netten brüte kıdem hesaplama / İhbar ve Kıdem Tazminatı Hesaplama ()

Netten Brüte Kıdem Hesaplama

netten brüte kıdem hesaplama

Tazminat Hesaplama

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA

Kıdem tazminatı, İş Kanunu hükümleri uyarınca işçinin asgari çalışma süresinin dolması(en az bir yıl) ve yine İş Kanunu’nda öngörülen iş akdinin sona ermesi nedenlerinden biri olması halinde, işçinin çalıştığı hizmet süresi ve ücreti ile oranlı olarak işverenin ödemekle sorumlu olduğutazminat türüdür. Çalışılan her tam yıl için,30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan sürelerin varlığı halinde oranlama yapılarak hesaba dahil edilir. Hesaplama yapılırken işçiye ödenen ücret ile birlikte kendisine ödenen tüm ücretlerin (yemek parası, yol parası, düzenlilik şartıyla ikramiye ödemeleri vb.) brüt tutarları da göz önünde bulundurulur.

İHBAR TAZMİNATI HESAPLAMA

İhbar tazminatı, işçinin haber verilmeden veya ihbar süresi bitmeden önce işten çıkarılması halinde işverenin, işçiye ödemesi gereken tazminattır. İş Kanunu m kapsamında, belirsiz süreli sözleşmelerde iş sözleşmesinin feshedilmesinden önce diğer tarafa bildirilmesi gerekir. Bildirime uymadan sözleşmeyi fesheden taraf, var olan sürenin ücretini karşı tarafa ihbar tazminatı olarak ödemekle yükümlüdür. İhbar tazminatı, işçinin hizmet süresi dikkate alınarak hesaplanır. İhbar süresi tespit edildikten sonra bu süreye karşılık gelen aylık brüt gelir, giydirilmiş aylık brüt ücret üzerinden hesaplanır. Ardından damga ve gelir vergisi kesintisi yapılır.

FAZLA MESAİ (ÇALIŞMA) ÜCRETİ HESAPLAMA

Haftalık yasal çalışma süresi 45 saattir ve bu 45 saatin aşılması halinde çalışmalar, fazla mesai olarak adlandırılır. Sayılı İş Kanunu’nun maddesinde düzenlenmiştir. Fazla mesainin hesaplanmasında, öncelikli olarak haftalık çalışma saati belirlenir. Bu çalışma saatinden dinlenme ve yemek molası çıkartılır. Sonrasında haftalık çalışılan gün sayısı ile çarpılır. Ardından haftalık çalışma süresi olan 45 saatten hesaplanan saat çıkarılır ve fazla mesai süresi ortaya çıkar. Çalışan, 45 saati geçen her fazladan bir saat için ekstra %50 zamlı ücret almalıdır.

AGİ HESAPLAMA

Asgari Geçim İndirimi anlamına gelen AGİ, işçinin hem kendisi hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler adına verilen indirimdir. Asgari Geçim İndirimi, medeni hal ve sahip olduğu çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük çalışanların, toplam gelirinden, asgari geçimini sağlayacak kısmının çıkarılması ve vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ hesaplamasında, mevcut yılın ilk altı ayı için belirlenen asgari ücretten sonra yıllık toplam da hesaplanır ve çıkan tutar AGİ indirim oranı ile çarpılır. Elde edilmiş tutar, gelir vergisinin ilk dilimi oranı (%15) ile çarpılır, çıkan sonuç 12’ye bölünür. Böylece aylık AGİ miktarı elde edilir.

İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA

sayılı kanun kapsamında işsizlik ödeneği olarak belirtilen, belli hizmet sözleşmesine bağlı ve işyerlerinde sigortalı olarak çalışan kişilere, kendi kusur ve isteği dışında işlerini yitirmeleri sebebiyle veya bazı koşullarda kendileri işten çıkan işçi ve çalışanlara yapılan ödemedir. İşsizlik ödeneği için, hizmet akdinin feshedilmesinden itibaren otuz gün içerisinde İŞKUR’a şahsen veya internet sitesi aracılılığı ile başvurulması gerekir. İşsizlik maaşının hesaplanmasında, çalışanın son 4 aylık brüt ücretinin ortalamasının %40’ı baz alınır. sayılı İş Kanunu m kapsamında, yaşı on altıdan fazla olan çalışanlara uygulanan asgari ücretin brüt tutarı yüzde sekseni aşamaz.

YILLIK İZİN ÜCRETİ HESAPLAMA

sayılı İş Kanununu m/1 ‘ e göre İş sözleşmesi, herhangi bir nedenle sona ererse işçinin hakkı olup da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erme tarihindeki ücret üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. İşçinin almış olduğu brüt ücret tutarı otuza bölünür ve günlük ücret tutarı bulunur. Ardından izin günleri ile çarpılır, böylece toplam yıllık izin miktarı hesaplanır. En son hesaplanan tutardan belli kesintiler yapılır ve işçiye ödenir. Yıllık izin ücreti için, işçinin son maaşları esas alınır.

İŞ KAZASI TAZMİNATI HESAPLAMA

İş kazası tazminat davası; Çalışan işçinin içinde bulunduğu iş ilişkisi sebebiyle yaralanma veya ölmesi durumunda kendisine ya da yakınlarına tazminat ödenmesi için sorumlu işverene karşı açılan maddi ve manevi tazminat davasıdır. İş kazası tazminatı hesaplanırken, işçinin şayet kaza geçirmeseydi elde edeceği geliri dikkate alınır. Hesaplama yapılırken içtihatlar göz önünde tutulmaktadır. İş kazası geçiren işçi, belli bir süre için bakıma muhtaç hale gelmişse bakıcı masrafları da dikkate alınır. Ayrıca işçinin çalışma çağında veya yaşlı olması gibi bazı hallerin varlığı da ayrı değerlendirmelere tabi tutulur.

TRAFİK KAZASI TAZMİNATI HESAPLAMA

Trafik kazası nedeniyle yaralanma ,ölüm gibi bedensel zararlar ile üçüncü kişilerin mal varlıklarında meydana gelen zararların giderilmesi için zarar gören kişiler, kazadan sorumlu kişilere maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Maddi tazminat miktarı hesaplanırken doğrudan uğranılan zarara ve kusur oranına bakılır. Neticesi yaralama olan trafik kazalarında, çalışan, kaza sebebi ile ev veya hastanede yattığı ve tedavi süresince çalışamadığı için mahrum kaldığı gelirlerin tazminini isteyebilir. Trafik kazası sonucu vefat edilmesi halinde, ölen kişinin yaşı ve geliri, ayrıca destekten yoksun kalan kişilerin de yaşı ve gelirleri, akrabalık dereceleri gibi hususlar belirlenir. Ardından olası ölümleri, indirim sebepleri ve Yargıtay kararları da dikkate alınarak tazminat hesaplaması yapılır.

ÖLÜM TAZMİNATI HESAPLAMA

Ölüm tazminatı, sayılı Türk Borçlar Kanununun maddesi gereği ödenmesi gereken tazminattır. Bu madde kapsamında işçinin ölümü ile sözleşme kendiliğinden sona erer. Ve işveren, sağ kalan eşine, ergin olmayan çocuklarına, bakmakla yükümlü olduğu kişilere ölüm gününden itibaren bir aylık; hizmet ilişkisi beş yıldan uzun süreli ise iki aylık ücret tutarında ödeme yapmakla yükümlüdür. Ölüm tazminatı hesaplanmasında, işçinin almış olduğu son aylık çıplak ücret dikkate alınır.

BRÜTTEN NETE MAAŞ HESAPLAMA

Brüt maaş, işverenin işçiye yasal kesintiler ve vergiler de dahil olmak üzere ödemiş olduğu toplam tutardır. Brütten nete maaş hesaplamada, hesaplama yapılacak yılın verileri dikkate alınır. Gelir tutarının, gelir vergisi oranı ile çarpılması sonucu da gelir vergisi hesaplanır. Hesaplama için yapılacak öncelikli işlem, %15SGK payı ile İşsizlik pay oranı toplamının brüt maaş ile çarpılmasıdır.((%15 SGK+ İşsizlik payı)x Brüt Maaş). Kalan tutar ile %15 oran çarpılarak Gelir Vergisi bulunur. Ardından brüt ücret, damga vergisi oranıyla çarpılır( için binde 7,59). Yapılacak en son işlem, çıkan bu üç sonucun toplanması ve baştaki brüt ücretten çıkarılmasıdır. Ortaya çıkan sonuç net ücrettir.

NETTEN BRÜTE MAAŞ HESAPLAMA

Net maaş; SGK primi, gelir vergisi, damga vergisi gibi yasal kesintiler yapıldıktan sonra çalışana ödenen esas paradır. Netten brüte maaş hesaplamak için, hesaplama yapılacak yılın verileri dikkate alınacaktır. Net maaş; Brüt maaştan, SGK işçi primi ile işsizlik priminin toplamı ile birlikte gelir vergisi ve damga vergisinin çıkarılması ile bulunur. ( Brüt maaş- (SGK İşçi Primi+ İşsizlik Primi)- Gelir Vergisi-Damga Vergisi=Net Maaş) Netten brüte maaş hesaplaması için yapılacak ilk işlem, %15 SGK payı ile işsizlik pay oranının toplamının brüt maaş(x) ile çarpılmasıdır. .((%15 SGK+ İşsizlik payı)x Brüt Maaş(x)). Kalan tutar ile %15 oran çarpılarak Gelir Vergisi bulunur. Ardından brüt ücret, damga vergisi oranıyla çarpılır( için binde 7,59). Yapılacak en son işlem, çıkan bu üç sonucun toplanması ve baştaki brüt ücretten (x’ten) çıkarılmasıdır. Çıkan sonuç x ‘e eşitlenir ve brüt ücret bulunur.

ARAÇ DEĞER KAYBI HESAPLAMA

Araç değer kaybı, kaza nedeniyle hasara uğrayan aracın ikinci el araç piyasasında fiyat açısından değer kaybetmesidir. Kazada hasar gören araç, tüm hatlarıyla kusursuz şekilde tamir edilmiş olsa dahi değer kaybı meydana gelir ve aracın satış fiyatı, kazasız satış fiyatına oranla düşük olur. Araç değer kaybının hesaplanmasında dikkate alınması gereken birçok husus vardır. İlk olarak aracın hasarın büyüklüğüne ve hasar geçmişine bakılır. Burada göz önünde bulundurulacak hususlar; aracın modeli, markası, kilometresi, donanımı, üretim tarihi ve yaşıdır. Ayrıca aracın kaza öncesindeki nakit değeri, aracın onarım yeri ve trafiğe çıkış tarihi de hesaplama yapılırken mutlaka incelenmelidir. Tüm bunlarla birlikte hasarın ortaya çıkma sebebi ve ciddiyeti de dikkate alınmalıdır.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminatı, işçinin herhangi haklı neden dayanmadan veya geçerli bir sebepten fesih yapılması durumunda kıdem yılı karşılığında 30 günlük brüt ücret hesaplanarak hak kazandığı tazminat türüne denmektedir. Kıdem tazminatında unutulmaması gereken durum olarak geçirilen iş süresi olarak 1 yılı doldurmak zorundandır. Aksi taktirde kıdem tazminatı alınamaz durumda olacaktır.

İhbar Tazminatı Nedir?

İş kanunun sayılı maddesine göre iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda sözleşmesi bitmeden önce çalışana süre bitmeden uyarı yapılması gerekmektedir. Bilgilendirme yöntemi olarak yazılı bir şekilde çalışanın kıdem bilgisine göre yapılmalıdır. Eğer bu bilgilendirme yapılmazsa ihbar tazminatı ödenmesi gerekir. Bu tür duruma ihbar tazminatı denir.

Kıdem Tazminatı Hangi Durumlarda Alınır?

Kıdem tazminatı alınabilmesi için 1 yıl iş yerinde çalışmış olması gerekmektedir. İş sözleşmesine bağlı yer alan maddelerinden biri olması gerekmektedir.

•İşveren tarafından ahlak kuralları dışında aykırılık yapılması durumda,

•İşçinin sağlık durumunun büyük oranda etkilenmesi,

•Kadın işçinin evlenme nedeniyle,

•Askerlik görevine gidilmesi nedeniyle,

•Emeklinin hakkını olması veya sigorta priminin dolması nedeniyle,

İşçinin ölümü nedeniyle olan gerekliler olmasıyla birlikte kıdem tazminatı alınabilecekler. Kıdem tazminatından önemli durum en az  1 yıllık çalışma süresi olması gerekmektedir.

İşten Kendi Rızasıyla Çıkmasıyla Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

Kıdem tazminatı kuralı olarak kendi rızasıyla çıkan biri kıdem tazminatı alamaz. Kıdem tazminatı alabilmek için askerlik görevinin çıkması, işçi sağlığının işe devam edemeyecek bir alanda olması, iş veren tarafından ahlak dışı hareket davranışı olması veya kadın işçinin evlenmesi durumuna kıdem tazminatı çıkmaktadır. Kıdem tazminatı için bu tür neden olduysa işçinin 1 sene çalışma gereksinimi bulunarak kıdem tazminatı çıkması kazanılmıştır.

Kıdem Tazminatı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İşçi kıdem tazminatı hesaplaması toplam çalıştığı her yıl için 1 aylık brüt maaşı almaktadır. Tam yıl olmadan kıdem tazminatı olduğunda ise arta kalan aylar için hesaplama yapılarak o aylara göre kıdem miktarı çıkarılarak sonuç çıkmaktadır. 

Kıdem tazminatı sırasında işçiye verilmiş olan yemek parası, yol parası, ikramiye veya primlerde brüt tutara eklemesi yapılmaktadır. Kıdem tazminatında sadece damga vergisi kesintisi yapılarak hesaba yatırılması gerekmektedir.

Kıdem Tazminatında Bulunmak Ne Kadar Süre Bulunuyor?

Kıdem tazminatı alacak kişiler 10 yıllık süresi bulunmaktadır. İşçi çıkarıldığı tarihten itibariyle başlayan süreç de 10 yıl içerisinde kıdem tazminatı başvurusunda bulunabilmektedir.

Kıdem ve İhbar Tazminatının Farkları Nelerdir?

Kıdem ve ihbar tazminatı her zaman yan yana kullanılan terimler kullanılsa da ikisi arasında alınma farkları bulunmaktadır.

Kıdem tazminatı sadece işçiye ödenme sağlanırken ihbar tazminatında duruma göre işçiye ve işverene ödenme sağlanabilir.

Her iki tazminat türünde alınan vergi tipleri ve oranları farklı olmaktadır. Kıdem tazminatında sadece damga vergisi alınırken ihbar tazminatında gelir vergisi ve damla vergisi alınmaktadır.

İhbar tazminatında işçi işinden ayrılmadan önce bildirilmesi gereken süre belirlenerek devam etmektedir. Kıdem tazminatı hak kazanılsa bile ihbar tazminatı alınacak durumu olmayabilir. Bu durum verilen ihbar süresi dolduğunda yapılması gerekmektedir. İhbar tazminatı doğmama süreci işveren gerekli yazılı bildirim yapmasına bağlı durumdur.

Kıdem ve İhbar Tazminatı Aynı Anda Alınılabilir mi?

Kıdem ve ihbar tazminatı aynı anda alınabilir. Bu duruma örnek verilmesi gerekirse işveren tarafından olumsuz davranışları sonucu haber verilmeden işten çıkarılması sağlanırsa hem kıdem tazminatı hem de ihbar tazminatı sağlanması gerekmektedir. 

Çünkü hem haber verilmeden işten çıkarılma ve kıdem tazminatında yer alan sebeplerde olumsuz davranıştan dolayı sebebin yer alması durumu iki tazminat türünün kazanılmasını sağlayacaktır. Ancak kıdem tazminatında  en az bir yıl çalışma süresi bulunarak hareket edilmektedir. Kişinin bir yıllık çalışma süresi yoksa kıdem tazminatı alamayacaktır.

İhbar Tazminatı Hangi Durumlarda Alınır?

İhbar tazminatı alabilmek için çalışan iş alanında belirsiz bir iş sözleşmesi yer alıyorsa ve iş sözleşmesine göre kanunda verilen sürelere göre herhangi uyarı yapılmadan işçinin işten çıkarılması sağlanıyorsa ihbar tazminatı alabilirler. Ayrıca ihbar yapılmasına rağmen verilen ihbar süresi dolmadan çıkarılma işlemi yapılıyorsa ihbar tazminatı alabilirler.

İşveren de işçiden ihbar tazminatı alabilmektedir. Bu durumun olması için kanunda yer alan süre boyunca işten ayrılacağını bildirmeden ve bir anda çıkan işçi işverenine ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.

İhbar Tazminatı Süreleri

İşveren veya işçi işten çıkarılma haberini çalışma süresine göre haber verilmesi gerekmektedir. Yer alan ihbar süreleri;

•6 aydan az çalışan işçiler için 2 hafta,

•6 ay ile 1,5 yıl arasında çalışanlar için 4 hafta,

•1,5 yıl ve 3 yıl arasında çalışanlar için 6 hafta,

•3 yıldan fazla çalışanlar için 8 hafta ihbar süresi bulunmaktadır. Her iki taraf için de aynı süreler uygulanmaktadır. İhbar yapıldığı günden itibaren süreler hesaplanmaktadır. İhbar süreleri sözleşme yapılarak uzatılabilir ancak kısaltması mümkün değildir.

İhbar Tazminatı Miktarı Nasıl Hesaplanır?

İhbar tazminatı miktarı hesaplanması işçinin çalışma süresine göre belirlenen ihbar sürelerine göre verilen brüt maaş miktarı olarak belirlenmiştir. İşveren veya işçi tarafından ihbar edilmemesi durumunda ihbar süresine göre hareket edilerek tazminat alabilecektir. İhbar tazminatında kesişen vergi paraları olarak gelir vergisi ve damga vergisi olarak kesinti yapmaktadır.

İhbar Tazminatı Hesaplama Örneği

İhbar tazminatı hesaplanmasında işçinin aldığı son aldığı brüt ücret ele alınarak hesaplanmalar sağlanmaktadır. Alınan brüt ücrete göre haftalık olarak hesaplanması sağlanarak işçinin çalıştığı süreye göre ihbar süresine göre çarpma işlemi sağlanmaktadır. Çıkan sonuca göre de gelir vergisi ve damga vergisi de alınmaktadır.

 

Örnek ihbar süresi hesaplaması

•İşyerinde 5 yıldır çalışan kişi olarak ihbar tazminatı hesaplanması yapılacaksa ilk olarak brüt ücretine bakılmaktadır. 

•Brüt ücreti 5 bin TL olarak ele alınırsa ihbar süresi olarak da 8 hafta olarak belirlenecektir.

•Brüt ücret olarak 5 bin TL alan kişi bir ayı 30 güne bölünerek günlük ücreti çıkartılır.

•İhbar süresi 8 hafta olduğu için gün sayısı 56 olarak çıkmaktadır.

•5 bin liralık ücreti 30’a bölerek TL günlük ücreti çalışılan gün sayısı göre çarpma işlemi sağlamaktadır.

•Çalışılan gün sayısı 56 ile günlük kazanılan tutar TL olarak çarptığımızda TL sonucu yer alacaktır.

•Bu ücret üzerinden damga ve gelir vergisi kesilerek çıkan sonuç TL olarak yer alacaktır. 

 

Bu örneğe göre gidilerek ihbar tazminatı hesabı yapabilirsiniz. İhbar tazminatını sitemiz üzerinden işe giriş çıkış süresi, aylık en son kazandığınız brüt ücret ve ek ödemeleri girerek hesaplamalarınızı kolay yapabilirsiniz.

 

Kendi İsteğiyle Çıkan İşçi İhbar Tazminatı Alabilir mi?

İşçinin işten ayrılması kendi isteğiyle gerçekleşmiş ise ayrılma nedeni ne olursa olsun ihbar tazminatı alamamaktadır. Bu durum işveren tarafından avantajlı durumda olmaktadır. İşveren işçiden ihbar tazminatı ödemesini alabilmektedir.

Kıdem ve İhbar Hesaplama Aracı

Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama aracını sitemizde hesaplatabilirsiniz. Tazminat hesaplama aracını kullanmak için işe giriş tarihi ve işten ayrılış tarihini girin. Aylık brüt maaşı ve ek ödemeleri girerek hesapla butonuna basın. Sonuçlar hesaplanarak yan tabloda kıdem ve tazminat ücreti ortaya çıkacaktır.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası