4 koduyla işten çıkış / İşten Çıkış Kodları | Kıdem Tazminatı ve İşsizlik Maaşına Etkisi

4 Koduyla Işten Çıkış

4 koduyla işten çıkış

Kod 04 ile çıkış verilmesinin nedeninin tanık anlatımı ile açıklığa kavuşturulduğu ve işçinin işten kendi isteği ile ayrıldığı yönündeki işveren savunmasının doğrulandığı dikkate alındığında kıdem ve ihbar tazminatlarının reddi gerekir.

9. Hukuk Dairesi         2017/17431 E.  ,  2020/13283 K.

“İçtihat Metni”

MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılardan Salık Bakanlığı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Y A R G I T A Y K A R A R I

Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili; müvekkilinin 16/04/2008 – 23/02/2012 tarihleri arasında davalı … Bilgisayar ve Yazılım A.Ş. sigortalısı olarak Bursa … Çocuk Hastalıkları Hastanesinde çalıştığını, alt işverenlerin değiştiğini ancak davacının aynı yerde aynı işi yapmaya devam ettiğini, müvekkilinin iş akdine hiç bir sebep gösterilmeden son verildiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ve resmi tatil ücreti alacaklarının davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı … vekili; davanın zamanaşımına uğradığını, davacının taleplerinin belirlenebilir olduğunu, bu nedenle kısmi dava açamayacağını, davacı ile müvekkili bakanlık arasında hukuki ilişki bulunmadığını, bu nedenle davanın usulden reddi gerektiğini, müvekkili kurumun asıl işveren konumunda olmadığını, davacının çalışmasının haftalık 45 saati aşmadığını, yapılan fazla mesailerin ilgili şartname hükümleri gereğince izin olarak kullandırıldığını, davacının kendi isteği ile istifa dilekçesi sunarak işten ayrıldığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Davalı … Bilgisayar ve Yazılım A.Ş. vekili; davacının hiçbir zaman müvekkili şirkette çalışmadığını, müvekkili şirketin hastanelere bilişim otomasyon yazılımı satan bir kuruluş olduğunu, Bursa … Çocuk Hastalıkları Hastanesine de bu yazılımı sattığını, yazılımın hastanenin ana santraline yüklü olduğunu, tüm hastane bilgisayarları tarafından kullanılan bir yazılım olduğunu, müvekkili şirketin de sattığı yazılımın doğru çalışıp çalışmadığını periyodik olarak kontrol ettiğini, bunlar dışında hastane ile bir ilgilerinin bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davanın kısmen kabulü ile kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının davalı …’ndan tahsiline, davalı şirket hakkında ise husumet nedeniyle davanın reddi kararı verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı … vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-İş akdinin feshi konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Davacı işçi iş akdinin haksız feshedildiğini ileri sürmüş, mahkemece “…İş sözleşmesinin haklı nedenlerle feshedildiğinin ispat külfeti işveren tarafa ait olup, davalı Bakanlık tarafından ispat külfeti yerine getirilmemiştir. Zira SGK ya verilen işten ayrılma bildirgesinde kullanılan 4 nolu kodun da kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesini gerektiren belirsiz süreli iş sözleşmesinin işverence haklı sebep ileri sürülmeden fesih niteliğindedir. Davalı Bakanlıkça fesih ile ilgili istifa dilekçesine dayanılmış ise de işten ayrılma bildirgesinde kullanılan kod dikkate alındığında istifa dilekçesinin sonuca etkisi bulunmamıştır. ” gerekçesiyle davacının kıdem ve ihbar tazminatı talebi kabul edilmiş ise de varılan sonuç dosya kapsamı ile uyuşmamaktadır.
Davacı işçi 22/02/2012 tarihli dilekçesinde 23/02/2012 tarihi itibariyle ayrılmak istediğini bildirmiş, işveren tarafından tanzim edilen 23/02/2012 tarihli işten ayrılış bildirgesinde davacının işten ayrılış kodu kod 04 (belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi) olarak gösterilmiştir.
Davacı tanığı … talimatla alınan ilk ifadesinde aynen “… Davacı eşinden ayrılmak üzereydi. …’ya gitmesi gerekiyordu. Bu yüzden kendi isteği ile ayrıldı. Yani kendisini firma işten çıkarmadı…” demiş, mahkememe alınan ikinci ifadesinde ‘… Ben işten çıkarılma korkusu ile firma kendisini çıkarmadı davacı çıktı demiştim ancak firmaya birlikte gittik. Ancak davacının …’ya gitmesi gerekiyordu çünkü buralarda bunalmıştı işsizlik ödeneği de almak istiyordu. Firma da davacıya tüm haklarından feragat edersen seni çıkarmış gibi yaparız dediler. Firma bu sayede çıkış gösterdi. İfademi bu şekilde düzeltiyorum…” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Buna göre tanık ifadesi ve istifa dilekçesi birlikte değerlendirildiğinde her ne kadar işveren tarafından tanzim edilen işten ayrılış bildirgesinde davacının işten ayrılış kodu kod 04 olarak bildirilmiş ise de, kod 04 ile çıkış verilmesinin nedeninin tanık anlatımı ile açıklığa kavuşturulduğu ve işçinin işten kendi isteği ile ayrıldığı yönündeki işveren savunmasının doğrulandığı, iş akdinin davacı tarafından feshedildiği anlaşıldığından davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, 26/10/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

İşten Çıkış Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? İşten Çıkış Kod Listesi

İşten çıkış süreci ve dolayısıyla işten çıkış kodu çalışanları yakından ilgilendiren konulardır. Çalışanın istifası sonucu ya da işverenin isteği üzerine işi sonlandırılan bir çalışanın işten çıkış süreci doğru uygulanmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine çalışanın işten çıkış sebebi doğru bir şekilde girilmelidir. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun işten çıkış kodları diye adlandırılan kodlar vardır. 

İşten çıkış kodu ile çalışanın ne sebeple iş akdinin sona erdiği kısaca sistemde ifade edilir. Bu kodlar ayrıca iş sözleşmesinin sonlanmasından sonra işçinin sahip olacağı ya da kaybedeceği hakları da belirler.

Sigortalı işten ayrılış kodları, yalnızca çalışanın değil; işverenin de hakları ve sorumlulukları açısından önem taşır. İş sözleşmesinin sonlanması, sözleşmenin sonlanma sürecinin doğru bir şekilde tamamlanması gerekir.

İşten Çıkış Kodu Nedir?

işten çıkış kodu nedir?

İşverenlerin, işçilerin iş sözleşmelerinin sonlanmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi gereken kodlara işten çıkış kodu adı verilir. 

4857 sayılı İş Kanunu’na göre; işveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmalıdır. İşveren ayrıca fesih sebebini açık, kesin bir şekilde belirtmekle yükümlüdür. Kendisi hakkındaki iddialara karşı savunması alınmadan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı ya da verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. 

İşçinin ne sebeple iş akdinin sonlandırıldığı kendisine net bir şekilde yazılı ve açıklayıcı olarak bildirildikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na da işten çıkışın tarihi, nedeni ile birlikte bildirilmesi gerekmektedir. Kuruma yapılacak bu bildirim elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sayfasından yapılmaktadır. 

Sosyal Güvenlik Kurumu’na çıkış nedeni bildirimi yaparken kurumca belirlenmiş işten ayrılma kodları kullanılmalıdır. Sistemde çıkış bildirimi yaparken seçilen işten çıkış kod ile işten çıkarılan işçiye yapılan çıkış ödemesi uyumlu olmalıdır. 

İşten çıkış süreçleri üzücü de olsa insan kaynaklarının yapması ve yürütmesi gereken görevlerdir. İdenfit insan kaynakları yönetimi yazılımı ile offboarding – işten çıkış sürecini maksimum iletişimle yönetin.

İşten Çıkış Kodları Neden Önemlidir?

işten çıkış kodları ne ifade eder?

İşten çıkış kodları, iş sözleşmesinin ne için, ne sebeple ve hangi tarafın talebi ile sonlandığını anlatır. Bu kodlar ayrıca sözleşmeni sonlanmasından sonra işçinin hangi haklara sahip olacağının ya da olmayacağının tespitini sağlar. İşten ayrılma kodları ile işçinin ihbar tazminatı, kıdem tazminatıya da işsizlik maaşı alıp almayacağı tespit edilir.

Tazminat haklarının doğru bir şekilde belirlenmesi açısından Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine iş sözleşmesi biten çalışanın işten çıkış kodu doğru bir şekilde girilmelidir. Sgk işten ayrılış kodları yanlış girildiğinde; işçi aslında hakkı olan çeşitli tazminatlardan mahrum kalırken işveren de çeşitli zorluklarla karşılaşabilir.

Sgk İşten Çıkış Kodları 

Sgk işten çıkış kodları2020 yılında şu şekildedir:

01 Deneme süreli iş sözleşmesinin işverence feshi

02 Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi

03 Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa)

04 Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi

05 Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi

08 Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle

09 Malulen emeklilik nedeniyle

10 Ölüm

11 İş kazası sonucu ölüm

12 Askerlik

13 Kadın işçinin evlenmesi

14 Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması

15 Toplu işçi çıkarma

16 Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer iş yerine nakli

17 İş yerinin kapanması

18 İşin sona ermesi

19 Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa “4” no’lu  kod kullanılır.)

20 Kampanya bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa “4” no’lu  kod kullanılır.)

21 Statü değişikliği

22 Diğer nedenler

23 İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

24 İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih

25 İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih

26 Disiplin kurulu kararı ile fesih

27 İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih

28 İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih

29 İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih

30 Vize süresinin bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa “4” no’lu  kod kullanılır.)

31 Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu  kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih

32 4046 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesih

33 Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi

34 İş yerinin devri, işin veya iş yerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih

37 KHK ile kamu görevinden çıkarma

38 Doğum nedeniyle işten ayrılma

39 696 KHK ile kamu işçiliğine geçiş

40 696 KHK ile kamu işçiliğine geçilememesi sebebiyle çıkış

İşten Çıkış Kodu Nasıl Öğrenilebilir?

İşten çıkış kodlarını öğrenme için öncelikle işverenin kodu Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine girmiş olması gerekmektedir. İşten çıkış kodumu nasıl öğrenebilirim diye merak edenler, işveren sisteme kodu girmişse e-devlet sistemi üzerinden 4A, 4B ve 4C sayfalarından işten çıkış kodunu öğrenebilir.

Dört Kodu ile İşten Çıkarılma

4 kodu ile işten çıkarılma

4 çıkış kodu belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi demektir. Bildirimli fesih de denen bu kodda; işçinin herhangi bir kusuru yoktur. İşveren, çalışanı geçerli bir nedenle ya da herhangi bir geçerli sebep olmadan işten çıkarmıştır.

İşten çıkış kodları 04 ile işten çıkarılan bir işçi aşağıdaki haklara sahiptir:

  • Çalışanın kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır.
  • Bu durumda işçiye ihbar süresi kullandırılmalıdır. İhbar süresi kapsamında işçiye günlük iki saatlik iş arama hakkı verilmelidir. İhbar süresi bildirilmeden çıkış yapılmışsa işçi ihbar tazminatına hak kazanacaktır.
  • İşverenenin çalışan işçi sayısının en az otuz olduğu ve işçinin en az altı ay kıdemi bulunduğu durumlarda, işveren, iş sözleşmesini geçerli bir nedenle bitirmek zorundadır. Aksi halde işten çıkarılan işçi, sebepsiz ve geçerli bir nedene dayanmayan işten çıkarma iddiası ile işe iade davası açabilir.
  • İşçinin eğer varsa kullanmadığı yıllık izin ücretleri, maaş alacakları gibi hakları ödenmelidir.
  • İşçi, işsizlik maaşı almaya hak kazanır.

13 Kod ile Fesih

13 kodu ile fesih

SSK kodları arasında yer alan bu kod, kadın çalışanları yakından ilgilendiren bir çıkış kodudur. Kadın çalışanların evlilik nedeniyle iş akdini  sonlandırma hakkı ve tazminat alma hakkı bulunmaktadır. 13 numaralı kod, kadın çalışan evlendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde iş akdini feshetmişse işveren tarafından çıkış kodu olarak seçilebilir. Kadın işçinin çıkışı bu kodla yapılırsa işsizlik sigortası yardımı alamaz.

8 Kod ile Fesih 

8 Kodu ile Fesih

Emekli olacakları ilgilendiren bu kod, işçinin normal emekliliği, engelli raporuyla emekliliği ve toptan ödeme yapılması durumunda seçilir. Eğer işçi malulen emekli olacaksa dokuz kodu seçilir. Bu durumda çıkış yapıldığında işçiye işsizlik maaşı ödenmez.

İşten Çıkış Kodu ve İtiraz

işten çıkış koduna itiraz

Bazı sigortalı işten ayrılış kodları, işçiye sonraki çalışma hayatında zorluk çıkarabilir. İşçi, bu çıkış kodu nedeniyle iş bulmakta sıkıntı yaşayabilir.

İşveren, bu kodu haklı bir sebebe dayanarak vermişse elbette ortada itiraz edilecek bir durum yoktur ancak zaman zaman yanlış anlaşılmalar, işverenle ya da iş arkadaşlarıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu işveren iş akdini sonlandırırken işçiye aslında hak etmediği bir kodu bilerek ya da bilmeyerek verebilir. 

Örneğin; 29 kodu (işveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih) ile işten çıkarılmak işçi için olumsuz bir durumdur. Bu durumda işçi kıdem ve ihbar tazminatı ile işsizlik maaşı alamaz. İşçi verilen kodu hak etmediğini, bir iftiraya ya da yanlış anlaşılmaya maruz kaldığını düşünüyorsa maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı vardır. 

İşten Çıkış Kodu Nedir?

İşten çıkış kodları SGK tarafından belirlenen ve çalışanın işten ayrılmasının ifadesi için kullanılan kodlardır. 39 farklı işten çıkış kodu bulunur. İşten çıkış kodları çalışanın işten ayrılmasına göre seçilir. Bu kodlar iş sözleşmesinin feshi sonrasında SGK’ya elektronik ortamda verilen bildirgede belirtilir. İşten çıkış kodlarına göre çalışan kıdem ve ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi ödemelerden yararlanabilir. Bazı kodlar bu ödemeler için alan tanırken bazıları tanımaz.

SGK İşten Çıkış Kodları Nelerdir?

Günümüzde kullanımda olan 39 işten çıkış kodu şunlardır:

1 – Deneme süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi

2 – Deneme süreli iş sözleşmesinin çalışan tarafından feshi

3 – Süresi belli olmayan iş sözleşmesinin çalışan tarafından feshi

4 – Süresi belli olmayan iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebepler ile feshi

5 – Süresi belli olan iş sözleşmesinin sona ermesi

8 – Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme

9 – Malulen emeklilik

10 – Ölüm

11 – İş kazası kaynaklı ölüm

12 – Askerlik

13 – Kadın işçilerin evlenmesi

14 – Emeklilik için yaş haricinde diğer şartların tamamının sağlanması

15 – Toplu işçi çıkarma

16 – Sözleşme sona ermeden çalışanın işverene ait başka bir işyerine nakli

17 – İşyerinin kapanması

18 – İşin sona ermesi

19 – Mevsim bitimi

20 – Kampanya bitimi

21 – Statü değişikliği

22 – Diğer nedenler

23 – Çalışan tarafından zorunlu fesih

24 – Çalışan tarafından sağlık nedeniyle fesih

25 – Çalışan tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış kaynaklı fesih

26 – Disiplin Kurulu kararı ile fesih

27 – İşveren tarafından zorunlu sebepler ve tutukluluk kaynaklı fesih

28 – İşveren tarafından sağlık kaynaklı fesih

29 – İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış kaynaklı fesih

30 – Vize süresinin sona ermesi

31 – Borçlar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu, Sendikalar Kanunu kapsamında kendi isteği ve kusuru haricinde fesih

32 – 4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme kaynaklı fesih

33 – Gazeteci tarafından sözleşme feshi 34 – İşyerinin devri ya da işyeri niteliğinin değişimi kaynaklı fesih

36 – KHK ile işyerinin kapatılması

37 – KHK ile kamu görevinden alınma

39 – 696 KHK ile kamu işçiliğine geçiş

40 – 696 KHK ile kamu işçiliğine geçiş kaynaklı çıkış

41 – Resen işten ayrılış bildirgesi düzenlenmesi

Güncel olarak 1’den 41’e kadar 39 işten çıkış kodu bulunur. 1, 4, 15, 22, 26, 27, 28, 31, 32 ve 34 numaralı kodlarla çıkış yapmak Covid-19 sürecinde yasaklanmıştır.

Kullanan her 10 kişiden 9’unun tercih ettiği muhasebe programı Logo İşbaşı’nı hala denemediniz mi? Saniyeler içinde fatura kesip müşterileriniz ile anında paylaşabileceğiniz e-fatura/e-arşiv fatura programı Logo İşbaşı’nı siz de hemen deneyin, işlerinizi kolaylıkla takip edin!

İşten Çıkış Kodları Nasıl Belirlenir?

İşten çıkış kodu çalışanın işten çıkma şekline göre belirlenir. Örneğin işten çıkış kodu 3 işçinin süresi belli olmayan iş sözleşmesini feshetmesi ve işten çıkması durumunu ifade eder. İşten çıkış kodu 4 ise işverenin süresi belli olmayan sözleşmeyi feshini ifade eder. Çalışanın işten nasıl çıktığına göre 39 kod arasından bir seçim yapılır ve iş bildirgesine yazılır. Aynı zamanda çalışanın işten çıkarılma biçimi de işten çıkma kodunun belirlenmesini etkiler. Bu etmenlerle beraber doğru işten çıkış kodu seçilir ve SGK’ya verilecek olan iş bildirgesinde belirtilir. Yanlış işten çıkış kodu kullanmak çalışanı tazminat gibi ödemelerden mahrum bırakabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Hatalı Çıkış Kodu Nasıl Düzeltilir?

İşten çıkış kodunun hatalı yazılması çalışanın tazminat ve işsizlik maaşı gibi ödemeleri alamamasına yol açabilir. Bu nedenle işten çıkış kodunun doğru bir şekilde iş bildirgesine eklenmesi ve SGK’ya bildirilmesi gerekir. İşten çıkış kodunun hatalı yazılması durumunda 10 gün içerisinde düzeltme yapılabilir. İşten çıkış bildirgesi verildikten sonraki 10 gün içerisinde internet üzerinden işten çıkış kodu düzeltilebilir. Bu 10 günlük sürenin dolması durumunda işten çıkış bildirgesinde düzeltilmek istenen işten çıkış kodu için dilekçe verilmesi gerekir. Bu yazılı dilekçe SGK’ya verilmelidir.

Hangi Çıkış Kodlarından İşsizlik Maaşı Hakkı Kazanılır?

Bazı işten çıkış kodları sonucu işçi işsizlik maaşı alabilirken bazılarında alamaz. Örneğin 03 işten çıkış kodu işsizlik maaşını kapsamaz. 04 işsizlik maaşı ile işten ayrılan çalışanlar işsizlik maaşı alabilir. Şu kodlarla işten çıkış yapan çalışan işsizlik maaşına hak kazanır:

● 4 – Süresi belli olmayan iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebepler ile feshi

● 12 – Askerlik

● 15 – Toplu işçi çıkarma

● 17 – İşyerinin kapanması

● 18 – İşin sona ermesi

● 23 – Çalışan tarafından zorunlu fesih

● 24 – Çalışan tarafından sağlık nedeniyle fesih

● 25 – Çalışan tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış kaynaklı fesih

● 27 – İşveren tarafından zorunlu sebepler ve tutukluluk kaynaklı fesih

● 28 – İşveren tarafından sağlık kaynaklı fesih

● 31 – Borçlar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu, Sendikalar Kanunu kapsamında kendi isteği ve kusuru haricinde fesih

● 32 – 4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile feshi

● 33 – Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi

● 34 – İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih

● 36 – KHK ile işyerinin kapatılması

● 37 – KHK ile kamu görevinden çıkarma

● 39 – 696 KHK ile kamu işçiliğine geçiş

● 40 – 696 KHK ile kamu işçiliğine geçilememesi sebebiyle çıkış

● 41 – Resen işten ayrılış bildirgesi düzenlenmesi

Yeni Eklenen İşten Çıkış Kodları Nelerdir?

Yeni eklenen işten çıkış kodları şunlardır:

42 – İş sözleşmesinde belirtilmesine rağmen bulunmayan bir vasfı nedeniyle işçinin işvereni yanıltması

43 – İşçinin işverenin ailesine şeref ve namus konusunda hassas sözler sarf etmesi ve davranışlarda bulunması, aynı zamanda işveren hakkında bu nitelikte davranışlarda bulunması.

44 – İşçinin aynı işverene bağlı çalışan başka bir işçiye cinsel tacizde bulunması

45 – İşçinin diğer işverenlere sataşması, işyerine sarhoş ya da uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması

46 – İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanması, hırsızlık yapması, meslek sırlarını ifşa etmesi

47 – İşçinin işyerinde 7 günden fazla hapis cezasına yol açacak bir suç işlemesi

48 – İşçinin izin almadan ve haklı bir sebebi olmadan 2 gün art arda ya da aynı ay içerisinde iki defa tatil gününden sonraki gün işe gelmemesi ya da bir ayda 3 iş gününde çalışmaması

49 – İşçinin görevlerini kendisine hatırlatıldığı takdirde yapmaması

50 – İşçinin kendi isteği yüzünden güvenliği tehlikeye atması, işyerinin aletlerine, makinalarına 30 günlük ücreti ile ödeyemeyecek kadar hasar vermesi.

İşlerinizi kolaylaştıran çözümler muhasebe programı Logo İşbaşı’nda!  Logo İşbaşı programları sayesinde siz de on binlerce işletme gibi tek bir tıkla e Arşiv faturanızı oluşturabilirsiniz. İnternet erişiminizin olduğu her yerden ister bilgisayarınızdan isterseniz de cep telefonunuzdan hem e-fatura hem de e-arşiv faturanızı oluşturabilir, anında müşterilerinize gönderebilirsiniz. Üstelik faturalarınız 10 yıl boyunca dijital olarak arşivleneceğinden ayrıca bir arşiv maliyetinden de kurtulmuş olursunuz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Asgari Ücretli Çalışanın İşverene Maliyeti Nedir?

Kıdem Tazminatı Fonu Nedir? Kıdem Tazminatı Fonu Kimleri Kapsayacak?

Kıdem Tazminatı Tutarı Ne Kadar?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası