iğne oyası tekniklerinin isimleri / ENSTİTÜ İSTANBUL İSMEK

Iğne Oyası Tekniklerinin Isimleri

iğne oyası tekniklerinin isimleri

98 TANE İĞNE OYASI MODELİ

Burada 98 Tane İğne Oyası Örneği Bulunmakta Seçmece En Güzel İğne Oyası Modelleri-Sizler için derlediğim İğne Oyası Örnekleriarasında Yazma ve Yemeni İğne Oyaları,Havlu kenarı İğne Oyaları.

Çiçek şeklinde İğne oyaları ve İğne Oyası Vitrin,Oda ve Salon takımı modeller funduszeue.info İğne Oyası Örneği istekleri için Türkçe Videolu Anlatımlı İğne Oyası Nasıl Yapılır? izleyerek sizde İğne Oyası işleyebilirsiniz.

Zarif İğne Oyası modelleri ile yapılan Masa ve Yatak örtüleri hatta Karyola örtüsü üzerine İğne oyalı Çiçeklerden yapılan süslemeler hayranlık uyandırıyor.

Tülbent ve Namazlık kenarı için İğne oyası Örneği isterseniz burada bulunan güzel İğne Oyaları arasından seçim yapabilirsiniz.

Çeyizlik İğne oyaları Bohça İğne oyası ve Havlular için İğne Oyalı örneklere bakabilir sizde Çeyizinizde ki eksikleri öğrenerek kendiniz İğne oyası yapımı nasıl bakarak yapabilirsiniz.

Yörelere göre değişen İğne Oyası Teknikleri bulunmakta. Sizlerde İnternet&#;te gezinti yaparken Bolu İğne Oyaları,Gönen,İzmir,Kütahya,Namrun,Nallıhan,Manisa gibi bir çok İğne Oyası Tekniği görmüşsünüzdür.

İğne oyası işlemeleri için İnce uzun ve yuvarlak boncuklar,Pul,Halka gibi bir çok süsleme teknikleri kullanabilirsiniz.

Çok yakında Sizler için Türkçe Videolu Mekik Oyaları ve Videolu Açıklamalı İğne Oyası Örnekleri sunmaya paylaşmaya başlayacağıfunduszeue.info altında iki adet güzel İğne oyası yapılışı sizlere teknik hakkında yeterli bilgiyi verecektir.

Havlu Kenarı İğne Oyaları sayfamızda çok daha önce hazırladığım İğne oyaları görebilir buradan da ayrıca Resimli anlatımlı İğne Oyası yapılışına bakabilirsiniz.

66 tane İğne Oyası ve Mekik Oyasımodeline buradan bakabilir yeni Mekik oyalarını takip edebilirsiniz.

Yelpaze İğne oyası tekniği en kolay İğne Oyası örneklerindendir. İğne oyasında acemi olan yeni başlayanlar buradan videoyu izleyerek öğrenebilirler.

Türkçe Videolu İğne Oyası Tarifleri

Karanfil İğne Oyası Yapılışı Video

Oya kelimesi; iğne, firkete, tığ ile yapılan ve boncuklarla süslenen bir el sanatını ifade eder. Oya işlemeleri, sadece Anadolu kadınlarına ait bir el sanatıdır ve başka kültürlerde çok nadir rastlanır. Anadolu, İpek Yolu üzerinde bulunur ve ipek üretiminin geçmişi iğne oyalarının geçmişine de ışık tutar. İğne oyaları ülkemizde köklü bir geçmişe sahiptir. Eski zamanlarda Anadolu kadınlarının söyleyemediklerini el işleri ile ifade ettikleri belirtiliyor. Evde vakit geçirmeyi sevenler için keyifli bir hobi seçeneği olan iğne oyası modelleri nelerdir? Birbirinden güzel oya modellerini sizin için listeledik.

İğne oyası modelleri

iğne oyası modelleri

Anadolu da geleneklere fazlasıyla önem verilir. Bu geleneklerden biri de çeyizin en önemli parçalarından biri kabul edilen iğne oyalarıdır. İğne oyasının motifleri ve teknik özellikleri dönem dönem farklılık gösterir. Aynı zamanda işlenen bu motifler, Anadolu kadınlarının taşıdığı ruhu ve hissettiği duyguları yansıtır. Oyalar yapılış tekniklerine göre çeşitlendirilebilir. Bunları iğne ile yapılan oyalar, tığ ile yapılan oyalar ve firkete ile yapılan oyalar olarak listeleyebiliriz. Bu oyalar arasında en çok bilinen ve tercih edileni ise iğne oyasıdır. İğne oyası işlenirken çeşitli malzemeler kullanılır. Farklı malzemeler kullanılarak hazırlanan iğne oyası modellerini sizin için listeledik.

1.

2.

3.

4.

İğne oyaları

Anadolu&#;da geçmiş zamandan günümüze dek uzanan farklı gelenekler yer alır. İğne oyası modelleri, bebek örtüleri, masa örtüleri, bohça kenarları ve tepsi örtüleri gibi pek çok yerde kullanılır. İğne oyası yapımı eskiye oranla azalma gösterse de günümüzde hala geleneksel değerini korumaktadır. Üstelik Anadolu’da çıkan her çeyiz bohçasının içinde mutlaka en az bir tane iğne oyası modeline denk gelebilirsiniz. İnsanlar geçmişten bugüne yaşadıkları ruhsal durumları iğne ve iplik sayesinde aktarmayı başarmışlardır. İğne oyası eğer düğüm şeklinde işleniyorsa sevgiliye ulaşmayı ifade eder. Çeyiz hazırlığında da sıklıkla tercih edilir. İğne oyasının yapım sürecinde ipek iplik tercih edilir. İğne ile atılan küçük düğümler ile belirli şekiller oluşturulur ve bu şekilde motifler hazırlanır. İğne oyasında kullanılan düğüm tekniklerinin farklı isimleri bulunur. Bunlar kare ve üçgen düğüm olarak adlandırılır. İğne oyası modelleri yapım aşaması kolay ve yapım aşaması zor modeller olarak farklılık göstermektedir. Eğer iğne oyası modelleri ticaret amaçlı hazırlanıyorsa, yapılan modelin zorluğu iğne oyasının fiyatını etkiler. Birbirinden estetik iğne oyası modellerini aşağıda bulabilirsiniz.

1.

2.

3.

4.

En güzel iğne oyası modelleri

iğne oyası modelleri

İğne oyasında işlenirken faklı iplik modelleri tercih edilebilir. Ancak sıklıkla tercih edilen iplik ipektir. Bunun yanında iğne oyası işlenirken ipliğin hem pürüzsüz hem de bükümlü olmasına dikkat etmek gerekir. Fakat bu tür iğne oyası ipliklerinin maliyeti fazla olduğu için farklı seçenekler tercih edilebilir ve genelde maliyet olarak daha uygun kabul edilen sentetik iplikler kullanılabilir. Sentetik ipliğin yanında pamuk iplikte iğne oyası modelleri işlenirken oldukça sık kullanılmakta. Ancak sentetik iplik ile hazırlanan iğne oyası modelleri, pamuk iplik ile yapılanlardan maliyet olarak daha uygun bir alternatif olacaktır. En güzel iğne oyası modellerini aşağıda listeledik.

1.

2.

iğne oyası modelleri

3.

iğne oyası modelleri

4.

iğne oyası modelleri

Son çıkan iğne oyası modelleri

iğne oyası modelleri

Başarılı bir iğne oyası modeli yapmak için tahmin edersiniz ki en önemli malzeme iğnedir. İyi bir iğnenin yanında nakış makası ve oyanın merkezini sabit hale getirmek için gerekli bir tığ da kullanılmaktadır. Büyük bir emekle hazırlanan iğne oyası modellerinin dik ve güzel bir şekilde görünmesini sağlayan bazı sertleştiriciler de model işlenirken tercih edilebilir. İğne oyası hazırlanırken zaman zaman motife uyum sağlayacak şekilde boncuklar tercih edilmektedir. Bu boncuklar da kendi içinde çeşitlere ayrılır; silindir, kesme, mat veya parlak olarak listeleyebiliriz. İğne oyasını işleyen kişinin ruh haline ve hislerine göre yapmak istediği model şekillenir. İğne oyasının kullanıldığı alanlar ile sınırlanmamalıdır. Son çıkan iğne oyası modellerini aşağıda sizin için listeledik.

1.

iğne oyası modelleri

2.

iğne oyası modelleri

3.

iğne oyası modelleri

4.

iğne oyası modelleri

İlginizi çekebilir;

Kanaviçe: Unutuluyor Derken Daha Güçlü Biçimde Dirilen Bir Sanat

Evde Canı Sıkılanlara Birbirinden Keyifli 18 Hobi ve Aktivite

Kaynak: 1

Sevgi Yeni̇soy

Anahtar Kelimeler: Bolu, Mudurnu, El Sanatları, İğne Oyası

1. GİRİŞ

Geleneksel el sanatları açısından ülkemiz, tarihinde birçok medeniyetin beşiği olması nedeniyle köklü bir geçmişe ve zengin çeşitliliğe sahiptir.

El sanatları, doğal hammaddelerin kullanıldığı çeşitli gereçlerle, elle ve basit araçlarla yapılan, kullanılan tekniğe göre çeşitlilik gösteren, toplumun kültürünü, gelenek ve göreneklerini taşıyan, ayrıca üretimini yapan bireylerin duygu, düşünce, becerisini ve zevkini yansıtan, gelir getirici ürünlerdir.[1]

El sanatlarımızdan biri olan örgü sanatının da ülkemizde çok eski, yaygın ve önemli bir yeri vardır. Örgü tekniği ile yapılan ürünler, geçmişten günümüze insanların giyecek, ev eşyası, örtüler, aksesuar, süs eşyası gibi çeşitli alandaki ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanılmıştır.

Örücülük; ince veya kalın çeşitli cinsteki ipliklerin iğne, tığ, mekik, şiş gibi basit araçlarla ve el yardımı ile oluşturulan ilmeklerin veya düğümlerin bir araya getirilmesi işlemidir.[2]

“Örücülük sanatının başlangıç tarihi bilinmemekle beraber yapılan araştırmalarda Orta Asya’da M.Ö. dönemlere ait örgü örneklerinin bulunması örgü sanatının Türklerde gelişmiş olduğunu göstermektedir”.[3]

“Geleneksel kültürümüzün ve el sanatlarımızın en önemli örneklerinden birisi oyalardır. Oya; çiçekle örgü sanatının birleşmesinden doğmuş süslemek ve süslenmek amacıyla yapılan ve ayrıca taşıdıkları mesajlarla bir iletişim aracı olarak da kullanılan ve tekniği örgü olan bir dantel türüdür”.[4]

“’te Menfis kazılarında bulunan örneklerde özellikle balık ağlarından örücülük tekniğinin M.Ö. yılları öncesine ait olduğu tahmin edilmektedir. İğne ile yapılan örgüler yüzyılda Anadolu’dan Balkanlar’a, oradan da İtalya yolu ile Avrupa’ya yayılmıştır”.[5]

“İğne oyaları ve tüm el işlemeciliği Anadolu’da yüzyılda altın çağını yaşamış, Tanzimattan sonra yanlış anlaşılmış bir batı hayranlığının doğurduğu taklitçiliğin olumsuz etkilerinin sonucu olarak,iğne oyalarına ilgi giderek azalmıştır”.[6] Cumhuriyet döneminde yeteri kadar ilgi görmemekle birlikte oyalar günümüze kadar geleneksel yollarla gelebilmiştir.[7]

Anadolu’da oyacılık köklü bir geleneğe bağlı olarak sürdürülmüş, çeyiz geleneğinin de önemli bir aracı olmuş ve kişilerin çeyizlerini gururla sergilemelerini sağlamıştır. Oyaların yapımı günümüzde bazı yörelerde geleneğe bağlı olarak devam etmekte, bazı yörelerde de ekonomik nedenlerle üretimi yapılmaktadır.[8]

“Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre; oya sözcüğünün başka dillerde karşılığının bulunmaması, bu sanatın Türklere ve özellikle Türk kadınına özgü bir sanat olduğunu göstermektedir”.[9]

İğne oyası, kullanılan araç ve gereçlerin kolaylıkla bulunabilmesi nedeniyle rahatlıkla yapılabilen ve çeyiz geleneğinin önemli parçasını oluşturan ince bir örgü türüdür.

“İğne oyası, iplik üzerine veya kumaş kenarına, motifterin iki veya üç boyutlu olarak genellikle tane şeklinde yan yana dizilmesi ile oluşturulur”.[10]

İğne oyaları, insanın konuşamadığı zaman duygu ve düşüncelerini ifade eden, gelenek, göreneklerini, ince zevklerini, yaratıcılıklarını yansıtarak doğayı ve çiçekleri çeşitli üsluplarla sergileyen, son derece estetik yapıya en güzel el sanatları örneklerimizdendir.[11]

Her biri birer sanat eseri olan iğne oyalarına, ülkemizin hemen hemen her yöresinde rastlamak mümkündür. Bu yörelerden birisi de Bolu ili Mudurnu ilçesidir.

Mudurnu ilçesi, Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Bolu iline bağlıdır. Kuzeyinde Düzce ili, kuzeybatısında Hendek ilçesi, kuzeydoğusunda Bolu ili, doğusunda Seben ilçesi, güneyinde Nallıhan ilçesi, batısında ise Göynük ve Akyazı ilçeleri bulunmaktadır. İlçe metre yükseklikte, yüzölçümü km2 ’dir.[12] Mudurnu, demircilik, bakırcılık, semercilik, sepetçilik, kalaycılık, ahşap oymacılığı, yemenicilik, dokumacılık, iğne oyası gibi el sanatlarından zenginken, günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte talebin azalması sebebiyle eski geçerliliğini kaybetmiştir.[13]

Bu çalışmanın amacı; Bolu ili Mudurnu ilçesinde yapılmış olan geçmişten günümüze ulaşan iğne oyalarının teknik, renk, motif ve kompozisyon özellikleri, kullanılan araç-gereçler ve kullanım alanlarını belirleyerek, elde edilen bilgileri ve ürünleri belgeleyerek, gelecek kuşaklara aktarmada kaynak oluşturmaktır.

2. MATERYAL VE YÖNTEM

Bu çalışmada, yılında Bolu ili Mudurnu ilçesi İğne Oyalarının Değerlendirilmesi adlı araştırmadan elde edilen veriler kullanılmıştır.[14] Bu araştırma alan araştırması olup toplanan veriler var olduğu haliyle incelenip değerlendirildiğinden betimsel bir araştırmadır. Çalışmanın evrenini Bolu ili iğne oyaları, örneklemini ise Bolu ili Mudurnu ilçe merkezinde yaşayan iğne oyasıyla uğraşan veya elinde ürün bulunduran 50 birey ile yöredeki iğne oyalı 55 adet ürün oluşturmaktadır. Anket formu, ilçe merkezinde ulaşılabilen, 50 kişilik çalışma grubuna yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Yöreden elde edilen 55 adet iğne oyalı ürünün genel ve detay fotoğrafı çekilerek incelenmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda elde edilen iğne oyası örneklerinin teknik, renk, araç-gereçler, motif ve kompozisyon özellikleri ve kullanım alanları hazırlanan bilgi formları ve anket sonuçlarından elde edilen veriler tablolara aktarılarak sonuçlar yorumlanmıştır.

3. BULGULAR

Bolu ili Mudurnu ilçe merkezinde kaynak kişilerin elinde bulunan yeni ve eski yıllarda yapılmış, çeyizlerine ait, 55 adet iğne oyalı ürün çeşitlerinin dağılımı Tablo 1’de sunulmuştur.

Mudurnu ilçesinde iğne oyası yapan, tamamı kadınlardan oluşan bireylerin ankete verdikleri cevaplar ve bilgi formlarından elde edilen veriler değerlendirilerek iğne oyalarının teknik, renk, araç-gereçler, motif ve kompozisyon özellikleri ve kullanım alanları aşağıda tablolar halinde sunulmuştur.

Yörede ankete katılan bireylerin iğne oyası yapımında kullandıkları temel yapım tekniklerini belirlemek amacıyla sorulan soruya verilen cevaplar değerlendirilmiş ve sonuçları Tablo 2 ‘de sunulmuştur.

Tablo 2 incelendiğinde araştırma kapsamına alınan bireylerin % 94’ünün üçgen ilmeği % 90’ının ise kare ilmeği, iğne oyası yapımında temel teknik olarak kullandıkları ortaya çıkmaktadır.

Bilgi formlarından elde edilen verilere göre; incelenen ürünlerde üçgen ilmeğin daha çok yazma kenarı oyalarında ve üç boyutlu oyalarda; kare ilmeğin ise mevlit örtüsü, mendil, tepsi örtüsü ve havlu kenarlarında kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Bolu ili Mudurnu ilçesinde ankete katılan bireylerin iğne oyası yapımında motiflerin oluşturulmasında kullandıkları yardımcı teknikleri belirlemek amacıyla sorulan soruya verilen cevaplar değerlendirilmiş ve sonuçları Tablo 3’te sunulmuştur.

Tablo 3 incelendiğinde araştırma kapsamına alınan bireylerin tamamının zürefa iğne tekniğini, % 80’inin zincir tekniğini, % 70’inin piko (yöresel adı ile fisilti), % 64’ünün trabzan tekniğini, % 58’inin kök, % 16’sının bacak, % 12’sinin ise boru adı verilen yardımcı teknikleri kullandıkları ortaya çıkmaktadır.

Bilgi formlarından elde edilen verilere göre; incelenen ürünlerde zincir, trabzan, zürefa, piko tekniğinin bir arada havlu kenarı ve motiflerle yapılan oyalarda kullanıldığı; piko, kök, bacak, zincir, zürefa tekniğinin ise daha çok yazma ve fular kenarlarında; zürefa ve pikonun gül oya, fes oyasında, mevlit örtüsü, mendil kenarı oyalarının yapımında yardımcı teknik olarak kullanıldığı belirlenmiştir.

Bolu ili Mudurnu ilçesinde ankete katılan bireylerin iğne oyası yapımında tercih ettikleri renkleri belirlemek amacıyla sorulan soruya verilen cevaplar değerlendirilmiş ve sonuçları Tablo 4’te sunulmuştur.

Tablo 4 incelendiğinde araştırma kapsamına alınan bireylerin iğne oyası yapımında % 90’ının beyaz, % 74’ünün yeşil, % 70’inin pembe, % 60’ının sarı, % 40’ının siyah, % 36’sının kırmızı, % 24’ünün mavi, % 20’sinin krem, % 12’sinin mor, % 20’sinin ise diğer seçeneği ile yavruağzı, bordo, turuncu, kahverengi gibi renkleri tercih ettikleri ortaya çıkmaktadır. Tablodaki değerlere bakıldığında iğne oyası yapımında en çok beyaz rengin kullanıldığı görülmektedir.

Bilgi formlarından elde edilen verilere göre; beyaz rengin en çok kullanılan renk olduğu, daha çok diğer renklerle birlikte havlu kenarı, yazma kenarı, nevresim takımı, seccade kenarı, fular yapımında kullanıldığı; tek başına ise namaz örtüsü ve mendil kenarı yapımında kullanıldığı tespit edilmiştir. Bunun yanında havlu ve yazma gibi ürünlerin içindeki renklere uygun iplik rengi seçildiği belirlenmiştir.

Bolu ili Mudurnu ilçesinde ankete katılan bireylerin iğne oyası yapımında kullandıkları yardımcı araçları belirlemek amacıyla sorulan soruya verilen cevaplar değerlendirilmiş ve sonuçları Tablo 5’te sunulmuştur.

Tablo 5 incelendiğinde araştırma kapsamına alınan bireylerin % 86’sının tığ, % 44’ünün firkete, % 10’unun ise mekik kullandıkları ortaya çıkmaktadır. Yörede bireylerin yardımcı araç olarak çoğunlukla tığ, bazı bireylerin ise firkete ve mekik kullandığı tespit edilmiştir.

Bilgi formlarından elde edilen verilere göre; tığ ile motif ortalarının hazırlandığı ve bu şekilde özellikle de havlu kenarlarının yapımında yardımcı araç olarak kullanıldığı, tığ ve firketenin yazma kenarlarında kök adı verilen ara motiflerin yapımında kullanıldığı belirlenmiştir. Mekik kullanımının çok da yaygın olmadığı, yazma kenarlarında kullanıldığı görülmüştür.

Bolu ili Mudurnu ilçesinde ankete katılan bireylerin iğne oyası yapımında kullandıkları yardımcı gereçleri belirlemek amacıyla sorulan soruya verilen cevaplar değerlendirilmiş ve sonuçları Tablo 6’da sunulmuştur.

Tablo 6 incelendiğinde araştırma kapsamına alınan bireylerin iğne oyası yapımında % 34’ünün pul, % 32’sinin yuvarlak boncuk, % 26’sının halka, % 22’sinin serum hortumunu, % 8’inin kırık boncuğu, diğer seçeneği ile % 8’inin misinayı yardımcı gereç olarak kullandıkları anlaşılmaktadır. Yörede yardımcı gereç olarak pul ve yuvarlak boncuk kullanımının yaygın olduğu görülmektedir.

Bilgi formlarından elde edilen verilere göre; bu gereçlerden pul ve boncukların daha çok çeyiz amaçlı yapılan havlu kenarı iğne oyalarının yapımında ve üç boyutlu yapılan iğne oyalarında çiçeklerin ortasını süslemek amaçlı tercih edildiği görülmüştür. Serum hortumunun ise kesilerek ince halkalar şeklinde kullanıldığı, geçmişte yapılmış üç boyutlu iğne oyalarında yardımcı gereç olarak at kılı kullanıldığı, günümüzde ise bunun yerine misinanın tercih edildiği belirlenmiştir.

Bolu ili Mudurnu ilçesinde ankete katılan bireylerin iğne oyası yapımında kullandıkları iplik çeşitlerini saptamak amacıyla sorulan soruya verilen cevaplar değerlendirilmiş ve sonuçları Tablo 7’de sunulmuştur.

Tablo 7 incelendiğinde bireylerin iğne oyası yapımında kullandıkları iplik çeşitlerinden geçmişte bireylerin % 86’sının ipek ipliğini, % 6’sının sentetik ipliği, % 2’sinin ise pamuk ipliğini tercih ettiği görülmektedir. Günümüzde % 86’sının sentetik ipliği, % 26’sının suni ipeği, % 4’ünün ise pamuk ipliği terih ettiği belirlenmiştir. Son yıllarda çoğunlukla sentetik ipliğin kullanıldığı bunun yanı sıra suni ipek ve pamuk ipliğini kullanım alanına göre tercih edenlerin olduğu anlaşılmaktadır.

Yörede kaynak kişilerle karşılıklı yapılan görüşmelerde, ipek ipliğin yıl ve daha öncesinde kullanıldığı ve kozalardan ipek ipliği kendilerinin hazırladıkları, bu işin zahmetli olması nedeniyle artık günümüzde daha kolay elde edilen sentetik ipliği tercih ettikleri saptanmıştır.

Bilgi formlarından elde edilen verilere göre; incelenen iğne oyalarından yazma oyalarının eski yıllara ait olduğu ve bu ürünlerin tamamında ipek ipliğin kullanıldığı, yine geçmiş yıllarda yapılan taç oya, fes oyası, kese, mendil ve yaka iğnesinde ipek iplik, mevlit örtüsü, havlu kenarı, seccade kenarı, tepsi örtüsü, salon takımı gibi günümüze yakın yıllarda yapılan oyalarda ise sentetik ipliğin, az da olsa bazı havlu kenarı yapımında pamuk ipliğin kullanıldığı belirlenmiştir.

Bolu ili Mudurnu ilçesinde ankete katılan bireylerin iğne oyası yapımında kullanılan motiflerin kaynaklarını saptamak amacıyla sorulan soruya verilen cevaplar değerlendirilmiş olup sonuçları Tablo 8’de sunulmuştur.

Tablo 8 incelendiğinde iğne oyası yapımında bireylerin tamamının bitkisel motifleri, % 66’sının geometrik motifleri, az da olsa figüratif, nesneli ve sembolik motifleri kullandığı ortaya çıkmaktadır.

Bilgi formlarından elde edilen verilere göre; dut, çilek, badem, üzüm, alaca dut, kiraz, limon, biber, elma çiçeği, eğrelti otu, çiçekli kızılcık, meşe yaprağı, hercai menekşe, kahve şakı, papatya, karanfil, lale ve gül oya gibi meyve, sebze ve çiçek isimli bitkisel motiflerin yoğun olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Üçgen, dörtgen şekilleri ve verev oya isimli geometrik motiflerin kullanıldığı; taç oya, fes oyası, altı ok, boru oya gibi isimlerle hem bitkisel hem geometrik motiflerin bir arada kullanıldığı; kelebek oya ismi verilen figüratif motifin, balık kılçığı, kaynana yüreği gibi sembolik motiflerin, bülbül kafesi adlı nesneli motiflerin de kullanıldığı görülmüştür.

Bolu ili Mudurnu ilçesinde ankete katılan bireylerin iğne oyası yapımında kullanılan kompozisyon özelliklerini saptamak amacıyla sorulan soruya verilen cevaplar değerlendirilmiş ve sonuçları Tablo 9’da sunulmuştur.

Tablo 9’daki değerlere bakıldığında bireylerin büyük çoğunluğun ana-ara motifin aralıklı tekrarı kompozisyonu, çoğu bireyin de ana motifin sürekli tekrarı kompozisyonu tercih ettiği görülmektedir.

Bilgi formlarından elde edilen verilere göre; ana-ara motif aralıklı tekrarı ile düzenlenmiş kompozisyonların çoğunlukla yazma oyası yapımında; ana motif sürekli tekrarı ile düzenlenmiş kompozisyonların ise havlu kenarı ve mevlit örtüsü kenarı yapımında daha çok tercih edildiği görülmüştür.

Bolu ili Mudurnu ilçesinde ankete katılan bireylerin iğne oyasını kullanım alanlarını saptamak amacıyla sorulan soruya verilen cevaplar değerlendirilmiş olup sonuçları Tablo 10’da sunulmuştur.

Tablo 10’daki değerlere bakıldığında bireylerin büyük çoğunluğunun, iğne oyasını kullanım alanı olarak yazma ve havlu kenarlarında tercih ettikleri ortaya çıkmaktadır.

Bilgi formlarından elde edilen verilere göre; iğne oyasının yoğun olarak yazma ve havlu kenarlarında tercih edildiği ortaya çıkmaktadır. Mevlit örtüsü, sehpa örtüsü, salon takımı, oda takımı, masa örtüsü, yatak örtüsü, nevresim takımı, pike takımı, fular, mendil, yaka iğnesi, taç oya, fes oyası gibi ürünlerin bunları izlediği görülmektedir.

Bu çalışmada, Mudurnu ilçesinde kaynak kişlerden elde edilen iğne oyalı ürünlerden geçmişten günümüze kadar gelen, çeyiz geleneğinin bir parçası olan ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılan bazı örneklere yer verilmiştir. Bu örneklerdeki iğne oyalarının; yöresel isimleri, kaynak kişileri, yapılış yılları, kullanılan araç-gereçler, teknik, renk, motif ve kompozisyon özellikleri açıklanmıştır.

Yöredeki Taç Oyalarından Örnekler

Gül oyası, seksen yıl önce yapılmış bir taç oyasıdır. Taç gülü, baş gülü de denilmektedir. Gelin tacı olarak kullanılmaktadır. Gül oyasında, ipek iplik ile krem, pembe, yeşil, siyah renkler, at kılı, ince tel, kalın tel kullanılmıştır. Üçgen ve kare ilmek ile bitkisel ve geometrik motifler kullanılarak yapılmış, üç boyutlu bir oyadır. Yaprak kenarları, dik durmaları için at kılı ile çevrilmiştir. Saplar üzerine, yedi adet gül çiçekleri ile çevresine tomurcuklar ve dörtgen şeklindeki yapraklar ana-ara motifin aralıklı tekrarı olarak yerleştirilmiştir.

Lale oyası, yetmiş beş yıl önce yapılmış bir taç oyasıdır. Lale oyanın yapılışında ipek iplik, krem, pembe, yeşil, siyah, bordo renkler, at kılı, ince tel, kalın tel, küçük boncuk kullanılmıştır. Üçgen ve kare ilmek ile bitkisel motifler kullanılarak yapılmış, üç boyutlu bir oyadır. Saplar üzerine, lale çiçekleri ile yapraklar ana-ara motifin aralıklı tekrarı olarak yerleştirilmiştir. Gelin tacı olarak kullanılmaktadır.

Yöredeki Yazma Oyalarından Örnekler

Yörede yazma oyaları; örüldükten sonra yazmanın kenarlarına dikilmektedir. Yazma oyalarının başlama tekniğinde, tığ ile zincir çekilerek şerit yapılırken firkete ile ara motifin alt kısmı yapılıp, üstüne iğne ile piko (yöresel adı fisilti) yapılmaktadır. Ara motiflerin aralarına eşit aralıklarla bacak adı verilen ince saplar tığ ile zincir işi yapılarak hazırlanıp, bu saplara iğne ile yapılmış ana motif yerleştirilmektedir. Ana-ara motifin aralıklı tekrarı kompozisyonu ile oya tamamlanmaktadır.

Alaca Dut oyası, seksen beş yıl önce yapılmış yazma oyasıdır. İpek iplik ile mavi ve krem renkleri kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile bitkisel motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır. Oya, kare formda olan yazmanın kenarlarına baskı dikişi ile tutturulmuştur.

Bülbül Kafesi oyası, seksen beş yıl önce yapılmış yazma oyasıdır. İpek iplik ile pembe ve kına yeşili renkleri kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile nesneli motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Meşe Yaprağı oyası, yetmiş beş yıl önce yapılmış yazma oyasıdır. İpek iplik ile pembe, sarı, siyah ve yeşil renkler kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile bitkisel motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Üçlü Dut Oyası, seksen beş yıl önce yapılmış yazma oyasıdır. İpek iplik ile pembe, sarı ve yeşil renkler kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile bitkisel motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Limon oyası, altmış beş yıl önce yapılmış yazma oyasıdır. İpek iplik ile sarı, beyaz, siyah ve yeşil renkler kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile bitkisel motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Eğrelti Otu oyası, elli yedi yıl önce yapılmış yazma oyasıdır. İpek iplik ile pembe ve açık yeşil renkler kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek tekniği ile bitkisel motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Elma Çiçeği oyası, elli yedi yıl önce yapılmış yazma oyasıdır. İpek iplik ile pembe, sarı, açık ve koyu yeşil renkler kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek tekniği ile bitkisel motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Biber oyası, yirmi beş önce yapılmış yazma oyasıdır. İpek iplik ile kırmızı, beyaz, siyah ve yeşil renkler kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile bitkisel motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Üzüm oyası, yirmi üç yıl önce yapılmış yazma oyasıdır. İpek iplik ile siyah, beyaz, mor veyeşil renkler kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile bitkisel motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Çiçekli Kızılcık oyası, yirmi beş yıl önce yapılmış yazma oyasıdır. İpek iplik ile kırmızı, beyaz, yeşil, krem renkleri kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile bitkisel motif kullanılarak üç boyutlu, ara motifleri iki boyutlu yapılmış bir yazma oyasıdır.

Balık Kılçığı oyası, on beş yıl önce yapılmış bir yazma oyasıdır. İpek iplik ile sarı, pembe ve siyah renkler kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile sembolik motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Karanfil oyası, kırk yıl önce yapılmış bir yazma oyasıdır. İpek iplik ile pembe, su yeşili ve yeşil renkler kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile bitkisel motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Pür oyası, yirmi yıl önce yapılmış bir yazma oyasıdır. İpek iplik ile pembe ve su yeşili renkleri kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile bitkisel motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Kaynana Yüreği oyası, yirmi yıl önce yapılmış bir yazma oyasıdır. İpek iplik ile pembe, sarı, siyah ve yeşil renkler kullanılmıştır. Ana motifi üçgen ilmek, piko tekniği ile sembolik motif kullanılarak yapılmış, iki boyutlu bir oyadır.

Yöredeki Mevlit Örtüsü Oyalarından Örnekler

Yörede mevlit örtüsü oyalarının yapılışında, örtünün uzun kenarına iğne ve zürefa tekniği ile başlanmaktadır. Kök üzerine iğne oyası ana ve ara motif yerleştirilmektedir. Ana-ara motifin bağlı tekrarı veya ana motifin bağlı tekrarı kompozisyonu ile oya tamamlanıp, ürünün diğer kenarlarına üçgen şeklinde ince bir su uygulanarak kenar temizliği yapılmaktadır.

Kırk beş yıl önce yapılmış bir mevlit örtüsü oyasıdır (Fotoğraf 17). Oya, pembe renkteki naylon iplik kullanılarak, kare ilmek ve piko tekniği ile geometrik formdaki motifin, ana motifin bağlı tekrarı kompozisyonu ile yapılmıştır.

Kırk iki yıl önce yapılmış bir mevlit örtüsü oyasıdır (Fotoğraf 18). Oya, beyaz renkteki naylon iplik kullanılarak, kare ilmek ve piko tekniği ile geometrik ve bitkisel formdaki motifin, ana-ara motifin bağlı tekrarı kompozisyonu ile yapılmıştır.

Elli yedi yıl önce yapılmış bir mevlit örtüsü oyasıdır (Fotoğraf 19). Oya, beyaz renkteki naylon iplik kullanılarak, kare ilmek ve piko tekniği ile geometrik ve bitkisel formdaki motifin, ana-ara motifin bağlı tekrarı kompozisyonu ile yapılmıştır.

Yöredeki Mendil Oyalarından Örnekler

Kırk iki yıl önce yapılmış bir mendil oyasıdır (Fotoğraf 20).Oya beyaz renkteki ipek iplik kullanılarak, kare ilmek ve piko tekniği ile yapılmıştır. Kare formdaki örtünün kenarlarına zürefa tekniği ile başlanmıştır. Bordür şeklinde hazırlanmış olan kök üzerine geometrik motifler, ana ve ara motifin bağlı tekrarı kompozisyonu ile tamamlanmıştır.

Yöredeki Aksesuar Oyalarından Örnekler

Kiraz oyası, on beş yıl önce yapılmış fular oyasıdır. İpek iplik ile kırmızı, beyaz, siyah, yeşil renklerle ana ve ara motifleri iki boyutlu örülmüştür. Tığ ile zincir çekilerek şeritle yapılmış bu şerit örülürken firkete ile ara motifin alt kısmı yapılmış daha sonra üstüne iğne ile piko (yöresel adı fisilti) yapılmıştır. Ara motiflerin aralarına eşit aralıklarla bacak adı verilen ince saplar tığ ile zincir işi yapılarak hazırlanmıştır. Bu saplara iğne ile üçgen ilmek ve piko tekniği kullanılarak ana motif yerleştirilmiştir. Oya, krep örtünün iki kısa kenarına dikilmiştir.

Seksen beş yıl önce yapılmış yaka iğnesidir. İpek iplik ile pembe, açık ve koyu yeşil, krem renkleri, ince tel ve boncuk kullanılarak yapılmıştır. 7 cm boyunda üç boyutlu yaka çiçeğidir. Bitkisel iğne oyası motifleri, üçgen ilmek tekniği ile çiçek ve yaprak olarak ayrı ayrı örülmüş, çiçek ve yaprakların dik durması için kenarlarından ince tel iplik ile birlikte yürütülmüştür. Daha sonra hazırlanan saplar düzenlenip ana-ara motifin aralıklı tekrarı şeklinde bir araya getirilmiştir.

Boru Oyası, elli yediyıl önce yapılmış bir fes oyasıdır. İpek iplik ile siyah, su yeşili, pembe, bordo renkleri, at kılı, küçük boncuk kullanılarak yapılmıştır. Üçgen ve kare ilmek, piko (yöresel adı fisilti) ile bitkisel ve geometrik motifler kullanılarak yapılmış, ana motifi üç boyutlu işlenmiş bir fes oyasıdır. Ana-ara motifin aralıklı tekrarı ile kompozisyon düzenlenmiştir. Oya, krep örtünün iki kenarına dikilmiştir.

Lale oyası, yetmiş beş yıl önce yapılmış bir fes oyasıdır. İpek iplik ile krem, pembe, yeşil, siyah, bordo renkleri, at kılı, küçük boncuk kullanılarak yapılmıştır. Ana motifi üç boyutlu işlenmiş bir fes oyasıdır. Yörede, gelin fesi oyası olarak kullanılmaktadır. Feslerin çevresine oyaları görülecek şekilde yerleştirilir. Bu oyalı fesler, gelin başlarında gül oyalı tacın altına gelecek şekilde kullanılır.

4. SONUÇ

İğne oyaları, el sanatlarımız içinde özel bir yere sahiptir. Yöresel ve teknik özellikleri bozulmadan gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak ve iğne oyalarını yaşatmak gerekmektedir.

Mudurnu yöresinde iğne oyası yapan kişiler, daha çok yaş grubunda, ilkokul mezunu ve ev hanımlarıdır.

Yörede, iğne oyaları yapımında temel araç iğne olmakla birlikte, tığ ve firketenin yardımcı araç olarak kullanıldığı görülmüştür. Mevlit örtüsü, mendil kenarı oyası ve üç boyutlu oyalarda yardımcı araç kullanmadan iğne ile başlama tekniğinin yapıldığı görülmüştür. Yörede, iğne oyaları şeritler halinde örüldükten sonra yazma kenarına dikilmektedir. Burada amaç yazmaların eskimesi ve kirlenmesi halinde oyaların burdan sökülerek başka yazmanın kenarlarına dikilmesini ve böylece uzun yıllar iğne oyalarının kullanılmasını sağlamaktır. Bolu ili Gerede ilçesinde yapılan araştırmada incelenen yazma (yemeni) oyalarında, iğne oyasının aynı şekilde örüldükten sonra dikilmesi ve aynı amacı taşıması ortak bir özellik olarak belirlenmiştir.[15]

İğne oyası yapımında yardımcı gereç olarak oyalarda at kılı, tel, boncuk, pul, halka ve misinayı kullandıkları ortaya çıkmaktadır. Günümüzde üç boyutlu oyalarda at kılı ve telin yerine misinanın tercih edildiği belirlenmiştir.

Yörede temel gereç olarak geçmişte ipek ipliğin daha çok tercih edildiği ve üç boyutlu oyalardan taç, fes oyası, yaka iğnesinde ve yazma oyalarında kullanıldığı görülmüştür. Günümüzde ise sentetik ipliğin, yıkama ve ütülemeye uygun olması ve biçimini koruması nedeni ile oya yapımında daha çok tercih edildiği tespit edilmiştir.

Mudurnu yöresinin en belirgin özelliklerinden biri yazma oyalarında geçmiş yıllarda ipek ipliğin kullanılmasıdır. Gerede ilçesinde yapılan araştırmada ise yazma oyalarında pamuk iplik kullanıldığı belirlenmiştir. İki ilçe arasında geçmiş yıllarda yazma oyalarında kullanılan ipliklerin farklı olduğu, günümüzde ise her iki ilçede de sentetik ipliğin kullanılmaya başlandığı ortaya çıkmaktadır.[16]

İğne oyası yapımında ana-ara motifin aralıklı tekrarı ile düzenlenmiş kompozisyonların çoğunlukla yazma oyası ve üç boyutlu oyaların yapımında, ana-ara motifin bağlı tekrarı ile düzenlenmiş kompozisyonların ise mevlit örtüsü kenarı yapımında daha çok tercih edildiği görülmüştür.

Araştırma yöresinde yapılan incelemede, bireylerin iğne oyası yapımında çoğunlukla bitkisel motifleri kullandığı ortaya çıkmaktadır. Yörede elde edilen verilere göre; dut, çilek, badem, üzüm, alaca dut, kiraz, limon, biber, elma çiçeği, eğrelti otu, çiçekli kızılcık, meşe yaprağı, hercai menekşe, kahve şakı, papatya, karanfil, lale ve gül oya gibi meyve, sebze ve çiçek isimli bitkisel motiflerin yoğun olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Taç oya, fes oyasında hem bitkisel hem geometrik motiflerin bir arada kullanıldığı, balık kılçığı, kaynana yüreği gibi sembolik motiflerin, bülbül kafesi adlı nesneli motiflerin de kullanıldığı görülmüştür.

Yörede, yapılan iğne oyalı ürünlerden elde edilen verilere göre; beyaz rengin en çok kullanılan renk olduğu, diğer renklerin ise oyanın yapıldığı ürünün içindeki renklere uygun olarak seçilip kullanıldığı belirlenmiştir.

Mudurnu yöresinde oyaların kullanım alanları incelendiğinde geçmişte iğne oyasının yazma oyası, mevlit örtüsü oyası ve özel günlerde kullanılan taç ve fes oyası gibi baş süslemesinde, yaka iğnesi, fular ve mendil oyalarının ise aksesuar olarak kullanıldığı görülmüştür. Günümüzde ise iğne oyalarının havlu kenarı, yazma kenarı, sehpa örtüsü, salon takımı, oda takımı, masa örtüsü, mevlit örtüsü, yatak örtüsü, nevresim takımı, pike takımı, aksesuar (fular, küpe, kolye, yüzük, bileklik vb) gibi geniş kullanım alanına sahip olduğu belirlenmiştir.

5. ÖNERİLER

Günümüzdeki tüm kültürel öğelerdeki gelenekselliğin giderek zayıflaması, küçük el sanatları niteliğinde üretilen iğne oyalarını da olumsuz etkilemiş ve yok olmakla karşı karşıya bırakmıştır.

Yörede özellikle gençler iğne oyası yapmaları konusunda teşvik edilmeli, iğne oyası yapmaya özendirilmelidir.

Yörede belli zamanlarda yapılan festivallerde, iğne oyalı ürünler için de yarışmalar düzenlenebilir. Dereceye giren kişiler el emekleri, ince iş olan iğne oyası ürünleri yaptıklarından dolayı hediyelerle ödüllendirilebilir. Çeşitli el sanatları dergilerinde, yazılı ve görsel olarak bu ürünlere yer verilebilir.

Aksesuar olarak yapılan ürünlerde farklı tasarımlar yapılarak kişilerin iğne oyalı ürünlere olan ilgisi ve kullanma oranları artırılabilir. Kursların sayısı da artırılarak daha çok kişinin faydalanması sağlanabilir.

Yöredeki bireylerin sandıklarında sakladıkları iğne oyalı ürünlerin değeri ödenerek ya da bağış yoluyla müzelere aktarımı ve sergilenmesi yetkili kişiler tarafından sağlanabilir. Böylece bu nadide ürünlerin yaşatılması ve gün ışığına çıkması sağlanmış olur.

KAYNAKÇA

Akpınarlı, Feriha (). “El sanatlarında Kalite ve Pazarlama Sorunları”, Göynük El Sanatları Paneli ve Çalıştay Bildirileri, Bolu: Göynük Belediyesi Yayınları, s

Akpınarlı, Feriha (). El Örgüsü Çorapların Teknik Desen Renk ve Kullanım Özellikleri, (Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, s

Bozdoğan, Semra (). Gerede İğne Oyalarından Örnekler, Ankara: AİBÜ Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Gerede Belediyesi Ortak Yayını, s

Köklü, Hülya, Özdemir, Melda, Yetim, Fatma (). “Gerede İğne Oyaları”, Atatürk Üniversitesi Güzel sanatlar Enstitüsü Dergisi, Erzurum, S, s

Onuk, Taciser (). İğne Oyaları, Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Onuk, Taciser (). Osmanlı’dan Günümüze Oyalar, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Onuk, Taciser (). İğne Oyaları, Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

Ortaç, Hülya Serpil ().”Ankara İli El Örgüsü Çoraplar ve Patikler”, Gazi Üniversitesi funduszeue.info El Sanatları Sempozyumu’nda Sunulmuş Bildiri, Ankara: Gazi Üniversitesi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları, s

Özbağı, Tevhide (). “Geleneksel Türk El Sanatlarımızdan Oyaların Dünü Bugünü Geleceğin Sorunları”, El Sanatları Dergisi, Konya: Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatlarını Uygulama ve Araştırma Merkezi, s.

Özbağı, Tevhidevd., (). Anadolu Üniversitesi Halkbilim Araştırmaları Merkezi Koleksiyonundan El SanatlarıÖrnekleri 2 Dokumalar ve Örgüler, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, s

funduszeue.info pdf

funduszeue.info

funduszeue.info

* Bu makale “Bolu İli Mudurnu İlçesi İğne Oyalarınının Değerlendirilmesi” isimli yüksek lisans tezinden üretilmiştir.

Kaynaklar

  1. Feriha Akpınarlı, “El Sanatlarında Kalite ve Pazarlama Sorunları”, Göynük El Sanatları Paneli ve Çalıştayı Bildirileri, Göynük Belediyesi Yayınları, Bolu, , s
  2. Hülya Serpil Ortaç, “Ankara İli El Örgüsü Çoraplar ve Patikler”, Gazi Üniversitesi funduszeue.info El SanatlarıSempozyumu’nda Sunulmuş Bildiri, Gazi Üniversitesi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları, Ankara, , s
  3. Feriha Akpınarlı, El Örgüsü Çorapların Teknik Desen Renk ve Kullanım Özellikleri, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi SosyalBilimler Enstitüsü, Ankara, , s
  4. Taciser Onuk, Osmanlı’dan Günümüze Oyalar, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, , s
  5. Taciser Onuk, İğne Oyaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara, , s
  6. Taciser Onuk, İğne Oyaları. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara, , s
  7. Taciser Onuk, Osmanlı’dan Günümüze Oyalar, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, , s
  8. Tevhide Özbağı vd., Anadolu Üniversitesi Halkbilim Araştırmaları Merkezi Koleksiyonundan El SanatlarıÖrnekleri 2 Dokumalar ve Örgüler, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, ,s
  9. Taciser Onuk, İğne Oyaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara, , s
  10. funduszeue.info
  11. Tevhide Özbağı, “Geleneksel Türk El Sanatlarımızdan Oyaların Dünü Bugünü Geleceğin Sorunları”, ElSanatları Dergisi, Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatlarını Uygulama ve Araştırma Merkezi, Konya, , s.
  12. funduszeue.info
  13. funduszeue.info
  14. Sevgi Yenisoy, Bolu Mudurnu İlçesi İğne Oyalarının Değerlendirilmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğilim Bilimleri Enstitüsü, Ankara,
  15. Hülya Köklü vd., “Gerede İğne Oyaları”, Atatürk Üniversitesi Güzel sanatlar Enstitüsü Dergisi, S, Erzurum, , s
  16. Semra Bozdoğan, Gerede İğne Oyalarından Örnekler, AİBÜ Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Gerede Belediyesi Ortak Yayını, Ankara, , s

Şekil ve Tablolar

İğne Oyası

İğne Oyası Nedir?

Bu yazımızda hanımların en sevdiği uğraşlardan biri olan iğne oyasını anlatacağız. İğne oyası nedir?, iğne oyası modelleri ve örnekleri nelerdir?, İğne oyası fiyatları, teknikleri ve videoları nelerdir?, nasıl yapılır? hepsini inceleyeceğiz.

Oya kelimesine bakıldığında iğne, firkete ve tığ gibi araçların kullanılması ile pamuk ipliklerin, pulların ve boncukların kullanılması ile yapılan bir el sanatıdır. Oya uygulaması, sadece Anadolu kadınlarına ait bir el sanatı olmakla birlikte başka kültürlerde çok nadir bulunmaktadır. İğne oyasına bakıldığında ise Anadolu’nun İpek yolu üzerinde bulunması ve ipek üretiminin yapılmasından dolayı ortaya çıkmaktadır. İğne oyaları zengin ve köklü bir geçmişe sahiptir. Aynı zamanda halk arasında Anadolu kadınlarının söyleyemediklerini el işleri ile ifade ettikleri de söylenmektedir.

Anadolu da gelenek halinde bulunan çeyizin en önemli parçalarından birisi de iğne oyalarıdır. İğne oyasının motifleri ve teknik özellikleri bakımından Türk kadınlarının üstün zekâsını ortaya koyduğunun bir göstergesidir. Aynı zamanda Anadolu kadınlarının taşıdığı ruhu ve duygularının da dışarıya yansıtılma aracıdır. Oyalar yapılış tekniklerine göre ayrılmaktadır. İğne ile yapılan oyalar, tığ ile yapılan oyalar ve firkete ile yapılan oyalar&#; Bu oyalar arasında en çok bilineni ise iğne oyasıdır. İğne oyasında bazı çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Yazımızın devamında iğne oyası malzemeleri nedir?, iğne oyası malzemeleri örneklerini satın almak için gereken miktar nedir?, Yani iğne oyası modelleri üretebilmemiz için gerekli olan malzemelerin fiyatları nedir?, gibi soruların cevaplarını da vereceğiz.

Anadolu da geçmiş zamandan günümüze kadar gelen tülbent geleneği bulunmaktadır. Bunların yanında bebek örtüleri, çay tepsi örtüleri, masa örtüleri, bohça kenarları gibi pek çok yerlerde iğne oyası ile yapılan oyalar kullanılmaktadır. İğne oyası yapılma oranına göre azalma göstermektedir. Azalmış olmasına rağmen günümüzde hala kullanımı ve sanat etkinliği alinde etkisini sürdürmeye devam etmektedir. Anadolu’da çıkan her çeyiz bohçasının içerisinde hemen hemen iğne oyası mutlaka bulunmaktadır.

Gökkuşağı Rengi Firkete Çeşitleri - Rengarenk

İnsanlar içerisinde bulundukları ruhsal durumları iğne ve iplik sayesinde bir sanat eserine dönüştürmektedir. İğne oyası ise düğüm şeklinde işlenerek sevgiliye ulaşmayı ifade etmek için işlenmektedir. Bunun yanında çeyizi de süsleyen bir el sanatıdır.
İğne oyasının yapım aşamasında ipek iplik kullanılmaktadır. İğne ile küçük küçük atılan düğümler ile belirli şekillerin oluşturulması ile ortaya çıkmaktadır. İğne oyasında kullanılan düğüm tekniklerinin isimleri bulunmaktadır. Bunlar ise kare ve üçgen düğüm olarak geçmektedir. İğne oyası modelleri yapımı kolay ve ağır modeller olarak fark göstermektedir. Yapılan modelleri yapabilme zorluğu iğne oyasının fiyatını etkilemektedir.

İğne Oyası İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

İğne oyasında işleme esnasında genellikle ipek iplik kullanılmaktadır. Bunun yanında iğne oyası işlemesinde ipliğin hem pürüzsüz hem de bükümlü olması oldukça önemlidir. Fakat bu tür iğne oyası ipliklerini satın almak ve bulmak oldukça pahalı olduğu için farklı seçenekler denenmiştir. Genelde maliyet olarak daha uygun olan sentetik iplikler kullanılmaktadır. Sentetik ipliğin yanında pamuk iplikte iğne oyası işlemesinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Ancak sentetik iplik ile yapılan iğne oyası modelleri, pamuk iplik ile yapılanlardan fiyat olarak daha ucuz bir seçim olacaktır.

İpucu: İplik çeşitleri, modelleri, üretimi, kullanım alanları ve fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için >>> &#;Doğal ve Sentetik İplik Çeşitleri ve Özellikleri Nedir?&#;

İğne oyasını yapmak için en önemli malzeme iğnedir. Bunun yanında nakış makası ve oyanın merkezini sabitleştirmek için tığ da zaman zaman kullanılmaktadır. Yapılan iğne oyasının dik ve düzgün bir şekilde durmasını sağlayan bazı sertleştiriciler de kullanılmaktadır.
İğne oyasının yapımında zaman zaman motife göre boncuklar kullanılmaktadır. Bu boncuklar silindir, kesme, mat veya parlak olarak çeşitlilik göstermektedir. İğne oyasını yapan kişinin duygularına ve yapmak istediği motife göre seçim yapılabilmektedir.

İğne oyasının kullanıldığı alanlar sınırlı değildir. Bu modellere bakıldığında iğne oyası en çok flar modeli, iğne oyası kolye modeli, iğne oyası namaz örtmesi modeli şeklinde pek çok alanda uygulanmaktadır.

İğne Oyası Modelleri Nasıl Yapılır?

İğne oyasına başlamadan önce ilk defa yapıp yapmadığınız oldukça önemlidir. İlk yapmaya başlayanlar öncelikle bilen bir insandan bir süreliğine kurs alması gerekmektedir. Çünkü temel bilgileri öğrenmek için bile epey bir zaman gerekmektedir. Bu temel iğne oyası yapımı bilgilerini öğrendikten sonra binlerce çeşit iğne oyası modellerini yapabilecek bilgi ve beceriye sahip olabilirsiniz. Bunu en kolay,YouTube üzerinde yer alan anlatımlı iğne oyası yapımı videolarından yardım alarak yapabilirsiniz. Böylece kendiniz pratik yaparak iğne oyası yapımını gerçekleştirmiş olursunuz.

En Yeni İğne Oyası Örnekleri, Çeşitleri ve Modelleri Nasıl Yapılır? -

İğne oyası modeli sadece anlatımla kavranabilecek bir uygulama türü değildir. Böyle durumlarda videolu anlatımlar oldukça faydalı olacaktır. İğne oyasının yapılış aşamasında zürafa yapımı, dağ yapımı, pırpır yapımı gibi yapılışı kolay modeller öğrenmek için oldukça idealdir. Bu başlangıç modellerinin öğrenilmesinin ardından ve iyi bir şekilde tecrübe edindikten sonra başka modellere geçebilirsiniz. Bu modeller boncuklu iğne oyası, püsküllü iğne oyası, çiçekli iğne oyası gül yapımı iğne oyası gibi biraz zor olan modelledir.

İğne Oyası Yapılışı İçin Püf Noktaları

İğne oyasının yapımında öncelikle temel tekniklerin öğrenilmesi gerektiği unutulmamaktadır. Böylece diğer modelleri de işlemek zor olmayacaktır. İğne oyasının işlenmesinde videolu anlatımlardan yardım alarak kolay iğne oyası modellerinden başlayıp zor olana doğru gidebilmeniz mümkündür.
İğne oyasının yapım aşamasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlara baktığımızda;

  • İğne oyasını bir yazma kenarında uygulamak istiyorsanız kullandığınız iğnenin küçük olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü büyük iğne kullanılması durumunda yazmada büyük delikler açılmaktadır. Bunu engellemek için küçük iğne kullanılması gerekmektedir. Ayrıca kullanılan iğnenin kırık ve eğri olmaması da oldukça önemlidir.
  • İğne oyası yapım aşamasında iğnenin batmama (kumaşa işlenememe) riskine karşı ince olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. İğne oyasına başlarken iğneye dolamış olduğunuz ilk düğüm iki tane olmalıdır. Bu, oyanızın dik durmasını ve düzgün görünmesini sağlamak amacı ile yapılmaktadır. İğne oyası yapımında oyanın duruşu oldukça önemlidir. Bunun için öncelikle atılan düğümlerin sert ve sıkı olması çok önemlidir.
  • İğne oyasında kullanılan ipin pürüzsüz olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Böylece ortaya çıkan motifler pürüzsüz bir görünüme sahip olmaktadır. İğne oyasında motiflere atılan düğümlerin de net görünebilir olması gerekmektedir.
  • İğne oyası bittikten sonra kullanılan ipin türüne göre ütü yapmanız gerekmektedir. Eğer sentetik ip ile iğne oyası yapmışsanız çok sıcak ütüleme gerçekleştirmemelisiniz. Aksi takdirde iğne oyalarınız zarar görebilir.
  • İğne oyasını yaparken yapıldığı tarafın oyanın tersi olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • İğne oyasının bitiminden itibaren kullanılan kolanın temiz olması gerekmektedir. Böylece yapılan motifler daha dik durmaktadır.
Tığ Oyası Ağaç ve Çiçek Bahçe Yazma Kenarı Modelleri Desenleri Yapımı - Mor, Sarı, Eflatun, Pembe, Turkuaz Renk

En Kolay ve Yeni İğne Oyası Modelleri Nedir?

İğne oyası Anadolu’nun kuruluşundan itibaren farklı bölgelerde yapılışı görülmektedir. İğne oyası yapımında kullanılan farklı aletler, farklı motifler gibi varyasyonlar görülmektedir. Bu varyasyonlar incelendiğinde, iğne oyasının kullanılış biçimi arasında pek fark bulunmadığı tespit edilmiştir.

İğne oyası yapımında pek çok farklı modeller bulunmaktadır. Bu modellerin yapımında ilmeklerin yan yana gelmesi ile oluşan zürafalar iğne oyasının temelini oluşturmaktadır. Bu zürafa modelinin yapılışı bakımından ikiye ayrıldığı görülmektedir. Gözeme tekniği olarak da bilinen bu uygulamanın iki temel örneği, gözemeli ve gözemesiz zürafa modelidir.

Gözemeli olarak bilinen teknik daha çok üç boyutlu şekilde kullanılmaktadır. Gözemesiz iğne oyası modeli ise daha çok kenar oyası denilen başörtüye, mendile işlenen modeldir. Bu model iğne oyaları arasında oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

İğne oyası yapılırken iğnenin üzerine bir defa veya iki defa ip dolanarak başlatılmaktadır. Türklerin yapmış oldukları iğne oyası modellerinde bu işlem iki defa dolanmaktadır. Genellikle öncelikle kenar motifleri yani suları yapılmaktadır. İğne oyasına model işlenirken sağdan sola doğru işlenmektedir.
Arap iğne oyası modellerinde ise iplik iğneye bir defa dolanarak motif başlanmaktadır.

İğne Oyası Kolay Basit Zürafa Dağ Yapımı Çeşitleri - Gif / (Pembe Renk Yazma Kenarı İğne Oyası)

İğne oyasında zürafa modelini yapmak için kenar kıvrılma işlemi yapılan örtünün kenar kısmına paralel olacak şekilde parmaklara örtü sıkıştırılarak gerçekleştirilmektedir. Zürafa yapımı iğne oyasının temelini ifade etmektedir. Zürafalar yapılarak iğne oyasında su ve motiflerin yapımı süreçleri uygulanır.

İğne oyasında iplik iki defa sarılarak yapılırsa yapılan motif daha dik bir şekilde durması sağlanmaktadır. İğne oyası şerit üzerine, zincir üzerine ve kumaş kenarına yapılabilmektedir.
İğne oyası motifi yapımında genellikle ipek iplikler kullanılmaktadır. İstenilen motife göre sertlik verilmek istenilirse bunun için at kılı iplikleri veya ince tel iplikler kullanılmaktadır. İğne oyasının bitmesi durumunda ise sert ve dik duruşu sağlamak için yumurta akı veya sertleştiriciler kullanılabilir. İğne oyası örneklerine bakıldığı zaman pek çok farklı alanda binlerce çeşitliliğe sahip uygulamaların ustalıkla yapıldığı görülmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası