alt dudakta beyaz leke / Ağız Kanserleri - Medicadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Alt Dudakta Beyaz Leke

alt dudakta beyaz leke

Dudak Üstü Lekeleri Nasıl Geçer?

Aygül soruyor

Hocam merhaba benim size danışmak istediğim bir şey var Ben dudak üstü yanda oluşan siyah koyu renkli lekekerden kurtulmak istiyorum Bu lekeler bende moral bozukluğu yarattı bu lekekerden kurtulmak için ne yapmalıyım Teşekkürler

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Aygül Hanım. Öncelikle düzenli olarak güneş koruyucu kullanmanızı tavsiye ediyorum kış aylarında bile. Yaz aylarında ise daha yüksek SPF’li bir güneş koruyucuya geçin ve eczanelerde satılan markaları tercih edin. Dışarıya çıkmadan yarım saat önce uygulamanız da çok önemli. Tabii yüzünüze sürdüğünüz koruyucuyu birkaç saatte bir tazelemeyi unutmamalısınız. Bunun yanında Icon lazer ya da Emerge gibi bir lazer sisteminden yaralanabilirsiniz. Bu sistemlerle ilgili detaylı bilgi internet sitemizde yer almaktadır. Ancak şunu da hatırlatmak isterim: Eğer cildinizi güneşten etkin bir şekilde korumaya özen göstermezseniz, tedavi yaptırsanız bile bu lekeler bir süre sonra geri dönerler.

Lütfiye soruyor

Merhabalar; Dudağımın üstünde güneş kaynaklı olmayan bir leke oluştu. Doktora gittim bir leke serumu ve güneş kremi verdi. 12 gün kullandım yanma ve kızarıklık yaptı. Lekemin rengi daha da koyulaştı. Bir başka cilt doktoru ise leke kremlerinin yazın kullanılmaması gerektiğini söyledi ve sadece akşamları uygulamalısınız dedi. Lekem bu yüzden koyulaşmış. Böyle bir durumla karşılaştınız mı? En önemlisi de geçmesi için ne yapmam gerekiyor?

Dr. Mustafa Karataş

Merhaba Lütfiye Hanım. Bir lekenin oluşmasında iki önemli etken vardır: Güneş ve hormonlar. Bazen de bir bölgede oluşan hassasiyet güneş ışınlarıyla birlikte inatçı bir lekeye dönüşür. Yani kahverengi lekelerde mutlaka güneşin cilt üstünde yarattığı etki de önemli bir rol oynar. Bu tür problemler yaşayan pek çok hastayla karşılaşıyorum. Bazı durumlarda bir leke kremi doğru uygulandığında bile ciltte iritasyona neden olarak lekenin daha da koyu bir renk almasına neden olabiliyor. Burada hastanın cilt yapısını iyi incelemek, en doğru tedaviyi ve bu tedaviyi destekleyecek en doğru ürünü belirlemek son derece önemlidir. Leke sorunlarının doğum kontrol hapı almaya başladıklarında ortaya çıktığını söyleyen birçok hastayla karşılaştım. Hormonlarda değişikliğe neden olan bu haplar, güneşle temasta son derece inatçı lekelerin oluşmasına neden olur. Anlattıklarınızdan alerjik bir cildiniz olduğunu anlıyorum. Böyle durumlarda ClearLift lazer sistemi en güvenli tedaviyi sunuyor. Ama lütfen cildinizi güneşten korumaya maksimum özen gösterin. Tabii önce alerjik ciltler için geliştirilmiş doğru bir güneş koruyucu seçmeniz gerekiyor. Yazları denize girerken geniş kenarlı bir şapka da takmayı ihmal etmeyin.

Betül soruyor

46 yaşındayım. Dudak üstümde çok korkunç görünen bir leke var. Aynı bıyık gibi! Ne yaptıysam geçiremedim. Dudak üstü lekeleri nasıl geçer? Şu lekeden kurtulmamı sağlayacak bir krem var mıdır acaba?

Dr. Mustafa Karataş

Leke tedavisinde kullanılan kremler lekenin hafiflemesini sağlayabilir. Ancak leke cildin daha derin tabakalarındaysa sadece Icon lazer, Revlite gibi lazer sistemleri daha etkili olacaktır. O bölgeyi güneşten korumaya özen gösterin, tüyleri sir ve ağdayla almanın da sorunu tetikleyeceğini aklınızdan çıkarmayın.

Yeliz soruyor

Merhaba. Cildimde çok hafif olan dudak üstü ve üst yanaklarımda güneş lekesi oluştu. Lekelerin oluşumu da hayli yeni. Evde uygulayabileceğimiz doğal bir yöntem bulunmuyor mu? Kimyasal yöntemler şart mı bu seviyede bile?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Yeliz Hanım. Leke tedavisinde profesyonel bir cilt bakım sistemi olan ve cildi nazikçe soyan PhFormula dışında kimyasal yöntemler artık pek tavsiye edilmiyor. Bunlar bir süre lekelerin hafiflemesini sağlasa da, genelde lekeler geri dönüyor hem de daha da koyulaşmış olarak. Eğer lekeleriniz yeni oluştuysa eczanelerde satılan leke açıcı ürünlerden fayda sağlayabilirsiniz. Ancak önceliğiniz her zaman düzenli olarak güneş koruyucu kullanmak olmalı. Yine eczanelerde satılan güneş koruyucu kremleri tercih edin. Ve dışarıda vakit geçirdiğinizde kremi birkaç saatte bir tazeleyin. Plajdayken sadece güneş kremi sürmekle yetinmeyin geniş kenarlı bir şapka da kullanın. Sadece güneş kremi kullanmak bile lekelerinizin önemli ölçüde hafiflemesini sağlayabilir.

Tuğba soruyor

Merhaba hocam. Benim hamilelikte oluşan dudak üstü lekem mevcut. Bu bir sene içinde rengi açılmıştı. Ben bir hata yapıp Eylül ayının başında bir eczacının yaptığı leke kremi uyguladım. Lekem yine koyulaştı. Sonra yine çare aramaya başladım, Azelderm krem sürdüm. İki gecedir onu kullanıyorum. Düzenli olarak güneş koruyucusu süren biriyim. Ne yapmalıyım? Çalışan bir bayanım. Moralim çok bozuk. Lütfen sorumu cevaplar mısınız?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Tuğba Hanım. Maalesef eczacınızın hazırladığı karışımdaki gibi bazı aktif maddeler bu lekelerin daha da koyulaşmasına neden olabiliyor. Güneş koruyucu kullanmaya devam edin. Eğer kullandığınız kremden da fayda sağlayamazsanız Icon lazer, BBL Forever Young, Revlite gibi teknolojilerden yararlanmayı düşünebilirsiniz. Bu yeni nesil sistemlerle leke tedavisinde başarılı sonuçlar elde etmek mümkün oluyor. Ancak yanlış bir ürünün, güneş koruyucu kullanmadan yapılan kısa bir gezintinin bile bu lekelerin dönmesine neden olabileceğini unutmayın. Bilimsel araştırmalar lekelerin hafızası olduğunu gösteriyor. Yani en etkilisi bile olsa hiçbir tedaviye kesin çözüm olarak bakmayın.

Zeynep soruyor

Hocam ben aknetrent kullanıyorum. Sivilcelerim yok ama izleri kaldı. Üçüncü ayımı doldurdum. Ben izler için nasıl bir yöntem izlemeliyim? Benim bir de dudak üstü kararması var. Bıyık gibi. Ağda yaptırmıştım. Güneş lekesi mi ağda izi mi bilmiyorum? Onun için nasıl bir yol izlemeliyim? Bir de işlem için akne tedavisinin bitmesini mi beklemeliyim? Teşekkür ederim şimdiden.

Dr. Mustafa Karataş

Akne izlerinde de leke tedavisi uygulanır. Leke tedavisinde en etkili teknolojilerin başında Icon lazer, Revlite, BBL Forever Young gibi sistemler geliyor. Bıyık yani dudak üstü bölgenizdeki kahverengi güneş lekesinde de bu sistemler uygulanabilir. Ancak özellikle bıyık bölgesinde oluşan bu lekenin tedavisinin zorlu bir tedavi olduğunu belirtmeliyim. Eğer bıyık bölgenizi güneşten korumaya optimum özen göstermezseniz leke geri döner. Bu tedavilere başlamak için akne tedavinizin bitmesini beklemenizi tavsiye ediyorum.

Kübra soruyor

Merhaba doktor bey 2 yıl kadar önce kil maskesi yapmıştım her gün kullanıp güneş kremi sürmeden yazın dışarı çıktım. Şimdi dudak üstünde lekem var gitmiyor beni çok rahatsız ediyor ne yapabilirim?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Kübra Hanım. Öncelikle o bölgeye koruyucu güneş kremi sürmeden dışarı çıkmayın. Özellikle güneşli günlerde kremi birkaç saatte bir tazeleyin. Ama eczanelerde satılan dermokozmetik ürünleri tercih etmeye özen gösterin. Ve mutlaka alerjik maddeler içermeyen bir ürün seçin. Sadece bu bile lekenin hafilfemesini sağlayabilir. Daha etkili bir tedavi arıyorsanız Icon lazer gibi leke tedavisinde uzmanlaşmış bir teknolojiden yararlanabilirsiniz. Ancak bu tedavi sonrasında da cildinizi güneşten korumaya maksimum özen göstermelisiniz, aksi halde leke geri döner.

Ayşegül soruyor

Dudak üstü lekem var. Bıyık gibi görünüyor ve beni çok rahatsız ediyor. Dudak üstü lekeleri nasıl geçer?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar. Dudak üstünde oluşan lekeler genelde hormonal nedenlerle ilgilidir. Özellikle hamilelik döneminde meydana gelmelerinin nedeni de budur. Bazen doğum kontrol hapı da tetikleyici olabilir. Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız doktorunuza bu sorundan bahsedebilir, daha düşük miktarda hormon içeren bir hap reçete etmesini isteyebilirsiniz. Bu lekelerin tedavisinin sonbahar, kış aylarında yapılması gerekir. Icon lazer, Revlite, BBL Forever Young gibi teknolojilerden faydalanabilirsiniz. Ancak o bölgeyi yaz kış güneşten korumaya optimum özen göstermezseniz lekeler geri döner.

Dilek soruyor

Merhaba benim dudak üstümde lazerden dolayı bir yanık oluştu çok kötü bir görüntüsü var ve ne yaptıysam geçmedi yaz geldiği zaman daha çok koyulaşıyor. Bir çözümü var mı? Artık bu lekeden kurtulmak istiyorum.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Dilek Hanım. Bu tür lekelerin güneş yüzünden daha da koyulaşmaları normaldir. Eczanelerde satılan dermokozmetik bir güneş koruyu satın alın. Koruyucunun içinde parfüm, alerjen kimyasallar bulunmaması önemli. Sokağa çıkacağınız zamanlar evden çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucunuzu uygulayın, Salgın yüzünden maske kullansanız bile koruyucu sürmeyi ihmal etmeyin ve koruyucuyu birkaç saatte bir tazeleyin. Aynı şey arabayla yolculuk ederken de geçerli. Plaja gittiğinizde ise güneş koruyucuyla yetinmeyin ve geniş kenarlı bir şapka kullanın. Bu önlemlerle o bölgenin daha da koyulaşmasının önüne geçebilirsiniz. Sonbahar ve kış aylarıyla birlikte Icon lazer ya da BBL laser gibi leke tedavisinde kullanılan yeni nesil bir sistemden fayda sağlayabilirsiniz. Bu sistemlerle ilgili detaylı bilgi internet sitemizde yer almaktadır.

Mine soruyor

Hamileliğimde dudak üstümde bıyık gibi leke oluştu. Korkunç görünüyor. Doğum yapalı iki sene oldu ama leke, geçmek şöyle dursun, daha da koyulaştı. Dudak üstü lekeleri nasıl geçer?

Dr. Mustafa Karataş

Hamilelikte oluşan bu tür lekeler (genelde bıyık hattında, yanak ve alında meydana gelirler) hormonlardaki artışla ilgilidir ve diğer lekelere kıyasla tedavisi daha zordur. Düzenli olarak güneş koruyucu kullanmanız çok önemli. Etkili bir leke tedavisi yaz aylarında yapılamaz. Sonbahar kış aylarında Icon lazer gibi özellikle leke tedavisinde uzmanlaşmış bir teknolojiden faydalanabilirsiniz.

İdil soruyor

Merhaba benim dudak üstümde lekelenme var ve bu beni oldukça rahatsız ediyor. Bir de yüzüm çok terliyor özellikle dudak üstüm, bu yüzden de olduğunu düşünüyorum. Yaz mevsimindeyiz ben bu lekelenmeden bu yaz mevsiminde kurtulmak istiyorum. Herhangi etkili kullanacağım bir krem adı verebilirseniz bu sorunuma çok çare olacaksınız ve sevineceğim yardımcı olursanız sevinirim.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar İdil Hanım. Keşke güneş lekelerinden kurtulmak böyle kolay olsaydı. Medikal estetik alanında en zorlu tedavi leke tedavileridir. Bu yaz öncelikle dudak üstünüzü ve tüm yüzünüzü güneşten korumaya optimum özen gösterin. Böylece dudak üstünüzdeki lekenin daha da koyulaşmasını, cildin daha alt tabakalarına inmesini önleyebilirsiniz. Güneş koruyucu kreminizi eczanelerde satılan dermakozmetik markalardan yana yapın, yine eczanelerde satılan leke kremlerinden satın alabilirsiniz. Ancak bunların yazın da kullanılabilir olması çok önemli. Eğer leke kreminden istediğiniz etkiyi alamazsanız sonbahar kış ayları gibi Icon lazer gibi leke tedavisi konusunda etkili olan bir lazer sisteminden faydalanmanızı tavsiye ediyorum.

Melek soruyor

Merhabalar dudak üstümde ağdadan dolayı boylu boyunca bir leke oluştu. Henüz daha yeni üç gün oldu nasıl bir tedavi önerirsiniz?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Melek Hanım. Şu an yapılabilecek en doğru ve önemli şey o bölgeyi güneşten korumak olacaktır. Eczanelerde satılan yüksek SPF faktörlü bir güneş koruyu satın alın ve dışarıda vakit geçirdiğiniz günlerde koruyucuyu birkaç saatte bir tazeleyin. Kış aylarıyla birlikte lazer ya da cildi yüzeysel olarak nazikçe soyan PhFormula cilt bakım sisteminden faydalanabilirsiniz.

Ebru soruyor

Merhaba. Dudak üstündeki koyu lekeyi sadece bölgesel olarak Icon lazer uygulaması yapılıyor mu ve kalıcı bir çözüm sunar mı? Teşekkürler

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Ebru Hanım. Evet Icon lazer sadece bıyık bölgesindeki leke problemine, bölgesel olarak uygulanabilir. Ancak leke tedavisinde kalıcı bir çözümden bahsetmenin doğru olmadığını hatırlatmak isterim. Çünkü tedavi sonrasında o bölgeyi güneşten korumaya ciddi özen göstermezseniz leke geri dönebilir. Yani leke tedavisinin başarısı kullanılan sistem kadar hastanın kendisine de bağlıdır.

Melek soruyor

Merhabalar hocam. Benim dudak üstümde kararmalar oldu. Bu lekeler üç dört ay önce meydana geldi. Güneşte çalışıyordum güneş kremi sürdüm üstüne maske taktım iki gün sonra leke oluşmaya başladı. Daha sonra yavaş yavaş doğal yöntemlerle biraz geçti ama şu an maske takıyorum diye yine çıkmaya başladı. Güneş kremi süremiyorum terliyor diye. Ne yapmalıyım bana yardımcı olur musunuz?

Dr. Mustafa Karataş

Güneş koruyucunun içinde bulunan bazı katkı maddeleri, parfüm vs. gibi terle bir araya geldiğinde lekelere neden olmuş olabilir. Eczanelerde satılan dermakozmetik markaların güneş kremlerini tercih edin ve seçiminizi hassas ciltler için geliştirilmiş formüllerden yana yapın.

Seçil soruyor

Hocam merhaba, herkes gibi ben de bıyık ve alın bölgesindeki melazmadan muzdaribim. Terleme çok olunca güneş koruyucu sürmek eziyete dönüşüyor. Yüz terlemesinin önüne geçilebilir mi, bir de benim lekelerim de yayılmış ve yıllanmış lekeler en etkili sistem nedir acaba şimdiden teşekkür ederim.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Seçil Hanım. Maalesef yüz terlemesinin önüne geçmek mümkün değil. Icon lazer, BBL Hero, Revlite leke tedavisinde başarılı sonuçlar aldığımız sistemlerdir. Ancak eğer tedavi sırasında ve sonrasında yüzünüzü etkin bir şekilde güneşten korumazsanız lekeler geri döner.

Ağız yaralarına dikkat

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Ağız ve ağız çevresindeki hastalıkları uzmanından öğrendik.

Haberin Devamı

Ağız; beslenme, tat alma, konuşma işlevlerini yerine getiren organımızdır. Ağız boşluğu aynı zamanda çok sayıda hastalığa ait lezyonların görüldüğü bir bölgedir. Kanserden tiroid hastalıklarına, diyabetten sfilize kadar pek çok hastalık detaylı bir ağız muayenesi ile tespit edilebilir. Çoğu zaman basite aldığımız ağız yaraları ve diş eti iltihapları ciddi ölümcül hastalıkların erken tanısında hayati öneme sahip olabilmektedir.

Ağız yaraları kansere dönüşebiliyor…

Diş çürükleri ve diş eti hastalıklarından sonra ağız içerisinde en çok görülen hastalık ''ağız yaraları'' diye adlandırabileceğimiz oluşumlardır. Ağız yaraları, ağız içerisinde derin veya yüzeysel doku kaybına neden olan çoğu ağrılı ve sızılı belirtilerdir ve hepsinin de ciddi hastalıkların belirtileri olarak dikkate alınmaları gerekir. Ağız içerisindeki derin yaralar özellikle ağız içi kanserlerini düşündürmelidir. Genellikle daha önceden var olan kırmızı veya beyaz belirtiler üzerinden çıkarlar ve hızla yayılırlar.

Haberin Devamı

Aftlara dikkat edilmesi gerekiyor…

"Aft", ''ağız yarası'' sözcüğünün en çok kullanıldığı hastalıktır. Etrafı kırmızı, ortası sarımsı yara şeklinde olup, aniden ortaya çıkar ve 8 - 10 günde geçerler. Başlıca nedeni stres olan aft, vücudun dirençsiz kaldığı zamanlarda daha sık ortaya çıkar. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Isırma, çarpma veya ağız içi operasyonlarından sonra da oluşabilir. Ağrılı olan hastalık, birden fazla sayıda ve sık yineleyerek seyrettiğinde çok rahatsız edici olabilir. Ayrıca çok sık yineleyen aftlar Behçet hastalığının da belirtisi olabilmektedir.

İçimizdeki düşman…

Aftlar kadar sık görülen bir diğer patoloji, daha ağrılı ve enfekte özelliğe sahip olan uçuklardır. Virüs kaynaklı oluşumlardır. İçi sıvı dolu ağrılı kabarcıklar halinde, ağız içinde, dışında hatta yüzün başka bölgelerinde de çıkabilir. Bu yaralara Herpes Simplex virüsü sebep olur. Bu virüs, kişinin vücuduna bulaşıp uçuğu meydana getirdikten sonra, uçuk tedavi edilse dahi vücutta bekleyebilir. Vücudun direnci azaldığı an sinsice bekleyen bu virüs, aktif hale geçer ve yeniden uçuk oluşturur. Genellikle aynı yerde çıkma eğilimine sahiptir. Direncin düşmesi sonucu tekrar başlama eğilimi gösteren uçukların oluşmasında diğer yardımcı faktörler de güneş ışınları ve hormonsal düzensizliklerdir.

Haberin Devamı

Uçuk oluştuğunda ne yapmak gerekiyor?

Uçuk, çok hızlı yayılabilen ve başka insanlara da bulaşabilen bir hastalıktır. Bulaşma riskinin en yoğun olduğu dönem yaranın patladıktan sonraki dönemdir. Uçuk çıkaran kişinin özellikle uçuk bölgesine temas eden kişisel eşyalarının, sağlıklı kişiler tarafından kullanılmamasına özen göstermek gerekir. Uçuğu sıkmak, oynamak gibi davranışlar oldukça yanlıştır. Uçuğu çıkaran kişinin sıklıkla ellerini bol sabunlu su ile yıkaması hastalığın tedavisi ve yeni bir uçuk oluşumunun önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Tedavide antiviral kremler ya da oral ilaçlar hekim tarafından önerilir.

Ağız içindeki beyaz lekeler…

Ağız içerisinde beyaz leke şeklinde görülen birçok hastalık vardır ve birbirleriyle karışma olasılıkları da çok fazladır. Ağız içi beyazlıkları arasında en iyi tanınanı ''pamukçuk'' adı verilen mantar hastalığıdır. Beyaz, peynirimsi veya süt kesiği gibi parçacıklar halinde ve yapışık olarak, tüm ağız içinde bulunabilirler ve silmeyle, biraz zorlansa da, çıkabilirler. Maya mantarları (kandida) ile oluşan hastalık; genellikle direnci küçük kimselerde, bebekler, yaşlılar, kanser tedavisi veya benzeri tedaviler görenlerde sık görülür. Günümüzde çok iyi etkili ilaçlar olduğu için tedavisi kolaydır. Bir diğer beyaz belirti türü, sertçe ve alt dokulara yapışık, net sınırlı ve porselen beyazı olan ve silmeyle de çıkmayan leke veya kabartılardır. ''Lökoplazi'’ adı verilen bu hastalığın, %10 - 15 oranında ağız içi kanserine dönme olasılığı vardır ve çok sigara içilmesi bu olasılığı arttırır ve gelişim sürecini hızlandırır. Nedenleri arasında en çok görülenler olarak; iyi oturmamış protezler veya eksik dişlerden dolayı diş etlerinde oluşan sürekli zedelenme, tütün çiğneme, çok sıcak yeme ve içme sayılabilir. En az tanınan ve aksine sıkça görülen, beyaz lekeli bir hastalık da; Liken Planus adını verdiğimiz hastalıktır. Liken planus, dilde, yanaklarda, damak ve dudaklarda beyaz, ağımsı, ağacımsı görüntüler yapar, bazen yanma ve sızlama da eklenebilir. Bu hastalık, bazen, daha önce sözünü ettiğimiz, ''lökoplazi'' adlı hastalığa dönüşebilir, sigara içimi ve zedelenmeler, bu dönüşümü hızlandırır.

Haberin Devamı

Ağız içi kanserler…

Ağız kanserleri çoğunlukla 45 yaşın üzerinde ortaya çıkar ve erkeklerde oluşma olasılığı kadınlara oranla 2 kat fazladır. Görüldüğü yerler ise sıklıkla; dil, ağız tabanı, dil köküne yakın yumuşak damak alanları, dudaklar ve dişetleridir. Ağız kanserlerinin kesin nedeni tam olarak bilinmez. Bununla beraber, tütün ürünleri, alkol, bazı besinlerdeki kanserojen maddeler ve özellikle ağız dışı bölgelerde (dudak gibi) fazla güneş ışığına maruz kalınması gibi faktörlerin kanser riskini artırdığı bilinmektedir. Genetik yatkınlık da ağız kanserleri için risk faktörleri arasındadır.

Ağız kanserlerinin belirtileri nelerdir?

  • Ağız içinde ya da etrafında beyaz veya kırmızı renkli alanlar,
  • Ağız içinde hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanlar,
  • Ağızda veya boğazda tekrarlayan kanamalar,
  • Seste boğukluk,
  • Çiğneme ve yutma güçlüğü,
  • Dil ve çene hareketlerinde zorlanma,
  • Dil veya ağzın diğer bölgelerinde his kaybı, uyuşukluk

Alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulması, ağız kanserinin belirtileri arasında yer alır.

Haberin Devamı

Ağız kanseri lezyonları başlangıç döneminde ağrısızdır ve bu nedenle de ihmal edilebilirler. Ağız kanserleri erken dönemde teşhis edilerek tedavi sağlanmazsa yayılarak sürekli ağrı, fonksiyon kaybı, tedavi sonrası düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ve ağız deformiteleri, hatta ölümlere neden olabilir. Diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi ağız kanserlerinin erken dönemde yakalanması açısından çok önemlidir.

Ağız kanseri riskini azaltmak mümkün müdür?

Ağız kanseri riski bazı önlemler alınarak azaltılabilir. Bu önlemler arasında;

  • Sigara, pipo gibi tütün ürünlerini kullanmamak ve tütün çiğnememek,
  • Alkol kullanımında aşırıya kaçmamak, (Hem alkol hem de tütün ürünlerini kullanan kişilerde ağız kanseri riski alkol ve tütün ürünlerini kullanmayan kişilere göre 15 kat fazladır.)
  • Meyve ve sebzeden zengin diyetle beslenmek,
  • Düzenli olarak diş hekimine gitmek sayılabilir. Ayrıca erken tanı ve önlem alınması, kanser gelişimini önler.

#Sağlık#Kanser#Ağız

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Dudak Hastalıkları

Genelde, soğuk hava, rüzgar ve güneş ışığı gibi dış etkenlere bağlı olarak dudakta ortaya çıkan kuruma ve çatlama durumundaki dudak hastalıkları keilit olarak adlandırılır. Dudakta çatlama oldukça ağrılı bir tablodur. Gülmeyi zorlaştırır. Kuruluk ne kadar fazla ise çatlama ve kanama o kadar şiddetli olacaktır. Dudakları kuru olan bireyler dudaklarını sürekli olarak yalamakta, bu da kuruluk ve tahrişi daha da artırmaktadır.

Akne tedavisi için kullanılan ilaçlar (isotretinoin) yoğun dudak kuruluğu yapabilir.

Birçok alerjik bünyeli çocukta ilk bulgu dudakta ortaya çıkan kuruluk ve çatlama olabilir.

Rujlar, dudak nemlendiricileri, diş ürünleri, uçuk nedeni ile kullanılan ilaçlar, dudakta reaksiyon yaratabilir.

Uzun süreli güneş ışığına maruz kalan kişilerin dudaklarında giderek daha şiddetli reaksiyon oluşabilir. Bu değişiklik dudakta ortaya çıkan, metastaz riski oldukça yüksek yassı hücreli kanserin öncüsü olabilir. Dudakta iyileşmeyen, kolaylıkla kanayan yara, bazen kırmızı bir leke, bazen iki parmak arasında tutulduğunda normalden farklı sert bir yapı, dudakta beyaz- gri sert alan dudak kanserinin öncü belirtisi olabilir. Bu tip değişiklikler mutlaka biyopsi alınarak değerlendirilmelidir.

Yoğun güneş ışığına maruz kalmanın yanı sıra, sigara, pipo kullanımı ve alkol tüketimi dudak kanserine neden olan önemli faktörlerdir.

Uzun süre geçmeyen yaralar kanser habercisi olabileceği için dikkat gerektirir.

Dudak Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Dudak kanseri %90 alt dudakta görülür. Açık tenli, ileri yaştaki erkek hastalarda daha sık görülmesinin yanı sıra, en sık çiftçiler ve denizcilerde ortaya çıkmaktadır. Koyu tenli kişilerde “melanin” adı verilen güneş ışınlarına karşı koruyucu pigmentin olması, dudak kanseri riskini de azaltmaktadır.

Dudaklarımızı yara ve kanser riskine karşı korumak almanız gereken önlemler:

Açık havada uzun saatler geçiriyorsanız mutlaka güneş koruyucu içeren dudak koruyucusu kullanmanız gerekir. Siperi olan şapka kullanımı da dudakları korumak açısından önemlidir.

Dudaklarınızı yalamamak, nötr reaksiyon yaratmayan ürünler ile sık sık nemlendirmek gerekmektedir. Saf vazelin bu amaç için kullanılabilir.

Dudak kanseri ve öncüsü olan değişikliklerin kadınlarda daha az görülmesinin en önemli nedeni dudak koruyucu alışkanlığının olmasıdır.

Dudakta meydana gelen her türlü değişiklikte mutlaka dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası