerde hormon iğnesinin ne olduğunu öğrenelim.

Kedilerde hormon iğnesi nedir?

Kedilerde hormon iğnesikızgınlık döneminin ertelenmesini sağlar. Tamamen kimyasal içeriği sebebi ile de veteriner hekimler tarafından önerilmemektedir. Bu iğneler kedinizin doğal hormon yapısını bozarak kızgınlıktan çıkmasını sağlar. Bunu sağlar ancak yan etkileri de maalesef uzunca bir süre devam eder.

Kediler için hormon iğnesi zararlı mı? 

Hormon iğneleri kedinizin doğal hormon yapısını bozduğundan, minnoşunuzun daha çabuk haslanmasına sebep olabilmektedir. Sürekli kullanımı ise kedinizde kalıcı hasarlara dahi sebep olabilmektedir. Çünkü hormon yapısının bozulması direkt olarak kedinizin beynine hasar vermektedir.

Bu sebeple zorunlu olmadıkça ve veteriner hekiminiz önermedikçe keyfi hormon iğneleri uygulamasından uzak durmanız gerekmektedir. Bazı durumlarda hekiminiz hormon iğnesini zaruri görebilir. Mesela kedinizin kistik durumlar sebebi ile kızgınlığı hiç sonlanmıyor olabilir. Bu durumda hormon iğnesi gerekebilir.  Dolayısı ile bu konuda kendinizi hekiminizin kararına bırakmanız en doğrusudur.

Kedim kızgınlıktan çıkmıyor ne yapmalıyım?

Bu çok nadir oluşan bir durumdur ama nadiren de olsa bazı kedilerin kızgınlık dönemi oldukça uzun sürmektedir. Böyle bir durumda mutlaka veteriner hekim desteği alınması gerekmektedir.

Kedim sürekli kızgınlığa giriyor ne yapmalıyım?

Bazı kedilerin kızgınlık dönemleri arasındaki süre oldukça kısa oluyor. Bu durum hem kediniz hem de sizin için zor günlerin bir türlü bitmek bilmediği anlamına geliyor elbette. Bu şekilde kedim çok sık kızgınlığa giriyor diyorsanız sizin için en doğru seçenek kısırlaştırma gibi görünüyor. Kısırlaştırma operasyonu ile ilgili buraya tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.

Kızgınlık döneminde kediler çiftleşmezse ne olur?

Kızgınlık dönemindeki kedi çiftleşmezse huzursuz ve mutsuz olur. Sizi de huzursuz ve mutsuz eder. Eş bulmak için evden kaçma eğilimi artar. Kilo kaybetme olasılığı artar. Dolayısı ile nahoş günlerle karşı karşıya kalırsınız.

Kedimi çiftleştirmek istemiyorum

Eğer ki kedinizi çiftleştirmek istemiyorsanız mümkün olan en kısa zamanda kısırlaştırmayı değerlendirmeniz gerekmektedir.

Kısırlaştırılan kedi tekrar kızgınlığa girer mi?

Kısırlaştırılan kedi tekrar kızgınlığa girmez. Ancak kısırlaştırmanıza rağmen kedinizde kızgınlık belirtileri gözlemliyorsanız mutlaka veteriner hekim görüşü almalısınız.

"<yoastmark

 

Kedilerde kızgınlık dönemi konusunda sizlerin de farklı deneyimleri ve soruları var ise yorumlarda buluşalım. Bu zor dönemi kolayca atlatmanız dileği ile…

 

 

Content Protection by DMCA.com

Dişi kedimi kısırlaştırmak istiyoruz fakat hiç kızgınlıktan çıkmıyor. Sebebi ne olabilir? Kızgınlık zamanında operasyon yapılmıyorsa biz ne yapabiliriz?

Dişi kedilerde kızgınlıktan çıkmaması ya da kızgınlıkların uzun ve şiddetli geçmesi son zamanlarda sıkça gördüğümüz bir durumdur. Öncelikle sorunun sebebini açıklamamız gerekir ise doğal ortamlarında yaşamıyor olmalarıdır. Normalde her ilk baharda kızgınlığa girmeleri gerekirken yapay ışık altında beslendikleri için her mevsim girebilir hale geldiler. Kızgınlıkları 1 hafta kadar sürmesi gerekirken evde olup çiftleşme şansları olmadığı için her yıl daha şiddetli kızgınlıklar yaşar oldular.

Kesinlikle önermeyiz! Dişi kediler kızgınlık döneminde rahim ve yumurtalıkları başta olmak üzere tüm bedenleri normalin üzerinde kan miktarına ve basıncına sahiptir. Kısırlaştırma operasyonu oldukça riskli geçer ve operasyon sonrası sağlığına kavuşması güçleşir.

Aslında sabır dilemekten başka çaremiz yoktur. Kızgınlığının önlenmesini sağlayan bazı ilaçlar vardır fakat tamamı sentetik hormon uygulamalarıdır. Uygulanmasının ilk çare olarak tavsiye etmiyoruz.

Peki ne yapabiliriz? 

  • Kızgınlığı şiddetli ve uzun süren kediler için dayanabiliyorsanız hiçbirşey yapmayınız sadece bekleyiniz.
  • Dayanamıyorsanız sakinleştirici ürünleri tavsiye ederiz. Bu sayede daha sakin bir kızgınlık geçirecek bittiğinde de kısırlaştırma operasyonu planı yapabileceksiniz.
  • Kızgınlık süresi 2 hafta ve üzerinde sürüyor ise durumu veteriner hekim tarafından gözetilerek
    • ya hormonal uygulama ile kızgınlık dönemi ertelenir ve en fazla 15 gün içerisinde kısırlaştırma operasyona alınır,
    • ya da gerekli sağlık kontrolleri yapılarak operasyon kabulü yapılır, operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken süreç hakkında hasta sahibi bilgilendirilir.

Dişi kedimin kızgınlığı neden uzun sürüyor?

  • En büyük sebebi Polycystic Ovarian Syndrome yani kedinizin yumurtalığında fazla sayıda yumurta hücresinin üremeye hazır hale gelmesidir.
  • Bu duruma neden olabilecekler:
    • Yanlış beslemeler (aşırı yağlı kalitesiz mamalar, ev yemeği ile beslenme)
    • Hormonal düzensizlik (genetik)
    • Fazla sayıda kedinin bir arada yaşaması (5-10 ve üzeri)
  • Polikistik Over Sendrom sebebi yaşanacak durumlar:
    • Kızgınlıkların şiddetli, aralıksız ve /veya uzun sürmesi,
    • Sinirlilik hali,
    • Kızgınlık dönemlerinde gıda alımında ciddi azalma,
    • Evde kaçma isteğinde ciddi artışlar,
  •  Polikistik Over Sendrom sebebi yaşanma ihtimali olan hastalıklar:
    • Pyometra - Rahim iltihaplanması,
    • Kistik Endometrial Hiperplazi - Rahim duvarında kistleşmeler ile karakterize bir hastalık,
    • Mastitis - İleri dönemde kendini gösterecek memelerin yangılanması, 
  • Peki ne yapmalıyız?
    • Özellikle kızgınlık dönemi sorunlu geçen dişi kedilerimizi vakit kaybetmeden kısırlaştırmalıyız. Şimdiden geçmişler olsun dileriz.
Buradaki cevapların tedavi ya da teşhis amacı yoktur. Eğer acil bir durum söz konusu ise veterineriniz ile görülebilir ya da kliniğimizi arayabilirsiniz.

TÜM SORULAR

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir