oruçta seferilik nasıl olur / Seferi Ne Demek, Ne Anlama Geliyor? Kimler Seferi Sayılır?

Oruçta Seferilik Nasıl Olur

oruçta seferilik nasıl olur

Yolculuk yapan kişi oruç tutabilir mi? Kaç saatlik yolculukta oruç tutulmaz?

İslam dininde, oturduğu yerden 90 kilometre uzaklığa giden bir kişi "Seferi" sayılır ve en az 90 kilometre uzaklıktaki bir yere uçakla, arabayla, gemiyle ya da herhangi bir ulaşım aracıyla yaptığı yolculukta oruçtan muaf tutulur ve farz değildir.

Oruçluyken yolculuğa çıkan kimse, yolculuk sebebi ile orucunu bozarsa ne gerekir?

Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır.

Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferîliği başladıktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmez, sadece kaza gerekir.

(İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, ). Hz. Peygamberin (s.a.s.) Mekke’nin fethi için sefere çıktığında oruçlu iken, Kadîd denilen yere varınca orucunu bozması (Buhârî, Savm, 34; Müslim, Sıyâm, 88) savaş şartlarının gereği olarak değerlendirilebilir.

Diyanet Aç&#;klad&#;: Seferi Oruç Tutabilir Mi?

Ramazan ay&#; geldi&#;inde insanlar&#;n oruçlar&#;n&#;n kabul olmas&#; için pek çok hususa dikkat edilir. En hassas &#;ekilde orucu tutmak isteyenler, ak&#;llar&#;ndaki soru i&#;aretlerine güvenilir ve net yan&#;tlar&#; ararlar. 11 ay&#;n sultan&#;, aylar&#;n en bereketlisi ramazan ay&#;nda s&#;kça gündeme gelen sorulardan biri de seferi iken oruç tutulur mu olmaktad&#;r. Seferi oruç tutulur mu yani yolda oruç tutulur mu sorusunun cevab&#;n&#; sizin için ara&#;t&#;rd&#;k.

Dini konularda merak edilenlerle ilgili en yetkili mercilerden bilgi almak önemlidir. Seferi oruç Diyanet &#;&#;leri taraf&#;ndan da çerçevesi anlat&#;lan bir ibadettir. Seferi iken oruç tutulur mu Diyanet taraf&#;ndan yan&#;tlanan ve her sene gündeme gelen bir konu olmu&#;tur. Bu sene de Diyanet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#; taraf&#;ndan gündeme gelmi&#;tir ve insanlar&#;n oruç tutma konusundaki meraklar&#; giderilmi&#;tir.

Seferi oruç nas&#;l olurseferi oruç &#;artlar&#; nelerdir ve seferi oruç kaç km yolculuklarda geçerlidir diyenler için haz&#;rlad&#;&#;&#;m&#;z bu yaz&#;da seferi oruca dair merak edilen detaylar yer al&#;yor. E&#;er ramazan ay&#;nda bir &#;ehirden di&#;er &#;ehre gitmek isterseniz bu sat&#;rlardaki bilgileri hat&#;rlay&#;p oruç tutma eylemini netle&#;tirebilirsiniz.

&#;lginizi çekebilir: Göz, Kulak, Burun Damlas&#; Orucu Bozar M&#;?

seferi iken oruç tutulur mu

Seferi Oruç Nedir?

Öncelikle seferi oruç ne demek k&#;saca aç&#;klayal&#;m. Seferi oruç, bir ki&#;inin bulundu&#;u &#;ehirden farkl&#; bir yere gitmesi durumunda kazaya b&#;rakaca&#;&#; oruçtur. Ramazan ay&#; dönemi içinde ki&#;iler çe&#;itli nedenlerden dolay&#; seyahat halinde olabilir.

Mesle&#;i &#;oförlük olan ya da i&#; için &#;ehirleri gezen birisi oruç tutma konusunda tereddüt edebilir. Gidilen uzun yollar, aç ve susuz halde farkl&#; &#;ehirlerde bulunmak insanlar&#; biraz dü&#;ündürse de &#;slam dininde bu durumun da bir kolayl&#;&#;&#; sa&#;lanm&#;&#;t&#;r.

E&#;er ramazan günlerinde evinizden farkl&#; bir &#;ehirde ve evde 15 gün geçirecekseniz ve bulundu&#;unuz &#;ehirden 90 km uza&#;a gidecekseniz daha sonra tutmak üzere seferi orucunu kazaya b&#;rakabilirsiniz.

Seferi oruç niyeti nas&#;l yap&#;l&#;r, sefere ç&#;k&#;lma durumu varsa hiç niyet yap&#;lmamal&#; m&#;d&#;r sorusunu Diyanet cevaplam&#;&#;t&#;r. Yan&#;t &#;öyledir: “Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola ç&#;kacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculu&#;a ç&#;ksa bu yolculuk esnas&#;nda me&#;ru ba&#;ka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamal&#;d&#;r.”

&#;lginizi çekebilir: Kan Vermek Orucu Bozar M&#;? Diyanet Cevab&#;

seferi oruç

Seferi Oruç Kaç Km &#;çin Geçerli? &#;artlar&#; Nedir?

&#;slam dininde seferi oruç &#;artlar&#; belirlenmi&#;tir. Bir ki&#;inin seferi orucunu tutmas&#; için &#;u durumlar&#; yerine getirmesi gereklidir:

Seferi oruç &#;artlar&#; aras&#;nda en önemlisi yolculuk mesafesiyle ilgilidir.

Ya&#;an&#;lan &#;ehrin d&#;&#;&#;nda en az 90 km uzakl&#;kta bir yere yolculuk yap&#;lacaksa; seferi oruç tutulabilir. Ki&#;i yolculuk yapt&#;&#;&#; &#;ehirde 15 günden fazla kalacaksa, o art&#;k gitti&#;i yerde misafir de&#;ildir ve orada oruç tutma görevini ta&#;&#;maktad&#;r.

E&#;er 15 günden daha az bir süre kalacaksa gidilen yerde misafir olarak kabul edilir ve oruç tutma zorunda de&#;ildir. Dilerse bu orucu kazaya b&#;rakabilir ve sonras&#;nda tutabilir.

Yolculuk bitiminde kaç gün oruç tutulmad&#;ysa; o günlerin kaza orucunun tutulmas&#; gerekir. Seferi oruç kaç km diyenler için 90 km &#;art&#;n&#;n alt&#;n&#; çizebiliriz.

Seferi Oruç Diyanet Aç&#;klamas&#;

Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola ç&#;kacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculu&#;a ç&#;ksa bu yolculuk esnas&#;nda me&#;ru ba&#;ka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamal&#;d&#;r.

Ba&#;lanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanmas&#; gerekir. Sefer bir mazeret oldu&#;u için, e&#;er orucunu seferîli&#;i ba&#;lad&#;ktan sonra bozarsa kendisine keffâret gerekmez, sadece kaza gerekir. (&#;bn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, ). Hz. Peygamberin (s.a.s.) Mekke’nin fethi için sefere ç&#;kt&#;&#;&#;nda oruçlu iken, Kadîd denilen yere var&#;nca orucunu bozmas&#; (Buhârî, Savm, 34; Müslim, S&#;yâm, 88) sava&#; &#;artlar&#;n&#;n gere&#;i olarak de&#;erlendirilebilir.

Bilgi kaynak: funduszeue.info

Seferi &#;ken Oruç Tutulur Mu?

Seferi iken oruç tutulabilir. &#;ayet oruç tutan ki&#;inin i&#;leri aksamayacak ve sa&#;l&#;&#;&#;na herhangi bir zarar gelmeyecekse ramazan ay&#;nda tuttu&#;u orucun sevab&#; büyüktür. Dilersiniz ki uzun yolculuk yapacak ki&#;iler, özellikle de &#;oförler uyan&#;k kalmak ad&#;na yeme içme eylemine devam etmelidir.

Su, kahve ve çay içerek uykular&#;n&#; da&#;&#;t&#;rlar. Özellikle de çok uzun yolculuklar yapan ki&#;iler bir süre sonra ac&#;kma hissine kap&#;l&#;r. Bu ac&#;kma ve susama halini gidermek için oruç tutulmas&#; gerekmez. Daha sonra kazaya b&#;rakarak telafi edebilir.

90 km uzakl&#;&#;a gidecek olanlar, e&#;er dayanacak haldeyse ramazan orucunu tutup gitti&#;i yerde iftar&#;n&#; yapabilir. Seferde iken oruç tutulur mu sorusunun cevab&#; evettir ancak kazaya b&#;rakmak da caizdir yani dinen bir sak&#;ncas&#; yoktur.

Ramazanda seferi orucu tutan nafile oruç tutmu&#; gibi dü&#;ünülerek nafile sevab&#; al&#;yor diye yorumlanmaz, Diyanet sayfas&#;nda farz sevab&#; al&#;naca&#;&#;n&#; belirtmi&#;tir.

&#;lginizi çekebilir: Di&#; F&#;rçalamak Orucu Bozar M&#;? Diyanet Cevab&#;

seferi orucu

Seferi &#;ken Oruç Bozmak Günah M&#;?

Orucu bilinçli &#;ekilde bozman&#;n günah oldu&#;u ifade edilir. Fakat baz&#; durumlarda oruç istemsiz &#;ekilde bozulabilir. Hastal&#;k halleri bu durum içindedir. Zaruri bir durumda doktor kesin gerekli dedi&#;inde g&#;da takviyeli serum al&#;n&#;rsa ya da i&#;ne yap&#;l&#;rsa seferi oruç bozmak zorunda kal&#;r ve sonradan orucun kazas&#; gerekir.

Seferi iken oruç bozmak istenirse ne yap&#;l&#;r? Niyetlenmi&#; orucu bozmak günah olarak bilinir. Fakat daha sonra tutmak amac&#;yla kazaya b&#;rak&#;l&#;rsa günah&#; affedilir. Yolculu&#;a ç&#;kmadan niyetlenen, aniden yolculu&#;a ç&#;kmas&#; gereken ki&#;i sefer halinde oldu&#;u için orucunu bozabilir.

seferi oruç

Seferi Oruç Ayeti

Kuran’&#; Kerim’de seferi oruçla ilgili &#;öyle ayetler yer almaktad&#;r:

“(O say&#;l&#; günler), insanlar için bir hidayet rehberi, do&#;ru yolun ve hak ile bat&#;l&#; birbirinden ay&#;rman&#;n apaç&#;k delilleri olarak Kur’an’&#;n kendisinde indirildi&#;i ramazan ay&#;d&#;r. Öyle ise içinizden kim bu aya ula&#;&#;rsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamad&#;&#;&#; günler say&#;s&#;nca ba&#;ka günlerde tutsun. Allah, size kolayl&#;k diler, zorluk dilemez. …” (Bakara Suresi, )

Bakara Suresi seferi oruç ayeti bulundururken oruç ile ilgili bir ba&#;ka ayet de &#;öyledir: “E&#;er o sizi bo&#;arsa, Rabbi ona, sizden daha hay&#;rl&#;, Müslüman, inanan, sebatla itaat eden, tövbe eden, ibadet eden, oruç tutan, dul ve bakire e&#;ler verebilir.” (Tahrim Suresi 5. Ayet)

Rivayet edilir ki:

Hz. Ai&#;e Radiyallâhu Anhâ anlat&#;yor:

Hamza ibni Amr el-Eslemi Radiyallâhu Anh, Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemden yolculuk s&#;ras&#;nda tutulan orucu sordu. Kendisi çok oruç tutan birisiydi.

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem &#;öyle cevap verdiler:

“Dilersen tut, dilersen tutma.”

(Buhari, Savm: 33; Müslim, S&#;yâm: ; Muvatta, Siyâm: 24; Tirmizî, Savm: 19; Ebu Dâvud, Savm: 42)

Bir ba&#;ka rivayete göre:

Hz. Enes Radiyallâhu Anh anlat&#;yor:

“Biz Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem ile beraber (seferde) idik. Bir k&#;sm&#;m&#;z oruçlu, bir k&#;sm&#;m&#;z oruçsuz idi. Ne oruçlu oruçsuzu ay&#;pl&#;yor, ne de oruçsuz oruçluyu k&#;n&#;yordu.”

(Buhari, Savm: 37; Müslim, S&#;yâm: 98; Muvatta: 23; Ebu Dâvud, Savm: 42)

seferi oruç

Seferi Oruç Nas&#;l Aç&#;l&#;r?

Seferi haldeyken yani yoldayken seferi oruç tutulduysa ve &#;ehir de&#;i&#;tirildiyse orucun hangi saatte aç&#;laca&#;&#; konusu da kafa kar&#;&#;t&#;rabilmektedir. Bu konuda Diyanet &#;&#;leri aç&#;klamas&#;na göre gidilen yerin iftar vaktinde oruç aç&#;lmal&#;d&#;r.

E&#;er iftar saatlerine yak&#;n oruçlu ki&#;i uçakla yolculuk ediliyorsa yani yüksekte ise orucunu açmak için güne&#;in batmas&#;n&#; beklemelidir. Karada yolculuk ediliyorsa geçilen yerin iftar saatine göre oruç aç&#;l&#;r.

Seferi iken oruç nas&#;l aç&#;l&#;r, bulundu&#;umuz vas&#;ta çe&#;idine göre de&#;i&#;iklik var m&#;d&#;r diyenler için özet bir cevap da verelim. Otobüs, arabada ya da gemide yolculuk ediliyorsa geçilen yerde iftar saati oldu&#;unda oruç aç&#;labilir. Uçakla yolculuk ediliyorsa orucu açmak için güne&#;in kaybolmas&#; esas al&#;n&#;r.

seferi oruç nas&#;l aç&#;l&#;r

Seferiye Oruç Farz M&#;?

Yolculu&#;a ç&#;kan bir ki&#;inin, oruç tutmamas&#; caizdir. &#;ayet ki&#;inin üzerinde oruç farz&#; varsa; ki&#;i orucunu sonraki günlerde tutmak ad&#;na kazaya b&#;rakabilir.

Seferi Oruç Kaç Gün Sürebilir?

Ki&#;i gidece&#;i yerde 15 günden fazla bir sürede kalacaksa; art&#;k seferi olmaktan ç&#;k&#;yor. 15 günden fazla kald&#;&#;&#; durumda oruç tutma yükümlülü&#;ü hat&#;rlat&#;l&#;r. &#;ayet çe&#;itli nedenlerden dolay&#; 15 günden az kalacaksa oruç tutma zorunlulu&#;u yoktur.

Seferi Oruç Neye Göre Aç&#;l&#;r? &#;ftar Saatini Ne Belirler?

Diyanet taraf&#;ndan yap&#;lan aç&#;klamaya göre e&#;er yolculuk uçakla yap&#;l&#;yorsa; iftar saatinin oldu&#;u sürede uça&#;&#;n bulundu&#;u &#;ehir iftar&#; belirler. &#;ayet araçla yap&#;lan bir yolculuksa, iftar vakti geldi&#;inde hangi konumdaysan&#;z o saate göre iftar yapabilirsiniz.

seferi oruç kaç km geçerli

Oruç Tutarken En Çok Yap&#;lan 8 Hata

Oruç Tutman&#;n 6 Kolay ve Sa&#;l&#;kl&#; Yolu

6 Ad&#;mda Vücudunuzu Oruca Haz&#;rlay&#;n

Orucu Bozan &#;eyler: 19 Durum – Soru Cevap

Oruç Tutman&#;n Sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z &#;çin Bilimsel 10 Faydas&#;

YOLCULUKTA ORUÇ HÜKÜMLERİ

Arama:     

KENDİLERİNE ORUÇ FARZ OLMAYAN KİMSELER &#;&#; KAZA ORUCU İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

Yolculukta dört rekâtlı namazlarını iki rekât olarak kılması gereken bir yolcu oruç tutamaz. Ama işi yolculuk olan veya yolculuğu günah olarak nitelenen kimse gibi namazlarını tam kılan bir kimse, yolculukta oruç tutmalıdır.

Ramazan ayında yolculuğa çıkmanın sakıncası yoktur; fakat yolculuk oruçtan kaçmak için olursa mekruhtur. Hac, umre veya zaruri bir durum olmadıkça, ramazan ayında yolculuk etmek mekruhtur.

Ramazan orucu dışında üzerine belli bir oruç farz olan kimse, örneğin kiralama ve benzeri yolla farz olursa veya itikâfın üçüncü günü olursa, yolculuk edemez. Hatta yolculukta olsa bile, mümkün olduğu takdirde, herhangi bir yerde on gün kalmayı kastederek o orucu tutmalıdır. Ama o günün orucu nezir vesilesiyle farz olmuşsa; anlaşılan o günde yolculuğun caiz olduğu ve ikamet kastının da farz olmadığıdır. Elbette mecbur kalmadıkça yolculuk etmemesi, yolculukta ise ikamet niyeti etmesi daha iyidir. Yemin veya ahit yoluyla vacip olmuşsa, farz ihtiyat gereği yolculuğa gitmemeli ve yolculukta ise ikamet niyeti etmelidir.

Bir kimse, müstehap oruç tutmayı nezreder, fakat vaktini belirtmezse, yolculukta onu yerine getiremez. Ama yolculukta belirli bir gün oruç tutmayı nezrederse, yolculukta onu yerine getirmelidir. Aynı şekilde belirli bir gün, ister yolculukta olsun veya olmasın, oruç tutmayı nezreden kimse, yolculuk halinde dahi olsa o günü oruç tutmalıdır.

Yolcu olan kimse, [Allah-u Tealâ'dan] bir hacet istemek için Medine şehrinde üç gün müstehap oruç tutabilir. O üç günün Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri olması daha iyidir.

Yolculukta orucun batıl olduğunu bilmediğinden dolayı oruç tutan bir kimse, oruçlu bulunduğu günün içerisinde bu hükmü öğrenmiş olursa, orucu batıl olur. Ama akşama kadar öğrenmeyen kimsenin orucu sahihtir.

Yolcu olduğunu veya seferde orucun batıl olduğunu unutarak yolculukta oruç tutan kimsenin orucu, farz ihtiyat gereği batıldır.

Oruçlu olan kimse öğlenden sonra yolculuğa çıkarsa, farz ihtiyat gereği orucunu tamamlamalıdır. Kazası da gerekli değildir. Öğlenden önce yolculuğa çıkan kimse, özellikle de akşamdan yolculuk niyeti etmişse, farz ihtiyat gereği oruç tutamaz. Ancak hadd-i terahhusa yani, şehrin duvarlarının görünmeyeceği ve ezan seslerinin duyulmayacağı yere vardığında orucunu bozabilir; eğer ondan önce orucunu bozarsa, üzerine keffaret farz olur.

Ramazan ayında yolculuk eden kimse, ister fecirden önce yolculukta olsun veya oruçlu olup da yolculuk etmesin, öğlenden önce vatanına veya on gün kalmak istediği bir yere varırsa, orucu bozan bir iş yapmamışsa, farz ihtiyat gereği o günü oruç tutmalıdır. Kazası da yoktur. Ama eğer orucu bozan bir iş yapmışsa, o günün orucu üzerine farz değildir, sonradan kazasını etmelidir.

Vatanına veya on gün ikamet edeceği yere öğlenden sonra varan yolcunun orucu, farz ihtiyat gereği batıldır ve sonradan kazasını tutmalıdır.

Yolculuk veya herhangi bir özür nedeniyle oruç tutmayan kimsenin, ramazan ayının gündüzünde cinsel ilişkide bulunması ve yemek-içmekle kendini tam olarak doyurması mekruhtur.

KENDİLERİNE ORUÇ FARZ OLMAYAN KİMSELER &#;&#; KAZA ORUCU İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Güncelleme:

Değerli kardeşimiz,

Kur'an-ı Kerim' de bu hususda Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:
 

"(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa, onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. " (Bakara Suresi, )


Ayetden de anlaşıldığı üzere bir yolculukda eğer zorluk çekilecekse mü'minin orucunu başka bir zaman kaza etmek üzere yemesinde bir sakınca yoktur. Bir hadis-i şerifde zorlukların bulunduğu zamanda bizzat Efendimizin (ASM) ümmetine örnek olmak için kendi orucunu bozduğunu görmekteyiz:

Hz. Câbir Radiyallâhu Anh anlatıyor:

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem Fetih yılında Mekke’ye yönelerek Ramazan ayında yola çıkmıştı.

Kürâ’u’l-Gamim adıyla anılan yere gelinceye kadar kendisi de, beraberindekiler de oruç tuttular.

Sonra orada bir bardak su istedi ve bardağı kaldırdı. Herkes bardağa baktı. Sonra sudan içti.

Bundan sonra bazıları kendisine, “Halkın bir kısmı oruç tuttu” diye haber verdi.

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem, “Onlar âsilerdir. Onlar âsilerdir!” buyurdular.
(Müslim, Sıyâm: 90; Tirmizî, Savm: 18; Nesâi, Savm: 49)


Burada oruç tutanlara asi denilmesi, isyan çıkaran manasında değildir. Kavurucu çöl koşullarında, mühim bir sefer esnasında kendilerini güçsüz bırakacak bir oruca inat edip devam etmek isteyenlerin kendi nefislerine yaptıkları zulümden dolayı bu şekilde vasıflandırılmışlardır.

Diğer bir hadis-i şerif de ise yine Efendimiz (asm) şartların ağır olduğu dönemde oruç tutmayanların kârlı olduğunu buyurmuştur:

Hz. Enes Radiyallâhu Anh anlatıyor:

Biz bir seferde Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemle beraberdik. Aramızda bir kısmı oruç tutuyor, bir kısmı da tutmuyordu. Sıcak bir günde bir yerde konakladık. Gölgelenenlerin çoğu elbisesi olanlardı. Bir kısmımız güneşe karşı eliyle korunuyordu.

Bir ara oruçlular yığılıp kaldılar, oruçsuzlar kalkıp çadırları kurdular, hayvanları suladılar.

Bunun üzerine Resul-i Ekrem Sallallâhu Aleyhi Vesellem:
“Bugün sevabı oruçsuzlar kazandı” buyurdular.
(Buhari, Cihâd: 71; Müslim, Sıyâm: ; Nesâi, Savm: )


Yine benzer bir hadis-i şerif de ise Efendimiz (asm) zor şartlarda oruç ibadetine devam da inat etmenin dindarlıkdan olmadığını ifade etmişlerdir:

Hz. Câbir Radiyallâhu Anh anlatıyor:

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem bir seferdeydi. Etrafına insanların toplandığı bir adam gördü, ona gölge yapıyorlardı.

“Nesi var?” diye sordu.
“Oruçlu biri!” dediler.

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem:

“Seferde oruç birr (Allah’ı memnun edecek dindarlık) değildir” buyurdular. (Buhari, Savm: 36, Müslim, Sıyam: 92; Ebu Dâvud, Savm: 43; Nesâi, Savm: )


Çünkü yukarıdaki ayet-i kerimede de Yüce Rabbimiz : "Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez." buyurmaktadır. Kulun kendini zorluklara sürüklemesi ise Cenab-ı Allah'ın bize ihsan ettiği vücud emanetine ihanet etmek, ona bir nevi zulmetmektir. Bu konuda dinimizin gösterdiği kolaylıkları Efendimiz her fırsatta çevresindekilere örnek göstermiştir:

Amr ibni Ümeyye ed-Damri Radiyallâhu Anh anlatıyor:
Bir sefer dönüşü Resulullah Sallallâhu Aleyhi Veselleme uğradım. Bana:
“Ey Ebu Umeyye, sabah yemeğini bekle (beraber yiyelim)” buyurdular.
Ben, “Oruçluyum” dedim.

“Öyleyse gel yaklaş, sana yolcudan haber vereyim de dinle!” dedi ve devamla:
“Allah Teâla Hazretleri yolcudan orucu ve namazın yarısını kaldırdı” buyurdu. (Nesâi, Savm: 50)

Muhammed ibni Ka’b anlatıyor:

Ramazan’da Enes ibni Malik Radiyallâhu Anhın yanına geldim. Sefer hazırlığı yapıyordu. Devesi hazırlandı, yolculuk elbisesini giydi. Yemek getirtip yedi. Ben kendisine:

“(Yola çıkarken orucu bozmak) sünnet midir?” diye sordum.

“Evet!” dedi ve bineğine atlayıp yola çıktı. (Tirmizî, Savm: 76)


Aşağıdaki hadis-i şerifler de ise zorluğun azaldığı durumlar için Efendimizin (asm) oruç tutmaya müsade ettiğinizi görüyoruz:

Hz. Âişe Radiyallâhu Anhâ anlatıyor:

Hamza ibni Amr el-Eslemi Radiyallâhu Anh, Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemden yolculuk sırasında tutulan orucu sordu. Kendisi çok oruç tutan birisiydi.

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle cevap verdiler:

“Dilersen tut, dilersen tutma.”
(Buhari, Savm: 33; Müslim, Sıyâm: ; Muvatta, Siyâm: 24; Tirmizî, Savm: 19; Ebu Dâvud, Savm: 42)

Hz. Enes Radiyallâhu Anh anlatıyor:
Biz Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem ile beraber (seferde) idik. Bir kısmımız oruçlu, bir kısmımız oruçsuz idi. Ne oruçlu oruçsuzu ayıplıyor, ne de oruçsuz oruçluyu kınıyordu.
(Buhari, Savm: 37; Müslim, Sıyâm: 98; Muvatta: 23; Ebu Dâvud, Savm: 42)

Ebu Said el-Hudri Radiyallâhu Anh anlatıyor:
Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellemle beraber Ramazan ayında yolculuğa çıkardık. Ne oruç tutan tutmayanı, ne de tutmayan tutanı ayıplardı. (Müslim, Sıyam: 95; Nesâi, Sıyam: 59)


Yolculuk esnasında imkanı bulunanların oruçlarını tutmayı tercih etmeleri daha sevaplıdır. Yukarıdaki örneklerde rahatlıkla anlaşıldığı gibi, yolculukda orucu bozmanın nedeni zorluğun bulunmasıdır. Bu zorluğun bulunmadığı dönemlerde mü'minin orucunu tutmayı tercih etmesi uygun olacaktır.

Konuyla alakalı asr-ı saadetten bir örnek:

Seleme ibni Muhabbak Radiyallâhu Anh anlatıyor:

Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem buyurdular ki:

Kim sefer sırasında Ramazan’a erer ve yanında kendisini karnını doyuracak yere kadar götürecek bir bineği varsa, nerede olursa olsun orucunu tutsun.” (Ebû Dâvud, Savm: 44)


Bakara Suresinin âyet-i kerimesinde hasta ve yolcuların daha sonra tutmak üzere Ramazan’da oruç tutmayabilecekleri belirtilirken, “Oruç tutmanız –bilirseniz– sizin için daha hayırlıdır” buyurulur.

Bu hadislerden özetle şöyle bir hüküm çıkıyor:

Yolculuk hali, sıkıntılı ve meşakkatli olduğu için dinimiz bu hususta namaz ve oruç gibi ibadetlerde kolaylıklar sunmuştur.

Yolculuk anında, yani seferî iken dört rekâtlı namazları iki rekât kılar.

Oruçta da serbesttir. Âyette de açıkça belirtildiği gibi, gerçekten bir sıkıntı ve zorluk çekmeyecekse, Ramazan’dan sonraki günlerde kaza etmek şartıyla tutmayabilir.

Bu bir dinî ruhsat ve kolaylıktır. Şayet rahatlıkla tutma imkanı var ve herhangi bir sıkıntı çekmiyorsa, oruç tutması daha faziletli ve sevaplıdır.

Günümüzde yolculuklarda şartlar kolaylaştırılmış, eskiden günler, haftalar hatta aylar alan yolculuklar, saatlere dakikarala inmiş durumdadır. Dolayısıyla bu ruhsatı kötüye kullanmakdan kaçınmalı, eğer herhangi bir zorluk olmayacaksa orucumuzu bozmamalıyız.

 

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası