ibrahim saraçoğlu ödem tedavisi / Ödem neden olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl atılır? Saraçoğlu ödem kürü - Sağlık Haberleri

Ibrahim Saraçoğlu Ödem Tedavisi

ibrahim saraçoğlu ödem tedavisi

Ünlü isimlerden ödem söktürücü tarifler

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2017 17:20

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Vücutta biriken fazla ödemi atmak için ünlü isimlerin bu tariflerini denemenizde fayda var…

1/6Ünlü isimlerden ödem söktürücü tarifler
2/6Türk kimyager, Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
3/6Diyetisyen ve Ayurveda Uzmanı Ender Saraç
4/6Yaşam Koçu Şeyda Coşkun
5/6Beslenme Danışmanı Dilara Koçak
6/6Sunucu ve Pilates Eğitmeni Ebru Şallı

Yazıyı Okuyanlarda Şişkinlik Kalmayacak:

Ödem Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Zaman zaman hepimizin başına gelen şişkinlik hali özellikle sıcak havalarda vücutta su ve tuz tutulumunun artmasına bağlı olarak daha çok hissedilir. Birçok kişi tarafından ödem oluşumu pek fazla önemsenme de bazı kronik hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle tedavisi ve takibinin mutlaka yapılması gerekir.

Ödem Nedir?

Ödemin en basit tanımı vücudun belirli bölgelerinde görülen şişliklerdir. Daha geniş tanımı ise vücutta dokularda, hücrelerde ve hücreler arası mesafelerde normalde olması gereken sıvı miktarından daha fazla sıvı bulunmasıdır. Vücudumuz yaklaşık olarak %65 ile %70 oranında su miktarına sahiptir. Hücre içinde yer alan sıvılar hücre dışına çıktığında doku aralarında ve cilt altında sıvı birikmesi oluşur. Gözle görülen bir şişlik durumunda vücutta yaklaşık olarak 3 litrelik bir sıvı tutulumu vardır.

Ödem genel olarak bilek, kol, el, bacak ve ayak gibi bedenin eklem bölgelerinde görülür. Bunlara ek olarak kalp zarı, akciğer, karın boşluğu, beyin omurilik mesafesi, hücreler arası mesafe, kan damarları gibi vücudun iç kısımlarında da görülebilir. Büyük olasılıkla bu şişlikler kilo alımı ile karıştırılır. Sabah ve akşam arasında kilo ölçümündeki ekstrem artışların sebebi genel olarak ödemdir. Vücuttan atılamayan sıvılar eklemlere yerleşerek ani kilo değişimlerine neden olabilir.

Ödem Neden Olur?

Ödemin oluşma nedenleri oldukça fazladır. Hareketsiz bir yaşam sonucu kan dolaşımının yetersizliği ödeme yol açabilir. Uzun süre oturarak çalışmak, eklemlerin hareketsiz kalmasına yol açar ve özellikle ayak ve bileklerde ödem oluşur. İklim değişikliği, aşırı miktarda tuz tüketimi ve soda gibi mineral yoğunluğu fazla olan içeceklerin içilmesi ödeme neden olabilir. Hamilelikte ve regl dönemlerinde yaşanan hormonal değişiklikler vücudun sıvı elektrolit dengesini bozar ve ödeme neden olabilir.

Ödem basit nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Kalp yetmezliği sonucu ayak bileği ve bacaklarda başlayan sıvı artışı daha sonra kalçalara ve karın içine geçer. Daha da ilerisi akciğerlerde ödem oluşur.

Böbrek hastalıklarında protein kaçağı söz konusu olduğunda ayak bilekleri, yüz, göz kapaklarında ödem oluşabilir. Karaciğer hastalıklarından biri olan siroz hastalığında bacaklarda ve belirgin olarak karında ödem oluşur. Kortizon, bazı kalsiyum kanal bloklayıcılar, östrojen hormon ilaçları ve bazı romatizma ilaçları vücutta ödem oluşmasına neden olur. Varis rahatsızlığında, meme kanseri ameliyatı sonrası, iltihaplı romatizma gibi hastalıklarda da ödem görülebilir.

Vücuttaki Ödem Nasıl Anlaşılır?

Belirli bir sebep olmaksızın stres kaynaklı ödemler de gözlenebilir.

Ödem:

  • yumuşak,
  • orta sert
  • sert olmak üzere karakterize edilir.

Yumuşak ödemi cilde parmak ile bastırarak kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. Bacak, bilek veya ayak bölgelerine parmağınızı bastırdığınızda deriniz çöker. Bu çukurlaşma süresi uzunsa ve parmağınızın izini bir müddet görebiliyorsanız ödem belirtileri vardır. Ancak sert ödemde bu teknikle ödemin varlığını hissedemeyebilirsiniz. Ayrıca ödem sadece ayak, ayak bileği ve el gibi bölgelerde görülmez. Bağırsaklarda, beyin, karaciğer, böbrek, akciğer ve kalpte görülebilir. El ile yapılan tetkik ile ödemin teşhisi yeterli değildir. Ödemin fark edildiği anlarda mutlaka doktora başvurulması gereklidir. Ödemin basit nedenlerinin yanı sıra ciddi hastalıkların habercisi olduğu unutulmamalıdır.

Ödem Nasıl Atılır? Ödem Tedavisi

Ödemin tedavisi nedenine yönelik yapılır. Ödem oluşmasına neden olan ciddi bir rahatsızlık olup olmadığının bilinmesi önem taşır. Doktor kontrolü ile eğer gerekli görülürse ödem söktürücü ilaç tedavisi başlatılabilir. Bu ilaçlarla ilgili en çok sorulan sorulardan biri ödem söktürücü ilaçlar zayıflatır mı sorusudur. Ödem söktürücü hap çeşitleri vücutta oluşan fazla sıvının dışarıya atılmasını sağladığı için birkaç kilo verilmesine yardımcıdır. Ancak verilen kilo yağ değildir. Sadece vücudun atamadığı ve biriken sıvıdır. Dolayısıyla zayıflatıcı etkileri yoktur.

Ödem söktürücü ilaç kullananlar potasyum takviyesi almalıdır. Potasyumdan beslenerek hücre içi sıvı tutulumunu arttırabilir ve ilacın etkisini destekleyebilirler. Ödem tedavisinde en önemli etkenlerden biri de beslenmedir. Ödem söktürücü diyet yaparak vücutta oluşan fazla suyun atımını hızlandırabilirsiniz. Bunlara ek olarak ödem dağıtıcı kremler bölgesel olarak gelişen ödemlerin tedavisinde kullanılabilir.

Ödemi Azaltmak İçin Nasıl Beslenmeli?

Ödem atmak için ideal kilonuzu korumanız gerekir. Yüksek kilo vücutta sıvı birikmesine yol açar. Düzenli olarak günde en az 8-10 bardak su tüketmeniz gerekmektedir. Vücudun sıvı dengesini düzenlemek için düzenli egzersiz yaparak, tuz ve tuzlu gıda tüketimini minimuma çekmeniz önerilir. Sofranızdaki tuzluğa elveda diyerek turşu, salamura gibi besinlerden uzak durmaya çalışın. Hazır çorbalar, et suyu tabletler, hazır salata sosları, soya sosu ve içeriğini bilmediğiniz gıdaları tüketmeyin. Yüksek protein içeren besinleri kullanmayın. Özellikle sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş gıdalardan kaçınmanız tavsiye edilir.

Nişastalı ve şekerli ürünler de uzak durulması gereken yiyecekler arasındadır. Beyaz ekmek, hamur işleri, börek, çörek, lokum, şekerleme, makarna gibi besinler yerine tam tahıllı ekmek, kepekli undan yapılmış ürünleri tercih edin.

Yüksek posa içeriğine sahip koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabak, salatalık, maydanoz gibi sebzeler ile nar, kabuklu armut, ananas gibi ödem söktürücü meyveler tüketmek de oldukça faydalıdır. Alkol ve gazlı içeceklerden uzak durun. Yüksek oranda kafein içeren kola, kahve ve hazır kahve tüketimini sıfırlayın. Bunların yerine maydanoz sapı, ısırgan otu, kiraz sapı, adaçayı, yeşil çay, tarçın, defneyaprağı ve mısır püskülü gibi ödem söktürücü bitki çayları içmeyi tercih edebilirsiniz.

Özellikle hamilelik döneminde ödeme çok sık rastlanılır. Ancak hassas bir dönem olduğu için hamilelikte ilaç ve bitkisel ürünlerin kullanımına dikkat edilmelidir. Hamilelikte ödem söktürücü olarak hem etkili hem de zararsız olan maydanoz tüketilebilir.

Hızlı Ödem Söktürücü Kürler

Vücutta oluşan ödem atma yöntemleri arasında ödem söktürücü kürler yaygın olarak kullanılır. Ödem söktürücü bitki çeşitleri kullanılarak hazırlanan kürler vücutta biriken sıvının dışarı atılmasını hızlandırır. Rezene, tarçın ve yeşil elma gibi ödem atıcı özelliğe sahip besinler kullanılarak hazırlanan ödem söktürücü çay hem içeriğindeki antioksidanlar ile sağlıklıdır hem de vücuttaki fazla sıvının dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.

Ödem söktürücü su kürleri de hızlı bir şekilde sorunu çözmektedir. Ödem söktürücü bitkiler nelerdir sorusunun akla ilk gelen cevabı olan maydanoz ile hazırlanan ödem söktürücü maydanoz suyu özellikle aç karnına içilmesi önerilen etkili bir içecektir. Zencefil kullanılarak hazırlanan ödem söktürücü İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen bir kürdür. Saraçoğlu hazırladığı ödem söktürücü küründe zencefile ek olarak maden suyu, maydanoz, yeşil elma ve limon da kullanmaktadır.

Limon, taze nane ve salatalık gibi hızlı ödem söktürücü bitkiler kullanılarak hazırlanan ödem söktürücü detox suyu soğuk olarak da içilir ve vücuttaki fazla suyu atmasının yanı sıra metabolizmayı hızlandıran yapısı ile zayıflamaya yardımcı olur.

Ödem Söktürücü İçecek Tarifleri

1) Sağlıklı ve Hızlı Yağ Yakan Detoks Suyu İçin:

Kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız, salatalık, limon, yeşil elma, maydanoz, zencefil ve salatalık ile ödem söktürücü detoks suyu hazırlayabilirsiniz. Ödem söktürücü detoks suyunun etkili olması için düzenli olarak içilmesi önerilmektedir. Ödem Söktürücü Detoks Suyu

2) Ödem Söktürücü İçinizi Isıtan Çay İçin:

Tarçın, rezene, karnıyarık tohumu ve yeşil elma ile hem lezzetli hem de sağlıklı bir ödem söktürücü çay, gün boyu süren yorgunluğunuzu alır. Ödem Söktürücü Çay

Ödem neden olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl atılır? Saraçoğlu ödem kürü

Vücutta şişlik ya da kilo artışı anlamına gelen ödem günlük hareketlerin kısıtlanmasına neden olur. Genelde fiziki sorunlara yol açan ödemin ciddi hastalıkların da habercisi olduğu göz ardı edilmemelidir. Peki, ödem nedir ve neden olur? Ödemle ilgili her şeyi yazının devamında bulabileceksiniz.

Ödem Nedir?

Sabah uyandığı zaman yüzünde, kollarında ve vücudunda anormal şişlik görenler için ‘’ ödem nedir? ‘’ sorusu önem kazanmaktadır. Bazı etkenlere bağlı olarak vücuttaki bazı dokular normal dışı sıvı biriktirmektedir. Genelde cilt altında biriken bu sıvıya bağlı olarak bacaklar ya da akciğerlerde şişlik yani ödem görülür.

Daha çok sıcak dönemlerde artan ödem, tuz ve su tüketiminin arttığı her dönemde ortaya çıkmaktadır. Genelde eklem bölgeleri ile beraber eller, ayaklar, kollar, bacaklar ve bilekler ödemin görüldüğü yerlerdir. Şişlikler ile beraber kişilerde kilo artışı görülür. Buna bağlı olarak sabah ve akşam saatlerinde tartıldığınız zaman uçuk farklarla karşılaşabilirsiniz. Vücuttan atılması gereken suların birikmesi ve eklemlerde kendine yer bulması ile bu sorun meydana gelir.

Ödem Neden Olur?

Bu sorun ile çok sık karşılaşan kişiler ‘’ödem neden olur?‘’ sorusuna göre önlem almak isterler. Farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelen ödem kadınların hayatını olumsuz olarak etkilemektedir. Günlük yaşamı ciddi anlamda zorlaştıran ödemin nedenleri şu şekilde açıklanabilir:

Kan dolaşımı olmaması: Hareketli bir yaşam çok önemlidir. Ancak ofiste çalışmak gibi farklı nedenlere bağlı olarak spordan, yürüyüşten ve hareketsiz yaşamdan uzak kalmak kan dolaşımını yavaşlatır. Bu durumda metabolizma yavaşlar ve vücut su toplamaya başlar. Böylece ödem oluşur.

Tuz ve su tüketiminin artması: Ödemin en büyük zehri tuzdur. Tuzu çok fazla tüketmek en temel ödem sebebidir. Tuz nedeni ile vücudun su toplama oranı artar. Tuz dışında vücudun ihtiyacı olan miktardan daha fazla su tüketmek de ödeme neden olur.

Hava değişimi: Farklı bir iklime, sıcaklığa ya da bir anda soğuk yerlere gitmek ödeme neden olur.

Regl dönemi: Her ay düzenli olarak adet dönemine giren kadınlar bu dönemden ortalama 10 gün öncesinde şişlik yaşamaya başlarlar. Bu nedenle karın bölgesinde ödem oluşur.

Hamilelik dönemi: Hormonal değişikliklerin yaşandığı hamilelik döneminde vücut su ve tuz tutma miktarını artırır. Bu da ödem şişliklerine neden olur.

Ödem Belirtileri Nelerdir?

Ödemin farklı türleri vardır. Bu türlere göre ödem belirtileri değişir. Periferik yani çukur ödemi ve pulmoner ödem farklı nedenlere bağlı olarak oluşur. Bu yüzden belirtileri de farklıdır. Ancak genel anlamda ödemin belirtileri şunlardır:

  • Nefes darlığı
  • Nefes nefese uyanmak
  • Solunum güçlüğü
  • Genelde bacak ile kollardaki cildin alt dokusunun şişmesi
  • Gerilen ya da parlayan cilt
  • Karın boşluğunda şişlik
  • Ödemli kısımlara birkaç saniye el basılı tutulduğunda çukurluk oluşması
  • Yürümede zorlanma

Ödem rahatsızlığında görülen bu belirtiler nedeni ile doktora başvurulduğu zaman hastalığın teşhisi için bazı tetkikler yapılır. Fiziksel muayene sonrasında ödem teşhisi için yapılan testler şunlardır:

  • Karın – bacak ultrasonu
  • Göğüs röntgeni
  • Kan tahlili
  • İdrar tahlili
  • Karaciğer, kalp ve böbrek fonksiyonları testi
  • Manyetik rezonans görüntüleme

Ödem Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şişliğe neden olan soruna göre ödem tedavisi belirlenir. Karaciğere bağlı bir ödem oluştuğunda kişinin sigarayı bırakması istenir. Kroner kalp yetmezliğine bağlı bir ödem oluşursa tuz ve sıvı tüketimi kontrol altına alınır.

Ödem tedavisinde temel amaç, sıvının kan damarları içerisinde tutulmaya çalışılmasıdır. Kan damarlarının dışarıya sızmasına neden olan etmenler ortadan kaldırılır ve kan damarı duvarının nedenleri belirlenir.

Vücutta biriken fazla sıvının atılabilmesi için idrar sökücü ilaçlar verilir. Farklı etkilere sahip olan diüretikler sayesinde fazla sıvının vücuttan atılması ve sıvı oranının azalması sağlanır. Ödemin sağlığa birçok zararı bulunmaktadır. Bu nedenle tedavisinin aksatılmaması gerekir.

Ödem Nasıl Atılır? Doğal Çözümler?

Vücudun belirli noktalarında su birikmesine bağlı olarak meydana gelen ödem şişliği oluşmaktadır. Ödemin oluşmasını önlemek için öncelikle tuz tüketiminin azaltılması gerekir. Bir diğer etken de fazla su tüketimidir. Herkesin vücut ağırlığına göre alması gereken su miktarı belirlidir. Bu miktarın üzerinde su tüketmek sıvı birikimini artırır. Bir diğer önemli etken ise işlenmiş gıdalardır. İşlenmiş gıdalar yerine doğal beslenmeye önem verilmelidir. Ödem sorununa iyi gelen doğal çözümler şunlardır:

  • Papatya çayı
  • Kakule çayı
  • Maydanoz çayı
  • Rezene
  • Karahindiba yaprakları
  • Isırgan otu
  • Mısır püskülü

İbrahim Saraçoğlu Ödem Kürü

Her sağlık sorunu için etkili ve doğal kürler öneren İbrahim Saraçoğlu ödem kürü ile fazla şişkinliğinizden kurtulmanızı sağlar. Vücudunuzda biriken ödemin atılmasını sağlayan ve kilo vermenize yardımcı olan ödem kürü için malzemeler şunlardır:

  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım elma
  • 1 su bardağında maden suyu
  • Yarım limon
  • 1 tatlı kaşığında zencefil
  • 1 tane salatalık

Yukarıda sıralanan malzemelerin hepsi blenderden geçirilir ve gün içerisinde bir kere aç karına içilir. Emziren annelerin mutlaka doktora danışarak bu kürü uygulaması önerilir. Kür içerisine isteğe bağlı olarak taze nane ya da dereotu atılabilir.

Prof. İbrahim Saraçoğlu tarafından verilen ödem kürü tarifleri bu kadarla sınırlı değildir. Yukarıda verilen besinleri tüketmek istemiyorsanız hazırlamanız gereken malzemeler şunlardır:

Lahana ile kür yapmak için lahanaların dış yaprakları temizlenir ve 2 – 3 dal alınır. 3 su bardağı suda bekletilir ve tüketilir. Kiraz sapı kürü için 30 adet kiraz sapı ir bardak suda 5 dakika kaynatılır. Hazırlanan çay düzenli olarak tüketilmelidir. Kısa sürede etkisine sizlerde şaşıracaksınız

Ödem Attıran Çay Tarifi