taşıt pulu ücretleri 2018 / Motorlu Taşıtlar Vergisi ve MTV Oranları: MTV Rehberi | Haberler ve Duyurular | Hedef Filo

Taşıt Pulu Ücretleri 2018

taşıt pulu ücretleri 2018

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama Aracı

MTV HESAPLAMA ARACI

Anında, hızlı, doğru, güvenilir Motorlu Taşıtlar Verginizi Hesaplayın.

Dilerseniz Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın sayfasına yönlenerek ödemenizi gerçekleştirin.

MTV (MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ) HAKKINDA

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

+

MTV olarak da bilinen motorlu taşıtlar vergisi, araçların egzozdan çıkan gazla doğaya verdikleri zarar ile aracın koltuk sayısı ve araç bağlı olarak hesaplanan bir vergi türüdür. Araç sahiplerinin senede iki kere MTV ödeme yükümlülüğü bulunur. Bir yıl içerisinde iki taksit halinde ödenmesi zorunlu olan motorlu taşıtlar vergisi, kara yollarında seyreden, trafik tescil ve taşıt sigortası bulunan tüm araçların tabii olduğu bir araç vergi sistemidir.

-

MTV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

+

Motorlu taşıtlar vergisi, aracın özelliklerine ve yaşına göre belirlenen bir vergi türü olduğu için aracın emisyon oranı ve aracın motor gücü ile doğru orantılı olarak değişkenlik göstererek azalır veya artar. Bu nedenle MTV tutarı her araca göre değişir. Online e-fatura, e-arşiv fatura ve ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın geliştirdiği mtv hesaplama uygulamasıyla aracınız için hesaplamayı kolayca yapabilirsiniz.

-

MTV Hesaplanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

+

MTV hesaplanırken ilk olarak araç tipi, aracın yaşı, motor gücü dikkate alınır. Araç tiplerine göre değişkenlik gösteren hesaplamalar yapılır. Araba ve motosikletler için motorlu taşıtlar vergisi hesaplamasında önemli olan aracın yaşı ve silindir hacmidir. Otobüslerde aracın yaşı ve oturma kapasitesi, kamyonlarda ise yine aracın yaşı ve en yüksek toplam ağırlığı dikkate alınarak hesaplanır. Bu hesaplamalar Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’nın resmi internet sitesi üzerinden de yapılabilir.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Ödemesi Nasıl Yapılır?

+

Karayolları Trafik Kanunu kapsamına giren ve trafik şubelerinde kaydı bulunan araba, minibüs, otobüs, motosiklet vb. kara taşıtları da dâhil olmak üzere helikopter, uçak, motorlu deniz araçları gibi her türlü taşıt için MTV ödeme zorunluluğu bulunur. Araç sahibi olanlar MTV tutarını her sene iki defa ödemekle yükümlüdür. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ilk taksiti Ocak ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenir. MTV ödemeleri, anlaşmalı bankalar yoluyla Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na yapılabileceği gibi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden “İnternet Vergi Dairesi/Sık Kullanılanlar/Motorlu Taşıtlar” yolu izlenerek e-işlemler üzerinden veya mobil uygulaması kullanılarak da yapılabilir.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nasıl İndirimli Ödenir?

+

Türkiye’de milyonlarca araç sahibinin indirimli motorlu taşıtlar vergisi uygulamasını bilmediği için son beş yılda fazladan vergi ödediği ortaya çıktı. Motorlu taşıtlar vergisi ödemekle yükümlü olan mükellefler, araçlarının kasko değeri üzerinden MTV indiriminden faydalanabilirler. Motorlu taşıtlar vergisi, şayet şartlara uyan bir araç mevcutsa indirimli bir şekilde ödenebileceği gibi geriye dönük ödemelerin de fazlası geri talep edilebilir. İndirimli MTV ödeme imkanından faydalanabilmek için öncelikle aracın Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her yıl Ocak ayında belirlenen kasko değeri bilinmelidir. Araçların kasko değerleri Maliye Bakanlığı tarafından hesaplamadığı için, dilekçe verilmeden hiçbir aracın vergisinde indirim yapılması mümkün değildir. Vergiler, yaş ve silindir hacmi dikkate alınarak yapılan sınıflandırmalara ödenmeye devam ediliyor. İndirimden yararlanmak için ise; aracın kasko değerinin öğrenilmesi, kasko değerinin %5’inin bulunması gerekiyor. Ortaya çıkan sonuç MTV’den yüksek ise fazla ödeme yapıldığı anlamına geliyor. Sigorta şirketinden temin edilen kasko formu ile birlikte vergi dairesine giderek, düzeltme dilekçesi verilmesi gerekiyor.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

+

Araç sahipleri, bağlı oldukları vergi dairelerine başvurarak MTV borçlarını öğrenebilecekleri gibi aynı zamanda İnteraktif Vergi Dairesi’ne online bağlanarak herhangi bir üyelik girişine gerek kalmaksızın yalnızca plaka ve TC kimlik numarasıyla da MTV borçlarını sorgulayabilir.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Yaş Hesaplaması

+

Motorlu taşıtlar vergisinde yaşı hesaplayabilmek için, MTV yılından aracın model yılı çıkartılarak elde edilen sayıya 1 eklenir. Örneğin yılı MTV için model bir aracın yaşı, den çıkartılarak bulunan 3 sonucuna 1 eklendiğinde 4 olarak bulunur.

-

Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Zam Oranı

+

Motorlu taşıtlar vergisinin zam oranı, yeniden değerleme oranına bağlı olarak belirleniyor. yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 9,11 olarak belirlendiğinden buna bağlı olarak yılı MTV zamları da bu orana bağlı olarak yapılacak.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Zam Uygulaması

+

yılı motorlu taşıtlar vergisi, 1 ve 3 yaş arası ve silindir hacmi cc ve aşağısında olan otomobiller için ila lira arasında değişiyor. Gene 1 ve 3 yaş arası olan otomobiller için silindir hacmi cm küp ila cm küp arasındaki modellerde ila lira arasında değişiyor. cm küp ve üzerindeki modellerin vergisi ise ila lira arasında değişiyor. 1 ve 6 yaş aralığındaki minibüslerde lira, aynı yaş aralığına sahip olmak şartıyla 25 kişiye kadar oturma kapasitesine sahip otobüslerde lira, kg ağırlığına kadar kamyonet, kamyon vb. araçlarda ise lira olarak MTV uygulanıyor.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Taksitlendirme

+

Motorlu taşıtlar vergisi, yapılandırma olanakları mevcut olduğu zamanlarda İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden online olarak yapılandırılarak taksitlendirilebiliyor. Ayrıca bazı bankalar MTV ödemesi için taksitlendirilmiş kredi imkânları sunuyor.

-

Kamyonetin Panel Van Olarak MTV Ödemesi

+

Kamyonetlerin MTV ödemesi, sahip oldukları oturma koltuğu sayısı üzerinden yapılıyor. Buna göre beş veya daha fazla oturma koltuğuna sahip olan kamyonetler, MTV ödemelerinde Panel Van olarak işlem görüyor.

-

Araç Vergisi Borcu Olan Araç Satılabilir mi?

+

Araç vergisi borcuna sahip araçların satışı yapılamıyor. Fakat söz konusu vergi borçları için yapılandırma işlemi gerçekleştirilebiliyor. Bu işlemle aracın vergi borcu taksitlendiriliyor ve daha kolay ödeme imkânı sunuluyor. Ancak borçlar tamamen kapatılmadan araçların satılması söz konusu olmuyor.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin Yanlış Plakaya Yatırılması

+

MTV’nin yatırılması sırasında bazı bilgilerde yapılan hatalar Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na başvurularak düzeltilebiliyor. Ancak yanlış plaka üzerinden yatırılan MTV ücretlerini geri tahsil etme olanağı bulunmuyor. Bu yüzden MTV ödemesi yapılırken, doğru araca yapıldığına özellikle dikkat edilmelidir.

-

Yılından Önce Alınan Ehliyetlerin Değişmesi

+

yılından önce alınan eski tip ehliyetler 31 Aralık tarihine kadar geçerlidir. Bu tarihten sonra söz konusu ehliyetler geçersiz hale geleceğinden, değişiminin yapılması zorunludur. Online randevu sistemini kullanarak yapılan işlemler sonrası gerekli belgelerle beraber Trafik ve Tescil Şube Müdürlüğü‘ne gidilerek ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebiliyor. Yeni ehliyet çıkana kadar ise geçici sürücü belgesi veriliyor. Yeni ehliyetler genellikle 15 gün içerisinde adrese teslim ediliyor.

-

Elektrikli Araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Oranları

+

Her yıl iki eşit taksit halinde ödenen motorlu taşıtlar vergisi, yılında yüzde 9,11 oranında zamlandı. Bu bağlamda elektrikli araçlarda en düşük MTV , en yüksek MTV ise TL olarak belirlendi.

-

MTV Yıllık Artışı Nasıl Belirleniyor?

+

MTV’de yıllık artış, yeniden değerleme oranına bağlı olarak belirleniyor. yılının yeniden değerleme oranı yüzde 9,11 olarak belirlendiğinden, yılı MTV ücretlerindeki artış da bu orana bağlı olarak belirlendi.

-

Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Oranları

+

yılında motorlu taşıtlar vergisi yüzde oranında zamanlandı. Buna göre en düşük MTV TL, en yüksek MTV ise TL olarak belirlendi.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisini Kimler Ödemek Zorundadır?

+

Karayolları Trafik Kanunu kapsamı altındaki ve trafik şubelerinde kaydı bulunan her türlü taşıt için MTV ödeme zorunluluğu bulunur. Araç sahipleri, MTV tutarını her sene iki defa ödemekle yükümlüdür.

-

Motorlu Taşıtlar Vergi Ödemesinden Hangi Araçlar Muaftır?

+

Hurda araçlar geçmiş döneme ait borçları olmaması kaydıyla motorlu taşıtlar vergisinden muaftır. Ayrıca yüzde 90 ve üzeri engelli bireyler adına kayıtlı araçlar MTV’den muaftır. Diğer engelli bireylerin adlarına kayıtlı araçlar için ise mevcut hallerine uygun şekilde tasarlanmış özel tertibata sahip araçlar MTV muafiyetinden yararlanabilir.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisini Kimler Ödemek Zorundadır?

+

Karayolları Trafik Kanunu kapsamı altındaki ve trafik şubelerinde kaydı bulunan her türlü taşıt için MTV ödeme zorunluluğu bulunur. Araç sahipleri, MTV tutarını her sene iki defa ödemekle yükümlüdür.

-

MTV Gecikirse Ne Olur?

+

MTV ödemelerinin geciktirilmesi durumunda, ilgili borca aylık olarak faiz uygulanır. Her ay uygulanan gecikme zammıyla beraber borç tutarı sürekli artar. Bu duruma müteakiben borç ödenmemeye devam ederse, borç sahibine ihtarda bulunulur. Buna rağmen ödeme gerçekleştirilmez ise kişi hakkında yasal işlem başlatılır.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödenmeden Araç Satışı Yapılır mı?

+

MTV borcu bulunan araçlar satılamaz. Fakat MTV borçları için yapılandırma işlemi yapılabilir. Bu işlemle aracın MTV borcu taksite bağlanır ve daha kolay ödeme imkânı verilir. Ancak gene de MTV borcu tamamen ödenmeden araçlar satılamaz.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

+

Motorlu araç sahibi olanların senede 2 defa ödemekle mükellef olduğu motorlu taşıtlar vergisi, her sene birinci ay (Ocak) ve yedinci ay (Temmuz) vergi dairesine ya da anlaşmalı olduğu bankalara ödenir. MTV, bazı istisnai durumlar haricinde tüm araç sahipleri tarafından ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Ayrıca MTV ödemeleri online olarak da yapılabilir.

-

Kredi Kartı İle Mükerrer Ödeme Yapılması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

+

Çift ödeme anlamına gelen mükerrer ödeme, herhangi bir banka üzerinden yapılan ödeme işleminin unutulmak suretiyle bir başka bankaya daha yapılmasıdır. Bu durumda, durumun yaşandığına dair kanıt niteliğindeki belgeler kullanılarak mükerrer yapılan ödeme tutarlarının iadesi talep edilebilir.

-

MTV Ödemesinin Yapılabileceği Noktalar

+

MTV ödemeleri; Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi, Gelir İdaresi Başkanlığı vezneleri ile anlaşmalı bankaların şubeleri, internet siteleri ve ATM'lerinden yapılabilir.

-

GİB MTV Ödemesi Nasıl Yapılır?

+

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesi seafoodplus.info üzerinde yer alan “Borç Sorgulama ve Ödeme” sayfasına saat ila arasında girilerek online ödeme yapılabiliyor. Ayrıca bankalar aracılığıyla veya bağlı olunan vergi dairesine doğrudan ödeme yapmak da mümkün.

-

MTV Ödeme Kredi Kartı İle Taksitli Ödeme Yapılır Mı?

+

Kredi kart müşterilerine kolay ödeyebilme imkânı sunan taksitlendirmeler için kampanyalar düzenleyen bankaların geneline bakıldığında, MTV ödemesini taksitlendirmek için iki veya üç vade imkânı sunulduğu görülüyor.

-

MTV Yapılandırma Nasıl Yapılır?

+

MTV ödemelerinde, yapılandırma işlemi için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na başvurmalıdır. Yapılandırma kapsamında MTV üzerine uygulanan faizinin yanı sıra gecikme faizi de silinir ve anaparaya Yİ-ÜFE tutarı eklenir. Peşin ödemelerde ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’nı kadar indirimden yararlanılabilir.

-

MTV Borcu Olan Taşıtın Ruhsat Veya Plaka Değişikliği Yapılabilir Mi?

+

MTV borcu olan taşıtlar için ruhsat veya plaka değişikliği yapılması söz konusu değildir. Bu sebeple bu gibi işlemlerden önce aracın MTV borcunun kapatılması gerekir.

-

Araç Yaşı Nasıl Hesaplanır?

+

Araç yaşı hesaplayabilmek için, MTV borcunun yılından aracın model yılı çıkartılarak elde edilen sayıya 1 eklenir. Örnek olarak yılı MTV borcu için model bir aracın yaşı, den çıkartılarak bulunan 2 sonucuna 1 eklendiğinde 3 olarak bulunur.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisi Gecikme Cezası Nasıl Hesaplanır?

+

MTV ödenmesi gereken aylar içinde ödenmez ise, ödenmesi gereken ücret üzerinden her ay için yüzde 1,4 oranında gecikme faizi uygulanır. Bu sebeple MTV, Ocak ayında ilk taksiti ve Temmuz ayında da ikinci taksiti olmak üzere mutlaka ödenmelidir.

-

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hesaplama

Karayolları Trafik Kanunu’na göre aşağıdaki taşıtların ödemesi gereken vergiye motorlu taşıtlar vergisi adı verilir.

  • Halihazırdaki trafik şube ya da bürolarına kayıt ve tescil edilmiş olan tüm motorlu kara taşıtları
  • Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde kayıt ve tescil işlemleri yapılan bütün helikopterler ve uçaklar
  • Belediye ya da liman siciline kayıt ve tescil edilen motorlu deniz taşıtları

MTV olarak da adlandırılan bu vergi, motorlu araçların trafik sicil kayıtlarının başlamasından hemen sonra ödenir. MTV sicil kaydının silinmesine kadar da ödenmek zorundadır. MTV’nin ilk taksiti Ocak ayında ödenirken ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenir.

İlk 6 ayda sicil kayıtı silinen araç için ikinci 6 ayın vergisinin de ödenmesi gerekir. İkinci 6 ayda kayıtı silinen araç için ise bir sonraki seneye kadar motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi gerekmez. MTV hesaplanmasında aracın; kamyon, tır, otobüs, minibüs, otomobil gibi özellikleri ve taşıt değeri dikkate alınır.

Taşıt değeri: taşıtın teslimi, ilk iktisabı ve ithalinde, hesaplanacak olan özel tüketim vergisi (ÖTV) hariç vergi miktarını belirlemede temel olarak alınan, kazançtan giderler çıktıktan sonra geri kalan bölümünü oluşturan değerler.

Motorlu taşıtlar vergisi taşıtların aşağıdaki özelliklerine göre hesaplanır.

  • Motosiklet ve otomobillerde araçların sadece yaşı değil aynı zamanda silindir hacmine göre hesaplanır.
  • Otobüsler için motorlu taşıtlar vergisi aracın oturma kapasitesi ve yaşına bağlı olarak hesaplanır.
  • Kamyonlar için aracın yaşının yanı sıra azami toplam ağırlığı dikkate alınır.

Motorlu taşıtlar vergisi, aracın bağlı bulunduğu il ya da ilçedeki vergi dairesine ödenir. Aynı zamanda anlaşmalı olan bankalar ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla da motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri yapılabilir. Ancak birçok kişi bu ödemeyi internet bankacılığı üzerinden yapmak istiyor. Bu aşamada ise dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise e-dekontların makbuz yerine geçmemesidir. Bu şekilde bir ödeme yapmak isteyen araç sahiplerinin MTV ödemesi yapmaları sonrasında banka şubesine giderek tahsilat makbuzu almaları gerekiyor.

 

Verginin gecikmesi durumunda ise eğer yılın ilk taksitinde gecikme varsa ikinci taksitte borçlar toptan olarak tahsil edilir. Ancak hiç vergi ödemesi yapılmamışsa araç sahiplerinin banka hesaplarına haciz koyulur.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hesaplama

9 Aralık tarihinde alınan karara göre MTV tutarları yılına göre %25 artırılmıştır ve MTV hesaplamaları bu tutarlarla yapılmıştır. Aralık 'de alınan karara göreyse 1 Ocak tarihinden itibaren MTV tutarları bir önceki yıla göre % artırılmıştır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir