bağırsak düğümlenmesi kendiliğinden geçer mi / Bağırsak Düğümlenmesi (İnvajinasyon) | Doktor Amcam

Bağırsak Düğümlenmesi Kendiliğinden Geçer Mi

bağırsak düğümlenmesi kendiliğinden geçer mi

Bağırsak Tıkanıklığı (Düğümlenmesi) Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak tıkanması, ince bağırsakta görüldüğü gibi kalın bağırsakta da görülebilir. Bağırsakta yaşanan düğümlenme kan akışını değiştireceğinden doku ölümüne ya da ölümcül olaylara kadar gidebilmektedir. Bu yüzden bir an önce teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. İçeriğimizde bağırsak tıkanması nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte bağırsak düğümlenmesi hakkında bilinmesi gerekenler

Bağırsak Düğümlenmesi Nedir?

Bağırsak Düğümlenmesi

Bağırsak tıkanması veya bağırsak düğümlenmesi olarak da bilinen ileus, besin maddelerinin sindirim sırasında ağızdan makata (anüs) doğru ilerlemesi gerekirken herhangi bir sebebe bağlı olarak durmasıdır. Bu durum kalın bağırsağa bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi ince bağırsağa bağlı hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir.

Bağırsak Tıkanması Neden Olur?

Bağırsak Düğümlenmesi

Bağırsak tıkanması birçok sebepten kaynaklanabilmektedir. Bu sebepler arasında en çok karşımıza çıkan yoğun bağırsak hareketliliği, aşırı yemek yeme, bağırsak dönme bozukluğu, karın yapışması ve kolon rahatsızlığıdır.

Yukarıdaki nedenleri hayatınızdan çıkarttığınız takdirde bağırsak düğümlenmesi rahatsızlığından sonsuza kadar kurtulabilirsiniz. Yaşam tarzınızda yapacağınız bu değişiklikler sayesinde bağırsak düğümlenmesinin yanı sıra yaşadığınız birçok rahatsızlığın ortadan kalkacağını göreceksiniz.

Bağırsak Tıkanması Belirtileri

Bağırsak Düğümlenmesi

Bazen bağırsaklarınız çalışmıyormuş ya da ağrı varmış gibi hissedebilirsiniz fakat bağırsak düğümlenmesinde belirtiler zaman geçtikçe kendini belli eder. Bulantı, kusma, karın ağrısı, kabızlık, bağırsaktan garip sesler duyma, yemek sonrası şişkinlik ve kanlı dışkı bağırsak düğümlenmesinin belirtileri arasındadır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görmeniz halinde mutlaka uzman bir doktora görünmeniz gerekiyor. Doktor tanıyı koymasına yardımcı olan teşhis yöntemlerini kullandıktan sonra tedavi sürecine geçecektir.

Bağırsak Düğümlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bağırsak Düğümlenmesi

Doktorlar bağırsak tıkanmasını teşhis etmek için x-ray cihazları, CT testleri ya da baryum taramalarına gerek duyabilir. Bağırsak düğümlenmeleri genellikle cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılsa da bazı durumlarda buna gerek olmayabilir.

Cerrahi müdahale yapılmadan önce kolonoskopi uygulaması ile bağırsaklara bakılır. Bu uygulama sonucunda şişlik, rahatsızlık, kusma ve bulantı gibi bağırsak düğümlenmesinin semptomları azaltılabilir. Eğer bu uygulama sonucu hala bağırsak düğümlenmesi sorunu düzelmediyse cerrahi müdahale uygulanır.

İleus Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tedavi, tıkanıklığın konumuna ve şiddetine bağlıdır. Sorunu evde tedavi etmeye çalışmayın. Uygun tedavi, bağırsak tıkanıklığının tipine bağlıdır. Kısmi tıkanmalar veya ileus için, sadece bağırsakları dinlendirerek ve intravenöz (IV) sıvılar vererek tedavi etmek mümkün olabilir. Bağırsak istirahati, bu süre zarfında yiyecek hiçbir şey vermemeniz veya sadece sıvıları temizlemeniz anlamına gelir.

Bağırsak Düğümlenmesi

Oluşan dehidrasyonun tedavisi de oldukça önemlidir. Doktor size elektrolit dengesizliğini düzeltmek için IV sıvısından verebilir. İdrarı boşaltmak için mesanenize bir kateter yerleştirilebilir. Bu önlemler başarısız olursa veya belirtileriniz kötüleşirse ameliyat gerekecektir.

Ameliyat sırasında size IV sıvısı verilecektir. Çünkü bu sıvı dehidrasyonu hafifletmeye ek olarak, ameliyat sırasında şokun önlenmesine yardımcı olacaktır. İleus ameliyatında cerrah ölü doku bölümünü çıkarmak ve bağırsağınızın iki sağlıklı ucunu yeniden birleştirmek için bir operasyon gerçekleştirecektir. Eğer tıkanıklığın nedeni mekanik bir engelse bu durum ameliyatla çözüme kavuşmaktadır.

Bağırsak Tıkanması İçin Evde Tedavi Yöntemleri

Bağırsak Düğümlenmesi

Bağırsak tıkanması sorunuyla karşılaştığınızda öncelikli yapmanız gereken doktora gözükmektir. Bulunduğunuz yerde doktora ulaşamazsanız evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemlerinden yardım almalısınız.

Bağırsak düğümlenmesinde uygulayabileceğiniz evde tedavi yöntemleri yeterli miktarda su içmek, sağlıklı beslenme, kolon temizleyicileri kullanmak ve düzenli egzersiz yapmaktır. Bu önerileri uyguladığınız takdirde en azından doktora gidene kadar rahatlarsınız.

Bağırsak tıkanması bebeklerde görülür mü?

Bebeklerde bağırsak tıkanması görülebilir. Bebeklerde görülen bağırsak tıkanması mekonyuma bağlı oluşur. Bu da bebeğin ilk dışkısını iki gün boyunca yapamayıp, bağırsaklarında tıkanmaya yol açar.

Bağırsak tıkanması nasıl açılır?

Bağırsak tıkanıklığının nedenine göre tedavi süreci oluşturulmaktadır. Eğer tıkanıklığın nedeni mekanik ise ameliyat tek çözüm yoludur. Bu ameliyatta mekanik engel ortadan kaldırılır. Tıkanıklığın nedeni mekanik değilse daha farklı çözüm yöntemleri uygulanabilir.

Bağırsak tıkanıklığı neden meydana gelir?

Bağırsak tıkanmasının oluşma nedeni Crohn hastalığı, kolon kanseri, divertikülit, fıtıklar ve pelvik bölgede ya da karın bölgesinde meydana gelen adezyonlardır. Bu nedenler sizde de varsa bağırsaklarınızda tıkanıklık oluşabilir.

Bağırsakları boşaltmak için ne yapmalı?

Bağırsakları boşaltmak için elma sirkesi ve baldan yapılan macunu kullanmanızı öneriyoruz. Bu iki malzemeyi karıştırarak macun haline getirin. Buzdolabında muhafaza edebileceğiniz bu macundan her sabah bir kaşık tükettiğinizde bağırsaklarınızı temizleyebilirsiniz.

Bağırsak tıkanıklığı ameliyatı kaç saat sürer?

Bağırsak tıkanıklığının tedavi yollarından birisi de ameliyattır. Normal tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda tercih edilen ameliyat saat sürebilmektedir.

Bağırsak kilitlenmesine ne iyi gelir?

Gaz sıkışmasının neden olduğu bağırsak kilitlenmesini geçirmek için zencefil, kimyon, sirke, rezene tohumu, tarçın, karbonat ve sıcak su torbasını kullanabilirsiniz. Bu yöntemler gaz sıkışmasını kısa süre içerisinde geçirecektir.

Bağırsak düğümlenmesi kimlerde görülür?

Bu rahatsızlık daha çok bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir. Yetişkinlerde oldukça nadir bir şekilde görülen bağırsak düğümlenmesi sonucunda dışkı ve gıda geçişi engellenir. Bu nedenle tıkanan kısım belirli bir süre sonra ölür.

Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı riskli mi?

Her ameliyatta olduğu gibi bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrasında da küçük bir kanama riski bulunuyor. Bunun yanında ameliyat sırasında bağırsağın zarar görme olasılığı da vardır. Oldukça nadir olan bu olasılık aynı ameliyatta düzeltilebildiği için bir sorun teşkil etmemektedir.

Bağırsak düğümlenmesi röntgende çıkar mı?

Bağırsaklardaki tıkanıklık teşhisinde direkt karın grafisi çekilir. Bu yöntem sayesinde bağırsaklardaki tıkanıklık ya da delinme teşhis edilebilir. Bağırsaklardaki düğümlenme ise ultrasonografi çekilerek görüntülenebilir. Baryumlu kolon grafisi de aynı şekilde rahatsızlığın teşhisini yapabilmektedir.

Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı nasıl yapılır?

Bir an önce tedavi edilmesi gereken bağırsak düğümlenmesi hastalığında genellikle ameliyat yöntemi seçilir. Doktor, bağırsağınızı düzeltmek için bükülen kısma yakın bölgeye küçük bir kesi yapar. Daha sonra düğümlenen bölgeyi çözer. Ameliyattan sonra etkilenen bölgeye kan akışı sağlanacaktır.

Bağırsak düğümlenmesi hangi bölüme gidilir?

Genel olarak bağırsaklarında problem olan kişiler Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji polikliniklerindeki doktorlardan randevu almaları gerekiyor. Bağırsak düğümlenmesi probleminde uzman doktor seçimi büyük önem taşıyor.

Bağırsak tıkanıklığı kendiliğinden geçer mi?

Kullanılan bazı ilaçlar bağırsağın kas hareketlerini engelleyebilirler. Hastada ileri derecede elektrolit ve sıvı kaybı olması bu duruma neden olur. Eğer bu nedenler ortadan kaldırılırsa bağırsaklardaki tıkanıklık problemi kendiliğinden geçer.

Bağırsak Düğümlenmesi

Bağırsak Düğümlenmesi (İnvajinasyon) Nedir?

Bağırsak düğümlenmesi ya da tıbbi isimleri ile invajinasyon veya intussepsiyon, bir bağırsak parçasının kendinden sonra gelen bağırsak parçası içine girmesidir. Görüntü itibariyle teleskopu andırır. Tam olarak bir düğümlenme değildir fakat bağırsaklar iç içe geçtikçe bağırsağın madde geçişinden sorumlu iç boşluğunda (normalde boru şeklinde boşluklu bir organdır) daralma olur. Buna bağlı olarak yiyeceklerin ve dışkının geçişi zorlaşır, tıkanıklık oluşur.

Bağırsağın başka bir düğümlenme hastalığı da volvulustur. İnvajinasyondan daha ciddi sonuçları vardır genelde yaşlı ve ek hastalığı olanlarda görülür.

Dışkı ve gıda geçişinin engellenmesinin yanı sıra, invajinasyonda izlenen iç içe geçme bağırsağın kanlanmasını da bozarak buradaki dokuda ölmeye sebep olabilir. Ayrıca, yeteri kadar beslenemeyen dokuya enfeksiyon yapıcı mikropların yerleşmesi ve bağırsak duvarlarının zayıflayıp delinmesi ihtimali artar.

Bağırsak düğümlenmesi yetişkinlerde oldukça nadir görülür, esas olarak bir çocuk hastalığıdır. Yetişkinlerde genel olarak altında yatan polip, tümör, geçirilmiş ameliyatlar gibi başka sebepler vardır, çocuklarda ise oluşma sebebi bilinmemektedir.

Hastalık için risk altında olanlar daha çok şu özellikte bireylerdir:

  • 6 ay-3 yaş arasında çocuklar
  • Oğlan çocukları
  • Doğuştan anatomik ve yapısal bir bağırsak hastalığı bulunanlar
  • Daha önce invajinasyon geçirmiş olanlar
  • Ailesinde invajinasyon geçmişi olanlar (kardeşler, anne ya da babada olabilir)

Bağırsak düğümlenmesi bir akut batın tablosudur. Yani, acil müdahale edilmesi gereken bir karın bölgesi problemidir. Ameliyat olmayı gerektirebilir.

Bağırsak Düğümlenmesi (İnvajinasyon) Belirtileri Nelerdir?

İnvajinasyon, çok yüksek oranda çocukları etkilemekle beraber en sık tuttuğu yaş grubu da 3 yaşından küçük çocuklardır. Bu sebeple bebeklerde bağırsak düğümlenmesi durumunda, şikayetlerini çocuk aktaramaz, gözlenmesi gerekir.

En sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Genel belirtiler: Yüksek sesle ve şiddetli ağlama, sakinleşmekte güçlük, emme güçlüğü, huzursuzluk, karın ağrısı ve buna bağlı olarak dizleri karnına doğru çekerek ağlama görülür.
  • Ataklar halinde ağrı: dakikada bir gelir ve bir süre sakinleşir. Zaman ilerledikçe tedavisiz kalırsa ataklar arası süre kısalır ve neticede ağrı sürekli haline gelir.
  • Kusma: Mukuslu (sümüksü) görünümde olur ve kan içerebilir, jöle kıvamındadır.
  • Karında ele gelen kitle: İç içe giren bağırsak yapılarının kalınlaşarak dışarıdan ele gelmesinden kaynaklanır.
  • Uykuya eğilimli hal: Çocuk çok ağlamasına rağmen bir süre sonra bilinci kapanmaya başlar ve sık sık sızma şeklinde uykuya dalar.
  • Ateş: Çok yaygın olmamakla beraber görülebilir.
  • İshal: Katı dışkının bağırsaktan geçişinde zorlanma olacağı için sıvı içerikli dışkı çıkarılır, bu da ishale yol açar.

Bağırsak Düğümlenmesi (İnvajinasyon) Nedenleri Nelerdir?

İnvajinasyonun çocuklarda bilinen bir sebebi yoktur. Genelde ani ve sebepsiz ortaya çıkar. Sıklıkla çocukların enfeksiyon geçirmeye açık olduğu kış aylarında izlenmesinden dolayı çeşitli bakteri ve virüslerden şüphelenilmiştir fakat kesin bir sebebe bağlanamamıştır.

Yetişkinlerde ise çok nadir görülür ve yüksek ihtimalle altından bir başka hastalık çıkar.

Yetişkinlerde sık görülen invajinasyon sebepleri şunlardır:

  • Polipler (iyi huylu kitleler)
  • Tümörler
  • Geçirilmiş bağırsak ameliyatlarından dolayı oluşmuş yara dokuları ve yapışıklıklar
  • Obezite cerrahileri veya mide tümörlerinden dolayı geçirilen operasyonlara bağlı bağırsaklarda yapı değişiklikleri
  • Chronn, ülseratif kolit gibi kronik bağırsak enfeksiyonu ile karakterize hastalıklar

Bağırsak Düğümlenmesi (İnvajinasyon) Teşhisi

Bağırsak düğümlenmesi teşhisi için, hekim öncelikle hastadan veya hasta yakınından şikayetleri dinleyecek ve tıbbi öyküyü alacaktır. Ardından fizik muayene yapılır. Fizik muayenede ele gelen sosis benzeri karın kitlesi tipiktir. Bu kitlenin ele gelmesi durumunda hekim ek testler isteyerek tanıyı kesinleştirecektir.

  • Rutin Laboratuvar Testleri (Kan Testi): Hastanın genel durumunu değerlendirmek ve ek hastalıkları ekarte etmek amacı ile istenir. Biyokimya ve hemogram genelde yeterli olmaktadır.
  • Ultrason: Radyasyon içermeyen bir yöntem olduğu için çocuklarda ilk tercihtir. Ucuz, basit ve hızlı bir yöntemle karın içi dışarıdan bir cihazla incelenir.
  • Ayakta Direkt Karın Grafisi (Röntgen, ADBG): Çok hızlı ve ulaşılabilir olduğu için tercih edilebilir, eğer bağırsakta delinme söz konusu ise bunu saptamada başarılıdır. Radyasyon içerir.
  • Bilgisayarlı Tomografi (BT): Grafi gibi radyasyon içeren bir yöntem olmakla beraber invajinasyon tanısı için oldukça uygundur, bağırsaktaki delinmeleri saptayabilir.
  • Baryumlu Bağırsak Grafisi (Baryumlu Enema): Günümüzde görüntüleme yöntemlerinin gelişmesi sayesinde giderek kullanımı azalan bir yöntem olmakla beraber hala kullanılabilmektedir. Hekimin makattan hastaya verdiği baryum içeren özel bir sıvı ve bunun ardından çekilen film ile maddenin bağırsakta nereye kadar ulaştığı ve geçişte bir sorun olup olmadığı izlenir. Eğer bağırsak delinmesinden şüpheleniliyorsa veya tanılandıysa kullanılmamalıdır. Aynı zamanda bir tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır.

Bağırsak Düğümlenmesi (İnvajinasyon) Tedavisi

Belirtilerle hastaneye başvurulması ardından hekimlerde bağırsak düğümlenmesi şüphesi oluştu ise, yapılacak işlemler sırası ile şöyledir:

  • Öncelikle acil ve ciddi bir problem olduğu için çocuğun hayati tehlikesi olup olmadığı değerlendirilir, ateşi, tansiyonu, nabzı ve solunum sayısı ölçülür. Bunlar acil servise gelen tüm bireylere uygulanan prosedürlerdir.
  • İkinci olarak, çocuğun beslenmesi ve gıda alımı ciddi derecede bozulduğu için susuzluktan kaynaklı sorunların önüne geçilmeye çalışılır, bunun için damardan sıvı verilmeye başlanır.
  • Üçüncü aşamada bağırsak düğümlenmesinin tedavisi sağlanır ve bu amaçla baryumlu ya da havalı enema (lavman) yapılır. Bu aynı zamanda bir tanı yöntemi olup, tedavi olarak sonuç verirse ileri aşamaya geçmeye gerek yoktur.

Baryumlu lavman yapılırken çocuklara makattan baryum içeren sıvı belirli bir basınçla verilerek, bu sıvının geçişi esnasında bağırsakların birbiri içinden sıyrılıp çıkması ve düğümlenmenin çözülmesi amaçlanır. Çoğu hasta tedaviye yanıt verir. Lavman tedavisinde baryum yerine hava da kullanılabilir. Genelde yetişkinlerde başvurulmayan çocuklarda tercih edilen bir yöntemdir.

Bu tedavinin ardından hastaların yaklaşık %10’unda ileri dönemlerde tekrar bağırsak düğümlenmesi görülebilir.

  • Dördüncü aşamada, tıkanıklık hala açılmadıysa cerrahiye başvurulur.

Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı

Çocuklarda lavman tedavilerine yanıt alınamazsa ameliyata başvurulur. Yetişkinde ise, genelde hastanın hayati değerleri stabil hale geldikten sonra doğrudan cerrahi yapılır. Yetişkinde cerrahinin bir avantajı da bölgenin açılması ile düğümlenmeye sebep olan faktörün gözle görülmesidir.

Çocuk veya yetişkin fark etmeksizin eğer bağırsaklarda delinme (perforasyon) mevcutsa operasyon kaçınılmazdır, çünkü bu bölgenin onarılması dışarıdan mümkün değildir.

Operasyon sırasında cerrah, iç içe geçmiş bağırsakları ayırır, delinme varsa bunu onarır, bağırsakta kanlanma bozukluğu oluştuysa ve doku ölümü meydana geldiyse buradaki ölü kısımları çıkarır, geri kalan kısmı birleştirip kapatır.

Bağırsak Düğümlenmesi Tedavi Edilmezse

Nadiren de olsa bazı hastalarda tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilir fakat bu düşük bir oranda gerçekleşir, buna güvenerek tedavi yapılmaması söz konusu olamaz ancak çok kısa süre içinde oluşup kendiliğinden geçerse ek tedaviye gerek yoktur.

Bağırsak düğümlenmesi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır çünkü etkilediği bağırsak parçasında kangrene ve ölüme yol açabilir, bu hasta için ölümcül olabilir.

Ayrıca bağırsakların delinmesi ve karın içine açılmasına da yol açabilir. Buna perforasyon adı verilmektedir ve çok ciddi bir tablodur. Karın içine yayılan bağırsak içeriği karın zarında enfeksiyona yol açarak peritonit adlı bir tablo oluşturabilir. Peritonit tedavi edilmezse % öldürücü bir enfeksiyon tipidir, tedavisi de oldukça zorludur.

Bağırsak Düğümlenmesine Ne İyi Gelir?

Bağırsak düğümlenmesine iyi gelen herhangi bir yiyecek, içecek, meyve suyu, bitki çayı yoktur. Hatta çocuk beslenmekte zorlandığı için bu tür şeyler durumu kötüleştirebilir.

Bağırsak düğümlenmesi için:

  • Çocuğunuzda belirtileri gördüğünüz anda vakit kaybetmeden acil servisi olan bir sağlık kuruluşuna başvurun.
  • Çocuğunuzu da panikletmemek için sakin ve destekleyici olun.
  • Kolay çözülebilen ve ölümcül seyretmeyen bir tablodur buna göre aşırı endişe etmekten kaçının.
  • Hekimlerin uygun gördüğü tedaviyi uygulamasının ardından önerilen şekilde çocuğunuza bakım verin ve tekrar herhangi bir problem oluşursa vakit kaybetmeden yine acil servise başvurun.

Bağırsak Düğümlenmesine Ne İyi Gelmez?

Bağırsak düğümlenmesine iyi gelmeyen şeyler temel olarak şunlardır:

  • Çocuğa bir şeyler yedirip içirmeye çalışmak (genelde kusma olduğu için aileler buna eğilimli olur fakat bu çocuğun bağırsaklarında ekstra yüke sebep olup durumu kötüleştirir)
  • İshal önleyici ilaçlar kullanmak (bağırsakta katı yükün artmasına ve delinmeye yol açar)
  • Ciddi karın ağrısı ve diğer belirtilerin varlığında acil servise başvurmak yerine evde çeşitli geleneksel yöntemlerle tedavi aramak.

Gebelikte Bağırsak Düğümlenmesi

Gebelikte bağırsak düğümlenmesi çok nadir görülen bir durumdur. Zaten yetişkinlerde nadir görülen bir tablodur buna ek olarak gebeler yaş itibari ile tümör ve ek bağırsak hastalıklarının sık görüldüğü gruba da girmezler.

Oldukça küçük bir olasılığın gerçekleşmesi sonucu gebede bağırsak düğümlenmesi olursa, mümkün olan en ideal şartlarda cerrahi yapılarak tedavi edilir.

Bağırsak Düğümlenmesi (İnvajinasyon) için Hangi Doktora Gidilir?

Bağırsak düğümlenmesi tedavisi Çocuk Cerrahisi bölümünde yürütülür. Genelde semptomlar şiddetli ve hızlı başlangıçlı olduğundan tanı acil servis koşullarında konabilir.

Çocukta şiddetli karın ağrısı, ağlama, halsizlik, huzursuzluk, kusma, ateş gibi belirtiler varsa (hepsi her çocukta olmaz, bir kısmı da olabilir) vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Bağırsak Düğümlenmesi Nedir?

Bağırsak düğümlenmesi diğer bir adıyla volvulus, bağırsağın kendi etrafında veya bağırsağı yerinde tutan doku etrafında dönmesi sonucu oluşur. Bağırsak tıkanıklığına yol açan nedenler arasındadır. Düğümlenmenin olduğu bölgede yiyecek ve sıvı akışı engellenebilirken, bu durum kan akışının durmasına kadar ilerleyebilir. Kan akışının durması sonucunda o bölgedeki doku ölebilir. Genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülebilirken, acil tıbbi müdahale edilmesi gereken bir sorundur.

Bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bağırsak tıkanıklığı, şiddetli ağlama ve hızlı nefes alma gibi belirtilerle kendini belli edebilir. Volvulus gelişimi sonrası kişide ani olarak meydana gelebilen bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Bağırsak Düğümlenmesi Neden Olur?

Bağırsak düğümlenmesi nedenleri tam olarak belli olmasa da ortaya çıkma riskini artıran bazı faktörler bulunmaktadır. Bu durum çoğunlukla yaşın ilerlemesine bağlı olarak görülebilir. Ayrıca kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görüldüğünden cinsiyet faktörü de göz önüne alınabilir. 
Nörolojik ve psikolojik faktörler de bu rahatsızlıkla bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Stres gibi durumlara uzun süreli maruz kalan kişilerde ortaya çıkabilir. Hastalığın altında yatan neden tam olarak belirlenmemiş olsa da birtakım hastalıklar ve bazı durumlar nedenleri arasın yer alabilir.
Yenidoğan dönemlerinde bebeklerde görülmesi bağırsaktaki kan dolaşımının bozulması sonucu ciddi sorunlara yol açan durumdan kaynaklanabilir. Bu duruma malrotasyon adı verilir. Hayati riske yol açabilirken bağırsakların düğümlenmesine ya da tıkanmasına yol açabilir. 
Genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülebilirken, yetişkinlik dönemlerinde nadir olarak karşılaşılan bir durumdur. Yetişkinlerde görülme nedenleri arasında bulunan faktörler şu şekildedir:

  • Kolon büyümesi
  • Cerrahi müdahale ya da enfeksiyon sonucu ortaya çıkan karın içi yapışıklıklar
  • Hirschsprung hastalığı
  • Kolonun geçiş bölgelerinde daralma olması
  • Kabızlık (kronik ve uzun süreli)
  • Gebelik
  • Yaşlılık 
  • Cinsiyet faktörü (erkeklerde görülme ihtimali daha fazladır)

Hirschsprung hastalığı, kalın bağırsakta doğuştan bir genişleme olması durumu olarak bilinirken, alt rektumun dışkıyı çıkarmada yeterli olamaması sonucu gelişebilir.
Ayrıca bu durum birtakım hastalık, rahatsızlık ve fiziksel problemlerden ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda kendiliğinden geliştiği de görüldüğü için kişinin dikkatli olması gerekir. Belirtilerin ve şikayetlerin başlaması halinde vakit kaybetmeden doktora gidilmedi ve tedavi görülmelidir.

Bağırsak Düğümlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak düğümlenmesi belirtileri aniden ve şiddetli bir şekilde kendini gösterebilir. Kişiler böyle durumlarda yoğun ağrılar yaşayabilirken, genellikle hastanelerin acil servislerine giderek durumu bildirirler. Ağrı genellikle karın bölgesinde yaşanırken yetişkin bireylerde ortaya çıkan diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Karın bölgesinde kramp ve ağrılar
  • Karın şişmesi ve bölgede gerginlik
  • Bulantı ve kusma
  • İştah kaybı
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Kabızlık
  • Gaz çıkaramama

Bebeklerde gözlemlenen semptomlar, yetişkin bireylerin yaşadığı şikayetlerden farklı olabilir. Bebeklerde meydana gelen belirtiler şu şekildedir:

  • Ani başlayan şiddetli ağlama krizleri
  • Bacakları kendine doğru çekme ve bacaklarda hareketlenme
  • Uykuya eğilimli olma
  • Solunum hızlanması ve kalbin hızlı atması

Bağırsak Düğümlenmesi Tanısı

Kişilerde ortaya çıkan belirtiler sonrası doktor muayenesi gerekmektedir. Doktor kişinin durumu hakkında bilgi sahibi olabilmek için bazı sorular sorabilir ve tıbbi geçmişi öğrenir. 
Fiziki muayene sonrası doktor, hastalığı tespit etmek için karın röntgeni ya da birtakım görüntüleme teknikleri tercih edebilir. Bilgisayarlı tomografi (BT), ultrason veya Kolonoskopi gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanabilir.
Ayrıca uzman, durumu netleştirebilmek adına lavman yöntemi de tercih edebilir. Bunların yanı sıra birtakım testler gerekebilir ve yöntemler uygulanabilir. Bağırsak düğümlenmesi tanısı için uygulanan yöntemlerden bazıları şu şekildedir:

  • Birtakım kan testleri
  • Kanlı dışkının incelenmesi için bazı testler
  • Baryum röntgenleri
  • Sigmoidoskopi

Kalın bağırsaktaki tıkanıklıkların belirlenmesi için kullanılan sigmoidoskopi yöntemi sırasında bağırsak normal haline dönebilir. Ancak bu yöntem tedavi yöntemi olarak yer almaz ve hastalığın teşhisinde kullanılır. 

Bağırsak Düğümlenmesi Tedavisi

Bağırsaklarda düğümlenme yaşanması acil tıbbi müdahaleyi ve tedaviyi gerektiren bir durumdur. Tedavilerde genellikle bağırsağı ve gelişen tıkanıklığı düzeltmeye yönelik operasyonlar yapılmaktadır. Bağırsak düğümlenmesi tedavisi çoğunlukla ameliyat ve cerrahi yöntemlerle yapılır.

Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı
Bağırsaklardaki düğümlenmenin giderilmesi ve durumun düzeltilmesi için karın duvarından ve genellikle orta hatlardan bir kesi açılı ve o keşiden içeriye girilir. Cerrahi operasyonla birlikte düzeltilen bölgede kan akışı tekrardan sağlanır.
Kan akışının uzun süredir yapılmadığı ve kanın iletilemediği bölgelerde canlılık durumu son bulduğu için bağırsaktaki o bölümün çıkarılması gerekir. Bazı durumlarda sorunlu bölgenin büyüklüğü fazla olduğu için sağlıklı uçları birleştirmek zor olabilir. 
Cerrah, bağırsak uçlarını karın duvarında bulunan ve stoma adı verilen açıklıklara bağlayabilir. Kolostomi torboları aracılığıyla kişi dışkı ihtiyacını giderebilir. Bu durum geçici ya da kalıcı olabilir.

Bağırsak Düğümlenmesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

Ameliyat sonrası görülen şikayetler arasında ishal ve sıvı kaybı problemleri vardır. Bağırsakların işlevsel kaybından kaynaklı bir sorundur. Bu nedenle cerrahi operasyon sonrası kişinin, haşlanmış pirinç ve patates, muz, makarna, beyaz ekmek ve yoğurt gibi besinleri tüketmesi gerekebilir. 
Ancak bu besinlerin herhangi birine karşı alerjisi olabilen kişiler ameliyat sonrası beslenme için mutlaka doktorundan bilgi almalıdır.

Bağırsak Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Tedavi yöntemi genellikle cerrahi müdahaleler ve operasyonlarla yapılır. Acil olarak tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Ancak bazı vakalarda cerrahi müdahaleye gerek kalmayabilir. 
Sigmoid kolonda ortaya çıkan düğümlenmelerde görüntüleme yöntemleri arasında bulunan sigmoidoskopi adı verilen bir işlem yapılabilir. Bu işlem sırasında bağırsaklarda düzelme görülebilirken, bu durum sonrasında tekrar edebilir.
Bu nedenle kalıcı bir çözüm olarak görülmez ve daha sonra ameliyat ile tedavi gerekebilir. Ameliyatla tedavi edilen hastalar kalıcı olarak çözüme kavuşur.

Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Belli Olur?

Vakaların çoğunda anide ve şiddetli bir ağrı ve sancı durumu yaşanabilir. Karın bölgesinde gelişen bu şikayetler sonucunda kişiler acil servise gidebilir ve hastalığın teşhisi uzmanlar tarafından yapılabilir. Belirtilerin ortaya çıkması durumunda vakit kaybetmeden hastane gidilmeli ve muayene olunmalıdır.

Bağırsak Düğümlenmesi Tehlikeli midir?

İnsan sağlığını ciddi anlamda etkileyen önemli bir sorundur. Düğümlenme sonrası bağırsaklarda kan akışı durabilir. Bağırsaklardaki dokunun ölmesi ve kangren olması gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca bağırsakta delinme ve yırtılma gibi durumlar da yaşanabilir. Bu nedenle acil tıbbi müdahale ve cerrahi operasyon gerektirir.

Bağırsak Düğümlenmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hastalığın tedavi edilmemesi halinde hayati tehlike durumu ortaya çıkabilir. Bağırsaklarda ve kanda enfeksiyon gelişebilir. İnce bağırsaktan eksikliği nedeniyle kısa bağırsak sendromunu neden olur. Ayrıca mide enfeksiyonu da görülebilir.

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık

Yayınlama Tarihi: 20 Aralık

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası