japon balık bakımı / Japon balığının bakımı nasıl yapılır? Japon balığı özellikleri - Pratik Bilgiler Haberleri

Japon Balık Bakımı

japon balık bakımı

Japon Balığı Bakımı

Bu yazımızda japon balığı bakımı nasıl olur, japon balığı akvaryumu nasıl olmalı, suyu nasıl olmalı ve japon balıkları fanusta yaşar mı gibi sorularınıza cevap bulacaksınız. Kendi tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Bunun için sitemize üye olmanız da gerekmiyor. Cihazınızda açık olan facebook hesabınız sayesinde üye olmadan yorum yapmanız mümkün. Hazırsanız japon balığı bakımı hakkında bildiklerimizi anlatmaya başlayalım.

Bir akvaryum balığının ihtiyacı olan ortamı sağlamak bizlerin görevidir. Balığı edindikten sonra aceleyle yapılan hazırlık hüsranla sonuçlanabilir. Japon balığının da doğru akvaryuma sahip olması, önceden iyi bir plan ve ön hazırlık yapılmasıyla mümkündür.  Paylaşacağımız bilgilerin japon balığı bakımı için faydalı olacağını düşünüyoruz.

Bilinen en eski japon balığı yetiştiriciliğini MS civarında Çinliler yapmıştır. O günden günümüze kadar japon balıklarında büyük değişim olmuştur. Zira bugünkü rengarenk japon balıkları vahşi ataları olan sazanlara hiç benzemez.

Popülerliği de asırlar boyunca artmıştır japon balığının. Günümüzde en çok beslenen akvaryum balıklarından biridir. Bunun sebebi çok farklı çeşidinin bulunması, hoş görüntüsü ve bakımının kolay olmasıdır. Çocukların sorumluluk kazanmasında büyük fayda sağladığı da unutulmamalıdır. Ofis dekorasyonunun değişilmez isimlerindendir.

İnsanlar gibi japon balıkları da farklı kişiliklere sahiptir. Bazıları çekingenken, bazıları ise çok girişken olabilir. Kesin olan bir şey vardır ki, o da japon balıkları agresif canlılar değildir. Fakat stres onların davranışında değişikliklere sebep olur. Bu yüzden stressiz ve huzurlu bir ortam sağlanmalıdır.

Japon balıklarının her gün belli süreyle dinlenebilmesi gerekir. Gece güzel bir uyku çekebilmeleri için ışıkları kapatmalısınız. Çünkü japon balıklarının göz kapakları yoktur. Sağlıklı bir japon balığı su yüzeyinde neredeyse hiç yüzmez. Eğer su yüzeyinde yüzdüğünü veya nefes almaya çalıştığını görüyorsanız bu suyunda çok az oksijenin kaldığını ya da hiç oksijen kalmadığını gösterir.

Japon Balığı Bakımı

Japon Balığı Bakımı

Japon Balığı Bakımı ve Beslenmesi

Japon Balığı Fanusta Yaşarmı

Birçok japon balığı sahibi balığına fanusta bakar. Ama çoğu japon balığı hastalığının su kalitesinin yetersizliğinden kaynaklandığı bilinmelidir. Japon balıklarına asla fanusta bakılmamalıdır. Bunun nedeni tabii ki fanusun çok küçük olmasıdır. Çabuk kirlenen su hastalıklara davetiye çıkartır. Peki bir japon balığı ne kadar suya ihtiyaç duyar? Deneyimlerime göre her bir yetişkin japon balığı için en az 40 litre suya ihtiyaç vardır.

Japon balıkları akvaryumda veya süs havuzunda yaşaması gereken balıklardır. Akvaryumu nerelere koyabilirsiniz? Ofisiniz, mutfağınız ya da salonunuz japon balığı akvaryumu için gayet uygundur. Mutfakta bulunması suyunun değiştirilmesini kolaylaştırır. Ofisinizde ya da oturma odanızda ortamı daha huzurlu hale getirecektir.

Bazı japon balığı türleri daha naziktir. Bu sebeple hepsinin süs havuzunda yaşamaya uygun olduğu söylenemez. Klasik japon balığı, shubunkin ve comet süs havuzunda yaşamaya müsait dayanıklı türleridir.

Japon Balığı Nasıl Beslenir

Japon balıkları otçul ağırlıklı hepçil beslenir. Hazır yemin de bu ihtiyacı karşılaması gerekir. Onlar için özel olarak üretilmiş japon balığı yemi kullanılacak olursa besin dengesi sağlanmış olur. Günde defa ve balıkların 2 dakikada tüketeceği kadar yem vermek yeterlidir. Bir diğer pratik yöntem, balığa gözünün büyüklüğü kadar yem vermektir.

Hazır yemin haricinde ek besinlerin verilmesinde fayda vardır. Çünkü sürekli hazır yemle beslenen japon balıkları kabız olabilir. Balıklarınıza haşlanmış kabak dilimleri ve ıspanak verebilirsiniz. Zaman zaman kan kurdu, su piresi ve artemia gibi canlı yemler de verin. Ancak protein zengini bu besinlerde aşırıya kaçmayın. Çünkü japon balığı bitkisel ağırlıklı beslenmelidir. Dengeli beslenen balıklarınızın sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü göreceksiniz.

Japon Balığı İdeal Su Sıcaklığı

Japon balıkları soğuk su balıkları olarak bilinir ve akvaryumun ısıtılmasına gerek yoktur. Bizleri rahatsız etmeyecek herhangi bir sıcaklıkta yaşayabilirler. Tabii hızlı sıcaklık değişimleri onları öldürebilir. Bu yüzden akvaryumunuzu günde birkaç saatten fazla güneş alan ya da kalorifere yakın bir yere koymayın.

Japon balığı için ideal su sıcaklığı 23 santigrat derecedir. İdeal oda sıcaklığının 18 ile 21 santigrat derece arasında olduğu düşünülünce, oda sıcaklığının japon balıkları için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Bildiğimiz sıradan japon balıkları ile shubunkin ve comet türleri kışın bile hayatta kalabilir. Balon gözlü, göğebakan, ryukin, yelpaze kuyruklu ve tül kuyruklu gibi özel türler 15 ile 24 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda yaşamaya müsaittir. Bağışıklık sistemleri 10 santigrat derecenin altında zarar görür.

  • Sıcaklık aniden düşerse parazitlerin ve diğer enfeksiyonların balıklara yerleşmesi kolaylaşır. Eğer evinizin ısısı gün içinde çok değişiyorsa, sıcaklığı sabit tutabilmek için akvaryumda küçük bir ısıtıcı ya da soğutucu bulundurmanız gerekebilir.
  • Yavrulayacak japon balığı için de su sıcaklığı çok önemlidir. Japon balığı üreticileri, balıkları üremeye teşvik edebilmek için su sıcaklığını arttırır. Daha detaylı bilgi için bakınız Japon Balığı Üretimi.

Japon Balığı Akvaryum Su Değişimi

Haftalık su değiştirme işlemi japon balığı bakımının olmazsa olmazıdır. Kısmi su değişimleri ile amonyak seviyesi düşürülür, akvaryumdaki oksijen arttırılır ve çakıl taşlarında biriken balık dışkısı temizlenir. Su değişiminde ihtiyacınız olan şeyler:

  • Dip süpürgesi
  • Yeterli büyüklükte kova
  • Su düzenleyici (ihtiyaç varsa)
  • Eski bir havlu

Akvaryum temizliğine hazırlık

  • Su sıçrama ihtimaline karşı yere havlunuzu serin.
  • Birkaç gün dinlenmiş musluk suyu kullanılmalıdır. Bu sayede sudaki klor atılmış ve eklenecek suyun sıcaklığı ile akvaryum suyunun sıcaklığı eşitlenmiş olur.
  • Bir kovaya veya sürahiye temiz musluk suyu doldurun. Gerekirse içine su düzenleyici katın.
  • Atık su kovasını havlunun üzerine koyun.
  • Kovanın akvaryumdan daha aşağıda olduğundan emin olun. Bu sayede kirli su yer çekimiyle kovaya akacaktır.

Akvaryum suyunun boşaltılması

  • Dip süpürgesini akvaryumun içine yerleştirin. Dip süpürgesi kullanımı farklılık gösterebilir. Kullanımı için dip süpürgesi nedir yazısından yararlanabilirsiniz.
  • Su emişi başladığında dip süpürgesini çakıl taşlarının üzerinde gezdirin.
  • Küçük balıkları emdirmemeye dikkat edin.
  • Kirli ve bulanık suyun kovaya dolduğunu göreceksiniz.
  • Tüm atıkları mümkün olduğunca atmaya çalışın. Su akışını durdurmak istediğinizde hortumun kovadaki ucunu parmağınızla kapatın.
  • Akvaryumdaki suyun çeyreği boşalana kadar bu işlemi yapmaya devam edin.

Akvaryuma su ekleme

  • Dinlenmiş ve temiz suyu akvaryum dolana kadar ekleyin.
  • Eklediğiniz suyun çakıl taşlarını dağıtmasını ve akvaryumu bulandırmasını istemiyorsanız akvaryuma bir tabak koyup suyu bunun üzerine boşaltın.
  • Akvaryumun oturmasını bekleyin ve sonrasında kapağını kapatın.

Karma Japon Balığı Akvaryumu

Japon balığı türlerinin karıştırılması ne kadar dikkat gerektiriyor, biliyor muydunuz? Veya aşırı bakım gösterilmesinin balıklarınızda oluşturacağı stresi. Stres balıkların bağışıklık sistemini zayıflatır ve hastalıklara yakalanma ihtimallerini arttırır. Bu nedenle strese sebep olacak şeylerden kaçınılmalıdır. Balıklara aşırı ilgi gösterilmesi, su kalitesinin yetersizliği ve tacizci balıklar birer stres kaynağıdır. Akvaryumunuzda şu sorunları yaşıyorsanız yanlış türleri bir arada bulunduruyor olabilirsiniz.

  • Bazı balıkların diğerlerini taciz etmesi
  • Hastalıkların baş göstermesi
  • Yavaş yüzen türlerin yeterince yem yiyememesi

Yapılması gereken benzer tür, boy ve hızdaki japon balıklarını aynı akvaryumda bulundurmaktır. Ancak bu sayede dengeli ve sağlıklı bir akvaryum elde edilebilir.

Japon Balığı Bakımı yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi tamamlamak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Japon Balıkları Forumu‘nda merak ettiklerinizi sorabilir, Soğuk Su Akvaryumu grubunda paylaşımda bulunabilirsiniz. Akvaryum malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm okurlarımıza buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Etiketler:japon balığı

Japon Balığı Akvaryumunun İdeal Boyutları

Japon Balığı Akvaryumunun İdeal Boyutları

Japon balığına uygun bir akvaryum seçerken pek çok kişi cam fanusları tercih ederek büyük bir hata yapar. Aslında 5 litrelik modeller, bu canlılar için hiç de yeterli değildir. Balıkların daha sağlıklı bir biçimde büyümesi için gerekli olan akvaryum boyutları, pek çok kişi tarafından farklı bir şekilde yanıtlanır. Bu nedenle bu tür bir ürün seçerken dikkat etmeniz gereken unsurlar vardır. Balığınızın türü, bu noktada belirleyici olan ilk etkendir.

Japon balığı akvaryumu kaç litre olmalı sorusunun cevabı, beslemek istediğiniz canlının özelliklerine göre değişir. Balıklar, oldukça kısa bir süre içinde büyüyebilir. Örneğin boyu 30 santime kadar uzayabilen canlılar, küçük fanusların içinde rahat hissedemez. Beslemek istediğiniz balığın ne kadar büyüyeceğini hesaplayarak bir akvaryum satın almanız gerekir. Öte yandan bu ürünün içine koyacağınız akvaryum eşyalarının boyutlarını da göz önünde bulundurmalısınız.

Japon Balığı Akvaryum Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Japon Balığı Akvaryum Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Japon balığı akvaryumu seçerken dikkat etmeniz gereken bazı özellikler bulunur. Bunlar, ışık ve havalandırma ile ilgilidir. Pek çok model, kendine has bir ışıklandırma sistemine sahiptir. Akvaryumun yaydığı ışık, balıklar ve bitkiler için uygun bir yaşam alanı sağlar. Böylece hem bitkiniz hem de balığınız sağlıklı bir şekilde gelişir. Bu sebeple kendi ışıklandırma sistemine sahip olan bir akvaryum tercih etmelisiniz. Göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer unsur ise havalandırmadır.

Oksijenin içeri girmesine ve karbondioksitin dışarı çıkmasına yardımcı olan hava motorları balıklarınızın sağlıklı bir biçimde yaşamasını sağlar. Öte yandan tercih edilen havalandırma sistemi gürültülü olmamalıdır. Aksi takdirde yaşam alanınızı konforsuz bir hâl alır. Bu nedenle Japon balığı akvaryumu kurulumu sırasında, çalışma sesi sizi rahatsız etmeyen bir hava motoru satın aldığınızdan emin olmalısınız. Böylece tüm işlemleri tamamladıktan sonra havalandırma sistemini değiştirmek için efor sarf etmenize gerek kalmaz.

Japon Balığı Akvaryum Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Japon Balığı Akvaryum Temizliğinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Japon balığı akvaryumu temizliği de özenli bir biçimde gerçekleştirilmesi gereken işlemlerin arasında yer alır. Satın aldığınız ürünü kirlerden ve lekelerden arındırmak için kesinlikle deterjan veya sabun kullanmamalısınız. Aksi takdirde bu ürünler söz konusu canlıların hayatını tehlikeye atabilir. Japon balığı akvaryumu suyu nasıl olmalı diye merak eden kişiler ise dinlendirilmiş bir su tercih edebilir. Tüm bunların yanı sıra motor filtresini ve süngeleri temizlemek için akvaryumu boşalttığınız esnada bir kabın içine dökmeniz gereken suyu kullanabilirsiniz.

Bu, balıkların doğal ortam dengesinin korunmasını sağlar. Akvaryuma ekleyeceğiniz kumun sıcak su ile yıkanmış ve 2 &#; 3 gün boyunca dinlenmiş olması gerekir. Bu ürünü çok daha ilgi çekici bir hâle getirmek için bazı bitkiler de kullanabilirsiniz. Japon balığı akvaryumu bitkisi olan higrofit, pek çok kişi tarafından tercih edilir. Balıklarınızın konforlu bir şekilde yaşamasını sağlayacak olan akvaryum çeşitlerini ve balık yemi gibi bakım ürünlerini Trendyol’dan kolaylıkla satın alabilirsiniz.

Japon Balığı Bakımı

Evcil hayvan sahipleri için hazırladığımız bu yazımızda; japon balığı bakımı nasıl olur, fanusta beslenir mi, suyu nasıl olmalı, akvaryumu nasıl olmalı, nasıl beslenir gibi sorularınızın yanıtlarını bulacaksınız. Hazırsanız japon balığı bakımı hakkında bildiklerimizi paylaşmaya başlıyoruz.

Japon balıkları çokça tercih edilen evcil hayvanlardandır. Doğru ortam sağlanır ve bakımları aksatılmazsa 20 seneye kadar hayatta kalabilirler. Aslında süs balığı olarak kullanılmaları bin yıldan daha eskiye dayanmaktadır. O zamanlar da fanus içine koyulurlardı. Ancak fanus onların sürekli yaşadığı ortam değil, özel buluşmalarda davetlilere sergilenmeleri için kullanılan geçici konaklarıydı. Davetlilere gösterilen japon ya da koi balığı tekrar doğal ortamına bırakılırdı. Siz de bu güzel canlıları beslemek istiyorsanız, japon balığı bakımının nasıl olduğunu bilmenizde fayda var.

Japon Balığı Bakımı

Japon Balığı Bakımı

Japon Balığı Bakımı ve Beslenmesi

Şüphesiz evcil hayvanınızın sağlığını belirleyen en büyük etken yaşadığı ortamdır. Japon balıklarının da sağlıklı kalması isteniyorsa, küçük bir fanustan ziyade büyükçe bir akvaryum tercih edilmelidir. Yetişkin japon balıkları için minimum akvaryum büyüklüğü 80 litredir. Fazladan eklenecek her balık için akvaryumun hacmi 40 litre büyütülmelidir. Kışa hazırlık yapıldığı sürece, bazı japon balığı türleri süs havuzunda da yaşayabilir.

Japon balıkları için ideal su sıcaklığı 18 ile 20 santigrat derece arasıdır. Akvaryum sıcaklığı 22 santigrat dereceyi aşmamalıdır. Su sıcaklığı arttıkça sudaki çözünmüş oksijen miktarının azaldığı bilinmelidir. Balıkların sıcak suda havasız kalmaları istenmiyorsa ekstra havalandırma sağlanmalıdır. Tabii akvaryum direk güneş ışığını alan bir noktaya da yerleştirilmemelidir. Bu durum suyun aşırı ısınmasına ve yosunlanmasına sebep olabilir. Japon balıkları zaten sıcak suyu seven canlılar değildir.

Japon balığı bakımı için gerekli malzemeler şunlardır:

  • Yeterli büyüklükteki bir akvaryum
  • Klordan arındırılmış temiz su
  • Akvaryum çakılları
  • Yeterli kapasitede akvaryum filtresi ve
  • Tabii ki balık yemi

Bunların haricinde balık kepçesine, kovaya ve dip süpürgesine ihtiyacınız olacaktır. Kullanılan malzemelerin deterjan, sabun ya da benzeri kimyasallarla kirlenmiş olmadığına emin olunmalıdır. Bu demek oluyor ki, banyoda ya da mutfakta kullandığınız bezi ya da süngeri akvaryum temizliğinde kullanmamalısınız. Balıklar çok nazik canlılardır ve böyle bir hatanın olumsuz sonucunu hemen görürsünüz. Oda spreyleri bile balıklarınıza zarar verebilir.

Japon Balığı Beslenmesi

Japon balıkları hepçil canlılardır. Bitkisel ve hayvansal yemlerle beslenebilirler. Hazır yemlerden küçük taneli pelet veya pul yemlerle günde defa beslenmelidirler. Yemlerin önceden ıslatılması gerekir. Pul yemler akvaryum suyuna birkaç defa batırıldıktan sonra verilmelidir. Bu sayede balıklar yemle birlikte hava baloncuklarını yutmamış ve gaz kesesi problemleri yaşamamış olur. Pelet yemlerse dakika ıslatılmalıdır. Bu süre sonunda pelet yemin iki katı büyüklüğe eriştiğini fark edeceksiniz.  Haftada bir ya da iki defa yem vermeyi unutmak japon balıkları için sorun olmayacaktır.

Hazır yemlerin eksik yanları, canlı ya da donmuş toprak solucanı ya da kan kurdu ile doldurulabilir. Japon balıklarınızı haftada bir defa kurtçuklarla besleyebilirsiniz. Yalnız canlı yemlerin parazit taşıma ihtimali vardır. Dışarıdan bulduğunuz toprak solucanlarından ziyade, güvenilir tedarikçilerden temin ettiğiniz solucanları kullanmak bu riski azaltacaktır. Donmuş yemlerin ise verilmeden önce çözünmüş olması gerekir.

Japon balıklarının en büyük ölüm nedenlerinden biri kabızlıktır. Bunun olmaması için haftada birkaç defa ıspanak haşlayarak akvaryuma bırakın. Ispanaktan ufak parçalar alacaklardır. Tabii ıspanağı çürümeye başlamadan önce sudan tekrar çıkarın. Problemleri çözmeye çalışmaktansa, gerçekleşmemeleri için önlem almak çok daha kolaydır.

Japon balıkları ıspanağın haricinde bezelye, marul, brokoli ve elma ile de beslenebilirler. Bitkisel besinlerin önceden haşlanmış ve rendelenmiş ya da doğranmış olması gerekir.

Aşırı yem yiyen japon balığının bağırsakları şişer ve gaz kesesine hava dolar. Balıklar gaz kesesine su alarak kendini ağırlaştırır ve suyun içine dalar. Aşırı yem yiyen japon balığı bunu yapamayacak ve suyun üstünde çaresiz bir şekilde kalacaktır.

Japon Balığı Akvaryum Temizliği

Japon balığı bakımı en kolay akvaryum balığı değildir. Bunun en büyük sebebi suyu fazla kirletmesidir. Neyse ki filtreniz işin çoğunu sizin için gerçekleştirir. Temizliğin yanında suyun havalanmasını da sağlayan askı filtre işinizi görecektir. Her filtrenin olduğu gibi askı filtrelerin de kapasitesi vardır. Mevcut su miktarına uygun kapasitede bir filtre tercih edilmelidir.

Bir dip süpürgesi kullanarak her hafta suyun çeyreğini değiştirin. Tamamını değiştirmeyin çünkü suyun içindeki yararlı bakterileri yok etmiş, dolayısıyla azot döngüsünü bozmuş olursunuz. Balığınızın şoka girme ihtimalini de arttırırsınız. Eklenen suyun klordan arındırılmış olması gerekir. Bunun için musluk suyunu oda sıcaklığında birkaç gün dinlendirin. Hem bu sayede sıcaklığını akvaryum sıcaklığına eşitlemiş olursunuz.

Akvaryum camlarına yapışan parlak yeşil algler balıklarınız için zararlı değildir. Yine de onlardan kurtulmak istiyorsanız plastik bir kazıyıcı kullanın. Artık kararınızı verdiyseniz ve japon balığı almayı düşünüyorsanız gerekli malzemeleri edinin ve akvaryumun kurulumunu yapın. Balıklarınızı koymadan önce akvaryum azot döngüsünü mutlaka tesis edin. Şimdiden keyifli seyirler.

Japon Balığı Bakımı yazısına burada son noktayı koyuyor, ancak sizin bu konudaki tecrübelerinizi merak ediyoruz. Sitemize üye olarak ya da cihazınızda facebook oturumu açarak yazımıza yorum yapabilir, tüm evcil hayvan severlerin tecrübelerinizden faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Akvaryum Forum‘unda merak ettiklerinizi sorabilir, Balık Besleyenler grubunda paylaşımda bulunabilirsiniz. Akvaryum balık malzemeleri arıyorsanız sizi online petshop mağazamıza bekliyoruz.

Sık Sorulan Sorular


Fanusta japon balıkları neden ölür ? Bunun birkaç önemli sebebi vardır. Fanusta beslenen yavru japon balığı için başlangıçta 5 litre su yeterli olur. Ancak balık büyüdükçe fanus yetersiz kalır. Bu durum doğrudan ya da dolaylı olarak balık ölümüne neden olur. Bir diğer sebep fanus suyunun çok çabuk kirlenmesidir. Sık sık suyun değiştirilmesi gerekir. Kirlenen su balık hastalıklarına ve ölümlerine neden olur. Ayrıca eklenen suyun sıcaklığı, fanus suyundan çok farklı olmamalıdır. Aksi halde sıcaklık farkı nedeniyle balık şoka uğrar ve hayatını kaybeder. Musluktan alınan suyun içinde klor gazı olabilir. Klor balıklar için zararlıdır. Musluk suyu oda sıcaklığında iki gün dinlendirilecek olursa hem sıcaklığı fanus suyuyla aynı olur, hem de içindeki klor gazı uçar.

Etiketler:japon balığı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası