endüstri ürünleri tasarımı çalışma alanları / Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar? - ErkeklerSoruyor

Endüstri Ürünleri Tasarımı Çalışma Alanları

endüstri ürünleri tasarımı çalışma alanları

End&#;stri &#;r&#;nleri Tasarımı B&#;l&#;m&#; nedir ve mezunu ne iş yapar? B&#;l&#;m&#; olan &#;niversiteler, dersleri ve iş imkanları

Haberin Devamı

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Eğitimi Nasıldır?

 Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü günümüzde aynı isim ile birlikte eğitimi verilen hem 2 yıllık bir önlisans programı olup, hem de 4 yıllık bir lisans bölümü olmaktadır. 2 yıllık önlisans bölümü TYT puanına göre öğrenci kabul ederken 4 yıllık lisans bölümü SAY puan türüne göre de tercih edilebilir.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümündeki Dersleri Nelerdir?

 Tercih listelerinde endüstri ürünleri tasarımı bölümüne yer vermeyi düşünmekte olan aday öğrenciler;

 Tasarım

 Konstruktif Resim

 Renk Ayarlama

 Malzemeye Dayalı Yapım Yöntemleri

 Antropometrik Tasarım

 Bilgisayar Destekli Modelleme

 Eleştirel Düşünme

 Yaratıcılık ve Girişimcilik

 Temel Mekanik Strüktür

 Karşılaştırmalı Tasarım Tarihi

 Prototip Yapım Yöntemleri ve de

 Ürün Geliştirme Felsefesi daha pek çok dersten toplamda 8 yarıyıllık eğitim süresi boyunca sorumlu olacaklardır. Bu bölümdeki derslerin büyük bir kısmı uygulamaya dayalı derslerdir ve diğer kısımlarda da yaratıcılığı da pekiştirecek eğitimler verilir. Endüstri ürünleri tasarımı dersleri başarı ile tamamlayan kişiler “Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Lisans Diploması” elde etme hakkı kazanırlar ve de “Endüstriyel Tasarımcı” unvanını almaya da hak kazanırlar.

Haberin Devamı

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

 Endüstri ürünleri tasarımı bölümü, üretilen ürünler için konseptler ve ya endüstriyel tasarımlar geliştirir. Genel anlamda otomobiller, mobilyalar ya da ev eşyaları gibi ürün kategorisinde uzmanlaşırlar. Buna ek olarak yeni ürün tasarımları hakkındaki fikirlerini de iletmek amacı ile yaratıcı ve ya inatçı olmalıdırlar. Endüstri ürünleri tasarımı bölümü, mühendislik ve ya mimarlık gibi çeşitli alanlarda lisans derecesi endüstriyel tasarım bölümünde kariyer için gereklidir; staj ve ya çalışma portföyü girişi seviyesi pozisyonların güvenliğini de sağlamaya yardımcı olabilir.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Mezunlarının İş Olanakları Nelerdir?

Haberin Devamı

 Endüstriyel tasarımcı olan kişiler, kariyerleri söz konusu olduğunda aldıkları eğitim neticesinde çok geniş alanda bir istihdam elde edebilirler. Bu bölümden yeni mezun olan endüstriyel tasarımcılar;

 Tasarım Sektörü,

 Endüstriyel Tasarım Şirketleri,

 Otomotiv Sektörü,

 Beyaz Eşya Firmaları,

 Otomotiv Sektörü,

 Tasarım Atölyeleri,

 Teknoloji Şirketleri de başta olacak şekilde pek çok alanda kendilerine de iş bulabilirler. Bunların haricinde bir de tasarıma dayalı olan danışmanlık üzerine çalışabilirler. Endüstriyel tasarımı yalnızca ürün üretmek değil aynı zamanda üretilecek olan ürünlerin aşamalarını takip etmektir.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Haberin Devamı

 Endüstri ürünleri tasarımı bölümü günümüzde pek çok sayıda üniversitede yer almakta olan bir bölümdür. Bu üniversiteler aşağıdaki gibidir.

 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi,

 Marmara Üniversitesi (İstanbul),

 Uludağ Üniversitesi (Bursa),

 Selçuk Üniversitesi (Konya),

 Kadir Has Üniversitesi (İstanbul) ve de

 Yeditepe Üniversitesi (İstanbul) bunlardan bazıları olmaktadır. Bu üniversitelerin her biri birbirinden değerli olan okullar olup en iyi endüstri ürünleri tasarımı bölümü eğitimini vermektedir.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?

 Günümüzde endüstri ürünleri tasarımı bölümünde yetenek sınavları yer almaktadır. Yetenek sınavlarında ise genellikle en sık sorulan sorular gündelik hayatta kullanılan nesneler ile oluşturulan kompozisyonlardır. Ayrıca yetenek sınavları her üniversiteye göre de bazı farklılık gösterebilir. Bu sınavlar için her ne kadar zaman ve de kağıt ölçüleri farklılık gösterse dahi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümünde öğrenci alan üniversiteler bu iki sınavda da öğrenciye imgesel sorular sorabilir. Bu aşamada öğrencinin yapabileceği hemen hemen en iyi olay hem canlı model çizimleri için hem imgesel ürün tasarımı için çizimlerinde çok iyi bir çizim tekniği ve de hayal gücüne sahip olmasıdır.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü

Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği Bölümü Nedir?

Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; multidisipliner bir akademik alandır. Sivil, mekanik, elektrik, tekstil, kimya, nükleer ve havacılık, imalat gibi pek çok mühendislik disiplinini kendi bünyesinde toplar. Multidisipliner bir bölüm olan Endüstri Ürünleri ve Tasarımı Bölümü öğrencilere bilimsel ve matematiksel teknik uyarlamaları, proje geliştirme ve yönetimi, fizik, kimya, ürün geliştirme ve ürün üretimi konularında eğitim vererek bu konuda yetkin bireyler geliştirmeyi hedefler. Bölümü tercih edecek olan adayların; bilimsel ve matematiksel teknik uyarlamalarına, fiziğe, proje yönetim ve üretimine, ürün geliştirme ve üretimine ilgili olması beklenir.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği Bölümü 4 (dört) yıllık bir lisans eğitim sürecine sahiptir. Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği sıralama bilgisi her yıl değişiklik gösterir. Bölümü okumaya hak kazanan öğrencilerin 8 dönem boyunca sorumlu oldukları dersleri başarı ile tamamlamaları gerekir. Sorumlu olduğu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği Bölümü diplomasını almaya hak kazanır.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği Bölümü öğrencileri eğitim süresi boyunca CAD programları kullanımı, CAE programları kullanımı, imalat ve malzeme bilgisi, temel mühendislik bilgisi, temel tasarım bilgisi, yaratıcı düşünebilme, sistematik düşünebilme, tasarım yapabilme, proje hazırlayabilme, girişimcilik gibi konularda yetkinlik kazanırlar. Bu bilgi ve yetkinlikleri sağlayan lisans eğitimi boyunca görecekleri derslerden bazıları şunlardır:

Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

Özgün, faydalı, inovatif, yüksek teknolojiye sahip, az enerji tüketen, çevreye duyarlı endüstriyel ürünler yaratmak/geliştirmek hem üretici hem de tüketici için çok önemlidir. Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği Bölümü mezunu hem tüketiciyi hem de üreticiyi düşünerek ürün tasarımı ve ürün geliştirmesi yapar. Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisi, tasarım ve pazarlama ekipleriyle ortak çalışarak ürün gelişimi ve üretimi noktasında katkı sağlar.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği mezunları endüstriyel ürün geliştirilen ve üretilen kuruluşlar, AR-GE merkezi, savunma sanayisi ve havacılık, uzay, otomotiv, mobilya, tıp ve biyomedikal ürün geliştirme ve üretimi yapan kuruluşlarda çalışabilirler. Endüstri Ürünleri Tasarımı Mühendisliği maaşları çalışılan kuruma göre değişmektedir. Mezunların çalışabilecekleri alanları şu şekilde sıralamak mümkündür:

Mezunların kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmeleri için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'ndan ilgili kurum ve kuruluş için yeterli puanı almaları gerekmektedir. Bu bölümden mezun olanlar ve endüstri ürünleri ve tasarımı alanında kariyer planı olanlar funduszeue.info üzerinden tasarım mühendisi iş ilanları seçeneklerini inceleyerek kendilerine en uygun iş ilanına başvuru yapabilirler.

Ürün tasarımını ilgilendirecek tüm alanlarda faaliyet gösterebilirler. Sanayi bünyesinde tasarım, ürün geliştirme, araştırma görevleri üstlenebilirler. Teknik donanım itibariyle, pek çok mühendislik alanıyla işbirliği yapabilirler. Tekil ürünlerin baştan sona tasarlanması ve üretilmesini üstlenebilirler. Kullanıcı deneyimi üzerine çalışabilir, Servis Tasarımı, Etkileşim Tasarımı gibi alanlarda çalışabilirler. Bunların yanısıra mobilya, vitrifiye, ev aletleri gibi yerel sanayinin etkin olduğu alanlarda tasarımcı olarak görev alabilirler.

 

Türkiye Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümlerinin Ünlü Mezunları

 

ALİ TAYAR

Mimarlık eğitimi alan Ali Tayar, yurtdışındaki endüstriyel tasarımcılardan biri. ’te kurduğu Paralel Design Partnership şirketiyle mobilya ve eşya tasarımı yapıyor. Tayar’ın tasarımları New York Modern Sanat Müzesi’nde de sergilendi. National Endowment for the Arts tarafından ’te ödüllendirildi.

ARİF ÖZDEN

Bugüne kadar çeşitli firmalar için kurumsal kimlik, ürün, stand, ofis ve sergileme sistemleri gibi tasarımlar gerçekleştiren Özden,  halen Derin, Polo Garage, Gilan, Vestel için tasarım çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı büfeler yarışmasında onur ödülünü kazandı.

ATİLLA KUZU

’e kadar çeşitli mimarlık ofislerinde çalışan Atilla Kuzu, o tarihten bu yana ortağı mimar Levent Çırpıcı ile birlikte kurduğu Zoom Mimarlık bünyesinde hizmet veriyor. Şirketin uzmanlık alanı mağaza, kongre-sergi sarayı, otel gibi mekanlar. Kuzu, bunun yanı sıra iç mekan gereçleri de tasarlıyor. Japonya’daki Conde House firması tarafından ödüllendirilen  oturma birimi bunlardan biri. Kuzu, ayrıca Nurus için bazı ürünler tasarlıyor.

AYŞE BİRSEL

Amerika&#;nın “En Yaratıcı Kişisi” arasına giren tasarımcılardan. yılına kadar üretilecek Renault otomobillerinin iç tasarımlarını yapacak. Tasarım sektörünün Oscar’ı kabul edilen RoscoeÖdülünü alan Birsel, ortağı Bibi Seck ile birlikte New York’taki Birsel+Seck isimli stüdyolarında Hewlett Packard, Herman Miller, Derin ve Target gibi üreticiler için ürün tasarlıyor.

AZİZ SARIYER

Mobilya ve iç mimari dünyasının önemli tasarımcılarından. Sarıyer, şu anda yenilikçi ve ilerici mobilya tasarımı denince akla ilk gelen isimlerden olan tasarım şirketi Derin’i ’de henüz okuldayken kurdu. Sonraları uluslararası markalara da çalışmaya başladı. ’da ise İtalya’da tasarım eğitimi alan oğlu Derin’le ortak çalışmaya başladı. Cappellini, Moroso, Zeritalia, Sica ve Derin için tasarımlar yapıyor.

BİLGİ KARAN

Yurtdışındaki Türk tasarımcılarından. Demir Döküm’de çalışmaya başlayan Karan, bir süre Can Yalman’la çalıştıktan sonra master eğitimi sırasında Electrolux, ABB gibi firmalarla proje yürüttü. Şu anda İsveç’teki Sony Ericsson Creative Design Center’da görev yapıyor.

CAN YALMAN

Tasarım, üretim ve pazarlama üzerine 11 yıldır profesyonel olarak endüstriyel tasarımcılık yapıyor. Bugüne kadar RocaKale, Hisar, Arçelik/Beko, Bosch, Teba, Tariş, Inform, BAT, Numarine gibi firmalar için tasarım yaptı. yılından beri Can Yalman Design stüdyosu ile hizmetlerini sürdürüyor.

DEFNE KOZ

İtalya ve ABD arasında yaşayan bir Türk tasarımcı. Merkezi Milano’da olan Defne Koz Design Studio’yu yönetiyor. Pirelli, Alessi, Guzzini, Steel, RSVP, Mobileffe, Alman WMF, Sharp, Nissan, Japon Casio, Nurus, Decorum/s, Eczacıbaşı/Vitra ve Derin gibi pek çok yerel ve uluslararası marka için tasarım üretiyor. Mobilyadan aydınlatma gereçlerine elektronik eşyadan otomobil lastiğine pek çok ürünün tasarımını yapıyor.

EFE BULUÇ

Türk tasarımcıların dünyadaki temsilcilerinden biri. Lisans ve lisansüstü eğitimini New York’ta endüstriyel tasarım konusunda alan Buluç, “to22” adlı bir uluslar arası tasarım grubunun ortaklarından. Grubun diğer iki ortağı ABD’li. Çeşitli iç dekorasyon ürünlerine imza atıyorlar. ’den beri dünyanın birçok ülkesinde konferans veren grubun, tasarım fikirleri de dikkatle takip ediliyor.

İNCİ MUTLU

Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu. arasında İstanbul’daki Idol Endüstriyel Tasarım şirketinin kurucu ortaklarından biri olarak çalıştı. İtalya’daki Isao Hosoe Design Studio’daki deneyiminin ardından, şimdi Luca Milano ile Mutlu&Milano Design Studio’da tüm dünyadan şirketlere tasarım yapıyor. Vitra, Handles, Restonic, Koziol, Jongform müşterilerinden bazıları.

KUNTER ŞEKERCİOĞLU

Mimari, iç mimari ve endüstriyel ürün tasarım konusunda hizmet veren Kilit Taşı şirketinin ortaklarından biri. Şirket, Bursa ve İstanbul’da mimari ve iç mimari projelerle birlikte endüstriyel ürün tasarımı işleri de yapıyor. Arzum, Scrikss gibi firmalar için ürün tasarlıyorlar. Arzum için Türk kahvesi robotu ve nargile, Scrikss için masa kalemi bunlardan bazıları.

MİRZAT KOÇ

Eğitimini New York’ta alan Mirzat Koç, yılına kadar ABD’de çeşitli tasarım şirketlerinde çalıştı. yılında ise kendi şirketi Ideolog’u kurdu. Tasarım kariyeri süresince farklı sektörlerde birçok dünya firmasına ürün tasarladı. Kodak, Fujitsu Siemens, Panasonic, 3M, TDK, Bose, Black&Decker ve Symbol Technologies şimdiye kadar bilgisayar, fotoğraf makinesi, bebek puseti gibi ürünler tasarladığı firmalardan bazıları.

MURAT GÜNAK

Geçen yıl Volkoswagen Grubu’nun tüm markalarının tasarım sorumluluğunu üstlenen Murat Günak, kuşkusuz yurtdışında Türk endüstriyel tasarımcılarının en ünlü temsilcilerinden biri. yılında Volkswagen’e tasarım şefi olarak transfer olan Günak, yeni göreviyle tüm markaların sorumluluğunu aldı. Günak, daha önce de Mercedes için tasarımcı olarak çalışıyordu.

OYA ŞENOCAK AKMAN

Doktorasını Mimar Sinan Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde yılında yaptı. Seramik, plastik ve tekstil ürünleri tasarımı alanında çalıştı. ’ten beri, Paşabahçe’de çalışıyor. Cam konusunda el yapımı ve otomasyon üretiminde uzman. yılından beri İTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Bugüne kadar 10’a yakın ödül aldı.

ÖZLEM PERŞEMBE

Endüstriyel Tasarım Bölümü’nü bitirdikten sonra Vestel Elektronik Ar-Ge grubunda ardından Raks Elektronik’te çalışan tasarımcı, yılında ortağı Hilal Tolasa ile Nesne Tasarım’ı kurdu. Son 3 yıldır hizmet verdikleri firma ve kurumlar arasında Alcatel, Karel, TÜBİTAK MAM, Kunt Elektronik, IBM POS, Rom-OPET, PınarSüt, Hes Makina ve Havelsan bulunuyor.

SEZGİN AKSU

Son yıllarda dünya tasarım platfomunda en sık duyduğumuz Türk isimlerden biri. 8 yıl çok çeşitli okullarda eğitim gördükten sonra Milano’da çalışmaya başladı. Milano’da dünyanın en ünlü iç mimarlık stüdyolarından biri olan De Lucchi’de çalışıyor. Tasarım bölümünün sorumlusu.  Tasarımcının müşteri portföyünde Olivetti, Siemens, Compaq, Enel, Poltrana Frau, Mandarina Duck, Fiat gibi firma isimleri yer alıyor.

TANJU ÖZELGİN

Halıdan banyoya pek çok endüstriyel ürünün tasarım hizmetlerini veren Parlak Kırmızı şirketinin ortaklarından. ’de kendi tasarım ofisi Scala’yı kuran, daha sonra IN Mobilya’da kurucu ortak olarak çalışan Özelgin, Parlak Kırmızı’yı ’da Ertan Binme ile kurdu. ’den beri öğretim üyesi, jüri üyesi proje danışmanı olarak eğitim süreçlerine katkıda bulunan Özelgin, Versace, Sebastian, Stendhall, Nurus, Derin, BT, Birim, Crea Concept gibi birçok firma ile çalışmalarını devam ettiriyor.

ÜMİT ALTUN

Endüstriyel ürün tasarımı konusunda yaklaşık 20 yıllık deneyime sahip. yılında Arçelik&#;ten ayrıldıktan sonra DesignUM&#;u kurdu. Bugün otomotivden çamaşır makinesine kadar tasarımıyla tokar, Eksen, Ernamaş, Viko, Metre Grup, Step-pen ve Türmak gibi şirketlere tasarım hizmeti veriyor.

 

Not: Ünlü Mezunlar; YASEMİN BALABAN’ın ([email protected]) aynı isimli Kapital Dergisindeki yazısından kısaltılarak alınmıştır.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü (MYO)

TYT puan türü ile öğrenci alan ön lisans bölümleri de en az lisans bölümler kadar merak ediliyor ve araştırıyor. Özellikle son yıllarda, 2 yıllık bölümlerin hâyli popüler olduğu da biliniyor. Ön lisans programlarının popülerleşmesi ve tercih edilmesinde TYT puan türünden öğrenci alması da etkili olmuştur. 4 yıllık bölümün 2 yıllık karşılığının olması ve tek bir sınava bağlı olması, ön lisans bölümlerinin de tercih listelerinde yer almalarında büyük bir paya sahip. Bugünkü yazımızda da 4 yıllık lisans endüstri ürünleri tasarımı bölümünün 2 yıllık karşılığından bahsedeceğiz. Endüstri ürünleri tasarımı bölümü MYO, endüstri alanlarında üretilecek ürünleri tasarımı ile ilgilenen nitelikli tasarımcılar yetiştiren bir programdır. Bölüm, üniversitelerin Meslek Yüksekokullarında bulunmaktadır. 

Endüstri ürünleri tasarımı, herhangi bir sanayi kolu için üretimine başlanacak ürünün tasarımı ve prototipi ile ilgilenen bir göreve sahiptir. Bu görevi yerine getiren kişiler ise endüstri ürünleri tasarımı mezunlarıdır. Endüstri ürünleri tasarımı adıyla lisans ve ön lisans programlar üniversitelerde bulunmaktadır. Bölüm, diğer tasarım bölümleri gibi yaratıcı bir alandır. Bundan dolayı da ister 2 yıllık ister 4 yıllık olsun, bölümü tercih edeceklerin bilmesi gereken bazı ön bilgiler vardır.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü (MYO) Nedir?

Endüstri ürünleri tasarımı, günümüzün be geleceğin en önemli ve gerekli alanlarından biridir. Kullandığımız işlevsel ve yaratıcı endüstri ürünlerinin tasarımını yapan alan, bu departmanda çalışan insan gücü ile iş yapabilmektedir. Bu insan gücünü yetiştiren bölüm, endüstri ürünleri tasarımıdır. Belli ihtiyaçlar ve istekler üzerine tasarım ürünü ortaya çıkaran alan; yaratıcı ve talebi kavrayabilecek nitelikli çalışanlara ihtiyaç duymaktadır. Endüstri ürünleri tasarımı bölümü de verilen eğitimle bu çalışan ihtiyacını karşılamaktadır. 

Endüstri ürünleri tasarımı bölümü MYO, yetenek sınavı ile alım yapmamasına rağmen bu alanda eğitim görecek olanların, tasarım ve ürün planlamasına aşina olması beklenir. Aynı grafik tasarım ve diğer sanat dalları gibi bu bölüm de yaratıcılık isteyen bir meslek barındırır.  Bölümü tercih edeceklerin, bu kriteri değerlendirmeden tercih yapmaları doğru bir seçim olmayacaktır. Doğrudan doğruya tasarım bilgisi ve yeteneği isteyen bölüm, alana hazırlıklı öğrenciler beklemektedir. 

Tasarım ve imalat bilgisinin yer aldığı bölümde; pratik derslerle, öğrenciler sektöre hazırlanmaktadır. Ayrıca bir ön lisans programı olan endüstri ürünleri tasarımı, DGS aracılığıyla ilgili lisans bölümlerine geçişi sağlamaktadır. İlgili lisans bölümleri; endüstriyel tasarım ve endüstriyel tasarım mühendisliğidir.

Diğer tasarım alanları gibi endüstri ürünleri tasarımı da dijital tasarıma uygun olarak bilgisayar destekli çizimi önemsemektedir. Bölüm içinde de bu duruma uygun olarak uygulamalı dersler yer almaktadır. Endüstri ürünleri tasarımı, hem ulusal hem de uluslararası karşılığı olan bir alan olarak geleceğe taşınan meslek dallarından biridir. Bölümü tercih etme noktasında da tasarım bilgi ve ilginize güveniyorsanız rahatlıkla tercihinizi yapabilirsiniz. 

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü (MYO) İş İmkânları Nelerdir?

Endüstri ürünleri tasarımı mezunları, endüstriyel ürün tasarımı işleri yaparlar. Tasarım bilgi ve deneyimlere sahip mezunlar, günlük hayatta sıkça kullandığımız mutfak aletlerinden, teknolojik cihazlara kadar geniş bir üretim sahasında iş yapabilmektedirler. Bölüm mezunları, daha çok özel sektörde olmak üzere kamu ve özel kurumlarda iş bulabilmektedir. Ürün tasarımcısı ve endüstriyel tasarımcı unvanlarıyla çalışan mezunlar; tasarım ofislerinde, şirketlerin AR-GE ve tasarım departmanlarında, imalat ve mobilya üretim firmalarında ve reklam sektöründe görev almaktadırlar. 

Dijital ve el çizimi bilgisi olan mezunlar, reklam ve grafik tasarım sektöründe de çalışabilmektedirler. Özellikle pek çok mezun, dijital tasarıma yönelmekte ve freelance ya da reklam ajansına bağlı olarak işlerini yapmaktadır. Farklı tasarım sektörlerine de geçiş imkanı sunabilen endüstri ürünleri tasarımı, deneyimlere ve yetkinliğe büyük önem vermektedir. Hangi sektörde çalışacaksanız çalışın, öğrencilik yıllarında yapacağınız küçük ölçekli işler dahi size deneyim kazandıracaktır. 2 yıllık eğitim süresi içinde tasarım sitelerinde yaptığınız işleri gösterebilir ve tasarım işlerinizi paylaşabilirsiniz. 

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü (MYO) Dersleri Nelerdir?

Endüstri ürünleri tasarım bölümü, pratik eğitim anlayışına uygun derslerden oluşmaktadır. 2 yıllık eğitimde, tasarım ve teknik bilgilere uygun dersler verilmektedir. Ürün tasarımına yönelik derslerde; sektöre dair endüstriyel uygulamalar yer almaktadır. Ayrıca bölümün bulunduğu üniversitelerde i ş yeri eğitimi adıyla da bir ders bulunmaktadır. Zorunlu olan bu derste; ürün tasarım aşamaları ve çalışma koşulları gözlemlenir, staj dosyası hazırlanır. Ayrıca bölümde çevreye uygun, ergonomik ve yeni ürün fikirlerine yönelik ders içerikleri de vardır. Genel olarak endüstri ürünleri tasarımı dersleri şunlardır:

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Endüstri ürünleri tasarımı MYO, TYT puanı ve sıralamasına göre öğrenci almaktadır. Lisans bölümden farklı olarak ön lisans endüstri ürünleri tasarımı, sadece devlet üniversitelerinde bulunmaktadır. Toplam 5 üniversitede eğitim veren bölümün, yılındaki en yüksek sıralaması 'dür.  Ayrıca bölümün yılında tek dolmayan kontenjanı ise Hitit Üniversitesine aittir. Diğer ön lisans bölümlerine göre daha az puan ve sıralama değerine sahip bölüm, alana yönelik ilgi ve çalışma isteği neticesinde tercih edilmektedir. Endüstri ürünleri tasarımı puanları ve sıralamalarını incelemek için hazırladığımız taban puan ve sıralama listesine, aşağıdan göz atabilirsiniz. 

ÜniversiteTaban PuanSıralama
Hacettepe Üniversitesi,
Gazi Üniversitesi,
Hacettepe Üniversitesi (İÖ),
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi,
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi,

Endüstri Ürünleri tasarımı, hem lisans hem de ön lisans programlarını bulunan bir üniversite bölümüdür. Bölüm, endüstri ürünlerinin tasarımı ile ilgilene nitelikli ürün tasarımcılar yetiştirmektedir. Ön lisans endüstri ürünleri tasarımı bölümü, toplam 5 üniversitede bulunmaktadır ve üniversitelerin tamamı da kamu üniversitesidir.

Endüstri ürünleri tasarım mezunları, kamu ve özel sektöre bağlı tasarım ofislerinde, üretim firmalarında ve şirketlerinde çalışabilmektedirler. Günlük hayatta kullandığımız pek çok malzeme ve aletin üretimini yapabilen mezunlar; mobilya, mutfak aletleri, züccaciye, ambalaj ve elektronik alet üretimi yapan kurum ve sektörlerde yer almaktadırlar. Yine mezunlar; aldıkları eğitim ve tasarım bilgilerine göre freelance ya da reklam ajansına bağlı olarak tasarım ile ilgili işler yapmaktadır.

Endüstri ürünleri tasarımı mezunu, bir tasarımcı olarak ilgili ürün ya da ürünlerin tasarımına yönelik çalışmalar ve çizimler yapar. Bir proje ya da ihtiyaç, istek karşılığında yeni ürün çizimini başlatan tasarımcı, birden fazla modelleme yapar ve uygun olanını seçerek bir maket oluşturur, buna uygun olarak da bir ürün örneği ortaya çıkar. Ayrıca mezunlar, bir tasarımcı olarak da reklam ve grafik tasarım alanlarında, tasarım işleri yapabilirler. 

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Programında şu dersler bulunmaktadır:

1. Tasarım İlke ve Preseptleri
2. Ürün Tasarımı ve Geliştirme
3. Ürün Formu ve Fonksiyonu
4. Ürün Görsel Tasarımı
5. Ürün Yönetimi
6. Ürün Ağırlığı ve Dayanıklılığı
7. Ürün Malzemesi Seçimi
8. Üretim Teknolojileri
9. Ürün Performansı
Ürün Yönetimi ve Kalite
Ürün Teknolojisi
Ürün Tasarımı ve Fikir Geliştirme
Ürün Açıklamaları
Ürün Tasarımı ve Prototipler
Ürün Testleri ve Analizi
Ürün Yönetiminin Stratejisi
Ürün Geliştirme ve Testleri
Ürün Tasarımı ve Analizi
Endüstriyel Tasarım ve Uygulamaları
Ürün Tasarımı ve Pazarlama

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde ortalama 4 yıl eğitim alınır.

Endüstri ürünleri tasarımı bölümü mezunlarının iş bulma oranının ne kadar olduğu, mezunların kariyer hedeflerini ve ülkelerinin ekonomik durumuna bağlı olarak değişebilir. Endüstri ürünleri tasarımı mezunlarının büyük bir kısmının istihdam edildiği alanlar, üretim, pazarlama, tasarım ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesi, tasarım ve ürün geliştirme, ürün tasarımı ve üretim yönetimi, ürün dağıtımı ve satış, ürün test ve geliştirme, ürün özelliklerinin belirlenmesi, ürün veya ürünlerin üretiminin yönetimi, ağ teknolojileri ve ürünün kullanılabilirliği gibi alanlardır. Endüstri ürünleri tasarımı mezunlarının işsizlik oranı, ülkelerinin ekonomik durumuna ve iş piyasasına bağlı olarak değişmektedir.

Endüstri ürünleri tasarımı bölümünde uzmanlaşma olanağı sunan alanlar arasında:
-Mekanik Bileşen Tasarımı,
-Görsel Tasarım,
-Güç Kaynakları Tasarımı,
-İşlemci ve Elektronik Tasarımı,
-Ürün Kimliği Tasarımı,
-Ürün Verimliliği Tasarımı,
-Ürün Kullanımı Tasarımı,
-Ürün Kalite Tasarımı,
-Markalaşma Tasarımı,
-Ergonomi Tasarımı,
-Ses Tasarımı ve
-Yaşam Döngüsü Analizi gibi alanlar yer almaktadır.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde öğrenim görenlerin mesleki yetkinliklerini geliştirmek için;

1. Pratik tecrübe kazanmaları: Endüstri ürünleri tasarımı alanında çalışanlar, pratik tecrübe kazanmak için her türlü imkanı kullanmalıdır. Pratik tecrübe kazanmak öğrenmeyi hızlandıracak ve teorik bilgiyi pratik uygulamalara dönüştürmeyi kolaylaştıracaktır.

2. Yeni programları öğrenmek: Endüstri ürünleri tasarımı alanında çalışanlar, günümüz teknolojisinin gelişmesiyle ortaya çıkan yeni programları öğrenmelidir. Bu programlarla, tasarım proseslerini hızlandırmak ve projenin kalitesini artırmak mümkün olacaktır.

3. Güncel teknolojileri takip etmek: Endüstri ürünleri tasarımı alanında çalışanlar, güncel teknolojileri takip etmelidir. Bu şekilde, tasarım proseslerini optimize edebilirler ve ürünlerin güncel trendleri ile uyumlu olmasını sağlayabilirler.

4. Yaratıcı ve tasarım becerilerini geliştirmek: Endüstri ürünleri tasarımı alanında çalışanlar, yaratıcı ve tasarım becerilerini geliştirmelidir. Yaratıcı fikirleri hayata geçirmek ve ürünlerin tasarımlarını geliştirmek için çok önemlidir.

5. Tasarım üretim süreci hakkında bilgi sahibi olmak: Endüstri ürünleri tasarımı alanında çalışanlar, tasarım üretim süreci hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu şekilde, proje teslim sürelerini kısaltmak ve ürünlerin kalitesini artırmak mümkün olacaktır.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde derslerin uygulamalı olarak verilmesi, öğrencilerin teorik konuların üzerinde pratik uygulamalarla çalışmasını sağlamak için birçok yöntem kullanılabilir. Örneğin, proje çalışmaları oluşturulabilir ve öğrencilerin öğrendikleri konuların kullanımını göstermeleri sağlanabilir. Her derste sınıf içi çalışmalar veya sunular da gerçekleştirilebilir. Öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için, derslerin uygulamalı olarak verilmesinde farklı tasarım ve üretim teknikleri de kullanılabilir. Öğretmenler, öğrencilerin öğrendikleri konuları uygulamalı olarak öğrenmelerini sağlayacak özel tasarım projeleri oluşturabilir veya öğrencilerin çalıştıkları projeleri kendileri değerlendirebilir. Ayrıca, öğrencilerin öğrendiklerini teorik konulardan uygulamalı olarak öğrenmelerini sağlamak için farklı yöntemler de kullanılabilir. Örneğin, sanal ortamda tasarım atölyeleri oluşturulabilir ve öğrencilerin, tasarım projelerini gerçek hayatta uygulamalarını sağlayabilir.

2 Yıllık Endüstri Ürünleri Tasarımı Mezunlarının Görevleri

Son yıllarda popülerleşen ön lisans programlarından biri olan Endüstri Ürünleri Tasarımı, üretilecek ürünlerin tasarımı ve prototipi ile ilgili çalışmaları gerçekleştirmekten sorumludur. Bu meslek grubunda çalışanlar, yaratıcı ve ihtiyaçları kavramaya yönelik yetenekleriyle ürünlerin işlevselliğini ve tasarımını karşılamaktadırlar. İki yıllık bu önlisans programından mezun olanlar, belli ihtiyaçlar ve istekler doğrultusunda tasarım ürünleri geliştiren nitelikli çalışanlar olarak, sektörde yerlerini almaktadırlar.

Tasarım ve Ürün Planlaması Bilgisi Gerekliliği

Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü MYO, yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapmamasına rağmen, bu alanda eğitim görecek olanların tasarım ve ürün planlamasına aşinalık göstermesi önemlidir. Yaratıcılığa dayalı bu kimlik, öğrencilerin bölümü tercih etmeden önce, değerlendirilmesi ve farkında olunması gereken bir unsurdur.

DGS ile Lisans Programlarına Geçiş

Endüstri ürünleri tasarımı ön lisans programından mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) aracılığıyla Endüstriyel Tasarım ve Endüstriyel Tasarım Mühendisliği gibi ilgili lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedirler. Bu sayede mezunlar, eğitimlerini daha ileri düzeyde sürdürebilir ve potansiyel iş olanaklarını da genişletebilirler.

Bilgisayar Destekli Çizim Kullanımı

Diğer tasarım alanlarına benzer şekilde, endüstri ürünleri tasarımı da dijital tasarım ve bilgisayar destekli çizimi önemsemektedir. Bölüm dersleri kapsamında uygulamalı olarak gerçekleştirilen bu çalışmalar, öğrencilerin sektöre ve gerekli teknolojilere hazırlıklı hale gelmelerini sağlamaktadır.

Uluslararası Kariyer Potansiyeli

Endüstri ürünleri tasarımı alanı, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde karşılık bulan geleceğe taşınacak bir meslek dalıdır. Bölümü tercih edecek öğrencilerin, tasarıma olan bilgi ve ilgilerini göz önünde bulundurarak karar vermeleri, başarılı bir kariyerin temelini atabilecekleri adımlardan biridir.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü: Ön Lisans Programları ve Tercih Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Endüstri Ürünleri Tasarımı'na İlişkin Ön Bilgiler

Endüstri ürünleri tasarımı, günümüzde ve gelecekte değeri giderek artan bir alan olup, işlevsel ve yaratıcı endüstri ürünlerinin tasarımını gerçekleştiren, nitelikli profesyonellerin yetiştirildiği ön lisans ve lisans düzeyindeki programları mevcuttur. Bu alanın başarılı profesyonelleri, belli ihtiyaçlar ve istekler doğrultusunda yaratıcı ve talepleri anlayabilecek şekilde tasarım ürünleri ortaya çıkarma yeteneğine sahiptir. Endüstri ürünleri tasaşrımı ön lisans bölümü de verilen eğitimler sayesinde bu nitelikli insan gücü ihtiyacını giderir.

Ön Lisans Bölümüne Dair Tercih Kriterleri

Endüstri ürünleri tasarımı bölümü MYO'ya başvuruda bulunacak öğrencilerin, tasarım ve ürün planlamasına aşina olmaları beklenir. Grafik tasarım ve diğer sanat dalları gibi, bu bölüm de yaratıcılığın önemli olduğu bir meslek dalıdır. Bölümü tercih edecek öğrencilerin, bu kriteri göz önünde bulundurarak değerlendirmeli ve tasarım bilgisi ve yeteneğine güvendikleri ölçüde tercih yapmaları önerilir.

Ön Lisans Eğitimi ve İçeriği

Endüstri ürünleri tasarımı ön lisans programında, tasarım ve imalat bilgisine yer verilir ve pratik derslerle öğrenciler sektöre hazırlanır. Dijital tasarım ve bilgisayar destekli çizim önemli olduğundan, bölümde bu konulara uygun uygulamalı dersler de yer alır.

Üniversiteler ve DGS Geçiş İmkanları

Endüstri ürünleri tasarımı ön lisans programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, DGS sınavı aracılığıyla ilgili lisans bölümlerine geçiş imkanına sahiptir. İlgili lisans bölümleri arasında endüstriyel tasarım ve endüstriyel tasarım mühendisliği gibi alanlar bulunmaktadır.

Sonuç olarak, endüstri ürünleri tasarımı ön lisans bölümünü tercih ederken, öğrencilerin tasarım bilgi ve yeteneklerine güvenmeleri, bölüm içeriğini ve gerekli özellikleri iyice araştırmaları önemlidir. Başarılı bir eğitim süreci ve kariyer için bu kriterlerin dikkate alınması gerekmektedir.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve Maaşlar

Endüstri ürünleri tasarımı bölümü, Meslek Yüksekokulları'nda ön lisans eğitimi veren ve endüstri alanlarında üretilecek ürünleri tasarlayacak nitelikli tasarımcılar yetiştiren bir alandır. Bu alandaki mezunların maaşları, sektördeki talep ve arz durumuna, deneyim ve yeteneklerine, çalıştıkları firmaya ve bulundukları bölgeye göre değişiklik göstermektedir.

Çalışma Alanları ve Maaşların Faktörleri

Endüstri ürünleri tasarımı mezunları, farklı sektörlerde ve pozisyonlarda çalışarak, sanayi kolu için üretimine başlanacak ürünlerin tasarımı ve prototipleme süreçlerini yönetirler. Çalıştıkları sektör, firma büyüklüğü ve pozisyonları, maaşlarında önemli bir rol oynar. Ayrıca,ikramiye veya performans primi gibi ödüller alarak maaşlarını artırabilirler.

Deneyim ve Yeteneklerin Etkisi

Endüstri ürünleri tasarımı mezunlarının maaşları, deneyim ve yetenekleri ile doğrudan ilişkilidir. Özellikle yaratıcılık, tasarım prensiplerine hakimiyet ve bilgisayar destekli çizimler konusunda beceri sahibi olmak, maaşlarda artışa neden olabilir. Aynı zamanda, sektörde edinilen tecrübe ve öğrenilen yeni beceriler de, maaş seviyelerini yükseltecektir.

Bölge Farklılıkları ve Maaşlar

Türkiye'de, farklı bölgelerdeki yaşam maliyetlerine ve firmaların ekonomik gücüne bağlı olarak endüstri ürünleri tasarımı mezunlarının maaşları arasında değişiklikler görülebilir. Büyük şehirlerde ve özellikle sanayi bölgelerinde, bu alanın uzmanlarına olan talep ve maaş seviyeleri daha yüksek olacaktır.

Sonuç olarak, endüstri ürünleri tasarımı alanında çalışacak mezunların maaşları, sektördeki talep ve arz durumuna, deneyim ve yeteneklerine, çalıştıkları firmaya ve bulundukları bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Başarılı ve yetenekli tasarımcılar, sektörde kendilerini geliştirdikçe maaşlarını da artıracaktır.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Mezunlarının İş İmkanları

Endüstri ürünleri tasarımı bölümü mezunları, geniş bir iş imkanına sahip olup; otomotiv, makine, beyaz eşya, elektronik ve mobilya gibi üretim yapan farklı endüstrilerde çalışabilirler. Ayrıca, bu mezunlar, yenilikçi ve çevre dostu tasarımlar üreterek ürün geliştirme, malzeme seçimi, prototip ve seri üretim süreçlerini başarıyla yönetebilirler.

Özellikle, e-ticaret ve giyilebilir teknoloji yönelimli ürünlerin tasarımında görev alarak, yüksek talep görülen ve yeni pazarlara açılan sektörlerde yer edinebilirler. Endüstri ürünleri tasarımı bölümü mezunları, serbest zamanlarında da freelance çalışarak, iş deneyimlerini artırabilir ve bağımsız projelerde yer alarak kariyerlerine katkı sağlayabilirler.

Endüstri Ürünleri Tasarımı: Çok Yönlü ve Geleceğe Dönük Bir Meslek

MYO endüstri ürünleri tasarımı programını tamamlayan bireylerin, modern ve sürdürülebilir bir meslek dünyası ile özdeşleşen endüstri alanında yer almaları mümkündür. Türkiye'ye ve dünya çapında davet edilen çeşitli tasarım yarışmalarına katılma imkanı sayesinde, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sınırsız kariyer fırsatlarına sahiptirler.

Üniversite- Sanayi İşbirliği İle Güçlü Mesleki Bağlantılar

Başarılı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisinin, üniversite ve sanayi işbirliği ile farklı sektörlerden gelen müşterilerle çalışarak proje deneyimi kazanması önem taşımaktadır. Üniversiteler ve meslek yüksekokulları, öğrencilere iş yaşamında kullanacakları teknik becerilerin yanında, analitik düşünme, araştırma ve takım çalışması gibi becerileri de kazandırarak mezunlarına geniş bir iş alanı sunmaktadır.

İçerik Üretiminde Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Mezunlarının Yeri

Günümüzde, endüstri ürünleri tasarımı mezunları için önemli bir diğer sektör ise içerik üretimidir. Markalar ve şirketler; yenilikçi ve özgün tasarımlar ile yeni ürün ve hizmetler sunarak, müşteri memnuniyeti ve marka sadakatini artırmak istemektedir. İçerik üretiminde çalışan endüstri ürünleri tasarımı mezunları, kendi beceri ve yaratıcılıklarıyla şirketlerin hedef kitlelerine seslenen ürünler ortaya çıkararak; başarılı ve tutarlı bir marka imajı yaratmada önemli bir rol üstlenirler.

Sonuç olarak, endüstri ürünleri tasarımı mezunları, farklı sektörlerde yeteneklerini kullanarak geniş bir çalışma alanına sahiptir ve her geçen gün gelişen teknoloji ve değişen sanayi dünyası sayesinde kariyer fırsatlarına ulaşabilirler.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğrencilerinin Sahip Olması Gereken Özellikler ve Beceriler

Yaratıcılık ve Tasarım Bilgisi

Endüstri ürünleri tasarımı, yaratıcı bir alan olduğu için bölüme giren öğrencilerin yaratıcı düşünme yeteneklerine sahip olmaları gerekmektedir. Tasarım ve ürün planlamaya aşina olmaları, projelerde başarılı olmalarını sağlayacaktır.

Ürün ve İmalat Bilgisi

Bölümde dikkate alınması gereken bir diğer önemli özellik ise, öğrencilerin ürün ve imalat bilgisine sahip olmalarıdır. Pratik dersler sayesinde öğrenciler, endüstriyel üretim süreçlerini öğrenirken sektöre de hazırlanmaktadırlar.

Dijital Tasarım Becerileri

Günümüzde dijital tasarım, endüstri ürünleri tasarımı alanında büyük öneme sahiptir. Bu nedenle öğrencilerin bilgisayar destekli çizim gibi teknolojik becerilere hakim olmaları, sektörde başarılı olmalarını kolaylaştıracaktır.

TYT Puan Türü ve DGS Geçişi

Endüstri ürünleri tasarımı bölümü MYO'nun TYT puan türü ile öğrenci alması ve 2 yıllık eğitimin ardından DGS ile ilgili lisans bölümlerine geçiş imkanı sunması, bölümü tercih eden öğrencilerin kariyer planlarını genişletir.

Özetle, endüstri ürünleri tasarımı bölümüne giren öğrencilerin sahip olması gereken temel özellikler ve beceriler arasında yaratıcılık, tasarım bilgisi, ürün ve imalat bilgisi ve dijital tasarım becerileri bulunmaktadır. Bu özellikler ve beceriler, sektörde başarılı ve nitelikli tasarımcılar yetiştirmek için gereklidir.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Ön Lisans Mezunlarının Lisans Programlarına Geçiş Süreçleri

Ön Lisans Programlarının Popülerleşmesi

Günümüzde, ön lisans programları, TYT puan türü ile öğrenci alınmasından dolayı popüler hale gelmiştir. Özellikle endüstri ürünleri tasarımı gibi yaratıcı ve çağdaş bir bölüm, 2 yıl süreli eğitim ve tek sınav sonucuyle öğrencilerin ilgisini çekmektedir.

Nitelikli Tasarımcı Yetiştirme Amaçlı Eğitim Süreci

Meslek Yüksekokullarında bulunan endüstri ürünleri tasarımı ön lisans programı, üretilecek endüstriyel ürünlerin tasarım ve prototip geliştirme aşamalarıyla ilgili çalışanlar yetiştirmeyi amaçlar. Bu alandaki mesleki beceri ve bilgi sahibi tasarımcılar, sektörde yaratıcı ve işlevsel ürünler tasarlarlar.

Geleceğe Yönelik Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımı

Günümüz ve geleceğin en önemli ve gerekli alanlarından biri olan endüstri ürünleri tasarımı, yaratıcı ve işlevsel endüstri ürünlerini tasarlayarak ülkemizin ve dünyanın gelişiminde önemli bir role sahiptir. Bu alanda çalışacak nitelikli iş gücünü yetiştiren bölüm ise endüstri ürünleri tasarımı ön lisans programıdır.

Eğitim İçeriği ve Beklentiler

Endüstri ürünleri tasarımı bölümü, yetenek sınavı ile alım yapmamasına rağmen, öğrencilerin tasarım ve ürün planlamasına aşina olmaları beklenir. Bu alanda bilgi ve yetenek sahibi olan öğrenciler, bölümde daha başarılı olacaklardır. Bölümde teorik ve uygulamalı derslerle, öğrenciler sektöre hazırlanır.

Ön Lisans Mezunlarının Lisans Programlarına Geçiş İmkanları

Endüstri ürünleri tasarımı ön lisans mezunları, DGS aracılığıyla ilgili lisans bölümlerine geçiş yapma imkanına sahiptir. İlgili lisans bölümleri arasında endüstriyel tasarım ve endüstriyel tasarım mühendisliği bulunmaktadır.

Tasarım ve Teknolojik Yeterliliklere Önem

Bölümde düşünülen diğer tasarım alanları gibi endüstri ürünleri tasarımı da dijital tasarıma uygun olarak bilgisayar destekli çizimi önemsemektedir. Bölüm içinde bu duruma uygun olarak uygulamalı dersler yer almaktadır. Böylece mezunlar, hem ulusal hem de uluslararası alanda rekabet edebilir seviyede yetenek ve bilgiye sahip olacaklardır.

endüstri ürünleri tasarımı bölümü endüstri ürünleri tasarımı dersleri endüstri ürünleri tasarımı puanları endüstriyel ürün tasarımı endüstri ürünleri tasarımı mezunları
Emine Büşra Kanat

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası