elektrik kw fiyatı hesaplama / 1 KW Elektrik Kaç TL? Fatura Hesaplaması (VERGİLER DAHİL GÜNCEL)

Elektrik Kw Fiyatı Hesaplama

elektrik kw fiyatı hesaplama

20/06/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Uyarınca

Ek Fiyat Farkı Hesabında Kullanılacak Değerler

 

20/06/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen “Ek Fiyat Farkı Hesaplanmasına İlişkin Esaslar” (Esaslar) uyarınca Kurumumuzca ilan edileceği ifade edilen değerler aşağıdaki tablolarda yer aldığı üzeredir.

 

  1. Esaslar’ın 5 nci maddesindeki A1 ve A2 değerleri

 

DÖNEM

AYLAR İTİBARİYLE A1 ve A2 DEĞERLERİ

  

25,

22,

22,

22,

22,

23,

25,

25,

25,

23,

24,

28,

25,

26,

22,

24,

24,

24,

26,

26,

25,

25,

28,

27,

27,

24,

23,

20,

21,

22,

25,

27,

28,

25,

25,

28,

30,

27,

28,

28,

28,

30,

29,

31,

29,

29,

30,

37,

35,

34,

32,

33,

34,

32,

34,

33,

33,

33,

34,

33,

37,

36,

37,

39,

39,

40,

41,

54,

55,

53,

50,

47,

49,

  • Esaslar’ın 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası kapsamındaki tavan elektrik fiyatlarına ilişkin tablo

GEÇMİŞE DÖNÜK EK FİYAT FARKI ENDEKSİ

         Geçmişe Dönük Ek Fiyat Farkı Tarife Değerleri (Tüm Abone Grupları) tabloları  indirmek için tıklayınız

 

 

  Sayılı Belediye Gelirleri Kanunun; “Çeşitli Vergiler” başlıklı 5 inci bölümünün 2 nci kısmında yer alan 38 inci

maddesi hükmü uyarınca

Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi

    1. Kazanç amacı gütmemek şartıyla işletilen; hastane, dispanser, klinik, sağlık ocağı ve merkezleri, rehabilitasyon, teşhis ve tedavi merkez ve kurumları, doğum ve çocuk bakımevleri, kreşler, sanatoryum, Prevantoryum gibi sağlık kuruluşları ile düşkünler evi, yetimhaneler, Çocuk Esirgeme Kurumu ve korunmaya muhtaç çocukları koruma birliklerine ait çocuk yurtları ve bunlara bağlı işyerleri gibi sosyal yardım kuruluşlarında,

   2. Dini hizmetlerin ifasına mahsus ve umuma açık bulunan cami, mescit, kilise ve havra gibi ibadethanelerde,

   seafoodplus.infolerarası panayır, sergi ve fuarlarda, bunların giriş yerlerinde, mal teşhir edilen ve satılan pavyonlar gibi tanımlanmış yerlerde ve belediye sınırları, mücavir alanlar dışında

% 0,

**        İmal ve istihsal, taşıma, yükleme boşaltma, soğutma, telli ve telsiz telgraf ve telefon müraselesi işlerinde tüketilen elektriğin satış bedeli üzerinden % 1

olarak uygulanır.

Orta gerilimden bağlı kullanıcılar için;

*** Çift terimli tarifelerin hesaplanmasında, güç bedelinin kr/kWh şeklinde birim bedele dönüştürülmesi anlaşma gücüne ve tüketime göre değişkenlik göstereceğinden güç bedeli hesaplamaya dâhil edilmemiştir.

 

İletim seviyesinden bağlı kullanıcılar için;

**** Tarifelerin hesaplanmasında, iletim bedelinin kr/kWh şeklinde birim bedele dönüştürülmesi iletim tarife bölgesine, anlaşma gücüne ve tüketime göre değişkenlik göstereceğinden iletim bedeli hesaplamaya dâhil edilmemiştir.

 

 

  

 

Elektrik Faturas&#x; Nas&#x;l Hesaplan&#x;r? 1 kW elektriği kaç TL den al&#x;yoruz?

Dikkat: Bu yazı ironi içerebilir ancak yazılanlar gerçektir.

Elektrik Faturasında yazanlar ne anlama gelir?

Elektrik faturası ülkemizde yaşayan herkesin ortak noktası! Herkesin kendi adına ailesinden birileri adına, üzerine almadığı aboneliği için ev sahibinin ya da önceki kiracı adına vs vs mutlaka ucundan bucağından bir elektrik aboneliğimiz var. Peki nasıl anlıyoruz? Her ay evimize gelen elektrik faturasından Peki bu elektrik faturasında ne yazıyor? Madde madde anlatmadan önce şuraya bir elektrik faturası yapıştıralım ve anlatmaya başlayalım.

Elektrik Faturası Nasıl Hesaplanır?

Gördüğünüz gibi Enerjisa ya ait gerçek bir elektrik faturası üzerinde yazanları numaralandırdık kolay anlaşılsın. Sırasıyla Gidelim;

  1. Burada elektrik dağıtım şirketinin bilgileri yer alır. Örnek faturamızdaki elektrik dağıtım şirketi "Enerjisa". Dağıtım şirketinin ticari unvanı, kayıtlı adresi, Vergi dairesi, vergi numarası, mersis numarası (bu nedir? demeyin biraz da siz araştırın), Ticaret sicil numarası, Telefon numarası, fax numarası ve internet adres bilgileri bu kısımda yer alır.
  2. Halk arasında da kısaca "maliye kaşesi" denilen olay. Her faturada mutlaka olur. Yasal zorunluluktur. 
  3. Elektrik Dağıtım Firması nın logosu ve telefon numarası.
  4. Tahminim o ki Elektrik Dağıtım şirketindeki en fazla maaş alan personelin imzaları bunlar. Bizim bir işimize yaramadığı kesin ancak ilgililerin egolarını okşadığı bir o kadar kesin. Düşünsenize; adama "sen kimsin" diyorsun? Adam da: "Her ay evine gelen gibi elektrik faturaları var ya onu imzalayan adam benim". gibi (Bu da yasal zorunluluk)
  5. E-arşiv faturası olduğunu belirten ibare. Nedir e-arşiv fatura? kısaca elektronik ortamda düzenlenen faturadır. Yani kayıtlı bir mail adresin varsa faturan e-posta ortamında sana gönderilir. Baskı almaya da gerek kalmaz. Devletimizin hem kağıt israfını önlemek hemde fatura üzerindeki yapılabilecek değişiklikleri anında keşfetmek için uyguladığı yöntemlerden birisidir
  6. Sözleşme Hesap No: Evinize, işyerinize, yazlığınıza vs her nerede olursa olsun elektrik dağıtım şirketinden elektrik alacaksanız elektrik dağıtım şirketi -her kamu hizmeti veren şirket gibi- size bir sürü evrak imzalatır. O evrakların içerisinde en kalın olana biz sözleşme diyoruz. Elektrik dağıtım şirketiyle imzaladığınız sözleşmenin bir de numarası var üzerinde. Bu numara işte o numara.
  7. Tesisat No:Kullandığınız elektriğin bulunduğu adrese ilk defa elektrik bağlanıldığında verilen numaradır. Örnekle açıklayayım: İnşaat bitti. Apartmanda daire alan herkes evine taşınacak. Dairenin tapusu kimin üzerine ise o kişi ilgili evraklarla elektrik dağıtım şirketine başvurur ve bir bağlantı izni alır.  Elektrik Tesisat No o sırada verilir. Sonra o evde kim oturursa otursun kim alırsa kime satarsa satsın tesisat numarası orada kalır. Yani özetle Elektrik dağıtım şirketinin gözünde o dairenin TC kimlik numarasıdır. Eskiden dairelerin kapısına çakarlardı. Şimdi galiba elektrik panolarında duruyor. 
  8. Müşteri No: Dağıtım Şirketi eve bir tesisat numarası verdi ama o evde kim oturuyor? Siz.. İşte sizin dağıtım şirketindeki numaranız bu kısımda yazılıyor. Bu numaranın birde şöyle bir özelliği var: diyelim ki 5 tane daireniz var. Hepsinin aboneliği sizin üstünüze kayıtlı. Hepsine ayrı fatura gelecek doğal olarak ancak hepsinin üzeirndeki müşteri no aynı olacaktır. Bu size elektrik dağıtım şirketiyle olan ilişkilerinizde çeşitli kolaylıklar sağlayabilir.
  9. Fatura Sıra No: Kısaca kesilen faturanın numarasıdır. Yani sözleşmenin bir numarası var(Madde6), evin tesisat numarası var(Madde7), sizin müşteri numaranız var(Madde 8) Faturanın neyi eksik! onun da bir numarası var ve şu an bu kadar yazıyı onun hatırına yazıyoruz. Bir de fatura dönemi olayı var. Örnek faturada; Bu fatura yılının Şubat dönemine aitdir. 4 Şubat Tarihinde de sayacınız okunarak bu fatura düzenlenmiştir anlamına gelir. 
  10. Adı Soyadı:Elektrik Fatura düzenlenmesi sonrası incinecek kişinin Nüfus Cüzdanında yazan Adı ve Soyadı. 
  11. Adres: Aboneliğin bulunduğu yerin açık adresi
  12. Tüketici Grubu: Burası önemli. Her kelimenin bir anlamı var. Sırasıyla Tek Terimli Tarife demek: Elektrik dağıtım şirketi tarafından şebekeden aldığınız elektrik kWh başına ücretlendirilir. Başka da bir ücret sizden alınmaz. Anlamadıysanız çift terimliyi de anlatayım. Daha iyi anlarsınız: Çift Terimli tarife de elektrik bdağıtım şirketi sözleşmenizde yazan gücü size temin ederken kWh başı bedel dışında bir de güç bedeli adı altında bir bedel tahsil eder. Üzerine bir de sözleşmenizde yazan güçten fazla elektrik çekerseniz güç aşım bedeli tahsil eder. Bu genelde yüksek gerilim kullanan ve tüketimi yüksek abone gruplarında uygulanan bir tarife çeşididir. Tek Zamanlı Tarife: Onuncu maddede belirtilen şahıs 1 ay boyunca hangi gün hangi saatte ne kadar elektrik tüketirse tüketsin kWh başıan düşen elektrik fiyatı aynıdır. Yani sabah ta tüketsem, akşam da tüketsem, gece yarısında da tüketsem hepsi toplanır tek bir fiyatla çarpılır ve benim ödeyeceğim rakam belli olur. Tek zamanlı tarifede olmasaydı Çok zamanlı Tarife kullanmak zorundaydım. ikisinden birisini tercih edebiliyorsunuz. Çok Zamanlı Tarife de 24 saat süren bir gün üç parça olarak değerlendirilir. Birinci zaman dilimine dağıtım şirketleri "gündüz tarifesi" derler. Sabah da başlar, akşam de biter. Bu saatler arasındaki elektrik tüketimlerinizin kWh bedeli yaklaşık olarak tek zamanlı tarifedeki kWh bedeli ile aynıdır. İkinci zaman dilimi Akşam () ile akşam () arasındadır. Puant zaman dilimi de denir. Acı reçete bu zaman diliminde uygulanır. Bu saatler arasında tükettiğiniz elektriğin kWh bedeli gündüz saatlerinde tükettiğiniz elektriğin kWh bedelinin yaklaşık 2 katıdır. yani gündüz tarifesinde elektriğe birim başına lira ödüyorsanız Puant saatlerde harcadığınız elektriğin birim fiyatı liradır). Üçüncü Zaman dilimi Gece tarifesi olarak geçer. Çok zamanlı tarifesindeyseniz Fırında yemek yapmak, çamaşır yıkama, bulaşık yıkama, ütü (özellikle ütü) gibi sosyal faaliyetlerinizi bu saatlerde huzur içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Diğer bir huzur verici aktivite olan elektrik süpürgesini gürültü yönetmeliği gereğince apartmanda kullanamayacağınızı hatırlatmak isterim. Gece tarifesinde tükettiğiniz elektriğin kWh başına ödeyeceğiniz bedeli, gündüz tarifesinin yarısından bile azdır. Örnek olarak gündüz tarifesinde birim başına lira ödediğiniz elektriğe gece tarifesinde birim başına 44 lira ödersiniz. Sözün özü: Ben çok planlı adamım, çok elektrik tüketen cihazları geceleri çalıştırırım, gündüzleri de az tüketen cihazları çalıştırırım. Puant saatlerde de mum yakar aydınlanırım diyorsanız çok zamanlı tarife tam size göre. Yok kardeşim öyle hesap mı olur. bir elektriğin bir tarifesi olur diyorsanız da benim gibi tek zamanlı yaşamaya devam edebilirsiniz. Sonraki ibaremiz "Mesken" Yani bu faturanın aboneliğinin bulunduğu adres bir "ev" Ev dışnda da Ticarethane, Sanayi, ve tarımsal sulama gibi abone tipleri var. Hepsinin de birim elektriğe ödediği bedeller farklı. Bir sonraki ibaremiz "AG" yani Alçak Gerilim. Bizim anlayacağımız tabirle elektrik direğinden çhattı çekip araya trafo koymadan doğrudan evdeki cihazları çalıştırabildiğimiz elektrik.  Volt arası gerilimler AG sayılsa da uygulamada V arası aboneler AG gerilim gurubundadır. Eğer şebeke sizin kapınıza kadar Volt üzeri bir değerde ulaşıyor ve ancak trafo ile bu gerilimi düşürerek kullanıyorsanız ancak o zaman OG (Orta gerilim) aboneliğinden söz edebiliriz. Sözünü etmeye bile gerek yok ama tarihe not düşelim. Ücretleri farklı oluyor.   Son ibaremiz "Son Kaynak tarifesi Serbet Tüketici" Yani diyor ki bu faturanın tarihinde mevzuatta belirlenen 70 TL ve üzerinde elektrik tüketimi gerçekleştiren güzide bir abonemizsin yani bir "Serbest Tüketicisin" Elektriği istediğin firmadan alırsın. Ama sen ne yapıyorsun? Dağıtım şirketinin sadık müşterisi olarak hiçbir ayrıcalık istemiyorsun. Pazarlık dahi etmiyorsun. Herkes ne öderse ben de onu öderim diyorsun. Ayrıca serbest tüketici olursan gelecek faturada yer alan dağıtım payı, güç aşım bedeli gibi bir sürü ıvır zıvırla uğraşacaksın. Ne gerek var dimi?(Değil mi). Son Kısım TC Kimlik No: Bunu bilmiyorsan zaten muhtemelen elektriğe ihtiyaç hissetmediğin bir dağ başında yaşıyorsundur. Boş ver gitsin. 
  13. Ondördüncü maddede belirtilen tarihe kadar bütçenizden eksilecek tutarı gösterir. Bir aylık elektrik harcamanızın herşey dahil faturasal karşılığıdır.
  14. Onüçüncü maddede belirtilen tutarı en son hangi tarihte ödemeniz gerektiğini gösterir. Bu faturayı tarihi mesai bitimine kadar ödemeniz gerektiğini anlatıyor. Ödemezseniz ve özellikle şehir merkezi gibi kolay ulaşılan bir lokasyonda yaşıyorsanız Dağıtım şirketi personeli Orta dünyayı o kadar hızlı geçer ve kalenizin kapısına dayanır ki şaşırmaya fırsatınız bile olmaz. Şak diye elektriğinizi keser. Bu durumda önce faturanızı ödersiniz. Sonra Dağıtım şirketini ararsınız insaflı bir operatöre denk gelirseniz operatör görev alanı dışına çıkarak saha ekiplerini yönlendirir ve tekrar elektriğiniz bağlanır. Bu kadar kolay mı? Elbette değil! Sadece şu kadar söyleyeyim haftaya elektrik faturanızın en ilgi çeken kısmı "Açma-Kapama" bedeli olacak.  
  15. Onyedinci kısımda belirtilen ile tarihleri arasında kWh cinsinden tükettiğiniz elektrik miktarının (,99 kWh) iki tarih arasındaki gün sayısına(27) bölünmesiyle ortaya çıkan rakamdır. 1 günde ortalama elektrik tüketiminiz ne kadardır? burada onu görürsünüz.
  16. Ne akrabası yaa!  Tanımam etmem
  17. Okuma(Gün) Kısmı: Geçen ay sayacınızı de okumuştuk. Bu Faturayı keserken de sayacınızı tarihinde okuduk. İki okuma arasında geçen süre 27 gün. "Tek zaman Endeks" kısmında bir üst satırda belirtilen iki sayaç okuma tarihi arasında tükettiğim elektrik miktarının kWh cinsinden değeridir. İki tarih arasında ben ,99 kWh elektrik harcaması yapmışım.
  18. Gündüz(Endeks) kısmı: Eğer ben tek zamanlı bir elektrik tarifesi değil de çok zamanlı bir elektrik tarifesi kullansaydım saatleri arasında ne kadar elektrik harcadığımın hesabı bu satırda yazıyor. tarihinde sayaçta yazan rakam , kWh miş. tarihinde sayaçta okunan rakam da , mış. Büyük olan rakamdan küçük olan rakamı çıkartıyoruz ve 69, sayısını buluyoruz. Biz bu işlemi yapmasak da adamlar son sütüna yazmışlar zaten.
  19. Puant (Endeks) kısmı: Çok zamanlı elektrik tarifesi kullanıcılarının en sevdiği zaman dilimi olan ile saatleri arasındaki zaman dilimidir. Teoride; çok zamanlı elektrik tarifesi kullanıcılarının bu saatlerde mümkün olduğunca az elektrik kullanması gerekir çünkü bu saatlerde tüketilen elektrik birim fiyatı çok pahalıdır. Peki uygulama nasıl? Urfa biberini bildiniz mi? onu yemek gibi birşey işte. Yememeniz lazım ama yersiniz. Yedikçe canınız acır, dudaklarınız yanar, gözleriniz yaşarır. ama yine de yemeye devam edersiniz. Tarifemiz ne olursa olsun en çok bu saatlerde elektrik tüketiyoruz. Çok zamanlı tarifede bu saatlerin pahalı olmasının nedeni de bu. Bu saatlerdeki tüketimi azaltmak. Onsekizinci maddedekine benzer bir algoritma kullanarak bu saatler arasındaki tüketimimizi 42, kWh olarak görüyoruz.
  20. Gece (Endeks) kısmı: Gece ile Sabah saatleri arasındaki elektrik tüketiminizi gösterir. Yine aynı yöntemi kullanarak bu saatler arasında 40, kWh elektrik tükettiğimizi görebiliyoruz. 
  21. Enerji Tüketim Bed.(E.T.B) yazan kısım: Bu kısımda Tüketim kısmında yazan rakam daha öncede yazdığımız üzere sayaç okuma tarihleri arasındaki yaklaşık 1 aylık sürede tükettiğimiz elektriğin kWh cinsinden değeridir. Yani ,99 kWh tüketmişiz. Birim Fiyat kısmında yazan rakam 0, rakamı; 1 kWh elektriğin tarifemizde belirtildiği şekildeki TL cinsinden karşılığı. Bu rakam nasıl elde ediliyor derseniz devletin karanlık delhizlerinde hesaplanıyor ve EPDK (Enerji piyasası Denetleme Kurulu) nun internet sitesinde Elektrik Tarifeleri adı altında 3 ayda bir yayınlanıyor. Bu faturanın hesaplandığı tarihteki elektrik tarife bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Tıkladığınızda bir excel tablosu bilgisayarınıza indirilir. Benim faturam için 1 kWh elektrik bedelinin karşılığını Nihai Tarife Tablosu sayfasında E29 hücresinde bulabilirsiniz. Son sütünda ise iki değerin çarpımı ile elde edilmiş 98,53 rakamını görüyoruz. Bu değer elektrik faturalarında ilave hiçbir kesinti, vergi, ek ücret vs hesaplanmasaydı 98,53 TL ödeyeceğimiz anlamına geliyormu Hayır. Çünkü 0, kWh/TL elektrik bedelinin 24, Kuruşu aslında dağıtım bedeli. tarihinden itibaren EPDK kararıyla dağıtım bedelleri elektrik birim fiyatı içerisinde gösteriliyor ancak ayrıntı isteyenler için kurum web sayfasında ayrıntılı tarifeler mevcut.
  22. Vergi ve Fonlar : Alt üç satırda ayrıntılı şekilde verileceği üzere yirmibirinci maddede belirtilen Enerji tüketim bedeli üzerinden hesaplanan vergi ve fonların toplam tutarı 23,27 TL
  23. Enerji Fonu: Enerji Fonu Kesintisi de denir. Faturaya 0,43 TL olarak yansımış gördüğümüz üzere. Peki Enerji fonu nasıl hesaplanır? Bu yazının yazıldığı tarihte Enerji fonu bedeli tüketilen elektrik bedelinin %0,7 si olarak hesaplanmaktaydı. Normalde %1 olan enerji fonu kesintisi  tarihinde T.C. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından EPDK ya gönderilen " sayılı Bakanlık Makamı Olur Yazısı" sonrası %0,7 ye indirilmiştir. Bu faturamızdaki Enerji fonu kesintisi şu şekilde hesaplanmıştır; Maddede belirtilen Enerji Tüketim Bedeli olan 0, den elektrik dağıtım bedeli olan 0, i çıkarıyoruz. Elde ettiğimiz rakam 0, TL bizim dağıtım bedeli hariç elektrik tüketimimizin kWh bedeli. BU Bedeli tüketim rakamımız olan ,99 kWh ile çarpıyoruz. 60, TL bizim saf katışıksış ödeyeceğimiz elektrik bedeli. Bu bedeli 0,7 enerji fonu kesintisi oranı ile çarptığımızda 0, yani yaklaşık 0,43 TL enerji bedelini bulmuş oluruz. Bu bedel faturamızla birlikte tahsil edilip Enerji Bakanlığ'nın kasasına aktarılır. Özetle; ((0, Enerji tüketim Bedeli-0, Dağıtım Bedeli) x ,99 Tüketim miktari) x0,7 Enerji fonu Kesinti oranı
  24. TRT Payı: Enerji Fonunun hesaplanmasına benzer şekilde Enerji Tüketim Bedelinden Dağıtım bedeli düşüldükten sonra (0,,=0,) çıkan tutarın elektrik tüketim miktarıyla çarpılması (0,x,99=60,) bulunan rakamın %2 si hesaplanarak(60,x%2=1,≈1,22 rakamı elde edilir. 
  25. Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi: Elektrik ve havagazı tüketim vergisinin oranı, vergiye tabi tüketilen elektrik ve havagazının satış bedeli üzerinden % 5'tir. Enerji Tüketim Bedelinden Dağıtım bedeli düşüldükten sonra (0,,=0,) çıkan tutarın elektrik tüketim miktarıyla çarpılması (0,x,99=60,) bulunan rakamın %5 si hesaplanarak(60,x%5=3,04 rakamı elde edilir.
  26. KDV %18(Matrah,22) Bizim Faturamız içerisinde ödeyeceğimiz KDV Oranı. Elektrik faturasındaji KDV Oranı Nasıl Hesaplanıyor? Özetle Enerji Tüketim bedeli(98,53), Enerji Fonu(0,43), TRT Payı(1,22) ve Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi(3,04) toplanarak bir matrah elde edilir. Bu değer %18 ile çarpılarak KDV  tutarı bulunur. 23, 24, ve 25 ve maddedeki kesintilerin toplamı bize maddedeki değeri verir.
  27. Fatura Tutarı: Elektrik Fatura tutarı 21 cve 22 maddenin toplamı ile bulunur.(98,53+23,27=,80)
  28. Elektrik faturasında ödememiz gereken tutarın yazılı olarak belirtilmiş hali.
  29. Yuvarlama farkı: Elektrik Faturasını halen son ödeme gününe kadar bekletip son günde nakit olarak ödeyen vatandaşlarımız "küçük hesaplarla uğraşmasınlar biz uğraşırız" diyerek bir sonraki aya devrettikleri tutardır.
  30. Ödenecek Tutar: Elektrik faturasındaki Ödenecek tutar maddesi yirmisekizinci maddedeki fatura tutarına yirmidokuzuncu maddedeki yuvarlama farkı eklenerek ödeyeceğimiz net rakamı en nihayetinde netleştirmiş oluyoruz.  
  31. Eski Borç/Bakiye (TL): Bu maddede önceki aylara ait ödemediğiniz elektrik faturası varsa o faturaların toplam tutarı yazılır.
  32. Örnek bir vatandaş olduğumuz ve maddede belirtildiği şekilde bir borcumuz olmadığı için dağıtım şirketinin nazik teşekkür bölümü.
  33. Bir sonraki elektrik faturanızın hangi döneme ait olacağını belirtir. Kısaca "sana de de fatura keseceğim ona göre" demek istiyor.
  34.  Elektrik faturalarınızı otomatik ödeme talimatı vererek ödüyorsanız otomatik ödeme talimatının hangi bankadan verildiğini belirtir. Biz bu elektrik faturasını İş Bankasına otomatik ödeme talimatı vererek ödüyormuşuz.
  35. Çarpan/Deman/Anl. Gücü  Burada çarpan denilen kısıma baktığımızda ibaresini görüyoruz. Bunun anlamı maddede geçen tüketimimizi gösteren ,99 değeri 1(bir) ile çarpılır demek. Hesaplama kolaylığı sağlaması açısından düşünülmüş bir yöntemdir. Tüketimi yüksek olan abonelerde çarpan değeri yüksek alınır. Örneğin benim faturamda çarpan değeri (bir) yerine (yüz) alınmış olsaydı elektrik tüketimi olarak ,99 kWh değil 1, yazacaktı. Elektrik faturasında Demand: 15 dakikalık zaman biriminde çekilen en yüksek güçtür. Bizde aşırı çok kısa zamanlı aşırı bir güç kullanımı sözkonusu olmadığı için çok dikkate alınmamış görünüyor. Son olarak elektrik faturası Anl. Gücü Olayı: Aslında sizin sözleşme gücünüzdür. Bu elektrik faturasının düzenlendiği abonenin sözleşme gücü 7,35 kW dır. Çatıma güneş enerji santrali kurmak istiyorsam kurabileceğim en yüksek güçlü güneş elektrik santrali 7,35 kW gücünde olabilir.
  36. Sayaç Mrk/Tip/ Seri : Elektrik tüketimlerimizi ölçen elektrik sayacının markasını ve üzerindeki etikette yazan seri numarasını yazar.  
  37. Sayaç Okuma Birimi: Sayacımızı okuyup fatura düzenlemekle görevli birime ve/veya personele verilen numaradır. Biz tüketicileri çok da ilgilendirmeyen bir konudur.
  38.  İstatistiki veriler içerir. yılında 1 ocak tarihinde gece yarısı den 31 Aralık Gecesi a kadar 1 yıl boyunca ,(Bindokuzyüzonikivirgülsekizyüzseksenaltı) kWh elektrik tüketmişim. yılı artık yıl olduğu için bu değeri ya bölünce günlük tüketimim olan 5,(beşvirgülikiyüzyirmialtı) kWh olduğunu yani bir günde yaklaşık 5 kWh elektrik harcadığımı görmüş oluyoruz. 
  39. İstatistiki veriler içerir. yılının 1 Ocak tarihi den elektrik faturasının okunma faturanın okunma zamanına kadar() sürede tükettiğim toplam elektrik enerjisi miktarı ,36(yüzdoksandörtvirgülotuzaltı) kWh dir. Bu değeri yılbaşından bugüne kadar olan gün sayısına (31 gün Ocak ayından, 4 gün şubat ayından olamk üzere toplam 35 gün) bölersek günlük elektrik tüketimimin 5,(beşvirgülbeşyüzelliüç) kWh olduğunu, yılının ortalamasına bakarak günlük ortalama elektrik tüketimimde %6 lık bir artış olduğunu görürüz. %6 değeri elektrik faturasında bir yerde yazmıyor. Onu ben hesapladım. Bu artışın nedenini de çok iyi biliyorum ama burada yazmayacağım. 

Peki tüm bu açıklamalardan sonra ayrıntıyı geç sadede gel. Bugün 1 kw elektrik kaç lira? derseniz;

Peki 1 kW Kaç TL?

01 Ocak  tarihi itibariyle 1 kWh elektrik birim fiyatı evler için

kWh e kadar 1,37 TL/kWh, kWh üzerinde kalan tüketimleriniz için 2,06 TL/kWh’dir.

Puant tarifesinde 1 kW elektrik için ödeyeceğiniz bedel :1, TL Kuruştur.

Gece tarifesinde 1 kW elektrik için ödeyeceğiniz bedel ,99 Kuruştur.

1 kW elektrik için ödeyeceğiniz bedel: ,75 Kuruştur

Puant tarifesinde 1 kW elektrik için ödeyeceğiniz bedel ,24 Kuruştur.

Gece tarifesinde 1 kW elektrik için ödeyeceğiniz bedel ,02 Kuruştur.

1 kW elektrik için ödeyeceğiniz bedel: 43,40 Kuruştur

Tek Terimli Tek Zamanlı Tarımsal Sulama AG (Alçak Gerilim) abonesi iseniz;

1 kW elektrik için ödeyeceğiniz bedel: ,30 Kuruştur.

Tek Terimli Üç Zamanlı Tarımsal Sulama AG (Alçak Gerilim) abonesi iseniz;

Puant tarifesinde 1 kW elektrik için ödeyeceğiniz bedel ,90 Kuruştur.

Gece tarifesinde 1 kW elektrik için ödeyeceğiniz bedel ,90 Kuruştur.

Umuyorum ki faydalı bir yazı olmuştur.  Bu günlerde en çok ihtiyacımız olduğu üzere "Sağlıcakla kalın"

Faturanızdaki tüketimin belirlenen düşük tüketimli kademe limitine kadar olan kısmı EPDK tarafından abone grubunuz bazında belirlenen Düşük Tüketimli Kademe Birim Fiyatı üzerinden, düşük tüketimli kademe limitini aşan kısmı ise abone grubunuz bazında belirlenen Yüksek Tüketimli Kademe Birim Fiyatı’ndan hesaplanmaktadır.

Aşağıda Mesken abone grubu için hesaplama ile ilgili bir örnek bulabilirsiniz:

Faturadaki toplam tüketim: kWh
Okuma gün sayısı: 30 gün
Günlük ortalama tüketim: kWh/30 gün = 9 kWh/gün
Bu örnekte ortalama tüketim 9 kWh/gün olup günlük ortalama tüketim 8 kWh/gün üzerinde olduğu için faturada hem düşük hem de yüksek tüketimli kademe hesaplamaları bulunmalıdır.

Düşük tüketimli kademe elektrik bedeli:
30 okuma gün sayısı * 8 kWh (Günlük Ortalama Tüketim Limiti) = kWh
kWh * 1, kr/kWh (Düşük Tüketimli Kademe Birim Fiyatı) = , TL

Yüksek tüketimli kademe elektrik bedeli:
kWh (Toplam Tüketim) – (Düşük Tüketimli Kademeye Baz Olan Kullanım) = 30 kWh
30 kWh * 1, kr/kWh (Yüksek Tüketimli Kademe Birim Fiyatı) = 50,35 TL

Fatura toplam elektrik tüketim bedeli:
, TL (Düşük Tüketimli Kademe Bedeli) + 50,35 TL (Yüksek Tüketimli Kademe Bedeli) = ,13 TL*

*Bu hesaplamaya vergi ve ek bedeller dahil edilmemiştir.

Aşağıda Ticarethane abone grubu için hesaplama ile ilgili bir örnek bulabilirsiniz:

Faturadaki toplam tüketim: kWh
Okuma gün sayısı: 30 gün

Günlük ortalama tüketim: kWh/30 gün = 33 kWh/gün
Bu örnekte ortalama tüketim 33 kWh/gün olup günlük ortalama tüketim 30 kWh/gün üzerinde olduğu için faturada hem düşük hem de yüksek tüketimli kademe hesaplamaları bulunmalıdır.


Düşük tüketimli kademe elektrik bedeli:
30 okuma gün sayısı * 30 kWh (Günlük Ortalama Tüketim Limiti) = kWh
kWh * 1, kr/kWh (Düşük Tüketimli Kademe Birim Fiyatı) = ,87 TL

Yüksek tüketimli kademe elektrik bedeli:
kWh (Toplam Tüketim) – (Düşük Tüketimli Kademeye Baz Olan Kullanım) = 90 kWh
90 kWh * 2, kr/kWh (Yüksek Tüketimli Kademe Birim Fiyatı) = ,43 TL

Fatura toplam elektrik tüketim bedeli:
,87 TL (Düşük Tüketimli Kademe Bedeli) + ,43 TL (Yüksek Tüketimli Kademe Bedeli) =,3 TL*

*Bu hesaplamaya vergi ve ek bedeller dahil edilmemiştir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir