süleyman demirel in sözleri / Demirel'in Unutulmaz Sözleri - Foto Galeri - funduszeue.info

Süleyman Demirel In Sözleri

süleyman demirel in sözleri

Süleyman Demirel Sözleri

Süleyman Demirel'in unutulmaz sözleri. Türkiye'de 7 kez başbakanlık yapmış olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel öleli 5 yıl oldu.

Ancak bazı sözleri var ki hala unutulmadı.

Süleyman Demirel'in unutulmaz sözleri

Kıbrıs meselesi nedeniyle İngiltere'yle Türkiye arasında kriz yaşandığı 'lı yıllarda Süleyman Demirel İngiltere'ye giderek bazı görüşmelerde bulunmuştu. Dışişleri Bakanı ile görüştükten sonra Türkiye'ye dönüşünde gazeteciler sordular:

-Efendim, İngiliz Dışilişkiler Bakanı’nın elini neden sıktınız? 

Demirel cevap verdi:

-Ya neresini sıkacaktım kardeşim? 


Süleyman Demirel başbakan. Ege Denizi'ndeki 12 ada konusunda Yunanistan'la sorunlar yaşanıyor. Bakanlar Kurulu toplantısında konu saatlerce süren bir toplantıda tartışılıyor. Ardından gazetecilerin ilk sorusu:

- Sayın Başbakan, Yunanistan Ege Denizi'nin bir Yunan gölü olduğunu iddaa ediyor. Cevabınız ne olacak? 

Ve tarihe geçen cevabı:

- Ege bir Türk gölü değildir. Ege bir Yunan gölü de değildir. Ege zaten bir göl de değildir! Denizdir!

Yine Demirel'in başbakanlık yılları. Benzin sıkıntısı çekiliyor. Arabalar benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturuyor. Çünkü bazı istasyonlarda benzin hiç yok.

Gazeteciler Demirel'e benzinin neden olmadığını soruyor. Bakın ne cevap veriyor:

- Benzin vardı da biz mi içtik?

Gazeteciler şaşkın gözlerle bakarken devam ediyor:

- Su mu daha değerlidir benzin mi? Tabii ki su, benzin içilmez ama su içilir.

Süleyman Demirel muhalefette olduğu yıllarda sık sık hükümeti eleştirir, ekonomik kriz yaşandığını vurgulardı. İşte bu sözü de o sırada söyledi:

- Türkiye 70 sente muhtaçtır!

Süleyman Demirel, 12 Eylül darbesi nedeniyle siyasi yasaklı olarak kalmıştı. Yasakların kalkmasının ardından Doğru Yol Partisi Genel başkanlığına getirildi ve yine seçim kazanarak başbakan oldu.

İşte o dönemde bir basın toplantısında kendisine şu soru soruldu:

- Sizi o bulunduğunuz yerden 6 defa indirdiler. Hala orada nasıl duruyorsunuz?

Cevabı şu oldu:

- Ben 6 kere gittiysem 7 kere de geldim. Onu neden söylemiyorsun?

Yine bir basın toplantısı Süleyman Demirel soruları yanıtlıyor. O sırada bir gazeteci "Bir de spor sorusu sorayım" dedi ve ekledi:

- Efendim siz Fenerbahçe'yi mi tutuyorsunuz, yoksa Galatasaray'ı mı?

İşte cevabı:

- Niye Beşiktaş'ı sormuyorsun?

12 Eylül öncesinden Sokaklarda her gün cinayetler işleniyor. Sağcı ve solcu gençler arasında sürekli olaylar var.

Bir toplantıda üst üste sorular yöneltiliyor Demirel'e, sağ sol kavgası soruluyor, cinayetler gündeme getiriliyor. O da kendisine ne dedirtilmek istendiğini anlıyor ve şu lafı ediyor:

- Bana, 'Milliyetçiler adam öldürüyor' dedirtemezsiniz. 

Yine Başbakanlık yılları. Hükümeti protesto eden kalabalıklar sokaklarda, gösteri ve yürüyüş yapılıyor. Bunu soran gazetecilere bakın ne diyor:

- Yürüsünler! Yollar yürümekle aşınmaz!

Kırıkkale'de cephane fabrikasında bir patlama olmuştur. Gazeteler bunu günlerce manşet yapar, "Neden önlem alınmadığını" sorgular. Daha sonra Demirel'le ayak üstü yapılan bir basın toplantısında neden önlem alınmadığı kendisine sorulur. Şu cevabı verir:

- Kardeşim, kimin aklına gelir patlayacağı?

Duygu Asena feminizmle ilgili yazıları ve kitapları nedeniyle büyük bir şöhret yakalamıştır. O döneme Demirel'e Duygu Asena ve feminizm konusundaki düşünceleri sorulur. Şöyle der:

- Bunun icabı vardır veya yoktur bu ayrı bir mesele… İcabı yoksa fuzuli bir şey yapılmış olmaz yine de… İcabı varsa feminizim fevkalade bir şeydir.

yılı. Kontrgerilla ve derin devlet tartışmaları yaşanmaktadır. Muhalefet araştırma yapılmasını istemektedir. Demirel de bunun üzerine şu konuşmayı yapar:

- Kontrgerilla tartışması kadar Türkiye'de havanda su dövülen bir konu yoktur. Deniyor ki, araştıralım. O zaman her şeyi araştıralım, yarın güneş doğacak mı diye araştıralım!

Ardından basın toplantısında muhaber "Efendim derin devlet nedir?" diye sorar. Ona da şu cevabı verir:

- Derin devlet, normal devletin raydan çıkmış halidir.

Yine başbakanlığı sırasında terör örgütü PKK kış gelince ateşkes ilan ettiğini açıklar. Bu konu sorulur kendisine. Cevabı şu olur:

- Kan döken insanlar ‘biz kan dökmekten vazgeçtik’ derlerse, ‘iyi yaptınız, alın size bir mükâfat verelim’ denmesi mümkün değil. Kan döken insanlara ‘aman vazgeçmeyin, kan dökmeye devam edin’ demek de mümkün değil. Kan döken insanlar bundan vazgeçerlerse, bu iyi olmadı demek de mümkün değil.

Süleyman Demirel'in siyasi hayatı özellikle öncesi Bülent Ecevit'le mücadele ederek geçmiştir. Bir gün Ecevit'le ilgili şu sözü söyler:

- Dört kaz teslim etsen, akşama üçünü kaybedip gelir! 

CHP'nin iktidarda olduğu yıl. CHP, 40 günde öğretmen yetiştirme projesi açıklar. Buna yorumu da şu olur:

- 40 günde kabak bile yetişmez kardeşim!

Cumhurbaşkanlığı'ndan sonra üniversite ziyaretlerine gider zaman zaman Demirel. Öğrencilerin sorularını cevaplar.
Bu ziyaretlerin birinde bir öğrenci Demirel'i sıkıştırmak için üst üste sorular sorar. 

- Sizin Türkiyede yapılan her türlü işi sahiplenmek gibi bir adetiniz var… 

- Peki söyle bakalım; sen nerde oturuyorsun? 

- Niye ki? Kadıköy'de! 

- Hah işte buraya her gün gelmek için üstünden geçtiğin köprü var ya! 

- Ee evet! 

- Onu işte ben yaptım!

Demirel siyasi hayatı boyunca ettiği en unutulmaz laflardan birini de önce söylediği bir sözün daha sonra tam tersini söylemesinden sonra etmiştir.

- Dün dündür, bugün de bugün! 

Demirel'in tarihe kazınan unutulmaz sözleri

Türkiye'de sağ politik söylemin önemli aktörlerinden biri olan Demirel'den geriye kalanlar şöyle:

öğrenci hareketlerine ilişkin bazı sözleri de tarihte yerini aldı. Bunlardan 9 Kasım tarihinde sarf ettiği "Bir takım yürüyüşler oluyor diye asabınız bozulmasın, yürümekle sokaklar eskimez" ifadesi en bilineniydi.

Demirel, yılındaki Maraş katliamının ardından, "Bana sağcılar ve milliyetçiler cinayet işliyor dedirtemezsiniz, böyle bir şey söylemiyorum, devlet cinayet işleyenin yakasına yapışmak zorundadır" demişti.

57 kişinin öldüğü Çorum Katliamı'nı kendisine soran bir gazeteciye, ‘Çorum'u bırakın, Fatsa'ya bakın' karşılığını vermişti. Belediye başkanı seçilen Fikri Sönmez'le (Terzi Fikri) birlikte ilçedeki özerk dönüşüme müdahale edilmesi gerektiğini düşünüyordu.

Sivas Katliamı'nın ardından, "Fevkalade hassas bir konu. Devlet güçleriyle halk karşı karşıya getirilmemelidir" derken, olayın münferit olduğunu savunmuştu. Demirel, "Olay münferittir. Ağır tahrik var" demişti.

'KÜRT REALİTESİ VARDIR, SORUNU YOKTUR'

PKK ile TSK arasındaki çatışmaların sürdüğü yılında önce ‘Kürt realitesini tanıyoruz' dedi. Cumhurbaşkanlığı dönemi, çatışmaların en şiddetli olduğu yıllardı. O dönem söylediklerinden bazıları şöyle:

— Ben ‘Kürt realitesi' derken, Kürt diye bir insan vardır, bunu kabul ediyoruz dedim. Irki olarak kendinizi Türk, Kürt veya başka bir soydan sayabilirsiniz ama üst kimlik olarak Türk'sünüz, millet olarak Türk'sünüz. İşte fark buradadır. Ama Kürt realitesi yerine ‘Kürt sorunu' dediğiniz zaman başka yerlere gidersiniz. Millet sorunu, siyasi bir sorun kabul etmiş olursunuz.

— Ben Kürdüm' diyene, ‘pekâlâ sen Kürtsen Kürtsün' diyelim. Yani, ben Kürdüm diyene ‘Hayır sen değilsin' gibi bir ısrarda bulunmayalım. Benim dediğim Kürt kimliği budur.

'DEVLET RUTİNİN DIŞINA ÇIKAR'

Demirel'in akıllara kazınan bazı ‘vecize'leri de şöyle:

— Devlet bazen rutinin dışına çıkabilir. (Susurluk skandalı sonrası)

— Demokrasilerde çareler tükenmez.

— Dün dündür, bugün bugündür.

— Benzin vardı şeker vardı, şerbet yapıp biz mi içtik?

— Bu fiyatları öpüp başımıza koyalım.

— Bana Türkiye'nin durumunu bir kelimeyle anlatın derseniz "iyidir" derim. İki kelimeyle anlatın derseniz "iyi değildir" derim.

— Türkeş Türk çocuğu, Ecevit halk çocuğu, Erbakan Müslüman çocuğu, biz o… çocuğu muyuz?

— Bugün sağ tedhişçi diye bir şey yoktur. Türkiye'de sol tedhişçi vardır, sağ tedhişçi diye bir şey yoktur. Adam öldüren yok yani.

— Elektriğin komünisti olur mu?

— Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası