gemi çarkçı nasıl olunur / Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği « MEHMET KILIÇ

Gemi Çarkçı Nasıl Olunur

gemi çarkçı nasıl olunur

Gemi Kaptanlığı

Bu makalede deniz ulaştırma işletme mühendisliği nedir, deniz ulaştırma mühendisliği mezunları ne iş yapar, iş olanakları nelerdir, ne kadar maaş alırlar gibi deniz ulaştırma işletme mühendisliği ve gemi kaptanlığı ile ilgili bildiğim her şeyi paylaşmaya çalışacağım.

Öncelikle deniz ulaştırma işletme mühendisliği mezunlarının denizcilikle ilgili hemen hemen her alanda çalışabildiğini söylemek istiyorum. Deniz ulaştırma işletme mühendisleri; operasyon, yükleme-boşaltma, lojistik, ulaştırma, alım-satım, kiralama ve sigorta gibi denizcilik sektörüyle ilgili tüm alanlarda çalışabilirler.

Ayrıca gemi kaptanlığı yapabilmek için de bu bölümden mezun olmak gerekir.

Ben bu makalede, daha fazla bilgi sahibi olduğum gemi kaptanlığı ile ilgili bilgiler vermeyi düşünüyorum.

Gemi kaptanlığı nedir, gemi kaptanı nasıl olunur, gemi kaptanı maaşları ve iş imkanları gibi konularda sizleri aydınlatmaya çalışacağım.

Uzun bir makale olduğu için yazıları bazı alt başlıklara ayırdım. İsterseniz tüm yazıyı baştan sona okursunuz, isterseniz aşağıdaki listeden istediğiniz başlığa direkt geçebilirsiniz.

  • Gemi Kaptanı Nasıl Olunur? Şartlar ve Staj Süreleri
  • Gemi Kaptanı Ne İş Yapar? Çalışma Şartları Nelerdir?
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Hangi Okullarda Var?
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Taban Puanları
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Maaşları
  • Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği İş İmkanları
  • Sonuç ve Kişisel Tavsiyeler

Yukarıda da söylediğim gibi bu yazıda ağırlıklı olarak gemi kaptanlığından bahsettim. Eğer gemi kaptanlığı yapmak istemiyorsanız denizcilik bölümleri kategorisinden gemi mühendisliği ve diğer denizcilik bölümleri ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Gemi Kaptanı Nasıl Olunur? Şartlar ve Staj Süreleri

Gemi kaptanı olmak için, üniversitelerin 4 yıllık deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünden mezun olmanız gerekir. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği mezunları stajlarını yapıp gerekli belgeleri aldıktan sonra uzak yol vardiya zabiti olabilirler.

Eğer 2 yıllık bir güverte bölümü okursanız, bildiğim kadarıyla belirli büyüklükteki gemilerde çalışabiliyorsunuz. Bu nedenle sadece yakın yol gemi kaptanlığı yapabilirsiniz. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünden mezun olursanız ise her türlü deniz aracında gemi kaptanlığı yapabilirsiniz.

Şartlar ve Staj Süreleri

Gemi kaptanı olabilmek için deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünden mezun olmanız ve 12 ay uzak yol stajı yapmanız gerekiyor.

Bir gemi kaptanlığı öğrencisi ile konuştuğumda bu stajlarını isterlerse tek seferde 12 ay, isterlerse 2’şer 3’er aylık parçalara ayırarak yapabildiklerini söylemişti. Bunun dışında başka stajları var mı bilmiyorum. Öğrendiğim zaman buraya eklerim.

Ayrıca gemide kaptan olabilmek için, daha doğrusu ne iş yaparsanız yapın gemilerde çalışabilmek için, gemi adamı sağlık raporu almanız lazım. Gemi adamı sağlık raporu alabilmek için de genel olarak sağlıklı olmanız ve renk körlüğünüzün olmaması yeterli.

Gemi Kaptanı Ne İş Yapar? Çalışma Şartları Nelerdir?

Gemi kaptanları gemilerde her türlü evrak işleri dışında; gemi yük alma ve boşaltma operasyonlarının takip edilmesi, gerekli yük ve denge hesaplarının yapılması, gemi ve şirket arasında iletişim kurulması gibi işler yapar.

Ayrıca günde 4+4 olmak üzere toplam 8 saat vardiya tutarlar. Yukarıda saydığım işleri vardiya saatleri dışında yaptıklarını da düşünürsek gün içi çalışma saatleri çok fazladır. Haftanın 7 günü çalışırlar.

Bu nedenle eğer uykuyu seviyorsanız gemi kaptanlığına hiç bulaşmayın derim. Eğer gemi kaptanı olmak istiyorsanız da uykusuz geçen günlere hazırlıklı olun.

Uyku konusunu ayrıca belirttim çünkü staj yaptığım gemide gemi kaptanlarının en büyük şikayeti yeteri kadar uyuyamadıklarıydı. Fiziksel olarak iş yükü pek olmasa da, çalışma saatinin fazlalığından dolayı oldukça yoruluyorlardı.

Gemi Kaptanlığı Kontrat Süreleri ve Yükselme Şartları

Yeni mezun bir deniz ulaştırma işletme mühendisi gemide funduszeue.info olarak işe başlar. Ehliyet yeterlilikleri funduszeue.infolarla aynıdır ancak gemide yaptıkları işler farklıdır.

Genelde birkaç kontrat funduszeue.info olarak çalıştıktan sonra funduszeue.infolık yapabilirler. Kontrat süreleri gemi tipine bağlı olarak değişmektedir. Genelde bir kontratın süresi ay arasıdır.

Yeni mezun bir deniz ulaştırma işletme mühendisi, gemide 30 ay çalıştıktan sonra sınavlara girerek funduszeue.info olabilir. Bir 30 ay daha çalıştıktan sonra yine sınavlara girerek funduszeue.info olmaya hak kazanır.

Bu sürenin yakın zamanda 40 aya çıkarılacağı söyleniyor. Artık git gide işleri zorlaştırıyorlar.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Hangi Okullarda Var?

Türkiye’de deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümü veren okulları taban puanı sırasına göre aşağıda listeledim. Eğer gemi kaptanı olmak istiyorsanız aşağıdaki üniversitelerden birinde okumak zorandasınız.

  1. İstanbul Teknik Üniversitesi
  2. Dokuz Eylül Üniversitesi
  3. Karadeniz Teknik Üniversitesi
  4. Piri Reis Üniversitesi
  5. Ordu Üniversitesi
  6. Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi
  7. Girne Üniversitesi (KKTC)
  8. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  9. İskenderun Teknik Üniversitesi

Maalesef Yıldız Teknik Üniversitesinde deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği bölümü yok. Yani YTÜ’de okuyarak gemi kaptanı olamazsınız.

Yeni açılan üniversitelerle birlikte bu kadar çok üniversitede gemi kaptanlığı eğitimi verildiğini ben de bilmiyordum. Görünce şok oldum. Puanlar da bayağı düşük.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Taban Puanları

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği taban puanları, yukarıda da söylediğim gibi oldukça düşük. Tabii ki İTÜ gibi okullarda nispeten yüksek ama gemi kaptanı olmak için çok fazla puan yapmak gerekmiyor. Ayrıca Ukrayna gibi ülkelerde de deniz ulaştırma işletme mühendisliği eğitimi alabilirsiniz.

Yazının çok fazla uzamaması ve tablolarla dolmaması için deniz ulaştırma işletme mühendisliği taban puanlarını başka bir başlıkta belirttim.

Detaylar için; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Taban Puanları

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Maaşları

Deniz ulaştırma işletme mühendisliği maaşları diğer mühendislik bölümlerine göre oldukça yüksektir. Yeni mezun bir deniz ulaştırma mühendisi funduszeue.info olarak gemide çalışmaya başlar ve yaklaşık  dolar arası maaş alır.

Bu maaş farklı gemi tiplerine ve şirketlere bağlı olarak değişmektedir.

30 ay gemide çalışma süresini tamamlamış ve sınavları geçerek funduszeue.info olmuş deniz ulaştırma işletme mühendisleri ise  dolar arası maaş alırlar.

Gemide funduszeue.info olarak çalışan deniz ulaştırma işletme mühendislerinin maaşlarıysa yine gemi tipine bağlı olarak  dolar arası değişmektedir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği İş İmkanları

Yukarıda gemi kaptanlığı yapan deniz ulaştırma işletme mühendisliği mezunlarının ne kadar maaş aldığını belirttim. Peki bu kadar maaş alabilen bir meslekte iş imkanları nasıl?

Dünya taşımacılığının %90’ının gemilerle yapıldığını biliyorsunuzdur. Haliyle bu kapasiteyi karşılayabilecek dünya genelinde binlerce gemi var.

Yapılan iş küresel bir iş olduğu için de gemi kaptığının iş imkanları oldukça fazla. Yani yeri geldiğinde aylarca iş aramanız gerekebilir ama mutlaka iş bulursunuz.

Sonuç ve Kişisel Tavsiyeler

Deniz ulaştırma işletme mühendislerinin gemi kaptanlığı konusunda iş imkanları ve maaşları fazla olsa da gemide çalışma şartlarının zor olduğunu bilmelisiniz.

Ben gemide gemi makine mühendisi olarak çalışmış ve verilen emeğin yapılan işe değmediğini düşünmüş biri olarak ‘’gemide çalışma’’ konusunu tekrar düşünmenizi istiyorum.

Eğer gerçekten şartları biliyor ve gemi kaptanlığı yapmak istiyorsanız deniz ulaştırma işletme mühendisliği okuyabilirsiniz. Ayrıca anadiliniz gibi İngilizce öğrenmeye çalışın.

Meslek seçiminde en doğru kararları vermeniz dileğiyle…

Hoşça kalın.

Gemide Kim Ne İş Yapar?

KAPTAN (SÜVARİ BEY):

Geminin sevk ve idaresinden ve bunun sonucunda oluşabilecek her türlü olaydan tam sorumlu kişidir. Gemiye, kıç gönderinde dalgalandırdığı ülke dersek, Kaptan da bu ülkenin Cumhurbaşkanı’dır. 

BİRİNCİ ZABİT (İKİNCİ KAPTAN – EFENDİ KAPTAN):

Geminin emniyetli yükleme / taşıma / tahliye operasyonlarından sorumludur. ISPS Kodu gereğince gemide bulunması gereken ‘Gemi Güvenlik Zabiti’, çöp yönetimi gereği ‘Çevre Kontrol Zabiti’ ve geminin disiplin amiridir. Köprüüstünde ve seyir vardiyası tutar. Her sabah mesaiden önce Güverte Reisine raspa, boya, yağlama ve bakım tutum gibi yapılacak işleri verir. Demir ve yanaşma manevrasında baş tarafta personelin emniyetli çalışmasını denetler ve köprüüstüyle iletişimi sağlar.

İKİNCİ ZABİT (ÜÇÜNCÜ KAPTAN - EFENDİ KAPTAN):

Geminin bir limandan bir başka limana emniyetli bir şekilde gideceği rotayı Gemi Kaptanının talimatına göre çizer. Bu rotayı belirlerken faydalanılan kitap ve haritaları günceller. Gemide bulunan revirdeki ilaç ve donanımların kontrolünü yapar, süresi biten varsa talebini yapar. Gemi personelinin başına gelen kazalarda ilk müdahaleyi yapar. Liman evraklarını hazırlar. Personelin gümrüksüz sigara ve içki aldığı büfenin (slop chest) hesaplarını tutar. Köprüüstünde ve seyir vardiyası tutar. Limandayken, Birinci Zabit’e operasyonlarda yardım eder.

ÜÇÜNCÜ ZABİT (DÖRDÜNCÜ KAPTAN - EFENDİ KAPTAN):

Okulundan yeni mezun olmuş geminin en tecrübesiz zabitidir. Bu yüzden – ve – yani Gemi Kaptanının ayakta olduğu saatlerde seyir vardiyasını tutar. Gemide bulunan emniyet sistemlerinin (filikalar, yangın söndürücüler, yangın alarmları vb.) kontrollerini yapar, saptadığı arızaları Gemi Kaptanına rapor eder. Gemi personelinin acil durumlara hazırlıklı olması için yapılan eğitim ve talimlerin kaydını tutar. Limanda iken Birinci Zabite operasyonlarda yardım eder. 

BAŞ MAKİNİST (ÇARKÇIBAŞI):

Gemi ana ve yardımcı makinelerinden sorumlu kişidir. Dümen sisteminin verimli çalışmasından, onarımı ve bakımından sorumludur. Emniyet payı dahil edilerek, gelecek yakıt alma limanına kadar yetecek yakıtın bulundurulmasından sorumludur. Yakıt Defterini tutar. Buzlukların düzgün çalışıp çalışmadığının da kontrolünü yapar.

İKİNCİ MAKİNİST (ÇARKÇI):

Ana ve yardımcı makinelerin, kazanların, güverte makinelerinin (vinçler, ırgatlar), havalandırma fanlarının, gemideki bütün elektrik tesisatı ve aydınlatma sistemi dahil tüm elektrik cihazlarının bakım ve onarımından sorumludur. Ayrıca filika motorlarının, air-condition ünitelerinin iyi ve çalışır durumda olmalarını sağlar. Yakıt Defterini tutar.

ÜÇÜNCÜ MAKİNİST (ÇARKÇI):

Hava kompresörleri ile seperatörlerin rutin bakım tutum işleri ile alıştırma işlemlerini (ana makine ve jeneratör enjektörleri, safety ve starting valfları, kompresör valf plate’leri vb.) yapar. Filika motorları, acil durum dizel jeneratörü ve yangın pompasını her an çalışır durumda tutar. Kazan sularının testi ile kazanların bakım/tutumundan sorumludur.

DÖRDÜNCÜ MAKİNİST (ÇARKÇI):

Genellikle okuldan yeni mezun olmuş, en tecrübesiz makinisttir. Sintine ve balast pompaları ile bunlara ait valfların bakımını yapar. Makine dairesindeki yangın söndürme teçhizatı, cihaz ile aparatları her an kullanıma hazır bulundurur. Makinelerin yağ ve yakıt harcamalarını hesaplayarak kaydeder, gemiye gelen yedek parça ve malzemelerin teslim alımı ile sayımını yapar. Yakıt alımında iskandil alarak yakıtın taşmasını önler.

ELEKTRİKÇİ:

Geminin bütün elektrik tesisatını ve teçhizatını, dinamo, alternör, konvertör, ışıklandırma devrelerini, elektrikli güç kaynaklarını, tüm elektrik ve elektronik otomasyon ve bunların alarmlarını, acil durum alarmlarını, seyir fenerlerini, normal ve acil aydınlatmaları her an çalışır durumda tutmakla görevlidir. Geminin limana giriş ve çıkış öncesi kreyn, vinç ve ırgatların kontrolünü yapar. Gemide bulunan acil GMDSS, genel alarm ve filika motorlarının akülerinin şarjlarını kontrol eder.

GÜVERTE REİSİ:  

Güverte personeli arasında en tecrübeli ve genelde en yaşlı gemicidir. Güverte ve güverte personelinden Birinci Zabite karşı sorumludur. Birinci Zabitin verdiği işleri personele uygun olarak dağıtır. Gemi çöpünün türüne göre ayrılmasında Birinci Zabite yardım eder. Demirlerken ırgatın başında Birinci Zabite yardım eder. Limanda ve seyirde arasında çalışır.

GEMİCİ:

Çalışılan geminin özelliğine göre değişse de, Gemicinin genel olarak güvertede bulunan sistemlerin bakımını, tutumunu, onarımını yapmak, güvertede vardiya tutmak gibi görevleri vardır. Bu görevler, güvertede güverte vardiyası tutmak, köprüüstünde gözcü ve dümen vardiyası tutmak, raspa ve boya yapmak, manevralara yardım etmek, halat işleri yapmak, güverte yıkamak, vinçleri ve her türlü güverte donanımlarını yağlamak ve bunların yedek parçalarını, makaralarını ve halatlarını değiştirmek, ambarların, tankların(tankerlerde) ve sintinelerin temizliğini yapmak, gemiye gelen malzemeleri portuç ve kumanyalıklara taşımak, güvertedeki ırgat, vinç ve kreyn motorlarını çalıştırmak ve kullanmak vb. gibi görevlerdir. 

MAKİNE LOSTROMOSU (USTA):

İkinci Makinistin verdiği işleri yağcılara uygun olarak dağıtır. Seyir ve limanda – arasında çalışır. Tüm makine dairesi sintinelerinin temiz bulundurulmasını sağlar, gerekli yerlerin raspa, boya ve yağlama işlerini yapar/yaptırır. 

FİTER:

Yeni yapım gemilerde bulundurulmazlar. Daha çok yaşlı ve kondisyonu düşük gemilerde bulunurlar. Makine Lostromosu tarafından verilen torna, tesviye ve kaynak, boru işlerini yapar. Her türlü onarım işlerinde çalışır, gemi atölyesinin temiz olmasını sağlar. Güvertede, donanımlarda ve tanklar ile ambarlarda çıkacak kaynak, boru gibi tamir ve yenileme işlerini uygun bir biçimde yapmakla sorumludur.

YAĞCI:

Çalışılan geminin özelliğine göre değişse de, Yağcının genel olarak makine dairesinde bulunan sistemlerin bakımını, tutumunu, onarımını yapmak ve makine dairesinde vardiya tutmak gibi görevleri vardır. Bu görevler, limanda veya seyir halinde iken makine dairesinde vardiya tutmak, bu vardiya sırasında makineleri temizlemek, yağlamak, çalışan makinelerin sıcaklık ve basınçlarını kontrol etmek ve ayrıca gemiye gelen makine malzemelerini taşımak ve yerleştirmek vb. gibi görevlerdir. 

AŞÇI:

Aşçı gemide elindeki malzemeleri en iyi şekilde kullanarak gemi personelinin yemeğini pişirir. Normal menü yemekleri, kendine has yemekler, mezeler, tatlılar vb. yapmanın yanı sıra özellikle uzakyol gemilerinde çalışan aşçılar ekmek, hamur işi, pasta-börek gibi istisnasız her türlü besin maddesinin yapılması, pişirilmesi ve yemeye hazırlanmasından sorumludurlar. Ayrıca sefer durumuna göre kumanya ve malzemenin temin edilmesi için liste çıkarıp Birinci Zabite verirler.

KAMAROT:

Kamarot, yük gemilerinde kahvaltı, yemekler ve çay-kahve servislerini yapan, bulaşıkları yıkayan ve belirtilen kamaraların, salonların ve koridorların temizliğini yapan gemiadamıdır. Buzdolaplarını temizlemek, gemiye gelen kumanya ve malzemeleri yerlerine taşımak, yerleştirmek ve ayrıca gerektiğinde aşçının yardımcılığını yapmak da görevleri arasındadır. Yolcu gemilerinde ise bu görevlere ilave olarak resepsiyonist, ön büro elemanı, barmen vb. gibi pozisyonlarda da Kamarotlar çalışır. 

Gemi Adamı Nasıl Olunur? Personel Alımı Görevleri Ve Maaşları

Gemi Adamları Neye Göre Seçilir?

Gemi adamları öncelikle hangi bölümü hangi alanı veya hangi görevi yapacaklarına karar vermeli ve bununla ilgili kurs ya da eğitim görmelidir. Gemi adamının çalışacağı pozisyon seçildikten sonra, pozisyona uygun olan gemi adamlığı kursuna. Kursu başarı ile bitirenler uygundur sağlık raporundan sonra gemi adamı olur.

Gemi adamı nasıl olunur? Sorusundan önce bütün gemilerin büyüklüğüne ve türüne uygun sayıda personel bulundurması gerektiğini bilmeliyiz.

Gemi Adamı Ne İş Yapar?

Gemi adamları aslında çalıştıkları gemilerde her işi yapabilirler. Bir gemide çalışan bütün personele gemi adamı denir. Gemideki görevi ve aldığı eğitime göre kaptan, zabit, kamarot, makinist gibi unvanlarla adlandırılmaktadır. Gemi adamı ne iş yapar? Denilince bu unvanlarına bakmak gerekir.

Gemi Adamlarının Görevleri

Kaptan baş yöneticidir. İkinci kaptan ya da diğer ismiyle birinci zabit, kaptanın yardımcısıdır, geminin disiplin amiridir. Gemideki bütün makinelerden sorumlu gemi adamına baş çarkçı denir. Onun yardımcısı ise çarkçı olarak adlandırılır. Baş çarkçı ve çarkçılar teknik eğitim görmüş mühendis veya teknisyenlerden oluşur. Yağcı makinelerin yağlanıp sürekli olarak bakımlı olmasından sorumludur. Gemi adamı olan kamarotlar işe vasıfsız işçilerdir. Geminin temizliği gibi hizmetler kamarotlar tarafından yürütülür.

Gemi Adamlarının Maaşları Ne Kadar?

Gemi adamlarının ücretleri yaptıkları işlere ve çalıştıkları deniz aracının türüne göre değişir. Çoğunlukla uzun mesafelere çalışan gemilerde ücretler yabancı para birimiyle ödenir. Avro ya da dolar bazında maaş alırlar. Bunların içerisinde en yüksek ücret kaptanlarındır. Gemi adamlarının maaşları ne kadar? Yaklaşık olarak dolar alan kaptanları dolar aralığı ile ikinci kaptan izler. Kamarotların ise ortalama geliri aylık dolardır.

Kaynak:funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası