saroz körfezinin en güzel koyu / Saros Körfezi | Gezimanya

Saroz Körfezinin En Güzel Koyu

saroz körfezinin en güzel koyu

İstanbul'a Yakın Alternatif Bir Yer: Buz Gibi Serin Sularıyla Saroz Körfezi

Edirne tarafındaki Mecidiye ve Erikli sahilleri daha popüler olsa da, denizdeki akıntılar sebebiyle kendini temizleyebilen bir özelliğe sahip olan Saroz Körfezi gizli kalmış pek çok doğal güzelliğe sahip. Bakir ve işletmesiz koylar, yemyeşil ağaçlar ve birbirinden güzel manzaralar Saroz'un sahip olduğu özellikleri bizlere özetliyor. Şimdi sizlere Saroz Körfezi’ hakkında detaylı bilgiler verdikten sonra burada gezebileceğiniz noktalara değineceğiz. Eğer siz de hazırsanız adım adım Saroz Körfezi rehberi geliyor, kemerleri bağlayın!

Saroz Körfezi Nasıl Bir Yer?

Bakir doğası, eşsiz ve huzura sürükleyen manzarasıyla Edirne’ye bağlı olan Saroz Körfezi özellikle İstanbul’a yakınlığıyla tatilcilerin en sık tercih ettiği rotalardan birisi. Burada aşağıda da okuyacağınız üzere birçok gezilecek yeri görebilir, 60 kilometre uzunluğundaki sahilinde tertemiz doğasına adım atabilirsiniz. İçinde barındırdığı deniz canlılarıyla zengin bir çeşitliliğe sahip olan Saroz Körfezi dalışçılar ve deniz biyologları arasında büyük ve doğal bir akvaryum olarak görülüyor. Ayrıca burası Dünyada kendini temizleyen beş körfezden biri olduğu da öne sürülüyor.

Saroz Körfezi’nde Neler Yapılır?

Buz gibi suyu iliklerinize kadar hissetmek isterseniz ilk yapacağınız şey yüzmek olacaktır. Evet buz gibi dedik, zira ülkemizdeki denizlere oranla oldukça soğuk bir suyu var diyebiliriz. Buraya gittiğinizde ayrıca kamp yaparak kısa bir tatil bile planlayabilirsiniz. Yalnızca yüzme aktivitesi değil Edirne’nin çeşitli lezzetlerini de tadabilirsiniz. Ayrıca doğayı hissetmek ve anda kalmak için tercih edebileceğiniz en harika rotalardan biri diyebiliriz.

Saroz Körfezinde Keşfedilecek Yerler

Ülkemizin nadide güzelliklerinden birisi olan Saroz Körfezi’nde keşfedebileceğiniz çeşitli rotaları bu yazımızda sizler için derledik. Saroz Körfezi gezilecek yerler açısından oldukça kıymetli seçeneklere sahip. Gerek Saroz plajları gerek harika Saroz Körfezi koyları ile görenleri büyülüyor. E o halde Saroz Körfezi ve çevresini anlatmaya başlayalım!

1- Gökçetepe Tabiat Parkı

sarozda bir koy

Marmara Denizi ile Ege Denizi’ni birleştiren Saroz Körfezi’nin en güzel keşif noktalarından biri olan Gökçetepe Tabiat Parkı, Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunuyor. Türkiye’nin en güzel dalış merkezlerinden biri olan ve yılından beri hizmet veren bu tabiat parkında ormana, denize ve doğaya doyacaksınız. Ayrıca Gökçetepe Tabiat Parkı’nda dalış dışında su ve doğa sporları da yapabilirsiniz. Burada çadır ya da karavan kampı yapabilir, dilerseniz bungalov evlerde konaklayabilirsiniz.

2- İbrice Limanı

Keşan’ın Mecidiye beldesinde yer alan İbrice Limanı, dalış meraklıları için vazgeçilmez noktalardan biri. Su altı güzellikleri ve doğasıyla ön plana çıkan bu liman iki koydan meydana geliyor. Dalış yapmak istemezseniz kayalıkların üzerine oturarak balıkçı teknelerini ve Saroz Körfezi’nin muhteşem manzarasını seyredebilirsiniz. Ayrıca burası balık restoranlarıyla ünlü. Hayatınızda tadacağınız en lezzetli deniz ürünlerini burada yiyebilirsiniz.

3- Erikli Plajı

günbatımı

Edirne’nin Keşan ilçesinde, Erikli Köyü’ne yaklaşık km mesafede yer alan Erikli Plajı, tertemiz denizi, bakir koyları ve sahip olduğu doğasıyla her yaştan insanı kendine hayran bırakıyor. Burası aynı zamanda Trakya’nın Bodrum’u olarak da biliniyor. Plajda tekne turları yapabilir, bisiklet kiralayabilir, ister kendi şemsiyeniz ve şezlongunuzla plaja gelebilir, isterseniz de işletmelerin hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Erikli’yi tepeden görmek ve buradaki muhteşem gün batımına şahit olmak isterseniz Yumurta Tepe’ye çıkmanızı tavsiye ederiz.

4- Kömür Limanı

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesi, Fındıklı Köyü yakınlarında yer alan Kömür Limanı, yemyeşil ağaçlarla kaplı bir yolun sonunda, masmavi denizin doğayla birleştiği bir koyda yer alıyor. Dalış meraklılarının yanı sıra, sakin ve huzurlu bir deniz tatili yapmak isteyenlerin de tercihi olan bu liman; sahili taşlık, yolları biraz bozuk olsa da doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Kömür Limanı’na yolu düşen herkes tamamen sessizliğin içinde, huzur dolu bir koyda unutulmaz anlara şahit oluyor.

5- Enez

seddülbahir

Edirne’nin ilçesi olan Enez, yaklaşık yıllık bir geçmişe sahip ve eski adı Ainos. Enez’in ayrıca Homeros’un İlyada Destanı’nda da adı geçiyor. Meriç Nehri’nin Ege Denizi’ne döküldüğü yerde, çam ormanlarıyla kaplı olan bu güzel beldenin yaklaşık 30 km uzunluğunda sahil şeridi bulunuyor. Plajda pek çok işletme ve otel bulunduğu gibi, İstanbul Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi’nin de sosyal tesisleri bulunuyor.

6- İtalyan Koyu

Mecidiye’nin en güzel koyları arasında gösterilen İtalyan Koyu, buradaki halk tarafından, koydaki kaleden dolayı Kale Koy olarak anılıyor. Kumlu bir plaja sahip olan bu koyun denizi çok berrak, bu yüzden de yüzerken su altındaki minik balıklarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle bu koydaki gün batımı unutulmaz bir deneyim yaşamanızı sağlıyor. Burada bir işletme olmasa da çadırınızla kamp yapabilirsiniz.

7- Fatma Kadın Koyu

Gelibolu’nun Güneyli Köyü’nde bulunan Fatma Kadın Koyu, Gelibolu Yarımadası’nın ve Saroz Körfezi’nin en güzel koylarından biri olma özelliğine sahip. Koy, Güneyli Plajı’na sadece km uzaklıkta yer alıyor. Bu koyda aslında bir işletme tarafından hizmet verilse de yılında hiçbir tesis çalışmadı. Bu yüzden buraya gelirken şemsiye ve şezlongunuzu getirmeyi ihmal etmeyin. Ücretsiz olan koyda kendinizi serin sulara atabilirsiniz. Denizi oldukça berrak olsa da zaman zaman deniz kestaneleri burada çok oluyor. O yüzden deniz ayakkabılarınızı unutmayın deriz.

8- Cennet Koyu

Gelibolu Yarımadası’nın bir diğer doğa harikası olan Cennet Koyu, Gökçeada’ya kalkan feribotların olduğu belde olan Kabatepe’de bulunuyor. Eceabat’a sadece 15 dakikalık mesafede, Gökçeada’nın tam karşısında yer alan Cennet Koyu, çam ormanları içinde, upuzun kumlu sahiliyle sizi bekliyor. Buraya inen yolun son kısmı oldukça bozuk olduğu için aracınızı koya yakın yerde, yol kenarında bırakmanızı tavsiye ederiz.

9- Bolayır Altı Plajı

anzak koyu

Gelibolu’nun Bolayır Köyü’nde yer alan Bolayır Altı Plajı, kumluk plajı ve tertemiz deniziyle Gelibolu’nun popüler noktalarından biri. Birkaç işletmenin yer aldığı plajda doya doya deniz keyfi yaşayabilirsiniz. Denizi sığ olan plajın berrak suları keyfinizi yerine getirecek.

Sazlıdere Sahili

keşanda ada

Edirne’nin Keşan ilçesinde yer alan Sazlıdere Köyü, kıyıdan 2 km uzaklıkta yer alıyor. Sazlıdere Köyü’nde çam ağaçları içinde ilerlerken, eskiden Nato tatbikatları yapılan Üç Adalar’ı görebilirsiniz. Sazlıdere Sahili ise yer yer taşlık ve kayalık olsa da küçük koylar arasında kumsallar bulabilirsiniz. Oldukça berrak bir denize sahip olan Sazlıdere, dalış tutkunları için de dikkat çekiyor.

Saroz Körfezi’ne Nasıl Gidilir?

Ege Denizi’nin kuzey kesimi, Çanakkale’nin Güneyli - Bolayır - Koruköy mevkiinde yer alan Saros Körfezi Edirne - Çanakkale yoluna yakın bir noktadadır. Edirne’nin Sultaniye beldesinde başlayan kıyı şeriti Çanakkale’nin Büyük Kemikli Yazıtı boyunca devam etmekte olan kıyı sahil şeridine verilen isimdir. İstanbul’dan Erikli’ye yaklaşık 2 - 3 saat mesafede olan bu güzide doğa harikamıza Güneşli gişelerinden geçerek Trakya yönüne doğru otobandan Kınalı çıkışına kadar gitmeniz gerekmekte. Keşan üzerinden Gelibolu yönüne ilerlerdiğinizde Enez ve Erikli sapaklarından Saroz Körfezi’ne ulaşabilirsiniz.

Gelibolu ve Edirne’nin güney sahillerini kapsayan Saroz Körfezi, hem sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleri hem de İstanbul’a yakın konumu sayesinde özellikle son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Yemyeşil ormanlar, masmavi ve berrak deniziyle kumluk ya da taşlık plajlar sadece kuş ve dalga seslerinin duyulduğu huzurlu bir tatil vaat ediyor. Yaz sıcağına iyi gelen buz gibi sular ve doğanın en bakir hali Saroz Körfezi’nde sizi bekliyor.

Lütfen Giriş-Çıkış tarihlerini seçiniz.

Saros Körfezi

Saros Körfezi, Ege Denizi’nin en kuzeyde toprakla birleştiği bir körfezdir. Denizin dibindeki akıntılar sebebiyle her daim soğuk ve temiz suyu ile gidenlerin beğenisini toplayan körfezin çevresinde popüler tatil noktaları yer alır. Sıcaktan kaçmak için soğuk su arayışınız varsa Saros Körfezi sizin için iyi bir alternatif olabilir. Temiz denizi, geniş, ince kumlu sahili ve sakin atmosferi ile aileniz ile gidebileceğiniz yerler arasında bulunan Saros Körfezi’ne alıcı gözüyle bakabilirsiniz. Eğer Saros Körfezi'ne gitmeyi düşünüyorsanız bölgede suyun derinliğinin değişiklik gösterdiğini bilmek işinize yarayacaktır. Körfezin Trakya kıyılarında 90 metre derinliği geçmeyen 10 kilometrelik alanlar bulunurken; Gelibolu Yarımadası kıyıları önünde aniden metreyi aşan derinliklere rastlanabilmektedir. Bu bölgenin Gökçeada ve Yunanistan’ın Semendirek Adası arasındaki derinliği metreyi aşarak uzanmaktadır.

Saros Körfezi Hakkında Bilgi

Saros körfezi nerededir diye soracak olursanız, güney ve doğusunu Çanakkale’nin ilçeleri olan Gelibolu ve Eceabat, kuzeyini ise Edirne’nin ilçeleri Keşan ve Enez’in sardığını söyleyebiliriz. Dünyada kendini temizleyen 3 denizden biri olduğu söylenen Saros Körfezi, Edirne’ye , İstanbul’a ise yaklaşık kilometre mesafesi ile tercih sebebidir.
Gün batımlarında sahip olduğu güzel manzarası ile gidenlerin büyük beğenisini toplayan ve ilk çağlarda Xeros ve Melas adıyla anılan bölge, geçmişten günümüze büyük bir yerleşim ve sanayileşme olmadığı için her zaman temiz bir yer olarak ününü korumuştur.
Saros körfezi Erikli, Yayla ve Enez sahili gibi turist yoğunluğunun fazla olduğu sahil şeritlerine sahiptir. Turizm amaçlı olarak yoğun yapılaşma bulunmasa da Enez ve Erikli’de otellere rastlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra temiz ve minimum sayıda eşyaya sahip pansiyonlara büyük rağbet olur.

Küçük akarsuların taşıdığı besinler sayesinde zengin balık çeşitliliği bulunan körfezde mevsimine göre çipura, lüfer, barbun ve daha birçok balık türünü bulabilirsiniz.


Saros Körfezi yakınlarında sanayi bölgesibulunmaması, deniz suyunun temiz kalmasındaki önemli etkenler arasındadır. Körfezin her iki yakasında yazlık ve turistik kuruluşlar bulunmasına rağmen, büyük yerleşim alanlarının bölgeden uzak tutulması da körfez suyunun temiz kalmasına katkıda bulunmaktadır. Turistik bölgelerin başında Enez, Erikli ve Yayla sahilleri gelmektedir. Bu bölgelerde yoğun bir turistik tesis varlığı gözlenmemekle birlikte Enez ve Erikli’de hizmet veren oteller bulunmaktadır. Otellerin yanı sıra sahil boyunca uzanan pansiyonlar, sezonluk veya hafta sonu için hizmet veren kiralık evler de konaklama hizmeti sunmaktadır.

Saros Körfezi, tür balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 sünger türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu açıdan, Akdeniz kıyılarında dahi görülmeyen bir çeşitlilik Saros Körfezi’nde varlık göstermektedir. Saros Körfezi, mercan kayalıkları, canlı çeşitliliği ve oldukça berrak sularıyla su altı fotoğrafçılarının da odak noktalarından biridir. İstanbul’a yakın konumuyla da büyük şehirden kaçıp doğa ile buluşmak isteyenlerin uğrak noktası olan Saros Körfezi, çeşitli konaklama olanakları, muhteşem deniz suyu ve köyleriyle dinlenmek için ideal bir tatil noktasıdır.

Saros Körfezi, Ege Denizi’nin kuzeyinde, güneyde Gelibolu Yarımadası ve kuzeyde Trakya kıyıları arasında, Çanakkale Boğazı’na paralel olarak yaklaşık 60 kilometre içeri doğru uzanan üçgen şeklinde bir girintidir. Körfezin güneyi ve doğusunda Çanakkale’nin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri; kuzeyinde ise Edirne’nin Keşan ve Enez ilçeleri yer almaktadır.

Saros Körfezi ile Tekirdağ arası kilometredir. Bu mesafede yolculuk kara yolu ile yaklaşık 1 saat 30 dakika sürmektedir. Saros Körfezi ile İstanbul arasındaki mesafe ise kilometredir. İstanbul’dan Erikli’ye yaklaşık 2 saat 30 dakikalık bir yolculuk sonucunda ulaşılmaktadır.

İstanbul’dan yola çıkıldığında, Güneşli gişelerinden geçerek Trakya otoyolundan Kınalı çıkışına kadar gidilerek Tekirdağ’a varılabilir. Keşan üzerinden Gelibolu yönüne dönüldüğünde ileride Enez ve Erikli sapakları çıkmaktadır. Bu noktadan virajlı ve ağaçlı bir yol takip edilerek 34 kilometre sonra Erikli’ye varılmaktadır.

Saros Körfezi’ne ulaşım için şehirler arası otobüsler de kullanılabilir. Bu otobüsler ile Keşan’a gelip, servisler vasıtası ile Saros Körfezi’ndeki sahillere ulaşım sağlanabilmektedir.

Saros Körfezi’nin diğer büyük şehirler ile arasındaki mesafe ise İzmir ile , Bursa ile , Balıkesir ile ve Ankara ile kilometredir.

Saros Körfezi, doğal alanları ile kamp yapmaya elverişli bölgelere sahiptir. Bu açıdan Saros Körfezi’nde çadırda kalmak konaklama seçenekleri arasında yer almaktadır. Kamp alanlarında tuvalet, duş, restoran, market, çay bahçesi ve kafe olanakları mevcuttur.

Saros Körfezi’nde konaklamak için tercih edilebilecek diğer seçenekler arasında ise eşyalı kiralık evler, oteller ve pansiyonlar da yer almaktadır. Asgari düzeyde temel ihtiyaçlara yönelik sade döşenmiş eşyalı evler temiz ve konforludur. Pansiyonlar ve eşyalı evler Mecidiye ve Yayla bölgelerinde yaygındır. En iyi oteller ise Enez’de konumlanmaktadır.

Saros Körfezi Koyları

Saros Körfezi koyları sakin ve dingin bir deniz keyfi için birebir diyebiliriz. İstanbul’dan giderken Tekirdağ, Malkara ve Keşan’ı geçtikten sonra Koru Dağı’ndan aşağıya doğru süzülürken göreceğiniz körfezde denize girmek için çok sayıda koy olduğunu hatırlatmakta fayda var. Koylardan bazılarına araç ile bazılarına ise tekne ile ulaşım sağlanabiliyor. Aracınız ile gidebileceğiniz koyları önceden inceleyebilirsiniz.

Erikli ve Mecidiye: İstanbul yönünden gidecek olursanız Keşan’dan sonra sizi karşılayacak olan Mecidiye Köyü içinden geçerseniz Erikli’ye ulaşabilirsiniz. Şahsi aracınızla gitmek istemezseniz Keşan’dan kalkan otobüs ve minibüslerle de Erikli Koyu’na varabileceğinizi hatırlatmakta fayda var. İmkânları açısından gelişmiş olan Erikli Koyu’nda pansiyon, motel ve yeme içme alternatifleriniz de oldukça fazla. Turistik açıdan gelişmiş olan koyun kalabalık olma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Burada ipek gibi kumsaldan serin sulara kendinizi bırakabilir hatta dilerseniz çadır kurarak doğa ile bütünleşebilirsiniz. Eğer daha dingin bir seçenek düşünüyorsanız Mecidiye Koyu sizin için daha uygun olacaktır. Burada da kamp alanlarının olduğunu da yol boyunca taze meyve ve sebze alışverişi yapabileceğinizi unutmayın.

Kavakköy: Saros Körfezi’nin başında konumlanan köyün sahilinin tam bir gizli cennet olduğunu söyleyebiliriz. Koya giden yolun bir dezavantajı ise kışın sular altında kaldığı için toprağın oldukça yumuşak olması. Eğer haziran gibi sıcak bir zamandan önce gidecek olursanız yol üzerindeyken araçtan inip toprağı kontrol etmeniz yararınıza olacaktır.
İbrice: Erikli’ye yakın olan bu koy, Kavakköy ile de karşılıklıdır. Ayrıca bu limanda tüplü dalış yaparak denizler âlemine merhaba diyebilirsiniz. Sonsuz maviliği ile sizi kendine hayran bırakacak olan İbrice’nin Toplar Burnu ve Tüneller bölgesinde 30 metre derinliklere kadar inen duvar etrafında değişik deniz canlıları ve iri mercanları inceleyebilirsiniz.
Ayrıca Saros Beach Club, Koruköy altı, Bolayır – Bakla Burnu, Güneyli Köyü ve Fındıklı Köyü de ziyaret edebileceğiniz güzel sahil kesimleri arasında yer alıyor.

Yazıcı Dostu Sürüm

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası