çocuğun zekası anneden mi gelir / Çocuklar zekalarını anneden mi yoksa babadan mı alıyor? Genler önemli rol oynuyor ama...

Çocuğun Zekası Anneden Mi Gelir

çocuğun zekası anneden mi gelir

Son günlerde zeka geninin anneden geçtiğiyle alakalı çeşitli yorumlar, paylaşımlar, derlemeler görmüşsünüzdür.

Peki bu yorumlar bilimsel bir gerçeği yansıtıyor mu? Ortaokul fen-biyoloji derslerinden hepimizin hatırlayacağı çok temel bir bilgi ile başlayalım; anneden X, babadan X veya Y kromozomu genetik neslin sonra aktarılması için 22 diğer kromozomla birlikte yeni doğacak bebeği oluşturmak üzere transfer olur. Eğer babadan X kromozomu gelirse bebeğin cinsiyeti kız, Y kromozomu gelirse de bebek erkek olur.

Kromozomlar genetik kütüphanelerimizdir. Yaşarken pek de farkında olmadığımız pek çok biyokimyasal olaydan tutun da dış görünüşümüzü etkileyen pek çok yapısal özelliğe kadar bizi biz yapan özelliklerin tümü kromozomlarımız aracılığı ile aktarılır. Göz rengimizden, boy uzunluğumuza hatta karakterimize etki eden genler iş zekamıza geldiğinde nasıl davranıyor?

İnsan genomu tamamen çözülmese de pek çok genin işlevi tanımlanmıştır. Zeka kavramı da henüz tüm detayları ile netleştirilmese bile genetiğin bu konuda önemli bir faktör olduğu yadsınamaz bir gerçek. Zeka kavramının net olarak ifade edilemediği göz önüne alınırsa aslında zekanın hangi ebeveynden geçtiği sorusu daha da komplike bir hal alıyor.

İngiltere’de Biobank isimli araştırma merkezinde araştırmacılar 240 binden fazla kişinin DNA varyantlarını incelemişlerdir. Yapılan analizde 538 genin entelektüel yeteneklerle ilgili olduğu, insan genomunda da 187 bölgenin düşünme becerileri ile bağlantılı olduğu tespit edilmiştir. Bu genlerin bir kısmının da “daha uzun yaşamak” gibi farklı biyolojik süreçlerde yer aldığı da belirtilmiştir. Buna rağmen bir insanın genetik yapısından zekasını tahmin etmek hala oldukça zor kabul edilmektedir. Bir grup insanda yapılan DNA analizinde insanlar arasındaki zeka farklılılıklarını tahmin etme oranı sadece %7 olarak belirlenmiştir.

Konu daha da detaylandırılacak olursa burada bireylerden ziyade ortalama istatistiklerden bahsedilmektedir. Bir kişinin genetik potansiyelle gelen zekası çocuklukta geçirdiği bir hastalık nedeniyle etkisiz kalabilir veya genetik olarak dezavantajlı diyebileceğimiz bireyler bilişsel yeteneklerini geliştirerek “zeki” sınıfına girebilir. İnsanların genetik yapılarının %99,5 oranında ortak olduğu gerçeğine dayanarak genlerin bir etkisi olduğu ancak sonuca tamamen etki etmediğini ifade edebiliriz. Bununla birlikte zeka testlerinin daha çok okulda öğrenilen bilgi ve yetenekleri ölçtüğü göz önüne alınırsa burada kişinin zekasından çok testlerdeki başarısının ölçüldüğü de söylenebilir.

Araştırmacılar tarafından tespit edilen ilginç bir oran da genetik etkinin yıllar geçtikçe daha da belirginleştiğidir. Yenidoğanda yaklaşık %20 olan bu oran, çocuklukta %40, yetişkinlikte ise %60 olarak ifade edilmektedir. Bu durum çocukların genetik özelliklerine uygun deneyimler arayarak kendilerini geliştirmeleri şeklinde açıklanabilir.

Burada geçen bilgilerin yanı sıra temel olarak zekanın anneden geçtiği hipotezini ifade eden farklı iddialar da bulunmaktadır. Bunlardan biri zekayı etkileyen genlerin daha çok X kromozomu üzerinde olduğu dolayısıyla özellikle erkekte zekanın doğrudan geldiği iddiası. Bir diğeri de mitokondriyal genetik bilgimizin annemizden geçtiği (son zamanlarda öyle olmadığını gösteren yayınlar olsa da) vücutta en çok enerjiye ihtiyaç duyan beynimizin yapısını da annelerimizden aldığımız genetik yapının etkilediği iddiası…

Bu iki iddiaya ortak bir cevap verilecek olursa insan genomu tamamen deşifre olmadan bu iddialara cevap verilemeyeceği. Zekayı etkileyen ebeveynin annenin olma ihtimali genetik faktörlerden olma ihtimalinden ziyade yaşamın ilk yıllarında özbakım ve beslenme ihtiyaçlarını anne aracılığı ile karşılayan bebeğin doğal olarak onu rol model alacağı, sosyal yaşamında da babasına kıyasla annesini taklit etmesinin daha olası olduğu.

Zaten zeka geni tek bir ebeveynden geçiyor olsa idi özellikle aynı cinsiyetteki kardeşler arasında zeka türleri açısından farklılık beklenemezdi. Özellikle taşıdıkları tek X kromozomu annesinden geçen erkek kardeşlerin zeka açısından birebir aynı olmasını bekleyebilirdik. Ancak hepimizin sınırlı bir sosyal çevrede dahi kolaylıkla gözlemleyebileceği gibi böyle bir durum söz konusu değil.

Unutulmamalıdır ki genetik etkinin yanı sıra doğum sonrasında pek çok faktör bireyin zeka gelişimini etkilemektedir. Genetikle temel bir zemin aktarılmakla birlikte yaşamın ilk yıllarında adeta bir sünger gibi olan insan beyni aktif halde tutarak zeka gelişimine katkıda bulunulabilir. Bilişsel yeteneklerde temel olan zekanın genetik geçişinin yanı sıra o alanla ilgili ne kadar çok sinaps yani sinir hücresi bağlantısı yapıldığıdır. Bunu arttıran da sürekli yeni bir şeyler öğrenme arzusudur.

Yazan Ecz. Ayşegül Özlü

Kaynaklar: 

1 – Is Intelligence Hereditary?
2 – Is intelligence determined by genetics?
3 – Found: more than 500 genes that are linked to intelligence

İçerikler annebabaX miY mi?Zeka geni

Çocukların Zekası Nasıl Artar?

Yapılan araştırmalara göre çocuklar zekasını babadan değil anneden alırlar

  1. İskoçya'da yapılan araştırmalara göre çocuklar zekasını babadan değil anneden alırlar. Birçoğumuz çocukların zekasını genetik özelliklere bağlı geliştiğini düşünebiliriz.

    İskoçya'da yapılan araştırmalara göre çocuklar zekasını babadan değil anneden alırlar. Birçoğumuz çocukların zekasını genetik özelliklere bağlı geliştiğini düşünebiliriz.

  2. Oysa araştırmalara göre sadece genlerin etkili olmayıp anne ve babanın davranışları da son derece önemlidir. Peki çocukların zekasını arttırabileceğimiz öneriler nelerdir?​

    Oysa araştırmalara göre sadece genlerin etkili olmayıp anne ve babanın davranışları da son derece önemlidir. Peki çocukların zekasını arttırabileceğimiz öneriler nelerdir?​

  3. Abur cuburları yedirmeyi bırakın!  <br>  Abur cubur yerine besin değeri yüksek olan yiyecekler yedirin. Yanlış beslenen çocukların enfeksiyona yakalanma ihtimalleri daha yüksektir.

    Abur cuburları yedirmeyi bırakın!
    Abur cubur yerine besin değeri yüksek olan yiyecekler yedirin. Yanlış beslenen çocukların enfeksiyona yakalanma ihtimalleri daha yüksektir.

  4. Çocukların beyin dokularının gelişmesi için bolca demir gerekir. Çocuklarınıza bol bol ceviz, yumurta gibi besin değeri zengin olan yiyecekleri tüketmesini sağlayın.

    Çocukların beyin dokularının gelişmesi için bolca demir gerekir. Çocuklarınıza bol bol ceviz, yumurta gibi besin değeri zengin olan yiyecekleri tüketmesini sağlayın.

  5. Anne sütü  <br>  Anne sütü özelliklede ilk 6 ay bebeğin gelişimi açısından inanılmaz faydaları vardır. Çocuğu tehlikelerden korur ve sağlık beslenip büyümesini sağlar. Araştırmalara göre anne sütü ile beslenen bebeklerin, mama ile beslenen bebeklere göre zeka puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür.

    Anne sütü
    Anne sütü özelliklede ilk 6 ay bebeğin gelişimi açısından inanılmaz faydaları vardır. Çocuğu tehlikelerden korur ve sağlık beslenip büyümesini sağlar. Araştırmalara göre anne sütü ile beslenen bebeklerin, mama ile beslenen bebeklere göre zeka puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür.

  6. Beyin oyunları<br>    Satranç, bulmaca gibi çocukları düşünmeye sevk eden zihin açıcı oyunlar, çocuğunuzun zekasını geliştirmektedir. Çocuklarınıza bu tür oyunları sevdirmekle başlayabilirsiniz.

    Beyin oyunları
    Satranç, bulmaca gibi çocukları düşünmeye sevk eden zihin açıcı oyunlar, çocuğunuzun zekasını geliştirmektedir. Çocuklarınıza bu tür oyunları sevdirmekle başlayabilirsiniz.

  7. Kahvaltı    <br>Çocukların güne enerjik başlayabilmeleri için mutlaka kahvaltı yapmaları gerekir. Kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, yorgunluk ve aşırı sinir belirtileri gözükebiliyor.

    Kahvaltı
    Çocukların güne enerjik başlayabilmeleri için mutlaka kahvaltı yapmaları gerekir. Kahvaltı yapmayan çocuklarda halsizlik, yorgunluk ve aşırı sinir belirtileri gözükebiliyor.

  8. Kendine özgüveni olmalı    <br>Çocuğunuzun içine kapanıklığını, takım sporlarına katılmak ve sosyal aktiviteler de özgüven edinmek için etkili yollardır.

    Kendine özgüveni olmalı
    Çocuğunuzun içine kapanıklığını, takım sporlarına katılmak ve sosyal aktiviteler de özgüven edinmek için etkili yollardır.

  9. Merak<br>    Merak duygusu daha bebeklik zamanlarında kendisini göstermeye başlar. Anne babalarını bıktırana kadar sorular sorarlar. Bizim bile aklımıza gelmeyen ilginç soruları vardır. Sorular sorarak  hobilerini ve ilgi alanlarını destekleyin.

    Merak
    Merak duygusu daha bebeklik zamanlarında kendisini göstermeye başlar. Anne babalarını bıktırana kadar sorular sorarlar. Bizim bile aklımıza gelmeyen ilginç soruları vardır. Sorular sorarak hobilerini ve ilgi alanlarını destekleyin.

  10. Okumak<br>    Çocuğunuzun okuma öğrenebilmesi için okul yaşına gelmesini beklemeyin. Daha bebekken bile ona yaşına uygun görsel ağırlıklı ya da sesli anlatımlı kitaplarla tanıştırabilirsiniz.

    Okumak
    Çocuğunuzun okuma öğrenebilmesi için okul yaşına gelmesini beklemeyin. Daha bebekken bile ona yaşına uygun görsel ağırlıklı ya da sesli anlatımlı kitaplarla tanıştırabilirsiniz.

  11. Uyumadan önce kısa kısa masallar anlatabilirsiniz. Çocuğunuz biraz büyüdüğü zaman kütüphanelere üye edip kitaplarla iç içe olamsını sağlayabilirsiniz.

    Uyumadan önce kısa kısa masallar anlatabilirsiniz. Çocuğunuz biraz büyüdüğü zaman kütüphanelere üye edip kitaplarla iç içe olamsını sağlayabilirsiniz.

  12. Video oyunları    <br>Video oyunları çocukta zekayı nasıl açar gibi sorular oluştuysa kafanızda, evet haklısınız oyunların çoğu sakıncalı.

    Video oyunları
    Video oyunları çocukta zekayı nasıl açar gibi sorular oluştuysa kafanızda, evet haklısınız oyunların çoğu sakıncalı.

  13. Fakat araştırmalara göre, video oyunları oynayan çocuklar görsel ipuçları toplamak ve bunları değerlendirmek konusunda da oynamayanlara göre çok daha başarılıdır.

    Fakat araştırmalara göre, video oyunları oynayan çocuklar görsel ipuçları toplamak ve bunları değerlendirmek konusunda da oynamayanlara göre çok daha başarılıdır.

Zeka; hepimizin doğuştan sahip olduğu, kalıtımla kuşaktan kuşağa geçen, sinir sisteminin işlevlerini kapsayan; deneyim, öğrenme ve çevre etkisiyle de şekillenen bir bileşim olarak tanımlayabiliriz.

Zeka genlerinin anneden geçtiğiyle alakalı çeşitli yorumlar veya paylaşımlar görmüşsünüzdür.

Peki bu yorumlar gerçeği yansıtıyor mu?

Okuldaki fen ve biyoloji derslerinden hepimizin hatırlayacağı üzere çok temel bir bilgi ile başlayalım; annedeki X kromozomlarından biri, babadan da X ya da Y kromozomu çocuğa geçer. Babadan geçen kromozoma göre çocuğun cinsiyeti belirlenir; X geçtiyse çocuk XX (kız), Y geçtiyse çocuk XY (erkek) olur.

Kromozomlar genetik kodlarımızdır. Farkında olmadan vücudumuzda gerçekleşen birçok kimyasal reaksiyondan, dış görünüşümüzü etkileyen pek çok fiziksel özelliğe kadar bizi biz yapan özelliklerin tümü kromozomlarımız aracılığı ile aktarılır.

Peki

buy kamagra 100mg

, saç rengimizden, ayak ölçümüze hatta karakterimize etki eden genler, sıra zekamıza geldiğinde nasıl etki ediyor?

İnsan genomu, tamamen çözülmese de pek çok genin işlevi tanımlanmıştır. Zeka kavramı da henüz tüm detayları ile netleştirilmese bile genetiğin bu konuda önemli bir faktör olduğu yadsınamaz bir gerçek. Zeka kavramının net olarak ifade edilemediği göz önüne alınırsa aslında, zekanın anneden mi ya da babadan mı geçtiği sorusu daha da karmaşık bir hale geliyor.

Yapılan Araştırmalar

İngiltere de Biobank verileri  kullanılarak yapılan bir araştırmada,  240.000’den fazla kişiden gelen DNA varyantlarını karşılaştırmalı olarak incelemişler. Yapılan analizde 538 genin entelektüel yeteneklerle ilgili olduğu, insan genomunda da 187 bölgenin düşünme becerileri ile bağlantılı olduğu tespit edilmiş.

Bu genlerin bazılarının da “daha uzun yaşam” gibi farklı biyolojik süreçlerde yer aldığı da belirtilmiş. Araştırma ekibi, bir grup farklı insanın DNA’sını analiz ettiklerinde, bu insanlar arasındaki zeka farklılıklarının yalnızca yüzde 7’sini tahmin edebildi. Yani bir insanın genetik yapısından zekasını tahmin etmek, hala oldukça zor kabul edilmektedir.

Yapılan araştırmada, insanlar arasındaki  genel zekadaki değişimin yüzde 50 ila 80’inin insanlar arasındaki genetiğe bağlı olduğu düşünülüyor. Ancak bununla birlikte çevresel faktörler de oldukça önemli bir rol oynamakta. Örneğin; iyi beslenmiş, daha güvenli ve teşvik edici ortamlarda büyümüş çocukların, IQ testlerinde daha iyi puan aldığı görülmüş.

Bir kişinin genetik potansiyelle gelen zekası çocuklukta geçirdiği bir hastalık nedeniyle etkisiz kalabilir veya genetik olarak dezavantajlı diyebileceğimiz bireyler, bilişsel yeteneklerini geliştirerek “zeki” sınıfına girebilir. İnsanların genetik yapılarının %99,5 oranında ortak olduğu gerçeğine dayanarak genlerin bir etkisi olduğu ancak sonuca tamamen etki etmediğini ifade edebiliriz. Bununla birlikte zeka testlerinin daha çok okulda öğrenilen bilgi ve yetenekleri ölçtüğü göz önüne alınırsa burada kişinin zekasından çok testlerdeki başarısının ölçüldüğü de söylenebilir.

İnsan genetik yapısı tamamen deşifre olmadan, zekanın anne veya babadan geçtiğini saptamak, şuan için pek mümkün görünmüyor.

Fakat şunu da rahatça söyleyebiliriz;

Zeka gelişiminde annenin rolü, çoğunlukla babadan daha büyük oluyor. Genetik olarak değilse de, eğitim ve öğretim bakımından…

Kaynaklar;

https://www.nature.com/articles/s41380-017-0001-5 Molecular Psychiatry

https://www.medikalakademi.com.tr/zeka-geni-anneden-mi-yoksa-babadan-mi-gecer-x-mi-yoksa-y-mi/

zeka genleri anneden geçiyor

  • yıllar önce gazetede okuduğum bir haber.
    zeka geninin anneden geçtiğini yazan haberi kesip oğlumun çalışma masasında gözünün önüne yapıştırmıştım. ancak ne gazetenin gününü ne de hangi gazete olduğunu not etmeyi düşünmemiştim. sevgili smoker' in uyarısı ile üşenmedim internette aradım buldum. fazla söze ne gerek. buyrun efendim. linki aşağıda.

    http://www.milliyet.com.tr/…/11/01/yasam/yas08.html

    yazık editi: kadınları bu kadar ezilmiş bir toplumda, kadınlarımız azıcık gülümsesin diye bir haberi sözlüğe taşıdım.
    ancak herkesin bu haberi destekleyeceğini beklerken, gelen tepkiler beni şaşkına çevirdi.
    insanlarımız annesi olsa bile, kadını bu kadar mı aptal görüyor, bu kadar mı küçümsüyor?
    gerçekten ülkem insanlarının kadına, annesi bile olsa bakış açısı beni çok ürküttü. **

  • mitokondriyal dna zeka ile ilişkiliyse doğru haber. yok değilse sallama bir haber.

  • taa yıllar önce biyoloji dersinde söylemişti örtmen bunu bize.

    vücuda yararlı olan, yaşamsal ne varsa x kromozomundan geçiyor demişti. zeka geni de buna dahil olmalı herhal? kadınların hastalığa daha dirençli olması, doğum olayını atlatmak falan hep çift x kromozomundan kaynaklanıyor diye hatırlıyorum. hatta eğer erkek doğum yapacak olsa, o kadar acıyı kaldıramaz, tek x var hemen ölür falan da demişti.

    y kromozomunda yararlı hiçbir şey yokmuş a dostlar! burun kılı, futbol sevgisi gibi atıl değerler y ile taşınıyormuş.

    renk körlüğü illeti de x ile taşınıyor mesela. allah'ın işi...

  • zekayi belirleyen genlerin x kromozomunda tasindigi bulgusuyla desteklenemeyecek sav. zira cinsiyeti xx* veya xy* kromozom ciftleri belirler ve x kromozomunun kaynagi anne* veya baba*, y kromozomunun ise sadece babadir. dolayisi ile zeka genleri ile donatilmis bir x kromozomu pekala baba araciligiyla da cocuga gecebilir. bu sebepten ötürü erkek* bir cocuktan bahsedilmiyorsa eger cocugun gen hazinesindeki zeka geninin kaynaginin anne mi yoksa baba mi oldugunu bu arastirmanin sonuclarina dayanarak saptamak mümkün degildir.

  • bir haber. basit bir*arama sonucu çıkan haber de kontralık.

    "uzun yaşam geni babadan geçiyor".

    yani anan zeki, baban ya da onun babası çok yaşamış ise ahanda oldun mu sana yıllar sonra zeka küpü bir ihtiyar. doksanında uğraşır durursun akı kapasitörü ile artık.

    http://www.hurriyet.com.tr/…ilim/3511308.asp?gid=50

  • zekanin yüksek veya dü$ük olmasi ile ilgili bir argüman icermedigi icin eksik önerme..

    misal veriyorum: "insan kendini sikip çocuk doğuramaz." $eklinde tespitler yapabilmek icin mutlaka tarlada yeti$mi$, gerekli olgunluga ula$inca el degmeden toplanmi$ olmak gerekir, e$eyli üreme böylesi yüksek bir zeka seviyesine yetersiz kalir, error verir doganin kendi kanunlari..

    bu tip eksiklikleri giderilirse iyi olacaktir.

  • yanlis bir onermedir..

    keza ben asaletimi annemden zekami babamdan almisim..

  • sallamadır
    doğru önerme için bkz:
    zekayla bağlantılı genlerin büyük bir kısmı erkek çocuga annesinden geçer, kız çocuğa anneden ve babadan eşit aktarılır
    edit: imla

  • zekanın yaşanılan ortamın şartlarından meydana gelip, etkilenmesi dolayısıyla, yanlış olarak nitelenebilecek önerme.

    edit: (bkz: neden kotulendigi anlasilamayan entry ler)

  • albert einsteinı haklı çıkaran haber.

    marilyn monroe, einstein'a;
    - sizinle harika bir çocuk yapabiliriz, benim kadar güzel ve sizin kadar zeki olur, demiş.
    einstein ise;
    - peki ya çocuk benim kadar çirkin ve sizin kadar aptal olursa, cevabını vermiş.

    ki bu habere bakılırsa gerçekten de öyle olacakmış.

  • nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası