onikofaji tedavisi / Tırnak Yeme Hastalığı (Onikofaji) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi | Hiwell

Onikofaji Tedavisi

onikofaji tedavisi

kaynağı değiştir]

Tırnak yeme hastalığı bir veya daha fazla parmağı ağza sokma ve koparma olarak ifade edilir. Öncede tırnak yeme hastalığı farklı değerlendirilirdi. Ancak günümüzde bu tür durumların psikososyal durumlar ve yaşam kalitesiyle ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Ağız sağlığı ve tırnak yeme hastalığı günümüzde önemli bir konu olarak karşımıza çıkar. Diğer taraftan bu konuda az sayıda çalışma karşımıza çıkar. Tırnağın çevresindeki dokuları tahrip etmek, derileri yolmak da benzer bir durumdur. Tırnak yeme hastalığı tıpta onikofaji olarak karşımıza çıkar. Onikofaji ile genellikle çocuklukta karşılaşırız. Erişkin dönemde de bazı psikolojik bozukluklar bu duruma eşlik eder. Bu tür durumlarda anksiyete ve duygusal gerginlik ortaya çıkar. Tırnak yemek ise bir şekilde rahatlamayı ifade eder.
İçindekiler
1. Nedenleri Nelerdir ?
2. Tırnak Yeme Hastalığı ve Psikolojik Nedenler 
3. Yaygınlığı Nedir
4. Çocuklarda Tırnak Yeme Hastalığı
5. Belirtileri Nelerdir
6. Tırnak Yeme Hastalığı Tedavisi Nasıldır
7. Çocuğum Tırnak Yiyor Ne Yapmam Gerek

Tırnak Yeme Hastalığı Nedenleri Nedir ?

Kaygı ve stres anlarında bazen bir kaçış olarak görürüz. Elimiz bir anda ağzımıza gider. O an belki de tırnak yediğimizi fark etmeyiz bile. Bu yüzden tırnak yeme hastalığı ile duygu durumu arasında anlamlı bir ilişki var. Bu konuda temel nedenler bebeklik dönemiyle ortaya çıkar. funduszeue.info itibaren bebekler parmak emmeye başlar. Bu tür durumlar ilerleyen dönemde alışkanlık haline gelir. Tabii ki bu emme davranışı Onikofaji durumunun asıl sebebi değildir. Diğer yandan tırnak yeme davranışının öğrenilmiş bir yanı da vardır. Çevresinde bu davranışı yapan kişilerin varlığı taklit etmeye sebep olur. Böylece çocuk fark etmeden tırnak yemeye başlar. Bu tür durumlarda çocuğu uyarmak faydalı olmaz. Önce çevredeki uyarıcıları ortadan kaldırmak gerekir.

Diğer yandan genetik faktörler de bu durumu tetikler. Duygulardaki ani iniş çıkışlarla baş etmek bu yüzden önemlidir. Eğer ki genetik faktörlere dayalı bir rahatsızlık söz konusuysa bu davranış kendiliğinden ortaya çıkar.

Tırnak Yeme Hastalığı ve Psikolojik Nedenler

Bireyin yaşadığı gerginlik ve kaygı durumuna dikkat etmemiz gerek. Bu tür durumlarda nasıl davranışlar sergilediği önemlidir. Eğer ki kaygı durumunda kişini eli direkt olarak ağzına gidiyorsa bu tür durumda kaygıyı kontrol etmemiz gerekir. Korku ve öfke anlarında da bazen bu durum artar. Bu konuda kişi duygusuyla tırnak yiyerek baş eder. Ancak burada önemli nokta şudur: Kaygımızla olumlu şekilde nasıl baş ederiz?

Aile içerisinde var olan otoriter tutum da tırnak yeme hastalığı durumunu tetikler. Eğer ki çocuk kendisini aile içinde baskı altında hissederse kendisine göre bir baş etme süreci oluşturur. Bu tür durumlarda ise elini ağzına götürmesi rahatlatır. İlgisiz bir aile ortamı çocuğu kaygılandırır. Şöyle düşünelim, sürekli eleştirilen bir çocuk kaygı yaşar. Kaygısıyla nasıl baş edeceğini bilmez. Bu tür durumlarla tırnak yiyerek baş eder. Bu noktada çocuğa “tırnağını yeme sakın!” demek yerine kaygısını azaltmamız gerekir. Bu tür durumlarda aileye düşen görev oldukça fazla. Bir diğer nokta ise OKB, Depresyon, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu da bu duruma sebep olur.

Tırnak Yeme Hastalığı Yaygınlığı

Yapılan çalışmalar yaş grubu arasında daha yaygın olduğunu ifade eder. Ancak bu tür çalışmalar genellikle ilkokul ve ortaokul öğrencileriyle yapılır. yaş arası öğrenciyle yapılan çalışmada onikofaji durumunun %29 olduğu ortaya çıktı. Bu durum tabii ki çok önemli! Diğer yandan İstanbul’da çocukla yapılan çalışmada bu çocukların %48’inin tırnak yediği ortaya çıktı. Bu tür oranları dikkate almalıyız. Çünkü bu tür şeyler çocukların aile ortamları hakkında da bize bilgi verir. Kız ve oğlan çocukları arasında yapılan karşılaştırmada kız çocuklarının daha fazla tırnak yediği ortaya çıktı. Bu durum toplumsal algılarla da ilişkisi olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan bir diğer çalışma ise yaş arasındaki çocuklarladır. kız çocuğunun %21’inin, oğlan çocuğunun ise %’inin tırnak yediği ortaya çıktı. Bu tür durumlarda aslında çocukların kendisini ne kadar baskı altında hissettiğini ortaya koyuyor.

Çocuklarda Tırnak Yeme Hastalığı

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu durum en çok çocukluk çağında ortaya çıkar. Bu tür davranış bir uyum problemidir. Bu yüzden davranışlara dikkat etmemiz gerekir. Tırnak yemenin altında yatan sebepleri tespit etmeliyiz. Eğer ki çocuk aile içerisinde kendisini değersiz hissediyorsa tırnak yeme davranışı artar. Onikofaji durumunda aklımıza aile baskısı da gelir. Eğer ki otoriter bir aile yapısı mevcutsa bu durum tekrarlanır. Önemli olan diğer bir konu ise aile içindeki iletişim sorunlarıdır. Ebeveynler çatışma yaşadıkları konuyu yüksek sesle çözüyorsa bu durum çocuğu etkiler. Eğer ki öfke sürekli çocukların üstündeyse çocuk diken üstünde yaşar. Bu tür azarlama ve ilgi azlığı da bu davranışın artmasına neden olur. Onikofaji durumunu tetikleyen temel duygular;

 

Tırnak Yeme Hastalığı Belirtileri

Bu tür durumların sık sık ortaya çıkmasına dikkat etmemiz gerekir. Tabii ki birinci koşulumuz sık sık çocuğun ya da yetişkinin tırnak yemesidir. El ve tırnak yapısından bu durum çok net şekilde karşımıza çıkar.

"<yoastmark

Tırnak Yeme Hastalığı Tedavisi Nasıldır

Çocuklarda ortaya çıkan bu davranış yaşına kadar görmezden gelinirse kendiliğinden ortadan kalkıyor Ancak tekrarlarsa bu durumda mutlaka destek almak gerekir. Buradaki temel amaç bazen dikkat çekmektir. Çocuk tırnak yediğinde sürekli ilgiyi üstünde toplar. Bazen uyarılmak ikincil pekiştireç görevi görür. Bu yüzden bir süreye kadar görmezden gelinir. Diğer yandan tırnak çevresine sürülen acı oje, zeytinyağı gibi durumlar da bir yere kadar etki eder. Ancak bu durumlar anlık çözüm ortaya çıkarır. Tırnak yeme davranışının altında yatan asıl sebep ortadan kalkmaz. Bu tür durumlarda sadece tat kaçınması kaynaklı hazzın ortadan kalkmasıdır.

Rahatlama çalışmaları, nefes egzersizleri ve oyun terapisi bu noktada etkilidir. Çünkü tırnak yeme hastalığı temelde bir kaygı problemidir. Bu tür davranışlar kaygısını kontrol etmesine yardım eder. Böylece çocukta güven duygusu oluşur. Diğer yandan otoriter ailelerin çocuğun üstünden baskıyı geri çekmesi gerekir. Bu tür gerginlik durumlarını ortadan kaldırmadan tırnak yeme davranışı son bulmaz. Bu yüzden sadece çocukla değil ailelerle de çalışmamız gerekir.

Çocuğum Tırnak Yiyor Ne Yapmam Gerek

Konuyla ilgili çocuklarla çalışan online psikolog ve psikolojik danışmanlardan online terapi alabilirsiniz.

Hemen Seans Al

Hastalık Hastalığı Nedir yazımızı da mutlaka okuyun.

Çocuklarda Tırnak Yeme Sorunu

Onikofaji olarak isimlendirilen tırnak yeme, basit hatalar yüzünden birçok aile için ciddi sorun haline gelmekte, yapılan yanlışlıklar basit bir problemi kronikleştirip, tedavisini uzatabilmektedir. Tırnak yemenin nedenlerini bilirseniz, çocukları tırnak yemekten vazgeçirmek için yapılması gerekenleri kolaylıkla uygulayabilirsiniz

. Antalya psikiyatri ve psikoterapi merkezi olarak bu yazımızda tırnak yemenin nedenleri ve tedavisi nedir, tırnak yeme nasıl önlenir, tırnak yiyen çocuğa ne yapmalı sorularını yanıtlayacağız.

Tırnak yeme patoloji noktasına geldiğinde beden odaklı tekrarlayan davranışlar, dürtü kontrol bozukluğu, uyum ve davranış bozukluğu, hatta OKB grubu psikopatolojiler içinde ele alınır. Çocuklarda yaşlarında sık görülürken, çocukların %30’unda rastlanabilmekte, ergenlerde ise %45 sıklığına yaklaşırken, özellikle ergenliğe geçişte pik yapmaktadır.

Kız çocuklarında daha sık görülen tırnak yeme davranışı, genellikle duygusal sorunlardan kaynaklanır. Tırnak yemeye parmak emme, diş gıcırdatma, ağıza farklı materyaller sokma (oyuncak, bez parçası, tahta parçası v.s) gibi kaygı kaynaklı patolojiler de eşlik edebilir.

Dişlerde aşınma, tırnak yatağında enfeksiyon, tenya ve kıl kurdu gibi parazitlerin bulaşması, diş eti iltihabı tırnak yiyenlerde görülen başlıca komplikasyonlardır. Tırnak yiyenlerin, yemeyenlere göre daha sık hastalandığı da bir gerçektir. Nadiren de olsa saç yeme ile birlikte giden tırnak yeme olgularında bağırsak tıkanmaları görülebilmektedir.

İlk yaşlarda oral dönem alışkanlığı olarak çocuklar her şeyi ağızlarına götürüp, bundan büyük zevk alsalar da yaşlarındaki bir çocuk için bu durum artık değişmiş olmalıdır. Her şey normal bile olsa elini ağzına götüren ya da tırnağını kemirmeye çalışan yaşlarındaki çocuğa verilecek tepkiler sorunu hastalık boyutuna taşıyabilmektedir. Aşırı tepkiyle panik halinde elini ağzından çek, bebek gibi davranma, tırnağını yeme gibi uyarılarınız çocuğun sizinle inatlaşmasına ya da dikkatini tırnak yeme üzerinde yoğunlaştırmasına sebep olacak, küçük bir kıvılcım büyük bir yangına dönüşebilecektir. Bu yaşlarda ailelerin yapacağı en olumlu yaklaşım bu hareketleri görmezden gelmek, çocuğun dikkatini başka şeylere yönelterek tırnak yemeyi unutturmaktır.

Tırnak yeme davranışı devam ettiğinde ise öncelikle ailede tırnak yiyen bir büyüğün olup olmadığı araştırılmalı, çocukların çevresindekileri rol model alacağı ve taklit edeceği bilinmelidir. Bunun haricinde çocukta gerginlik, huzursuzluk ve kaygı oluşturacak nedenlerin varlığı tırnak yemenin primer sorumlusudur.

Ebeveynleri tarafından yeterince ilgi ve sevgi görmeyen, aşırı baskı altında tutulan, kurallar altında ezilen, sık sık azarlanan ya da fiziki şiddet gören, başkalarının yanında aşağılanan, yaşının ve kapasitesinin üzerinde sorumluluk verilen çocukların kaygıyı azaltmak için tırnak yemeye yönelebileceğini unutmamalısınız. Çalışmayan annenin iş hayatına başlayarak çocukların bakıcıya verilmesi, bakıcı değişimi, bakıcıdan memnuniyetsizlik, anne baba ayrılığı, boşanma, aileye yeni bir kardeş katılımı, kardeşler arası kıskançlık, sevilen birinin hastalanması, hastaneye yatması ya da ölümü gibi sebepler de çocuklarda tırnak yemeye yol açabilir.

Korku ve gerilim filmlerinin, şiddet içeren haber ve videoların çocuğa izlettirilmesi çocukta gerginlik, huzursuzluk ve endişe yaratacak, bu da tırnak yeme olarak geri dönebilecektir. Çocuk kendi halinde oynarken bile bir gözü ve kulağının sizin izlediğiniz filmde olabileceğini unutmamalı, bu konuda gereken titizliği göstermelisiniz.

Okul dönemindeki çocuklarda özgüven eksikliği, öğretmen ya da aile tarafından cezalandırılma korkusu, aile içinde değersiz hissetme, başarısızlık korkusu, ebeveynlerin okul başarısı için yaptıkları baskılar, okul ve öğretmen kaynaklı farklı sorunlar, arkadaşlarla yaşanan iletişim ve ilişki sorunları, arkadaş edinememe, ev içi şiddet ya da dikkat eksikliği veya öğrenme güçlüğü gibi medikal problemlerin varlığı nedeniyle eğitimde yaşanan güçlükler tırnak yemenin nedenleri arasındadır.

Çocukluk ve ergenlik sorunları erişkinlik dönemine kadar çözümlenemediğinde yetişkinlerde de tırnak yeme görülebilir. Bu öfke, şiddet ve saldırganlık dürtülerinin dışa vurumu olabileceği gibi, kendine güven eksikliği, korku ve kaygı yaratan herhangi bir durum, aile içi sorun ve çatışma, kıskançlık, ilgi ve sevgi eksikliği, baskıcı ve kontrolcü aile ortamında yetişme de sebepler arasında sayılabilir.

Çocuğunuz tırnak yiyorsa 4 yaşına kadar görmezden gelerek dikkatini başka yöne çekmek tedavide ilk basamak olmalıdır. Azarlamak, eleştirmek, korkutmak, cezalandırmak sorunu çözmek yerine alevlendirecektir. Çocuğun rol model aldığı tırnak yiyen bir büyüğü olmadığından emin olmalı, çocuğunuzu saatlerce bilgisayar başında şiddet içeren oyunlarla oynamaktan alıkoymalı, korku ve gerilim filmlerini izlemesine izin vermemelisiniz. Tırnaklara sürülen acı, fakat zararsız kozmetik ürünlerden de tırnak yeme tedavisinde yararlanabilirsiniz. Ebeveyn olarak asli göreviniz çocuğun duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebilmesine fırsat vermenizdir.

Tüm bunlara rağmen çocuğunuz halen tırnak yiyorsa bir uzman desteği alma zamanı gelmiştir. Psikiyatristiniz kaygıyı gidermeye, özgüveni artırmaya yönelik terapi desteği verecek, dikkat eksikliği benzeri bir bozukluk söz konusu ise gereken medikal tedaviyi yapacaktır. Hipnozun da tırnak yeme tedavisinde etkili bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.

Antalya Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi, Çocuk Psikolojisi Antalya.

Psikiyatri Uzmanı ve Psikoterapist Emine Filiz Uluhan.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası