boşanma davası karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır / Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Tebliğ Edilir?(Mükemmel cevap) - Sanatlı Bi Blog - İlham Verici Sanat

Boşanma Davası Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır

boşanma davası karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır

Karara çıkmış dosya ne zaman sonuçlanır hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. E Devlette dosya durumu karara çıkmış ne demek işte detaylar.

Yargılama sürecinin son adımı olarak görülen dosyanın karara çıkması, son kararın verildiği anlamını taşır. Davalı ya da davacı hangi taraf olursa olsun dosyanın karara çıkmasının ardından sonuçlanmasını beklemektedirler. Davanın karara çıkması demek dosya adına ilgili hâkim tarafından son kararın verildiğini gösterir yani dava artık bitmiştir. Dosyalarda karar yazma süresi durumu ceza mahkemelerinde 15 güne kadar devam edebilir ve hukuk mahkemelerinde ise 30 güne kadar devam etmektedir. Karar duruşması yapıldıktan sonra bir ay içerisinde kararın yazılması gerekmektedir ve bu karar yazıldıktan sonra taraflara dosya bildirildikten sonra istinaf süresince taraflar kanun yoluyla başvuru yapmazsa dosyanın sonuçlanması 2 ayı bulmaktadır.

Mahkeme Sonucu Nasıl Öğrenilir

E Devlette Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek

Davaların sonuçlarının görüntülenmesi için birçok alternatif bulunmaktadır. Dava tarafı olan kişiler bu işlemin nasıl yapıldığı hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla araştırma yapmaktadırlar. E-devlet uygulaması ile hızlıca davacı kendi dosyayı ile bilgileri E-devlet üzerinden görüntüleyebilmektedir. Uygulamadan ya da web sitesi üzerinden giriş yapıldığında Dava Dosyası Sorgula olarak arama yapıldığında adınıza kayıtlı davalar için bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Burada davacı olduğunuz davaya baktığınızda dosya durumu karara çıkmış yazısıyla karşılaşılması durumunda hâkimin davaya ilişkin son kararı verdiği ve artık davanın son bulduğu anlaşılmalıdır.

Uyap karara çıkmış ne demek

Dava dosyasına dair bilgilerin ve sonucun nasıl öğrenileceği vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasındadır. Dava kararı sorgulamak için E-devlet ve UYAP üzerinden bilgi alınabilir. Dosya numarasından dava ile ilgili açılış tarihi, dava günü ve saati gibi bilgiler öğrenilebilmektedir. Burada davalara bakarken, dosya durumu kararı çıkmış yazısı ile karşılaşılırsa artık sonuç belirlenmiş demektir.

Duruşma olmadan karara çıkmış ne demek

Vatandaşlar davacı olduğu mahkemenin sonuçlanmasını dört gözle beklemektedir ve sonucunun ne olacağını nereden öğrenebileceklerini araştırmaktadırlar. Davanın duruşma olmadan sonuçlanması da mümkündür burada kararı hakim vermektedir ve bakıldığında karara çıkmış yazısı görüldüğünde davanın son bulduğu artık kararının belirlendiği anlaşılmalıdır.

İstinafta Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır

İstinaf, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu düşünülerek başvurulan kanun yoludur. Burada başvuru yapıldığında kararda hukuka aykırı herhangi bir durum söz konusu mu diye tekrardan inceleme yapılmakta ve buna karşın yeni bir karar verilmektedir.

İstinaf Mahkemesinde, davalılardan birisi mahkemenin verdiği karara karşı gelmek amacı ile başvuru yapar ve bu mahkemelerce inceleme yapılır. Burada karar duruşmasından sonra bir ay içerisinde karar yazılır ve yazıldıktan sonra davalılara iletilir. Taraflar için istinaf süresi 7 gündür ve bu süre içerisinde herhangi bir başvuru yapılmazsa dosyanın sonuçlanması yaklaşık iki ay sürmektedir.

İş Mahkemesi Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır

İş Mahkemesi birçok çeşit davaya bakmaktadır. Genel olarak bakıldığında görevi işçi ve işveren arasında anlaşmazlıklarla ilgilidir. İşçi ve işveren arasında herhangi bir şekilde yaşanan uyuşmazlıkların çözülmesi görevi iş mahkemelerine aittir. Burada işçiler tazminatları için, izinleri için, işe iade davaları için başvuru yapabilmektedir. Genellikle davanın sonuçlanması 3 ya da 5 duruşma arasında değişim göstermektedir.

Boşanma Davası Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır

Boşanma davaları son zamanlar artış göstermektedir durum böyle olunca taraflar boşanma davası sürecini ve davanın sonuçlandırılmasının nasıl olacağını merak edip bir araştırma içerisine girmektedirler. Boşanma davası çekişmeli ya da anlaşmalı şekilde ilerleyebilir ve bu iki duruma göre davanın sonuçlanması süresi farklılık göstermektedir.

Taraflar dosya sorgusu yaptıklarında dosya durumu karara çıkmış yazısı ile karşılaşmalarında durumunda son kararın verildiğini anlamalılardır. Bu durumun kabul edilmesi, davacının davayı kazandığı ve boşanmanın başarılı şekilde gerçekleştiği anlamına gelmektedir. Dosyanın kararı çıkmasından sonra tarafların iki haftalık istinaf hakkı bulunmaktadır bu süreçte herhangi bir geri dönüş olmazsa karar kesinleşir ve dosya iki ay sonucunda sonuçlanır.

Karara Çıkmış Dosya Sorgulama

Günümüzde hukuki süreçler internet üzerinden takip edilebilir haldedir bu durum yoğunluğu azaltmaktadır ve dava ile ilgili bilgilere kolayca ulaşılabilmektedir. Dava ile ilgili kararları sorgulama işlemleri UYAP Vatandaşlık Sistemi üzerinden, E-devlet üzerinden ve ilgili kurumlara dilekçe verilerek yapılabilmektedir.

Adliyeye Dilekçe Nasıl Yazılır

Soyisim Değişikliği Nasıl Yapılır

Hükümlülere Para Yardımı

Cezaevi Müdürü Nasıl Olunur

Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır? Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Contents

Karara çıkmış dosya ne zaman kapanır?

Davası karara çıkmış ifadesinin anlamı, nihai kararın verilmiş olduğunu gösterir. Yani aynı zamanda son karar olarak da ifade etmek mümkün. Bu durum ceza mahkemelerinde 15 gün, hukuk mahkemelerinde ise 30 günü bulabilir.

Karara çıkmış dosya nasıl öğrenilir?

Dava dosyasına ait detaylar UYAP Vatandaş portalından detaylı şekilde öğrenilir. Dosya numarasından davanın açılış tarihine, dava türünden duruşma gününe ve saatine kadar öğrenilir. Eğer dosya durumu kararı çıkmış ise karar sonucu da öğrenilir. Avukatlar sonuçları UYAP Avukat portalından takip edebilirler.

Mahkeme gerekçeli karar nasıl öğrenilir?

Dava Karar Sorgulama

  1. Dilekçe verilerek ilgili kurumlara başvuru yapılması
  2. UYAP bilgi bankasından sorgulama yapılması ve bilgi alınması
  3. funduszeue.infoe,funduszeue.info adresi ya da E-Devlet Sisteminden sorgulama işlemlerinin yapılması

E devlette dosya durumu karara çıkmış ne demek?

Davacı olunan bir dosya ile ilgili kararlar e &#; devletten takip edilebilmektedir. Davacı kendi dosyasının durumunu öğrenmek için e &#; devlet uygulamasına girdiğinde dosya durumu karara çıkmış ifadesinde hâkimin ilgili davaya konu olmuş olay ile ilgili karara vardığını, davayı bitirdiğini anlamalıdır.

Gerekçeli karar ne kadar sürede çıkar?

Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır. İdare ile vergi mahkemelerinde de yine bu süre bir ay olarak belirlenmiştir.

Dava dosyasının içeriğini nasıl öğrenebilirim?

Sistemine “funduszeue.info” adresinden giriş yapabilirler. E-Devlet şifresi, mobil imza ya da Elektronik İmza ile sisteme giriş yapılabiliyor. e-Devlet şifresi ile giriş yapanlar UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebiliyor.

Vasi kararı e devlette görünür mü?

&#; Vasi atandığına ilişkin mahkeme kararının onaylı bir suretinin ibraz edilmesi, &#; Kimliğin ibraz edilmesi, &#; e &#; Devlet Kapısı şifre taahhütnamesinin vasi tarafından, vasi olarak imzalandığının şerh düşülerek imzalanması durumunda e &#; devlet şifresi vasi olarak alınabilmektedir.

Mahkemeden aldığım cezayı nasıl öğrenebilirim?

funduszeue.info sorgu ekranından adınıza açılmış veya açtığınız davalar, bu davaların yayınlanan sonuçları üzerinden var olan mahkemelerinizin bilgilerini öğrenebilir ve dosya takibi yapabilirsiniz. Dosya no ile sorgulama ve mahkeme gününü öğrenmek gibi işlemler de bu ekrandan gerçekleştirilebilir.

Uzaklaştırma kararı e devlette görünür mü?

Uzaklaştırma Kararı E &#; devlet Üzerinden Görünür Mü? Yukarıda açıkladığımız üzere koruma kararları değişik işi dosyası niteliğindedir. Bu sebeple bu yöndeki kararların e &#; devlet üzerinden görünmesi mümkün değildir.

Mahkeme gerekçeli karar nasıl tebliğ edilir?

Gerekçeli karar son celsede yani hükmün açıklandığı celsede hakim önünde hazır iseler kendilerine en son bildirdikleri adrese tebliğ edilir. Tebliğ alındığı tarih yasal sürenin başladığı tarihtir. Ancak hüküm yüzüne karşı okunan kişilere tebliğ yapılmaz.

Açılan bir dava e devlette ne zaman görülür?

Açılan bir dava normal şartlarda bir haftalık zaman diliminde e &#; devlet sisteminde görülür. Bazen gün içerisinde dahi görüldüğü olur.

Yakalama kararı nereden öğrenilir?

Yakalama kararı, adli sicil kaydında görülemez. Çünkü, yakalama kararı yargılama neticesinde kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayanmamaktadır. Yakalama kararı, GBT&#;de görülür. UYAP sistemine işlendiği için kişinin hakkında yakalama kararı olduğunu tüm adli ve kolluk birimleri tarafından görülebilir.

Boşanma davası karara çıktıktan sonra ne olur?

Boşanma kararının kesinleşmesi ve temyiz 15 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Hakimin vermiş olduğu gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Taraflar belirlenmiş olan temyiz süresinde temyiz etmezlerse, boşanma kararı kesinleşmiş olacaktır. İtiraz olmaması halinde mahkeme tarafından kesinleşme şerhi hazırlanır.

E devlette duruşma günü verildi ne demek?

UYAP sistemi üzerinden &#; duruşma evrakı hazırlandı&#; biçimindeki bir ifade görüldüğünde bunun anlamı duruşmanın yapıldığı ya da yeni duruşma günün verildiğidir.

Boşanma kağıdı alınmazsa ne olur?

Güncel hukuki düzenlemelere göre bu karar siz ayrıyetten yazılı olarak talep etmediğiniz takdirde tebliğe çıkartılmaz. Karar tebliğ edilmediğinde karar karşı tarafça temyiz edilemez veya kesinleşemez. Yani karar tebliğ edilmediği sürece sonuç doğurmaz.

Bo&#;anma Davas&#; Sonras&#; Süreci ve &#;&#;lemleri

Öncelikle mahkeme, k&#;sa karar sonras&#; gerekçeli olarak bo&#;anma karar&#;n&#; yazacakt&#;r. Gerekçeli karar, mahkeme taraf&#;ndan verilen karardan sonra bir ayl&#;k yasal süre içerisinde yaz&#;lmas&#; zorunlulu&#;u bulunmaktad&#;r. Gerekçeli karar ile k&#;sa karar çeli&#;memeli, ayn&#; olmal&#;d&#;r. Gerekçeli kararda, davac&#;n&#;n davay&#; neden açt&#;&#;&#;, taleplerinin ne oldu&#;u, delil olarak neler bildirdi&#;i ve daval&#;n&#;n ise savunmadaki beyanlar&#; ile delillerinin ne oldu&#;unu özetlemektedir. Bunun yan&#;nda gerekçeli kararda, dava a&#;amas&#;nda neler oldu&#;u, delillerin de&#;erlendirilmesi yer alarak vermi&#; oldu&#;u karar&#;n gerekçesi belirtilecektir. Kararda, hangi delile dayanarak karara vard&#;&#;&#; da ayr&#;nt&#;l&#; olarak belirtilmektedir. Görüldü&#;ü üzere gerekçeli karar, k&#;sar karar sonras&#; etrafl&#;ca yaz&#;lan bir karard&#;r. Gerekçeli karar yaz&#;lmadan dosyan&#;n kesinle&#;tirilmesi için herhangi bir ad&#;m ya da yola ba&#;vurulamaz.

Anla&#;mal&#; bo&#;anma davas&#;nda da ayn&#; durum geçerlidir. Anla&#;mal&#; bo&#;anma davas&#;nda taraflar, duru&#;maya girip tutana&#;a bo&#;anma karar&#; yaz&#;lsa dahi karar kesinle&#;mi&#; olmayacakt&#;r. Anla&#;mal&#; bo&#;anma protokolü, mahkeme taraf&#;ndan duru&#;mada taraflar huzurunda tutana&#;a geçirilir. Ancak yine de mahkeme taraf&#;ndan verilen k&#;sa karar sonras&#;, gerekçeli karar, k&#;sa karardan itibaren yasal süre olan bir ay içerisinde yaz&#;lmal&#;d&#;r. Gerekçeli karar&#;n yaz&#;lmas&#;ndan sonra taraflara gerekçeli karar tebli&#; edilecektir. Tebli&#;den itibaren yasal süre içerisinde taraflarca itiraz edilmeyen karar kesinle&#;mi&#; olacakt&#;r.

Mahkeme gerekçeli karar&#; taraflara tebli&#;e ç&#;kar&#;lacakt&#;r. Usulüne göre tebligat yap&#;ld&#;ktan sonra taraflar&#;n karara kar&#;&#; temyiz süresi i&#;lemeye ba&#;layacakt&#;r. Tebligat a&#;amas&#; ile zaman kaybetmek istemeyen taraflar ya da taraflar&#; gelemiyorsa taraflar&#;n vekilleri karar&#;, elden tebli&#; alabilmektedir. Karar&#;n posta yolu ile tebli&#;e ç&#;kar&#;lmas&#; taraflar ad&#;na kaybedecek bir zaman ise taraflar, davan&#;n kesinle&#;mesinin h&#;zlanmas&#; ad&#;na kalemden elden tebligat al&#;nabilmektedir. Gerekçeli karar&#;n taraflara tebli&#; edilmesinden sonra her iki taraf da karara itiraz etmezlerse itiraz süresi bittikten sonra karar kesinle&#;mi&#; olacakt&#;r.

Mahkeme karar için kesinle&#;me &#;erhi haz&#;rlayacak, Nüfus Müdürlü&#;üne bo&#;anma bildiriminde bulunacakt&#;r.

Gerekçeli karar&#;n yaz&#;lmas&#;nda sonra taraflar temyizden feragat ettiklerine dair mahkemeye dilekçe verirlerse karar&#;n kesinle&#;mesini h&#;zland&#;rm&#;&#; olacaklard&#;r.

Taraflara ula&#;an karar sonucu e&#;lerden biri ya da her ikisi bo&#;anma karar&#;na kar&#;&#; temyiz yoluna ba&#;vurduklar&#; takdirde karar kesinle&#;emez. Temyiz yoluna ba&#;vurduktan sonra mahkeme karar&#; onarsa karar kesinle&#;ecektir.

Mahkemenin Vermi&#; Oldu&#;u Karara &#;tiraz Yolu

(&#;stinaf, Bölge Adliye Mahkemesi)

Bo&#;anma davas&#; sonuçlanan ve gerekçeli karar&#; yaz&#;lan mahkeme karar&#;na kar&#;&#; taraflar&#;n her ikisi ya da birisi karara itiraz etme hakk&#; bulunarak dosyan&#;n bir üst merciye gönderilmesini talep edebilmektedir. Taraflara tebli&#; edilen gerekçeli karara itiraz süresi, taraflara tebli&#;den itibaren 14 gündür. Bu süre içerisinde itiraz edilmedi&#;i takdirde karar, kesinle&#;mi&#; olacakt&#;r.

Yerel mahkemenin vermi&#; oldu&#;u karara itiraz edilecek olan mahkeme Bölge Adliye Mahkemeleridir. Di&#;er ad&#;yla istinaf mahkemeleridir. &#;stinaf mahkemeleri, ilk derece mahkemesinin vermi&#; oldu&#;u nihai karara kar&#;&#; ba&#;vurulan kanun yoludur. &#;lk derece mahkemesinin vermi&#; oldu&#;u karara itiraz eden taraf, karara itiraz&#;n&#;n gerekçelerini gösterdi&#;i takdirde, istinaf incelemeyi bu nedenlere göre de yapacakt&#;r. Ancak itiraz eden taraf, yeni bir iddia ya da savunma ileri süremez. Mahkemenin vermi&#; oldu&#;u karar, mahkeme esnas&#;nda öne sürülen iddia ve savunmalara göre verilmi&#;tir. Ayn&#; durum deliller için de geçerli olup yeni bir delil sunma itiraz yolunda öne sürülemeyecektir.

&#;stinaf mahkemesinde, yerel mahkemenin vermi&#; oldu&#;u karar denetlenecek ve mahkemenin yerinde bir karar verip verilmedi&#;i incelenecektir. &#;stinaf mahkemesi, gerekli gördü&#;ü vakit mahkemenin vermi&#; oldu&#;u karar üzerine yeniden inceleme yapabilecektir. &#;stinaf mahkemesi, yerel mahkeme taraf&#;ndan toplanan delili yeniden toplama ya da tan&#;klardan birisinin yeniden dinleyebilir veya dilekçedeki tebligat&#;n usulsüz oldu&#;unu belirtip tebligat&#;n yeniden ç&#;kar&#;lmas&#;n&#; talep edebilir.

&#;stinaf Mahkemesi Taraf&#;ndan Verilecek Olan Kararlar

  • &#;lk derece mahkemesinin vermi&#; oldu&#;u karar&#;n kald&#;r&#;lmas&#; ve davan&#;n esastan reddine karar&#;n&#; verebilir. Davac&#; taraf&#;n açm&#;&#; oldu&#;u davan&#;n kabulüne karar vermi&#; ise verilen karar, esastan reddedilecektir.
  • &#;lk derece mahkemesi taraf&#;ndan verilen karar&#;n kald&#;r&#;larak düzeltilmesi karar&#; verebilecektir. Mahkemenin vermi&#; oldu&#;u kararda, usulen ve esasen bir ayk&#;r&#;l&#;k olmad&#;&#;&#; kanaatine varm&#;&#; ancak gerekçesinde hata yap&#;lm&#;&#; ise yaln&#;zca karar&#;n düzeltilmesine karar vermektedir. Buna örnek ise bo&#;anma davas&#;nda, davac&#;n&#;n davas&#; kabul görmü&#; ve daval&#; kusurlu bulunmu&#; ancak gerekçesinde kusurlu bulunan davran&#;&#;lar yanl&#;&#; tan&#;mlanm&#;&#; ise istinaf düzeltme karar&#; verebilecektir.
  • Yerel mahkemenin vermi&#; oldu&#;u karar, istinaf mahkemesi taraf&#;ndan yerinde görüldü&#;ü takdirde istinaf yoluna ba&#;vuran&#;n ba&#;vurusunun reddine olarak karar verecektir. Taraflar istinaf ba&#;vurusuna yasal süre içerisinde ba&#;vurmam&#;&#; ise de ayn&#; sonuçla kar&#;&#;la&#;&#;lacakt&#;r.

Yerel mahkemenin vermi&#; oldu&#;u karar, yanl&#;&#; bulunursa ilk derece mahkemesi kald&#;r&#;larak yeni bir karar verilmesi sa&#;lanacakt&#;r. &#;stinaf mahkemesi, mahkemenin vermi&#; oldu&#;u karar&#; k&#;smen ya da tamamen kald&#;rma durumunda dava hakk&#;nda gerekli karar&#; verecektir.

&#;stinaftan ilk derece mahkemesinin vermi&#; oldu&#;u kararda hukuka ayk&#;r&#;l&#;k tespit edilmemi&#; ise karar kesinle&#;memi&#; olacakt&#;r. Üstelik verilen kararda temyiz yolu aç&#;k ise ve karar&#;n istinaftan gelmesi sonras&#; temyize ba&#;vurulmu&#; ise karar kesinle&#;meyecektir. Temyiz süresinde itiraz edilmemi&#; ya da temyiz edilmi&#; ve Yarg&#;tay onama karar&#; vermi&#; ise karar kesinle&#;mi&#; olacakt&#;r.

Yarg&#;tay, istinaf mahkemesi taraf&#;ndan al&#;nan karar&#; yaln&#;zca hukuki yönden inceleyecektir. Bu nedenle Yarg&#;tay, istinaf mahkemesinin vermi&#; oldu&#;u karara kar&#;&#; ya onama ya da bozma karar&#; verecektir.

Bo&#;and&#;k Dosya Temyize Gitti, Temyizden Ne Zaman Döner?

Bo&#;and&#;ktan sonra temyize giden dosyalar&#;n mahkemeye ne kadar sürede dönece&#;i konusunda kesin bir süre verilemez. Üst dereceli mahkemelerin i&#; yo&#;unlu&#;una göre de&#;i&#;iklik göstermektedir. Ancak Bölge Adliye Mahkemelerine giden dosyalar ilk aç&#;ld&#;&#;&#; vakit, genellikle ay içerisinde karara ç&#;kmakta iken uygulamada dosya birikti&#;inden bir ya da bir buçuk y&#;l&#; bulabilmektedir.

&#;stinaf mahkemesinden dönen karar, istinaf ba&#;vurusunun reddine karar vermemi&#; ise karar kesinle&#;tirme i&#;lemleri yapt&#;r&#;lamayacakt&#;r. Nitekim istinaftan gelen dosya ad&#;na verilen karar ad&#;na temyiz yolu aç&#;k ise dosya Yarg&#;taya gönderilecektir. Yarg&#;taya gönderilen dosyalar ad&#;na verilecek olan kararlar ise bir y&#;ldan az sürmemektedir. Yarg&#;tayda da bir ya da bir buçuk y&#;l kadar sürmektedir.

Dosya Yarg&#;tayda &#;ken Bo&#;anmaktan Vazgeçme? (Dosya Yarg&#;taydayken Davadan Vazgeçme)

Aile mahkemesinde görülmekte olan bo&#;anma davan&#;z Yarg&#;tayda ise bo&#;anma dosyan&#;z henüz kesinle&#;memi&#; demektir. Ayn&#; zamanda art&#;k yeni düzenleme ile bo&#;anma davas&#;n&#;n karara ç&#;kmas&#; ile itiraz yolu olan istinaf mahkemeleridir. Bu nedenle istinaf mahkemesinde, di&#;er ad&#;yla bölge adliye mahkemesinde olan dosya henüz kesin bir karara varmam&#;&#; demektir. Mahkeme taraf&#;ndan verilen karar, kesinle&#;ene kadar dosyadan feragat edilebilir. Bo&#;anma dosyan&#;z bölge adliye mahkemelerinde ya da istinafta ise dosya kesinle&#;memi&#; demektir, dosya kesinle&#;medi&#;inden dosyadan feragat edilebilmektedir.

Bo&#;and&#;ktan Sonra Kimlikteki Medeni Hal Nas&#;l De&#;i&#;tirilebilir?

Bo&#;anma dosyas&#;nda mahkeme taraflar&#;n bo&#;anmas&#;na karar vermi&#;, verilen karar kesinle&#;mi&#; ise kimlikteki medeni halin de&#;i&#;iminden bahsedilebilecektir. Bo&#;anma davas&#; sonuçlanm&#;&#; ve mahkeme taraflar&#;n bo&#;anma talebini reddetmi&#; ya da taraflar hakk&#;nda ayr&#;l&#;k karar&#;na varm&#;&#; ise taraflar&#;n bo&#;anmas&#; gerçekle&#;memi&#; olacakt&#;r. Taraflar&#;n resmi olarak evlili&#;inin bitmesi ad&#;na taraflar hakk&#;nda bo&#;anma karar&#; verilmi&#; ve karar kesinle&#;mi&#; olacakt&#;r. Ancak ilk derece mahkemesinin vermi&#; oldu&#;u karar, istinafta ya da Yarg&#;tay’da ise taraflar&#;n evlili&#;i bitmemi&#; olacakt&#;r.

Ancak baz&#; mahkemeler uygulamada, karar&#;na itiraz edilmi&#; olsa dahi taraflar&#;n yaln&#;zca bo&#;anma karar&#;n&#; kesinle&#;tirebilmektedir. &#;öyle ki; mahkeme taraf&#;ndan verilen bo&#;anma karar&#;na taraflar itiraz etmiyor ancak bo&#;anmaya ba&#;l&#; verilen di&#;er kararlara (tazminat, nafaka, velayet gibi) dair verilen karara kar&#;&#; itiraz edilmi&#; ise bo&#;anma kesinle&#;tirebilmektedir. Taraflar, istinaf yoluna ba&#;vurduklar&#; dilekçede, bo&#;anma karar&#;na dair itiraz yoluna gitmediklerini ve bo&#;anma karar&#;n&#; kesinle&#;tirmek istediklerini aç&#;k olarak belirtmelidir. Yarg&#;tay, mahkeme taraf&#;ndan verilen karar&#;n&#;n tamam&#; kesinle&#;meden taraflar ad&#;na verilen bo&#;anma karar&#;n&#;n kesinle&#;tirilmemesi gerekti&#;i görü&#;ündedir. Bu nedenle de çok az say&#;da mahkeme kalemi, bo&#;anma karar&#;n&#;n kesinle&#;tirmesine dair böyle bir uygulama yapmaktad&#;r.

Karar&#;n kesinle&#;mesi üzerine mahkeme taraf&#;ndan bir hafta içerisinde Nüfus Müdürlü&#;üne bo&#;and&#;klar&#;na dair bildirimde bulunulur. Bildirim sonras&#; nüfustan kimlik de&#;i&#;imi yap&#;labilecektir. Nüfus Müdürlü&#;üne yap&#;lacak olan bildirim, vatanda&#; taraf&#;ndan de&#;il, kalem taraf&#;ndan yap&#;lacakt&#;r. Vatanda&#; yaln&#;zca müzekkerenin Nüfus Müdürlü&#;üne ula&#;mas&#; sonras&#; i&#;lemlerini yapt&#;rmak için ba&#;vuruda bulunabilecektir.

Bo&#;and&#;ktan Sonra Kad&#;n E&#;inin Soyad&#;n&#; Kullanabilir Mi?

Kad&#;n evlenmek ile kocas&#;n&#;n soyad&#;n&#; almaktad&#;r. Kad&#;n, bo&#;and&#;ktan sonra evlilik öncesi soyad&#;n&#; yeniden almaktad&#;r.

Türk Medeni Kanunu’nda kad&#;n&#;n bo&#;and&#;ktan sonra eski e&#;inin soyad&#;n&#; kullanmas&#; için belli ko&#;ullar s&#;ralam&#;&#;t&#;r. Kad&#;n&#;n kocas&#;n&#;n soyad&#;n&#; kullanmas&#;nda menfaatinin oldu&#;unu ve bunun eski e&#;ine zarar vermeyece&#;ini ispatlad&#;&#;&#; takdirde mahkeme kad&#;n&#;n bu soyad&#;n&#;n kullanmas&#;na izin verir.

Kad&#;n&#;n kocas&#;n&#;n soyad&#;n&#; bo&#;anma sonras&#;nda kullanmas&#;nda menfaati olmas&#; önemli bir &#;artt&#;r. Evlenerek kocas&#;n&#;n soyad&#;n&#; alan kad&#;n, kocas&#;n&#;n soyad&#; ile tan&#;nm&#;&#; ve isim yapm&#;&#; ise kad&#;n&#;n menfaati olmu&#; olacakt&#;r. Bunun yan&#; s&#;ra Yarg&#;tay, kad&#;n&#;n kocas&#;n&#;n soyad&#; ile üniversite diplomas&#; almas&#;, yüksek lisans tezinde ya da sertifika gibi belgelerde kocas&#;n&#;n soyad&#;n&#;n geçmesinde de menfaati bulundu&#;u kanaatine varm&#;&#;t&#;r.

Bo&#;anma davas&#; esnas&#;nda soyad&#;n&#; kullanmaya devam etmesi konusunda talep etmesi gerekmektedir.

Taraflar anla&#;mal&#; bo&#;anma yolu ile bo&#;anma yolunu tercih etmi&#; ve kad&#;n, kocas&#;n&#;n soyad&#;n&#; hala kullanmak istiyor ise protokol maddesine mutlaka eklenmelidir. Anla&#;mal&#; bo&#;anma karar&#; verilecek olan duru&#;mada, mahkeme taraf&#;ndan protokol tutana&#;a geçirilmeli ve gerekçeli kararda da bu hususun yaz&#;l&#;p yaz&#;lmad&#;&#;&#; özellikle bak&#;lmal&#;d&#;r.

Bo&#;anma davas&#;ndan sonra kad&#;n, kocas&#;n&#;n soyad&#;n&#; almak ad&#;na bo&#;anma hükmünün kesinle&#;mesinden itibaren bir y&#;l içerisinde dava açmal&#;d&#;r. Bo&#;anma hükmünün kesinle&#;mesinden itibaren bir y&#;l içerisinde dava aç&#;lmaz ise dava açma hakk&#; zaman a&#;&#;m&#;na u&#;rayacakt&#;r.

Bo&#;and&#;ktan Sonra Kad&#;n Çocu&#;una Soyad&#;n&#; Verebilir Mi?

Soyad&#;, ki&#;ilerin kimli&#;ini belirlemede önemli olan bir unsurdur. Kad&#;nlar, bo&#;and&#;ktan sonra e&#;inin kullanm&#;&#; oldu&#;u soyad&#; da kalkar ve evlenmeden önceki soyad&#;n&#; kullanmaya ba&#;larlar. Baz&#; durumlarda, bo&#;anma halinde kocas&#;n&#;n soyad&#;n&#; kullanmak isteyen kad&#;n &#;artlar&#;n olmas&#; halinde kocas&#;n&#;n soyad&#;n&#; kullanmaya devam edebilecektir.

Ancak bo&#;anan kad&#;n kocas&#;n&#;n soyad&#;n&#; almam&#;&#; ise çocuk baban&#;n soyad&#;n&#; kullanmaya devam edecektir. Velayet hakk&#; kendisine verilen kad&#;n çocu&#;un soyad&#;n&#;n kullanmas&#; konusunda bir tasarruf yetkisine sahip de&#;ildir. Anne, çocuk ile farkl&#; soyad&#;n&#; kulland&#;&#;&#; için resmi ve günlük i&#;lerde problemlerle kar&#;&#;la&#;abilmektedir. Bu nedenle anneler, mutlaka yanlar&#;nda kesinle&#;mi&#; bo&#;anma karar&#;n&#; da ta&#;&#;mak zorunda kalmaktad&#;r. Annelerin böyle bir problem ya&#;amamas&#; ad&#;na, annelere çocuklar&#;n soyad&#;n&#; de&#;i&#;tirme hakk&#; tan&#;nm&#;&#;t&#;r. Yarg&#;tay Hukuk Genel Kurulu, annenin çocu&#;un soyad&#;n&#; vermesi ad&#;na talebini kabul etmi&#;tir.

&#;stinaf Dilekçe Örne&#;i

Bölge Adliye Mahkemesi &#;lgili Hukuk Dairesi Ba&#;kanl&#;&#;&#;na

Gönderilmek Üzere

&#;stanbul ( ). Aile Mahkemesine

Dosya No : …/… Esas

Karar No : …/… Karar

&#;stinaf Ba&#;vurusunda Bulunan: Ad Soyad

Vekili: Av. Ad Soyad

Daval&#;: Ad Soyad

Konu: &#;stanbul ( ). Aile Mahkemesinin …/… Esas, …/… Karar numaral&#; dosya üzerinden verilen karara kar&#;&#;l&#;k itirazlar&#;m&#;z&#;n sunulmas&#;d&#;r.

Aç&#;klamalar:

1-) Taraflar aras&#;nda görülen bo&#;anma davas&#;nda, ilk derece mahkemesi davac&#; müvekkilin açm&#;&#; oldu&#;u davan&#;n reddine karar&#;n&#; vermi&#;tir.

2-) Daval&#;, davac&#;n&#;n bo&#;anma talebine kar&#;&#;l&#;k bo&#;anmak istemedi&#;ini ve e&#;ini halen sevdi&#;ini belirtmi&#;tir. &#;lk derece mahkemesi, taraflar&#;n evlili&#;inin sona ermedi&#;ine karar vererek davac&#;n&#;n davas&#;n&#; reddetmi&#;tir.

3-) Davac&#; müvekkile kar&#;&#; daval&#;n&#;n defalarca fiziksel &#;iddet uygulad&#;&#;&#; ve fiziksel &#;iddeti ispatlar nitelikteki darp raporlar&#; dosya içerisinde mevcuttur. Bunun yan&#;nda davac&#; müvekkili, daval&#;n&#;n defalarca evden kovdu&#;una dair görgü tan&#;klar&#; da mahkemede beyanda bulunmu&#;tur. Duru&#;madaki beyanlar&#; ile bu durumun ispat&#; da mahkeme dosyas&#; içerisindedir.

4-) &#;lk derece mahkemesinin vermi&#; oldu&#;u karar yersiz ve hukuka ayk&#;r&#; oldu&#;undan itiraz yoluna ba&#;vurulmu&#;tur.

Sonuç ve &#;stem: Yukar&#;da aç&#;klanan nedenlerle yerel mahkemenin vermi&#; oldu&#;u karara kar&#;&#;l&#;k itirazlar&#;m&#;z&#;n kabul edilerek mahkemenin karar&#;n&#;n kald&#;r&#;lmas&#;n&#; sayg&#;lar&#;m&#;zla vekaleten talep ederiz.

Davac&#; Vekili

Av. Ad Soyad

&#;mza

S&#;k Sorulan Sorular

Bo&#;anmadan kaç ay (ne kadar süre) sonra evlenilebilir?

Bo&#;anmadan sonra hemen evlenme durumu kad&#;n ve erkek e&#; için de&#;i&#;mektedir. Bo&#;anma karar&#;n&#;n verilmesinden sonra erkek e&#;in bekleme süresi bulunmamaktad&#;r. Erkek, hemen evlenebilir. Ancak kad&#;nlar, soy ba&#;&#;n&#;n kar&#;&#;mamas&#; için karardan itibaren gün beklemelidir.

Bo&#;anmadan sonra mal davas&#; nas&#;l olur?

Bo&#;anma davas&#;nda taraflar&#;n bo&#;anma karar&#; kesinle&#;meden mal payla&#;&#;m&#; davas&#; görülmemektedir. Mal payla&#;&#;m&#; davas&#;, bo&#;anma davas&#; ile ayn&#; zamanda aç&#;lm&#;&#; ise bo&#;anma davas&#;n&#; bekletici mesele yapmaktad&#;r. Bo&#;anma davas&#; sona ermeden mal payla&#;&#;m&#; davas&#; karar veremez. Bu nedenle bo&#;anmadan sonra mal payla&#;&#;m&#; davas&#; görülecektir.

Bo&#;anmadan sonra i&#;tirak nafakas&#; nas&#;l olur?

&#;&#;tirak nafakas&#; çocuklar ad&#;na ödenen nafaka oldu&#;undan kamu düzeninden gelmektedir. Bo&#;anma davas&#;nda velayeti alan ebeveyn, i&#;tirak nafakas&#; talebinde bulunmam&#;&#; ise bo&#;anma davas&#;ndan sonra istedi&#;i zaman i&#;tirak nafakas&#; talebinde bulunabilir. Bo&#;anmadan sonra i&#;tirak nafakas&#; talebiyle velayeti alan ki&#;i dava açabilir.

Bo&#;anmadan sonra itiraz süresi ne kadard&#;r?

Bo&#;anma davas&#;n&#;n karara ç&#;kmas&#;ndan sonra mahkemenin karar&#; gerekçelendirmesi gerekmektedir. Gerekçeli karar&#;n yaz&#;lmas&#;ndan itibaren her iki tarafa da karar tebli&#; edilecektir. Bo&#;anma davas&#;na itiraz süresi tebli&#;den itibaren ba&#;layacakt&#;r, bu nedenle tebli&#;den itibaren iki haftal&#;k süre içerisinde itiraz etme hakk&#; bulunmaktad&#;r.

Bo&#;anmadan sonra aç&#;lan tazminat davas&#; nas&#;l olur?

Bo&#;anma nedeniyle tazminat bo&#;anma davas&#; ile birlikte olabilece&#;i gibi ayr&#; bir tazminat davas&#; ile de talep etmek mümkündür. Ancak bo&#;anmadan sonra aç&#;lacak olan tazminat davas&#;n&#;n belli bir süre içerisinde aç&#;lmas&#; gerekmektedir. Bo&#;anma nedeniyle maddi ve manevi tazminat, bo&#;anma karar&#;n&#;n kesinle&#;mesinden itibaren 1 y&#;l içerisinde aç&#;labilir.

Bo&#;anmadan sonra aç&#;lan katk&#; pay&#; davas&#; nas&#;l olur?

Bo&#;anma davas&#; sona ermeden katk&#; pay&#; davas&#; sonuçlanmayacakt&#;r. Bo&#;anma davas&#; görülürken ayr&#; olarak aç&#;lan katk&#; pay&#; alaca&#;&#; davas&#; ya da bo&#;anma davas&#; ile birlikte aç&#;lan katk&#; pay&#; davas&#; bo&#;anma karar&#;n&#;n kesinle&#;mesini bekleyecektir. Bu nedenle bo&#;anmadan sonra katk&#; pay&#; alaca&#;&#;n&#;n aç&#;lmas&#; ile bo&#;anma davas&#; görülürken dava aç&#;lmas&#; aras&#;nda çok fark bulunmamaktad&#;r.

Bo&#;anmadan sonra temyiz ne kadar sürer?

Bo&#;anma davas&#;nda ç&#;kan karar, taraflardan birini ya da her iki taraf&#; da memnun etmeyen bir karar olabilmektedir. Bu nedenle Yarg&#;tay, temyiz yoluna ba&#;vurulmaktad&#;r. Yarg&#;taya gönderilmesinden sonra dosyan&#;n temyizden gelmesi 1 ila 1,5 y&#;l kadar sürmektedir.

Bo&#;and&#;ktan sonra psikolojik destek sunuluyor mu? (psikoloji nas&#;l olur?)

Bo&#;anma karar&#;n&#;n verilmesi ve bo&#;anma süreci gibi her türlü durumlar ki&#;inin psikolojik durumunu etkileyebilmektedir. Bo&#;anma sonras&#;ndan evlilik hayat&#;ndaki uyumu ve düzeni kaybetti&#;inden veya evlilik içerisinde ya&#;ad&#;&#;&#; olaylar nedeniyle ki&#;i psikolojik destek ihtiyac&#; duyabilmektedir. Ancak bo&#;anma sonras&#;nda ücretsiz destek sunan bir merkez bulunmamaktad&#;r.

Bo&#;anmadan sonra aile konutunun durumu ne olur?

Aile konutu &#;erhi konulmas&#; karar&#; bo&#;anma davas&#;n&#;n sona ermesi, karar&#;n kesinle&#;me tarihine kadar sürmektedir. Aile konutu &#;erhi, bo&#;anma karar&#;n&#;n kesinle&#;mesi ile son bulacakt&#;r. Bo&#;anman&#;n kesinle&#;mesi aile konutuna dair kira sözle&#;mesinin feshi ya da sat&#;m&#; konusu normal konut gibi prosedürde i&#;leyecektir.

Bo&#;and&#;ktan sonra çocu&#;un soyad&#; ne olur?

Bo&#;anma karar&#; ile mü&#;terek çocu&#;un velayet hakk&#; anneye de babaya da verilse çocuk babas&#;n&#;n soyad&#;n&#; kullanacakt&#;r. Ancak çocu&#;un annesi, çocu&#;un soyad&#;n&#;n kendi soyad&#;n&#;n olmas&#; için dava açma hakk&#;na sahiptir. Anne çocu&#;un soyad&#;n&#;n kendi soyad&#; olarak kullan&#;lmas&#; için isim de&#;i&#;tirme davas&#; açabilir.

Bo&#;anmadan sonraki hukuki süreç nas&#;l i&#;ler?

Bo&#;anma sonras&#;nda bo&#;anma karar&#;n&#;n kesinle&#;me prosedürü i&#;leyecektir. Her iki tarafa karar tebli&#; edilecek, tebli&#;den itibaren karara itiraz edilmez ise karar kesinle&#;ecektir. Taraflar ad&#;na verilen bo&#;anma karar&#;n&#;n ilgili nüfus birimine gönderilmesi mahkeme kalemi taraf&#;ndan gerçekle&#;tirecek ve bekar olarak medeni durum kayd&#; nüfus taraf&#;ndan yap&#;lacakt&#;r.

Bo&#;anmadan sonra ortak velayet nas&#;l oluyor?

Ortak velayet, evli olan çiftlerin çocuk ad&#;na kulland&#;klar&#; velayettir. Türkiye’de ortak velayete ili&#;kin bir kanun hükmü bulunmad&#;&#;&#;ndan mahkeme taraf&#;ndan ortak velayete ili&#;kin karar verilmemektedir. Çok nadir ve özel durumlarda birden fazla ortak velayet karar&#; verilmi&#;tir; ancak ortak velayet karar&#; henüz yürürlükte de&#;ildir.

Bo&#;anmadan sonra ayn&#; e&#;le evlenme süresi ne kadard&#;r?

Bo&#;anma karar&#;n&#;n kesinle&#;mesinden itibaren gün içerisinde kad&#;n, bo&#;and&#;&#;&#; e&#;i ile ya da ba&#;ka bir erkekle evlenememektedir. Yasa gere&#;i bo&#;and&#;ktan sonra kad&#;n için bekleme süresi bulunmaktad&#;r. Bo&#;and&#;ktan sonra ayn&#; e&#;le de evlenecek olsa iddet müddetinin kald&#;r&#;lmas&#; için dava aç&#;lmas&#; gerekmektedir.

Bo&#;anmadan sonra cayma süresi ne kadard&#;r?

Bo&#;anma davas&#;n&#;n her a&#;amas&#;nda bo&#;anmadan cay&#;labilir. Bo&#;anma karar&#;ndan sonra dosya temyize bile gönderilse ki&#;i, bo&#;anmadan cayabilir. Ancak bo&#;anma karar&#;n&#;n kesinle&#;mesinden sonra bo&#;anma karar&#;ndan vazgeçilemez. Bo&#;anma karar&#;n&#;n tebli&#;inden itibaren 14 gün içerisinde bo&#;anmaktan vazgeçildi&#;i bildirilebilir.

Bo&#;anmadan sonra babadan maa&#; nas&#;l ba&#;lan&#;r?

Bo&#;anma karar&#;n&#;n kesinle&#;mesinden itibaren bekar olan kad&#;n, babas&#;n&#;n emekli maa&#;&#;n&#; alma talebinde bulunabilir. Bo&#;and&#;ktan sonra maddi ve manevi olarak zorlanmas&#;n&#;n önlenmesi için devlet taraf&#;ndan böyle bir imkan tan&#;nm&#;&#;t&#;r. Babas&#;n&#;n ölümünü Sosyal Sigortalar Kurumuna bildirdikten sonra maa&#; ba&#;lanabilir.

Davası karara çıkmış, yürütülmekte olan bir dava ile ilgili son kararın verildiği anlamına gelmektedir. Yargılama safhası sonuçlandığı zaman mahkeme davaya ilişkin kararını vermektedir. Buna göre yargılama aşamasının sonunda verilen karar hukuk sistemlerinde davası karara çıkmış olarak görülmektedir.

Güncel gelişmeler doğrultusunda vatandaşlar da E-Devlet sistemini ve Vatandaş Uyap sistemlerini kullanarak tarafı oldukları dava dosyalarına erişim sağlayabilmektedir. Görülmekte olan davanın hangi aşamada olduğunu vatandaşlara gösteren ifadelerden birisi de davası karara çıkmış ibaresidir. Buna göre artık yargılama yapılmayacaktır, mahkeme kararını vermiştir.

Karar duruşmasından hemen sonra hukuk sistemlerinde karar gözükmeyebilir. Mahkeme katibinin ve kalemin kararı hazırlayıp sisteme yüklemesi birkaç hafta sürebilmektedir. Bu aşamadan sonra kararın taraflara tebliğ edilmesi beklenmelidir. Buna göre eğer kanunen mümkün ise taraflar olağan kanun yollarına başvurup karara itiraz edebilirler yahut kararı kabul edebilirler.

Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Kesinleşir?

Karara çıkmış dosya, mahkeme ilamı taraflara tebliğ edildikten sonra itiraz süresince karara itiraz edilmezse veya bu süre içerisinde karar kabul edilirse kesinleşmektedir. Buna göre itiraz süresince karar kesinleşmemektedir. Eğer taraflardan birisi karara olağan kanun yollarında itiraz eder ise karara çıkmış dosya bir üst mahkemenin incelemesi ve kararını vermesine kadar kesinleşmez. Sonuç olarak karara çıkmış dosya ancak itiraz edilemeyecek hale geldiği vakit kesinleşmiş olur.

İtiraz süresi değişiklik gösterebilmekle birlikte genel olarak 2 haftadır.

E-Devlette Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek?

E-Devlette dosya durumu karara çıkmış, tarafı olunan dava dosyasına ilişkin mahkemece karar verildiğini göstermektedir. Buna göre davaya konu talep kabul, red veya kısmen kabul-red edilmiş olabilmektedir. E-Devletten sorgu yapıldığı vakit sadece davanın durumu görülebilmektedir. Mahkeme kararının hangi yönde olduğunun tespiti için ilgili mahkeme kalemine gidilmesi veya Uyap Vatandaş Portal sisteminden karara çıkmış dosyanın içeriğine erişilmesi gerekmektedir.

Karara Çıkmış Dosya Nasıl Öğrenenilir?

Karara çıkmış dosyanın genel olarak ne ile ilgili öğrenmek için şu adımlar izlenmelidir:

  • Adım 1: E-Devlet kimlik doğrulama işlemi yapılarak E-Devlet sistemimize girmeliyiz. Sadece kendi dosyalarımızın sorgusunu yapabilmekteyiz.
  • Adım 2: Arama çubuğuna Dava Dosyası Sorgulama ibaresi yazılır ve çıkan sekmeye tıklanır.
  • Adım 3: Bu menüde tarafı olduğumuz dosyaların güncel durumu bir tablo içerisinde yazmaktadır. Satır üzerindeki sekmeye basılarak dosya ile ilgili temel bilgilere erişilebilmektedir.

Karara çıkmış dosyanın detaylı içeriğine ulaşmak için şu adımlar izlenmelidir:

  • Adım 1: Vatandaş Uyap Portal sisteminin ana sayfası internet üzerinden açılmalıdır.
  • Adım 2: Giriş seçenekleri arasından E-Şifre ile giriş seçeneği seçilir ve gelen sekmede TC kimlik numarası ve E-Devlet şifresi girilerek kimlik doğrulaması yapılır. Giriş yapılan modülde sol tarafta menüler bulunmaktadır. Bu menüler arasında dosya işlemleri sekmesi bulunmaktadır. Bu sekme tıklandığında, menü içerisinde dosya sorgulama sekmesi görülecektir. Bu sekmeye giriş sağlanmalıdır.
  • Adım 3: Dosya sorgulama sekmesi seçildiğinde yeni bir sayfaya yönlendirme yapılır. İncelemek istediğimiz dosyanın bağlı olduğu hukuk türünü seçtikten sonra dosyanın olduğu mahkeme seçilmelidir.
  • Adım 4: Söz konusu seçimler yapıldıktan sonra göster denilir ve ilgili dosya ekranımıza gelmiş olmaktadır. İlgili dosyanın bulunduğu satırda dosya detayı sekmesine basılarak karara çıkmış dosyanın içeriğine ve tüm dökümanına ulaşılması mümkündür.
  • Adım 5: Öte yandan söz konusu modüllerin çalıştırılması için bilgisayarda özel programların yüklü olması gerekmektedir. Bu programlar avukatlar ve resmi daireler tarafından kullanılmaktadır. Bu nedenle söz konusu süreçte bir avukattan yardım alınmasında fayda vardır.

 Karara çıkmış dosya fiziken incelenmek isteniyor ise:

İlgili mahkeme kalemine gidilip görevli personelden yardım alınması yeterlidir.

Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Tebliğ Edilir?

Karara çıkmış dosyanın gerekçeli kararının en geç 1 ay içinde yazılması gerekmektedir. Bu işlem tamamlandıktan sonra, dosya taraflara tebliğ edilebilir.

İstinaf Karara Çıkmış Ne Demek?

İstinaf karara çıkmış, istinaf incelemesinde olan bir dava dosyasına ilişkin mahkeme tarafından karar verildiği anlamına gelmektedir. Buna göre üst mahkeme olan Bölge Adliye Mahkemeleri tarafından istinaf incelemesine tabi tutulan dosyaya ilişkin yargılamanın bitirildiği ve kararın verildiği anlaşılmaktadır.

Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Kesinleşir?

Karara çıkmış dosyanın kesinleşmesi için, tüm iç hukuk yollarının tamamlanmış olması gerekmektedir. Temyiz süreci sırasında, dava dosyasının incelenmesi -ve karara bağlanması- ilk derece mahkemeleri veya Yargıtay tarafından gerçekleştirilir. Bu sürecin sonunda, verilen karar kesinleşmiş olur.

Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Kapanır?

Karara çıkmış dosyanın kapanması için, temyiz yolunun da tamamlanmış olması gerekir. Bu, ilk derece mahkemeleri, Yargıtay veya hak ihlali durumunda Anayasa Mahkemesi dosyayı inceledikten sonra gerçekleşir. Eğer temyiz yoluna gidilmezse, dosya karara çıktıktan sonra ortalama 2 ay içinde dosya kapanır.

Boşanma Davası Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Sonuçlanır?

Boşanma davası karara çıkmış ise yaklaşık 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Buna göre boşanma davasında karar verildikten sonra kararın taraflara tebliğ edilmesi birkaç haftayı bulabilmektedir, iş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ay arasında dosya kesin karara bağlanıp kesinleşmektedir.

Boşanma Davası Karara Çıktıktan Sonra Ne Olur?

Boşanma davasında karar çıktıktan sonra karar taraflara tebliğ edilmektedir. Tebliğden sonra 2 hafta içerisinde karara karşı itiraz yolu açıktır. Bu süre içerisinde itiraz edilirse karar bir üst mahkemeye inceleme yapılmak üzere gönderilmektedir. Öte yandan itiraz olmaz ise 2 haftalık sürenin sonunda karar kesinleşmektedir. İtiraz edilen kararlar da üst mahkemenin kararı neticesinde kesinleşmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası