vezir nasıl yer / Satranç Dersi 4 – Vezir Nasıl Hareket Eder? | Satranç Blogu

Vezir Nasıl Yer

vezir nasıl yer

Satrançta Vezir Nasıl Gider

Satrançta vezir nasıl gider, puanı, hareket ve görevleri nelerdir ve kaç tane vezir vardır adım adım öğrenmeye hemen başlayalım. Satrançta 1 adet siyah ve 1 adet beyaz olmak üzere toplam 2 adet vezir vardır. Her oyuncu sadece 1 adet vezire sahiptir. Satranç tahtasında en köşe karelere kaleler, kalelerin yanına atlar, atlarında hemen yanına filler yerleştirilir. Beyaz vezir satranç tahtasında filin yanındaki beyaz kareye, siyah vezir ise filin yanındaki siyah kareye yerleştirilir.

Satranç Taşları Vezir Görseli
Satranç Taşları Vezir Yerleşimi

Şimdi satrançta vezir nasıl gider ve özellikleri nelerdir öğrenelim. Vezir satranç oyununda at hariç diğer tüm taşların hareketlerini yapabilir. Yani Vezir her yöne yatay, dikey ve çapraz yönlerde önünde taş olmadığı sürece istediği kadar gidebilir. Vezirin hareket yolunda önüne kendi renginden bir taş çıkarsa, o taşın önündeki boş kareye kadar gider ve orada kalır. Eğer rakip bir taş önüne çıkarsa, rakip taşı yiyerek, rakip taşın karesine yerleşir.

Vezir Hangi Yönlere Gider

Satrançta vezir nasıl gider , hareket ve görevleri nelerdir öğrendik. Satrançta her taşın önem derecesi ve güçlerine göre puanı vardır. Bir taşın ne kadar puanı varsa o kadar önemli ve güçlüdür. Puan sayısının oyuna direkt etkisi yoktur. Ama oyuncunun o taşın ne kadar değerli olduğunu bilmesi için bu sayı önemlidir. Vezirin ise  tam dokuz puanı vardır. Yani vezir satrançta çok kıymetli bir taştır. Vezir için özel hazırladığımız “Rehber Kartı” aşağıdaki görsele tıklayarak indirip yazıcıdan çıktı alarak kullanabilirsiniz. Ayrıca satranç dizilimi hızlı ve kolay yapabilmeniz için rehber niteliğindeki yazımızı da okuyabilirsiniz.

Satranç Taş Puanları Vezir
Satranç Taşları Vezir Rehber Kartı

Bu dersimizde vezir nasıl gider, hareket ve özellikleri nelerdir öğrendik. Dilerseniz tüm derslerimizi video eğitim olarak hazırladığımız Online Satranç Eğitimi kursumuza kayıt olabilirsiniz. Sıradaki dersimizde ise satranç oyununun tartışmasız en değerli taşı şah var.

Satranç Kuralları

Şah Tehdidi

Eğer Şahınız rakip taş tarafından tehdit ediliyorsa ŞAHTA (şah tehdidi altında) denir. Şah tehdidinden yapabiliyorsanız, çıkmalısınız. Beyaz Kale Siyah Şaha ŞAH çekmiştir. Siyahlar, SALDIRILMAYAN bir kareye giderek ŞAHTAN KURTULABİLİR.





Siyah&#;ın neden tek hamlesi olduğunu anlamaya çalışın. Siyah Şah, Kale tarafından yine ŞAH ALTINDADIR. Bu sefer Şah güvenli bir kareye kaçamaz. Fakat Vezir, Kale tarafından ŞAH altındaysak ŞAH TEHDİDİNDEN ARAYA TAŞ KAPATARAK KURTULABİLİRİZ. Siyah araya Fil kapayarak şah tehdidini engeller.




En iyi şahtan kurtulma yöntemi şah çeken taşı almaktıfunduszeue.infoıda Siyah Fil Beyaz Kaleyi alabilir.








Siyah şah kaçamaz, taş kapatamaz ve şah çeken taşı alamaz. Bu durumda &#;Şah Mat&#; yaparak oyunu kazanmıştır. Sadece rakip Şah&#;ı sıkıştırarak mat edebiliriz Şah&#;ı alarak değil!






Matlar

Vezir ve Kaleyle rakip Şahı sıkıştırarak mat edebilirsiniz. Buna MERDİVEN MATI denir. Vezir şah çekmektedir. Kale de Şahın kaçışını engellemektedir.







Bu sefer Kale mat etmiştir. Bu tür matlara ARKA YATAY MATI denir.








Şah ve Kale ile nasıl ŞAH MAT yapıldığı gösterilmiştir. Kale kazanan hamleyi yapar. Şah Mat








Buna SURATTAN MAT denir. Şah kenardadır, Vezir Şahın en yakınındaki karededir. Beyaz Şah Veziri korur. Siyah Veziri alamaz, rakip Şahın yanına gelmiş olur.







Bu başka bir surattan matdır. Beyaz Fil Veziri koruyor. Vezirinizin korumalı olup olmadığına dikkat ediniz.








Bu durum Mat değildir. Siyah At, Beyaz Veziri alabilir. Dikkatli düşününüz. Dikkatlice bir kurtuluş olup olmadığına bakınız.







Pat

Hamle Siyah&#;tadır. Şahı güvenli bir kareye gidemez. Oynayacak hamlesi yoktur. Ne oluyor? Şah mat değil çünkü şah çekilmemiş. Bu durum PATTIR. Şahın şah çekilmemiş olmasına rağmen, mümkün hamlesi olmadığı duruma PAT denir. Sonuç BERABEREDİR.





Siyah Şah tehdidi altında değil ve Şah herhangi bir yere gidemez. PAT mı? Hayır değil! Unutmayın PAT şah altında olmadığınız ve hiçbir taşınızı oynayamadığınız durumdur. Rakibinizin tek Şahı kaldığında PAT yapmamak için çok dikkatli olmalısınız.





Rok

ROK Şah ve Kaleyle yapılan 2 hamleden oluşan tek bir harekettir. Oyunda en fazla bir defa yapabilirsiniz. Şahınız Kaleye doğru iki hamle atar. Aynı hamlenin devamı olarak, Kale Şahın üzerinden atlar ve yanına yerleştirilir.






İkinci resimde Beyaz Şah kanadına ROK atmıştır.









Üçüncü resimde Siyah Vezir kanadına ROK atmıştır. Sadece kıpırdamamış bir Şah ve Kale ile ROK atabilirsiniz.








Dördüncü resimde Siyah ROK atamaz çünkü Şahıyla oynamıştır. Şahını eski yerine getirse bile ROK atamaz. Beyaz ise Vezir kanadına ROK atamaz çünkü kalesiyle oynamıştır. Fakat Şah kanadına ROK atabilir. ŞAH altındayken ROK atılamaz. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa ROK atabilirsiniz.




Piyon Dönüşümü

Bu konumda Beyazın YEDİNCİ YATAYA ulaşmış Piyonu vardır. Tahtanın sonuna bir piyonu sürdüğünüz zaman, piyonun yerine başka bir taş koymalısınız. Vezir, Kale, Fil veya Atdan herhengi birisini seçebilirsiniz.






Beyazın piyonu VEZİRE ÇIKMIŞTIR. Piyonunu Vezire dönüştürmüştür. Neredeyse her zaman Piyon, en güçlü taş olan Vezire ÇIKAR. Dikkat ediniz ki Piyon tahtadan kaldırılır, eski yerine konmaz. Bir Vezire sahip olsanız bile başka Vezir çıkarabilirsiniz. Eğer bütün Piyonlarınızı son sıraya ulaştırırsanız tahtada aynı anda DOKUZ Vezire sahip olabilirsiniz!



Kazanç

ŞAH MAT la oyunu kazanmayı öğrenmiştiniz. Aynı zamanda PAT ile de berabere olabileceğini öğrendiniz. Bu derste diğer kazanç ve berabere yollarını öğreneceğiz. Rakibiniz oyunu terkederse kazanırsınız. Oyun ne kadar zamanınız kaldığını gösteren bir SATRANÇ SAATİYLE oynanır. Satranç saati kullanılıyorsa oyunu ZAMANDAN da kaybedebilirsiniz. Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter.


Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR. Hamlenizi yaptığınız zaman durumun eşit olduğunu düşünüyorsanız, BERABERE TEKLİF EDEBİLİRSİNİZ. Eğer rakibiniz BERABERE TEKLİFİNİZİ KABUL EDERSE oyun berabere olur. Her oyunu MAT veya PAT olana kadar oynayınız. Eğer AYNI KONUMA HAMLE SIRASI AYNI KİŞİDE OLMAK ÜZERE ÜÇ KEZ VARILIRSA oyun berabere olur. Dikkat ediniz bu kural KONUM TEKRARIDIR hamle tekrarı DEĞİL. Oyunun herhangi bir aşamasında İKİ oyuncuda 50 HAMLE BOYUNCA TAŞ ALMAMIŞ VEYA PİYON SÜRMEMİŞSE, oyun BERABEREDİR.


Okumak ve Yazmak

1. Bol bol satranç oynamak güzeldir ama daha çok zevk alabilmek için satranç hamlelerini yazmayı ve okumayı öğrenmeniz gereklidir. Bunu öğrenmenizi istememde başka iyi bir sebep daha var. Her karenin bir ismi vardır. &#;At f6&#;da&#; demek &#;At Şahın yanındaki Filin önündeki Piyonun önünde&#; demekten daha kolaydır.
2. Satranç hamlelerini okumayı öğrenirseniz satranç kitaplarının ve dergilerinin şaşırtıcı dünyasına adımınızı atabilirsiniz.
3. Hamleleri yazmayı öğrenirseniz, bütün oyunlarınızı kaydedebilirsiniz. Bunu şu sebeplerden yapmalısınız. Oyunlarınızı nerelerde hata yaptığınızı görebilmek için tekrar edebilirsiniz (mümkünse daha kuvvetli bir oyuncuyla)
50 hamle kuralından veya üç kez konum tekrarından dolayı berabere iddia edebilirsiniz.
Eğer tahtadan bir taş düşerse onun nerede olduğunu bulabilirsiniz.
Siz yokken rakibiniz taşların yerini değiştirip sizi kandıramaz.
Önemli turnuvalarda hamlelerinizi yazmak zorundasınızdır.
4. Bazı insanlar hamleleri yazmanın sıkıcı olduğunu düşünürler ama buna alışırsanız satrançta çok daha iyi ilerlersiniz. Büyük olasılıkla en iyisi 1 sene oynamak, sonra yazmaya başlamaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası