sag kulak cinlamasi neye isarettir / Sağ Kulak Çınlaması Ne Anlama Gelir Neye İşarettir?Anlamı İyimi Kötümü - Mavi Kadın

Sag Kulak Cinlamasi Neye Isarettir

sag kulak cinlamasi neye isarettir

Halk Arasında Kulak Çınlaması Olarak Bilinen “Tinnitus”

Halk Arasında Kulak Çınlaması Olarak Bilinen “Tinnitus”

Yakın Doğu ÜniversitesiHastanesi Uzmanı Odyolog Irmak Arcan, Halk Arasında Kulak Çınlaması Olarak Bilinen “Tinnitus”, Yaygınlığı, Nedenleri, Tanı ve Değerlendirmeleri ile Tedavisi Hakkında Açıklamalarda Bulundu.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü&#;ne açıklamalarda bulunan Odyolog Irmak Arcan, Kulak Çınlaması Nedir ?, Kulak Çınlamasının Yaygınlık Oranı Nedir?,

Kulak Çınlamasının Neden Kaynaklanır? , Kulak Çınlamasının Tanı ve Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır? ve Kulak Çınlamasının Tedavisi Mümkün Mü? sorularının yanıtlarını verdi.

Kulak çınlaması halk arasında “Sağ kulak çınlarsa biri sizi iyi anıyor, sol kulak çınlarsa birileri hakkınızda kötü konuşuyor” diye bilinse de, aslında kulak çınlaması bir kulak hastalığının belirtisi olabilir.  Birçoğumuz zaman zaman kulak çınlaması yaşıyoruz.  Kimi insan “biri beni anıyor” diye kulak çınlamasını geçiştirirken, kimi de yaşadığı çınlama nedeniyle günlük hayatında dikkat bozukluğu, uykusuzluk, sinirli olma hali gibi sıkıntılar yaşıyor.  Bazı durumlarda ise kulak çınlaması hayatı çekilmez bir hale getirebiliyor.

Kulak Çınlaması Nedir?
Halk arasında kulak çınlaması olarak bilinen “tinnitus” çevreden gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılaması durumudur.  Tinnitus Latincedeki ‘tinnire’ kelimesinden üretilmiştir ve zil çalmak, çan çalmak anlamına gelmektedir.  Fakat tinnitus değişik tonlarda ve özelliklerde olabilir.  Hastalar kulak çınlamasını kimi zaman çınlama, vızıldama, zil çalması, dalga sesi, rüzgar sesi, kükreme ve su sesi gibi tarif edebilirler.  Aslında bunların hepsine birden tinnitus adı verilir.  Tinnitus bir kulakta, her iki kulakta ve bazen de başın içerisinde algılanabilir.  Tinnitus genel olarak objektif ve subjektif olmak üzere iki başlıkta değerlendirilir.  Kulak çınlaması sadece hasta tarafından duyulabiliyorsa subjektif, hekim tarafından da fark edilebiliyorsa objektif kulak çınlaması adını alır.  En sık görülen tinnitus formu subjektif tinnitustur.

Halk Arasında Kulak Çınlaması Olarak Bilinen “Tinnitus”

Kulak Çınlamasının Yaygınlık Oranı Nedir?
Ülkemizde yaygınlık oranı hakkında resmi bir kayda rastlanılmamakla birlikte dünya genelinde prevalans çalışmalarına bakıldığında yaklaşık olarak 60 yaş üzerindeki yaş grubunda her 5 kişiden birinde gözlenirken, yaş ve cinsiyet gözetmeksizin toplumun %10 ile %15’inde görülmektedir.  Bunların %3 ile %5’lik bir oranın yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek uykusuzluk, anksiyete, depresyon, dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, baş ağrıları gibi problemlere yol açmaktadır.

Kulak Çınlamasının Neden Kaynaklanır?
Tinnitus oluşumuna yol açan ve tinnitusla ilişkili olan birçok durum vardır.  Tinnitusa yol açtığı bilinen risk faktörleri ve tinnitus ile ilişkili durumlar şunlardır;

  • Gürültüye maruz kalma (yüksek gürültü sonrasında birkaç dakika süren geçici çınlama normal kabul edilir)
  • Buşon (kulak kiri)
  • Hipertansiyon
  • Vücutta bazı vitamin, mineral eksiklikleri
  • Kullanılan ilaçlar (yan etki olarak aspirin veya bazı antibiyotik kullanımları)
  • Obezite, tütün ve alkol kullanımı
  • Baş ve boyun travması
  • Yaşa bağlı işitme kaybı (Tinnitus bazen yaşlı kişilerde işitme kaybının ilk işaretidir)
  • Orta kulak iltihabı veya kulak zarı delikleri
  • Kulağa giden damarlarda daralma
  • Meniere Hastalığı
  • Diyabet
  • Kolesterol
  • Psikolojik faktörler (depresyon, anksiyete)

Bunların dışında, daha seyrek görülen sebepler çok uzun bir liste oluşturabilir.

Kulak Çınlamasının Tanı ve Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır?

Tanı ve değerlendirme genellikle hastalardan alınan öykü ve tinnitusun hastaya olan etkisini değerlendirmekle başlamaktadır.  Tinnitus yakınmasıyla başvuran bütün hastalar rutin Kulak Burun Boğaz muayenesinden sonra odyolojik olarak değerlendirilmektedir.  Odyolojik değerlendirme açısından bakıldığında günümüzde tinnitus varlığını tespit etmek için kullanılan objektif testler mevcut değildir.  Bu nedenle tinnitus oluşumuna yol açan sebepler ve tinnitusla ilişkili olan hastalıklar genellikle subjektif testler kullanılarak değerlendirilir.  Bu testlerden bazıları şunladır;

  • Saf ses odyometrisi –(İşitme testi -tinnitus olgularının önemli bir kısmında işitme kaybı mevcuttur)
  • Timpanometrik inceleme – (orta kulak basınç testi)
  • Tinnitus frekans ve şiddet örtüşme testi (matching)
  • Tinnitusun kişisel yaşamda oluşturduğu rahatsızlıkları ölçmek için anketler (Örnek; Tinnitus Handikap Anketi -THI)
Halk Arasında Kulak Çınlaması Olarak Bilinen “Tinnitus”

Kulak Çınlamasının Tedavisi Mümkün Mü?
Tinnitus hastalarını değerlendirirken tinnitusun bir hastalık değil bir semptom olduğunu unutmamak gerekir.  Yapılan tetkikler sonucunda eğer tinnitusa sebep olabilecek bir hastalık varsa o hastalığın tedavisi yapılmaya çalışılır.  Ancak mevcut hastalığın tedavisi bile tinnitusu ortadan kaldırmayabilir.

Günümüze kadar tinnitus tedavisinde birçok farmakolojik ajan denenmiştir ancak Avrupa ve Amerika’da tinnitus tedavisinde kullanılabilecek lisanslı bir ilaç yoktur.  Tinnitus tedavisinde ise cerrahinin yeri yine kısıtlıdır, çünkü tinnitus kronik bir yakınmadır.  Bu yüzden tedavide amaç tinnitusu tamamen ortadan kaldırmak değil, mümkün olduğunca hastaya en az rahatsızlık vermesini sağlamaktır.  Tinnitusu azaltmak için birçok yöntem kullanılmıştır.  Günümüzde en sık kullanılan yöntemler şunlardır;

  • Ses Terapisi  (Sesli uyaran kullanmak, örneğin arka plan müziği, fıskiye sesi)
  • Maskeleme Tedavisi (dışarıdan verilen sesin tinnitusu işitmez hale getirmesidir)
  • Bilişsel ve Davranışsal Tedavi (bir tür danışmanlık tedavisi)
  • Tinnitus Retraining Theraphy (danışmanlık tedavisi ve ses terapisi)
  • İşitme Cihazı Kullanımı

Haberler, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi

Kulak &#;ınlaması Neden Olur? Sol Ve Sağ Kulak &#;ınlaması Nelerin Habercisidir?

Kulak çınlamalarının tıptaki adı tinnitus olmaktadır. Gerçekte akustik bir uyaran olmaksızın hastanın ses algılaması olarak da tanımlamaktadır. 

Kulak Çınlaması Neden Olur?

Kulak çınlamaları değişik ses, yon ve özelliklerde olabilir. Çoğu kez çınlama olarak duyulan ses bazen uğultu olarak bazen de rüzgar veya ıslık sesi olarak da duyulmaktadır. Kulak çınlamaları hastalıktan ziyade bir belirti olarak değerlendirilir ve işitme sisteminin en sık karşılaşılan belirtilerindendir. 

Kulak çınlamaları genellikle beş dakikadan uzun sürmektedir. Bu durum oldukça yaygın olarak görülür. Fakat patolojik çınlama belirtilen süreden daha uzun sürer ve genellikle bu duruma işitme kaybı da eşlik eder. Kulak çınlamalarının pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler şunlardır:

- Uzun süre yüksek ses maruz kalma

- Kulağa yabancı cisim kaçması

- Kulak zarının delinmesi

- Orta kulak iltihabı

- Orta kulakta sıvı birikimi

- İç kulak hücrelerinin zarar görmesi

- Orta kulak eklemlerinde sertleşme

- Tansiyon oynamaları

- kulak içi tansiyonu

- Şeker hastalığı

- Anemi

- Menopoz dönemi

- Baş ve boyun bölgesindeki travmalar

- Yanlış ilaç kullanımı

- İşitmeyi sağlayan sinirlerde bulunan tümörler

- Damar genişlemeleri

- Psikiyatrik hastalıklar

Sağ ve Sol Kulak Çınlaması Nelerin Habercisidir?

Kulak çınlamaları halk arasında çoğu kez görülen ve pek önemsenmeyen bir durumdur. Fakat sağ ve sol kulakların çınlaması bazı durumlarda bazı rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle uzun süren ve geçmeyen çınlamalarda mutlaka Kulak Burun Boğaz bölümü uzman doktorlarına danışılması gerekir.

Kulak çınlamaları bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Anevrizma, beyin tümörleri, hipertansiyon, beslenme bozukluğu veya depresyon rahatsızlıklarında kulak çınlamaları belirti olarak görülebilir. Kulak çınlamalarının altta yatan bir sebep olmadığı tespit edilmediği sürece tehlike sinyali olarak kabul edilmelidir.

Çınlama dış ortamda ses kaynağı olmadan ses algılanması durumudur. Çınlamalar genellikle bir hastalık olarak kabul edilmez. Genellikle bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle altta yatan hastalığın erken teşhisi büyük önem taşımaktadır. 

Kulak Çınlaması Tanısı Nasıl Konulur?

Kulak çınlamaları tanı koymak için atılan ilk adımdır. Kulak çınlamalarının başlangıç zamanı, çınlamaya eşlik eden bir bir hastalığın bulunup bulunmadığı, gürültüye veya travmaya maruz kalınıp kalınmadığı teşhis koymak için çok önemlidir. Özellikle çınlamaların tek kulakta mı yoksa iki kulakta mı olup olmadığı da doktorlara mutlaka belirtilmelidir. 

Bunlar dışında ses türünün çınlama, tıslama veya çoklu sesler gibi seçeneklerden hangisine yakın olduğu da sorgulanır. Seslerin oluşma sıklığı ile birlikte gürültüsü de tanı için doktora mutlaka anlatılmalıdır. Kulak çınlamalarında alınan bu bilgiler doğrultusunda odyolojik muayene veya nörolojik muayeneler de yapılabilir. Bu durum sonucunda hekimler gereken tanıyı koyar ve uygun tedaviye başlar.

Kulak Çınlaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Uzman doktorların uyguladıkları muayene ve tetkikler sonucunda çınlamanın sebebi bulunur ve kişilere özel tedaviler uygulanır. Kulak çınlamasının tedavi yöntemleri çınlamanın sebebine göre şekilleneceği için tedavi seçenekleri de oldukça geniştir. Farklı hastalıklar için kullanılan ilaçların yan etkilerinden kaynaklanıyor ise doktor kontrolünde ilaçlar değiştirilebilir. 

Eğer çınlamalar kulak zarının delinmesinden kaynaklanıyor ise cerrahi bir müdahale gerekebilir. Bu sebeple doktorların yaptıkları tetkikler sonucunda hastalara çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası