kanda monosit düşüklüğü nedir / Mon (Monosit) Nedir? Mon Kaç Olmalı? Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri - Sağlık Haberleri

Kanda Monosit Düşüklüğü Nedir

kanda monosit düşüklüğü nedir

MON: Monosit nedir? Monosit yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Monositler, bakteri, virüs ve mantarlarla savaşan bir tür beyaz kan hücresidir. Monositler bağışıklık sistemindeki en büyük beyaz kan hücresi türüdür. Başlangıçta kemik iliğinde oluşmuş kan ve dokularımıza salınırlar. Belli mikroplar vücuda girdiğinde, saldırı için hızla bölgeye koşarlar. Peki, Monosit yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde

Yayınlanma:

MON: Monosit nedir? Monosit yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Monositler tüm beyaz kan hücrelerinin en büyüğüdür ve mikroplara karşı ve inflamasyona karşı savunmada önemli bir rol oynar. Şimdi, MON: Monosit nedir? Monosit yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? tüm yönleri ile öğrenelim…

MON: MONOSİT NEDİR?

Monositler en büyük beyaz kan hücresi türüdür. Beyaz kan hücrelerinin yaklaşık % 2 ila 10’u monositlerdir. Bu bağışıklık hücreleri, makrofajlar veya dendritik hücreler haline geldikleri dokulara girmeden önce birkaç gün kanda dolaşırlar.

Monositler viral, bakteriyel, fungal ve protozoal enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Bu hücreler mikroorganizmaları öldürür, yabancı parçacıkları alır, ölü hücreleri temizler ve bağışıklık tepkilerini artırır. Bununla birlikte, bunlar ayrıca artrit ve ateroskleroz dahil olmak üzere çeşitli enflamatuar hastalıkların gelişiminde rol oynayabilir. Monositlerin normal değer aralığı, tüm akyuvarların %0 ile %9'u arasındadır.

shutterstock_

MONOSİT YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Monosit yüksekliği tek başına: Monosit (MON) yüksekliği vücudun enfeksiyon, iltihap ve kanser gibi anormal sorunlarla mücadele ediyor olduğu anlamına gelebilir. İkinci bir ihtimalle, monositlerin bazı problemler yüzünden beklendiği gibi yüksek verimle veya tam fonksiyonlu çalışamadığı anlamına gelebilir. Monosit yüksekliği monositoz olarak da bilinir.

MONOSİT YÜKSEKLİĞİ NEDEN OLUR?

– Bakteriyel enfeksiyonlar
– Maya enfeksiyonları
– Parazit enfeksiyonları
– Koroner kalp hastalığı
– Romatizma bozuklukları
– Akciğer hastalıkları ve enfeksiyonları
– Tüberküloz
– Kardiyovasküler hastalık
– Romatoid artrit
– Huzursuz bağırsak sendromu
– Obezite
Hodgkin Hastalığı ve Lenfoma

İdrarda nitrit ne anlama gelir? İdrarda nitrit nedenleri ve belirtileriİlginizi Çekebilirİdrarda nitrit ne anlama gelir? İdrarda nitrit nedenleri ve belirtileri

MONOSİT DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Monosit (MON) sayısı tamamen sağlıklı bir insanda da düşük olabilir, bu yüzden her zaman bir soruna işaret etmez. Monosit düşüklüğü, üretildiği yer olan kemik iliğinde bir takım sorunlar olduğu anlamına gelebilir. Bağışıklık sistemini baskılayabilecek tedaviler veya durumların varlığı da olasıdır. Monosit düşüklüğüne monositopeni de denir.

MONOSİT DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?

– Romatoid artrit
– Lupus
– Akut viral enfeksiyonlar
– Stres
– B12 eksikliği veya anemi
– Tüberküloz
– Lösemi

Bazofil yüzdesi nedir? Bazofil yüzdesinin düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?İlginizi ÇekebilirBazofil yüzdesi nedir? Bazofil yüzdesinin düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

akyuvarbeyazkanserobezitesaldırı

Mono (Monosit) nedir? Mono düşüklüğü, yüksekliği, normal değeri

Kan ile birlikte vücudun tamam&#;na ula&#;&#;r ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin bir parças&#;n&#; olu&#;turur. Kandaki monosit oran&#; için belirlenmi&#; bir de&#;er aral&#;&#;&#; vard&#;r. Monosit oran&#;n&#;n bu de&#;erlerin alt&#;nda ya da üstünde olmas&#; ise hastal&#;klara i&#;aret eder. Monositin normal de&#;eri, akyuvarlar&#;n içerisinde %4-%10 aral&#;&#;&#;nda olmas&#;d&#;r. %4'ün alt&#;ndaki de&#;erler dü&#;ük, %10'un üzerindeki de&#;erler yüksek, %15'in üzeri ise a&#;&#;r&#; yüksek olarak kabul edilir. Monosit ölçümü kan testi ile yap&#;l&#;r. Bütün kan hücrelerinin içerisindeki monositlerin akyuvarlara oran&#; baz al&#;n&#;r.

Monositin Görevleri Nelerdir?

Monositler, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini olu&#;turan parçalardan biridir. Kanserli hücrelerle mücadele ederler. Vücutta enfeksiyon ve iltihap yaratan mikroorganizmalarla sava&#;&#;rlar, bu hücreleri ortadan kald&#;r&#;rlar. Hasarl&#; dokular&#; yok ederler. Bütün bunlar&#; yaparken ise di&#;er akyuvarlarla organize bir biçimde çal&#;&#;&#;rlar.

Monosit Dü&#;üklü&#;ü

Monosit say&#;s&#;n&#;n yap&#;lan ölçümler sonucunda istenilen de&#;er aral&#;&#;&#;ndan daha dü&#;ük seviyede olmas&#; monosit dü&#;üklü&#;ü ya da mono dü&#;üklü&#;ü olarak de&#;erlendirilir. T&#;p dilindeki monositopeni olarak adland&#;r&#;l&#;r.

Monosit Dü&#;üklü&#;ü Nedenleri

1. Aplastik anemi

Hematopoetik kök hücrelerin say&#;s&#;n&#;n yetersiz olmas&#;ndan dolay&#; yeterli miktarda kan üretilememesi durumudur. Tar&#;m ilaçlar&#;, arsenik gibi zehirli maddelerin toksik etkilerine maruz kalmak, kanser tedavisi, fazla miktarda radyasyon etkisinde kalmak, gebelik, dokularla ilgili hastal&#;klar, viral enfeksiyonlar, hepatit gibi bula&#;&#;c&#; hastal&#;klar bu anemi türünün olu&#;mas&#;nda etkili faktörlerdir.

2. Tedaviler

Kemik ili&#;ine müdahale eden baz&#; ilaçlar&#;n kullan&#;ld&#;&#;&#; tedaviler de monosit de&#;erini dü&#;ürür. Kanser tedavisinde kullan&#;lan kemoterapi, radyoterapi ilaçlar&#; ile hepatit tedavisinde kullan&#;lan interferon bunlar aras&#;ndad&#;r. Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini bask&#;lamak için kullan&#;lan glukokortikoidler de monosit de&#;erinin dü&#;mesine neden olur.

3. HIV

AIDS hastal&#;&#;&#;na yol açan HIV virüsü de monosit dü&#;üklü&#;ü nedenleri aras&#;ndad&#;r. HIV virüsü ile ilgili tedavi uygulanmaz ise, AIDS hastal&#;&#;&#; olu&#;ur. Hastal&#;k safhas&#;nda ise virüs ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemine sald&#;r&#;r ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini olu&#;turan ö&#;eler zaman içerisinde çökmeye ba&#;larlar ve enfeksiyon h&#;zla ilerler.

4. Otoimmün hastal&#;klar

Vücudun ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin olu&#;an bir hata sonucu vücudun sa&#;l&#;kl&#; hücrelerine sald&#;rmas&#; olarak tan&#;mlanan otoimmün hastal&#;klar da monosit dü&#;üklü&#;üne neden olurlar. Monositleri dü&#;üren otoimmün hastal&#;klar sistemik lupus eritematozu ve romatoid artrit eklem iltihab&#; rahats&#;zl&#;klar&#;d&#;r.

5. Hastal&#;klar

Akci&#;erlerde nodül olu&#;turan tüberküloz, sivrisineklerden bula&#;an ve ate&#; nöbetleriyle titreme yapan s&#;tma ile halk aras&#;nda öpücük hastal&#;&#;&#; olarak adland&#;r&#;lan Epstein-Barr virüsü monositleri olumsuz etkiler.

6. MonoMAC Sendromu

MonoMac sendromu, kemik ili&#;ini etkileyen bir gen bozuklu&#;u nedeniyle monosit üretiminde kusur olmas&#;d&#;r. Bu sendromun etkisinde olan ki&#;iler daha çabuk hastalan&#;rlar. Baz&#; vakalarda mono say&#;s&#; s&#;f&#;r bile olabilir.

7. Kanser

Özellikle tüylü hücreli lösemi (Hairy Cell Lösemi) monositlerin de&#;erini dü&#;ürür ve vücudu enfeksiyonlara aç&#;k bir hale getirir.

8. Kal&#;tsal hastal&#;klar

Kök hücrelere zarar verip kemik ili&#;inin sa&#;l&#;kl&#; çal&#;&#;mas&#;n&#; olumsuz etkileyen kal&#;tsal hastal&#;klar da monosit üretimini bask&#;lar. Bunlar Fanconi anemisi, Shwachman-Diamond sendromu, Konjenital Diskeratoz, Diamond-Blackfan anemisi olarak s&#;ralanabilirler.

Monosit Dü&#;üklü&#;ü Belirtileri

1. Halsizlik

Monosit dü&#;üklü&#;ü ile birlikte sürekli bir yorgunluk hali ve halsizlik hissi olu&#;ur. Monosit dü&#;üklü&#;ü ya&#;ayan ki&#;iler yeteri kadar dinlenseler bile kendilerini sürekli yorgun hissederler. Bay&#;lma riskleri daha fazlad&#;r.

2. Enfeksiyonlara kar&#;&#; aç&#;kl&#;k

S&#;k s&#;k hastalanma, geç iyile&#;me monosit dü&#;üklü&#;ü ile ortaya ç&#;kan problemlerdir. Monosit say&#;s&#;n&#;n dü&#;ük olmas&#; hastal&#;k yapan etkenlere kar&#;&#; verilen mücadeleyi sekteye u&#;rat&#;r.

3. Nefes darl&#;&#;&#;

Monosit dü&#;üklü&#;ü ya&#;ayan ki&#;ilerde nefes al&#;p vermede problem ya&#;an&#;r. Solunum s&#;k&#;nt&#;s&#;n&#;n temel nedeni oksijenin akci&#;erlerden iletilmesi sürecinde ortaya ç&#;kan aksamad&#;r.

4. Kilo kayb&#;

Monosit dü&#;üklü&#;ü ile birlikte ortaya ç&#;kabilecek sorunlardan biri de kilo kayb&#;d&#;r. Kilo kayb&#; ayn&#; zamanda monositlerin dü&#;mesine neden olan hastal&#;klardan biri nedeniyle de olu&#;abilir. Özelikle kanser türü hastal&#;klar ani ve a&#;&#;r&#; kilo kayb&#; sorununa neden olurlar.

Monosit Dü&#;üklü&#;ü Nas&#;l Tedavi Edilir?

Monosit dü&#;üklü&#;ü tedavisi, kemik ili&#;ini etkileyen sorunun ortadan kald&#;r&#;lmas&#; veya monosit üretimini bask&#;layan hastal&#;&#;a yönelik tedavinin uygulanmas&#;yla olur. Monosit dü&#;üklü&#;ü ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin çal&#;&#;mas&#;n&#; do&#;rudan etkiledi&#;i için doktor taraf&#;ndan planlanan tedaviye sad&#;k kal&#;nmas&#; önemlidir. Monosit dü&#;üklü&#;ü sorunu ya&#;ayanlar&#;n ek olarak C vitamini ve çinko yönünden zengin bir beslenme düzenine göre beslenmeleri tavsiye edilir. Her iki ö&#;e de ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini destekleyen unsurlar aras&#;ndad&#;r.

Monosit Yüksekli&#;i

Monosit yüksekli&#;i, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin hastal&#;klara kar&#;&#; verdi&#;i tepki ile olu&#;ur. Monosit dü&#;üklü&#;ünden daha fazla önemsenen bir durumdur. Altta yatan neden basit bir hastal&#;k olabilece&#;i gibi, daha ciddi bir sorun da olabilir. Monosit yüksekli&#;i monositoz olarak bilinir.

Monosit Yüksekli&#;i Nedenleri

1. Enfeksiyonlar

Vücudu etkileyen herhangi bir enfeksiyon durumunda monosit say&#;s&#;nda art&#;&#; görülür. Bu art&#;&#;&#;n nedeni, savunma mekanizmalar&#;n&#;n harekete geçmi&#; olmas&#;d&#;r. Virüsler, parazitler, bakteriler gibi mikroorganizmalar&#;n yol açt&#;&#;&#; hastal&#;klar monosit de&#;erini yükseltir. Akut viral enfeksiyonlar, zatürre, apandisit gibi rahats&#;zl&#;klar monosit de&#;erinin artmas&#;na yol açar. Bu enfeksiyonlar ayr&#;ca savunma mekanizmas&#;na dahil olan vücuttaki di&#;er hücrelerin de art&#;&#;&#;na neden olur.

2. Doku hasarlar&#;

Monositlerin görevleri aras&#;nda ölü doku ve hücreleri vücuttan atmak da vard&#;r. Kaza ya da yaralanma durumunda doku hasar&#; olu&#;mas&#; halinde monosit de&#;eri de yükselir. Bunun nedeni hasarl&#; dokular&#;n elemine edilmesi için daha fazla monosit ihtiyac&#;n&#;n ortaya ç&#;kmas&#;d&#;r.

3. Stres

Depresyon ve yo&#;un stres alt&#;nda olmak da monosit seviyesini yukar&#;ya ta&#;&#;r. Fiziksel bir neden olmasa bile, vücut kendisini olas&#; problemlere haz&#;rlamak için monosit miktar&#;n&#; yüksek tutar.

4. Cushing sendromu

Böbrek üstü bezlerinden üretilen kortizol hormonunun fazla olmas&#;yla ortaya ç&#;kan Cushing Sendromu da monositlerin yükselmesinin ard&#;ndaki neden olabilir. Bu sendromun temeli a&#;&#;r&#; ilaç kullan&#;m&#;, böbrek üstü bezlerinin normalden fazla çal&#;&#;mas&#;, bu bezlerde olu&#;an tümörlü dokular gibi nedenlere dayan&#;r.

5. Kanser

Vücutta bulunan kanserli dokularla sava&#;ma görevi üstlenen monositlerin say&#;s&#;, kanserli bir hücre olu&#;mas&#; halinde artar. Kanserli doku ile mücadelenin daha etkin bir &#;ekilde olmas&#; için ortaya ç&#;kan bu say&#; art&#;&#;&#; da monosit yüksekli&#;i problemini do&#;urur.

6. Lösemi

Kan kanseri olarak bilinen lösemi, monosit de&#;erinin do&#;rudan yükselmesinin nedenlerinden biridir. Löseminin baz&#; türleri monosit de&#;erinde dü&#;ü&#;e neden olurken, baz&#; türleri ise do&#;rudan seviyenin artmas&#;na neden olur.

7. Sarkoidoz

Kal&#;tsal bir hastal&#;k olan sarkoidoz, ba&#;ta akci&#;erler, ard&#;ndan ise göz, lenf bezleri, deri, kalp, beyin gibi organlar&#; etkiler. Bulan&#;k görme, bacaklar&#;n ön yüzünde, dizlerin alt&#;nda k&#;rm&#;z&#; ve kabar&#;k, a&#;r&#;l&#; lekeler olu&#;mas&#; gibi belirtileri vard&#;r. Akci&#;erleri etkiledi&#;i için nefes darl&#;&#;&#;, öksürük gibi sorunlara da yol açar.

Monosit Yüksekli&#;i Belirtileri

1. Kilo kayb&#;

Monosit yüksekli&#;ine neden olan kanser ve lösemi türleri ayn&#; zamanda a&#;&#;r&#; kilo kayb&#;na da sebep olurlar. Hasta istemsiz bir &#;ekilde aniden yüksek miktarda kilo verir. Kilo kayb&#; ayn&#; zamanda daha basit hastal&#;klarda da ortaya ç&#;kabilir. Gripgibi enfeksiyonlar sonucu hastan&#;n i&#;tah&#;nda azalma ve bu azalmaya ba&#;l&#; olarak da kilo kayb&#; söz konusu olabilir.

2. Yüksek ate&#;

Akut viral enfeksiyonlar, bakterilere ba&#;l&#; enfeksiyonlar vücutta monosit de&#;erini yükseltti&#;i gibi, ba&#;ka semptomlar&#; da beraberinde getirir. Bunlardan en önemlisi ise yüksek ate&#;tir. Grip, bo&#;az enfeksiyonlar&#; gibi sorunlara ate&#; de eklenir.

3. Halsizlik

Monosit yüksekli&#;ine neden olan hastal&#;klar&#;n belirtileri aras&#;nda halsizlik de vard&#;r. Cushing Sendromu, enfeksiyonlar, kanser hastal&#;klar&#; halsizlik olu&#;mas&#;na neden olabilir.

4. Solunum problemleri

Monosit yüksekli&#;ine neden olan hastal&#;klar&#;n etkileri aras&#;nda solunum yollar&#;n&#; ve akci&#;erleri etkileyen hastal&#;klar da vard&#;r. Bunun hastal&#;klar&#;n beraberinde nefes alma güçlü&#;ü, öksürük gibi belirtilerin ortaya ç&#;kmas&#; muhtemeldir.

Monosit Yüksekli&#;i Nas&#;l Tedavi Edilir?

Monosit seviyesinin fazla olmas&#; ço&#;unlukla bir hastal&#;&#;a i&#;aret eder. Peki monosit nas&#;l dü&#;ürülür? Monosit seviyesinde yükseklik varsa öncelikle bunun nedeninin bulunmas&#; gerekir. Monositlerin yükselmesi farkl&#; nedenlere dayand&#;&#;&#; için dü&#;ürülmesi için de yüksekli&#;e yol açan sorunun ortadan kald&#;r&#;lmas&#; gerekir. Kan tahlili yap&#;lmas&#;na dahiliye doktoru karar verir. E&#;er hasta eri&#;kin ya&#;larda de&#;ilse, tahliller çocuk doktoru gözetiminde yap&#;l&#;r. Sonuçlara göre hastan&#;n bir ba&#;ka bölüme sevki yap&#;l&#;p, daha ayr&#;nt&#;l&#; bir inceleme inceleme istenebilir. Altta yatan neden tedavi edilmedi&#;i sürece monosit seviyesinde dü&#;ü&#; gözlenmez. Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi vücudu tehdit eden olu&#;umlara kar&#;&#; tetikte olaca&#;&#; için monositleri yüksek tutma e&#;ilimine girer. Bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda ki&#;inin ya&#;am düzeninde de&#;i&#;iklik yapmas&#; istenebilir. Bedenin daha sa&#;l&#;kl&#; olmas&#;n&#; sa&#;lamak için düzenli bir uyku sistemi geli&#;tirilmesi, spor yap&#;lmas&#;, sa&#;l&#;kl&#; bir beslenme al&#;&#;kanl&#;&#;&#; edinilmesi tavsiye edilir. Bütün bu süreçte var olan hastal&#;&#;&#;n da tedavisine aksatmadan devam edilmesi monosit say&#;s&#;n&#;n normal bir de&#;ere ula&#;mas&#; için önemlidir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Mon (Monosit) Nedir? Mon Ka&#; Olmalı? Y&#;ksekliği Ve D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; Nedenleri

Vücut bağışıklık sisteminin temelini oluşturan monositler, kemik iliğinde oluşur. İlikte oluştuktan sonra kana karışır ve vücudu gezmeye başlar. Vücuttaki iltihap, mantar ve kanser hücreleriyle mücadele eder.

Monosit Nedir?

Beyaz kanda bulunan monositler, beyaz kanın yaklaşık % 10’nu oluşturuyor. Prozoal enfeksiyonlara karşı kalkan görevi gören bu hücreler, beyaz kan hücrelerinin içerisinde en büyük olanlarıdır. Fungal, bakteriyel ve viral hücrelere karşı koruma sağlar. Ölü hücrelerin temizlenmesi, zararlı mikroorganizmaların öldürülmesi ve yabancı maddelerin alınması gibi işlemlerde monosit oldukça başarılıdır. Artrit hastalıklar ve ateroskleroz hastalıklarda rol alan bir hücredir.

Monosit Düşüklüğü ve Yüksekliği Nedir?

Vücut direncinin artmasında veya azalmasında önemli rol oynayan monosit, % aralığında olması gerekir. Bu aralık, normal seviyedir.

Monosit yüksekliğinin iki anlamı vardır:

1- Birinci anlam, monositlerin kanser hücreleriyle mücadele ettiği anlamına gelmektedir. Vücutta meydana gelen ve hayati tehlike oluşturan kanser hücreleri, monositlerin saldırılarıyla karşılaşır. Bu saldırı nedeniyle monosit seviyesi yükselmeye başlar.

2- İkinci bir anlam ise monositlerin çalışma mekanizması bozulmuş olabilir. Yüksek fonksiyonla çalıştığı anlamına da gelebilir.

Yapılan kan testleri sonucunda yüksek veya düşük seviye tespit edilebilir. Yükselme durumuna monositoz denilmektedir.

Monositoz Nedenleri

Vücut direncini doğrudan etkileyen ve hücre, bazı durumlarda yükselme gösterebilir. Bakteri, maya ve parazit yüksekliği gibi durumlarda yükselme meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra kroner kalp hastalıkları da yükselmenin nedenleri içerisinde yer almaktadır.

Bunun yanı sıra;

1- Akciğer hastalıkları,
2- Tüberküloz hastalığı,
3- Kardiyovasküler,
4- Obezite gibi hastalıklarda monositin yükseldiği görülmüştür.

Monositin Düşmesi Ne Anlama Gelir?

Beyaz kanda bulunan ve vücudun direncini artıran bu hücreler, zaman zaman azalabilir. Bu azalma her zaman için hastalığa işaret etmeyebilir. Ancak bazı durumlarda hastalık nedeni olabilir. Bu düşüklüğe monositopeni denilmektedir.

Monositopeni Nedenleri?

Monositopeninin azalması, ilk aşamada kemik iliği ile ilişkilendirilmektedir. Bunun nedeni, bu hücrenin kemik iliğinde oluşmasıdır. Ayrıca vücut bağışıklık sisteminin baskı altında olması da monositin azalmasında önemli rol oynamaktadır. Aşağıdaki hastalıklar monositopen’in nedenleri arasındadır:

1- B12 eksikliği,
2- Anemi,
3- Lösemi,
4- Tüberküloz,
5- Stres,
6- Lupus,
7- Viral enfeksiyon,
8- Ramotoid artrit.

Monositin azalması, vücut direncini olumsuz etkileyen durumlardan biridir. Vücut direncinin azalması, vücudun savunmasız kalması anlamına gelmektedir. Uzman doktor gözetiminde yapılan kan tahlili, beyaz kandaki monozit miktarını belirlemektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir